Skriv början av artikeln om D.Nobile

Nyckelord: D.Nobile

Inlägg med D.Nobile som nyckelord.

23/6 -16

D.Nobile

De bulber som blommade förra gången de vägrar bli oskrynkliga, medans de nya är släta och fina. Är det naturligt eller vad händer?

Nyckelord: bulber, D.Nobile

23/6 -16

På min nobile så blir de slutblommade bulberna skrynkliga för att till sist tyna bort, och precis så ska det vara

Astro håller inte med dig! På min Dend Nobile 'Akaktzuki' är alla bulber, dvs både gamla som har blommat och nya som blommar nu, lika frodiga, tjocka och fulla med gröna blad. Så det finns nog inte något självklart rätt eller fel hur en Dend hybrid beter sig. Min är tre år gammal och har blommat om varje år sedan jag köpte den.

23/6 -16

Se där, då skiljer det sig även inom släktet, spännande
Ska dock tillägga att mina överblommade bulber inte omgående skrumpnar, det kan ta upp till ett år eller så, det är en pågående process!

25/6 -16

Så det är helt normalt då?

Plantor kan förstås bete sig olika, så vad som är normalt eller inte är nog svårt att säga. På Astros planta torkar de gamla bulberna och tynar bort och på min är de efter tre år fortfarande tjocka med gröna blad. Om du sköter din planta bra med vatten, näring och gärna utomhus i halvskugga under sommaren, så får du säga OK till hur den beter sig.

28/6 -16

Tack, då vet jag.

1/7 -16

Jag blev skrynklig först efter 60 år... men har inte vissnat än.

1/7 -16

Nä det är väl tur det

1/7 -16

Tror den skulle trivas med likasinnade så skicka den till äldreboendet

Ge ditt svar

Min D. Nobile såg ut såhär när jag köpte den, ser ut att va avklippt. Vad händer med dessa?

Nyckelord: D.Nobile, bulber

13/11 -15

En bild vore bra

13/11 -15

Från LP.
Från LP.

Oj den glömde jag hehe

13/11 -15

Fungera som vatten och näringsmagasin så bara låt dem vara

13/11 -15

Så dom kommer inte blomma? Är dom avklippta eller hur har de blivit så?

Det är säkert gamla bulber, som har blommat, som är borttagna. Det är sällan Dend Nobile hybrider blommar om på bulber, som har blommat och de skärs ofta bort i odlingen. Däremot kan det komma nya skott bredvid de gamla bulberna och jag tycker det ser ut som du har nya skott i krukan.

13/11 -15

Ska man beskära färdigblommade bulber eller kan jag bara låta de va?

13/11 -15

Bara att låta dem vara tycker jag

Låt dem vara! De kan bli bladlösa och det kan ju se tråkigt ut, men det kan man stå ut med tycker jag. Man ska inte "böka" för mycket med plantorna och framförallt inte nu på senhösten.

13/11 -15

Tack för er hjälp.

13/11 -15

Jag tycker det kan vara kul att föröka dom med gamla bulber o dessa små ger lagom många nya plantor. Klipp av en och lägg den på sidan uppe på fuktig vitmossa så kommer det ganska kvickt nya plantor utmed stammen. Där blommorna en gång satt

Morfeus, tror du att det funkar i höstmörkret utan extrabelysning? Har en Nobilehybrid, som jag kan testa på, men kanske bäst att vänta till våren?

13/11 -15

Tror det funkar lite när som helst. Jag har alltid fått skott när jag provat men det blir säkert bättre kvalitet på våren.

16/11 -15

Men tror inte det suttit blommor på dessa, för det syns väl var blommor suttit?

Så här ser blomresterna ut på en Nobilehybrid och jag klipper inte bort allt förrän det har torkat helt. Blommorna kommer vid ögonen/banden på bulberna, så du får kolla där.

16/11 -15

Det kan ju ha varit blommor på dom gamla bulberna om dom är avklippta eftersom blommorna växer högre upp på plantan. Ta inte bort de gamla bulberna för dom fungerar vatten/näringsreservoarer. Men man kan dela plantan och då ska det finnas minst 3-4 bulber i varje delning. Man kan också plantera en bakbulb för sig och så småningom växer det ett nytt skott. Jag har planterat bakbulber vilken årstid som helst och det funkar men det är klart på våren är det nog mer fart på tillväxten.

Jag kanske var otydlig: Det är blomrester, som får torka helt innan jag klipper bort dem. Gamla bulber tar jag inte bort, för de gör nytta, precis som du skriver stella

17/11 -15

Stella Vad är en bakbulb? Behövs det bara en bulb om man tar en bakbulb?

17/11 -15

Bakbulb är en som växer allra längst bak, gammal bulb. Då ska det vara bara den enda man planterar. Om man delar plantan dvs. 3-4 bulber då ska den nya bulben som växer blomma, men om man planterar en bakbulb då tar det några år innan den är blomfärdig.

18/11 -15

Förstår jag det rätt, en bakbulb är en bulb som redan blommat och sitter längst från de nya?

18/11 -15

Japp, du har förstått helt rätt.

18/11 -15

Åh så bra. Får se hur jag gör till våren när den ska omplanteras.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.