Råd / Släkten, arter och hybrider / Zygopetalum

Zygopetalum

30/8 -10

Zygopetaumhybrid. Från Björn. Fri bild.
Nyinhandlad Zygopetalum. Från Kajsan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Zygopetalum är färggranna och ofta väldoftande orkidéer som naturligt finns i svala regnskogar. Zygopetalumsläktets plantor ger stora, intensiva blommor. De är väl värda en plats i var orkidésamling, inte minst för att de är relativt enkla att odla. Plantorna uppskattar halvskugga, ganska mycket vatten och lite extra luftfuktighet.

Temperatur

Denna planta är relativt tålig och klarar höga temperaturer, upp mot 30 grader likväl som låga, ner mot 10 grader. Bäst är att ge plantan 20-25 grader under dagen och ner mot 15 grader under vinternätterna. Denna lite lägre temperature under vinter och nätter stimulerar blombildningen och bidrar också till att minska vattenåtgången.

Plantornas temperaturpreferens gör dem till bra komplement till Cymbidiumplantor.

Ljus

Detta släkte är terrest, alltså markväxande. Naturligt växer de i skuggan av stora träd vilka ger en viss skugga. I hemmet eller växthuset behöver därför plantan viss skuggning, speciellt under lunchtid. Bladen kan annars brännas.

Under de lite mörkare vintermånaderna kan plantan stå utan skugga i ett västfönster men ställ den under annan tid av året bakom en tunn gardin eller i skuggan av ett träd.

Under sommnaren är det mycket bra för plantan att tas ut i trädgården. Häng upp plantan i ett träd i en kraftig korg eller ställ upp den på en bank under ett träd. Ställ den inte på marken direct för sniglar och annat kan då komma in i krukan och skada plantan.

För att se om din planta får lagom mycket ljus kan du undersöka bladen. Om optimala ljusförhällanden föreligger är bladen ljust gröna med en lätt hint av gult i. Om bladen är mörkt gröna får den för lite ljus. Om du har tillgäng till en ljusmätare är det 3000 till 4000 foot candles som är riktmärket för optimal odling.

Ett tips vad gäller ljus är att öka skuggningen under tiden plantan blommar. Mindre ljus på blommorna kommer göra att de häller längre och att de har klarare färg. Om du väljer att öka skuggningen under blomperioden är det dock viktigt att du inte glömmer att öka mängden igen när blommorna fallit.

Vattning

Dessa plantor har tjocka rötter som suger en hel del vatten till de obland stora plantorna. Rötterna till alltid ha tillgång till vatten, men ej vara konstant våta.

Rätt balans i vattningen uppnår du exempelvis genom att vattna ordentligt genom att låta vatten flöda genom krukan eller ställa krukan i vattenhink och sedan låta den rinna av ordentligt. Vänta sedan med att vattna igen till dess att kompostens yta är nästan torr.

Någon gång per månad behöver komposten rensas från överflödiga salter. Salter som finns naturligt i vatten och de vi sätter till i form av orkidénäring kan bygga upp kristaller i komposten och på plantans rötter. Om detta sker minskar rötternas förmåga att dra vatten vilket resulterar i att bladens toppar kan dö och sedermera att hela bladet dör i förtid. Rensningen gör du genom att först vattna som du brukar, alltså tillse att komposten är rejält våt. Låt sedan plantan stå och rinna av i en halvtimme eller en timme. Under denna tid skall salterna lösas upp. Vattna sedan igenom krukan med tre till fem liter vatten. Genom att flöda vatten genom krukan skall salternas sköljas ut.

Att bladens toppar dör eller att hela bladen dör kan också bero på att plantan ej vattnats ofta nog. Dock kan även för mycket vatten orsaka problemen då rötterna kan ruttna om de står blöta för länge.

Ge din Zygopetalum näring under hela året. Använd en klassisk orkidénäring i dos enligt tillverkarens angivelser. Under vintern bör du dock minska mängden näring då tillverken är mindre under denna period.

Omplantering och delning

Zygopetalumplantor behöver vanligen omplanteras vart annat elelr vart tredje år. Du ser att plantan behöver planteras om dels om bulberna växer mot krukans kant och dels om komposten brutits ner så den ej blir torr. Omplanteringen bör ske efter det att de sista blommorna fallit från plantan. Strax efter detta sker nämligen stark rottillväxt.

Som kompost bör användas en medelgrov mix. Stora kork- och barkbitar används vanligen inte då det torkar ut lite för snabbt. Bland exempelvis en färdig orkidémix med extra perlite eller grov sand för extra drenering.

När du omplanterar kan du även passa på att dela plantan. Var delning måste ha minst två eller tre och en aktiv tillväxtpunkt. Dela upp plantan genom att bryta rhizomet (rotstocken) på naturliga ställen eller använd eventuellt en flammad kniv för att skära av rhizomet.

Rensa bort döda och ruttna rötter från plantan med hjälp av en flammad kniv och låt sedan snittytorna torka någon halvtimme före du planterar. Plantera i en kruka som ger utrymme nog för tre års tillväxt. Tillse attb rötterna sporids ut ordentligt i den nya krukan och packa komposten relativt hårt för att stödja plantan.

Efter omplanteringen bör plantan placeras svalare och ges djupare skugga än normalt. Minska också vattningen. Vi gör detta för att få plantans nya rötter att söka efter vatten i den nya komposten och i och med detta växa kraftigt. Behåll dessa förhållanden under ett par veckor.

Nomenklatur

Namngavs år 1827 av Hook.

Svenskt namn: Pajasorkidé

Synonym: Zygopetalon

Utbredning

Peru till Brasilien och Nordöstra Argentina

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.