Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Miltoniopsis

Nyckelord: Miltoniopsis

Inlägg med Miltoniopsis och synonymen Penseorkidé som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Miltoniopsis

M. Andy Easton (1) M. Newton Falls (1) M. phalaenopsis (1) M. Red Woodham (1) M. roezlii (4) M. Zorro (1) Miltoniopsis-hybrid (1) Miltoniopsishybrid (1)

Prat om släktet Miltoniopsis

23/10 -20

Miltoniopsis

Från Helen45.

Har en relativt nyköpt Miltona som bladen gulnar på , nån som vet varför ?

Nyckelord: Miltoniopsis

23/10 -20

Troligen har den fått för mycket vatten. Övervattning är den vanligaste orsaken att växter dör och detta gäller också orkidéer. Vore det min planta skulle jag plantera om den i ny kompost som är porös och luftig. Tallbark, lite Spagnum (vitmossa, inte renlav som säljs till julplanteringar) samt små frigolitbitar/perlit). Vattna igenom planteringen ordentligt och låt den stå ev med en plastpåse med hål i för ventilationen. Om den börjar sloka så vattna ordentligt och gör om proceduren.
Miltonopsis och liknande är inte särskilt lämpliga i ett vanligt vardagsrum. Mättre med Phalaenopsis och andra med hårdare blad. Lycka till.

25/10 -20

Från Helen45.

Tack för svar
Nu har dom gula bladen lossnat och knopparna sitter kvar och det doftar ljuvligt ? har satt en kruka med vatten bredvid för att höja luftfuktigheten . Håller tummarna att det hjälper . Vill helst inte plantera om den nu nör den har knopp

Ge ditt svar

Jag försöker desperat att rädda flera av mina orkidéer just nu. Köpte tre småplantor phalaenopsis innan jul (jag skulle så klart ha satt de i karantän men det tänkte jag inte på) och jag vet inte om det var plantorna från början eller omplanteringen i orkidékomposten från Blomsterlandet som gjorde de sjuka. Att flera av mina andra plantor också drabbades vet jag inte om det berodde på att det spred sig eller om det var för att det återigen var fel på komposten jag planterade i, eller både och.

Jag upptäckte först att alla bladen vissna och torkade, de nya plantorna såg ut att ruttna i bladrosetten. Senare upptäckte jag också som små, vita ägg i komposten på flera av mina plantor. Jag har haft flera i kuvös och de jag inte haft spagnummossa till har helt enkelt fått stå fritt i en plastpåse i väntan på ny kompost från Orchidéhuset. (Eftersom två påsar kompost från Blomsterlandet hade massa vitt "spindelnät" när jag öppnade den och såg ut som den komposten jag var tvungen att slänga från mina plantor).

Vissa plantor klarar sig just nu bättre än andra men det är fortfarande osäkert hur det kommer gå. Jag är rädd för att jag kommer förlora en Cambria och en Miltoniopsis (tror jag att det är). Jag har gjort slut på en hel flaska Provado-spray men jag ser fortfarande svarta små prickar (som jag tror är kryp) på mina två Vuylstekeara. Dessutom kan jag se små, orangea små prickar på de sjuka plantorna fortfarande

Jag hoppas verkligen att de överlever men jag börjar tro att jag gör något allvarligt fel. Eller så har jag bara för dåligt tålamod. Jag vill ju så gärna att de ska klara sig så jag är väl där och pillar lite för mycket Jag fortsätter hoppas och tar gärna emot tips och råd!

Nyckelord: Miltoniopsis, Skadedjur Cambria Vuylstekeara, Zygopetalum

6/4 -15

Jag var inte helt nöjd när jag använde Blomsterlandets orkidékompost för ett par år sedan och det var inte mina orkidéer heller.... nu planterade jag om dom eftersom dom inte verkade trivas, och komposten var väldigt kompakt och finfördelad. När jag köpte ny kompost inför denna omplantering upptäckte jag den troliga förklaringen- den från Blomsterlandet innehåller barkbitar och torv. Jag tror absolut du gör rätt i att byta kompost. Kanske skulle du också köpa mer spagnum så alla kan få sitta i tills du kan plantera i annan kompost. Jag har lyckats rädda flera plantor med hjälp av spagnum. Lycka till!

7/4 -15

Hej demonkyss de svart små prickar kan du se att de kryper eller kan du se nån rolesen eller de är på det samma plats? Kanske du har spidermites.

7/4 -15

De små vita ägg i komposten kan vara svamp. De små orange-svarta prickarna på bladen kan vara spinnkvalster. Kolla med en lupp.
Växthusspinnkvalster: är små gröna eller röda kvalster, som är ca 0,5 mm långa. Under vintern och tidig vår och sen höst kan spinnkvalstren vara röda eller orangefärgade. Det är vinterformen av kvalstren; på sommaren är de grönaktiga. Spinnkvalstren sitter främst på undersidan av bladen.
Falska spinnkvalster: är bara 0,2 - 0,3 mm, d.v.s hälften så stora som växthusspinnkvalster. De rör sig också mindre än vanligt spinn. Falska spinnkvalster är ljust orange till mörkröda i färgen, med mörka fläckar. De finns på bladens över - och undersidor. Svårt att se med blotta ögat. De är svårkämpade.
Såpspritlösning: blanda 0,2dl såpa + 0,1 dl T-röd i en liter vatten.

7/4 -15

Skulle gå tillbaka med komposten och göra butiken uppmärksamm på problemet. Då har de oxå chansen att rätta till ev problem som uppstått. Kan ju va så att det kan drabba flera och de sparas ju om du går tillbaka med varan. Hoppas det löser sig på bästa sätt.

10/4 -15

Oj, vad många svar! Vad snälla ni är!
Jag får studera de små krypen lite närmare och försöka reda ut vad det kan vara. Ny orkidékompost från Orchidéhuset har kommit så imorgon blir det till att bädda in dem i ny, fräsch kompost så får vi se vad de tycker om det. Får väl försöka skrapa ihop till en beställning på spagnum och Provado också. För nu är det krig! Såpspritslösning låter ju också som en idé men de tar inte skada av det?

Så får jag väl också som du säger Larsa, gå tillbaka med den kassa komposten till Blomsterlandet.. Synd om fler ska drabbas.

11/4 -15

Såpspritlösningen är inte skadligt. Använd det proportioner som rekommenderats

Ge din åsikt

Jag vill veta vad en blommande Zygopetalum och en blommande Miltoniopsis kostar samt var de finns att köpa i Stockholm.

Nyckelord: Var i Stockholm?, Zygopetalum, Miltoniopsis

18/12 -13

Måste väl finnas på närmsta IKEA- eller Plantagen-varuhus för mellan 50 - 125 kronor. Här nere finns de överallt i varuhusen, lite dyrare ibland, samt i traditionella blomsteraffärer till oftast mycket högre pris.

Edwin, så här inför jul och nyår svämmar butikerna över av vita Phalaenopsis, så jag tror du får svårt att hitta dina önskeplantor just nu. Här i Västerås finns de ibland på IKEA, PLantagen och Blomsterlandet och väldigt sällan i traditionella blomsteraffärer. Såg stora fina Zyggar i september i en nyöppnad blomsteraffär i city och de kostade nästan 400:-. Mitt råd till dig är att du får ge dig ut och leta, men ha inte så stora förhoppningar. Lycka till!
Det vore kul att få veta om du hittar några och i så fall var.

18/12 -13

Tror båda finns i plantagen i frescati. Alltså plantagen bredvid Bergianska

Diskutera eller uppfyll önskningen

Min Miltoniopsis som köptes på MatDax i Hagsätra för 59kr är verkligen fantastisk. Den hade en blommande stängel och en stängel i knopp när jag köpte den. Nu har den andra stängeln fällt ut sina fyra knoppar. Alla blommorna är stora som en handflata och dagtid fylls vardagsrummet av en underbar liljekonvaljliknande doft. Både den och den mer penséliknande (doftlösa) Miltoniopsisen planterades om direkt när de kom hem då komposten de stod i var nedbruten och murken och luktade unket. Plantorna ser riktigt pigga och glada ut båda två i dagsläget så jag är mycket nöjd. Bladverket är väl kanske lite väl ljusgrönt, men jag tror att det ordnar sig med lite kärlek.

Vill de bo en stund på min uteplats i nordostläge i sommar tro, eller är Miltoniopsis precis som phallar till för inomhusboende året runt?

Nyckelord: Miltoniopsis

Ge din åsikt

24/3 -13

+ 2/4 -13

24/3: Vad händer i hemmet?

MÅ's plantor har kommit, alla utom Patris var i knopp. Särskilt spänd är jag på Dendrobium Bellatulum och Sedirea Japonica.

Min Dendrobium av phalaenopsis-typ har börjat skjuta ut något litet grönt bakom ett bladpar. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. Det är ju bara ett endaste skott i krukan, men det är ett blomstort sådant.

Stanhopean som köptes från Lassse sätter nya sidobulber för fullt, känns jätteroligt och spännande. Jag tror att Miltoniopsisen gör detsamma. Denlilla Trias picta har satt iallafall en ny bulb, och lilla Green Velvet sätter nya blad.

Häromdagen fick jag vad jag tror är en Oncidium-hybrid av ett par kompisar i flyttagen. Den har inga blommor så det blir en överraskning om jag lyckas få den dit. Den är iallafall pigg och frisk och har många nya gröna skott på G.

Under gårdagen passerade jag MatDax i Hagsätra efter besök hos vänner. Där såldes "Miltonia" för 59kr. (egentligen Miltoniopsis) Jag kunde inte låta bli utan köpte två, en cremegul med cerise färgsplash som luktar väldigt starkt och gott, lite liljeliknande, och den andra som är väldigt pensélik och luktar väldigt svagt men lite blommigt.

Funderar fortfarande över hur jag på bästa sätt ska styra upp mitt terrarium, om jag ska ställa det i lägenhetens svalaste rum och ha de som uppskattar det klimatet i det, elle om jag ska göra det mer intermediärt/varmt. Framtiden får utvisa.

Nyckelord: Oncidium, Dendrobium phalaenopsis, Miltoniopsis

Ge din åsikt
Stängeln på min Wilsonara Stirling Tiger växer så det knakar, jag undrar hur hög den kommer bli innan knopparna börjar komma... Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Miltoniopsishybrid som jag ej kan ta åt mig äran för, min gamla såg väldigt ledsen ut och fick planteras i sphagnum för att överleva, den repar sig men det går långsamt. Jag hoppas på bättre lycka med denna. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Den allra första orkidén jag fick, för två år sedan. En flitig blommare och keikimaskin blommar nu på en av de keikis jag låtit sitta kvar. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phalaenopsis (köpt som 'Fancy Fresco') med härligt limegula blommor med cerise läpp. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Oncidium Tiny Twinkle har blommat på flera stänglar i omgångar under hösten, men stänglarna har varit glest blommande, många knoppar överlevde inte sensommarens bladlusanfall. Det är första gången den blommar om hos mig, så jag är glad för det lilla. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
I all min iver råkade jag bryta av en av dendrochilumens blivande stänglar, men som tur är kommer det 3 till... Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Småblommig Phalaenopsishybrid som blommar ofta och länge. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Väntan på nästa utslagna blomma på min Coelogyne salmonicolor är bra mycket längre än själva blomningen, men värt det i alla fall. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Dendrobium Phalaenopsis blommar med en stängel, två till var på G men katten åt upp dom (resterna av den ena skymtar i bakgrunden). Denna odlar jag i semihydro. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu när hösten är så mörk är det tur att man har sina orkidéer som kan lysa upp tillvaron. Vid dagens vattning passade jag på att dokumentera de blommande orkidéerna och några som jag för ivrigt väntar på.

Nyckelord: Dendrobium, Miltoniopsis, Dendrochilum

6/11 -12

Det var mycket smått och gott

Ge din åsikt
Miltoniopsishybrid som jag ej kan ta åt mig äran för, min gamla såg väldigt ledsen ut och fick planteras i sphagnum för att överleva, den repar sig men det går långsamt. Jag hoppas på bättre lycka med denna. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Miltoniopsis

Prata om bilden

4/5 -12

+ 6/5 -12

Dendrobium Nobile

Burrageara, något misshandlade trötta blommor, men fler är på G ;). Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Belönade mig själv efter en hård arbetsvecka med tre nya skönheter till fönsterbrädan. En B. Nelly Isler (visserligen något trötta blommor, men två stänglar till är på G), en Miltonopsis och någon form av Dendrobium Nobile fick följa med mig hem idag. Nu till min fråga, har denna D. Nobile något mer namn eller är det en hybrid? Blommorna är vita, gröna i mitten och lätt lilatonade ute i topparna på kalkbladen. Namn eller inte, den är hur söt som helst!

Nyckelord: Burrageara Nelly Isler, Dendrobium Nobile, Miltoniopsis

4/5 -12

Vackra blommor, och de flesta doftar fint.
D. Nobile är nog bara en vanlig hybrid, jag har en med samma färg, den brukar blomma
ett par gånger per år, blommorna är ganska långlivade och doftar fint.
Den har några år på nacken och börjar ta stor plats, men jag har inte hjärta att dela den.

4/5 -12

Nu så här på kvällen doftar den riktigt starkt, men sött och gott! Miltonopsisen är ju också en härlig luktis

4/5 -12

Jag hade en sådan där D.Nobile. Helt underbar och fin doft. Gav dock bort den pga platsbrist. Nu bor den på Rättsmedicinalverket i Solna

5/5 -12

Grattis! Många skönheter där

6/5 -12

Det står "Miltonia" på etiketten, men det måste väl vara en Miltonopsis (bild 2)?

Ge ditt svar
Miltoniopsis phalaenopsis. Från sommarbo. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Så här ser Miltonia/Phalaenopsis ut. Så står det på skylten på plantan Det måste vara fel! Fast jag gillar den

Nyckelord: Miltoniopsis phalaenopsis

21/5 -11

Snygg blomma. Miltoniopsis phalaenopsis heter den. Det är denna art som brukar ge det vattenfallsmönster som finns på många miltoniopsishybrider.

21/5 -11

Tack Lasse Då hade jag lite rätt i alla fall. Denna kommer jag garanterat att ta död på snart. Miltoniopsis vantrivs tyvärr hemma hos mig

22/5 -11

Ah! Det förklarar saken! Hoppas den doftar underbart!

22/5 -11

Blomtjuven: Den doftar ingenting än och jag hoppas att det inte blir för stark doft på den eftersom jag har så många andra som doftar allt möjligt. Älskar normalt Miltoniopsisdoft men har haft huvudvärk de sista två dagarna. Börjar bli fundersam om jag tål så starka dofter.....

Prata om bilden

I torsdags den 6 jan var familjen på ikea för storshopping. Jag kan inte komma dit så det är inte så dumt när fam åker dit och pröjsar
vart massa nya möbler samt andra fina små saker.
Och hem kom även två nya orkideer ....såklart

En Miltoniopsis och Dendrobium. Jättefina i full blom.
Orkideer har en benägenhet att vallfärdas hem till mig
plats finns väl...men är ju mer än så. Är snart på hundrastecket, är väl dags att säljs av ngr eller inte köpa fler helt enkelt på ett tag men lycka till med det!!

Nyckelord: Dendrobium Polar Fire, Miltoniopsis Newton Falls

9/1 -11

Grattis till dina nya skönheter Jag tänkte också komma upp till 100 orkidéer. Sen kan jag nog inte knö in fler....

9/1 -11

Jättefina! Ikea priser på orkidéer går ju inte av för hackor heller.
100 orkidéer... (sägs drömmande) -Det skulle vara något det...

9/1 -11

Som jag känner dig här på OP så slutar du inte handla när du är på 100 st och inte säljer du av. Med din kreativitet så hittar du en lösning på problemet. Jag har ett förslag som bygger på din egen uppfinnelse, droppställningar. Stora, från golv till tak. Skaffa 10 st då klara du dig 2011 ut ?

9/1 -11

sommarbo:
tackar är klart, nån dag tryter ju platsen visst 100st är inte så lite...MEN då en del av mina är minisar så ser man inte alla och hos mig ser det knappt ut att vara 50st ens.
man vill ju inte att man skall nå en gräns

9/1 -11

cecillia k:
tack vet inte vart fam köpte orkideerna, dem var på olika ställen...men ikeapriserna är inte alltid så dumma, men skit finns ju med. Haft lyckade köp med förut.

9/1 -11

hehe...ja du har nog rätt oled
visst delningar kommer jag sälja...dem måste växa till sig först. haha ja ngr droppställningar till vore toppen, tyvärr är det lättare att vinna på lotto
har skaffat nya möbler nu som bidrar till ännu mer plats...och jag som bara skulle skaffa ett akvarium, nu har jag tre tydligen är orkideerna här för att stanna.

11/1 -11

Härligt Li Juang

Jag har lite småplaner på att omplacera min mysksköldpadda o malar. Då får jag ett akvarium på 125×55×60 med en del hyllor som jag kan odla orkidéer i

13/1 -11

tack ängsvädd
va kul hoppas du då kan omplacera djuren...att odla orkideer i akvarium/vivarium var sjuhelsikes mer kul och givande än vad jag tidigare trott i ditt akvarium får du in en hel del orkideer. hoppas det går vägen för dig.

Ge din åsikt

Jag har nu skaffat mig 7 st orkider`av olika slag
jag hoppas att jag lyckas bättre med dom denna gång nu när jag har fått tips här av olika medlemar oxå..jag har två brudorkider som har vissnad ned så nu har jag satt dom på vila..enna håller på få nya blad ..jätte roligt se att något jag har klarat av..så den inte har dött som mina andra gjort,,

Min pense orkide har jag satt om och blommorna med vissnat ned..hoppas bara den ska leva vidare med..bladen ser då fina ut..jag har ställt den i ett väster fönster..
Jag ger mina blommor vatten var 5-7 dag o näring 1 gång i månaden dom som har blommor
Men dom får väldigt lite näring denna gång..inte som förr mycke..jag tror jag göde ihjäl dom som jag hade tidigare med...
men man lär sig väl någon gång hoppas jag..
kram Eva

Nyckelord: Miltoniopsis, Phalaenopsis, Miltonia

19/4 -10

En till nybörjare, alltså. Kul

Själv har jag inte hunnit samla på mig en enda planta hittills, men jag har en keikis på gång...

Lycka till med dina orkideer!

/Caroline

19/4 -10

tussan2, en bra början med 7 plantor, det kommer nog att bli fler framöver, jag tänkte
också att jag skulle ha några stycken i början. Nu har det börjat närma sig 100.
Jag skulle inte tro att det var för mycket näring som dödade din förra plantor, jag ger
mina lite näring ungefär 1 gång/vecka, och de lever i högönsklig välmåga.
Oftast är det att man vattnar antingen för lite eller för mycket beroende på vilken typ av
kompost det är i krukorna som dödar plantorna. En mycket luftig kompost är det bästa
alternativet, då är det i det närmaste omöjligt att vattna ihjäl en planta vilket är det vanligaste
misstaget man gör som nybörjare.

Ge din åsikt

Här är blommor från förra året, nu när jag väntar på årets knoppar som ska slå ut och sedan dofta kryddig gott i rummet!

Nyckelord: Miltoniopsis Zorro

Prata om bilden
Från Chris.

För några veckor sedan köpte jag en Miltonia med två stänglar med en massa svällande stora knoppar på.
Nu har nästan alla knoppar slagit ut och jag blir alldeles hänförd varje gång jag tittar på den.

Trots namnlappen så har jag förstått, genom att läsa info här på OP att det egentligen rör sig om en Miltoniopsis-hybrid. Kan det stämma?

Tyvärr läser jag också att de har rykte om sig som svårodlade
Som den nybörjare jag är så gäller det att passa på att njuta medan det varar, jag kanske inte får se den blomma fler ggr...

Nyckelord: Miltoniopsis-hybrid

14/9 -09

Jag har en likadan med exakt samma färger och jag tror också att den heter Miltoniopsis. Köpte min i våras och var då i full blom och dessutom doftade den underbart men sen har den inte blommat mer. Har fullt med "dragspelsblad" så den behöver mer luftfuktighet Häromdagen fick jag överta en "Miltonia" och på lappen som följde med ser blommorna likadana ut som på Miltoinopsis. Ska bli intresssant att se hur de blommorna ser ut (om jag nu får den att blomma om vill säga) I en av mina böcker står det att Miltonia växer på lägre höjder och i mer jämnvarmt klimat, kan detta stämma?

14/9 -09

Sommarbo: Min doftar bara helt svagt, men jag är lite förkyld just nu så det kanske påverkar intrycket

Vad menas med dragspelsblad?

Ja, den verkar kräva hög luftfuktighet...tror du att den skulle trivas om jag satte krukan på några stenar i ett stort fat med vatten?

14/9 -09

Från sommarbo.

Dom blirt alldeles krulliga, kolla bilden! Du kan nog testa med stenar i ett stort fat med vatten, det mår den nog inte sämre av!

14/9 -09

Tack för en så väldigt informativ bild på "dragspelsblad"!
Så detta fenomen beror alltså på att plantan har för lite luftfuktighet runt sig?
Din planta på bilden ser ju annars ut att må prima tycker jag rent spontant. Friskt grön och prunkande.

Jag ska testa med vattenfat , går det så går det...

14/9 -09

Dragspelsblad kan oxå bero på för lite/ojämn vattning har jag hört.

15/9 -09

Känner igen det där med ojämn vattning. Fast jag vattnar min varje tisdag samt att jag duschar den lite på komposten då och då

Ge ditt svar

Jag har fått en Miltoniopsis Andy Easton (se här ). Vad jag inte förstår är att kronbladen hänger, som om de vore vissna - men de hänger så redan som nyutslagna! Någon som har en aning om varför? Och kanske ett tips till mig?

Nyckelord: Miltoniopsis Andy Easton

8/7 -09

Så länge bladen är gröna är det inget direkt fel, på vissa Miltoniopsis
kan bladen vara lite hängande.

Ge ditt svar

3/7 -09

+ 26/7 -09

Miltoniopsis

Miltoniopsis. Från Koltrasten.

 

Nyckelord: miltoniopsis, miltonia

Prata om bilden