Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Dendrochilum

Nyckelord: Dendrochilum

Inlägg med Dendrochilum som nyckelord.

Den allra första orkidén jag fick, för två år sedan. En flitig blommare och keikimaskin blommar nu på en av de keikis jag låtit sitta kvar. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
I all min iver råkade jag bryta av en av dendrochilumens blivande stänglar, men som tur är kommer det 3 till... Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Dendrobium Phalaenopsis blommar med en stängel, två till var på G men katten åt upp dom (resterna av den ena skymtar i bakgrunden). Denna odlar jag i semihydro. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Småblommig Phalaenopsishybrid som blommar ofta och länge. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Väntan på nästa utslagna blomma på min Coelogyne salmonicolor är bra mycket längre än själva blomningen, men värt det i alla fall. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Oncidium Tiny Twinkle har blommat på flera stänglar i omgångar under hösten, men stänglarna har varit glest blommande, många knoppar överlevde inte sensommarens bladlusanfall. Det är första gången den blommar om hos mig, så jag är glad för det lilla. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Miltoniopsishybrid som jag ej kan ta åt mig äran för, min gamla såg väldigt ledsen ut och fick planteras i sphagnum för att överleva, den repar sig men det går långsamt. Jag hoppas på bättre lycka med denna. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Stängeln på min Wilsonara Stirling Tiger växer så det knakar, jag undrar hur hög den kommer bli innan knopparna börjar komma... Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phalaenopsis (köpt som 'Fancy Fresco') med härligt limegula blommor med cerise läpp. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu när hösten är så mörk är det tur att man har sina orkidéer som kan lysa upp tillvaron. Vid dagens vattning passade jag på att dokumentera de blommande orkidéerna och några som jag för ivrigt väntar på.

Nyckelord: Dendrochilum, Dendrobium, Miltoniopsis

6/11 -12

Det var mycket smått och gott

Ge din åsikt

Jag har sökt och sökt efter Dendrochilum aurea på nätet,
utan något resultat
Det är det namn som fanns på den när jag köpte plantan.
Snälla, kan någon tala om för mig vad jag ska söka på, för att hitta den.
Eftersom den finns i verkliga livet, bör den väl heta något

Nyckelord: Dendrochilum, Dendrochilum aurea

30/5 -08

Jag skulle gissa på att din planta är felnamnad. IPNI listar ingen aurea. Om man söker på Dendrochilium aur, så får man följande träffar:

Orchidaceae Dendrochilum aurantiacum Blume -- Bijdr. Fl. Ned. Ind. 8: 398, t. 5. 1825 [20 Sep-7 Dec 1825] (IK)
Orchidaceae Dendrochilum auriculare Ames -- Philipp. J. Sci., C 4: 595. 1909 (IK)
Orchidaceae Dendrochilum auriculilobum J.J.Wood -- in J.J. Wood & P.J. Cribb, Check-list Orchids Borneo: 165 (1994). (IK)
Orchidaceae Dendrochilum auritum Rchb.f. -- Bonplandia 4: 329. 1856 (IK)

30/5 -08

Dendrochilum....?. Från Gunsan OrkidéMormor.

Tack Poul !
Jag tycker att Dendrobium aurantiacum, är den som verkar mest trolig.
Men, när jag nu sökte på Dendrochilum i `Pratoteket ´här på OP, hittade jag en bild på Dendrochilum arachnites, som påminner mycke om min också
Jag har lyckats få den att blomma en gång, (bilden), och nu verkar den ha gett upp och går en långsam död till mötes

Ge ditt svar
Vid den dagliga morgonduschningen av orkisarna i skåpet fick jag till min förfäran se att den Dendrochilum aurea, som jag i höstas köpte när Fork var på besök hos Kastbergs i Varberg, inte verkade må bra.
Jag plockade ut den från sitt gömställe under övriga orkidéer, och blev mycke fundersam.
Upp till datorn och in på "råd och bilder" i orkidéprat.
Det ser ut som att den är på G att blomma

Är det blomstänglar som kommer?
Hade i så fall inte en aning om detta, och här passar väl "har jag gjort bort mig nu igen", väl in
En Paphiopedilum som jag köpte på Blomsterlandets utställning September-04 blommar nu för första gången.
Jag köpte den som en Maudie......men då ska den väl ändå vara grön-vit.
Finns de i andra färgställninga eller vad är det jag köpte?

Nyckelord: Dendrochilum, Paphiopedilum Maudiae

Maudiae kan vara grön, som din eller ännu rödare. Tydligen.
(Edit: länkarna funkade inte pga parenteserna så de kommer här:
http://www.slipperorchids.info/paphdatas...
http://www.slipperorchids.info/paphdatasheets/sigmatopetalum/callosum/PaphMaudiae(vini).jpg )

1/2 -07

Hej Gunsan, det är alltid trevligt med glada överraskningar. Den där dendrochilumen verkar ju må förträffligt så det blir nog en fin blomning. Du får berätta sen om den doftar också, dom flesta D. brukar göra det men det finns visst ett eller annat undantag.

Grattis Gunsan ,Du behövde väl en sådan pos.överraskning nu tror jag ?
Monika

1/2 -07

Tackar, tackar.
Simon, då får den fortsätta heta Paph Maudie i min Orkidédokumentation.
Lassse, ja mycke glädjande och trevlig överraskning. Hoppas den nu inte bestämmer sig för att strula, utan att blommorna kommer.
Jag lovar berätta om ev doft.
Monika, du har så rätt. Det var dagens bästa medicin. En motig morron förtrollades till en stunds jubel. Och det bästa är att jubelkänslan förstärktes när jag nu fick veta att det helt säkert ÄR blomstänglar

1/2 -07

Grattis, Gun, goda nyheter kan man aldrig få för många av! Även jag har fått sådana; den ena av de plantor som jag köpte hos Sven i Nydala (jag har naturligtvis glömt vad han sa att det var för något...) kommer helt plötsligt med två små blomstänglar. Efter allt elände med sniglar och omplantering känns det rätt bra... Förmodligen är det en Promenea.

1/2 -07

Bra Jannie, roligt!!
Kommer inte ihåg om den blommade när du köpte den.
Lova att du lägger in en bild på den när blommorna kommit.
Vill passa på och tacka för Miltoniahybriden, som du hade lämnat hos Tina före resan till Jönköping.
Jag har googlat på den, vet du vilken färg det är på blommorna?

2/2 -07

Om du googlar på Miltonia Honolulu så får du upp väldigt fina bilder på den. Det är en härligt mättad lila färg. Lycka till, för när jag har tagit kål på min, kommer jag och tigger en delning av dig, så listig och beräknande är jag! )

2/2 -07

Ja helt rätt Jannie, man får inte va dum om jag lyckas klara av denna. Det är ju en himlans fin delning, så jag tror inte det ska bli några problems.
Och sniglar eller ägg har du med all sannolikhet fått bort. Jag har haft den under observation, så nu är den sambo med övriga på en fönsterbräda.
Har googlat nu , läcker, hoppas det inte dröjer så länge till blomning.

Ge din åsikt
Dendrochilum glumaceum. Från Gtgoon.

Doftar ljuuuvligt av lakritsliknande doft.

Nyckelord: Dendrochilum, Dendrochilum glumaceum

4/12 -06

Åh, lakritsorkidé, det var nåt nytt, låter hur läckert som helst

Lakrits suget sätter in! Är den storväxt eller mini? Hur sköter man den?

4/12 -06

Jag älskar lakris helt enkelt och tänk att ha doften hos sig hela tiden!!!!

4/12 -06

Aha! Det är en sån jag måste skaffa! I det här landet finns ju inte riktig lakrits, så med en lakritsdoftande blomma kan jag kanske stilla mitt sug. Snygg är den ju dessutom. : )

4/12 -06

Den ska vara väldigt lätt. Phalaenopsis liknande skötsel men med inte för stark uttorkning. Denna planta har just nu 11 stänglar på gång så det blir mycket lakrits och anis framöver.

Oj vilken läckerhet! Du säger att den är lätt. Har du fler av samma art och är alla lika lätta? Vill haaa! /Annette/

Prata om bilden

3/12 -06

+ 4/12 -06

Dendrochilum javierense

Dendrochilum javierense. Från Gtgoon.

Helt ute och cyklade. Javierense var det.

Nyckelord: Dendrochilum javierense, Dendrochilum

4/12 -06

hehe jag älskar Denrochillumar!!! o det e inte en cobbianum ser ut som en javieri finns nåra andra alternativ som ser typ exat ut så oxå så som arachnites,stenophyllum osv lite skillnad kanse får la se va namn skylten säger

Mvh Fredrik

4/12 -06

Grabbar, grabbar ni har bedårat mej med era dendrochilumbilder och jag har fått ny fnatt. Det verkar ju vara trevliga och blomvilliga växter, och mitt habegär skuttade in i reptilhjärnan. Återstår bara att se hur länge motståndets lagar kan gälla

Mycket stillig planta. Jag ska snart ta och lära mig mera om den. Vad tål den?/L

Prata om bilden

Hej alla det va ett tag sedan jag skrev .

Nu har jag problem igen. Har väntat hela sommaren på att en av mina Dendrochilumar ska få nya bulber och nu äntligen har den börjat för ca en vecka sedan o glad blev jag! Det kommer i mängder, ca 15 till 20 st till o med, o helt plötsligt märker jag för ett par dar sedan att dom e mörka i topparna, bara en som e grön! Så vad i helskotta ska jag göra nu E det inte sniglar o annat småkryp som tar kol på dom så e det något annat

Den har det ljust o den får tillräckligt med vatten som den ska ha det, den skall alltså inte torka ut mellan vattningarna o jag tycker att jag har koll på den o allt har fungerat perfekt fram till nu.

Fattar inte vad det kan vara så har ni några förslag så e jag jättetacksam. snyfft snyfft PS kommer inte ihåg va den hette, tror dock att det e en unicatum eller hur man stavar det? Nästan alla Dendrochilumar sköts på samma sett så ...

Mvh Fredrik

Nyckelord: Dendrochilum

30/9 -06

Huvva, Ruffe Förstår att det känns förjäkligt just nu. Jag håller tummarna att någon kan ge dig råd som kan rädda vad som räddas kan!!! Och så hoppas jag att det kommer nån överraskande, oväntad glädje som motvikt till detta!

30/9 -06

Hej tack snyfft hoppas jag med : /

30/9 -06

Vad sägs om att låta den torka upp en aning mer framöver mellan vattningarna. Självklart behöver de nya skotten vatten, men ständigt fuktig kompost kanske inte är helt optimalt denna årstid.

Kanske ska du ockå plantera om plantan så du veta att den har en lämplig kompost som ej brutits sönder för mycket.

Ge ditt svar