Gula blad - torra blommor

Från Silvantia.

29/1 -11

Fick en vit brudorkidée strax före jul, den stod då i full blom + några kommande knoppar - har vattnat den då och då (ca var 10'e dag).
Den hade idag när jag tittade på den 2 gulnade blad som bara gick att dra rätt av från stammen, det finns 3 små blad (lite mjuka? blad under det bortfallna och det finns 3 stora gröna normala ovanför - blommorna ser ut att torka in oxå..vet inte om det har samband med de gulnande bladen. Jag funderar på om den får för lite ljus? Under det ena bortfallna såg jag precis att det ser ut att komma ett skott, men inte på andra sidan.
Den står på vår TVhylla i vardagsrummet och längst med vardagsrummet så går det ett uterum (söderläge), det kommer ju in ljus men är det nog..?
Blommorna längst ner på blomskotten börjar torka in, de paren som är nästan längst ut ser fortfarande fina ut och det ser ut att komma nya små blomskott allra längst ut, så den verkar inte ha blommat över ännu?

Har läst på forumet men tycker inte att detta stämmer in på något av det med gula blad.
Rötterna är gröna och fina, ser bara mörkgröna ut, inte svart aoch inte heller vita/skrumpnande.
Jag vill ju helst ha den fin och blommande å länge som möjligt men något verkar ha gått konstigt här?

Nyckelord: gula blad, phalaenopsis, torkade blommor, torra blommor

29/1 -11

Känns som nånting är galet med vattningen

29/1 -11

Kan hända att jag råkat få vatten på bladen där inne vid..men det förklarar inte blommorna..
Är det näringen? Fick slut på näring och glömt köpa hem..hur länge klarar de sig utan det?

29/1 -11

Att den börjat blomma ut är inget konstigt alls, du vet ju inte hur länge blommorna stått innan du fick dem. De håller länge men inte för evigt. Näring är ingen fara så här års, varannan vecka är lagom vår -höst samt vid tillväxt övrig tid om man vill

29/1 -11

Jag tänker på 2 saker, 1 som skrivs vatten stående vid bladroten, det andre är att rotsystemet på något sätt inte mår bra, därav mjuka blad mm, de skall vara tjocka och spänstiga. Om rotsystemet är skadat så kan den så klart inte ta upp vatten. Svårt att råda andra men kanske du skall fundera på att sätta om den och samtidigt kolla på rötter.

1/2 -11

Har fått gula blad på 2 andra nu oxå, inte så de faller av..verkar som att nån blomma till torkar in..har de det för torrt i luften kanske? Kanske långsökt..

1/2 -11

Har du frukt i en skål i närheten så vissnar blommorna snabbt!

1/2 -11

Nej frukt finns det bara i köket så det står inte heller i närheten..
Funderar på om en luftfuktade skulle få dom att må bättre..men det är nog bara en sån där som blåser ut kall luft lixom.

11/2 -11

Av ett annat svar tror jag att jag kommit på vad det är..för lite ljus..ska testa att sätta dom ljusare nu och se om jag klan rädda nån.

19/2 -11

Hmm..räden fortsätter..de börjar skrumpna ihop och knopparna blir snustorra och faller av..nu har jag satt dom med mer ljus och de vattnas 1 gång per vecka (sänks i kruka 10 min) med näring.
Är det så att vi har för torrt här hemma?
Funderar på om det är okej att spraya hela blomman med vatten för luftfuktigheten men sambon sa att han läst någonstans att bara rötterna ska sprutas..men de är ju i krukan.
Jag vill ju att de ska trivas här och har aldrig varit med om något liknande..

19/2 -11

Jag tycker att det låter lite tätt att vattna en gång i veckan, men jag har nog vant mina Phallar vid att inte vattnas så ofta. Och de får inte näring varje gång nu på vintern, ens när de blommar. Hur ser rötterna ut när det gått en vecka?

20/2 -11

Hm ... TV hyllan, står den nära TV ? TV alstra värme, mindre om det är en platt TV samt statisk elektricitet mm, kan det vara en förklaring?

22/2 -11

Rötterna var efter 1 vecka så att de började ljusna lite, inte helt gröna men inte heller helt vita och torra så att säga..men på väg dit nästan.
De står ovan på TV-hyllan, men TV'n står på en bänk och hyllan är lite bakom den och ovanför så att säga, så egentligen borde den inte alstra så mycket värme PÅ själva plantorna tycker jag..statisk eletricitet vet jag inte heller..hade det så här på förra stället jag bodde och hade inga problem då

Kan man sprayduscha hela plantan för att få högre luftfuktighet eller det mår de dåligt av?
Tycker att på en en del av de mer smalbladiga orkidéerna så börjar även de gröna bladen att torka ut nästan..de vill gärna rulla sig innåt..precis som en cigarr.

22/2 -11

Vattna varje vecka bör du fortsätta med. Sätt också plantan i en rejäl ytterkruka med ett bra lager lecakulor och vatten på botten.
Man kan spraya bladen också, bara man ser till att det aldrig står vatten i något bladveck.
Sen är det möjligt att din planta får för lite ljus.

22/2 -11

Du måste sätta den i ett fönster för inte har du väl TVn framför fönstret..ett västerfönster duger . Vattna den inte om rötterna är gröna....inte med vissa dagars mellanrum alltså. Den verkar ju växtvillig ...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Silvantia:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik