Gula blad på Zygon!

12/9 -09

Blader gulnar konstigt, först bara ena sidan och sedan den andra. Skottet ruttnar och sen mår plantan bra ett tag, Efter någon vecka börjar det om och nu är det fjärde skottet... Händer på de skott som inte blommat än, fast inte på de allra nyaste.

Har bytt kompost, sett över rötterna, flyttat plantan och ändrat vattningen flera gånger.

Vad är det som hänt och hur ska jag få bukt med det?

// Isabelle

Nyckelord: gula blad

13/9 -09

Puff puff!

15/9 -09

PUFF!

15/9 -09

Tyvärr är inte de fina zygopetalum speciellt lätta att behaga, de får ganska ofta fula blad på olika sätt. Tror att du kan vara hjälpt av att titta på den länk Vakyrie66 hade i sin tråd om ödem, här är den igen
Förmodligen är det för mycket eller tät vattning i förhållande till hur snabb upptorkningen är under just dina betingelser. Så några åtgärder kan vara: få luftigare odlingsmedium, få luftigare omkring plantan, justera vattningsfrekvensen. Ett tips kan vara att linda sphagnum luftigt över de nya rötterna som kommer vid nya skott och hålla dem lätt fuktade, samtidigt som du låter själva odlingsmediet torka lite längre innan nästa vattning, fr.a nu när vi går mot svalare, mörkare tider. Hoppas du får rätsida på problemet och få njuta nya fina zygopetalumblommor!

20/9 -09

Nu har jag bytt kompost igen till ännu mera snabbt upptorkande variant. Har dragit ner på vattningen och nu har ALLA bladen gulnat mer eller mindre. Bara ett nytt skott kvar, resten har ruttnat.

VAD SKA JAG GÖRA??? Inget ödem vad jag kan se.

Hoppas på hjälp!

// Isabelle

21/9 -09

http://www.orchidgeeks.com/forum/orchid-...
Prøv om kaneloppkoket det står om her hjelper

22/9 -09

kokar kanel Jag fattar inte vad som hänt faktiskt... den har varit jättefin jättelänge och nu bara tynar den bort... Har vattnat lika i alla tider... Jag provar kanelen, men den skulle ju stå en stund. Kan man inte peppra på lite sålänge?

23/9 -09

Puff puff!

24/9 -09

ibland finns det inget hopp kvar om det gått för långt... fast skam den som ger sig

24/9 -09

Har du kontrollerat så att du inte har ulllöss eller rött spinn nere i bladvecken ?. Framför allt ulllöss inne vid bladbasen, kan få bladen att gulna oregelbundet. Annars är den vanligaste orsaken att där kommit vatten i bladvecken, som orsakat röta. Men jag förmodar att du varit extra försiktig med att inte duscha eller spilla vatten i bladvecken den sista tiden. Kan tyvärr inte bidra med några riktigt bra råd här.

28/9 -09

Kanelkuren blev aldrig av då sonen drack upp den! Men det verkar finnas hopp om livet för zygon! Har resolut klippt bort allt skadat och nu har jag inte sett till gula blad på flera dagar! Ingen ohyra och inget vatten på fel ställe...

Någon fler som brukar använda kanel? När och hur och framför allt varför?

28/9 -09

Jag använder kanel på fläckar som jag misstänker kan vara början
till svampangrepp eller röta, jag har även provat Listerine som verkar
fungera det också.

28/9 -09

Oj man ska nog inte äta FÖR mycket kanel, eftersom det finns ett lätt gift i det...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av busfro.se:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik