Råd / Problem med plantor / gula blad · Skador, mutationer och deformeringar / gula blad

gula blad

13/12 -13

Hej!

Jag fick en jättevacker brudorkidé av min kära mor i 25 års present och nu vet jag inte vad som händer.
Bortsett gulnade blad så har stänglarna nu blivit bruna. Detta har min mor sagt är normalt och att jag inte ska klippa bort det förrän den är helt brun. Det som oroar mig är bladen och att rötterna ser vita ut. Vad jag läst ska dem vara gröna och jag börjar få panik över faktum att jag kanske tar död på den. Jag har därför bytt kruka på den helt och hållet för att minimera risken av att vara övervattnad. Men när jag kände i jord/bark blandningen den stått i kändes den inte särskilt fuktig. Nästan torr.

Vad gör jag för fel? ;(

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

13/12 -13

Antagande: Phalaenopsis hybrid: Slå på en skvätt vatten en gångar per vecka, Var annan gång med gödning enligt anvisning på orkidé näring flaskan. Helt gula blad kan du klippa bort. Se till att det inte står vatten i bladvecken. Klippa bara bort stänklar som är helt gula/bruna

13/12 -13

Men jag har läst att man ska låta dem torka ut helt och hållet mellan vattningar?

13/12 -13

Nja... Vet många som lyckas med Phalaenopsis hybrider utan allt för stora övervägande gällande torrhet mellan vattningar. 1 ggr per vecka med 1 par deciliter rakt över komposten ledar nog inte till övevattning om man häller bort överskottet i underskålen.

13/12 -13

Varför är rötterna vita?

13/12 -13

För att de är torra. När rötterna blir silverfärgade/vita så kan det vara en bra tumregel att vattna.

13/12 -13

Velamen kallas döda celler på ytan av rötter på epifytiska orkidé. I torrt tillstånd är velamen ogenomskinligt och framstår som silverfärgad. När blött blir ytan genomskinlig (velamen) och då syns "klorofyllen" i rötter som grön till färg. Velamen i sig är en fiffig uppfinning för epifytiska orkidé. Håller fukt och därmed en viktig faktor för en orkidé i en ogynsam miljö. För oss som sysslar med dessa att kunna se med blotta ögat om man behöver vattna.

13/12 -13

man kan även vattna med sk badning eller doppning

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.