Skriv början av artikeln om Bruna prickar på bladen

Nyckelord: Bruna prickar på bladen

Inlägg med Bruna prickar på bladen som nyckelord.

Rackarns växt, enligt all litteratur jag konsulterat så är Zygopetalum-hybriderna lätta att odla samt att få till att blomma om. Rent nonsens enligt min planta som sen den flyttade in hos mig tappat ett blad i veckan samt fått bruna fläckar på några av de resterande bladen.
Enligt min reserch så vill den ha det lite fuktigare än övriga, annars får den "dragspelsblad" och det har jag erfarenhet av. Men den vill ju inte ha det för fuktigt för då blir det inte heller några glada blad, så det undviker jag.
Men lik förbaskat så vill den rackarn inte vara med om det här. En liten tröst är dock att detsamma gäller för de exemplar som min ömma moder haft, och förra helgen så erkände min mosters sambo som är en riktig hejare på det här med orkidéer att även han hade problem med dem.
MIn mormor däremot har nog magiska fingrar, för hennes planta är bland det frodigaste jag någonsin sett. Men blommar gör den inte, den heller.

Men frågan till er på denna sida: Är zygopetalum så omöjlig att få att växa och blomma om eller är det bara vi som gör något fel?

Nyckelord: Zygopetalum, Gula Blad, Bruna prickar på bladen

1/12 -09

Håller med dig...köpte två som jag kastade blev bara blad och en MASSA rötter, fick en som jag av inrådan här hade på balkongen i somras och duschade varje gång jag gick förbi också råd härifrån, när jag tog in den i höst så var det bladröta och bladen gulnade och for av ett efter ett. Aldrig mer en sån alltså.
Frodig---då kanske det är fel gödning så det blir bara en massa blad ?

1/12 -09

Zyg var den första sortens orkidéer jag gav upp med. Dom är hopplösa.

1/12 -09

Den jag hade (tills min valp åt upp plantan) växte som ogräs och blommade flera gånger om året men jag har tyvärr ingen aning vad jag gjorde med den för att den skulle trivas så. Den fick vatten en gång i veckan o lite gödning då o då som alla dom andra. Hade den inne hela året. Kanske var en snäll planta??

1/12 -09

Jag har en som jag fick för 6 år sedan och denna planta blommar troget om flera gånger om året. Jag har haft den både i badrumsfönstret åt norr, mao ganska mörkt men mycket varmt och fuktigt. Tillväxt på både blad och bulber, fast den verkar liksom växa iväg åt ett håll, en del bulber blir liksom bladlösa. Sen blev det platsbrist i fönstret (konstigt?!) så plantan åkte ut i tvrummet och stod då en bit in på ett bord. Och har precis blommat klart. Då åkte den undan i dotterns rum, norrläge, var precis och tittade på den och det är ny tillväxt på den och en ny stängel!
Köpte en annan Zygopetalum i våras mera rosa än min mörkblå, läste nånstans att de skulle kunna trivas ute så jag ställde ut den men tja nu står den här med en grön bulb - bladlös. Jag velar om jag ska slänga den eller ge den en chans till.
Jag vattnar min ung en gång i veckan och en skvätt näting då och då
De verkar vara "lite" lynniga...

1/12 -09

Min växer i ett kallt fönster och det verkar den trivas med. Läste att den var kall växande men jag vet ju inte om alla är kall växande.

2/12 -09

Skönt att man inte är ensam om problemen.
Jag har läst på en del om dem, eftersom jag tycker om att läsa. Och kommit fram till en hel del olika saker, bland annat att de vill ha sänkt nattemp. i minst två månader för att blomma bra. Helst då genom att man ställer dem ute, i skuggan, under sommaren. Vilket mor testade och nu har bulber utan blad...
Mängden vatten skall tydligen vara anpassad så att den alltid har tillgång till vatten men inte är blöt, lite mer än phal. men andra ord. Dessutom lär den vara terrest (dock fanns det olika åsikter om det) men rötterna tyder på att den inte vill ha sol på dem så det ska den slippa...
Får se hur denna fortsätter att växa, annars blir det ingen ny innan jag flyttat till andra förhållanden, endast ett fönster ger för få placeringsmöjligheter och minimal lägenhet ger dessvärre inga möjligheter till att ha ett skåp eller två att ha dem i...

Tur att man har sin Cambria (miltassa?), sina Phalenopsis och sin Epidendrum Ballerina att gläjas över när annat trilskas...

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.