Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om snigel

Nyckelord: snigel

Inlägg med snigel och synonymerna snigelkräk, sniglar som nyckelord.

Tänkte ta med en Dendrobium till monter på Botan i helgen men snigeljävel har ätit alla stänglar och sedan har jag fått första barnbarnet, en Elliot, väger som dicks cristata 3600 gram och lika lång som krukans diameter 51 cm

Nyckelord: Snigel

Ja, livet är fyllt av både med - och motgångar! Tycker förstås att Elliot är bäst att få, eller hur? En Dendrobium kan du väl komma över. Så heja morfar, för nu blir det nya tider!!!

4/9 -18

Tack Annika
Om man nu ska vara petig har jag blivit farfar

4/9 -18

Grattis återigen till tillskottet
cristata frös nästan ihjäl när Börje och jag var på turne förra året så mest bruna bulber (80%) så den väger inte så mkt som Elliot längre.
För övrigt var Elliot en av huvudfigurerna i Steven Spielberg's film E.T. the Extra-Terrestrial den lilla snälla pojken!

Sorry rätt ska vara rätt! Grattis farfar Ole!

4/9 -18

Himmel vad superjobbigt när även en så'n rör ti?l odlandet ! GRATTIS!!

4/9 -18

Grattis till din nya titel! Mysigt..

5/9 -18

Grattis Oled!

5/9 -18

Grattis!

Ge din åsikt
Snigel i Cattleya-bulb. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Cattleya walkeriana (forma alba) 'Kenny'. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

1:a händelsen - räddning av fladdermusunge på dörrmattan när jag tar ut grisen på morgonkvisten.
2:a händelsen - Cattleya walkeriana (forma alba 'Kenny' - som KEWs register säger inte finns...) har slagit ut flera blommor, snygg form den har - tack bolebo!
3:e händelsen - nu J-vlar är det krig!! Det sitter en snigel i min Cattleya walkeriana x nobilior som jag just fått hem ifrån M.Å. Ni ser det lilla äcklet försöka gömma sig upptill i hålet på bulben...
Jag plockade ut monstret med pincetten som ni ser...

Va gör jag nu - ska hela bulben skäras bort eller räcker det med kanel i hålet månne? Jag har skickat ett mail till M.Å. för råd...fortsättning följer mao.

/Mvh, I

Nyckelord: Cattleya walkeriana 'Kenny', Cattleya walkeriana x nobilior, fladdermus, snigel

10/7 -15

Onaturliga håligheter i alla växter ger tror jag en ökad risk och grogrund för alla typer av "angrepp". Om det är viktigt för dig att ha bulben kvar skulle du kunna testa att fylla hålet med tex ymppasta (en typ vax) Är inte bulben viktig för dig skulle jag ta bort den

10/7 -15

M.Å. tyckte jag kunde låta den va, hon trodde den skulle klara sig! Morfar brukade ympa äppelträd så ja, jag vet vad det är! Tack, oled.
/Mvh,I

10/7 -15

Varför inte testa att ympa nu när hålet är där ändå

10/7 -15

Ja, man ska skulle försöka ympa på ngn härlig äppelsort...åkerö, eller gravensteiner kanske...då skulle väl hela bulben gå av av tyngden ifrån äpplet!
/Mvh, I

10/7 -15

12/7 -15

Fin C. walkeriana!
Mvh
Mikael

12/7 -15

Nu har alla fem blommorna öppnat sig!
Ja, jag tycker jag gjorde ett riktigt kap hos bolebo!

Om någon undrar så är läppen blålila & inte åt det rosa hållet som min Firefox har fått för sig...
/Mvh, I

Ge din åsikt

10/7 -15

Snigel i Cattleya-bulb

Snigel i Cattleya-bulb. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: snigel, Cattleya walkeriana x nobilior

Prata om bilden

Jag undrar om sniglar äter guckuskor?

Nyckelord: cypripedium, skadedjur, sniglar

Ge ditt svar

Jag har ganska stora problem med sniglar och snäckor i växthuset och har köpt Weibulls snigeleffekt den innehåller järn(III)fosfat.
Frågan är om någon har erfaren het av detta i krukor med orkidéer,eller om jag ska nöja mig med att sprida det mellan krukorna.

Nyckelord: Sniglar, snäckor, Weibulls snigeleffekt

Ge ditt svar

Två dagar i rad har vi köpt jordgubbar från Skåne och andra sydliga nejder. Goda, men... i den första förpackningen fanns en pytteliten snigel, c:a 1 cm, ljusbrun. Den bar jag ut i trädgården innan min man reagerade och sa att det kanske var en mördarsnigel! Men det trodde inte jag, den var ju inte svart (som jag tror att de är, eller har jag fel?) Igår hittade jag en lika liten i nästa jordgubbslåda men helt svart, den fick sätta livet till. Vad tror ni? Har jag släppt ut en mördarsnigel och låtit en oskyldig döden dö? Hur ser små mördarsniglar ut?

Nyckelord: Sniglar

24/6 -09

Haha den där var rolig valkyrie

24/6 -09

Hihi, valkyrie men jag undrar i alla fall hur små de kan vara... tror någon att det var en mördarsnigel, den bruna jag släppte ut från jordgubben?

24/6 -09

Ja dom börjar ju som ägg så dom KAN vara ganska små

24/6 -09

He he... bra att du inte tog illa upp. Jag har faktiskt ingen aning om storlek men resonerar som Mattias... de måste ju vara små någon gång eftersom de kommer från små 3-4 mm ägg...

24/6 -09

Det lömska med mördarsniglarna är, att dom kan ha olika färger. Dom kan vara både röda, bruna och nästan svarta - vet inte om det har något att göra med deras ålder, eller andra faktorer.

Här på Öland, så planterades det 1975 in röda skogssniglar på Solliden och dom spred sig sen över ön. Anledningen till inplanteringen tror jag var att de var så dekorativa. Den svarta skogssnigeln ser man inte mycket av här.

När sen mördarsniglarna kom, så blev många helt oskyldiga röda skogssniglar dödade på samma gång. Jag förstår i och för sig att kompisar som tog kål på över 500 sniglar om dan, inte brydde sig om vilka dom tog.

Tills för två år sen, så hade vi inga mördarsniglar på vår tomt och jag försvarade dom röda skogssniglarnas rätt till vår tomt. Tyvärr så började dom mindre mörkbruna leta sig över gatan förra sommaren och min man tog då också allt i snigelväg, även om dom faktiskt inte gjorde nån större skada på växtligheten. I år har vi knappt haft några sniglar alls.

24/6 -09

Valkyrie, nej jag tog inte alls illa upp, det var en festlig länk! Men jag har barn och barnbarn här så jag hann inte kolla eller svara så snabbt.. Jag var mest nyfiken på hur stora de "nykläckta" sniglarna resp. äggen kan vara + att jag alltid blir lite "skärrad" om något litet "kryp" plötsligt dyker upp. Jag har stuckit handen i först en spindel och en stund senare i dess spindelbo i en bananklase, och när jag kände det luddiga boet så åkte bananklasen tvärs över rummet! Skyller min "noja" på det!
PS jag gillar verkligen humorn här!!!

25/6 -09

Lycka till med dina sniglar!!

25/6 -09

Höhö hoho

Ge ditt svar

Jag hittade för några veckor sen en liten snigel (med snäcka) i min Dendrobium Berry Oda. Sen dess har jag plocka några fler, ibland med hjälp av potatis. I dag när jag vattnat den hittade jag ännu fler och bestämde mig för att plantera om den. Jag förstår ju nu att det är omöjligt att få bort all gammal kompost, och både rötter och planta ser friska och välmående ut. Hur skadliga är egentligen de små rackarna?
När jag nu ändå har den ur krukan funderar jag på att dela den. Är det bra eller dåligt? Jag köpte den för år sen. Den blommar just nu på en stängel och det kommer fler stänglar och keikis (eller vad det är, bulber växer ut på bulber). Någon som kan ge mig ett råd?

Nyckelord: Sniglar

26/2 -09

De käkar ju på grönskan, jag har haft sniglar i några plantor jag
fått hem, jag fick bort dem med en kaffekur.
Vanligt Gevalia mellanrost bryggkaffe, en dl färdigbryggt kaffe till
1 liter vatten, jag vattnade med denna blandning några gånger, och
har inte haft några sniglar efter det.
Blandningen är ju betydligt mindre giftig än riktigt snigelgift man köper,
vilket är en fördel om man har husdjur som knaprar på plantorna ibland.

Tack, letherneck! Ska prova den kuren. Jag har inte sett några som helst angrep på plantan. Vad tror du om det här med att dela då? Jag vet inte när det är lämpligt eller inte.

26/2 -09

Plantera om den bara för att få bort sniglar hjälper inte, deras ägg finns
kvar på rötter och andra delar som varit nerei komposten.
Sedan blommar den, då ska man inte bråka med den i onödan med
den, dela gör man när den blir stor och otymplig, inte förr.
Ju större planta, ju säkrare kan man vara på att få bra blommning.

Tack igen letherneck. Jag förstår att det inte hjälper mot de små inkräktarna att plantera om, jag har gett den en kaffekur nu.
Fattar inte var de kommer ifrån, de är små som attan. För länge sen när vi hade akvarium kunde det bli såna däri. Men nåt sånt har vi inte nu. Kan de måhända komma från sjövatten?? Eller är de helt enkelt med plantan när man köper den?

27/2 -09

Sniglarna kommer nog oftast med plantan och kan säkert smitta från den ena plantan till den andra. Jag provade allt från Snigeleffekt till kaffe, men det som verkligen gjorde susen var när jag började sila vattnet mellan de olika plantorna. Min erfarenhet var att sniglarna bara blev bedövade av kaffet och därmed lättare att plocka bort, men de dog inte av det. Fast det kanske var jag som gjorde kaffet för svagt?

Ge ditt svar

Fångad på bar gärning när den gnagde på min ögonsten. Dendrobium cuthbersoniins blomma skulle ju hålla i 10 månader
Får ställa in lite öl, sniglar e ju hårda på spriten har jag hört, förhoppningsvis druknar hela familjen.
( eller uppskattar dom lite dricka till
blommsnacksen ).
tur i oturen upptäckte jag att den har en ny knopp så det blir väll till att vänta.......

Nyckelord: sniglar

25/11 -08

Nej va trist!!!! Lycka till med spritfällan....

Nää nu jäklar...Vet inte om jag hade haft lust att bjuda på öl, hellre kokande vatten...

25/11 -08

Snäckan har en liten men allt igenom ondskefull själ, lycka till med bekämpningen.
De är ute när det är mörkt, då kan det vara idé att lysa med ficklampa på växter och substrat för att leta upp dem.
mvh
Mikael

25/11 -08

Ajajajaj Tråkigt Tribo
Kämpa emot och rädda nästa knopp!!!

25/11 -08

Testa och sätta ut en kapsyl med öl i i närheten av plantan, och vänta ett dygn. De brukar samlas vid den rätt snabbt (även för att vara sniglar ).
Sniglar/snäckor gillar verkligen orkideplantor, åt upp två Cypripedium-plantor för ett par år sedan för mig.

25/11 -08

Fy sjutton
Det var inte så länge sen jag fick ta en fajt med sniglar
Jag hade fått tipset av, jag tror det var Mikael, att lägga ut potatishalvor och sen vittja `fällan´ när det var mörkt.
Jag följde rådet och nu tror jag att jag har blivit kvitt dem Jag lyckades få tag på ett tiotal pyttesmå sniglar.
Jag vet inte om det hjälper mot snäckor också, men väl värd ett försök

25/11 -08

Va trist... Tror dock inte att öl funkar på snäckor. Har provat själv utan framgång. Tror det mer är sniglar som har en så sofistikerad smak.
Råkade ut för samma sak med min Dracula pubescens för nån vecka sedan. Dagen efter den slog ut var ett stort stycke borta.

26/11 -08

Potatis funkar säkert bättre. Jag har dock lyckats få fast snäckor genom att använda öl, för ett bra tag sedan. Satte en kapsyl uppe på komposten hos en Gongora. Plockade nog en tre stycken dagen efter. Detta var på fönsterbänk, kanske har sämre effekt i ett skåp?

/Anders

26/11 -08

Ett otroligt vackert och talande foto blev det utav eländet ..... Lycka till med den andra blomningen !

26/11 -08

Hu, jag ryser när jag ser bilden! Jag slogs l'nge och väl mot mina marodörer, men nu är det tack och lov länge sedan jag hittade några. Hoppas du får bukt med dem, tribo!

26/11 -08

känns bra med lite medlidande från andra orkidefantaster.
ska prova me potatis istället, ölen tar jag ju gärna själv
igår plattade jag oxå till min pyttelilla tristella pantax, fotobakgrunden föll på den. så ni får inte se den nu, tror att blomstängeln kommer med fler knoppar så då ska ni få se på något sött!!!
MVH
ps Ewert jag misstänkte nästan att du skulle gilla bilden när jag la ut den, den blev väldig snygg om man klickar på den så den blir stor. ds

26/11 -08

Äta på en d.cuthbersoniins blomma! Jag yrkar på dödsstraff för denna monstriösa synd!
Jag kör med skivad rå potatis o ibland gurkskivor för att hålla snigel, snäck o gråsugge populationen i schack.

Ge ditt svar

Till min fasa upptäckte jag små sniglar i mitt skåp och undrar om någon kan ge mig goda råd ?Jag har lagt ut snigelfritt lite varstans på botten men inser väl att det krävs mer hårdhänta metoder men vad?
Monika

Nyckelord: Sniglar

8/9 -08

Prova . Klistra upp denna på skåpet, det kanske skrämmer bort dom.

Tackar för detta goda råd Hans !

8/9 -08

kaffe fungerar mot sniglar . vet inte hur man praktiskt får bort dem i ett skåp, men då jag hade sniglar på en orkidé doppade jag den i utspätt kaffe (kolla nyckelorden så hittar du proportionerna), och så engång till efter 10 dagar. Sen va dom borta för gott!

8/9 -08

Jag skulle pröva med "Ardap", med tanke på att det är så små sniglar ..... och att du lätt kan täppa igen in o utluft under tiden det verkar !

8/9 -08

Fyyyyyyyyyyyyyyy ! Sånt får inte hända. Kolla på alla nyckelord,där finns det en del.TROR det var plopp som hade sniglar i sitt skåp för länge sedan.
Anette

8/9 -08

Näääj Monika!!!
Det är bara sånt som inte får hända, men gör det ändå
Om jag ändå hade ett bra råd att ge dig:/
Lycka till med dom #%#%½

Ojojoj så besvärligt. Jag som okunnig skåplös person undrar hur sniglar kan komma in i skåpet och när jag inte ens förstår det, så förstår du nog att jag inte kan hjälpa dig (ler)
Men jag hoppas innerligt att du kommer till bukt med det.
Birgitta

8/9 -08

Birgitta! Häng kvar i OP-forumet så är du snart varken "okunnig eller skåplös"

8/9 -08

Jäpp, jag hade stora problem med de små slemmiga krypen. Jag blev inte av med dem förrän jag började med att sila gödningsvattnet genom en saftsil mellan varje ny kruka jag doppade. Innan dess provade jag kaffe (som bara bedövade dem), Provado (nada...), Snigelfritt (mums, tyckte de!) och diverse andra dekokter... Ingenting funkade dock, utom saftsilmetoden...

8/9 -08

HMG: Har du lust att komma på middag?
På ett så begränsat utrymme borde det ändå gå att med viss ihärdighet få fram och ut de objudna gästerna. Här är några förslag på vad som åtminstone lockar större sniglar, kanske de små har andra smakpreferenser, vad vet man...
Söta frukter och bär, gärna "väl" mogna, som t.ex. en bit melon, persika, banan och jordgubbar. Små färska skott av alla slags växter, prova t.ex. groddar. Tagetes är oemotståndligt, men det kan även gå att sätta i sig i stort sett vilken trädgårdsväxt som helst som ännu är liten och späd. Lycka till!

Ewert,var får jag tag på Ardap?
Plopp:hade Du småsniglar i skåpet?
Har lagt potatis skivor i skåpet på vissa plantor men ingen snigel har "nappat" ännu !
Monika

9/9 -08

Monika

750 ml - räcker mycket länge

Ardap

Bertil var kan jag löpa dettta ?
Monika

10/9 -08

Ja, jag hade småsniglar överallt kändes det som! Jag hittade dem först i skåpet och sedan, när jag blivit uppmärksam på problemet, överallt! Jag ställer plantorna i ytterkrukor som är snäppet större än plantans kruka. Sedan häller jag på vatten och låter plantan stå en stund. Därefter lyfter jag upp plantan och låter den rinna av. Ytterkrukans vatten silar jag genom en saftsil ner i en hink. Lite omständligt, kanske, men effektivt!

10/9 -08

Frida - Jag var ute och jagade det i våras.
Det är nåt slags medicin för reptiler som får odjur i skinnet, något som tar död på kvalster alltså
Undrar om det verkligen är rätta medicinen mot sniglar
Det är dock bra att ha hemma för andra fall kanske.
Pratade med den lokale djuraffärsinnehavaren, det var inget de hade i lager (minns inte om det blivit restriktioner eller hur det var) man var tvungen att beställa det.

10/9 -08

Jag har provat Ardap mot småsnäckorna i skåpet - tyvärr det hjälpte inte. Jag vet inte om jag sprutade för lite - törs ju inte gå på för mycket för blommornas skull.
Däremot dog lite andra skadeinsekter som tusenfotingar m.m.

Suck,finns inget "undermedel" alltså ?Dessutom hittade jag en tusenfoting i en liten Ph viridis i mitt baby-akvarium i går kväll så det känns som om diverse djur invaderar mitt hem !
Monika
Skall prata med djuraffären,kolla om jag har en saftsil kvar osv,kanske måste röja ur hela skåpet o börja från början?
Fanns det inte en diskussion för ett par år sedan om "nåt" man köpte från glass fabrikanterna?

10/9 -08

Monika, jag vill minnas det var` kolsyreis´, det hette.
Jag tror det var bl.a `gtgoon´. som diskuterade detta.
Lycka till med odjuren. Hoppas du besegrar dem snabbt .

Vilken jäkla skit syrran!! Hoppas du får bukt med alla oönskade gäster.
Kram
/AJ

Har försökt läsa in mig på artiklar om kolsyreis nu och får ta en sväng om Triumf-glass i morgon,om jag förstår det rätt så skall man stänga av "allt" och sedan låta det verka 1 dygn-återkommer med rapport om hur det går !
Monika

10/9 -08

Fyyyy va trist Monika!
Vågar du dig verkligen på det där med kolsyreis?
Tycker det låter lite riskabelt - Men du är ju en modig kvinna!
Jag håller alla tummar för att du lyckas bli kvitt eländet!

Nä,jag känner mig inte särskilt modig men måste ju försöka med något radikalt ?Har Du något bättre förslag Berith?SUCK ####
Monika

10/9 -08

Näeee jag har ingen som helst erfarenhet av sniglar (tack och lov får man väl säga)

Ge ditt svar

Jag har alla mina orkideér ute på ett plåtbord.
Runt varje bordsben är det rikligt med grovsalt strött i en ring. Då kommer inga sniglar dit.

Nyckelord: Sniglar

27/7 -08

Hjälper inte ... för nu har sniglarna lärt sig andvända sig av stavhopp .... de är kluriga dom små liven

Det måste vara ett brett bälte med salt. Plus att mitt bord står på ett cementunderlag. Så sniglarna torkar ut på vägen till bordet.

Jag är rädd för att du missbedömer sniglars förmåga att ta sig fram dit dom vill. Salt och cement hindrar inte dessvärre.

27/7 -08

Beror nog lite på vilka slags och i vilka mängder man har sniglar. Är det annat än mördarsniglar och i normala (?) mängder kan det nog fungera bra, men annars är jag nog böjd att hålla samma dystra tankelinje som Ewert och Helena, de inte bara stavhoppar de har dessutom lärt sig hela sjukampsprogrammet, ni skulle se dem i spjut och kula!

28/7 -08

"Piali" ..... men om sniglen börjar torka ut på väg till "matbordet", så tror jag nog att snigeln vänder om istället för att fortsätta mot en säker död ... som det innebär med en utorkning för en snigel !
Men om den skall hinna torka ut på en cementplatta, så skulle jag gissa på att det skulle ske på en sträcka av kanske minst 10 meter med direktsol .....
Och sedan detta med saltet, så har ju snigeln detta sekret som den avsöndrar ..... och det kan jag nog tänka mig att det skulle fungera som en hinna och ett skydd mot tex salt .... men även där så tror jag kanske att det behövs en längre sträcka på kanske 1-2 meter för att snigeln skall börja skänna obehag av saltet, men skulle inte bli förvånad om den klarar betydlig längre sträcka !
Det som jag skulle andvända som skydd om jag hadde orkideér på ett bord och där det finns mycket sniglar .... det vore en burk/hink med vatten, där varje bordsben stod i !

28/7 -08

Då sniglar är alkoholister gillar de öl bättre än blommor, drar sig till en "ölfälla" och drunknar.

snigeln gar garanterat mot sin dod om du har bra med salt jag kor den metoden alltsa saltar snigeln bra och dom borjar genast utsondra sekret men en liten saltning till tar aven stora sniglar salt ar valdigt effectivt aven aska men inte lika saker som salt

28/7 -08

"Dichea" Man skall väll inte stå och salta på varge snigel ? ...

jag korde med ol falla i Sverige i mitt skap men snigeln valde dom mjalla grona rotspetsarna i stallet sa det blev slacka all belysning och vanta pa marodoren alltsa snigel jakt och efter mycket letande dar var den inte dom sma man kan hitta i krukorna utan en fet stor jakel som tog siin sista maltid hamden var ljuv.

28/7 -08

Sniglar är förjäkliga, det som funkar hos en funkar inte hos en annan. Man får prova sig fram till vad som funkar bäst på "sina" sniglar. Samma med gnagare har jag upptäckt. "mina" åt inte råttgiftet som skulle vara supergott för dem utan gick i fällor som inte ens var agnade.

Ge ditt svar

11/7 -08

Fråga

 

Nyckelord: snigel

15/7 -08

Från Lassse.

Dagens snigelmöte.

15/7 -08

Tjena, var det här som singel- f'låt snigelträffen skulle va'?

15/7 -08

Borde väl vare en leopardsnigel det där då..? Vackert tecknad.

15/7 -08

Jepps, det stämmer bra det Säluttern, det där är en leopardsnigel Limax maximus

15/7 -08

Uuääärrkk!!! Den översta är väl en spansk skogssnigel, sk mördarsnigel? Och den andra en relativt harmlös (jämfört med den förra i alla fall ) pantersnigel? Grannarna på andra sidan gatan har haft mördarsniglar i flera år, men på denna sidan gatan har jag inga sett - än... Å andra sidan tittar jag heller inte alltför noga, för jag vill inte se dem! Hur bekämpar du demm, Lassse? Eller gör de ingen större skada på din trädgård?

Säluttern, sniglar kan väl aldrig vara "singel", eller?

15/7 -08

Jag har inte ägnat mig åt snigel-studier men måste fråga om den där bruna saken. Sitter den hopkrupen eller har den en dinosaurie-look? Eller är det bara vinkeln som gör att den ser ut så?

15/7 -08

Plopp:Jodå den översta är en allätande spansk skogssnigel, såna man kan kratta ihop i högar här. Sniglar behöver varann de oxå, och när de tillgodoser de behoven rullar de ihop sig som ett yin-yangtecken (eller mer prosaiskt uttryckt ser de ut som en färsk hundskit).
Felixan: De kan dra ihop sig till tjocka korta kluttar och sträcka ut sig till rena havannacigarrerna. De är tusenkonstnärer; de kan ta sig upp högt på husväggar, svinga (nå, sega) sig från ett tunt grässtrå över ett snigelstaket för att hamna på restaurangsidan, använda döda kompisar som mat och framkomlighetshjälp, överleva flera dygn i vatten, para sig med mer vintertåliga nordiska arter, gömma sig när de eftersöks, och skickligt undvika fällor...

15/7 -08

Puh, efter den beskrivningen Säluttern är jag nästan, för första gången i mitt liv, glad för att jag inte har trädgård. Men bara nästan
plopp: Jag har alltså ingen egentlig trädgård utan bara en liten uteplats och behöver inte ägna mycket kraft åt att bekämpa dem. I stort sett är jag kompis med de små liven så länge de inte hamnar utsmetade under mina tofflor. Alla orkidéerna står på bord och bänkar så dom klarar sig (nästan) oskadda. I lilla rabatten har jag väl i stort sett bara en iris f n och den blir lite skamfilad varje sommar men överlever ändå år från år.

Ge ditt svar

17/4 -07

snigel eländen

Igår hittade jag sniglar i min Oncidium som jag har haft i några månader. Väldigt väldigt små är dom. Har sökt på nyckelord här och testade med att sätta potatis i krukan. Satte i alla mina orkidéer för att kolla om det har kommit till någon annan också. Men potatisen tar väl inte bort sniglarna? Borde jag plantera om och vattna med lösta provadopinnar? Eller funkar dom inte på sniglar.
Blir så arg, det verkar som om alla min orkidéer turvis har någo djur på sig. Först var det sköldlöss, som nu är bekämpade, sedan har det kryllat av sorgmyggor(inte i orkidéerna då men) och nu snigel elände. Börjar nästan ge upp mitt nyfunna orkidé intresse:(

Nyckelord: snigel, odjur

Potatisen tar inte bort sniglarna, men du kan fånga upp en del av dem. För att bli av med dem helt kanske det är bäst att använda medel som tar bort sniglar eller att plantera om. Jag själv valde att plantera om helt och att skölja rent plantan ordentligt under rinnande vatten.
Lycka till!

17/4 -07

Jag har också fått rådet att dryga ut ca 1 dl kaffe med vatten upp till en liters mängd och sedan vattna orkidéerna med det. Tydligen skall koffeinet ta död på de små kräken. Jag har dessutom funderat på att göra en nikotinbrygd, med hjälp av fimpar och vatten. Frågan är bara om nikotinet riskerar att även skada växten och inte bara krypen....

17/4 -07

Jag fiskar bort sniglar regelbundet, det hjälper inte med provadopinnar, det göder dem bara. Potatisen funkar men man måste vara uthållig.
Halvera potatisen och lägg den med skärsidan nedåt på kvällen efter orkideen har vattnas, och fiska bort dem tidigt på morgonen. Det kanske inte tar bort alla då de är enkönade och lägger ägg, men man blir av med många, och det funkar även på mångfotingar som tycks gilla potatis.

18/4 -07

Ska nog pröva med kaffet och sedan plantera om. Ja tycks ha otur med djur på mina orkidéer. Dom är alla köpt från samma affär, där varor vanligtvis nog har hög kvalitet och är dyra och så. Ska nog sluta köpa blommor därifrån!

18/4 -07

Jag testade med kaffe på en planta jag hade sniglar på för ett år sedan. Efter ett bad har jag inte sett röken av dem. Caffeinet i kaffet fungerar som ett nervgift för sniglarna som (med rätt dos caffeine eller upprepade behandligar med lägre dos) beslutar sig för att dö den stora döden... Som en engångsdos är caffeine stimmulerande för växter, men i stora doser och under längre exponering är caffeine stressande!
//Åsa

18/4 -07

Fast på de härdade, envetna "mördarsniglarna" hjälper inga kafferep Jag samlade sump hela vintern i en hink för att lägga ut som en tjock gräns ute runt en rabatt, det skulle hålla dem borta. Icke då, de sniglade sig käckt över och brydde sig inte alls om att de blev helt smuliga av all sump. Chilipeppar, vitlök, vitpeppar, glaskross, sand, avklippt hår, fuktig vermikulit (ska kännas som läskig gungfly) och de flesta råden ur "50 sätt att mörda en snigel" har testats med samma nedslående (för mig) resultat. Men, då rör det sig om hundratals bataljoner ute, där ständigt nya sniglar tar vid om någon skulle falla ifrån (de äter varandras lik och samlar kraft och mod). På en liten, avgränsad yta som en kruka, där inga nya tillkommer kan det nog vara värt en liten koffeinbjudning, gärna med potatisbakelse till dopp! Lycka till med era avhysningar!

En kompis till mig har byggt ett minielstängsel runt hela sin tomt och har en mycket låg voltstyrka på. Det går inte över några sniglar alls. Det är kanoneffektivt.
Linda

18/4 -07

Lika: jag har sett såna stängsel och funderat på att skaffa, men de har varit rätt små och dyra. Tror du kompisen har nån länk till beskrivning av egenbygge?
Lika, har du sett att du fått ett PM ang. mejladressen i Orkidéer?

23/4 -07

Jag använder någon form av järnoxidpiller (små blå pellets) som heter något i stil med Snigelstopp eller så, som jag köpte på Plantagen för något år sedan. Funkar kanon i orkidékrukor eftersom de är relativt torra. Funkar bra om det inte regnar så mycket utomhus. Är helt ogiftigt för människor och husdjur (och antagligen för de flesta andra djur och insekter också) men dräper effektivt sniglarna. Kommer inte ihåg vad det kostade men det var inte så dyrt, kanske en 100:- för en låda som innehåller åtskilliga års förbrukning för mina orkidéer och min lilla trädgårdsplätt.

23/4 -07

har nu prövat med kaffe för ca en vecka sedan. Har inte sett en enda snigel sedan dess. Prövade med att ha potatis bit(alltså efter kaffebehandlingen) och kolla om det kom några sniglar till den, men inte. Men skall jag nu upprepa kaffe behandlingen? Nu genast eller efter en tid isåfall? Jag tänkte att ifall snigeläggen överlever av kaffet så måste man ju köra med kaffet engång till innan de i sin tur börjar lägga ägg.

Ge ditt svar

För två månader sedan planterade jag om alla mina orkidéer i odlingsskåpet i Epiweb efter en snigelattack, eftersom det sägs att sniglar inte gillar EW något vidare. En av krukorna innehöll tre små D. kingianum-bulber. Efter någon vecka såg de stendöda ut så jag slängde ut dem ur skåpet och lät dem bara stå på bordet bredvid. För ett tag sedan upptäckte jag att den ena bulben hade fått en pytteliten keiki, så då fick den flytta in i skåpet igen. Idag tittade jag lite närmare och upptäcker att alla tre bulberna i krukan har nytillväxt på gång, dessutom hade en uppsättning bladlösa Promeneabulber och en halvdöd Oncidium Tiny Twinkle också nytillväxt på gång. Detta var plantor som jag faktiskt mer eller mindre gett upp hoppet om!
I en annan av plantorna i skåpet, en D. kingianum ser man tydligt hur rötterna söker sig ner mot Ew:n. Normalt är jag alltid lite skeptisk mot mirakelkurer, men EW kanske inte är så dumt i alla fall?!

Nyckelord: Epiweb, sniglar

Grattis plopp ! Det är oxå vad jag har upptäckt sedan jag satte om i Epiweb ,

18/3 -07

Grattis Jannie.
Inte bara till att du lyckats återuppliva din kingianum, utan att du fick de läbbiga sniglarna att ge upp.

19/3 -07

Än vågar jag nog inte riktigt tro och hoppas att jag lyckats utrota snigeljääää....rna, men visst är det kul att vissa plantor trivs bättre. Jag blev så inspirerad så min Masdevallia fick genast flytta till EW, den också,så får vi se om den gillar det.

19/3 -07

Men ändå tror jag den bästa kuren mot sniglar och annat småfä ( om växterna inte är planterade i epiweb) är potatis jag har skördat några under den sista veckan men man måste vara envis. Plantorna ser lyckligare ut Lycka till.

19/3 -07

En av de gamla orkiderävarna i Malmö, Sture, lärde mig ett mycket bra tips. Skiva en rå potasis och lägg en i varje kruka. På kvällen när det är mörkt besöker man plantorna med ficklampa och pincett(om man inte gillar slemmiga sniglar som lätt glider). Visst där sitter de rackarna och smaskar. Bara att ta dem. Jag dödar dem inte utan de får en kallare logi, eftersom de inte betalat hyra. Lycka till
Peter (laolanhua)

20/3 -07

Tack för tipsen - och hejaropen! Det där med pincett var listigt. Sniglar är ju inget jag gillar att ta i med bara händerna....

20/3 -07

Hej Jannie! Det är roligt att det går framåt för dig, hur går det med din snödrottning?

20/3 -07

(
inga blommor syns det än...

men den är inte död iaf! )

Ge din åsikt

Gissa vad jag hittade i en kruka i dag när jag skulle sätta om en Trichoglottis som jag har i mitt skåp ?En stor fet snigel satt i komposten !
Den jäkeln hade käkat upp allt som funnits i rotväg.
Vad tusan kommer dom ifrån ?
Den var sååå äcklig men den fick ångra vad den gjort via drunkningsdöden.

Nyckelord: snigel

8/3 -07

De är äckliga slämkrypare från någon annan värld, trampa på dem, död eller levande.

Fy rackarns! Går plantan att rädda tror du?

Hoppas verkligen det !Jag har satt om den i Epiweb nu-får avvakta
Monika

Ge ditt svar