Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om Snigel

Nyckelord: Snigel

Inlägg med Snigel som nyckelord.

Tänkte ta med en Dendrobium till monter på Botan i helgen men snigeljävel har ätit alla stänglar och sedan har jag fått första barnbarnet, en Elliot, väger som dicks cristata 3600 gram och lika lång som krukans diameter 51 cm

Nyckelord: Snigel

Ja, livet är fyllt av både med - och motgångar! Tycker förstås att Elliot är bäst att få, eller hur? En Dendrobium kan du väl komma över. Så heja morfar, för nu blir det nya tider!!!

4/9 -18

Tack Annika
Om man nu ska vara petig har jag blivit farfar

4/9 -18

Grattis återigen till tillskottet
cristata frös nästan ihjäl när Börje och jag var på turne förra året så mest bruna bulber (80%) så den väger inte så mkt som Elliot längre.
För övrigt var Elliot en av huvudfigurerna i Steven Spielberg's film E.T. the Extra-Terrestrial den lilla snälla pojken!

Sorry rätt ska vara rätt! Grattis farfar Ole!

4/9 -18

Himmel vad superjobbigt när även en så'n rör ti?l odlandet ! GRATTIS!!

4/9 -18

Grattis till din nya titel! Mysigt..

5/9 -18

Grattis Oled!

5/9 -18

Grattis!

Ge din åsikt
Cattleya walkeriana (forma alba) 'Kenny'. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Snigel i Cattleya-bulb. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

1:a händelsen - räddning av fladdermusunge på dörrmattan när jag tar ut grisen på morgonkvisten.
2:a händelsen - Cattleya walkeriana (forma alba 'Kenny' - som KEWs register säger inte finns...) har slagit ut flera blommor, snygg form den har - tack bolebo!
3:e händelsen - nu J-vlar är det krig!! Det sitter en snigel i min Cattleya walkeriana x nobilior som jag just fått hem ifrån M.Å. Ni ser det lilla äcklet försöka gömma sig upptill i hålet på bulben...
Jag plockade ut monstret med pincetten som ni ser...

Va gör jag nu - ska hela bulben skäras bort eller räcker det med kanel i hålet månne? Jag har skickat ett mail till M.Å. för råd...fortsättning följer mao.

/Mvh, I

Nyckelord: fladdermus, snigel, Cattleya walkeriana x nobilior, Cattleya walkeriana 'Kenny'

10/7 -15

Onaturliga håligheter i alla växter ger tror jag en ökad risk och grogrund för alla typer av "angrepp". Om det är viktigt för dig att ha bulben kvar skulle du kunna testa att fylla hålet med tex ymppasta (en typ vax) Är inte bulben viktig för dig skulle jag ta bort den

10/7 -15

M.Å. tyckte jag kunde låta den va, hon trodde den skulle klara sig! Morfar brukade ympa äppelträd så ja, jag vet vad det är! Tack, oled.
/Mvh,I

10/7 -15

Varför inte testa att ympa nu när hålet är där ändå

10/7 -15

Ja, man ska skulle försöka ympa på ngn härlig äppelsort...åkerö, eller gravensteiner kanske...då skulle väl hela bulben gå av av tyngden ifrån äpplet!
/Mvh, I

10/7 -15

12/7 -15

Fin C. walkeriana!
Mvh
Mikael

12/7 -15

Nu har alla fem blommorna öppnat sig!
Ja, jag tycker jag gjorde ett riktigt kap hos bolebo!

Om någon undrar så är läppen blålila & inte åt det rosa hållet som min Firefox har fått för sig...
/Mvh, I

Ge din åsikt

10/7 -15

Snigel i Cattleya-bulb

Snigel i Cattleya-bulb. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: snigel, Cattleya walkeriana x nobilior

Prata om bilden

11/7 -08

Fråga

 

Nyckelord: snigel

15/7 -08

Från Lassse.

Dagens snigelmöte.

15/7 -08

Tjena, var det här som singel- f'låt snigelträffen skulle va'?

15/7 -08

Borde väl vare en leopardsnigel det där då..? Vackert tecknad.

15/7 -08

Jepps, det stämmer bra det Säluttern, det där är en leopardsnigel Limax maximus

15/7 -08

Uuääärrkk!!! Den översta är väl en spansk skogssnigel, sk mördarsnigel? Och den andra en relativt harmlös (jämfört med den förra i alla fall ) pantersnigel? Grannarna på andra sidan gatan har haft mördarsniglar i flera år, men på denna sidan gatan har jag inga sett - än... Å andra sidan tittar jag heller inte alltför noga, för jag vill inte se dem! Hur bekämpar du demm, Lassse? Eller gör de ingen större skada på din trädgård?

Säluttern, sniglar kan väl aldrig vara "singel", eller?

15/7 -08

Jag har inte ägnat mig åt snigel-studier men måste fråga om den där bruna saken. Sitter den hopkrupen eller har den en dinosaurie-look? Eller är det bara vinkeln som gör att den ser ut så?

15/7 -08

Plopp:Jodå den översta är en allätande spansk skogssnigel, såna man kan kratta ihop i högar här. Sniglar behöver varann de oxå, och när de tillgodoser de behoven rullar de ihop sig som ett yin-yangtecken (eller mer prosaiskt uttryckt ser de ut som en färsk hundskit).
Felixan: De kan dra ihop sig till tjocka korta kluttar och sträcka ut sig till rena havannacigarrerna. De är tusenkonstnärer; de kan ta sig upp högt på husväggar, svinga (nå, sega) sig från ett tunt grässtrå över ett snigelstaket för att hamna på restaurangsidan, använda döda kompisar som mat och framkomlighetshjälp, överleva flera dygn i vatten, para sig med mer vintertåliga nordiska arter, gömma sig när de eftersöks, och skickligt undvika fällor...

15/7 -08

Puh, efter den beskrivningen Säluttern är jag nästan, för första gången i mitt liv, glad för att jag inte har trädgård. Men bara nästan
plopp: Jag har alltså ingen egentlig trädgård utan bara en liten uteplats och behöver inte ägna mycket kraft åt att bekämpa dem. I stort sett är jag kompis med de små liven så länge de inte hamnar utsmetade under mina tofflor. Alla orkidéerna står på bord och bänkar så dom klarar sig (nästan) oskadda. I lilla rabatten har jag väl i stort sett bara en iris f n och den blir lite skamfilad varje sommar men överlever ändå år från år.

Ge ditt svar

17/4 -07

snigel eländen

Igår hittade jag sniglar i min Oncidium som jag har haft i några månader. Väldigt väldigt små är dom. Har sökt på nyckelord här och testade med att sätta potatis i krukan. Satte i alla mina orkidéer för att kolla om det har kommit till någon annan också. Men potatisen tar väl inte bort sniglarna? Borde jag plantera om och vattna med lösta provadopinnar? Eller funkar dom inte på sniglar.
Blir så arg, det verkar som om alla min orkidéer turvis har någo djur på sig. Först var det sköldlöss, som nu är bekämpade, sedan har det kryllat av sorgmyggor(inte i orkidéerna då men) och nu snigel elände. Börjar nästan ge upp mitt nyfunna orkidé intresse:(

Nyckelord: snigel, odjur

Potatisen tar inte bort sniglarna, men du kan fånga upp en del av dem. För att bli av med dem helt kanske det är bäst att använda medel som tar bort sniglar eller att plantera om. Jag själv valde att plantera om helt och att skölja rent plantan ordentligt under rinnande vatten.
Lycka till!

17/4 -07

Jag har också fått rådet att dryga ut ca 1 dl kaffe med vatten upp till en liters mängd och sedan vattna orkidéerna med det. Tydligen skall koffeinet ta död på de små kräken. Jag har dessutom funderat på att göra en nikotinbrygd, med hjälp av fimpar och vatten. Frågan är bara om nikotinet riskerar att även skada växten och inte bara krypen....

17/4 -07

Jag fiskar bort sniglar regelbundet, det hjälper inte med provadopinnar, det göder dem bara. Potatisen funkar men man måste vara uthållig.
Halvera potatisen och lägg den med skärsidan nedåt på kvällen efter orkideen har vattnas, och fiska bort dem tidigt på morgonen. Det kanske inte tar bort alla då de är enkönade och lägger ägg, men man blir av med många, och det funkar även på mångfotingar som tycks gilla potatis.

18/4 -07

Ska nog pröva med kaffet och sedan plantera om. Ja tycks ha otur med djur på mina orkidéer. Dom är alla köpt från samma affär, där varor vanligtvis nog har hög kvalitet och är dyra och så. Ska nog sluta köpa blommor därifrån!

18/4 -07

Jag testade med kaffe på en planta jag hade sniglar på för ett år sedan. Efter ett bad har jag inte sett röken av dem. Caffeinet i kaffet fungerar som ett nervgift för sniglarna som (med rätt dos caffeine eller upprepade behandligar med lägre dos) beslutar sig för att dö den stora döden... Som en engångsdos är caffeine stimmulerande för växter, men i stora doser och under längre exponering är caffeine stressande!
//Åsa

18/4 -07

Fast på de härdade, envetna "mördarsniglarna" hjälper inga kafferep Jag samlade sump hela vintern i en hink för att lägga ut som en tjock gräns ute runt en rabatt, det skulle hålla dem borta. Icke då, de sniglade sig käckt över och brydde sig inte alls om att de blev helt smuliga av all sump. Chilipeppar, vitlök, vitpeppar, glaskross, sand, avklippt hår, fuktig vermikulit (ska kännas som läskig gungfly) och de flesta råden ur "50 sätt att mörda en snigel" har testats med samma nedslående (för mig) resultat. Men, då rör det sig om hundratals bataljoner ute, där ständigt nya sniglar tar vid om någon skulle falla ifrån (de äter varandras lik och samlar kraft och mod). På en liten, avgränsad yta som en kruka, där inga nya tillkommer kan det nog vara värt en liten koffeinbjudning, gärna med potatisbakelse till dopp! Lycka till med era avhysningar!

En kompis till mig har byggt ett minielstängsel runt hela sin tomt och har en mycket låg voltstyrka på. Det går inte över några sniglar alls. Det är kanoneffektivt.
Linda

18/4 -07

Lika: jag har sett såna stängsel och funderat på att skaffa, men de har varit rätt små och dyra. Tror du kompisen har nån länk till beskrivning av egenbygge?
Lika, har du sett att du fått ett PM ang. mejladressen i Orkidéer?

23/4 -07

Jag använder någon form av järnoxidpiller (små blå pellets) som heter något i stil med Snigelstopp eller så, som jag köpte på Plantagen för något år sedan. Funkar kanon i orkidékrukor eftersom de är relativt torra. Funkar bra om det inte regnar så mycket utomhus. Är helt ogiftigt för människor och husdjur (och antagligen för de flesta andra djur och insekter också) men dräper effektivt sniglarna. Kommer inte ihåg vad det kostade men det var inte så dyrt, kanske en 100:- för en låda som innehåller åtskilliga års förbrukning för mina orkidéer och min lilla trädgårdsplätt.

23/4 -07

har nu prövat med kaffe för ca en vecka sedan. Har inte sett en enda snigel sedan dess. Prövade med att ha potatis bit(alltså efter kaffebehandlingen) och kolla om det kom några sniglar till den, men inte. Men skall jag nu upprepa kaffe behandlingen? Nu genast eller efter en tid isåfall? Jag tänkte att ifall snigeläggen överlever av kaffet så måste man ju köra med kaffet engång till innan de i sin tur börjar lägga ägg.

Ge ditt svar

Gissa vad jag hittade i en kruka i dag när jag skulle sätta om en Trichoglottis som jag har i mitt skåp ?En stor fet snigel satt i komposten !
Den jäkeln hade käkat upp allt som funnits i rotväg.
Vad tusan kommer dom ifrån ?
Den var sååå äcklig men den fick ångra vad den gjort via drunkningsdöden.

Nyckelord: snigel

8/3 -07

De är äckliga slämkrypare från någon annan värld, trampa på dem, död eller levande.

Fy rackarns! Går plantan att rädda tror du?

Hoppas verkligen det !Jag har satt om den i Epiweb nu-får avvakta
Monika

Ge ditt svar

Hittade små små snigel hus i min paph... Den som jag är sååå kär i för att den har så läcker färg på blomman... smittar det? vad trivs paphar absolut bäst i nu när jag ska sätta om den?

Nyckelord: Paphiopedilum, snigel

10/2 -07

jag använder bark till mina och det värkar dom trivas i en står i en yterkruka med leckakulor i botten har änu inte märkt någon skilnad mellan den som sår så och dom andra. har ingen erfarenhet av siniglar men ställden nogonstans där dom inte kan sprida sig till andra plantor. har nu i dagarna sätt någon här som hade sama probnem se om du kan hitta den. den fins på sidan 3

10/2 -07

tack... men om dom sprider sig så är det redan för sent då den stått tillsammans med andra i fönstret.. men grävde i dom o hittade ingen. får hålla extra uppsikt..

Huberta!
Lägg en ituskuren potatis uppe på komposten. Sniglarna dras dit och du kan vittja din snigelfälla med jämna mellanrum.
Annette

10/2 -07

Har slängt komposten och sköljt rötterna.. la den i lite fuktig vitmossa så länge hade inget hemma att plantera om den i.. Ska åka o inhandla detta senare.. kanske kan lägga potatis på de som den stått närmast, ifall de små gynnarna lyckats sprida sig?

Ja det kan du. Tänk på att lägga den vita sidan neråt.
Lycka till!
Annette

10/2 -07

då ska jag genast skrida till verket med detta... tack..

Äppelskivor lockar också till sig sniglar har jag hört. Vill man göra det festligt för dem kan man ställa dit en kapsyl med öl i för de ska de också vara sugna på.

Passa er för äpplen om ni har blommande orkisar i närheten!

Ge ditt svar