Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /
Skriv början av artikeln om svampangreppInlägg med svampangrepp som nyckelord.
Hjälp! Är relativt oerfaren vad gäller orkidéer och undrar vad det kan vara för fel på min stackars orkidé? Det är det första jag fick för flera år sen och den har för det mesta verkat må väldigt bra, men detta mystiska har plågat den någon tid. I stort sett verkar plantan frisk men då och då gulnar bladen och ramlar av och även de "friska" bladen har de här konstiga fläckarna... Kan det vara någon svampsjukdom? Vad göra i så fall? All hjälp mottages tacksamt!
Nyckelord: Brudorkidé, sjukdom, svampangrepp
Kan du ta ett kort på undersidan av det fula bladet på keikin?
Verkar mest troligt som svampangrepp men andra faktorer kan vara solbränna eller köldskada..
Med risk för att `tröka´ ut er med mina nu ständigt kommande frågor om orkidéproblem, frågar jag ändå igen.Denna gången är det, en Phal.liodoro som fått fula blad. Se bilden.
Jag tror det är virus som gör detta, men börjar nu tveka eftersom det bara är bladen på ena sidan av bladrosetten som är drabbade.
Kan det ha något samband med att just den sidan har varit vänd mot fönstret, där luftcirkulationen är mindre än där andra halvan av rosetten varit.
Jag är så förtjust i plantan och den har nu fyra stänglar varav en är förgrenad. Nöden har ingen lag, så jag hoppas få klarhet i om den bör få vandra vidare och blomma i orkidéhimlen istället
Nyckelord: Svampangrepp, Virus
Har inget svar till dig Gunsan, däremot puffar jag gärna för svar för jag har inte mindre än 2 plantor som ser ut så här, isolerade i ett eget fönster. Tycker mycket om båda, därför är de kvar. De blommar och växer men vad 17 är det på bladen?
Mina hade ngt liknande efter sommaren och de hade stått i fönster med dålig ventilation. Jag kapade av bladen (som var ännu mer tilltygade) och ansade bort...
Jag har också en del med varierande fläckar och märken men eftersom det inte är lika på alla så kastar jag inga. Den har möjligtvis inte fått en strimma sol på sig? Liodoro nöjer sig med lite ljus likt violacea, enligt min uppfattning.
Oftast angrips bägge sidorna om det är virus. Mikael nämner insjukna svarta partier särskilt på nya friska blad. Ser det nyaste bladet friskt ut Gunsan?
Jag tror inte det är virus, snarare värme/solrelaterat , har det sedan varit lite
vattendroppar som ju fungerar som brännglas innan de dunstar bort, kan det
bli skador som ser ut sådär.
Det var en vacker färg på Bougainvillean i bakgrunden.
Jeanette, ja . Det nya bladet ser perfekt frisk ut.
Anders, Bougainvillean är helt fantastisk. Jag tror allt att den är värd att platsa här på OP bland alla vackra orkidébilder Som en OT-bild
Oupss! Glömde tacka för välkomna svar TACK!!!
Okej, kikade in i nanoskåpet i kväll och det verkar som om jag har lite problem... Dessa två masdevalliorna vekar ha något svampangrepp. Den till vänster (tuerckheimii) är jag säker på att det är någon fungus (bladen föll av när jag plockade upp den) men den till höger (guttulata) är jag osäker... vad är alla dessa små gropar i bladen? edit: jag tittade på bilderna jag tog när jag fick dem för någon vecka sedan, bladen såg så gropiga ut på guttulata innan, men detta på tuerckheimii är nytt.
Jag tror jag vet vad problemet är... när jag vattnar (automatiskt strilrör på EW väggen) sådroppar det av de orkideerna som hänger ovanför ner på bladen av dessa två. Sedan kommer antagligen inte fläkten åt tillräckligt. Eller vad tror ni?
Tänkte skära bort angripna blad, spreja med lite Fungital, sedan flytta dem till plats med bättre ciskulation utan droppande vatten. Om det behövs får jag installera en fläkt till.
*
Vad skall jag göra mer? Skall jag göra något med resten av skåpets invånare?
Nyckelord: svampangrepp
Jag håller med om att det troligen är svampangrepp i båda fallen och att orsaken är för hög fuktighet i förhållande till luftcirkulationen. Masdevallia beskrivs ibland som ett extremt fuktälskande släkte men det är en sanning med modifikation tycker jag, en hel del arter har ganska tjocka blad och behöver inte alls nån drypande fuktighet, allra minst den här årstiden. Hoppas det ordnar sig med dina plantor. Håll dem lite torrare eller "blåsigare" bara så borde de återhämta sig.
Hur mår rötterna? Det ser ju inte ut att vara alltför många. Kanske är det för blött om fötterna? (också?)
Tack skall ni ha! Alla andra plantor i skåpet verkar ok. Men skall jag spreja lite fungital på dem med i förebyggande syfte i och med att alla bor så tätt där inne?
Jonas: Rötterna mår bra även om det inte är så många av dem eller speciellt långa. De kom i extremt små krukor. Hos mig har de har stått barrotade ovanpå ett mycket tunt (typ en reva tjockt) lager vitmossa ovanpå EW. Men i och med att jag vattnar 5ggr blir det lite väl blött på botten av skåpet tror jag. Sedan torkar det kanske inte upp där nere i mellan vattningarna som det gör på väggen - fläkten orkar tydligen inte riktigt med.
Lasse: Ja, båda dessa har ju väldigt tjocka blad... Det har varit 80-90% RH men i går ändrade jag fläkten så att den drar in mer rejält mycket mer luft istället för att mest cirkulera, så nu ligger RH på 70%. Jag behandlade de två masdies som beskrivet ovan och sedan satte jag dem - som du säger Lasse - på ett blåsigare ställe längre upp i skåpet. De är fortfarande barrotade på EW. Vi får se hur de trivs nu. Kanske eventuellt får lägga en liten tova vitmossa runt rötterna i och med att de torkar fortare nu, eller vad tror ni?
Hur mår dina Masdevallior nu? Råkat ut för samma problem, mer luft och liiiite torrare funkade bra! Mina har växt i vitmossa sedan jag fick mina från Ecuagenera eftersom dom var så torra då. Alla har fått nya blad + att några har knoppar på G. Men nu skall endel planteras om.
Jo det verkar som om allt är väl. De sitter mycket luftigare och jag har inte sett några mer problem - hittlills i alla fall. Jag har en masdie kvar på botten av skåpet som jag håller ett öga på. Inga problem ännu, men det är bra mycket våtare där, men jag har riktat fläkten dit och so far so good.
Här får den sin slutstation.
Angreppet på stängeln där vissnade synns där blommorna vissnar
Nyckelord: Phalaenopsis bellina, bakterieangrepp, svampangrepp
.........buuuuuuueeeeeeeeeeee...........
äcklig angrep syns där.....
jag har svårt att fatta, att det kan gå såååå fort
Fy Fabian va sorgligt! (((((
Men hu så trist och sorgligt, på en så stor och fin Bellina Nå, hon har i allafall sällskap på de saliga ängderna, jag fick oxå sända dit en i vintras, dock betydligt mindre och helt "oblommad", men från ena veckan till nästa tappade den alla blad och tog slut...
Dyster och nästan lite skrämmande syn Bertil. Måste säga att jag nog aldrig har sett nåt liknande förut. Kanske en bakterieinfektion? Hursomhelst, vilket elände med en sån stor och fin planta.
Farväl! Må du blomma fint i orkidéhimlen.
Gör som irländarna (tror det är dom) och festa att individen hade ett bra liv innan den dog.... Istället för att sörja....
mvh // Johannes
Eller som buddisterna att de får ett bättre liv dit de kommer. Ändå så synd de jag kan skåda flera blomknoppar som inte äer utslagna. Gråta, bhu.......
Tackar vänner
Jag hittade 4! begynnande sidostänglar - så den enorma blomningen blir nog bara i sinnevärlden.
Fy fasen vilket elände !Stackare
Monika
En mycket sorglig bild på bellinan där hon ligger, en bild som gör att ett vemod sakta kommer smygande över en
Hoppas han tog sin sjukdom med sig och inte hunnit med att smitta övriga orkidéer.
Mina 2 nyinköpta phal.småttingar varkar ha fått problem. De har svarta prickar under bladen, ej genomgående till ovansidan.
De har även fått varsin prick på de små stänglarna som var på gång, den ena slutade därför tvärt att växa.
Vad gör man?
De står i tvättstugan så det är ofta varmt och fuktigt, jag trodde att dom skulle trivas där, men icke!
Nyckelord: svarta prickar, svampangrepp, Phalaenopsis
Jag flyttade dem till ett annat rum och de har fått lite stödbelysning. Nu mår de mycket bättre och min Ph. Cordova Roc har fått sin första knopp! Den andra står still i växten, men har satt 2 nya rötter!
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 09:29:38 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter