Okej, kikade in i nanoskåpet i kväll och det verkar som om jag har lite problem... Dessa två masdevalliorna vekar ha något svampangrepp. Den till vänster (tuerckheimii) är jag säker på att det är någon fungus (bladen föll av när jag plockade upp den) men den till höger (guttulata) är jag osäker... vad är alla dessa små gropar i bladen? edit: jag tittade på bilderna jag tog när jag fick dem för någon vecka sedan, bladen såg så gropiga ut på guttulata innan, men detta på tuerckheimii är nytt.
Jag tror jag vet vad problemet är... när jag vattnar (automatiskt strilrör på EW väggen) sådroppar det av de orkideerna som hänger ovanför ner på bladen av dessa två. Sedan kommer antagligen inte fläkten åt tillräckligt. Eller vad tror ni?
Tänkte skära bort angripna blad, spreja med lite Fungital, sedan flytta dem till plats med bättre ciskulation utan droppande vatten. Om det behövs får jag installera en fläkt till.
*
Vad skall jag göra mer? Skall jag göra något med resten av skåpets invånare?
Nyckelord: svampangrepp
Jag håller med om att det troligen är svampangrepp i båda fallen och att orsaken är för hög fuktighet i förhållande till luftcirkulationen. Masdevallia beskrivs ibland som ett extremt fuktälskande släkte men det är en sanning med modifikation tycker jag, en hel del arter har ganska tjocka blad och behöver inte alls nån drypande fuktighet, allra minst den här årstiden. Hoppas det ordnar sig med dina plantor. Håll dem lite torrare eller "blåsigare" bara så borde de återhämta sig.
Hur mår rötterna? Det ser ju inte ut att vara alltför många. Kanske är det för blött om fötterna? (också?)
Tack skall ni ha! Alla andra plantor i skåpet verkar ok. Men skall jag spreja lite fungital på dem med i förebyggande syfte i och med att alla bor så tätt där inne?
Jonas: Rötterna mår bra även om det inte är så många av dem eller speciellt långa. De kom i extremt små krukor. Hos mig har de har stått barrotade ovanpå ett mycket tunt (typ en reva tjockt) lager vitmossa ovanpå EW. Men i och med att jag vattnar 5ggr blir det lite väl blött på botten av skåpet tror jag. Sedan torkar det kanske inte upp där nere i mellan vattningarna som det gör på väggen - fläkten orkar tydligen inte riktigt med.
Lasse: Ja, båda dessa har ju väldigt tjocka blad... Det har varit 80-90% RH men i går ändrade jag fläkten så att den drar in mer rejält mycket mer luft istället för att mest cirkulera, så nu ligger RH på 70%. Jag behandlade de två masdies som beskrivet ovan och sedan satte jag dem - som du säger Lasse - på ett blåsigare ställe längre upp i skåpet. De är fortfarande barrotade på EW. Vi får se hur de trivs nu. Kanske eventuellt får lägga en liten tova vitmossa runt rötterna i och med att de torkar fortare nu, eller vad tror ni?
Hur mår dina Masdevallior nu? Råkat ut för samma problem, mer luft och liiiite torrare funkade bra! Mina har växt i vitmossa sedan jag fick mina från Ecuagenera eftersom dom var så torra då. Alla har fått nya blad + att några har knoppar på G. Men nu skall endel planteras om.
Jo det verkar som om allt är väl. De sitter mycket luftigare och jag har inte sett några mer problem - hittlills i alla fall. Jag har en masdie kvar på botten av skåpet som jag håller ett öga på. Inga problem ännu, men det är bra mycket våtare där, men jag har riktat fläkten dit och so far so good.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av valkyrie66: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:30:43 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter