Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om löss

Nyckelord: löss

Inlägg med löss som nyckelord.

22/4 -12

Bladlus,,

Bladlus,,. Från Anett.

Jag tittade till mina nya Orkidéer igår kväll & hittade en hel drös av sådana invånare på ena plantan, Jag tog bort dom dirrekt, i morse såg jag några till, bla denna lilla lusen, Jag har sprayat Orkidéerna med provado, Men jag ska gå och köpa såpa idag & använda det i stället.. Eller om någon här har bättre förslag så jag blir av med de små fripassagerarna,,,

Nyckelord: Ohyra, bladlöss, löss

22/4 -12

Det finns många olika medel man kan använda både giftiga och ogiftiga. Man ska inte glömma behandla odlingssubstratet heller. Du kan läsa lite om olika metoder om Du klicka högst uppe på Råd om odling mm och sedan Problem med plantor.

22/4 -12

Tack Stella, Jag är så glad för att OP finns, det finns massor med hjälp & goda råd här, Jag har stoppat ner en provadopinne i vattenkannan så ska jag vattna plantorna med det sedan, Men jag funderar om jag ska plantera om så den får helt nytt bottensubstrat..

22/4 -12

Jag brukar plantera om nya plantor. Substratet är oftatast nerbrutet. Om du använder Provadopinnar så tänk på att de innehåller även gödningsmedel så att man är försiktig sedan att ha gödning i vattnet. Du kan använda "Provadodrink" som vi har haft recept här tidigare. Det borde också finnas någonstans bland Råd. Minns inte exakt om det var 4 pinnar man krossar och blandar med en liter vatten.

22/4 -12

Jag tar 4 provadopinnar till en petflaska, dvs 1½ liter och vattnar med detta några veckor. Bladlöss har jag inte haft på mina orkidéer, men däremot en hel del ullöss.
Bladlöss på andra växter behandlar jag med såpsprit - sprayar eller bara torkar av bladen.

22/4 -12

Bladlöss går bra att behandla med bladlusspray du kan köpa på gardencenters. Det finns ingen orsak att ta till provadopinnar i överflöd, bladlöss är helt enkelt inte så svåra att bli av med. De lever förövrigt på växtens gröna delar och inte i komposten.

22/4 -12

Jag har sprayat med provadp plus och endast en sprayning gör att de levande lössen dör.

22/4 -12

I morse sprayade jag med vanlig Provado, det var det enda som jag hade hemma & sedan har jag vattnat med provadopinne i vattenkannan, jag gjorde det utifall att, Men då kan jag skippa att vattna med det då? Sedan har jag varit & köpt såpa och blandat ut i en blomduschflaska, jag kör nog hellre med såpa än med provado eftersom att jag har en del djur här hemma..

20/10 -14

Jag vet inte om detta är sant men har en kompis som är utbildad trädgårdsmästare. Hon säger art ren såpa och vatten gör ingen nytta alls. De enda det gör är att skapa skridskobana för lössen så de trillar av. Vill man ta dö på dem ska msn ha en skvätt sprit i blandningen spriten i sig ska tydligen ta dö på bladlusen. Har dock sluppit dessa plågoandar och inte provat själv.

Prata om bilden

5/10 -11

orkideer

jag har några brudorkideer som fått något klibbigt på bladen så nu undrar jag om det kan vara ullöss som orsakar detta ser inga kryp det ärr bara klibb.

Nyckelord: löss

Phalaenopsisbladen vill gärna utsöndra lite sockerlösning på undersidan. Det är inget farligt men tvätta gärna bort det eftersom det kan locka ohyra till sig.

Ge ditt svar

I somras upptäckte jag att det satt små vita löss just där blombladen är infästa i skaftet. Jag plockade bort dem med en liten pincett.

I början av december hittade jag åter små vita löss på baksidan och i bladinfästningen på 2 av mina phalaenopsis. Jag gjorde lika som tidigare, plockade bort dem med en pincett och allt verkade frid och fröjd.

Idag, den 2 januari 2008, hittade jag åter ett styck lus på baksidan av ett blad och på en växt, som inte haft besök av ohyra tidigare.

Ser med spänning fram emot leveransen av projektblommorna. Ska bli kul att följa detta projekt. Det har varit lite lungt i projektdiskussionen ett tag men alla väntar väl på leveranserna och då kommer nog diskussionerna igång av bara farten.

För övtigt snöar det idag och har så gjort sedan nyårsaftonen. Vi har mellan 10 och 15 cm snö nu i Vimmerby.

Vi bor på Astrid Lindgrens födelsegata om man får säga så. Hennes föräldrars bondgård var min dagliga lekplats när jag växte upp. Sockerdricksträdet är nu tyngt av snö.

Tänk vad det var kul att skrämma ut ugglan som bodde där. Ett år hade hon 4 ungar som vi störde.

Nyckelord: löss

2/1 -08

Jag tycker det är väldigt spännande när historien blir levande. (Mina vänner har t ex ett 400-500-årigt träd på sin tomt. Själva tycker de mest att det är fult och anskrämligt, medan jag kan få lite rysningar av att känna på barken och veta att när det planterades var Sverige en stormakt och Skåne tillhörde fortfarande Danmark osv.. ) Som svensklärare och fembarnsmor kan jag tycka at det är jättehäftigt med den direktkontakten till en av Sveriges absolut största och mest inflytelserika författare! Känn dig lyckligt lottad, J-O!

Ge din åsikt

Det kom ett besök ifrån Mars
de sakna båd' visum å pass
i skåpet de bo
tills jag sade NO
nu är de en grön mosad massa!
.
.

Varit snällt förskonad från sådan kryp tidigare... Någon gång ska väl vara första, men de kunde väl låtit bli mina fina knoppar på min Polystachya!!!
//Åsa

Nyckelord: löss, ohyra

21/2 -07

Såna är dom, finsmakarna. Nya skott och mjuka blomknoppar ska det vara. Men det är väl som vi människor, som också föredrar det mjuka, späda och lättuggade. Hellre sparrisskott än gamla vedträn.
Trevlig limerick! Var det bladlöss?

21/2 -07

Med grön vit burk ifrån Ica
gav jag äcklen en otrevlig fika
Jag for fram med min sprej
Fastän lössen skrej nej
Nu blir dom aldrig mera sig lika

21/2 -07

Hihi, bra replik Mattias...

Japp Lasse, bladlöss. Hade bara kommit till en av stänglarna på plantan, den andra som börjat slå ut hade fortfarande klarat sig som det såg ut då... Tyckte de såg lite äckliga ut krypen så de fick ett såpabad för att göra dem renare... Det gillade de visst inte utan de flyttade hem till Mars igen.
//Åsa

21/2 -07

Nu kommer tidigare djupt dolda talanger fram, för i krig och kärlek är allt tillåtet. Hoppas att marsianerna inte återkommer. Bra diktat, Åsa och Mattias.

21/2 -07

Bra Åsa, tillbaka med dom bara dit dom hör hemma.
Det har i alla fall funnits liv på Mars, således.

Måste bara testa jag också...

Jag blandade till i mitt kök
spansk peppar, en klyfta vit lök
sen gick jag till strid
dom fick ingen frid
dom dog i en frätande rök

21/2 -07

Fler talanger ... bra jobbat Lassse!

21/2 -07

21/2 -07

Lössen gav ni ingen lösen
Uttryckt lycka ska man tycka
Skåpen andas fritt igen
Mosas ska de inte rosas
Otrygg är lusens rygg
Skåpen andas fritt igen

Hoppas detta inte stoppar
Ärrad planta från fler knoppar
Rotad lycka för alla kroppar

Hehe, kunde inte låta bli. Intressant hur inspiration kan flöda runt löss och botemedel

Lycka till
//Daniel

Nu visar det sig att det finns oanade talanger här !

21/2 -07

Tänker inte ge mig in på att dikta, men ett tips till alla som vill ta död på odjur och objudna gäster. Min odlare John tipsade mig om det här. Han gillar inte att odlare använder gifter och håller sig så lång ifrån det som möjligt. Han blev mycket glad när jag gav honom tipset om att döda ohyra med kolsyreis och han provade med mycket gott resultat.

Det enda andra ohyremedel han använder är isopropyl alkohol 91% som han sprayar på ohyran och hela plantan. Han hade död på bomullslöss på 2 veckor med det och inga nya har återkommit på den plantan (en som tyvärr blev smittad av en annan spa gäst hos honom).

Jag köpte en liter flaska av det och kommer att använda det i fortsättningen om jag får ohyra. Det skadar inte plantan och avdunstar relativt fort. Det är sårsprit som här i USA säljs på stora flaskor på Wal Mart, men det finns säkert att köpa på apoteket i Sverige också.

Var brukar man köpa kolsyreis, Mia?

PS. Jag glömde tacka för de roliga dikterna. Gå på bara! Skräm lössen så dom bestämmer sig att prova lyckan någon annanstans!!!!

21/2 -07

kolsyreis hos AGA i älvsjö industriomräde eller ulvsunda i Bromma om man bor i stockholmen...
Thomas

21/2 -07

Man må känna sig trött och grinig, men när man kommer till Orkidéprat då far mungiporna upp över öronen och värmen sprider sig kropp och knopp! Här finns alltid nåt att bli glad över, något att skratta åt, och något nytt att lära. Vilka härliga poem som mötte idag då! En liten diktbok om ohyra, blir det ytterligare en "spinn-off" (i dubbel bemärkelse) från pratet?
Orkidé-prat borde registreras som anti-depressivt medel, både förebyggande och lindrande, (dock starkt beroendeframkallande). Heders till dagens diktar-kvartett!

22/2 -07

Lina: Jag vet inte riktigt var man köper kolsyreis. Hörde att det kunde finnas på Butteriks på drottninggatan i stockholm. Jimmy hade visst köpt därifrån till halloween tror jag.

22/2 -07

Lina: jag ska kolla på jobbet, vi brukar hämta kolsyreis någonstanns i Uppis när vi ska skicka prover till utlandet etc...
//Åsa

Jag undrar om man inte kan köpa kolsyreis på apoteket,,,nästan säker på det.
Tina Palm

Ge din åsikt

31/1 -07

hjälp mig!!

Köpte igår en Burrageara Nelly Isler, tror jag det var. Jag vattnade den då jag kom hem och upptäckte sedan väldigt väldigt små vita djur i barkblandningen. Men det fanns även bruna av dem. Vad är detta? Finns det något jag kan göra för att få bort dem, eller skall jag föra den tillbaka till butiken? Den var väldigt fin så jag skulle helst inte vilja föra tillbaka den. Eller borde jag plantera om den? Fast den blommar ju nu, så hur bra är det att plantera om den då? Väldigt väldigt tacksam för er hjälp!!

Nyckelord: Burrageara Nelly Isler, Burrageara, löss

Hej Såfia,

Det är hoppstjärtar. Inga djur som gör någon skada. De dyker upp om substratet är för blött eller nedbrutet. Tycker du ska undvika gifter. Plantera om den i nytt substrat istället och låt den torka upp mellan vattningarna som du säkert vet.

Föresten..såg ni inte David Attenboroughs serie om smådjur? Där visade han hoppstjärtar i förstoring. Sötare små varelser får man leta efter. Och om människan kunde hoppa proportioneligt lika högt som en hoppstjärt skulle vi kunna hoppa över Eifeltornet enligt programmet.
...oj sorry..stickspår.
/ Micke

31/1 -07

...och vilka OS vi skulle kunna ha! " Nu är det spännande! Kommer Stefan Holm att ta detta? Nu ligger ribban på 379,87 m och det är personbästa för hans del. Förra året hoppade han som bäst 375,63...."

31/1 -07

Hrm, ja man har lite svårare att avhysa hoppstjärtar efter att ha sett dem på så nära håll, de var verkligen sockersöta .-) Till och med sniglarna som hade sin parningsbalett hängande i en tråd var så vackra att man gruvar sig för de massmord man kommer att utföra i sommar...:-(

1/2 -07

okej. Kollade bilder på nätet och det var nog antagligen sådana. Synd bara att jag redan hann föra den tillbaka . Men nu vet jag till nästa gång!

Ge ditt svar

Snälla hjälp! Jag har hittat löss på mina orkideer... Små, vita, luddiga, äckliga löss. Ulllöss? Två har tillochmed fräckheten att bo i en knopp, morr!
Hur blir jag lättast av med dom?
Ska jag köpa nått insektsmedel el är det såpavatten som gäller? Hur gör jag?
Jättesnällt om någon kan tipsa om hur jag blir av med monstrena!

Nyckelord: ullöss, löss

30/8 -06

Hej Ulllöss verkar det vara och det har jag själv haft problem med denna sommar. Jag köpte något som heter Fruktträds effekt. Det verkar funka är baserat på rapsolja..
Prova det

30/8 -06

Hitta nyckelpigor och bjud in dem på kalas! Här är en hel, läskig sida om dessa otäckingar och vad man kan göra åt dem:
http://www.ipmofalaska.com/Files/mealybu...
Många eteriska oljor kan alltså användas, och fortsätt behandla ett par veckor efter senast synliga lus.


Det er noe ordentlig svineri. Jeg har brukt Insektsåpe ved angrep av div. og det funker bra. Her er en link med masse info om disse ekklinger.
http://hjem.tele2adsl.dk/favorites/Dream...
Saluttern, jeg får ikke frem noe på linken din?
Lykke til da Eda.

30/8 -06

Anita: nej det är konstigt, jag får oxå fel när jag försöker gå direkt in, ändå är det så sidan heter när man väl är där...det är det första som kommer upp för mig när jag googlar in mealy bugs, det är infosidor från ipmofalaska, som handlar om bekämpning med minsta möjliga miljöpåverkan. Hoppas du kommer fram

Tack för alla svar !
Nu ska dom små få vad dom förtjänar ...
Sälutterns länk fungerar om man tar bort punkten i slutet.


Takk Eda.
Ja så lite er det som skal til. Bra side.

31/8 -06

Hej!
Kommer kanske lite på efterkälken om lössbekämpning, men jag har inte varit inne och läst alla trevliga inlägg på ett tag.
Jag använde rödsprit när jag fick ullöss på en phalaenopsis. Angreppet kom plötsligt och det var massor av äckelpäcklar på plantan. Bära eller brista, tänkte jag, tog rödsprit på en tops som jag sedan strök på varje lus jag såg. Upprepades med jämna mellanrum tills alla löss mött döden. Inga skador på plantan, vilket förvånade mig, så den finns fortfarande kvar på fönsterbrädan. Blommar för fullt just nu.

1/9 -06

Phalaenopsis är nog inga favoriter för ullöss. Ingen panik nu för ullös lever också på rötter i alla skymslen och vrår där de lägger sina ägg, så då den har blommat färdigt bör nog kolla alla rötter, småttingarna är senan lite snabbare än sina föräldrar. Jag skulle ta bort plantan från de andra så länge tills du är säker på att du fått bort dem.

1/9 -06

Ingen fara på taket. Det är ett år sedan och någon ny lus har inte dykt upp. Plantan isolerades naturligvis. Ingen annan planta drabbades, tack och lov!

Ge ditt svar