Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /

Skriv början av artikeln om skadade blad

Nyckelord: skadade blad

Inlägg med skadade blad och synonymerna sprickor i bladen, spruckna blad som nyckelord.

Från wienerbröd.

Hej community!
Who has an idea: some of my masdevallia have weird leaf behaviour - they're getting dark tips, and decay very, very slowly from the top (time scale = months!). Is this normal for some masdevallia (none of my other orchids do that), or is at an illness? Other orchid leaves decay rather quickly once they start turning yellow/brown in one place.
Tack för hjälpen!

Nyckelord: bruna bladtoppar, Masdevallia, skadade blad

18/10 -15

övergödning skulle det kunna vara

18/10 -15

Håller med, skulle kunna vara, typiskt just på bladspetsar

18/10 -15

Brukar hos de få Masdevallia jag har bli omedelbar reaktion med bladfällning om jag gödslar det minsta, helt gröna och fina men går av i fästet, så det har jag slutat helt med. Kan det vara saltuppbyggnad i ditt substrat som sakta tar död på dem?

20/10 -15

Tack för hjälpen!
Jag gödslar inte alls, men det kan väl vara att de får för mycket näring/salt. I have them in pots with rather lots of orchid soil which might also be too densely packed - I could imagine that once the bark starts decomposing rather vigorously that harms the roots! I will replant them in pots with less and airier substrate and see if that helps.
Many thanks again guys!

20/10 -15

What kind of water do you use. Some water, even municipality water can have lots of dissolved salts and high hardness. Masdevallia prefers water with very little salts, preferably rain water.

20/10 -15

Good hint! I use the tap water (Munich) for watering them once a week, and Munich tap water IS in fact very hard (2,82 mmol/l or 15,8 dH), although I spray them daily with decalcified water. About the salts I'm not sure if our tap water is rich in them (https://www.swm.de/dam/jcr:a19a05ca-5502-4618-829b-57416437f106/trinkwasser-analysewerte.pdf). I'll try switching all watering to decalc to begin with, thanks for the tip!

20/10 -15

That hard water alone is a killer to most orchids but for those loving calcium. I would stop using it to the Masdevallia immediatly.

Ge ditt svar

18/10 -15

Bild

Från wienerbröd.

 

Nyckelord: skadade blad, Masdevallia, bruna bladtoppar

Prata om bilden

Hej igen.

Vid genomgång av mina plantor i kväll gav mig flera av mina Phalaenopsis huvudbry. Dessa plantor som jag inte haft några speciella bekymmer över tidigare.
Fick se att på flera plantor har rötter börjat växa genom dräneringshålen, både i glaskrukor och ogenomskinliga plastkrukor.Komposten är inte gammal. Skall rötterna få fortsätta växa ut (de ser friska ut), eller skall jag klippa dem????. Kanske större kruka?
I en annan glaskruka , med kompost i, är halva krukan, i varje fall utmed kanterna, täckt med mossa. Mossan är starkt grönfärgad och ser väldigt frisk ut. Det bör inte bero på komposten eftersom flera av plantorna är omplanterade i kompost från samma påse.
En fundering över ytterligare en Phalaenopsis. Den har friska blad, gröna med gråblå stänk i. Problemet är att två blad har kluvits på mitten längs med hela bladet. Inte precis vackert. Vad kan saknas den. Vad tror du?
Till sist. Har två Dendrobium 2-3 år gamla, som över huvud taget vägrar blomma. Är de svåra att få och blomma om?

Nyckelord: mossa, rötter, spruckna blad

Vad jag kan säga om dina problem med utvuxna rötter är att plantorna nog behöver mer utrymme. Klipp aldrig av rötter på en orkidé! Så länge de lever och är friska ska de sitta kvar, döda eller sjuka är en annan sak. Mossan låter inte bra, jag skulle köpt ny kompost av annat märke, slängt den gamla och försökt få bort all mossa, gärna tvätta krukan i riktigt varmt vatten med diskmedel (men var nogrann med att få bort allt medel!) ta bort allt från rötterna och sätt i den nya komposten. Vissa påstår att glaskrukor kan ge problem med alger, kan det vara fallet?

15/11 -05

Hej Isilme.
Tack för svaret.
Det är ganska märkligt. Jag har fler glaskrukor med kompost från samma påse och där syns ännu ,som tur är, inte någon mossa. Kanske har det funnits en aning av mossa i just den kompost som hamnade i den krukan och den sedan av all fukt och ljus fått kraft att växa.
Gunsan.

15/11 -05

Som Isilme säger så är rötterna bara ett tecken på att plantan mår bra och ska inte klippas bort.

Vad gäller mossa tycker jag inte, personligen, att det är något problem. Min lilla Cattleya forbesii kom från Familjen Rittershausen med en vacker matta av grön mossa (till och med med sporkapslar). Och plantan blommar och mår fint. I naturen växer ju tropiska orkidéer ofta mitt i mossa på grenar eller i bladklykor. Mossan kanske kan, i en nedbruten kompost, orsaka än längre tid mellan kompostens uttorkning och det är såklart inte bra. Men så länge komposten torkar ut i god tid tror jag inte att det är någon fara. Dessutom tycker jag att mossan är vacker runt plantans fot!

Vilken typ av Dendrobium är det du har? D. nobile eller D. phalaenopsis-hybrider? För särskilnad, se min artikel om släktet.

15/11 -05

Tack för det positiva svaret om mossan i glaskrukan. Jag har tyckt och fortfarande tycker precis som du att den verkligen är dekorativ. Den är så mörkgrön och verkar ha all världens livskraft.
Den verkar inte påverka uttorkningen så den får allt vara kvar och pryda sin plats.
Så till de svårblommade Dendrobiumplantorna. Vad jag tror så är de Phalaenopsis-hybrider. Kommer inte riktigt ihåg blommornas utseende. Jag vill verkligen se blommor på dem igen men det verkar helt kört.

5/4 -06

Rötter på Phalaneopsis är ju ganska starkväxande, så då jag har planterat om efter att jag klippt bort gamla rötter, vridit plantan med de friska rötterna medsols medan jag sätter ner den i krukan. Rötterna växer naturligt på detta sätt, runt kruk kanten. Det blir ju svårt att omplantera senare om rötterna kommer ut genom dräneringshålen utan att skada rötterna. Jag har själv klipp sönder några plastkrukor med blåsor på händerna som följd. Förresten har flera av mina Phalar flera rötterna ovan krukan. Då jag också har ett sprucket blad på en av dem tror jag att det beror på för låg fuktighet.

Hej Gunnsan! Verkligen trist när inte dina Dendrobium vill blomma om. Vår vita nobile blommar hur flitigt som helst. På sommaren sätter vi den skuggit på en hylla under plasttaket på altanen och vattnat ca en ggr per vecka samt sprayar regnvatten på den då det blir så hett där. När vi sedan tar in den till hösten får den lite sparsammare med vatten. Nu har jag skaffat kingianum och hoppas på samma nybörjartur med dem.

Vi har en Phalaenopsis som får så fruktansvärt mycket luftrötter att den snart vandrar iväg från sin kruka. Finns det nått att göra åt sånt?

6/4 -06

Jag ska allt se till att mina nobileplantor får komma ut på sommarvistelse för att samla krafter till en BLOMNING.
Tack.
Nog tar väl orkidé-omsorgen tillräckligt med tid utan att man också skall behöva leta efter dem på deras eventuella vandring = kärt besvär.

Ge ditt svar

Hejsan!
Jag undrar om någon vet varför det blir sprickor i bladen på mina catleyor och blc det blir en spricka i mitten av bladen. Jag sprayar ca 2 gånger om dagen med vatten.

Nyckelord: sprickor i bladen

23/10 -05

Min första tanke var, precis som hos dig, att det är luftfukt som orsakar problemet. Men tydligen inte med tanke på din sprayningsregim.

Är det alla plantor av Cattleya-typ som beter sig på detta sätt eller bara vissa? Jag funderar på om det kan vara viss belysning eller så som orsakar det. Kanske är det näringsmängd?

Jag har inga svar tyvärr, men vi kanske kan komma fram till en slutsats tillsammans.

/ Björn

Det är cattleya typerna det blir så på. Men inte alla. Jag har dom i olika delar av huset så ljuset varierar med. Jag har använt mig av 20-20-20 näring det sista och innan hade jag vanlig orkideenäring som man köper i vanliga blomsteraffärer.

24/10 -05

Hhhmmm...

Violken är din vattningsregim under bladets bildande på våren? Kanske har plantorna fått torka ut lite för mycket mellan vattningarna? Eller har alla blad på de drabbade plantorna samma spricka?

Jag vattnar med ca 1-1 och en halv vecka mellanrum. Ja sprickorna är i mitten av bladet.

25/10 -05

Det skulle kunna vara en genetisk defekt i plantorna som orsakar problemet, men förmodligen i kombination med någon miljöbetingelse. Det jag kan tänka mig är att du kan tillse att plantan aldrig torkar ut helt under tiden från att det nya skottet skjutit fram några cm och det att bladet är nästan färdigvuxet. Kanske löser det problemet.

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Hej!
Jag har lite problem med mina orkideer.

For det första har npgra av dom fula fläckar/områden på bladen, till dels ser det ut som om dom er trasiga. Beror detta på för mycket sol? Eller kan det ha att göra med nästa problem?

För det andra har jag sett små insekter i krukan ock klätrande upp på plantan. Ca 5mm långa som längst, dom minnar om små smala gråsuggor, men med "antenner". Jag har inte sett dom på bladen eller blomman. Skadar dom plantan? Hva kan jag göra för at bli kvitt dom, hjälper det att byta jord? Det är inte sköldlös.

Tacksam för svar!
/ Nathalie

Nyckelord: ohyra, skadade blad

8/10 -05

Hej Nathalie,
Tack för din fråga.

Svarta fläckar och trasiga blad kan bero på flera olika saker.
1. Sol skadar ofta blad. Ha alltid en tunn gardin mellan fönster och planta.
2. Katter och andra störtre djur kan ibland vara glada i att äta och riva på blad.
3. Skadedjur kan äta på blad, ofta underifrån.

Jag vet inte riktigt vilken typ av insekter som lever på din planta men jag vill starkt rekommendera att du försöker få bort dem. Exempelvis kan du plantera om plantan och spola den noga och spruta noga med typ Pyrex före du planterar plantan igen.

Lycka till!
/ Björn

Ullöss kanske?

Jag tror på ullöss också. De behöver inte alltid vara så "ulliga", och ser då ut som små gråsuggor.

Jag fick bort "mina" ullöss genom att ta ur plantan ur krukan, ta bort all kompost, duscha av den ordentligt och plantera om i ny kruka med ny fräsch kompost. Sen dränkte jag in bomull i såpvatten och gned där jag sett djuren. I mina böcker står det att såpa inte biter men jag har inte sett en ullus sedan dess. Kan ju vara värt att prova om du inte vill använda det tunga bekämpningsartilleriet direkt.

Ge ditt svar