Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Stanhopea

Nyckelord: Stanhopea

Inlägg med Stanhopea som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Stanhopea

S. connata (5) S. costaricensi (1) S. deltoidea (1) S. embreei (1) S. florida (1) S. graveolens (3) S. greeri (1) S. greerii (2) S. hernandezii (1) S. jenischiana (1) S. jennischiana (1) S. knoppar (1) S. Korg (1) S. marizana (2) S. martiana (1) S. nigroviolacea (4) S. nigroviolacea 'Mefistofele' (1) S. oculata (13) S. panamensis (1) S. reichenbachiana (1) S. saccata (1) S. tigrina (10) S. tricornis (1) S. wardi (1) S. wardii (1) S. xytriophora (1)

Prat om släktet Stanhopea

Stanhopea tigrina. Från Lassse.

Vilken dag som helst nu... Art från Mexiko.

Nyckelord: Stanhopea tigrina

30 aug

Helt makalösa blommor dessa

31 aug

Häftigt, vilken "doft" har den?

1 sep

obovata: Håller med, kortlivade men det uppvägs av storslagenheten, tycker jag.
ICAPhala: Stark doft, svår att beskriva. Aromatisk, nästan stickande. Enligt mig luktar den gott men det kan man säkert tycka olika om.

1 sep

Jag såg andra bilder på den här sorten. Den ser verkligen riktigt häftig ut när den slagit ut. Ett färggrant monstrum.

1 sep

Dryad: Den är klart läcker. Finns ett par bilder på ovanstående klon i mitt galleri.

1 sep

Jag har luktat på en utslagen, lite åt det överblommande slaget, på Göteborgs Botaniska Trädgård, i min näsa var det en mintig o typ teetree olja blandning

20 sep

Stanhopea tigrina. Från Lassse.

Blombild tagen i all hast häromdan.

21 sep

Underbar!

i går 21:05

WOW.....det var verkligen imponerande blommor. Vad stora dom var.

i går 22:10

Tack för kommentarerna.
Ann-Chatrine: Ja de är stora, ca 15 cm tvärsöver, och slår ut på bara några minuter (för att inte säga sekunder). Starkt doftande också. Baksidan är hållbarheten: mindre än en vecka.

Ge ditt svar
Stanhopea tigrina var. nigroviolacea. Från Lassse.

Art från Mexico.

Nyckelord: Stanhopea tigrina

27/9 -21

Fin Lasse, har alltid undrat hur man odlar dom där, kruka med hål i botten för blomstängerna eller, funkar det med din sphagnum kultur?

27/9 -21

Grattis Lassse till fina blommor . Har haft min i flera år utan att den blommat. Den växer med nya bryt varje år men inga blommor.....undrar varför å vad jag gör för fel? Hänger i växthus med 17-25 (natt-dag) grader normalt, men över 30 varma sommardagar. Näring (Pokon 20-20-20) hela sommaren, å Rh över 70% normalt med dippar till 50%. Den är planterad i nätkruka med bark, å jag har funderat att sätta om den till GreenMix som allting annat växer i. Har du ngt. tips om vad man kan försöka göra??

27/9 -21

Otroligt vacker Just Love It

27/9 -21

Tack alla för kommentarer
Atlas: Japp, jag har odlat både i korg och kruka med hål i botten. Men inte sällan, som i det här fallet, och särskilt när plantan sitter lite högre placerad i krukan, kommer stängeln ofta ut över krukkanten och söker sig ner på utsidan av behållaren. Och ja, sphagnum gäller även här.
GöranÅ: Svårt att säga men du odlar helt klart din planta varmare än jag odlar min, vilken hålls åt det svalare hållet med utevistelse en stor del av sommarhalvåret och sedan en relativt sval placering inomhus. Plantan är rätt hungrig när den växer som mest, personligen ger jag aldrig s k balanserad näring - men det där kan ju diskueras i oändlighet - utan har kört med Akernes Rain Mix respektive vanlig Blomstra eller Coop Änglamarks organiska näring, alla med bra resultat. Jag odlar i ren vitmossa men kan tänkta mig att även GreenMix kan funka mycket väl.

27/9 -21

Stanhopea tigrina var. nigroviolacea. Från Lassse.

Profilbild.

28/9 -21

Häftig! Har alltid fashinerats av släktet men jag kan inte odla dem, misslyckas jämt. Jag är för dålig på att vattna...

28/9 -21

Tack Lassse för svaret! Då ska jag hänga ut min nästa år, å se om de kan göra susen. Bor i en liten by på landet med nyfikna kajor som är på allt. Ska tillverka en större nätbur att sätta ut, så att plantorna får vara ifred.

28/9 -21

GöranA: Jag har också en del nyfikna fåglar kring plantorna, men de brukar inte göra nån större skada. Kan bli ett litet hål på nån bulb ibland, men mest brukar de stjäla vitmossa ur krukorna så jag får fylla på lite då och då.

28/9 -21

Grattis, härliga blommor!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

9/3 -21

Stanhopea tricornis

Stanhopea tricornis. Från bolebo.

En Stanhoper som doftar jasmin. växer tempererat till varmt och vill inte ha det så ljust.

Nyckelord: Stanhopea tricornis

10/3 -21

Härliga blommor och doften är säkert underbar

10/3 -21

Utsökt!

12/3 -21

Väldoftande äe stort plus, tjusig

13/3 -21

Tack alla tre. Var och en som orkar lägga in en bild eller skriva en fråga eller en kommentar bidrar till att hålla vår hobby vid liv. Utan inlägg ingen levande verksamhet. Jag tycker detta är extra viktigt i dessa pandomitider.

13/3 -21

Håller med dig bolebo Man ser här på OP hur aktiviteten har minskat kraftigt. Nästan inga diskussioner och bara några få som lägger upp bilder.

14/3 -21

Verkligen läcker stanhopea! Grattis!
Mvh
Mikael

15/3 -21

Aldrig sett förut. Ser helt underbar ut - och doftar också!!

Prata om bilden
Från Gustav84.
Från Gustav84.
Från Gustav84.

Hej,
Har en stor planta stanhopea som inte ser så pigg ut. Har vart så under ett tag men blivit värre. Några idéer om vad det kan vara eller tips på vad jag kan göra.
Antar att det är svamp. Har nog sprayat under vintern med dålig cirkulation.
Gustav

Nyckelord: Sjukdom, Svamp, Stanhopea

28/4 -20

Om det är svamp så man kan prova spreja eller torka bladen med Atamon. Det används i livsmedel och är ofarligt för orkidéer.

9/5 -20

Verkar vara en ampel. Får intrycket att plantan inte mår 100 och
behöver inte vara sjukdom. Kan luftfuktigheten ökas? Hänger den ute på sommaren? Om inte skulle jag prova det.

9/5 -20

Tack för svar. Luftfuktigheten behöver nog obsolut ökas under vintern. Har den ute på sommaren, så lång tid det går. Jag har sprayat den på vintern, dock inte med jämna mellanrum. Hmmmm

Ge ditt svar

Blommorna 15-20 cm stora, starkt doftande.
Art från Mexiko.
(Synonym: Stanhopea tigrina var. nigroviolacea)

Nyckelord: Stanhopea nigroviolacea 'Mefistofele'

31/7 -19

Finna blommor hemsk lukt förknippar jag Stanhopea men

31/7 -19

Smaken är olika - även när det gäller lukt Jag tycker de doftar gott.

2/8 -19

Häftig! Är det denna som doftar lite åt chokladhållet?

3/8 -19

Har aldrig haft ngn. Stanhopea, men de ska bli ändring på de . Jättehäftig, dessutom med doft

3/8 -19

Merwic: Det brukar sägas så, och kanske stämmer det. Ofta svårt att beskriva dofter tycker jag och det gäller även denna. Men som sagt, jag tycker den doftar gott, nästan stickande starkt om man är nära med näsan.

GöranÅ: Tycker jag verkligen, släktet och särskilt denna art är en riktig favorit. Blommorna är inte så hållbara, denna slog ut i tisdags och jag räknar med att den vissnar när som helst (lördag när detta skrivs). Men det är fantastiskt så länge det varar och jag tycker det är lite av tjusningen, verkligen en explosion när de väl blommar.

Ge ditt svar

23/7 -19

Stanhopea saccata

Stanhopea saccata. Från bolebo.

Växer i Mexico till Panama, på höjder från 300 möh till 1500 möh. Trivs med ordentlig luftfukt och bra ljus. Doftar svagt apelsin. Mitt ex. kommer från Akernes för länge sedan. Tror det var på GIOS i Göteborg.

Nyckelord: Stanhopea saccata

23/7 -19

Intressant släkte Stanhopea. Har dock aldrig odlat denna art. Hur stor är blomman?

23/7 -19

Petalerna är något bakåtstrukna. Mäter man varje petal från bladspets till centrum av könspelaren blir det en spännvidd på 17 cm. Plantan har 2 blommor den här gången.

23/7 -19

Läcker

24/7 -19

Underbar med den doften kanske även Ole kan fördra en Stanhopea

24/7 -19

Wow! Den ska jag försöka skaffa mig... var restriktiv mot Stanhopea då jag var orolig för doften
Men denna där verkar bryta mot regel... både vacker o gott doftande... helt enkelt underbar!

24/7 -19

Dorra: Det finns någon Stanhopea-art som luktar lite skumt men de flesta doftar faktiskt väldigt gott. Vanilj, choklad, jasmin, citrus... i många fall komplexa dofter men inte obehagliga som t ex en del Bulbophyllum och även vissa Masdevallia. Däremot finns det några Stanhopea som har en doft som vissa odlare uppfattar som alltför stark och påträngande, men det är kanske en annan sak

24/7 -19

Lasse... kul att få veta mer

Tydligen har jag fastnat på de Stanhopea blommor som jag fick höra luktar illa... därför har jag inte ens tittat långre åt Stanhopea hållet
Men det ska jag ändra på... jag kan ju alltid fråga Er hur det ligger till...

24/7 -19

Dick : jag är ingen flexibel person

25/7 -19

Nu när blomman varit utslagen några dagar börjar det även finnas ett inslag av kanel i doften.

31/7 -19

Idag vissnade Stanhopean. Lite väl kortvarig blomning men underbart lär vara kort.

1/8 -19

Toppenfin!

Prata om bilden
Från miia.

Idag hände det. 08:12 öppnade sig blomman efter lång väntan. Det är 3 skott till på gång på den lilla Stanhopean, men dom är små en så det tar nog ett tag innan dom utvecklar sig

Nyckelord: Stanhopea nigroviolacea

15/6 -19

Dagen börjar bra
Ena skönheten efter den andre
Grattis till tålamod och vackert resultat

15/6 -19

Är de inte ovanligt att bl-stj. pekar upp, den brukar väl växa rakt ned? Är nigroviolacea en egen art eller de är en variant på tigrina? Fantastiskt vacker är den i alla fall

15/6 -19

Härlig har den börjat dofta ännu?

15/6 -19

Vilken stor blomma på en liten planta. Hoppas att den inte luktar. En medlem i SYS hade en tigrina med sig på en utställning på Lunds Botaniska och dess lukt tog överhand på allt i växthuset. Och är blomman vacker och anslående.

15/6 -19

Ja den doftar. Inte imorse, men när jag kom hem nu på eftermiddag trodde jag att någon bakade eftersom det luktade så starkt I trapphuset. När jag öppnade dörren till lägenheten, blev det värre, sött schoklad och vanilj alldeles för mycket, så nu åkte plantan till balkongen igen (I söderläge). Och jag har fått skugga den ordentligt med andra växter nu.

15/6 -19

Härligt, grattis! Ja de kan ju verkligen slå ut på en minut typ, hade en Coryanthes (nära släkting till Stanhopea) för några år sen som slog precis när jag vände ryggen till - när jag kollade igen några sekunder senare var blomman nästan helt utslagen! Som du vet har jag också en nigroviolacea med stängel men den ligger ju några veckor efter din

15/6 -19

Från miia.

Ska bli kul och se den. Vi får byta små delningar senare. Jag mätte min precis. Blomman är verkligen enorm 19,8 cm. Jag läste att Dom brukar blir ca 16-17 cm. Ska se om jag Kan ta en my bild tilsammans med min hand

15/6 -19

Smaken är som....
Jag klara inte av Stanhope lukt men Dick älskar, ju mer dess bättre
Tycker nu det luktar bättre i Skåne nu när Dick har flyttat

15/6 -19

Vad är väl bättre än en kraftigt vaniljdoftande orkidé? Två så klart

15/6 -19

Den står på min önskelista

17/6 -19

Har fått tag på en planta nu, som lev. i slutet på juli. Får väl baka choklad å vaniljkakor tills dess.....sedan slipper man baka

17/6 -19

Ett säkert sätt att slippa råttor i växthuset

17/6 -19

Vad kul GöranA. Är det samma klon som min eller någon Annan? Jag samlar olika Stanhopeor och helst med klonamn. Jag har många, men har bara lyckats få I blom den här och S xytriophora än så länge

18/6 -19

Verkligen läcker Varifrån har ni köpt era plantor, skulle också vilja försöka igen med en sådan. Hade en för många år sedan en som hette Stanhopea tigrina var. nigroviolacea tror jag.

18/6 -19

Den säljaren jag handlat av kallar den S. nigroviolacea och räknas numera som en egen art. Nä mila de finns inget klonnamn på dem och det är ungplantor. Har du ngn. planta att sälja?
De här med namn de gör en bara förvirrad. De va bättre förut tycker jag . De handlar mkt. om att tjäna pengar idag, så de odlas, hybridiseras hej vilt och det är dålig koll på vad de är man säljer. Har råkat ut flera ggr. att man köper en "ren art", men då de blommar visar sig vara ngt. helt annat. Så de här med "rena arter" tror jag inte ett dugg på numera.
Till dig obovata, så har jag best. fr. Röllke, Ebay (olympus1975 fantastiskt bra att handla av) men Wubben har blombara (finns säkert andra säljare oxå). Den plantan du hade namnad som S. tigrina var. nigroviolacea skall numera vara en egen art kallad S. nigroviolacea (säger de kloka )

18/6 -19

Uttrycket "ren art" är en språklig anomali. Antingen är en växt en art eller en hybrid. Enkelt och koncist.

18/6 -19

Givetvis är de så bolebo, de var därför jag använde citationstecken. Har ofta hört säljare säga att de är en "ren art" å därför priset .....

18/6 -19

Jo, jag förstod att vi båda har samma insikt
om tecknens betydelse.

18/6 -19

GöranÅ jag brukar handla mest på eBay, ibland gör man fynd. Och så köper jag från dom större tyska säljare, Scwerter bland annat. Handlar kanske 2-3 gånger om året.
Jag har Stanhopea tigrina (inget klonamn) bakbulber med nya fina skott. Och så kommer det blir en auktion på en S. nigroviolacea, eftersom den kommer troligtvis blomma just när jag är bortrest och jag har ingen som kan duscha den då dagligen

20/6 -19

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

18/10 -18

Stanhopea oculata

Två blommor på en stängel, endast dryga månaden sedan den blommade på två stänglar, underbar doft

Nyckelord: Stanhopea oculata

18/10 -18

Vacker stinkbomb

20/10 -18

Jag älskar den, hoppas min också blommar i år. Har du din inne el ute på sommaren?

20/10 -18

Inomhus i lägenhet, nu ska jag flytta så den har hamnat i höstsol tills lasset går och verkar gilla det enormt, annars aldrig direkt solljus när det är drag i solen.

20/10 -18

Grattis!!

20/10 -18

Häftigt snygg. Hur mycket doftar/luktar den? Jag har en som jag väntar ska blomma någongång.

20/10 -18

När den blommar för fullt och på ljusa dagen fyller den enkelt upp hela lägenheten på 90 kvm med sin komplexa doft. Kör man in näsan i blomman då, kan doften uppfattas som kraftig/stark men inte illa. Dock är vår vän OLED av uppfattning att den stinker, men det gör asblomma och det är inget åt det hållet alls.

20/10 -18

Stanhopea är verkligen speciella. Och kul att den blommar om efter så kort tid. Jag har haft och har flera olika stanhopeor och tycker de doftar fantastiskt. Men det lär finnas nån art (graveolens?) som luktar mindre angenämt.

20/10 -18

Superläcker! Grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

18/10 -18

Stanhopea oculata

 

Nyckelord: Stanhopea oculata

Prata om bilden

25/8 -18

Stanhopea oculata

Nu har två knoppar slagit ut på ena stängeln, den andra ser bara ut att en kommer slå ut och de två andra torkar bort. Doften är underbar och sprider ut sig i lägenheten mest hela dagen. För mera info se länken
http://www.orchidspecies.com/stanhopeaoc...

Nyckelord: Stanhopea oculata

25/8 -18

De är häftigtvackra

Urtjusig! Grattis!

25/8 -18

En vacker favorit!

26/8 -18

Härlig Grattis!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

25/8 -18

Stanhopea oculata

 

Nyckelord: Stanhopea oculata

Prata om bilden

25/8 -18

Stanhopea oculata

 

Nyckelord: Stanhopea oculata

Prata om bilden
Från Caroline86.

Utropspris: 50 kr. Frakt: 52 kr per paket.

Fre 11/5 -18 21:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

En planta med 7 bulberna varav en är en nytillväxt.. Skjuter ständigt nya skott, men vi kommer inte överens så därför säker den nytt hem.. (Inköpt här på Op för ca 2 år sedan)

Nyckelord: Stanhopea greeri

Ge ditt bud

23/11 -17

Fråga

Från Caroline86.
Från Caroline86.

Hur långsamt växer stanhopeans blomstänglar?

Ska åka utomlands i december och vill ju inte missa blomningen, fast de verkar vara riktigt långsamma så det är kanske ingen risk? Hemma vid jul igen, tror ni jag missar dem?

//orolig och stolt ägare till sin första stanhopeablomning

Nyckelord: Stanhopea oculata

23/11 -17

Enligt sidan nedan 20-25 dagar:
https://www.hortusorchis.org/en/botanica...

24/11 -17

Tack Dorra, kanske jag hinner då..

24/11 -17

Vad kul med blomning på Stanhopea! Håller tummarna för att du hinner.

24/11 -17

Tack VictorS!

24/11 -17

Min Stanhopea oculata tog i år från det att jag såg små stänglar 24/9 till full blomming 28/10 på första stängeln och några dagar senare på stängel 2. Blommorna stod sig i ca 4-5 dar på respektive stängel, men redan femte dagen märkbart bedagade, lycka till

25/11 -17

Jag tycker att jag sett på dessa stänglar i 2 veckor redan, men jag åker ju inte förän om 3 veckor så hoppas. Sen ska min mamma passa vårat hus och hon har doftallergi och de doftar ju en hel del...

Tack Dick!

25/11 -17

I värsta fall är det nya skott, men då är ju problemet borta, men bara att hoppas det är blomning på G

14/12 -17

Från Caroline86.

Såhär långt har den kommit nu och jag åker imorgon.. Tror faktiskt att den väntar med att slå ut tills jag kommer hem om 7 dagar. Annars är där ju 2 stänglar till!

14/12 -17

Looking good

14/12 -17

Det finns hopp Spännande!

14/12 -17

Perfekt

6/1 -18

Stänglen torkade in när jag var på Gran Canaria.. Men de andra 2 stänglarna lever fortfarande men ser ut som en knopp är på väg att torka in. Är knopparna känsliga för vatten?

6/1 -18

Stanhopea överlag gillar inte att torka ut allt för mycket (bulberna brukar ju skrumpna ihop men komma igen vid vattnande om man är borta längre tid) och definitivt inte under blomningen är det att rekommendera för torrt. Om du menar om knopparna tål väta/vatten har jag aldrig noterat att de tagit skada av vatten, då de hänger undertill och alltid råkar få på sig när jag vattnat min S. oculata

6/1 -18

Min mamma vattna den en gång på en vecka, så det blev ju ett bryt med vattentillgången.. Kanske det som jag ser på knopparna. Jag håller tummarna att de andra utvecklas ordentligt!

Ge ditt svar

28/10 -17

Stanhopea oculata

Stanhopea oculata. Från dick.

Stanhopea oculata i blom, tre på ena stängeln (en orkade inte fram), den andra stängeln har inte hunnit så långt ännu, underbar vanilj, pepprig och komplex, stark doft
Finns i Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Colombia, Venezuela och Brasilien, varm till sval växande epifyt på träd i fuktiga skogar eller terrest på klippor på 1000 till 3000 meters höjd.
Hos mig bor den nära ett söderfönster men får i princip aldrig direkt sol, bladen kan på Stanhopea snabbt bli uppbrända/fula av solstrålar tidig vår/sommar.
De kräver också att blomstängeln kan ta sig ut genom botten/sidan om man inte håller den helt fritt, går inte det är risken stor att du aldrig noterar att det ska till att blomma! Blomningen är mycket kortvarig men angenäma, extrema dofter och extremt utseende på stora blommor gör den till en favorit
Oculata kommer från latin och betyder "öga", vilket ses på blomman som de svarta "ögonen".

Nyckelord: Stanhopea oculata

28/10 -17

Helt underbar för ögat

28/10 -17

Ja stanhopeorna är lite "extra allt", utom just när det gäller hållbarheten. Grattis till fin blomning.

28/10 -17

Spännande art och kanonfint resultat.

28/10 -17

Fin, påminner om en drake, Halloween blomma

28/10 -17

Knepig men vacker! Påminner avseende doften om mina Pescatoria dayana: du märker inte att det är blom på gång förrän du öppnar ytterdörren och undrar vem som öppnat parfymbutik i ditt hus...

3/11 -17

Efter drygt fyra dagar var den första stängeln överblommad, nu håller knoppingen på i stängel två med två blommor förhoppningsvis

3/11 -17

Spännande blommor. Tyvärr kort blomning. Min brukar blomma i 3-4 dagar

4/11 -17

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.