Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Stanhopea

Nyckelord: Stanhopea

Inlägg med Stanhopea som nyckelord.

Från Gustav84.
Från Gustav84.
Från Gustav84.

Hej,
Har en stor planta stanhopea som inte ser så pigg ut. Har vart så under ett tag men blivit värre. Några idéer om vad det kan vara eller tips på vad jag kan göra.
Antar att det är svamp. Har nog sprayat under vintern med dålig cirkulation.
Gustav

Nyckelord: Svamp, Sjukdom, Stanhopea

28/4 -20

Om det är svamp så man kan prova spreja eller torka bladen med Atamon. Det används i livsmedel och är ofarligt för orkidéer.

9/5 -20

Verkar vara en ampel. Får intrycket att plantan inte mår 100 och
behöver inte vara sjukdom. Kan luftfuktigheten ökas? Hänger den ute på sommaren? Om inte skulle jag prova det.

9/5 -20

Tack för svar. Luftfuktigheten behöver nog obsolut ökas under vintern. Har den ute på sommaren, så lång tid det går. Jag har sprayat den på vintern, dock inte med jämna mellanrum. Hmmmm

Ge ditt svar

Jag har kommit fram till att jag vill skaffa mig en Stanhopea och jag undrar och om någon av er vet någon bra och tacksam art att rekommendera till mig som aldrig sysslat med Stanhopeor förut?

Om du kan rekommendera mig en bra art så är jag även intresserad av att veta hur man ska sköta den?

Nyckelord: Stanhopea

15/2 -12

Jeg har hatt 2 stanhopea fordi jeg synes blomstene er veldig kule. Men jeg solgte de for min erfaring var at de var vanskelige og blomsten varer i ca. 2 dager og så dør de. Det som jeg vet om Stanhopea er at de må ha fuktighet hele tiden, ikke mye lys, høy temperatur og de må henge i et slags korg fordi blomstene kommer underfra. Så hvis du har de i korg, da tørker de ut fortere og det liker de ikke. Da må du sjekke de hver dag. Jeg fant det litt for vanskelig når jeg kom til en viss antall planter i koleksjonen, men det er spørs hvor mye tid har du og hva slags dyrkeforhold. Men hvis du synes alt jobb er verdt ca 2 dagers blomstring så er disse mine favoritter:
http://www.orchidspecies.com/stantigrina...
http://www.orchidspecies.com/stanhopeawardii.htm

16/2 -12

Att vattna är inte ett problem för mig det har jag tid till.

Temperatur är kanske ett större problem för mig? Ska de ha det varmt hela dagen och hela året? Och hur varmt ska de ha det?

Jag vet att de har kort blomtid men jag tycker att det inte är ett problem.

.

16/2 -12

Temperaturen skal ikke variere så mye i løpet av året, ikke mengde vann heller. Varmt menes rundt +27 C, men den kan sikkert gå ned til +24 C. Jeg kan tenke at den passer bra i et skap eller drivhus. Lettere å holde oppe fuktigheten over 70 % inne der.

16/2 -12

Hej!
11-27°C, 50% luftfuktighet och "ganska" mycket ljus. Plantan har vintervila och behöver då mindre vattning, men fortsätter då ändå att växa (om än långsammare) (generella råd) - är vad jag kan hitta på nätet. Jag doppvattnar mina och eftersom du har "tid" med vattning tycker jag att hälften är vunnet. Se bara till att ge tillräckligt med ljus så ska det nog inte vara nåt problem som jag ser det. Skaffa en S. nigroviolacea eller en S. tigrina (om det nu inte är samma art) så har du en planta med rejäl "Wow-faktor" (vissa kloner av S. tigrina kan visst ha blommor upp till 22 cm). Räkna dock med att det tar ett par år innan en liten planta/delning blommar. Mina två plantor har inte blommat än (relativt små från början) men jag räknar med blom i sommar/höst. Jag har tidigare blommat S. tigrina och det handlade då om att dom fick tillrtäckligt med vatten...
Lycka till.
P.s. Det finns säkert någon här på OP som kan sälja dig en delning (Annars kan nog Marita Åkesson fixa)

16/2 -12

Tack så mycket för svaren.

Haloj: Då du säger att den ska ha en temperatur på 11-27 grader betyder det att den ska ha 11 grader på natten och 27 grader på dagen? Eller är det lugnt så länge temperatur ligger på vanlig rumstemperatu?r Med andra ord går det bra att ha den i ett vanligt boningsrum vintertid om jag hänger ut den på sommaren? Hoppas att ni förstår frågan.

Jag ska googla lite på de namn som ni föreslår. Få se vad jag fastnar för.

16/2 -12

Det var som jag skrev att det var informationen jag hittat på nätet. Det är ju ett ganska geografiskt utbrett släkte (Mexiko till Brasilien) så det finns säkert därför även viss variation mellan arterna. En ganska bra sida är den här med info och många fina bilder http://essenceofstanhopea.blogspot.com/. Temperaturen sommartid kanske man ska försöka hålla i det övre intervallet för tillväxtens skull, jag skulle inte hänga mina ute av den orsaken (i alla fall inte som sommaren var i fjol).
S. tigrina anser jag mår bra av innevistelse året runt (vilket borde betyda mellan ca 18-26 grader beroende på årstid), om man nu inte har tillgång till ett inglasat uterum eller dyligt. Tänk på att Stanhopeor har ganska tunna blad och jag misstänker att dom lätt kan brännas om du hänger ut dom allt för soligt. Det finns säkert andra här på OP som har större efarenhet av släktet som kan berätta mer.

Ge ditt svar

Ja änligen är det klart. S.jennischiana och som den också även kallas S.warscewicziana, skickas till mig på måndag. Den har fått en korg i Epiweb, på den tänker jag försöka implantera mossa, som jag nu går och sprejar varje dag. Jag måste vara galen som gör det här. Nästa projekt blir belysningen för vintern. Cattleyorna och Sophronitisen ska samlas i ett fönster. I fönstret med Dendribiorna och några hybrider har jag har 3 halogenspottar men jag tycker inte det räcker, kanske det blir två likadana till. Phragen samt Stanhopean ska få ett fönster med lysrör. Kanske Phalaenopsisarna också ska få lite halogenspottar

Nyckelord: vinter, belysning, Stanhopea

Ge din åsikt

Någon som vet om dom vill vara ute på sommaren?

Nyckelord: Stanhopea, utomhus

29/6 -06

Hemskt gärna! De är alla svalväxande förutom några få såsom grandiflora och reichenbachiana.

29/6 -06

När har Stanhopeor sin tillväxt samt viloperiod?

Har fått hum om att det sker under den kalla delen av året. Min har inte visat tecken på att växa än.

Jag tror att jag läst någonstans att det är under den kalla delen på året. Men min har det kommit några nya blad på nu så jag vet inte.

Mina två (wardii och jenischiana) växer, wardii ganska långsamt, eftersom den fick sitt första skott avbrutet, och jenischianan växer som en tok, tre skott på gång.
Dom verkar vilja ha kopiösa mängder vatten, och lite starkare gödning än vanliga orkideer. om jag inte göder dom, så växer dom lite saktare, men får dom sen en starkare dos så sätter dom raketfart ett tag...
konstiga varelser.

12/7 -06

Av vad jag har läst så finns det några som blommar på sommaren och hösten och sedan andra som blommar på vinterna och våren, så tillväxten måste komma berodnde på när de ska blomma. Jag tror all S. doftar gott. Vad tror Thor?

Ge ditt svar