Råd / Årstider och periodicitet /

Skriv början av artikeln om vinter

Nyckelord: vinter

Inlägg med vinter som nyckelord.

13/11 -12

+ 13/12 -12

Årets vinter-setup

Årets vinter-setup. Från Björn. Fri bild.

2 armaturen (70 W NiHA-lampor) på lite olika höjd -- den ena lägre än i fjol. Retro-stylad fläkt från Åhlens. Vattenspruta från Blomsterlandet och vattenhinken är en papperskorg från IKEA. Att vattna med? Ett vanligt enlitersmått.

Hur ser dina vinterfönster ut?

Nyckelord: ljus, vinter

13/11 -12

Vad är det för en liten fläkt du har?

14/11 -12

Jag köpte den i fjol på Åhlens CIty i Sthlm. 2 lägen, jag låter den gå hela dagarna på det lägre. Bladen rör sig en aning även på denna hastighet, så det är helt ok utan att låta för mycket. Fläkten är 20×25 cm, ungefär.

14/11 -12

Nu var det nog inte fläkten som skulle vara i fokus, men vad snygg den var
Du ser väl förberedd ut för vintern!

14/11 -12

Ser verkligen bra ut. Mitt är en sorglig syn ännu. Började samla på mig orkideer i somras och har nog inte löst allt ännu känner jag. Men ska idag ställa in en blomlåda med lecrakulor och vatten. I den skall blommorna ställas på fat var tanken. Men varför har du fläkt ?.

15/11 -12

Annika: Tack!

Fredrik: Fläkten finns där för att det är bra med luftrörelse. Jag har någon gång läst att bladen helst ska röra på sig till och med. Det kan hjälpa till att förhindra röta och svampangrepp som annars kan sprida sig om man har många plantor tätt packade (vilket jag har)

15/11 -12

Hhhmmm... Idag gick "the igniter", en luten mackapär i armaturen, sönder i ena lampan. Försöker hitta en reservdel på nätet men lyckas inte riktigt. Hittade vad jag misstänekr är en "bättre" modell än den jag har. €22 ... i Tyskland. Sicken galen hobby!

16/11 -12

22 euro för bara glimtändaren (om det är det en igniter betyder)?!

16/11 -12

Ja, glimtändare kan nog vara en bra översättning. Och ja, €22 bara för den. Hela armaturen köpte jag av plumeria för några år sedan, hade kostat något fyrsiffrigt belopp per styck en gång i tiden. Lamporna kostar €25 per styck och räcker en säsong ungefär.

Prata om bilden

Inte mycket som händer nu, några nya bulber är på väg i en Dendrobium Nobilehybrid. Det här är den tiden på året som det är jobbigt att vara orkidéodlare för mig. Luftfuktigheten är obefintlig, det är kallras från fönstren och det är mörkt. Eller nästan iallafall. Mina 50W dagsljuslampor gör sitt bästa för att se till att ingen på bostadsområdet får vinterdepp i år heller.

Bekämpade ett spinnanfall i oktober/november som inte har kommit tillbaka(YESS!!). Har börjat duscha alla orkidéer varje gång jag vattnar dem och det är ingen som klagat av dem än.

Jag har planterat om min Projektcattleya i en träkorg och hoppas den ska bli gladare nu än vad den var i plastkrukan. Lade myggnät i korgen för att hålla barken på plats. Första orkidén som jag provar det odlingssättet på. Den torkar upp på bara någon dag så jag funderar på att ev. blanda i lite vitmossa också i korgen.

Min P. equestris har två keikis som jag ska sätta i vitmossa idag. De är rejält stora så det är verkligen dags nu.

Luftfuktigheten försöker jag få bukt med med hjälp av blöta handdukar på elementen. Då blir inte den torra värmen lika hård på orkidéerna som står ovanför och luftfuktigheten stiger upp mot 50-60% (istället för kring 10-20%).

Jag längtar till det är ljust och varmt och jag kan kasta ut dem i trädgården i sommarstugan. Bara 5 månader kvar...

Nyckelord: Cattleya intermedia var Orlata, Vinter

15/1 -12

Det låter ungefär som jag har det hemma. Nästan ingen blomning alls Har några stackars spinkiga stänglar och de växer väldigt lååååångsamt

15/1 -12

Här är det raka motsatsen - fullt ös med både tillväxt och stängelproduktion! Vet inte vad som flugit i dom, vårkänslor kanske?

15/1 -12

Hos mig är det också fullt ös - 10 blommande, 6 till på gång, av ca 35 st. Så mycket har det aldrig blommat någon vinter hos mig

15/1 -12

Härligt Cecilia och Mi att det rör på sig hos er!

Sommarbo: Vi får hoppas att de kvicknar till när ljuset kommer tillbaka.

15/1 -12

Här är det också mycket i blom och knopp Masdevallior , Restrepior, Dendrobier mfl. Många för mig nya plantor är glädjande nog på väg. Denna Dendrobium peganum ser väl lovande ut

15/1 -12

Den där blir nog stilig Mixen

15/1 -12

Härligt när man får släppa ut dom små liven på grönbete...

16/1 -12

Här blommar det också för fullt, både Cattleyor, Phalaenopsis, Coelogyne cristata och en
Dendrobium nobilehybrid. Så det finns både doft och fägring i vintermörkret.
Det kostar ju lite på elräkningen med allt ljus jag ger dem, men det är det värt.

16/1 -12

Ni snackar om fullt ös
Det skulle vare rolig att se lite bevis

16/1 -12

Stellamizutaara miva Passionata Quasimodo. Från skrubbhaxan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

john. Visst kan Du få det. Det finns fler, men det räcker väl.

16/1 -12

Fina bilder
Tack för att du delar med dig

16/1 -12

Bara att gratulera skrubbhaxan. Mai Kaien finns nu på önskelistan...suck ; )

Ge din åsikt

Varför varför och pter VARFÖR får man ALLTID en svacka vid denna tid och över vintern, jag kan ju inte skylla på att jag inte har några i blom. Har ju Phal hiroglyphica i blom, likaså Zygopetalum rhein baby blue, och Paph sukhakulii. Knopp på vinicolor, och Minimark samt appeltoniaum.... Trots det så är det en hopplös svacka just nu, vattningen känns som en börda hellre än en njutning, och jag ser knappt plantorna förrän det är dags att vattna. Är det bara jag som får så här på vintern?

Nyckelord: vinter

15/11 -10

Typiskt fall av vinterdepression, du behöver ljusterapi - spendera mer tid under extrabelysningen! Att få svackor i en hobby är nog bara naturligt. Det passar väl bra att du får din nu när plantorna kanske inte behöver så mycket skötsel.

Det är ju så sant, men riktigt djupt i denna svacka är jag inte ännu förra året gick det ju så långt att jag inte ens kollade in här på OP.
Kanske därför min C. Speciosa blommade om i våras

15/11 -10

Känner igen detta syndrom. Snacka om att jag har misskött mina dyra älsklingar. Borde få ett ordentligt straff för det. Men nu är jag på G igen, kanske beroende på att flera har fått knoppar. Fattar inte hur det har hänt ?

15/11 -10

Välbekant tillstånd, och fruktansvärt tråkigt. Men orkidebelysningen hjälper till tycker jag. Så sätt dig i närheten och `lapa´ ljus!!! ; )

15/11 -10

aj då lider mig dig.kanske du kan få tips av t e x en läkare?

15/11 -10

Själv har jag min svacka på somrarna... det är ju nu det roliga börjar

Ja men visst är det så Mattias! I sommras var det jättekul tyckte jag, men inga plantor blommade hände inget kände det som och ohyra och elände, nu när jag slipper det mesta av det och faktiskt har några knoppar och faktiskt omblommare också så ycker man att det är nu höjdpunkten borde vara men icke. Lika förra vintern hade en Bulbophyllum förra vintern som blommade, jag fotade den inte ens och vet inte vilken det var heller... jag noterade att den hade delvis blommat över vid en "tvångsmässig" vattning. DET ÄR ILLA

16/11 -10

Sådär kan det nog kännas för oss alla emellanåt. Själv sålde jag av hela min samling för några år sedan eftersom enbart ordet "orkidé" blev ett skällsord. Men mitt intresse blommade upp igen efter en välbehövlig paus och nu är jag ute på banan igen. Nu inte sagt att du ska göra en lika drastisk åtgärd! Kanske är det bara en form av "orkidé-vinter-depression" som du drabbats av? Mitt råd är att bara acceptera läget och inte lägga in alltför mycket analyser i det du känner. Ligg lågt ett tag och avvakta våren - förhoppningsvis kommer passionen tillbaka då när hela världen får nytt liv!

16/11 -10

Samma här. Inget sug efter nya plantor och vattningen känns bara jobbig. Synd att jag har skåp, borde vattna 2 ggr per dag... Men lusten kommer nog tillbaka hoppas jag

17/11 -10

Acceptera att allt inte kan kännas tipp topp och att det inte behöver betyda att passionen dött ut. Intensiva intressen ger och tär och man behöver allt som oftast en "semester" ifrån kärlek som stundtals glöder.

//Daniel

17/11 -10

Drabbas man ofta av vintersvacka kan det kanske vara en tanke att satsa mer på vintersovande orkisar, d v s såna som går i total vila och fäller bladen och i princip inte behöver skötas alls. Några exempel är Catasetum, Cycnoches, Thunia, Pleione, Habenaria och även vissa Dendrobium, Lycaste och Calanthe. Odlar man dessa behöver man knappast titta åt vattenkannan på hela vintern.

17/11 -10

Jag har Cypripedium, Dactylorhiza och Gymnadenia i kylskåpet just nu. De kräver ingen tillsyn alls under fem månader, men både Cypripedium och Gymnadenia kan ändå överraska med att visa upp tillökning när de kommer ut i värmen igen.

Ge ditt svar

Brrrrr - det är kallt idag på Öland
Visserligen bara 3 minusgrader, men med 10 s/m vind, så blir köldeffekten -11.
Har jag varit ute en sväng för att t ex hämta in ved, så är det skönt att sätta sig framför kaminen en stund och tina upp. Ja, jag är väldigt frusen av mig..

När jag sist var ute och några av hundarna busade runt i snön, så passade jag på att klämma in mig i det lilla övervintringsrummet i växthuset. Det är absolut dagens bästa vitamininjektion, jag blir glad bara jag kommer in där!!

Temperaturen ligger runt behagliga 12 grader, kryddplantorna har börjat växa och ett flertal pelargoner blommar. Knopparna på en av mina kingianum sväller nu också för varje dag!!

Nästa vinter ska vi delvis isolera själva växthuset. Det håller visserligen idag en halv plusgrad och vår stora kamelia står fortfarande kvar därute, men det kommer väl att bli ännu kallare.

Tack OrkidéMormor för att du gav mig idén och för alla goda råd senare!! Jag tänker på dig varje dag, när jag andas in den behagliga luften och njuter av alla blommor
Hoppas att du själv kan använda ditt nästa vinter!

Nyckelord: vinter, kyla

4/1 -08

Dendrobium Stardust. Från Berrak. Fri bild.

Mia

Här blåser det också och känns kallt. Skönaste rummet nu på eftermiddagen är uterummet där det är 19,5 grader. Men det varma golvet gör att det ändå känns varmare än inne där golven är kalla när det blåser på vintern.

I uterummet har jag det här blickfånget nu med sin bästa blomning någonsinn. Det finns en hel del knoppar som inte slagit ut ännu.

4/1 -08

Bertil - jag minns din Stardust sen många år tillbaka - är det samma planta?
Den solgula skönheten fattas fortfarande hos mig, får nog göra nåt åt det

Förstår att du och Kerstin njuter i ert underbara uterum - belöningen för sommarens slit!

4/1 -08

Mia, du må tro att jag blev glad när jag läste ditt inlägg
Jag var igår ute och klippte vinrankan i växthuset. En ganska komisk syn, kan jag tänka mig med en varm mössa och fårskinnsvantar på mig. Men vad gör man inte för att få njuta längre fram i vår;)
Jag har fått en SåKalender, där varje dag förklarar vad som är lämpligt att göra med sådd, skörd, beskärning mm mm.
Om det stämmer, det vet jag inte, men.... det får framtiden utvisa
Tankeöverföring eller ej Igår när jag var inne (ute) i växthuset tänkte jag på dig Mia, och att det går fort tills det är dags att sparka i gång frösådden , flytta ut Cymbidier mm.
Hoppas det inte blir kallare, utan att du kan fortsätta och njuta av växthuset tills vintern är över.

4/1 -08

Yes - Mia

Den har varit med om mycket - bl.a. åtskilliga spinnangrep.

Ge din åsikt

14/12 -07

14/12: vinter

Härligt vinterväder vi har och har haft hela veckan, -12 gr och solen skiner någon timme varje dag....lagom med snö.
Hoppas snön ligger till över jul i allafall..

Slut på regnandet får man hoppas ! !

Nyckelord: vinter

14/12 -07

Huvaligen! Inget för mig som bor i zon 1. Skördade sista morötterna i landet den 12/12.

ja,,,och för 4 v sedan i Båstad så blommade det kaprifol...

14/12 -07

I Dalsland är det visserligen ett tag sedan något blommade, men våra -4 gr räcker gott för mig!

14/12 -07

Ska bli varmgrader till veckan så julstämningen försvinner nog , hoppas inte det blir barmark bara..

Vi flyttade också utanför Helsingborg, efter 5 veckor så flyttade vi upp hit igen...

Ge din åsikt

Gjorde i år det fatala misstaget att hänga ut orkidéerna för tidigt i trädgården, det var inte bra. Efter en tids värme och efter att noga övervägt om de skulle få ferie i det fria då, insåg jag snart att det inte var ett klokt beslut. Vi drabbades nämligen av återkommande hagelskurar och det gillade inte växterna så klart. Många blev illa åtgångna och fick förmodligen frostskador av de stora hagelkornen. Det blev till en rejäl saneringsomgång på hösten. Min favorit Vanilla imperialis fick sätta livet till. Jättetrist för den hade fått ett nytt rejält sidoskott som gladde mig mycket. Många såg jättetrista ut med sina svartfläckade bulber och blad.
Blomning och tillväxt har dock kommit igång för många av mina ca hundra.
Sep= gul phalhybrid, paphhybrid, fläckig phalhybrid
Okt= Trichophilia tortilis, Zygopetalum,Haraella odorata (blommar kontinuerligt en gång/mån), Oncidiumhybrid, Paph hybrid
Nov= Vit phalhybrid, fläckig phalhybrid nya blommor i toppen av stängeln, Polystachia pubescens, Encyclia cochleata, Haraella odorata, Ludisia discolor som alltid i nov
Dec = Burrageara Nelly Isler,Oerstodella centradenia, Liparis

Nyckelord: utomhus, höst, vinter

Hur sköter Du din Haraella ? Jag fick min i oktober då hade den en liten blomma som snabbt ramlade av,efter det har den fått ett nytt blad men inget mer händer !
Hänger högt upp i mitt skåp och får vatten nästan varje dag.

Monika

10/12 -07

Nej, inte var det någon höjdarsommar direkt...det eviga regnandet gjorde att nästan inga av mina fick komma ut någon längre tid, endast Coelogyne, Pleoine och Phaius som jag trängde in så gott det gick under tak. Phaiusen, som jag delat i tre, tog ändå stryk och de flesta bladen fick klippas bort när jag tog in dem. Dock har den hämtat sig och skjuter nya skott i alla delningarna, så om något år kanske man kan sanera bort några av de gamla bulberna och få tre fina plantor. Det var synd att inte kunna ha de andra ute, det märks nu att många tänker hoppa över sin höstblomning, fr.a. de som står i rum där fönstren är stängda så här års, så det inte blir någon större temperaturskillnad. Vi får hoppas på en soligare och torrare sommar nästa år!

Frida, jag hade min Haraella i mitt skåp flera år och den blommade fint. Men jag blev för ivrig med vattnandet och framför allt duschade jag den för ofta, i all välmening, men på bara tre dagar blev den brun och dog. Akta så du inte vattnar ihjäl den.
Janne

Ok,Janne,då skall den få lite mindre vatten ! Tack för svaret
Monika

10/12 -07

frida 10:
Jag köpte min Haraella för några år sedan, monterad. Jag upptäckte ganska snabbt att det inte skulle hålla för min del att vattna varje dag.
Av den anledningen tog jag till vitmossa i en liten plastburk och planterade i denna. Packade inte mossan alltför hårt, den skall ha en chans att torka upp ordentligt mellan varven.
I våras planterade jag om i bark och vitmossa och den verkar ha trivts bra med detta.
Jag doppar krukan ca var 3:e eller var 4:e vecka: Den hänger ganska nära lysrörsarmaturen i mitt skåp där tempen varierar mellan 20-25 grader. När komposten börjar torka upp lite sprayar jag helt ytligt vatten över växten, men inte så mycket att det går ner i komposten. Så kan jag spraya på varje eller varannan dag fram till nästa baddag./Rosa

Tack
för svaren !
Monika

Ge din åsikt

Hej, det blir bara mörkare och mörkare och fortfarande har jag ingen tilläggsbelysning. Behöver hjälp!
En Miltoniopsis, antagligen hybrid, och en Cattleyahybrid SLC jewel Box behöver säkert extrabelysning, eller vad tror ni? Skulle vilja ha ett bra dagsljuslysrör över hela den fönsterbrädan. Vilket ska jag välja?
Har två Dendrobium Kingianum, som ska få stå kallt i vinter. Behöver de extra ljus?
Hörde någonstans att en del Phalar vill ha lite tilläggsljus över vintern. Vad tror ni och i så fall vilken typ?
Tacksam för svar/Birgitta

Nyckelord: vinter, ljus

28/9 -07

Oh, It´s a djungle out there... kolla nyckelorden på belysning (du har att läsa heeela kvällen)

28/9 -07

Jag använder armaturen Nebulosa Hobby. Mina ljuskrävande orkidéer trivs mycket bra under de lysrör, Philips ecotone 55 w lysrör som följer med armaturen. Jag har hängt den smalare nebulosan i taket ovanför fönsterbrädan i sovrummet, och har även den bredare med fyra lysrör monterad ovanför ett bord.

28/9 -07

ja, det är en djungel. speciellt som växtbelysning snarare verkar handla om religion än vetenskap.

förra vintern testade jag lite olika lamper som tilläggsbelysning i mina fönster. testade framfölr allt olika 230 volts halogener och en lysrörslampa med en flora och en dagsljusrör. orkideerna visade ingen skilnad mellan de olika lamporna, då de fick sitt grundbehov av alla spektum från solljuset. så odlar du i fönster törs jag säga att allt utom glödlampor fungerar.

det tog ett tag för mig att förstå hur mycket ljus mina små vänner faktiskt vill ha. (mina första glödtrådslampor står forfarande kvar i fönstret. men i rent dekorativt syfte). sade han och skrattade åt sig själv
men att tänka att jag är plantan och vill ha ljusterapi fungerar för mig. se bara upp med värmestrålningen. översidan av handflatan är ett bra mätinstrument här. du ska inte känna värmestrålningen i höjd med plantan.

odlar man i lite eller inget dagsljus ställs högre krav på belysningen.

Hej, ja det verkar vara djungel. Monika: har du reflektorer på lysrören, vet du hur många lux de ger? Är det någon av er som känner till Flora lux elreflektorer vitt ljus, som säljs av Osram (kanske för svagt ljus)?

30/9 -07

Hittar inte något angivet luxvärde. Det som anges rör den mindre nebulosan med bara 2 lysrör. Där anges spridningsytan för ljuset till 130*90 cm och lumen till totalt 9600. Jag vet inte om dessa värden tillsammans räcker för att omvandla enheterna till lux??? Det finns ingen reflektor i Nebulosorna men sidorna är utåtvinklade. Du kan kolla hur de ser ut här
Klicka på Wexhusbutiken i vänstermenyn, och sedan på Belysning

Tack ska ni ha. Nu ska jag äntligen komma till skott och hoppas på det bästa/Birgitta

Ge ditt svar

18/11 -06

Fukt o ljus..

Hur gör jag för att utan skåp få upp luftfuktigheten och vad för typ av extrabelysning är lämplig i dessa mörka tider?

Nyckelord: fukt, vinter, ljus

18/11 -06

Rektangulära låga plastlådor som får plats på fönsterbänken. Gärna färgade då genomskinliga får mer alger. Lägg i några cm med Lecakilor, fyll på vatten till halva Lecahöjden. Lägg gärna ett plastnät, spaljenät på kulorna så inte krukorna åker ner i vattnet. Har köpt sådant nät på Granngården/Lantmanna. När vattnet avdunstar blir det lite högre luftfuktighet närmast intill. Tyvärr är Lecakulor fula men vad gör man. Lysrör är bra som extra belysning. Sundsvall och Järvsö är ju nästan grannar (16 mil), titta in vid tillfälle!

18/11 -06

Jag har en luftfuktare som även är en luftrenare av märket Venta som finns i olika storlekar, den är ganska tystgående och fungerar bra för mig. Jag har dessutom plantorna i ytterkrukor med lekakulor i botten, med vatten i, men inte så mycket att det når upp till innerkrukan. Jag har även några ormbunkar som jag duschar 2 gånger om dagen. Även de oglacerade ytterkrukorna håller fukt och avdunstar vatten om man badar dem regelbundet. Det finns många sätt att öka fuktigheten, det är bara att använda fantasin. Dessutom är det ju bra att sänka värmen innomhus på nätterna, men då måste man komma ihåg att sätta på den igen på dagarna.

Alf gör nästan lika dant som jag. Jag har kragodlade i LECA med semi-hydro i plastlådor med konstant vattennivå genom en upp och nervänd plastflaska med 1 ml Blomsta per liter regnvatten i ett av hörnen upphängd med gummiband runt själva hörnet. Rötterna får en hög naturlig luftfuktighet och bladen får något högre fukt än rummet.
Enkla reflexenergiljus har jag längs hela fönsterbänken.

18/11 -06

År det inte bladen som oxå vill ha hög luftfuktighet , Thor?

Självklart har du rätt, men att hålla tropisk luftfuktighet inne är så svårt att det har jag aldrig en gång tänkt. Orkidérötterna vårdar jag däremot så bra jag någonsin kan för rätt fukt och temperatur och rätt näring och ljus. Det är tillräckligt många variabler för mig.

18/11 -06

lecakulor i ytterkrukorna har jag ordnat idag.. så det ska bli rolig att se om det ger utdelning... gillar att ha lite avalt när jag sover så det där m att höja o sänka värme löser sig bra på så vis..

18/11 -06

Får ni aldrig kryp i leca kulorna? Jag brukar skölja dem i hett, hett, vatten innan jag använder dem, men det brukar inte gå lång tid förrän det finns små avlånga, ljusa 1-2 mm stora kryp. Har även kokat leca och likaså kört den i en påse i diskmaskinen vid ett tillfälle, men det blir nästan alltid samma sak. Så fort jag ser de krypen gör jag storrent och sköljer kulorna hett igen, men krypen kommer alltid tillbaka förr eller senare. Kran- eller kokt regnvatten spelar ingen roll. Får ni inga sådana?

19/11 -06

Du menar nog hoppstjärtar - de är helt ofarliga. Jag får dem i mina stora vattendunkar och de gör nog ingen skada.

19/11 -06

Nå, det lät lugnande, Carina, tack så mycket!

Ge ditt svar

I morse när jag vaknade hade det kommit en decimeter blötsnö. Ut fort som sjutton för att slå av alla träd och buskar den sura snön. Alla löv sitter ju kvar ännu och det blir ett problem. Nu i skrivande stund har jag vart ute för andra gången och totalt har det kommit två decimeter. Tänk att man aldrig blir tillräckligt förberedd på första snön!
På Tisdag åker jag till Budapest för att titta på lite hundar, undrar om det finns några orkideodlare där? Nån som vet?

Nyckelord: vinter

20/10 -06

Brrr, blötsnö redan...det är jag inte så avis på. Men den gör väl bara en första testrunda, kanske!
Ninalina, detta är ett riktigt långskott, men vem vet: i Båstad finns ett par som har handelsträdgård och är från Ungern. Du kanske kan kontakta dem för vidare tips?Hittar tyvärr ingen mejladress, men fax och tel: 0431/74816 och hemsida: www.bohus1.nu
Lycka till!

Säluttern, du är en riktig pärla, alltid så hjälpsam.
Tack snälla, ska ringa dit på Måndag.

Det är en väldig skillnad. Här söder om Bron och Malmö har vi just nu 14,5º, så jag har Paphiopedilum ute i natt. Jag försöker skapa en <12ºC> temperaturhiss tillsammans ute och med uterummets västersol för att få dom i blom. Bäst att kolla med DMI, danska metrologiska institutet, www.dmi.dk, för Kastrup en och en halv mil västerut.

Ge din åsikt

Ja änligen är det klart. S.jennischiana och som den också även kallas S.warscewicziana, skickas till mig på måndag. Den har fått en korg i Epiweb, på den tänker jag försöka implantera mossa, som jag nu går och sprejar varje dag. Jag måste vara galen som gör det här. Nästa projekt blir belysningen för vintern. Cattleyorna och Sophronitisen ska samlas i ett fönster. I fönstret med Dendribiorna och några hybrider har jag har 3 halogenspottar men jag tycker inte det räcker, kanske det blir två likadana till. Phragen samt Stanhopean ska få ett fönster med lysrör. Kanske Phalaenopsisarna också ska få lite halogenspottar

Nyckelord: vinter, Stanhopea, belysning

Ge din åsikt