Råd / Luft / · Temperatur /
Skriv början av artikeln om fuktInlägg med fukt som nyckelord.
Hej!
Först och främst så måste jag påminna om att jag är en total nybörjare och lägga till att jag inte haft så mycket framgång med blommor tidigare. Men jag vill verkligen lyckas med orkidéer, men jag måste nu få hjälp och det lär inte vara sista gången.
Jag har köpt en Miltonia med gula blommor för cirka tre veckor sedan, den var fin och hade fyra, fem blommor på gång och ytterligare fyra fem knoppar fanns och det såg lovande ut. Mina sex orkidéer står i ett västerfönster och jag har köpt (för en dryg vecka sedan) en blomlampa som ger 100 w (men drar 20 w) under tolv timmar (timer), den befinner sig cirka 47 centimeter ovanför blommorna och rummet håller en temperatur på 20 - 21º på dagen och kanske någon grad lägre på natten.
Jag badade den i vatten (som stått ett par dagar) med orkidénärning när jag hade haft den i fyra, fem dagar. För åtta, nio dager sedan började den sloka, blommorna sluter sig och knopparna utvecklas inte. I fredags så tog jag upp den ur krukan för att se om den fått för mycket vatten, men så verkade inte vara fallet, tvärt om den var om inte helt torr så snarare halvtorr och rötterna var snarare torra än blöta.
Jag bestämde mig för att göra något för att bryta en tråkig utveckling, så jag satte tillbaks den i krukan och sköljde igenom den under kranen. Men nu drygt ett dygn senare ser jag ingen skillnad. Jag har flyttat den in på bordet så att den kommer en bit från blomlampan, men annars har jag inte gjort något mer.
Jag har ytterliga planer för nästa steg. Jag har en stor vacker ytterkruka stående med vatten mitt i gänget av blommor för att öka luftfuktigheten lite grand. Dessutom avser jag att inom en vecka köpa lecakulor att lägga på botten av ytterkrukorna, som i sin tur ska fyllas till lecakulornas knappa överkant (också för att öka luftfuktigheten).
Nu behöver jag hjälp! Vad ska jag göra för att rädda denna doftande skönhet. har jag gjort någonting rätt och vad bör jag ändra på? Snälla jag behöver er hjälp!
mvh
Caeso
Nyckelord: Rädda, värme, fukt, ljus, Miltonia, övervattnig, näring
Testa att dra transparant plastpose med smä hål över plantan.Posen får inte vidröra bladen. Låt stå 14-30 och se om det hjälper (Miltonia kräver rätt hög RF. Sen fylla en låda (sådär 5 cm hög)med lecakulor till straks under kanten. Fylla på vatten till straks under leca. Ställ plator på leca. Krukan får inte vara i kontakt med vatten. Hoppas det hjälpar. Har du gödslad enlig spec. på orkide näring flaskan ? annars kan det ha skadad rötter om för hög konsentration
Hälsningar
Ole
Tack för dit utförliga svar! Jag har prövat med en större kruka med lecakulor och vatten under krukan med Miltionian. Jag väntar lite e påsen, men jag fruktar att jag måste pröva det också. jag har för avsikt att skaffa en luftfuktigshetmätare för att kolla om köket är allmänt väldigt torrt.
Det blir nog nödvändigt ändå att skaffa skåp till orkidéerna. Torkskåp!
Nyckelord: väder, fukt, Utevistelse
Hahaha
Å, Säluttern, vilken otur med vädret. Här har det efter tidigare dränkning blivit så varmt och torrt att jag måste vattna min Browalllia två gånger om dan trots omplantering och orkidéerna oftare än vanligt. (Finns det antitorkskåp?!) Men ditt sinne för humor verkar oförstört!
Ingegerd vi får ha ett sånt där vänortsbyte: skicka du hit de av dina som behöver lägervistelse i fukt så skickar jag mina på en torkrunda till dig
Är det inte för mycket åt ena hållet så är det åt det andra, vet inte vilket som är värst. Här nere i sydväst har vi fått regn nu de senaste dagarna och jag längtade faktiskt efter det...Men nu är väl risken att det inte slutar igen!
Ja Säluttern, tänk om man kunde skicka orkidéer genom tankeöverföring!
Rektangulära låga plastlådor som får plats på fönsterbänken. Gärna färgade då genomskinliga får mer alger. Lägg i några cm med Lecakilor, fyll på vatten till halva Lecahöjden. Lägg gärna ett plastnät, spaljenät på kulorna så inte krukorna åker ner i vattnet. Har köpt sådant nät på Granngården/Lantmanna. När vattnet avdunstar blir det lite högre luftfuktighet närmast intill. Tyvärr är Lecakulor fula men vad gör man. Lysrör är bra som extra belysning. Sundsvall och Järvsö är ju nästan grannar (16 mil), titta in vid tillfälle!
Jag har en luftfuktare som även är en luftrenare av märket Venta som finns i olika storlekar, den är ganska tystgående och fungerar bra för mig. Jag har dessutom plantorna i ytterkrukor med lekakulor i botten, med vatten i, men inte så mycket att det når upp till innerkrukan. Jag har även några ormbunkar som jag duschar 2 gånger om dagen. Även de oglacerade ytterkrukorna håller fukt och avdunstar vatten om man badar dem regelbundet. Det finns många sätt att öka fuktigheten, det är bara att använda fantasin. Dessutom är det ju bra att sänka värmen innomhus på nätterna, men då måste man komma ihåg att sätta på den igen på dagarna.
Alf gör nästan lika dant som jag. Jag har kragodlade i LECA med semi-hydro i plastlådor med konstant vattennivå genom en upp och nervänd plastflaska med 1 ml Blomsta per liter regnvatten i ett av hörnen upphängd med gummiband runt själva hörnet. Rötterna får en hög naturlig luftfuktighet och bladen får något högre fukt än rummet.
Enkla reflexenergiljus har jag längs hela fönsterbänken.
År det inte bladen som oxå vill ha hög luftfuktighet , Thor?
Självklart har du rätt, men att hålla tropisk luftfuktighet inne är så svårt att det har jag aldrig en gång tänkt. Orkidérötterna vårdar jag däremot så bra jag någonsin kan för rätt fukt och temperatur och rätt näring och ljus. Det är tillräckligt många variabler för mig.
lecakulor i ytterkrukorna har jag ordnat idag.. så det ska bli rolig att se om det ger utdelning... gillar att ha lite avalt när jag sover så det där m att höja o sänka värme löser sig bra på så vis..
Får ni aldrig kryp i leca kulorna? Jag brukar skölja dem i hett, hett, vatten innan jag använder dem, men det brukar inte gå lång tid förrän det finns små avlånga, ljusa 1-2 mm stora kryp. Har även kokat leca och likaså kört den i en påse i diskmaskinen vid ett tillfälle, men det blir nästan alltid samma sak. Så fort jag ser de krypen gör jag storrent och sköljer kulorna hett igen, men krypen kommer alltid tillbaka förr eller senare. Kran- eller kokt regnvatten spelar ingen roll. Får ni inga sådana?
Du menar nog hoppstjärtar - de är helt ofarliga. Jag får dem i mina stora vattendunkar och de gör nog ingen skada.
Nå, det lät lugnande, Carina, tack så mycket!
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 01:44:32 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter