Rädda en Miltonia

20/9 -09

Hej!

Först och främst så måste jag påminna om att jag är en total nybörjare och lägga till att jag inte haft så mycket framgång med blommor tidigare. Men jag vill verkligen lyckas med orkidéer, men jag måste nu få hjälp och det lär inte vara sista gången.

Jag har köpt en Miltonia med gula blommor för cirka tre veckor sedan, den var fin och hade fyra, fem blommor på gång och ytterligare fyra fem knoppar fanns och det såg lovande ut. Mina sex orkidéer står i ett västerfönster och jag har köpt (för en dryg vecka sedan) en blomlampa som ger 100 w (men drar 20 w) under tolv timmar (timer), den befinner sig cirka 47 centimeter ovanför blommorna och rummet håller en temperatur på 20 - 21º på dagen och kanske någon grad lägre på natten.

Jag badade den i vatten (som stått ett par dagar) med orkidénärning när jag hade haft den i fyra, fem dagar. För åtta, nio dager sedan började den sloka, blommorna sluter sig och knopparna utvecklas inte. I fredags så tog jag upp den ur krukan för att se om den fått för mycket vatten, men så verkade inte vara fallet, tvärt om den var om inte helt torr så snarare halvtorr och rötterna var snarare torra än blöta.

Jag bestämde mig för att göra något för att bryta en tråkig utveckling, så jag satte tillbaks den i krukan och sköljde igenom den under kranen. Men nu drygt ett dygn senare ser jag ingen skillnad. Jag har flyttat den in på bordet så att den kommer en bit från blomlampan, men annars har jag inte gjort något mer.

Jag har ytterliga planer för nästa steg. Jag har en stor vacker ytterkruka stående med vatten mitt i gänget av blommor för att öka luftfuktigheten lite grand. Dessutom avser jag att inom en vecka köpa lecakulor att lägga på botten av ytterkrukorna, som i sin tur ska fyllas till lecakulornas knappa överkant (också för att öka luftfuktigheten).

Nu behöver jag hjälp! Vad ska jag göra för att rädda denna doftande skönhet. har jag gjort någonting rätt och vad bör jag ändra på? Snälla jag behöver er hjälp!

mvh

Caeso

Nyckelord: Miltonia, övervattnig, Rädda, ljus, näring, fukt, värme

20/9 -09

Testa att dra transparant plastpose med smä hål över plantan.Posen får inte vidröra bladen. Låt stå 14-30 och se om det hjälper (Miltonia kräver rätt hög RF. Sen fylla en låda (sådär 5 cm hög)med lecakulor till straks under kanten. Fylla på vatten till straks under leca. Ställ plator på leca. Krukan får inte vara i kontakt med vatten. Hoppas det hjälpar. Har du gödslad enlig spec. på orkide näring flaskan ? annars kan det ha skadad rötter om för hög konsentration

Hälsningar

Ole

24/9 -09

Tack för dit utförliga svar! Jag har prövat med en större kruka med lecakulor och vatten under krukan med Miltionian. Jag väntar lite e påsen, men jag fruktar att jag måste pröva det också. jag har för avsikt att skaffa en luftfuktigshetmätare för att kolla om köket är allmänt väldigt torrt.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av caeso:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik