Generellt är det bra att orkidéplantor får en skillnad i temperatur på runt 10 grader mellan dag och natt. Om din planta växer bra men inte blommar så kan temperaturskillnaden saknas. Varmt Varm-växande orkidéer är bland andra Phalaenopsis. Vinter natt: lägst 18 grader Vinter dag: 21 till max 32 grader Sommar natt: lägst...
doppervärmare (2) fukt (3) kallväxande (3) kyla (9) kylning (3) kylskåp (2) svalväxande (2) temperatur (30) temperaturförändring (1) värme (6)
Det finns flera epifyta orkidéer som kan tåla nedåt nollstrecket under viloperioden, t o m någon enstaka minusgrad. Men vilken kan vara den allra tuffaste? Vilken art ligger närmast tillhands att klara en övervintring utomhus i vårt land? Några förslag?
Nyckelord: Kallväxande, Härdighet
Jag har hört att en samling Dendrobium moniliforme som växer i prefektur Miyagi i Japan skall var dom nordligaste epifyterna i världen. Så Dendrobium moniliforme är mitt bidrag, nog inte riktigt rekomenderat i sverige dock ?
Atlas har nog en god kandidat. Jag har hört att Australiska Dendrobium är extremt tåliga, finns en höglandsart som regelbundet får snö på vintern, Dendrobium falcorostrum.
Tack, låter som ett par utmärkta förslag. En annan liten tuffing lär vara amerikanska Epidendrum conopseum. Sen klarar väl många arter som Dendrobium nobile, Coelogyne cristata, Laelia anceps, Dendrobium kingianum och Neofinetia falcata lättare frost, i alla fall under torrare förhållanden, men skulle nog inte överleva så länge i min Rhododendron där till höger i bild. Ett annat släkte jag har funderat på är Pleione, där t ex P. humilis bör klara några minus.
Vore ju lite häftigt att i alla fall EN gång få en epifyt att övervintra i vårt klimat. Och även om jag inte riktigt tror på det kommer jag nog testa nån gång. Jag gissar att det avgörande problemet egentligen inte är temperaturen, utan våra ofta fuktiga höstar och vintrar tillsammans med kylan. Så ett väldigt skyddat läge lär vara en absolut förutsättning.
Kan meddela att jag provat, eller rättare sagt glömde en delning av en Coelogyne cristata ute på landet, det gick inte vidare.
Nej det är nog en utmaning som heter duga, Kanske ämnet för en ny tävling för Orkidéprats mer våghalsiga medlemmar (efter "Projekt Cattleya" för ett antal år sen - vem vann den förresten)?
Själv glömde jag för några vintrar sedan en hel låda med Neofinetia falcata, varav en del rätt dyrbara varianter, utomhus i några minusgrader under några timmar, och de tog mycket stryk även om de flesta inte dog.
Ett tufft släkte är sophronitis, klara minusgrader upp till 45 pluss
Men hur menar du oled, minusgrader upp till 45 plus??? Du får förklara lite bättre
Ser nu att det kan missuppfattas, Sophronitis klara upp till plus omkring 45 grader och om luften är torr kan de nog klara lite minus också
Mitt "nya" svalskåp. Som lätt tar ner temperaturen till 12-14 grader inför natten. Men när jag provade med min LED-belysning så blev det varmt och kompressorn fick gå långa stunder. Funderar på att montera LED-lister på utsidan av dörren som en ram för att hålla värmen utanför skåpet. Har ni några idéer kanske på belysning och annat som gör det möjligt att låta orkidéerna stå kvar i skåpet dygnet runt.
Det beror på vad du har för LED-belysning. om du kan separera lamporna från transformatorn och placerar denna utanför så får du ljuset du behöver men slipper värmen. Om du gör som ditt förslag så förlorar du ganska mycket ljus, dels pga glaset men också pga avståndet.
bolebo, jag har nu lagt order på två 120cm remsor med neutralvita LED som jag ska montera utmed dörrens aluram, lodrätt.
De ska enl.uppgift ge 20W/meter så totalen blir 48W jag hoppas att det räcker annars får det kompletteras med ytterligare remsor. Ska montera med hjälp av aluminium-tejp som kan hjälpa att reflektera ljuset in i skåpet. Det finns för övrigt en variant som är utgående på 26,4W/meter också den på 24V. Det blir att prova detta som jag köpt först och se om det behövs mera ljus.
Hur många lumen ger varje enskild liten LED-lampa? Endast dessa två kommer inte att räcka som enda belysning. Behovet måste man räkna ut. Antal lumen dividerat med avståndet från ljuskällan (i meter) i kvadrat ger den belysningsmängd ( i lux) som når plantan. Hur många lux varje planta behöver beror på art/sort. Lycka till med ditt spännande projekt.
Ljusflöde 2690lm/m, antal dioder 126/m, färgtemperatur 4000K, spridningsvinkel 120 grader, mått 10mm bred 2,5mm hög. IP-klass 20, Diod SMD 2835.
Ett intrikat problem. Idag är det strålande sol i Älmhult och nu är det 60000 lux ute och i full skugga är det 4500 lux. I full sol är det för mycket ljus för de flesta orkidéer, har provat med en vanda några dagar och de tappar färg.
Åter till din belysning. Varje enskild diod ger 39 lux på 50 cm avstånd hela remsan ger ca 5900 lux. Detta motsvarar belysningen i full skugga och dubblas då denna får du ju en god/mycket god belysning inne i ditt skåp utan växter, hur det fungerar är det något enklast att prova sig fram till.
Är lite förvånad över att remsan ger så mycket ljus. Utvecklingen går framåt. Om du hittar en remsa med 6000K så får dina växter lite tillskott av de blåare våglängderna vilket är bra för blomningen. Var beredd på att belysningen är lite stickig. Därför är det bra om åskådaren inte får belysningen rakt i ögonen.
Häftigt skåp! Vad har du fått tag på det?
Gustav84 Hämtat utanför Borås!
Ser mycket fint ut. Blir spännande att se framtida resultat.
Nu börjar det likna något men en del arbete återstår.
Grunden är ett svalskåp från Vestfrost modell FKG 311. Detta är nu utrustat med två LED-tejper på ömse sidor av dörren, lodräta men dolda av aluminiumtejp för att slippa se speglingen. De är monterade på utsidan av dörren. Inne i skåpet finns en 32W Led-list i aluminium med RGB dioder vilken är klassad till IP 67 och klarar fuktiga utrymmen. Driver, eller trafo ligger utanför skåpet. Denna belysning ger ett kallare ljus då kelvin-talet är 10000. Eventuellt behövs det en till, en hylla ner eller två för att belysa alla plantor på ett adekvat sätt.
Luftfuktare finns som styrs av en Ink-Bird men kylaggregatet och den kondens som skapas räcker för att hålla fuktigheten på mellan 75-95% RH, det mesta av tiden. Jag har ställt termostaten på skåpet till 22 grader med en nattsänkning till 14 grader mellan klockan 22:00- 06:00 då ljuset är släckt. Nattsänkningen är mycket viktig för växternas allmänna trivsel och stimulerar blomningen.
Detta skåp är för de mindre orkidéarterna som oftast kommer från Sydamerika där de växer på högre höjder med svala vindar och mycket regn. Jag fuktar ett par gånger per dag med en handspruta med destillerat vatten då jag tycker det behövs. Jag har två fläktar, där en sitter uppe och blåser neråt och en som gör det motsatta ner i skåpet. Jag ska förstärka med en fläkt till som kan oscillera för ordentligt luftväxling vilket dessa arter gillar.
Jag kommer säkerligen att ändra lite utmed resans gång och jag behöver hitta rutnät i metall för sidor och rygg. Då kan man hänga många av de plantor som kommer monterade på barkbitar eller de som jag monterat på mossbeväxta oglaserade rör i lergods.
Jag hoppas att någon kan bli inspirerad att själv prova med svalskåp som naturligtvis kan byggas för den händige, men för mig som inte ens har en tumme mitt i handen blev detta skåp en genväg till mitt lilla, och högst privata, nirvana.
Kul projekt!
Strålande
Skall bli intressant att följa!
Nu är jag nöjd efter en hel del provande. Jag ökade på med en armatur till av Solar Stinger Fresh Sun Strip 70 som egentligen är tänkt för akvarium. Den mäter 45 cm i längd och ger bra med ljus med 32W/117 lm/W och 10000 K. Denna lösning ger adekvat ljus också i bakkant. Ledlisten i aluminium är klassad för fuktiga miljöer på IP 67 så jag testade inne skåpet men värmeutvecklingen blev för stor och kompressorn fick gå onödigt ofta och mycket. Det hela slutade att jag tog ett belysningsstativ och gjorde en enkel montering av de två armaturerna, lodrätt som nu lyser in i skåpet. Behöver jag öppna
dörren så drar jag bara stativet åt sidan. Fuktigheten är konstant hög nu med ett RH på mellan 75-95% och luftfuktaren behöver knappast skjuta till dimma i skåpet. Jag passar på att tacka för alla kommentarer och ber att få återkomma framöver men då med information om mina orkidéer som ju är huvudsaken för min fotografering!
Funderar på att prova med en drickakyl som svalskåp. Där finns kyla, ljus och gallerhyllor redan i skåpet och en glasdörr. Vad som behövs är en luftfuktare, ytterligare fläktar för bra ventilation och rörelse bland växterna. Tänker att starta kylen med hjälp av en timer så att den skapar den nattsänkning på 5-10 grader som flera av mina plantor behöver. Dagtid är rummets lufttemperatur 22-24 grader och sänkningen sker via den inbyggda termostaten i kylen över natten. Det krävs att ett hål tas upp i skåpet för extra kablar och galler för att kunna hänga en del plantor monterade på bark och annat. Vad tror ni om denna tanke och finns det andra saker man bör tänka på?
Nyckelord: kyla, Svalskåp, nattsänkning
Det bör väl kunna gå bra. Viktigt är att det finns tillräckligt med ljus. standardbelysningen i en läskkyl tror jag inte räcker. Mängden ljus varierar med det man vill odla.
SJälv odlar jag sedan flera år Ophrys, Disa och Masdevallia mm i ett vanligt kylskåp med LED belysning klämd i gummitätningen på kylskåpsdörren. Har inga fläktar, det verkar som kylelementet får luften att röra på sig genom värmekonvektion. Inte heller extra fuktare. Funkar bra och bladen är fina och gröna.
Mvh
Mikael G
Då ska jag prova med det upplägget du beskriver Mikael.
Jag har under några tidigare dagar mätt till 25,5 grader i skåpet och detta måste sänkas till 22. Jag har provat med allehanda lösningar och den ni ser på en dålig bild är att kyld luft tas från AC via en kartongbyggd adapter som leder kalluften in i skåpet via en dammsugarslang.
Kalluften blåses in i den undre delen av skåpet och uppvärmd luft åker ut i det övre delen. Fult och meckigt men kul att testa. Kräver dock en ständig passning då mitt nyinskaffade termostat med kännare inte fungerar ihop med AC.
En bättre och effektivare lösning är att ta upp ett större hål på ena sidan, lågt och ett på motsvarande sida högt för bättre genomströmning. men men det blir ingen skönhet och kommer också att kräva passning.
Jag ska nu prova att kyla rummet på 12 kvadrat aktivt med AC och skåpet åassivt där den inbyggda termostaten som kan ställas på valfri temp. sköter hanteringen.
Nattetid flyttar jag ut de plantor som vill ha en nattsänkning på 10-12 grader som de verkar gilla. Detta sker på min balkong. Detta är absolut ingen märkvärdig och stilren lösning men vad gör man inte för de små vännerna i värmen.Testandet fortsätter!
Nyckelord: odlingsskåp, Kyla
Kul att följa detta projekt! Har själv funderat på hur man bäst håller svalväxande orkidéer vid liv, men har inte haft ekonomi för att fixa till någonting. Finns så mycket kul man skulle kunna odla om man bara får till det på ett bra sätt! För att inte tala om övervintring av diverse allehanda övriga växter också som vill ha det svalt under viloperioden.
Fick en liten påse i julklapp med frön av sorten White egret orkide´. Nu ska här odlas men efter att ha läst igenom proceduren så är det inte så enkelt. En fråga som kommer upp hos mig när jag läser är tempereaturen. Vad ska det vara i "kuvösen"? Kan jag ställa det i svärföräldrars källare som har ca 10-15 grader nu? Fröna ligger kvar i påsen. vågar inte öppna dem.
Nyckelord: temperatur, första gång, White egret orkide´
Jag gillar inte att släcka ljus men det säljs frön som utger sig för att vara orkidéer. Om du kan se ett frö med blotta ögat är det inte orkideéfrö, kolla. Om det är orkidéfrön är det mycket komplicerat att odla fram dem. Har du ingen erfarenhet klara du inte av det, sorry
Denna orkidé, Habenaria radiata, brukar säljas som knölar, små ovala "kulor". Hoppas det är sådana du fått. Frön är som oled säger nästan osynliga för ögat och för en nybörjare i princip omöjliga att lyckas med.
Jaha det hade jag ingen aning om, Här är en illustrativ film om hur man gör
https://www.youtube.com/watch?v=icgDwXmR...
Letar efter en orkidé som vill ha jämn fuktighet, ljust (ca 3000 lx), gillar att växa i exempelvis vitmossa eller annan mossa, trivs i rumstemperatur och blommar tacksamt. Har kollat upp och funnit att dessa egenskaper stämmer bra in på Masdevallia och Phragmipedium. Dock har jag även fått uppfattningen att dessa släkten tenderar till att vara ganska kinkiga. Vet att de flesta Masdevallior vill ha lägre temperaturer än rumstemperatur vilket jag inte kan åstadkomma just nu.
(Den tänkta plantan ska odlas i en mossklump placerad i en cylinderformad vas med ett ca 15 cm tjockt lager med murkna vedbitar och vatten ståendes i botten så att plantans rötter hålls fuktiga då veden leder vattnet till mossklumpen. Växtplatsen är i ett västerfönster med artificiell belysning. Detta sätt att odla är väldigt tacksamt, sköter sig självt och framförallt väldigt snyggt, men inte särskilt optimalt för de flesta i handeln vanligt förekommande orkidéer som gärna vill torka ut mellan vattningarna. Har prövat att odla mini-phalenopsis på detta sätt med lyckat resultat och Oncidium med lite mindre lyckat resultat och läst mig till att detta inte är dess optimala habitat.)
Skulle någon ha en Masdevallia eller Phragmipedium eller annan art som skulle trivas i dessa förutsättningar så är jag en villig köpare.
Nyckelord: Masdevallia, temperatur, ljus, Phragmipedium, vattning
Vedklump? Vilken ved?
Ständigt fuktig gillar Phrag
Vad det är för träslag vet jag inte exakt, men den är halvt förmultnad så att den leder vatten bra. Här är en Oncidium planterad på samma sätt med cypressfläta lindad runt rotklumpen. Ska man plantera en Phrag kanske man ska använda Sphagnum och kanske lite mjukare ved eller möjligtvis bitar av torvblock. Lecakulor skulle säkert vara bra om än inte lika snyggt.
Spännande när folk vågar testa utanför boxen
En äldre planta som fått ny matte och blommar nu för första gången i sitt nya hem, en Ikeavitrin med värmedynan från en vattensäng..
Nyckelord: Glasskåp, Barbosella, Värme
Delikat, grattis
Fint och kreativt
Fint och kreativt!
aura diamonds
Hej,
Jag undrar lite hur ni gör med utevistelse. Hur kallt vågar ni låta dom få under nattetid?
Jag har ställt ut de mesta jag har i ett öppet uterum, blir väl ungefär så kallt som det är utanför. Tar in mina nu när det blir under 10 grader.
Nyckelord: Utevistelse, Temperatur
Beror helt och hållet på sorter! Vissa vill aldrig ha varmt medan andra absolut aldrig vill ha kallt.
Absolut, förstår det! Jag har en salig blandning av bla cattleya, sigmatostalix, phap med grön och fläckiga blad, epidendrum, dendrobium, miltonia, brassavola, brassia masdevallia mm. Tänkte generellt vad ni har ute under sommaren.
Sommartid kan du ha det mesta ute av det du räknar upp. Jag sätter aldrig ut Phalaenopsis och Paphiopedilum.
Vi sätter ihop två mindre vitriner till våra orkidéer och mindre bladkaktusar. Funderar på ett som ligger på 20-25grader och ett som ligger på ca 18 grader. Har Cattleyor, någon Brassia, Miltonia, Psychophyllum kalihii, Lockhartia och en "bläckfisk". Funderar på att låta Madagaskarstjärnan komma in i skåpet också. Längst ner får Venusskor vara. De ska ut i trädgården under sommaren. Vilka ska ha kallare, vilka varmare? Tips?
Nyckelord: skåp, temperatur
Av de du nämner trivs alla i 20-25
Går i tankar om att börja odla Disor. Eftersom att de vill ha konstant vattenflöde tänkte jag bygga ett sorts semihydrosystem, bifogar en bild. Någon som har erfarenhet med detta? Har haft svårt att hitta info om disor vill ha dag och natt skillnader på vintern, där jag tänkte odla dem är det cirka 3-4 grader konstant. De arter jag hade tänkt odla var D. cardinalis och D. tripetalioides. Har även problem att hitta odränerade plastkrukor någon som vet vart man kan köpa? Tacksam för alla svar.
/Erik
Nyckelord: Disa, semihydro, temperatur
Glömde säga att med lampor så blir det ju såklart några grader varmare.
Jag har odlat Disor i flera år. I början med en viss framgång, just i en form av semihydro kultur med cirkulerande vatten. Sommaren 2014 var enl. många både varm och vacker men mina Disor klarade inte att vattnet kring rötterna blev varmt.
Över 20 grader är klart riskabelt. Helst ska man ha under 15 grader. Detta är inte helt enkelt att klara oavsett om man har dem i växthus eller i skåp.
Våren 2015 köpte jag nya från Sydafrika via London och dessa har jag i källaren under belysning och de ser fina ut. Dock är det ingen höjdare att ha en av de tjusigaste orkidéerna i källaren.
Läs på Dave Parkinssons hemsida om odling. Mina ursprungliga Disor kom från honom. Han har kanonfina plantor. Lycka till
Odränerade plast krukor finns på bl.a. plantagen, det är krukor som heter botaniks. De är täta i botten men förberedda för att öppnas. Själv använder jag lerkrukor till alla mina orkidéer oavsett släkte utom Dracula.
Varför vill du ha odränerade krukor?
Tack för svar, de odränerade plastkrukorna ska funger som ytterkruka. Se skiss. Ska kolla Daves hemsida. Jag tänkte beställa från Orchideen Wubben, han har mycket andra ovanliga terresta arter jsg är intresserad av också. Vad har ni för erfarenhet av honom?
/Erik
Jag handlar aldrig av honom per "postorder" däremot har det hänt några gånger när jag sett plantor och säljare samtidigt... Har även besökt honom 2-3 gånger.
Ok, hur har kvalitén på plantorna varit?
Sänder ett PM
Kul att du vill prova på Disor Lärkan.
Som Börje skriver så är Daves hemsida bra. Men inte så många odlar Disa så det finns inte så jättemycket skrivet på nätet om hur man odlar dem.
Innan du bygger ett semihydrosystem så fundera lite på vattenvolymen och pumpstorleken. Det finns en risk att en kraftig pump i en liten vattenvolym kan fungera som en doppvärmare och göra vattnet för varmt på sommaren. Men om rummet (kylrum eller liknande) där du ska ha Disorna i har 3-4 grader året runt så är det inget problem.
Annars är en stor fläkt som ger bra luftcirkulation att rekommendera, det verkar de tycka om.
Jag har mina stående i 0-1 cm vatten på en matbespisningsbricka utan vattencirkulation.
Jag fyller bara på med helt rent osmosvatten när det blir torrt på brickan.
Tack för ny input! Tänkte göra så att jag ordnar odlingsförhållandena först och sedan bestämmer om jag ska odla Disor. Jag har kanske varit lite opmistisk, men om jag så får igång rätt förhållanden kan jag lika bra testa. Nån gång måste ju vara den första!
Rummet där de skulle stå är inte 3-4 på sommaren mer 15-20 grader. Ska tänka över idén med brickor istället.
/Erik
Jag har mina i garaget året runt och det verkar funka bra även om det blir upp mot 25 grader i luften ibland på sommaren. En stor fläkt kyler massor när plantorna står i våt mossa, man behöver bara fylla på vatten oftare.
Det är bara och testa det finns nog lika många sätt att odla Disor som det finns odlare så något rätt eller fel finns inte!
Då är det bara att börja planera! Odlar du i ren vitmossa? Det verkar vara skilda meningar om vad som är bäst att odla i.
Jag har 2 olika blandningar som funkar lika bra. Den på bilden står i alt 2.
alt 1 levande vitmossa och finklipta friggolitchips.
alt 2 torkad vitmossa och finklipta friggolitchips med levande vitmossa på toppen (ca 1/3 del av krukans höjd).
Tack!
Jo och de blommar inte bara på sommaren. Just nu blommar en D. Kewensis!
Själv är jag nybörjare med denna art, men så här långt (ett par månader) så ser det bra ut. Jag köpte 3st D. u från http://www.myorchids.de och de kom fina i en bädd av vitmossa. Odlar dessa i ett kylskåp med LED-lampa som belysning 5-15C. Planterade i lerkruka med "fluffig" nyskördad och grön vitmossa. De får stå i 1cm avjonat vatten, kommer att göda under tillväxt. Om ett år kan jag bekräfta eller dementera om detta funkar!
Mvh
Mikael
Vilken färg! hur många plantor har du?
@Lärkan Jag har väll ca 25-30 krukor ungefär. Lite blandat med arter och hybrider.
@Mikael Det var ett spännande odlingsalternativ! Det ska bli spännande att följa.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:30:38 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter