Råd / Luft /

Temperatur

Generellt är det bra att orkidéplantor får en skillnad i temperatur på runt 10 grader mellan dag och natt. Om din planta växer bra men inte blommar så kan temperaturskillnaden saknas. Varmt Varm-växande orkidéer är bland andra Phalaenopsis. Vinter natt: lägst 18 grader Vinter dag: 21 till max 32 grader Sommar natt: lägst...

Läs hela artikeln

doppervärmare (2) fukt (3) kallväxande (2) kyla (7) kylning (3) kylskåp (1) svalväxande (2) temperatur (30) temperaturförändring (1) värme (6)

Senaste pratet inom området

Fick en liten påse i julklapp med frön av sorten White egret orkide´. Nu ska här odlas men efter att ha läst igenom proceduren så är det inte så enkelt. En fråga som kommer upp hos mig när jag läser är tempereaturen. Vad ska det vara i "kuvösen"? Kan jag ställa det i svärföräldrars källare som har ca 10-15 grader nu? Fröna ligger kvar i påsen. vågar inte öppna dem.

Nyckelord: White egret orkide´, temperatur, första gång

10/1 -19

Jag gillar inte att släcka ljus men det säljs frön som utger sig för att vara orkidéer. Om du kan se ett frö med blotta ögat är det inte orkideéfrö, kolla. Om det är orkidéfrön är det mycket komplicerat att odla fram dem. Har du ingen erfarenhet klara du inte av det, sorry

10/1 -19

Denna orkidé, Habenaria radiata, brukar säljas som knölar, små ovala "kulor". Hoppas det är sådana du fått. Frön är som oled säger nästan osynliga för ögat och för en nybörjare i princip omöjliga att lyckas med.

10/1 -19

Jaha det hade jag ingen aning om, Här är en illustrativ film om hur man gör
https://www.youtube.com/watch?v=icgDwXmR...

Ge ditt svar

Letar efter en orkidé som vill ha jämn fuktighet, ljust (ca 3000 lx), gillar att växa i exempelvis vitmossa eller annan mossa, trivs i rumstemperatur och blommar tacksamt. Har kollat upp och funnit att dessa egenskaper stämmer bra in på Masdevallia och Phragmipedium. Dock har jag även fått uppfattningen att dessa släkten tenderar till att vara ganska kinkiga. Vet att de flesta Masdevallior vill ha lägre temperaturer än rumstemperatur vilket jag inte kan åstadkomma just nu.

(Den tänkta plantan ska odlas i en mossklump placerad i en cylinderformad vas med ett ca 15 cm tjockt lager med murkna vedbitar och vatten ståendes i botten så att plantans rötter hålls fuktiga då veden leder vattnet till mossklumpen. Växtplatsen är i ett västerfönster med artificiell belysning. Detta sätt att odla är väldigt tacksamt, sköter sig självt och framförallt väldigt snyggt, men inte särskilt optimalt för de flesta i handeln vanligt förekommande orkidéer som gärna vill torka ut mellan vattningarna. Har prövat att odla mini-phalenopsis på detta sätt med lyckat resultat och Oncidium med lite mindre lyckat resultat och läst mig till att detta inte är dess optimala habitat.)

Skulle någon ha en Masdevallia eller Phragmipedium eller annan art som skulle trivas i dessa förutsättningar så är jag en villig köpare.

Nyckelord: temperatur, Masdevallia, vattning, Phragmipedium, ljus

29/12 -18

Vedklump? Vilken ved?
Ständigt fuktig gillar Phrag

30/12 -18

Från Eken..

Vad det är för träslag vet jag inte exakt, men den är halvt förmultnad så att den leder vatten bra. Här är en Oncidium planterad på samma sätt med cypressfläta lindad runt rotklumpen. Ska man plantera en Phrag kanske man ska använda Sphagnum och kanske lite mjukare ved eller möjligtvis bitar av torvblock. Lecakulor skulle säkert vara bra om än inte lika snyggt.

31/12 -18

Spännande när folk vågar testa utanför boxen

Diskutera eller uppfyll önskningen

23/5 -17

Barbosella cucullata

Barbosella cucullata. Från Inkeri.

En äldre planta som fått ny matte och blommar nu för första gången i sitt nya hem, en Ikeavitrin med värmedynan från en vattensäng..

Nyckelord: Barbosella, Glasskåp, Värme

23/5 -17

Delikat, grattis

24/5 -17

Fint och kreativt

17/5 -18

Fint och kreativt!
aura diamonds

Prata om bilden

22/5 -17

Utevistelse

Hej,
Jag undrar lite hur ni gör med utevistelse. Hur kallt vågar ni låta dom få under nattetid?
Jag har ställt ut de mesta jag har i ett öppet uterum, blir väl ungefär så kallt som det är utanför. Tar in mina nu när det blir under 10 grader.

Nyckelord: Utevistelse, Temperatur

22/5 -17

Beror helt och hållet på sorter! Vissa vill aldrig ha varmt medan andra absolut aldrig vill ha kallt.

22/5 -17

Absolut, förstår det! Jag har en salig blandning av bla cattleya, sigmatostalix, phap med grön och fläckiga blad, epidendrum, dendrobium, miltonia, brassavola, brassia masdevallia mm. Tänkte generellt vad ni har ute under sommaren.

23/5 -17

Sommartid kan du ha det mesta ute av det du räknar upp. Jag sätter aldrig ut Phalaenopsis och Paphiopedilum.

Ge ditt svar

14/3 -17

temperaturtips?

Vi sätter ihop två mindre vitriner till våra orkidéer och mindre bladkaktusar. Funderar på ett som ligger på 20-25grader och ett som ligger på ca 18 grader. Har Cattleyor, någon Brassia, Miltonia, Psychophyllum kalihii, Lockhartia och en "bläckfisk". Funderar på att låta Madagaskarstjärnan komma in i skåpet också. Längst ner får Venusskor vara. De ska ut i trädgården under sommaren. Vilka ska ha kallare, vilka varmare? Tips?

Nyckelord: skåp, temperatur

15/3 -17

Av de du nämner trivs alla i 20-25

Ge ditt svar
Semihydrosystem. Från Lärkan.

Går i tankar om att börja odla Disor. Eftersom att de vill ha konstant vattenflöde tänkte jag bygga ett sorts semihydrosystem, bifogar en bild. Någon som har erfarenhet med detta? Har haft svårt att hitta info om disor vill ha dag och natt skillnader på vintern, där jag tänkte odla dem är det cirka 3-4 grader konstant. De arter jag hade tänkt odla var D. cardinalis och D. tripetalioides. Har även problem att hitta odränerade plastkrukor någon som vet vart man kan köpa? Tacksam för alla svar.
/Erik

Nyckelord: Disa, semihydro, temperatur

6/1 -16

Glömde säga att med lampor så blir det ju såklart några grader varmare.

6/1 -16

Jag har odlat Disor i flera år. I början med en viss framgång, just i en form av semihydro kultur med cirkulerande vatten. Sommaren 2014 var enl. många både varm och vacker men mina Disor klarade inte att vattnet kring rötterna blev varmt.
Över 20 grader är klart riskabelt. Helst ska man ha under 15 grader. Detta är inte helt enkelt att klara oavsett om man har dem i växthus eller i skåp.
Våren 2015 köpte jag nya från Sydafrika via London och dessa har jag i källaren under belysning och de ser fina ut. Dock är det ingen höjdare att ha en av de tjusigaste orkidéerna i källaren.
Läs på Dave Parkinssons hemsida om odling. Mina ursprungliga Disor kom från honom. Han har kanonfina plantor. Lycka till
Odränerade plast krukor finns på bl.a. plantagen, det är krukor som heter botaniks. De är täta i botten men förberedda för att öppnas. Själv använder jag lerkrukor till alla mina orkidéer oavsett släkte utom Dracula.
Varför vill du ha odränerade krukor?

6/1 -16

Tack för svar, de odränerade plastkrukorna ska funger som ytterkruka. Se skiss. Ska kolla Daves hemsida. Jag tänkte beställa från Orchideen Wubben, han har mycket andra ovanliga terresta arter jsg är intresserad av också. Vad har ni för erfarenhet av honom?
/Erik

6/1 -16

Jag handlar aldrig av honom per "postorder" däremot har det hänt några gånger när jag sett plantor och säljare samtidigt... Har även besökt honom 2-3 gånger.

6/1 -16

Ok, hur har kvalitén på plantorna varit?

6/1 -16

Sänder ett PM

6/1 -16

Kul att du vill prova på Disor Lärkan.
Som Börje skriver så är Daves hemsida bra. Men inte så många odlar Disa så det finns inte så jättemycket skrivet på nätet om hur man odlar dem.

Innan du bygger ett semihydrosystem så fundera lite på vattenvolymen och pumpstorleken. Det finns en risk att en kraftig pump i en liten vattenvolym kan fungera som en doppvärmare och göra vattnet för varmt på sommaren. Men om rummet (kylrum eller liknande) där du ska ha Disorna i har 3-4 grader året runt så är det inget problem.

Annars är en stor fläkt som ger bra luftcirkulation att rekommendera, det verkar de tycka om.
Jag har mina stående i 0-1 cm vatten på en matbespisningsbricka utan vattencirkulation.
Jag fyller bara på med helt rent osmosvatten när det blir torrt på brickan.

6/1 -16

Tack för ny input! Tänkte göra så att jag ordnar odlingsförhållandena först och sedan bestämmer om jag ska odla Disor. Jag har kanske varit lite opmistisk, men om jag så får igång rätt förhållanden kan jag lika bra testa. Nån gång måste ju vara den första!

Rummet där de skulle stå är inte 3-4 på sommaren mer 15-20 grader. Ska tänka över idén med brickor istället.
/Erik

6/1 -16

Jag har mina i garaget året runt och det verkar funka bra även om det blir upp mot 25 grader i luften ibland på sommaren. En stor fläkt kyler massor när plantorna står i våt mossa, man behöver bara fylla på vatten oftare.

Det är bara och testa det finns nog lika många sätt att odla Disor som det finns odlare så något rätt eller fel finns inte!

6/1 -16

Då är det bara att börja planera! Odlar du i ren vitmossa? Det verkar vara skilda meningar om vad som är bäst att odla i.

6/1 -16

Jag har 2 olika blandningar som funkar lika bra. Den på bilden står i alt 2.
alt 1 levande vitmossa och finklipta friggolitchips.
alt 2 torkad vitmossa och finklipta friggolitchips med levande vitmossa på toppen (ca 1/3 del av krukans höjd).

6/1 -16

Tack!

6/1 -16

Disa Kewensis. Från Norberg.

Jo och de blommar inte bara på sommaren. Just nu blommar en D. Kewensis!

6/1 -16

Själv är jag nybörjare med denna art, men så här långt (ett par månader) så ser det bra ut. Jag köpte 3st D. u från http://www.myorchids.de och de kom fina i en bädd av vitmossa. Odlar dessa i ett kylskåp med LED-lampa som belysning 5-15C. Planterade i lerkruka med "fluffig" nyskördad och grön vitmossa. De får stå i 1cm avjonat vatten, kommer att göda under tillväxt. Om ett år kan jag bekräfta eller dementera om detta funkar!
Mvh
Mikael

6/1 -16

Vilken färg! hur många plantor har du?

6/1 -16

@Lärkan Jag har väll ca 25-30 krukor ungefär. Lite blandat med arter och hybrider.

@Mikael Det var ett spännande odlingsalternativ! Det ska bli spännande att följa.

Ge ditt svar

Har just flyttat o inser nu att jag har väldigt breda fönsterbrädor men också att det blir rejält kyligt där. Min samling som till stor del består av phal vantrivs möjligen. Någon som har erfarenhet av hur kallt dom klarar. Jag har mätt 17 grader men då är det ca 5 minus ute.

Nyckelord: Temperatur

6/2 -15

Nya fönsterbrädor, nya orkisar. De ska ju helst inte bara 'klara' nya förhållanden, utan även trivas där? Kunde jag ordna ordentliga temperaturskillnader, kanske min stackar Cymbidium skulle blomma lite mer och oftare (annat än att bara TA PLATS som den gör nu ). Varför är fönstrena så kalla, bara drag eller något enklare att påverka?

6/2 -15

Gammalt hus. Dåligt tätade fönster och att det sitter ventilation ovanför fönstren som inte verkar gå att stänga. Sen är dom ca 30 cm djupa så värmen från elementen passerar på insidan så det blir en kall ficka vid fönstret.

6/2 -15

Höga temp och låg RH är generellt nog ett större problem än tvärt om, men vist, man får anpassa sitt odlande till de villkor som gäller

6/2 -15

Jag har sett på mina föräldrars rackarns Phal hybrider nu när de flyttat till landet, 1800-tals torp utan element under fönster & de har både börjat växa som galningar & satt knopp & blommar nu. Tvärt emot vad man får lära sig om Brudar!!
/Mvh, I

6/2 -15

Jag tror inte att 17 grader är något problem. Jag har krånglat med lägre temperaturer, men sen höjt dem, och fått phallar (schilleriana och philippinense) att blomma. (Med "lägre temperaturer" menar jag 10 grader och lägre nattetid. Jag har mycket kallt i mina fönster!
Kör hårt!

7/2 -15

Tack för det upplyftande svaret npeter. Jag har ägnat dom senaste säkert tio åren att samla på mig. Har bl.a. Dom du nämner o även en skock andra arter. Får se om dom trivs olika. Tror tex bellina o andra mer varmväxande kan få problem men jag får se o lära o kanske byta ut mot mer svalväxande orkidéer efterhand.

7/2 -15

Ja, det är väl olika för olika arter. Jag har, som sagt, fått schilleriana och philippinense i blom. De har dock inte producerat mer än en eller två blommor. De ska nog ha varmare än de får i mina fönster.
I efterhand kom jag också ihåg att jag har en tetraspis som jag aldrig har fått att blomma. Den har jag flyttat in under ett lysrör, men det har inte lett till så mycket ännu.
Just nu är det -3 ute. Jag har +12 i köksfönstret. Jag hoppas och tror att det är någon grad varmare i de andra fönstren. Där är i alla fall elementen uppdragna på lite högre värme...

Men så där kallt kan man väl inte ha det!! Jag pratade med min hyresvärd före jul, när termometern visade +19 inne i lägenheten. En värmetekniker kom hit och fixade elementen, så nu har jag +22 i fönstren och just nu är det -1,4 utomhus.

7/2 -15

Jag förstår att man kan tycka det, Nenne.
Men jag klagar inte. Det gör inte heller min Prosthechea vitellina, som står i köksfönstret och blommar som den alltid har gjort. Inte heller snödrottningarna, som i år kommer med flera stänglar.
Jag bävar inför min flytt som sker i april. Då blir det helt nya fönster att anpassa blommorna till. Gud vet hur det kommer att gå... :P

Ge ditt svar

Hej,

jag undrar om någon av er vet vilken effekt en fogger (som producerar kall dimma) har på temperaturen i ett terrarium. Tror ni den kan hjälpa att hålla lufttemperaturen på under 24 grader en varm sommardag? Jag syftar alltså på avdunstande vattens kylande effekt.

Misstänker att mycket beror på rumstemperaturen som den går ju att reglera till viss del genom att ha fönstret öppet på dagtid och en del annat.

Tacksam för era åsikter.

Nyckelord: Kylning, Terrarium, Fogger

18/3 -12

Det beror nog på hur slutet utrymmet är där dimman finns. Kan en del av dimman lämna utrymmet tar den förstås med sig en hel del värme, men i ett helt slutet utrymme har den ingen kylande effekt alls.

18/3 -12

Antar att tillförd dimma har rumstemperatur, tillförda mängd vatten är hur som hälst så minimal att det inte har betydelse för temperaturen

18/3 -12

Antar att tillförd dimma har rumstemperatur, tillförda mängd vatten är hur som hälst så minimal att det inte har betydelse för temperaturen

18/3 -12

Antar att tillförd dimma har rumstemperatur, tillförda mängd vatten är hur som hälst så minimal att det inte har betydelse för temperaturen

19/3 -12

Vatten har mycket hög värmekapacitiviteten och hög ångbildningsvärme, dessa båda egenskaper gör att vatten fungerar som en buffert för stora temperaturskillnader. Foggern, som jag förstått det, slår bara sönder vattendropparna till en mindre storlek och det skapar varken kyla eller värme. Däremot fasövergångar hos vatten, is-vatten-gas, behöver energi eller avger energi beroende på i vilken riktning förändringen sker. Alltså är en högluftfuktighet ett bra sätt att minska möjligheterna till snabba temperaturförändringar.

19/3 -12

Vid ca 20 grader är daggpunkten ca 17 gram vatten per kubikmeter, därav ser man att RH inte kan ha en temperaturstabiliserande effekt, eller?

19/3 -12

Tack för era svar! Mycket intressant läsning! Den "foggern" som jag tänkte skaffa är en s k Ultrasonic Fog Generator (Exo terra). Tror någon hade en till salu här för ett tag sedan. Det är alltså inte tal om att förånga vatten med hjälp av tillfört värme.

Hur håller ni annars temperaturen på en lagom nivå i era odlingsskåp?

19/3 -12

Jag undrar samma, om planen går ihop för mig kommer jag på sikt ha ett vivarium i en stuga där jag kommer elda en del för att hålla värmen, vilket innebär att temperaturen kommer pendla en hel massa grader flera gånger om dagen (och det blir tokvarmt på sommaren)... Hur kan man då stabilisera temperaturen? Räcker fläktarna till för det?

19/3 -12

Det finns tex varm växande och kallväxande. Håller man sig till varmväxande skall man hålla temp under ca 26grader vilket är möjligt med rör och ellerLED

Ge ditt svar

Jag skulle vilja få ned temperaturen med ca 5 grader i mitt terrarium. Finns det nåt enkelt sätt att göra detta på utan att behöva installera ventilationsrör, AC etc.? En liten mirakellösning helt enkelt

Nyckelord: Temperatur

24/10 -11

Vad har du för temperatur nu? Vill du få ner den 5 grader dygnet runt eller bara nattetid?

24/10 -11

Jag brukar ha en nödlösning på sommaren. Tar ett gäng 1,5 L PET flaskor. Fyller dom med vatten. In i frysen. När dom är genomfrysta ställer jag in dom i vivariet med en kraftig datorfläkt riktad mot dom....När fläkten blåser på flaskorna frigörs kall luft och jag bruklar få ner temp med ett par grader ungf det du är ute efter!

Testa

24/10 -11

Cecilia- Jag har ca 21-22 grader och vill ned till ca 16 grader på natten främst.
Pontus-Det är en variant Undrar bara om det räcker för 5 graders drop-down. Men jag kan ju alltid prova!

24/10 -11

Jag har inget odlingsskåp, men väl en keiki-kuvös och i denna sjunker temperaturen automatiskt 2-3 grader några timmar efter att belysningen släckts utan att jag behöver göra något... Sänks temperaturen något alls nattetid i ditt skåp eller ligger det stadigt kring ca 21 °C även då?

24/10 -11

ja det ligger stadigt på 20 nattetid. Min ljuskälla avger inte så mkt värme nämligen så skillnaden blir inte så stor.

24/10 -11

Låter tjorvigt! Jag är ju som sagt inte så skåpskunnig och har tyvärr inga tips att ge dig - men hoppas att du får hjälp från annat håll!

24/10 -11

Var står skåpet? Öppna fönstret på glänt och stäng dörren till rummet.... Jag brukade sänka temp i mitt odlingsrum med 5-10 grader så... men nu har jag ju ett "kylskåp" (stort svalskåp) mitt i rummer som fungerar som kylning för hela rummet istället... annars är ju en kanalfläkt jäkligt effektivt 8 månader om året, men det ville du ju inte ha...

24/10 -11

Skåpet står intill ett fönster i vardagsrummet. Jag har själv haft den tanken du har Valkyrie med att ha fönstret öppet men är rädd för att de orkidéer som jag har på fönsterbrädan blir ledsna utav detta då dessa är mer varmt växande. Kanske kan hitta nåt mellanläge som funkar för både de i skåpet och de på fönsterbrädan. Men helst vill jag fokusera temperatur sänkningen till skåpet endast. Men jag vet att det kan bli svårt
Tack för alla tips jag fått, jag får prova mig fram till nåt fungerande.

24/10 -11

Jag har sänkt temperaturen i skåpet genom att sattsa mer på LED

24/10 -11

Vad för led-belysning använder du för det vita ljuset?

24/10 -11

Det finns dagsljus LED. dock skall det sägas att jag har lödat ihop några hundrade och de drivs med en 12 V källa utanför skåpet

25/10 -11

Vad har du för nattemperatur i rummet där skåpet står?

25/10 -11

Men Oled: hon vill ju sänka temp på natten när lamporna ändå inte är på. Då hjälper det ju inte med att byta lampor..?

25/10 -11

Valkyria: "Jag skulle vilja få ned temperaturen med ca 5 grader i mitt terrarium. Finns det nåt enkelt sätt att göra detta på utan att behöva installera ventilationsrör, AC etc.? En liten mirakellösning helt enkelt" Står inte här att det är på natten

25/10 -11

oled- läs kommentar nr 3 . Vet att belysningen ej kan hjälpa mig på natten eftersom det ändå är mörkt, frågade dig dock om led-belysning för att jag tänkt byta ut till det i framtiden att ha på dagen.

25/10 -11

Inatt höll temperaturen 21 grader, får nog (som Valkyrie skrev) öppna ett fönster

25/10 -11

Om rummet är 20-21 grader på natten och du vill sänka temperaturen till 16 grader så spelar det ingen roll vad du har för belysning dagtid. Du måste antigen få ner temperaturen i rummet/ denna del av rummet/ omgivande luft (t ex öppna fönster, AC, mm), eller luften i just skåpet (AC, isflaskor). Eller? Finns små peltier element, har för mig att ngn skrev om sådana på OP tidigare. Kanske kommer till salu på dartfrog senare?

25/10 -11

Supercool är en peltierprodukt för kyskåp i båtar och husvagn mm. Dessa skall nog kunna få ned tempen i ett skåp. Gå in på sidan http://www.hjertmans.se/ och sök på supercool

25/10 -11

Just nu en begagnat supercool till salu på Blocket (under båttillbehör)

Sök på supercool

Pris: 2 200:- Typ: Övrigt Plats: Norrköping

Supercool modell :M2-12MCD säljes
Obetydligt använt.

25/10 -11

Tack oled, ska ta en koll iaf

25/10 -11

Ann-Cha
Jag köpte en termoelektrisk kylbox av www. conrad.se för 668:- den sänker tempen i mitt skåp med minst de grader du efterfrågar. Mitt skåp är väl ungefär som ditt ca 75×80×40.
Man kan ta av locket från boxen enkelt och jag har satt en stos av vanlig köksfläktslang (först gjorde jag stosen av en glassform i plast) för att leda ner kylan. Den drivs med 220 eller 12 volt. Fläktljudet är på för mig OK nivå. Jag styr den med en Lucky Reptile Thermocontrol PRO 2. Den sköter om att slå på och av nattsänkningen efter dina önskemål. Jag leder ner luften uppifrån där gallret satt vilket jag ersatt med tre glasbitar.
Detta är en billig lösning värd att testa. Jag lämnar inga garantier ; ) Hittills har den fungerat bra. Termoelektrisk kylbox U30 12/2 artnr 857587

26/10 -11

Hmmm jag känner att jag ej bemästrar dessa tekniska lösningar (är verkligen hur oteknisk som helst), tror dock jag klarar av de frysta petflaskorna
Skulle kanske hyra in någon utav er här på OP för att komma hem till mig och bara fixa allt hihi
Jag ska se vad jag tar mig för, nu har jag fått en hel del tips så nåt hittar jag nog på.
Tack alla!

Ge ditt svar

I vinter har jag lyxat mig och köpt några fina Dendrobium Phalaenopsis-hybrider. Nu är alla överblommade och jag undrar hur jag ska sköta om dem nu. Ska jag ställa dem så svalt som möjligt och vattna mindre? Hur är det med ljusbehov, behöver de mer ljus än Phalaenopsis? Jag har ett svalare rum med nordostfönster som är relativt ljust, tänkte ställa dem där och ha dem ute i sommar. Är det fönstret tillräckligt ljust?
Gäller samma för den jättestora fina D Nobile-hybrid jag fick i höstas?
PS Glömde att fråga om näring också, är det lämpligt att göra uppehåll med den?

Nyckelord: ljus, Denrobium Nobile, Dendrobium Phalaenopsis, temperatur

8/4 -11

Phalvarianterna vilar inte som nobiletypen gör. Jag lät mina stå kvar i fönstret och vattnade med näring som vanligt. De blommade igen efter några månader.

8/4 -11

D nobilehybriden vilar på vintern och växer på sommaren.
Dendrobier generellt vill ha mer ljus än Phalaenopsis. Mindre eller ingen näring på vintern.

8/4 -11

Tack båda för svaren då vet jag mer. Alf - jag har inte låtit D Nobile-hybriden stå svalt sedan den blommade över i december. Är det lönt att jag ställer den lite svalt nu, den har fått två relativt stora nya bulber.

8/4 -11

Växer den så låt den fortsätta som nu. Vilan är när de vilar (inte växer).

Ge ditt svar