Råd / Luft / · Temperatur /

Skriv början av artikeln om svalväxande

Nyckelord: svalväxande

Inlägg med svalväxande som nyckelord.

30/12 -07

Tomt fönster!!

Tro det eller ej - jag har ett fönster utan orkidéer! Behöver nu råd om vilka som ska få flytta dit. Fönstret ligger västerläge och är ganska svalt då det inte finns något element under det. Mina egna funderingar finns på mina Mitoniopsis och Cambria. Mina phallar är ju inte aktuella. I övrigt har jag Zygopetalum, Epidendrum, Dendrobium och Oncidium men jag tror att dessa vill ha det lite varmare. Kan någon ge mig ett råd?

Nyckelord: fönster, svalväxande

30/12 -07

Ganska svalt borde kunna passa Zygopetalum. Så beror det väl på vilka du har, men om jag uppfattat det rätt kan en del Dendrobier och Epidendrum med fördel oxå hållas svalt, åtminstone periodvis. Eller så har du helt enkelt skaffat dig ett utmärkt svalt vilorum och får ha lite rullande schema på vilka som ska vistas där? Eller kanske ditt undermedvetana har tänkt att det är dax för svalväxande sorter ? Det låter i alla fall som en riktig tillgång!

30/12 -07

Är det ljust, varför inte Cattleyor. Är det skuggat så kanske några Paphiopedilum.
mvh
Mikael

30/12 -07

Nja Mikael - nu ska jag prova mig fram med den första paphen jag köpt. Den står i ett öster-fönster med normal rumsvärme. Men kanske lämpligt när Cattleyan från projektet anländer? (jag längtar så efter den!) Säluttern: Jag vet inte vad jag tänkt, men jag läste i en bok att Miltoniopsis vill ha det lite svalare. Vet inte om 18 grader dagtid kan kallas svalt?

Ge ditt svar

Jag har inget lagom svalt utrymme för att odla svalväxande orkidéer, men börjar fundera över möjligheterna att skapa ett sådant i ett norrfönster. På fönsterbrädan är det svalt vintertid, mellan 14-16 grader. Några decimeter högre upp blir det varmare. Är det någon på forumet som har provat att bygga någon form av "fönsterlåda" till sina svalväxande? Hur mycket kan man få ner temperaturen med hjälp av små datorfläktar? Har sett att det finns temperaturstyrda datorfläktar. Någon som har provat dessa? Någon har kanske andra förslag eller tips.

Nyckelord: odlingsskåp, temperatur, svalväxande

Ge ditt svar