Disa odling i semihydro

Semihydrosystem. Från Lärkan.

6/1 -16

Går i tankar om att börja odla Disor. Eftersom att de vill ha konstant vattenflöde tänkte jag bygga ett sorts semihydrosystem, bifogar en bild. Någon som har erfarenhet med detta? Har haft svårt att hitta info om disor vill ha dag och natt skillnader på vintern, där jag tänkte odla dem är det cirka 3-4 grader konstant. De arter jag hade tänkt odla var D. cardinalis och D. tripetalioides. Har även problem att hitta odränerade plastkrukor någon som vet vart man kan köpa? Tacksam för alla svar.
/Erik

Nyckelord: temperatur, semihydro, Disa

6/1 -16

Glömde säga att med lampor så blir det ju såklart några grader varmare.

6/1 -16

Jag har odlat Disor i flera år. I början med en viss framgång, just i en form av semihydro kultur med cirkulerande vatten. Sommaren 2014 var enl. många både varm och vacker men mina Disor klarade inte att vattnet kring rötterna blev varmt.
Över 20 grader är klart riskabelt. Helst ska man ha under 15 grader. Detta är inte helt enkelt att klara oavsett om man har dem i växthus eller i skåp.
Våren 2015 köpte jag nya från Sydafrika via London och dessa har jag i källaren under belysning och de ser fina ut. Dock är det ingen höjdare att ha en av de tjusigaste orkidéerna i källaren.
Läs på Dave Parkinssons hemsida om odling. Mina ursprungliga Disor kom från honom. Han har kanonfina plantor. Lycka till
Odränerade plast krukor finns på bl.a. plantagen, det är krukor som heter botaniks. De är täta i botten men förberedda för att öppnas. Själv använder jag lerkrukor till alla mina orkidéer oavsett släkte utom Dracula.
Varför vill du ha odränerade krukor?

6/1 -16

Tack för svar, de odränerade plastkrukorna ska funger som ytterkruka. Se skiss. Ska kolla Daves hemsida. Jag tänkte beställa från Orchideen Wubben, han har mycket andra ovanliga terresta arter jsg är intresserad av också. Vad har ni för erfarenhet av honom?
/Erik

6/1 -16

Jag handlar aldrig av honom per "postorder" däremot har det hänt några gånger när jag sett plantor och säljare samtidigt... Har även besökt honom 2-3 gånger.

6/1 -16

Ok, hur har kvalitén på plantorna varit?

6/1 -16

Sänder ett PM

6/1 -16

Kul att du vill prova på Disor Lärkan.
Som Börje skriver så är Daves hemsida bra. Men inte så många odlar Disa så det finns inte så jättemycket skrivet på nätet om hur man odlar dem.

Innan du bygger ett semihydrosystem så fundera lite på vattenvolymen och pumpstorleken. Det finns en risk att en kraftig pump i en liten vattenvolym kan fungera som en doppvärmare och göra vattnet för varmt på sommaren. Men om rummet (kylrum eller liknande) där du ska ha Disorna i har 3-4 grader året runt så är det inget problem.

Annars är en stor fläkt som ger bra luftcirkulation att rekommendera, det verkar de tycka om.
Jag har mina stående i 0-1 cm vatten på en matbespisningsbricka utan vattencirkulation.
Jag fyller bara på med helt rent osmosvatten när det blir torrt på brickan.

6/1 -16

Tack för ny input! Tänkte göra så att jag ordnar odlingsförhållandena först och sedan bestämmer om jag ska odla Disor. Jag har kanske varit lite opmistisk, men om jag så får igång rätt förhållanden kan jag lika bra testa. Nån gång måste ju vara den första!

Rummet där de skulle stå är inte 3-4 på sommaren mer 15-20 grader. Ska tänka över idén med brickor istället.
/Erik

6/1 -16

Jag har mina i garaget året runt och det verkar funka bra även om det blir upp mot 25 grader i luften ibland på sommaren. En stor fläkt kyler massor när plantorna står i våt mossa, man behöver bara fylla på vatten oftare.

Det är bara och testa det finns nog lika många sätt att odla Disor som det finns odlare så något rätt eller fel finns inte!

6/1 -16

Då är det bara att börja planera! Odlar du i ren vitmossa? Det verkar vara skilda meningar om vad som är bäst att odla i.

6/1 -16

Jag har 2 olika blandningar som funkar lika bra. Den på bilden står i alt 2.
alt 1 levande vitmossa och finklipta friggolitchips.
alt 2 torkad vitmossa och finklipta friggolitchips med levande vitmossa på toppen (ca 1/3 del av krukans höjd).

6/1 -16

Tack!

6/1 -16

Disa Kewensis. Från Norberg.

Jo och de blommar inte bara på sommaren. Just nu blommar en D. Kewensis!

6/1 -16

Själv är jag nybörjare med denna art, men så här långt (ett par månader) så ser det bra ut. Jag köpte 3st D. u från http://www.myorchids.de och de kom fina i en bädd av vitmossa. Odlar dessa i ett kylskåp med LED-lampa som belysning 5-15C. Planterade i lerkruka med "fluffig" nyskördad och grön vitmossa. De får stå i 1cm avjonat vatten, kommer att göda under tillväxt. Om ett år kan jag bekräfta eller dementera om detta funkar!
Mvh
Mikael

6/1 -16

Vilken färg! hur många plantor har du?

6/1 -16

@Lärkan Jag har väll ca 25-30 krukor ungefär. Lite blandat med arter och hybrider.

@Mikael Det var ett spännande odlingsalternativ! Det ska bli spännande att följa.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Lärkan:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik