Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium

Nyckelord: Phragmipedium

Inlägg med Phragmipedium som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Phragmipedium

P. 'Eric Uoung' (1) P. Andean Fire x Sorcerer’s Apprentice (1) P. Andean Tears (1) P. Andeen Fire (1) P. andreettae (6) P. bessae (3) P. besseae (48) P. besseae kruka (1) P. besseae köpa (1) P. besseae och Sedenii (1) P. besseae substrat skötselråd (1) P. besseae var flava (2) P. besseae var flavum (1) P. besseae x Hanne Popow (3) P. besseaevar flava. (1) P. bosserianum x caudatum (1) P. Cape Sunset (1) P. Cardinale (3) P. caricinum (1) P. Carol Kanzer (1) P. caudata var. warszewiczianum x sargentianum (1) P. Caudatum (3) P. caudatum x longifolium (1) P. caudatum x walisii (1) P. caudatum x wallisii (2) P. Court Jester (1) P. dalessandroi (1) P. Dick Clement (1) P. Don Wimber 4N (2) P. ecuadorense (1) P. Eric Young (10) P. Eric Young (besseae fma flavum 'Rising Sun' AM/AOS x longifolium fma album 'Fox Valley Mint') (1) P. Eric Young var. flavum (1) P. Erik Young (1) P. Eugene Conroy (3) P. Eumelia Arias (kovachii x schlimii) (2) P. Eumelia Arias (Ph.kovachii x Ph.schlimii) (1) P. fischeri (1) P. Grande (8) P. Grande x pearcei (1) P. Green Hornet (6) P. Hanne Popow (6) P. Hanne Popow . bessaea var. flavum x schlimii (1) P. Hanne Popow. besseae var flavum x schlimii (1) P. hirtzii x besseae var. flavum (3) P. Jason Fischer (1) P. klotzcheanum x besseae 'Red Flame' (Will Chantry) (1) P. kovachii (7) P. kovachii x besseae (Fritz Schomburg) (1) P. kovachii x schlimii (1) P. lindenii x longifolium (1) P. Living Fire (4) P. Living Fire 4n (1) P. longifolia (1) P. longifolium (7) P. longifolium x bessea (1) P. longifolium x besseae (2) P. longifolium x wallisii (3) P. macrochillum (1) P. Macrochilum (2) P. Macrochilum (longifolium x lindenii) (1) P. manzurii (1) P. Mariza Rolando (1) P. Mem Dick Clements (1) P. Memoria Dick Clements (13) P. Memoria Garren Weaver (2) P. memory Dick Clements (4) P. Mont Fallu (1) P. Olaf Gruss (2) P. Paul Eugene Conroy (11) P. Paul Eugene Conroy (longifolium X wallisii) (1) P. pearcei (11) P. pearcei var. ecuadorense (3) P. pearcei x caudatum (1) P. pearcei x sargentianum (1) P. Peruflora's Cirila Alca (kovachii x d'alessandroi) (1) P. petaler (1) P. Petite Arquette (dalessandroi x pearcei) (1) P. richteri (2) P. Saint Ouen (3) P. sargentianum (2) P. schlimii (1) P. Schroderae (3) P. schroderea (1) P. Schroedeare (1) P. Schroederae (1) P. Schroederae 'LaTuilerie' (2) P. Schroederae (Ph.caudatum x Ph.Sedenii) (1) P. sedenii (28) P. sedenii. Delning (1) P. Sedinii (1) P. Shroederae (1) P. Sorcerer's Apprentice (4) P. sorcerers apprentice x wallisii hybrid (2) P. Sorceror's Apprentice (1) P. Sunset Glow (7) P. Supergrande (1) P. Tall Tails (2) P. Tyrannosaurus (1) P. unknown (1) P. utomhus (1) P. wallisi (1) P. wallisii (10) P. wallisii x longifolium (3) P. wallisii x pearcei (1) P. wallisii x phragmipedium longifolium (1) P. warszewiczianum Syn.wallisii (1) P. Wössner Supergrande (3) Phragmipedium-hybrid (1) Phragmipediumhybrider (1)

Prat om släktet Phragmipedium

Phragmipedium memoria dick clements. Från Spjuttan.

Nu kommer Phragmipedium memoria dick clements med tre stänglar. Köpt från Skottland via ebay 2017. Står i lägenhetsfönster i supergrov bark.

Nyckelord: Phragmipedium memoria dick clements

29 nov

Kul, grattis

29 nov

Stor och fin planta, blir kul att se den i blom när det blir dags. Bra jobbat.

Ge ditt svar
Pragmipedium besseae var flava. Från bolebo.

Detta är en delning som gjordes i slutet på februari i år. GöranÅ + några från SYS var på besök hos mig. Vi hade en genomgång med demonstration av odling i GreenMix under ledning av Göran Å. De har trivts jättebra i denna kompost och nu blommar den första plantan.
Av någon anledning växer flavan bättre än huvudarten hos mig. Dessutom planterade jag om och delade en onamnad Phapipedilum hybrid strax efteråt och nu är det knopp i flera av dem. Det kanske underlättar hos mig eftersom jag odlar i ett växthus.

Nyckelord: Phragmipedium besseaevar flava.

18 nov

Den är helt underbar bolebo , vackert gul och med fin form. Syns att den trivs hos dig med ett fint bryt med blomma och dessutom knopp - bra jobbat. Längtar till delningen från dig blommar hos mig. De ser bra ut än så länge med fin tillväxt. Huvudarten har precis satt knopp hos mig, så de verkar vara ngt. senare här nere av ngn. anledning .

19 nov

Vilken härlig Phrag

21 nov

Helt fantastisk!

28 nov

Härlig Grattis.
Mvh
Mikael

28 nov

Grattis!

Prata om bilden
Phragmipedium Sedenii. Från vange.

Antal: Slutsåld. Pris: 200 kr per styck. Frakt: 70 kr per paket.

Vuxen planta med flera skott. Skickas barrotad.

Nyckelord: Phragmipedium

15 sep

Alvida köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

13 sep

+ 15 sep

Phragmipedium Sedenii

Från vange.

Antal: Slutsåld. Pris: 120 kr per styck. Frakt: 70 kr per paket.

Vuxen planta som har blommat. Skickas barrotad. Hos mig växer den i Greenmix och stående i vatten.

Nyckelord: Phragmipedium

4 okt

pam0805 köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor
Phragmipedium Mariza Rolando. Från GöranÅ.
Phragmipedium Mariza Rolando, 10 cm. breda. Från GöranÅ.

Phragmipedium Mariza Rolando som reg. 2007 som en hybrid mellan kovachii x (besseae x schlimii). Den odlas i GreenMix och den vill ha de fuktigt i krukan, så det står oftast vatten på fatet.

Nyckelord: Phragmipedium Mariza Rolando

11 sep

Så vacker och härlig färg

12 sep

Oj oj, fin form och färg!
Mvh
Mikael

12 sep

Fantastisk färgexplosion. Hur stor är blomman?

12 sep

De är 10 cm. breda bolebo

12 sep

Det är helt klart en lyckad hybris. Lite måttligare blomma än kovachii.

15 sep

Jag är dålig på att beskriva färger, så undrar hur Bengt Grive skulle uttryckt de i detta fallet? Det är i alla fall en färg som väcker uppmärksamhet.
Tack alla för kommentarerna .

Ge din åsikt
Renanthera monachica, liten planta så inte så många blommor än så länge. Från GöranÅ.
Masdevallia hybridus, orange blåhårig. Från GöranÅ.
Ascocentrum miniatum (Vanda miniata). Från GöranÅ.
Masdevallia hybridus. Från GöranÅ.
Phragmipedium Living Fire 4n. Från GöranÅ.
Ceratocentron fesselii. Från GöranÅ.
Dendrobium unicum. Från GöranÅ.

Sista dagen i maj bjuder på 25 grader ute, å de har varit som mest 29 grader i växthuset. Passade på att fotografera några som är i den orange-röda färgskalan.
Masdevallia och Phragmipedium växer i GreenMix. Ascocentrum växer på en EpiWeb-kloss och Dendrobium på en Dicksonia-kloss. Renanthera sitter i en träkorg med EpiWeb-bitar i.

Nyckelord: Ascocentrum miniatum, Masdevallia hybridus, Dendrobium unicum, Renanthera monachica, Ceratocentron fesselii, Phragmipedium Living Fire 4n

31 maj

Det var många fina blomningar Min Renanthera monachica har också början på en stängel

1 jun

De var din fina blomning anitta på Renanthera monachica, som fick mig att köpa en liten planta för två år sedan. Plantan har växt på bra, men har ff en bit kvar till att ge flera blomstänglar. Så tack anitta för inspirationen att prova denna arten!

1 jun

Riktigt fint. Härliga färgwr

1 jun

Många fina blommor har du. Bra jobbat.

2 jun

Så vackert är det hos dig

2 jun

Ja Dorra , de är fotograferade i mitt växthus.

3 jun

Oj många orange röda skönheter.
Mvh
Mikael

6 jun

Härligt med så mycket i blom. Grattis.

6 jun

Grattis!

Ge din åsikt
Phragmipedium Mem Dick Clements. Från stulun.

 

Nyckelord: Phragmipedium Mem Dick Clements

Prata om bilden

28/11 -19

+ 1/12 -19

28/11: Adventsblomning

Idag slog andra stängeln också ut på (Hanne Popow är fel) Phragmipedium Mem Dick Clements (sargentianum x besseae).

Den är inne på sitt andra år nu. I år ville den komma med 2 skott som ville blomma samtidigt. Brukar blomma vid denna tidpunkten. Kraftigt rödfärgad. Ser ut att kunna leverera hela vägen fram till jul. Jag odlar den på fönsterbrädan intermediärt i ytterkruka med oasis i botten så väljer den själv hur mycket den vill dricka. Svag gödning som jag drar ner på ytterligare vintertid.

Nyckelord: Phragmipedium besseae, Phragmipedium sargentianum, Pragmipedium Mem Dick Clements

28/11 -19

Stilig!!

28/11 -19

Å så vacker!

28/11 -19

Snyggt!

28/11 -19

Härlig färgklick så här framåt jul.

28/11 -19

+ 29/11 -19

Satte fel namn först, blev rättad av sakkunnig.
Den kommer från Vacherot via Marita Åkesson.

29/11 -19

Stjälklängden påverkas starkt av ljusmängden. Svårt att ge lagom med ljus under vintern. Mina masdevallior får nästan meterlånga på coccineor och veitchianor även Prag besseae får för långa stjälkar.

30/11 -19

Wops, min kommentar försvann när jag skulle rätta en felskrivning . Vad har du i krukan som håller fukten? En snygg hybrid å dessutom blomvillig, bra jobbat .

30/11 -19

Från oled.

Gillar verkligen. När jag köpte min var den en liten en men växte så det knakade. Försökte dela den men det gick inte så bra

30/11 -19

Dom kan verkligen växa till sig om de trivs....... fin planta oled . Vad gick snett vid delningen? Bara nyfiken så man inte gör lika dant .

30/11 -19

Göran Å Jag ställer innerkrukan på ett oasisblock i ytterkrukan och ser till att det alltid finns vatten på botten. Svag gödning varannan vattning.

1/12 -19

Den odlades i GreenMix och med tiden i en stor kruka. Rotsystemet fyllde krukan så mycket att det inte var plats till kompost och därmed inget som kunde suga upp vatten runt rötterna, bladen så ?torra ut? och den angrepps av oidentifierad ohyra som jag inte fick bukt med. Då den bara blommar en gång på en bladrosett blir det i ett blomperspektiv mycket onyttigt grönt och liten möjlighet att få nya rosetter så jag bestämde mig för att sätta kniven i den. För att få med rötter måsta man ta tuvor på omkring 5 rosetter men min var så skadad att jag var tvungen försöka ta 1-2 men då fick jag inte med tillräckligt med rötter
Svaret på din fråga är alltså att dela i tuvor inte mindre än omkring 5 rosetter

1/12 -19

Uttryckte mej nog lite luddigt stulun . Menade vad du har för odlingsmedium i innerkrukan. Förstod av din text att den stod på oasis med vatten i botten, men då intressant vilket mtrl. som tål den fukten å kan sprida den i krukan.
Ja oled de ger mkt. rötter, som gör att de behöver större å större krukor. Därför är de mindre phraggarna mer hanterliga, gillar t.ex. fischeri. Tråkigt med din jättefina som gick hädan .

4/12 -19

Fin planta och blomma, hoppas den står sig över jul!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Phragmipedium Cardinale. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Första knoppen i blom idag.
En lugn 'sköter-sig-själv-planta'. Blommar igen ur varje ny bladrosett som poppar upp. Ständigt vatten på fatet, rumstemperatur, medelljus.
Kommer från Marita Åkesson.

Nyckelord: Phragmipedium Cardinale

8/3 -19

Låter som en trevlig planta

Fin blomning med!

10/3 -19

Härlig planta, å fint när den ena blomman avlöser den andra

11/3 -19

Fantastiskt fin

11/3 -19

Finns minst 3 knoppar bakom..

11/3 -19

Wow

Ge din åsikt
Phragmipedium Cardinale. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Phragmipedium Cardinale

Prata om bilden

Letar efter en orkidé som vill ha jämn fuktighet, ljust (ca 3000 lx), gillar att växa i exempelvis vitmossa eller annan mossa, trivs i rumstemperatur och blommar tacksamt. Har kollat upp och funnit att dessa egenskaper stämmer bra in på Masdevallia och Phragmipedium. Dock har jag även fått uppfattningen att dessa släkten tenderar till att vara ganska kinkiga. Vet att de flesta Masdevallior vill ha lägre temperaturer än rumstemperatur vilket jag inte kan åstadkomma just nu.

(Den tänkta plantan ska odlas i en mossklump placerad i en cylinderformad vas med ett ca 15 cm tjockt lager med murkna vedbitar och vatten ståendes i botten så att plantans rötter hålls fuktiga då veden leder vattnet till mossklumpen. Växtplatsen är i ett västerfönster med artificiell belysning. Detta sätt att odla är väldigt tacksamt, sköter sig självt och framförallt väldigt snyggt, men inte särskilt optimalt för de flesta i handeln vanligt förekommande orkidéer som gärna vill torka ut mellan vattningarna. Har prövat att odla mini-phalenopsis på detta sätt med lyckat resultat och Oncidium med lite mindre lyckat resultat och läst mig till att detta inte är dess optimala habitat.)

Skulle någon ha en Masdevallia eller Phragmipedium eller annan art som skulle trivas i dessa förutsättningar så är jag en villig köpare.

Nyckelord: vattning, Phragmipedium, temperatur, ljus, Masdevallia

29/12 -18

Vedklump? Vilken ved?
Ständigt fuktig gillar Phrag

30/12 -18

Från Eken..

Vad det är för träslag vet jag inte exakt, men den är halvt förmultnad så att den leder vatten bra. Här är en Oncidium planterad på samma sätt med cypressfläta lindad runt rotklumpen. Ska man plantera en Phrag kanske man ska använda Sphagnum och kanske lite mjukare ved eller möjligtvis bitar av torvblock. Lecakulor skulle säkert vara bra om än inte lika snyggt.

31/12 -18

Spännande när folk vågar testa utanför boxen

Diskutera eller uppfyll önskningen
Phragmipedium Hanne Popow. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Phragmipedium Hanne Popow

Prata om bilden

7/12 -18

7/12: Jul i lgh

Phragmipedium Hanne Popow. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu händer saker slag i slag...

Phragmipedium Hanne Popow
Korsning mellan besseae och schlimii.

Jag odlar den svalt/intermediärt och med ständigt 'fotbad' stående på ett oasisblock.
Den remonterar på stängeln. Blomman mäter ca 6 cm tvärs över.

Ny hos mig. Kommer från Marita Åkesson.

Nyckelord: Phragmipedium Hanne Popow

7/12 -18

Finfin

7/12 -18

Ja, den läckerbiten kan man bli avundsjuk på

7/12 -18

Storslagen

7/12 -18

Klart elegant

8/12 -18

Ja härlig i form och färg!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Inköpt för ett år sedan från Skottland via ebay. Var ganska ämlig när den kom med en blompinne nedkörd i ena bladrosetten. Nu börjat ta sig och blommar plötsligt.

Nyckelord: Phragmipedium Memory Dick Clements

4/11 -18

Väldigt tjusig

4/11 -18

Utmärkt blir nog en hel räcka med blommor på stängeln vad det lider.

4/11 -18

På mina bilder kan du se vad du har framför dig

4/11 -18

Så vacker härlig färg

4/11 -18

Elegant!

14/11 -18

Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Fyra knoppar på stängeln ser det ut som.

14/11 -18

Ser bra ut

14/11 -18

Så snyggt!

14/11 -18

Vilken snygging du har!

15/11 -18

Den står fortfarande kvar i rätt murken, blöt pinjebark(tror jag) med små bitar som den levererades i vid köpet för ett pr sedan. Borde väl planteras om kanske, när den blommat över. Vågar man köra småbitad pinjebark blandad med vermiculit?

15/11 -18

Den gillar ha det blött om fötterna så små pinjebark gärna med mossa i

15/11 -18

Härlig!
Mvh
Mikael

15/11 -18

Nu hittade jag fotot av oled s jättestora blommande Phragmipedium. Siktar på att min ska bli lika fin!

Ge ditt svar
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Inköpt för ett år sedan från Skottland via ebay. Var ganska ämlig när den kom med en blompinne nedkörd i ena bladrosetten. Nu börjat ta sig och blommar plötsligt.

Nyckelord: Phragmipedium Memory Dick Clements

3/11 -18

Grattis! Skir skönhet!

Ge ditt svar