Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium

Nyckelord: Phragmipedium

Inlägg med Phragmipedium som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Phragmipedium

P. 'Eric Uoung' (1) P. Andean Fire x Sorcerer’s Apprentice (1) P. Andean Tears (1) P. Andeen Fire (1) P. andreettae (6) P. bessae (4) P. besseae (48) P. besseae kruka (1) P. besseae köpa (1) P. besseae och Sedenii (1) P. besseae substrat skötselråd (1) P. besseae var flava (2) P. besseae var flavum (1) P. besseae x Hanne Popow (3) P. besseaehybrid (1) P. bosserianum x caudatum (1) P. Cape Sunset (1) P. Cardinale (3) P. caricinum (1) P. Carol Kanzer (1) P. caudata var. warszewiczianum x sargentianum (1) P. Caudatum (3) P. caudatum x longifolium (1) P. Caudatum X Walisii (1) P. caudatum x wallisii (2) P. Court Jester (1) P. dalessandroi (1) P. Dick Clement (1) P. Don Wimber 4N (2) P. ecuadorense (1) P. Eric Young (10) P. Eric Young (besseae fma flavum 'Rising Sun' AM/AOS x longifolium fma album 'Fox Valley Mint') (1) P. Eric Young var. flavum (1) P. Erik Young (1) P. Eugene Conroy (3) P. Eumelia Arias (kovachii x schlimii) (2) P. Eumelia Arias (Ph.kovachii x Ph.schlimii) (1) P. fischeri (1) P. Grande (8) P. Grande x pearcei (1) P. Green Hornet (6) P. Hanne Popow (6) P. Hanne Popow . bessaea var. flavum x schlimii (1) P. Hanne Popow. besseae var flavum x schlimii (1) P. hirtzii x besseae var. flavum (3) P. Jason Fischer (1) P. Jersey (1) P. klotzcheanum x besseae 'Red Flame' (Will Chantry) (1) P. kovachii (7) P. kovachii x besseae (Fritz Schomburg) (1) P. kovachii x schlimii (1) P. lindenii x longifolium (1) P. Living Fire (4) P. Living Fire 4n (1) P. longifolia (1) P. longifolium (7) P. longifolium x bessea (1) P. longifolium x besseae (2) P. longifolium x wallisii (3) P. macrochillum (1) P. Macrochilum (2) P. Macrochilum (longifolium x lindenii) (1) P. manzurii (1) P. Memoria Dick Clements (12) P. Memoria Garren Weaver (2) P. memory Dick Clements (4) P. Mont Fallu (1) P. Olaf Gruss (2) P. Paul Eugene Conroy (11) P. Paul Eugene Conroy (longifolium X wallisii) (1) P. pearcei (11) P. pearcei var. ecuadorense (3) P. pearcei x caudatum (1) P. pearcei x sargentianum (1) P. Peruflora's Cirila Alca (kovachii x d'alessandroi) (1) P. petaler (1) P. Petite Arquette (dalessandroi x pearcei) (1) P. richteri (2) P. Saint Ouen (2) P. sargentianum (1) P. schlimii (1) P. Schroderae (3) P. schroderea (1) P. Schroedeare (1) P. Schroederae (1) P. Schroederae 'LaTuilerie' (2) P. Schroederae (Ph.caudatum x Ph.Sedenii) (1) P. sedenii (28) P. sedenii. Delning (1) P. Sedinii (1) P. Shroederae (1) P. Sorcerer's Apprentice (4) P. sorcerers apprentice x wallisii hybrid (2) P. Sorceror's Apprentice (1) P. Sunset Glow (7) P. Supergrande (1) P. Tall Tails (2) P. Tyrannosaurus (1) P. unknown (1) P. utomhus (1) P. wallisi (1) P. wallisii (10) P. wallisii x caudatum (1) P. wallisii x longifolium (3) P. wallisii x pearcei (1) P. wallisii x phragmipedium longifolium (1) P. warszewiczianum Syn.wallisii (1) P. Wössner Supergrande (3) Phragmipedium-hybrid (1) Phragmipediumhybrider (1)

Prat om släktet Phragmipedium

Phrag. Living Fire 4n, blomman 14 cm. Från GöranÅ.
Phrag. Sedenii, blomman 8 cm. Från GöranÅ.
Phrag. Memoria Mariza Rolando, blomman 11cm. Från GöranÅ.

Phrag. Living Fire 4n är en trevägare med (longifolium x sargentianum) x besseae reg. 1995. Phrag. Sedenii är en primärhybrid mellan longifolium x schlimii reg. 1873. Phrag. Memoria Mariza Rolando är en hybrid mellan kovachii x Hanne Popow reg. 2007. Alla växer i Greenmix i växthus, med temp. 18-30 grader och luftfukt 70-95%.

Nyckelord: Phrag. Memoria Mariza Rolando, Phrag. Sedenii, Phragmipedium Living Fire 4n

14 aug

Vackra alla tre Hade en Sedenii i många år men den tynade bort

14 aug

Bedårande

15 aug

Tjusiga Phraggar!

16 aug

Väldigt vackrar

16 aug

Har skrivit storleken på blommorna vid respektive bild, efter frågor därom. Jag håller med om att man kunde få uppfattningen att alla var i samma storlek. Ursäkta å bättring hädanefter

Ge din åsikt
Phragmipedium Cardinale. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Första knoppen i blom idag.
En lugn 'sköter-sig-själv-planta'. Blommar igen ur varje ny bladrosett som poppar upp. Ständigt vatten på fatet, rumstemperatur, medelljus.
Kommer från Marita Åkesson.

Nyckelord: Phragmipedium Cardinale

8 mars

Låter som en trevlig planta

Fin blomning med!

10 mars

Härlig planta, å fint när den ena blomman avlöser den andra

11 mars

Fantastiskt fin

11 mars

Finns minst 3 knoppar bakom..

11 mars

Wow

Ge din åsikt
Phragmipedium Cardinale. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Phragmipedium Cardinale

Prata om bilden

Letar efter en orkidé som vill ha jämn fuktighet, ljust (ca 3000 lx), gillar att växa i exempelvis vitmossa eller annan mossa, trivs i rumstemperatur och blommar tacksamt. Har kollat upp och funnit att dessa egenskaper stämmer bra in på Masdevallia och Phragmipedium. Dock har jag även fått uppfattningen att dessa släkten tenderar till att vara ganska kinkiga. Vet att de flesta Masdevallior vill ha lägre temperaturer än rumstemperatur vilket jag inte kan åstadkomma just nu.

(Den tänkta plantan ska odlas i en mossklump placerad i en cylinderformad vas med ett ca 15 cm tjockt lager med murkna vedbitar och vatten ståendes i botten så att plantans rötter hålls fuktiga då veden leder vattnet till mossklumpen. Växtplatsen är i ett västerfönster med artificiell belysning. Detta sätt att odla är väldigt tacksamt, sköter sig självt och framförallt väldigt snyggt, men inte särskilt optimalt för de flesta i handeln vanligt förekommande orkidéer som gärna vill torka ut mellan vattningarna. Har prövat att odla mini-phalenopsis på detta sätt med lyckat resultat och Oncidium med lite mindre lyckat resultat och läst mig till att detta inte är dess optimala habitat.)

Skulle någon ha en Masdevallia eller Phragmipedium eller annan art som skulle trivas i dessa förutsättningar så är jag en villig köpare.

Nyckelord: vattning, Masdevallia, Phragmipedium, ljus, temperatur

29/12 -18

Vedklump? Vilken ved?
Ständigt fuktig gillar Phrag

30/12 -18

Från Eken..

Vad det är för träslag vet jag inte exakt, men den är halvt förmultnad så att den leder vatten bra. Här är en Oncidium planterad på samma sätt med cypressfläta lindad runt rotklumpen. Ska man plantera en Phrag kanske man ska använda Sphagnum och kanske lite mjukare ved eller möjligtvis bitar av torvblock. Lecakulor skulle säkert vara bra om än inte lika snyggt.

31/12 -18

Spännande när folk vågar testa utanför boxen

Diskutera eller uppfyll önskningen
Phrag. Jersey. Från GöranÅ.

Att köpa orkidéer kan vara en chansning med mkt. små plantor, eller så köper man säkra kort då man ser blomman. Det sistnämnda kan ju vara bra då man kan välja den "perfekta" blomman. Men hur roligt är de när de e köpt klappat å klart? De e ju spännande å lite utmanande att köpa småplantor och dessutom mkt. billigare. Har köpt plantor i 5-6 cm. krukor med bladspann på 3-10 cm. De kräver ju en hel del pyssel å omsorg, i kanske 2-x år innan man får en planta att blomma. Men så roligt de är att lyckas få plantan dit hän. Jag odlar alla phraggar i GreenMix å med stående vatten i fatet. Har köpt en del phraggar och detta är den första att blomma, på en mkt. växtvillig planta. Den köptes som en primärkorsning mellan Phrag. besseae x dalessandroi. Har kollat lite på nätet och där kallas korsningen Jersey. Sedan har jag noterat att de diskuteras huruvida dalessandroi är en art eller de är en varitet av besseae. Som jag ser de så liknar den mkt. en besseae.Hur som, så tror jag att den får behålla sin namnetikett.

Nyckelord: Phragmipedium Jersey

8/12 -18

Kanonresultat

8/12 -18

Håller helt med dig. Mycket trevligt att köpa flera ungplantor och sedan vänta på resultatet. Har ofta gjort så själv.

9/12 -18

Magnifik färg och form!!

9/12 -18

Förtjusande

9/12 -18

Starkt jobbat!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Phragmipedium Hanne Popow. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Phragmipedium Hanne Popow

Prata om bilden

7/12 -18

7/12: Jul i lgh

Phragmipedium Hanne Popow. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu händer saker slag i slag...

Phragmipedium Hanne Popow
Korsning mellan besseae och schlimii.

Jag odlar den svalt/intermediärt och med ständigt 'fotbad' stående på ett oasisblock.
Den remonterar på stängeln. Blomman mäter ca 6 cm tvärs över.

Ny hos mig. Kommer från Marita Åkesson.

Nyckelord: Phragmipedium Hanne Popow

7/12 -18

Finfin

7/12 -18

Ja, den läckerbiten kan man bli avundsjuk på

7/12 -18

Storslagen

7/12 -18

Klart elegant

8/12 -18

Ja härlig i form och färg!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Inköpt för ett år sedan från Skottland via ebay. Var ganska ämlig när den kom med en blompinne nedkörd i ena bladrosetten. Nu börjat ta sig och blommar plötsligt.

Nyckelord: Phragmipedium Memory Dick Clements

4/11 -18

Väldigt tjusig

4/11 -18

Utmärkt blir nog en hel räcka med blommor på stängeln vad det lider.

4/11 -18

På mina bilder kan du se vad du har framför dig

4/11 -18

Så vacker härlig färg

4/11 -18

Elegant!

14/11 -18

Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Fyra knoppar på stängeln ser det ut som.

14/11 -18

Ser bra ut

14/11 -18

Så snyggt!

14/11 -18

Vilken snygging du har!

15/11 -18

Den står fortfarande kvar i rätt murken, blöt pinjebark(tror jag) med små bitar som den levererades i vid köpet för ett pr sedan. Borde väl planteras om kanske, när den blommat över. Vågar man köra småbitad pinjebark blandad med vermiculit?

15/11 -18

Den gillar ha det blött om fötterna så små pinjebark gärna med mossa i

15/11 -18

Härlig!
Mvh
Mikael

15/11 -18

Nu hittade jag fotot av oled s jättestora blommande Phragmipedium. Siktar på att min ska bli lika fin!

Ge ditt svar
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Inköpt för ett år sedan från Skottland via ebay. Var ganska ämlig när den kom med en blompinne nedkörd i ena bladrosetten. Nu börjat ta sig och blommar plötsligt.

Nyckelord: Phragmipedium Memory Dick Clements

3/11 -18

Grattis! Skir skönhet!

Ge ditt svar
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Phragmipedium Memory Dick Clements

Prata om bilden
Phragmipedium Memory Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Phragmipedium memory Dick Clements

Prata om bilden
Phragmipedium kovachii. Från bolebo.

Äntligen blommar min Prag. kovachii efter två misslyckanden då knoppen blev avbiten av någon illasinnad snigel. Den växer i Peru och är storvuxen. Blomman är 17 cm tvärsöver. Hela plantan med blomstjälk är 90 cm från krukkanten och upp till övre blomkant. Vill ha det ganska kallt med bra ljus. Den här arten vållade ett visst rabalder i samband med sin upptäckt.
En klart anslående orkidé när jag kommer in i växthuset med sin storlek och färg.

Nyckelord: Phragmipedium kovachii

11/9 -18

Nämen va superglad jag blir nu, underbart tjusig den är. Stort grattis

11/9 -18

Wow, Grattis!

12/9 -18

Härligt

14/9 -18

Ja riktigt härlig!
Mvh
Mikael

Prata om bilden

6/1 -18

+ 7/1 -18

6/1: Heliga Tre Konungar

Phragmipedium Cardinale. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Firar 13-helgen med mina 3 konungar.
Inget glamoröst utan de kommer ridande på kameler i ökendammet mot stjärnan i väster...

Ludisia discolor
Phragmipedium Cardinale
Baptistonia echinata som lyckades gå hela vägen fram med sin 6:e stängel för säsongen. De andra torkade in av oförklarlig anledning,

Nyckelord: Baptistonia echinata, Phragmipedium Cardinale, Ludisia discolor

6/1 -18

Nu blev det en hel ökenstorm av vackrar blommor

6/1 -18

Tjusig blomning! Jag har en baptistonia echinasea som har 2 stänglar som bara växer. Ser ur som 2 mindre träd, men inga knoppar.. Vet du vad som händer?

6/1 -18

Grattis till härliga blomningar!

6/1 -18

Grattis! Så fint

6/1 -18

Strålande intorkandet av knoppar kanske står i relation till ökendammet?

6/1 -18

Haha, det är klart, tänkte inte på ökentorkan

6/1 -18

Superfint!

7/1 -18

Härliga!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

31/10 -17

Phragmipedium besseae

Phragmipedium besseae. Från bolebo.

Två varianter av denna kända art från Peru och Ecuador. Gillar lite svalare temperatur, knappt tempererat, med god luftfuktighet och ljust. Mycket tacksam orkidé som kan bilda stora ruggar med tiden. En viss tendens att att ge långa rhizom men det beror delvis på odlaren.

Nyckelord: Phragmipedium besseae

31/10 -17

Helt underbar. Har länge letat men inte hittat rätt exemplar till rätt pris. Hur påverkar man som odlare rhizomlängden?

31/10 -17

dreglar Min absoluta orkis-älskling, som jag INTE ännu hittar rätt miljö för! Supergrattis till blomningarna!!

31/10 -17

Bedårande

31/10 -17

Ole och andra intresserade: Artens tendens att ge långa rhizomer och därmed vilja växa ur krukan kan motverkas om man orkar och passar på rätt tillfälle genom att det nya skottet, så snart man ser det, ser till att det täcks av odlingsmediet. När skottet märker av att det möter motstånd så böjer det av uppåt motljuset.

Man kan också styra det nya skottet genom att placera en lagom styv etikett med hjälp av några blompinnar så att skottet leds tillbaka in mot centrum av krukan. Detta måste ske innan rhizomet har rotat sig.

Det går också att likaledes försöka få ett lite längre skott att byta riktning med hjälp av blompinnar. Denna sista metod är dock lite vansklig, det är lätt gjort att man böjer lite för mycket och skottet går av.

Om ljuset är bra, nästan som för cattleyor, så tenderar skottet att sträva uppåt och därmed slipper man långa rhizom och därmed glesa plantor. Se dock till så det inte kan klättra uppåt, detta är lika illa som när det växer ut ur krukan.

31/10 -17

Härlig! Jo den gillar att göra långa rhizomer.
Mvh
Mikael

31/10 -17

Intressanta tips, tack

31/10 -17

Mycket vacker blomma Grattis.

1/11 -17

Härlig blomning! Kanske mitt nästa projekt....

1/11 -17

Har precis köpt en Phragmipedium Mem Dick Clemens via eBay.co.uk från Glasgow. Snygg planta, väl packad.
(Beställde samma från Orchidehuset innan, men ngn annan hann före mig.)
Den kom i bark. Tacksam för alla tips ang odlingsmedium, gödsling och annat behövligt.

1/11 -17

Min PMDC odlas i GreenMix.

2/11 -17

Precis en sån färg som behövs den här årstiden!
Jättefin!

3/11 -17

Helt fantastiskt! Mycket roligt att se!

3/11 -17

Tack för Era positiva omdömen.

Prata om bilden

Om man skulle våga sig på en Phragmipedium, en röd förstås. Vilken av dem är säkrast att klara för en gröngöling?

Nyckelord: Phragmipedium

21/9 -17

Jag tycker Phragmepedium Memoria Dick Clements är lättodlad

21/9 -17

Den är så fin Oled och var länge på min önskelista. När jag väl fick tag i ett praktexemplar så var den full med Ullöss. Den hade jag satsat på Spjuttan!

21/9 -17

Tack! Såg att Peter G säljer den just nu.

21/9 -17

Va bra då får du ju så klart köpa

22/9 -17

Håller med Ole. Dick clemens är en riktig blommaskin hos mig. Just nu 2 stänglar som blommar.

22/9 -17

Slängde nyss in en kompletteringsbeställning till Peter G på den. Hoppas det blir bra.

22/9 -17

Tja, Phrag besseae anses kanske inte vara nybörjarmaterial, MEN jag tycker att den är 'lätt' i Phrag-jämförelser (mina uppför sig sällan enligt skolboken) OCH den är ju den... den... mest fantastiska av alla växter i alla kategorier, totalt sett. Helt objektivt, alltså .

22/9 -17


Hm.... Här du kollat på kovachii enligt min mening mer spektakulär

23/9 -17

Man kan beställa en kovachii till utställningen i Helsingfors. Väldigt dyr bara. 250 € fs
https://www.suomenorkideayhdistys.fi/wp-...

23/9 -17

oled: Jag kollar på mina Cattleyor när jag är ute efter 'spektakulärt' . När jag är ute efter natur- och kulturhistoria i kombination med enkel skönhet och äventyr: då är det besseae som gäller !

23/9 -17

Besseae är fin. Har länge funderat på att köpa men vet inte om jag kan få den att blomma är väl lite knepig? Hur odlar du din?

23/9 -17

Ligger med ryggondt så skriv gärna nått underhållande

23/9 -17

HVA' GØR VI NU, LILLE DU?
Gasolin' / Gasolin' - M. Mogensen

Jeg kom til verden på 5. sal
min far var tosset
min mor var normal
men da de kørte ham væk
sagde mo'ar til mig

Hvad gør vi nu lille du

Jeg gik i skole i mange år
røg på fabrik
og fik mavesår
og så en dag sparked bossen
mig ud

Hvad gør man så lille du

Og tiden gik og jeg gik med
jeg fløj af sted
fra sted til sted
og gadens løse fugle
de fløjted og sang

Hvor skal vi hen lille du

Jeg kom til verden på 5. sal
min far var tosset
min mor var binde gal
men da de kørte dem væk
sagde moster til mig

Hvad gør vi nu lille du

Men så en dag gik jeg op til ministeren
og sagde
du der
få lige fødderne ned
og ta' kasketten af
mand kan du ikke se
at det hele er ved at gå
fuldstændig agurk

Så hvad gør vi nu din gamle skurk

Men han grinte bare og sagde
dig du kan da gå lang pokker i vold
så det gør vi nu lille du

Krya på dig

23/9 -17

"Look!! There's an Orc... hid!!" Hm, den här stulna var det enda lustiga jag kunde komma på: orkidéodling är ALLVARLIGA saker, faktiskt!! Åtminstone ãr det oftast inte ett dugg kul. Men sedan blommar nå't... och då kommer jag plötsligt ihåg varför det ÄR kul! Nåja, ett nytt SKOTT duger faktiskt. Eller en överlevande planta, till och med, jag är inte så nogräknad . KRYA PÅ RYGGEN ! !

23/9 -17

Stort tack ni är för härliga, hjälper inte på ryggen men fans så mycket roligare

Ge ditt svar