Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Phragmipedium

Nyckelord: Phragmipedium

Inlägg med Phragmipedium som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Phragmipedium

P. 'Eric Uoung' (1) P. Andean Fire x Sorcerer’s Apprentice (1) P. Andean Tears (1) P. Andeen Fire (1) P. andreettae (6) P. bessae (3) P. besseae (49) P. besseae kruka (1) P. besseae köpa (1) P. besseae och Sedenii (1) P. besseae substrat skötselråd (1) P. besseae var flava (2) P. besseae var flavum (1) P. besseae x Hanne Popow (3) P. besseae. (1) P. besseaevar flava. (1) P. bosserianum x caudatum (1) P. Cape Sunset (1) P. Cardinale (3) P. caricinum (1) P. Carol Kanzer (1) P. caudata var. warszewiczianum x sargentianum (1) P. Caudatum (3) P. caudatum x longifolium (1) P. caudatum x walisii (1) P. caudatum x wallisii (2) P. Court Jester (1) P. dalessandroi (1) P. Dick Clement (1) P. Don Wimber 4N (2) P. ecuadorense (1) P. Eric Young (10) P. Eric Young (besseae fma flavum 'Rising Sun' AM/AOS x longifolium fma album 'Fox Valley Mint') (1) P. Eric Young var. flavum (1) P. Erik Young (1) P. Eugene Conroy (3) P. Eumelia Arias (kovachii x schlimii) (2) P. Eumelia Arias (Ph.kovachii x Ph.schlimii) (1) P. fischeri (1) P. Grande (8) P. Grande x pearcei (1) P. Green Hornet (6) P. Hanne Popow (6) P. Hanne Popow . bessaea var. flavum x schlimii (1) P. Hanne Popow. besseae var flavum x schlimii (1) P. hirtzii x besseae var. flavum (3) P. Jason Fischer (1) P. klotzcheanum x besseae 'Red Flame' (Will Chantry) (1) P. kovachii (7) P. kovachii x besseae (Fritz Schomburg) (1) P. kovachii x schlimii (1) P. lindenii x longifolium (1) P. Living Fire (4) P. longifolia (1) P. longifolium (7) P. longifolium x bessea (1) P. longifolium x besseae (2) P. longifolium x wallisii (3) P. macrochillum (1) P. Macrochilum (2) P. Macrochilum (longifolium x lindenii) (1) P. manzurii (1) P. Mem Dick Clements (1) P. Mem. Dick Clements (1) P. Mem. Mariza Rolando (1) P. Memoria Dick Clements (13) P. Memoria Garren Weaver (2) P. memory Dick Clements (4) P. Mont Fallu (1) P. okänd. (1) P. Olaf Gruss (2) P. Paul Eugene Conroy (11) P. Paul Eugene Conroy (longifolium X wallisii) (1) P. pearcei (11) P. pearcei var. ecuadorense (3) P. pearcei x caudatum (1) P. pearcei x sargentianum (1) P. Peruflora's Cirila Alca (kovachii x d'alessandroi) (1) P. petaler (1) P. Petite Arquette (dalessandroi x pearcei) (1) P. richteri (2) P. Saint Ouen (3) P. sargentianum (2) P. schlimii (1) P. Schroderae (3) P. schroderea (1) P. Schroedeare (1) P. Schroederae (1) P. Schroederae 'LaTuilerie' (2) P. Schroederae (Ph.caudatum x Ph.Sedenii) (1) P. sedenii (28) P. sedenii. Delning (1) P. Sedinii (1) P. Shroederae (1) P. Sorcerer's Apprentice (4) P. sorcerers apprentice x wallisii hybrid (2) P. Sorceror's Apprentice (1) P. Sunset Glow (7) P. Supergrande (1) P. Tall Tails (2) P. Tyrannosaurus (1) P. unknown (1) P. utomhus (1) P. wallisi (1) P. wallisii (10) P. wallisii x longifolium (3) P. wallisii x pearcei (1) P. wallisii x phragmipedium longifolium (1) P. warszewiczianum Syn.wallisii (1) P. Wössner Supergrande (3) Phragmipedium-hybrid (1) Phragmipediumhybrider (1)

Prat om släktet Phragmipedium

Phragm. Mem. Mariza Rolando (Phragm. Kovachii x Hanne Popow). Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Mycket växtkraft. 2bladrosetter med stängel i båda.
Ska planteras i GreenMix när den blommat färdigt.

Nyckelord: Phragmipedium Mem. Mariza Rolando

20 jan

Jättevacker!

Prata om bilden

13 jan

Frökapsel

Min Phragmipedium ser ut att ha fått till en frökapsel. Är det vanligt? Någon som behöver en frökapsel?
Bild på blomman.

Nyckelord: Phragmipedium okänd.

13 jan

Hej Spjuttan . Jag ser ingen frökapsel på bilden. Frågan om de är vanligt, så kan jag bara säga av egen erfarenhet - att det händer ngn. gång då å då. De har ju gjorts mängder av korsningar i detta släktet, å några är väldigt lika varandra. Den som jag tänker först på, å som den liknar väldigt mkt. är hybriden mellan besseae x kovachii och heter Phrag. Fritz Schomburg. Fin blomma .

13 jan

Phragmipedium frökapsel. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Frökapseln. Suddig bild under blomlampa.

13 jan

Jag har funderat ett bra tag på att testa att så orkidéfrön. Vill du bli av med frökapseln så tar jag den gärna och testar som övning. Lyckas jag och det blir plantor så kan du ju få några i retur!

14 jan

Ska jag vänta tills frökapselns yttre ser ut att torka eller när ska den kapas?

14 jan

Jag sår helst torra frön än från en grön kapsel. Men jag är osäker på hur torr kapseln bör vara när man kapar den från plantan. Jag måste läsa på lite mer så jag hör av mig.

15 jan

Ok jag har ändrat mig, jag vill hellre prova den gröna metoden där kapseln fortfarande är grön när den klipps från plantan. Tydligen är det väldigt varierande när en frökapsel är tillräckligt mogen för att fröna ska gro men kapseln ändå inte torkat.

Skulle du kunna hålla ett öga på den och vid minsta antydan till att den gulnar; klippa av den och skicka den?

Det här ska bli kul!

Ge ditt svar
Phrag. Mem. Dick Clents. Från stulun. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Årets första blev Phragmipedium Mem. Dick Clements. Den blommar för 3e året.

Julens färger råder fortfarande..

Nyckelord: Phragmipedium Mem. Dick Clements

15 jan

Härlig hybrid!

16 jan

Fascinerande orkidé som kommer med blomma efter blomma på stängeln.

20 jan

En mkt. fin primärhybrid, som besseae gett sin färg till. Fina blommor Sture

Ge din åsikt

24/11 -21

Phragmipedium besseae

Phragmipedium besseae. Från Peder.

 

Nyckelord: Phragmipedium

24/11 -21

Vilken färg!

25/11 -21

Ja det röda framträder tydligt mot komplementfärgen!

Prata om bilden

9/11 -21

Bild

Från Peder.

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae.

Prata om bilden

1/11 -21

Phragmipedium

Köpt direkt av Equageneria på en utställning. Ingen namnlapp, tyvärr.
Står i Greenmix med ständigt (nästan) 1 cm vatten i ytterkrukan.

Nyckelord: Phragmipedium

1/11 -21

Gratulerar till en fin planta, å snygga blommor . Jag har två förslag på vad det kan vara för en hybrid. Det är två korsningar som reg. båda 2007, och de kan vara ganska snarlika i blomman å bif. bilder på mina.

1/11 -21

Min blomma är skimrande varmorange i färgen. Dina bilder ser mera
cyklamenröda ut?

2/11 -21

Ja du Spjuttan de där med färger . Jag blev kanske lite missledd, av att det såg ut som det var ett mkt. varmvitt ljus, på dina bilder. När jag förstorade upp, tyckte det synas lite av de färgerna som mina hybrider har. Ljuset spelar ju in och färgen på den individuella plantan varierar ju oxå, då spec. på hybrider. Mina bilder är tagna en molnig mulen dag i skenet av LED-lampor och dessa plantor har ganska mkt av kovachii i sig. Att jag vill ha de till att din planta är en hybrid, det är att läppen/skon inte stämmer in på besseae, utan har en rundare form, som då kommer från exempelvis kovachii. Bifogar här bilder på min besseae å kovachii.

Ge ditt svar

15/10 -21

Prag. besseae

Prag. besseae. Från bolebo.

Nu blommar mina phraggar. Här är samma art i två former. Växer i Ecuador och Peru i svalt/kallt klimat men klarar sig bra i rumstemperatur skulle jag tro. De uppskattar hög luftfukt och fuktigt substrat. Mina växer i Greenmix.

Nyckelord: Phragmipedium besseae

15/10 -21

Vackra båda två Har haft en röd P besseae men tydligen trivdes den inte

15/10 -21

Konstigt, du har ju alltid så fina orkidéer här på op. Försök igen och håll den alltid fuktig. Om du kan få tag på Greenmix och plantera den i en ganska grund plastskål så kommer du säkert att lyckas. Jag tycker att de är ganska lättodlade. Man ska bara inte överdriva att de räknas som kallväxande. Tempererat är nog bättre.

15/10 -21

Bedårande! Upplever du att bessea "rymmer ur krukan", dvs har avstånd mellan rosetter. När jag prövade att odla arten inomhus för några år sedan tyckte jag detta var det jobbigaste. Att nya rosetter hamnade ovanför odlingsmediet. Och när man har svårt att hålla uppe luftfuktigheten så blev detta lite besvärligt.

15/10 -21

Det beror nog på vilka kloner man har. Eventuellt också vilket substrat man odlar i. Jag tycker att sedan jag började använda Greenmix så har rymningsbenägenheten avtagit/försvunnet. Tidigare hade jag någon Besseae som ville lämna krukan, då odlade jag i spagnum och riven treefern samt perlit. Kanske var fukten i substratet ojämn medan nu med Greenmix är den alltid tillräckligt fuktig. Jag har inget minne av att de klättrande har dött. Dessa iakttagelser är inte vetenskapligt belagda utan endast vad jag tror/misstänker.

18/10 -21

Underbar!

20/10 -21

Underbara . Phrag. besseae är en fantastiskt vacker art och den är dessutom lagom i storlek tycker jag. Mina är bara i knopp, så längtar efter när de blommar så vackert. Den fina var. flava 'Börje' som härstammar från dig, är jag väldigt glad att ha i mitt växthus, å den är snart i blom den oxå.

Prata om bilden

23/9 -21

Phragmipedium Besseae

Phragmipedium Besseae. Från Peder.

Phragmipedium Besseae fullt utslagen och bedårande!

Nyckelord: Phragmipedium

24/9 -21

Grattis! Man förstår att besseae blev en sensation när den upptäcktes på 80-talet. Den röda färgen...

24/9 -21

Så vacker. Min Phragmipedium utan namnlapp har nu två stänglar på gång. Spännande.

24/9 -21

Verkligen! Det verkar vara en stork frisk planta!

25/9 -21

Plantan är rejäl och kommer från Åkesson

Prata om bilden

22/9 -21

Phragmipedium Besseae

Phragmipedium Besseae. Från Peder.

 

Nyckelord: Phragmipedium

Prata om bilden

22/9 -21

Phragmipedium Besseae

Phragmipedium Besseae. Från Peder.

 

Nyckelord: Phragmipedium

Prata om bilden

13/1 -21

Phragmipedium

 

Nyckelord: Phragmipedium

Prata om bilden

13/1 -21

Phragmipedium

 

Nyckelord: Phragmipedium

Prata om bilden

13/1 -21

Phragmipedium

Phragmipedium (namnlappen saknas) inköpt direkt av Equagenera på utställning blommar första gången. Fotad med min gamla iPad. Färgen är rosa-orange med ett intryck av skimrande puder. Står i Greenmix sedan i höstas och verkar trivas med det.

Nyckelord: Phragmipedium

13/1 -21

Riktigt fin form och färg. Man blir lite glad när en sådan här färgklick dyker upp.

13/1 -21

Wow 🤩

14/1 -21

Imponerande! Ser ut att trivas bra för dig.

15/1 -21

Fin, jag gillar färgen.

19/1 -21

Ja vilken färg!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Phragmipedium memoria dick clements. Från Spjuttan.

Nu kommer Phragmipedium memoria dick clements med tre stänglar. Köpt från Skottland via ebay 2017. Står i lägenhetsfönster i supergrov bark.

Nyckelord: Phragmipedium memoria dick clements

29/11 -20

Kul, grattis

29/11 -20

Stor och fin planta, blir kul att se den i blom när det blir dags. Bra jobbat.

12/12 -20

Från Spjuttan.
Från Spjuttan.

Nu har första knoppen slagit ut. Blir spännande att få se hur många blommor den levererar. Och om de två mindre stänglarna också får sina knoppar utslagna.

12/12 -20

Wow... grattis!

24/12 -20

Phragmipedium Memoria Dick Clements. Från Spjuttan. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Julblomman är igång.

25/12 -20

Perfekt julblomma!

30/12 -20

Ja härlig julblomma!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Pragmipedium besseae var flava. Från bolebo.

Detta är en delning som gjordes i slutet på februari i år. GöranÅ + några från SYS var på besök hos mig. Vi hade en genomgång med demonstration av odling i GreenMix under ledning av Göran Å. De har trivts jättebra i denna kompost och nu blommar den första plantan.
Av någon anledning växer flavan bättre än huvudarten hos mig. Dessutom planterade jag om och delade en onamnad Phapipedilum hybrid strax efteråt och nu är det knopp i flera av dem. Det kanske underlättar hos mig eftersom jag odlar i ett växthus.

Nyckelord: Phragmipedium besseaevar flava.

18/11 -20

Den är helt underbar bolebo , vackert gul och med fin form. Syns att den trivs hos dig med ett fint bryt med blomma och dessutom knopp - bra jobbat. Längtar till delningen från dig blommar hos mig. De ser bra ut än så länge med fin tillväxt. Huvudarten har precis satt knopp hos mig, så de verkar vara ngt. senare här nere av ngn. anledning .

19/11 -20

Vilken härlig Phrag

21/11 -20

Helt fantastisk!

28/11 -20

Härlig Grattis.
Mvh
Mikael

28/11 -20

Grattis!

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.