9/12: Inventering Höst-och vinterblommare

9/12 -07

+ 18/12 -07

Gjorde i år det fatala misstaget att hänga ut orkidéerna för tidigt i trädgården, det var inte bra. Efter en tids värme och efter att noga övervägt om de skulle få ferie i det fria då, insåg jag snart att det inte var ett klokt beslut. Vi drabbades nämligen av återkommande hagelskurar och det gillade inte växterna så klart. Många blev illa åtgångna och fick förmodligen frostskador av de stora hagelkornen. Det blev till en rejäl saneringsomgång på hösten. Min favorit Vanilla imperialis fick sätta livet till. Jättetrist för den hade fått ett nytt rejält sidoskott som gladde mig mycket. Många såg jättetrista ut med sina svartfläckade bulber och blad.
Blomning och tillväxt har dock kommit igång för många av mina ca hundra.
Sep= gul phalhybrid, paphhybrid, fläckig phalhybrid
Okt= Trichophilia tortilis, Zygopetalum,Haraella odorata (blommar kontinuerligt en gång/mån), Oncidiumhybrid, Paph hybrid
Nov= Vit phalhybrid, fläckig phalhybrid nya blommor i toppen av stängeln, Polystachia pubescens, Encyclia cochleata, Haraella odorata, Ludisia discolor som alltid i nov
Dec = Burrageara Nelly Isler,Oerstodella centradenia, Liparis

Nyckelord: höst, utomhus, vinter

10/12 -07

Hur sköter Du din Haraella ? Jag fick min i oktober då hade den en liten blomma som snabbt ramlade av,efter det har den fått ett nytt blad men inget mer händer !
Hänger högt upp i mitt skåp och får vatten nästan varje dag.

Monika

10/12 -07

Nej, inte var det någon höjdarsommar direkt...det eviga regnandet gjorde att nästan inga av mina fick komma ut någon längre tid, endast Coelogyne, Pleoine och Phaius som jag trängde in så gott det gick under tak. Phaiusen, som jag delat i tre, tog ändå stryk och de flesta bladen fick klippas bort när jag tog in dem. Dock har den hämtat sig och skjuter nya skott i alla delningarna, så om något år kanske man kan sanera bort några av de gamla bulberna och få tre fina plantor. Det var synd att inte kunna ha de andra ute, det märks nu att många tänker hoppa över sin höstblomning, fr.a. de som står i rum där fönstren är stängda så här års, så det inte blir någon större temperaturskillnad. Vi får hoppas på en soligare och torrare sommar nästa år!

10/12 -07

Frida, jag hade min Haraella i mitt skåp flera år och den blommade fint. Men jag blev för ivrig med vattnandet och framför allt duschade jag den för ofta, i all välmening, men på bara tre dagar blev den brun och dog. Akta så du inte vattnar ihjäl den.
Janne

10/12 -07

Ok,Janne,då skall den få lite mindre vatten ! Tack för svaret
Monika

10/12 -07

frida 10:
Jag köpte min Haraella för några år sedan, monterad. Jag upptäckte ganska snabbt att det inte skulle hålla för min del att vattna varje dag.
Av den anledningen tog jag till vitmossa i en liten plastburk och planterade i denna. Packade inte mossan alltför hårt, den skall ha en chans att torka upp ordentligt mellan varven.
I våras planterade jag om i bark och vitmossa och den verkar ha trivts bra med detta.
Jag doppar krukan ca var 3:e eller var 4:e vecka: Den hänger ganska nära lysrörsarmaturen i mitt skåp där tempen varierar mellan 20-25 grader. När komposten börjar torka upp lite sprayar jag helt ytligt vatten över växten, men inte så mycket att det går ner i komposten. Så kan jag spraya på varje eller varannan dag fram till nästa baddag./Rosa

11/12 -07

Tack
för svaren !
Monika

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Amatör:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik