Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om spinn

Nyckelord: spinn

Inlägg med spinn som nyckelord.

Blad till Moses i vassen. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
"Nya" problem på kungskaktus. Från Lena B.
Ej omplanterad. Ruttna rötter men har ok blad och rotnybildning. Inga tecken till vitt ludd eller oranga prickar. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Rötter till Moses i vassen. Från Lena B.
Mer oranga prickar och vitt ludd. Från Lena B.
Oranga prickar och vitt ludd. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Minst drabbade plantans blad. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Oranga prickar och vita streck. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Ett till phalaenopsisblad. Från Lena B.
Den värst drabbade plantans blad. Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).
"Gamla" korkkanter på kungskaktus (mittenbladet). Från Lena B. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Jag har mina phalaenopsis i semi-hydro, lecakulor, nordvästtläge. De har trivts bra med det och blommat regelbundet, en stängel.
Efter att jag i somras var dum nog att vattna med regnvatten har jag haft massor av skadedjur: Bladlöss, sorgmyggor (botade med nematoder) och spinn (botade med rovkvalster). Inget av detta var på mina phallar. På en kungskaktus (släkt med novemberkaktus) haft något jag till sist trodde var trips (korkartade kanter). Då hade det spritt sig till en närbelägen gardenia (bruna streck och svart "skräp" under bladen). Behandlade med Raptol Insekt Effekt Spray med chrysantemumexktrakt (pyretriner) i väntan på att mina vårblommande växters pollen skulle kunna underhålla tripsätande skinnbaggar på vår inglasade altan. Jag såg lite bruna streck på mina phallar också och behandlade dem med. Nyligen har det också kommit små ojämna hål. De fanns alltså inte tidigare.

För någon månad sedan var det kallt och ljust, läs: elementen och ljuset samverkade till att några blev ganska torra och fick en del intorkade rötter. Jag vattnade igen och hade läst på lite om näringslära så jag började samtidigt med svag näringslösning regelbundet (Blomstra 1 ml/l). De svarade med att skicka upp 2-3 stänglar per planta.
När de första blommorna kommit så börjar plötsligt bladen att sloka samtidigt som rötterna ser dassiga ut. Snart är det en massa vitt ludd på de ruttnande rötterna och omgivande lecakulor. En blommar inte, har lite ruttnande rötter men ganska fräscha blad. En står långt från de andra och ser ut som vanligt. Jag vet inte vad som hänt men tänker att de måste planteras om för att inte stå mitt i rötvatten och mögel i alla fall. Försöker stimulera till rotnybildning med Thizotonic eftersom jag inte kan plantera om sex krukor på stört. Jag klipper bort alla påverkade rötter samt den nedre delen av stammen som verkar torr och död. Krukan skuras och jag återanvänder lecakulorna från områden som verkar fräscha (ca hälften) och vänder ned luftrötterna i lecan, tre krukor. I en av dem får en "avlänkad" bit Moses i vassen också husera.
På Trädgårdsmässan får jag tipset att det kan vara övernäring och att rötterna bränts. Planterar om de återstående två drabbade med helt ny leca. Hoppas på det bästa.

När jag nu tittar mina blommor så har rötterna (fd luftrötter) börjat ruttna igen. Bladen mår fortsatt dåligt. Dessutom hittar jag på den mest utsatta en massa oranga prickar längs med flera rötter. Lite vitt ludd här och var. På en rot finns vita streck, utgår från rotens normala teckning? Några vita lecakulor som råkade följa med från före omplanteringen har det inte växt ut något ifrån. Min Moses i vassen-stickling har däremot tagit sig fint och utvecklat ett fint nät av rötter. Har dock defekter på bladen.

Har jag fått någon typ av spinn eller är det trips som jag trodde från början? Kan det vara rotlöss, ve och fasa? Eller alltihop? Jag vore mycket tacksam för lite kvalificerade tips!

Nyckelord: ohyra, spinn, phalaenopsis

Trist! Har du kollat med lupp om det vita på bl a kungskaktusen kan vara ullöss? Skickar med en länk, som kan vara bra att läsa om dessa odjur:
http://www.biobasiq.se/produkter/nyttodj...

22/4 -17

Detta med ohyra är jag ingen erfarenhet av så den biten avstår jag. Dock kan jag garantera att dina problem inte har att göra med att du har använt regnvatten. En spontan tanke är om dina lecakulor har sugit åt sig salter från gödning, ett klassiskt problem.

Åter till bilden på Kungskaktusen. Nu har jag tittat med förstoringsglas på det vita långsmala mitt emellan de två prickarna på bladet. Jag tycker det ser ut som en ullushona.

22/4 -17

+ 23/4 -17

oled:
Nja, det var väl inte regnvattnet i sig utan att det passerat genom lite skräpiga takrännor innan det hamnade i min hink. Tyckte det där med gödningen verkade logiskt, men i både de krukor som har hälften "välnärda" lecakulor kvar och helt fräscht så få fortsätter ruttnandet.

22/4 -17

Annika Schröder:
Efter noggrann inspektion verkar det vara en aningen upphöjd ärrbildning. Däremot kan möjligen detta vara något? Jag skrapade på det lite efter fotningen och det satt hårt och jag fick inte känslan av "mosat djur", men jag kan inte säga att det är en ärrbildning heller.

22/4 -17

Gör ett nytt försök med bilden.

4/5 -17

Det verkar som om alla phallar utom en är på väg att hämta sig. Små glansiga rotändar kommer ut lite här och var.
Hyser visst hopp om den sista fortfarande, än har den inte dött. Kanske var det övernäring ändå.
Behandlar mot trips, som verkar troligast med de gnagda ränderna och svart "smuts" på undersidan av bladen. De nya små hålen har jag fortfarande inte en aning om vad det kan vara, men hoppas att Provado hjälper mot det också.

Ge ditt svar

Så slog den ut efter några veckors väntan. En stark bedövande doft som fyller hela rummet.
Den får mycket vatten och gödning under växtperioden.
Men se upp med spinn på de tunna bladen. Regelbunden bladtvätt och såpsprutan framme ständigt är ett måste.

Nyckelord: Spinn, spinnkvalster, Cycnoches loddigesii

21/8 -14

Veldig fin! Jeg får også lett problemer med spinnmidd på catasetinas. Må sprøyte ofte bladene med vann. jeg tar også noen ganger løsning av grønnsåpe og rapsolje. Heldighvis mister de bladene og da kan man ta de ut og vaske godt og lagre de uten potte til den nye veksten kommer ut.

21/8 -14

Samma procedur som jag då men vad gör man inte med så speciella växter....

22/8 -14

Jag tror jag kan placera doften nu....
Doftar nästan som de gamla malkulorna man lade i linneskåpet för 100 år sen ....eller finns det andra förslag??

Doftar naftalen mao! Då har du en vacker malbekämpare!

22/8 -14

Den doften ligger väldigt nära som jag känner det...

22/8 -14

Riktigt läcker!
Mvh
Mikael

23/8 -14

Jättefin Sture!

24/8 -14

Väldigt läcker, grattis!

24/8 -14

Tack för alla komplimanger!
Hoppas kunna få fler stänglar och blommor till ett annat år. Har gödslat och vattnat i sommar helt enligt dina anvisningar Markus.

stulun kan jag få ta del av Markus råd betr gödning/vattning eller kan jag hitta dem på OP? Har en Cycnoches 'Wine Delight', som jag förstås vill sköta på bästa sätt.

24/8 -14

Har också en sån som har vuxit till sig bra i sommar, inga knoppar på g dessvärre ännu.
Kanske bäst att fråga honom själv men på ett föredrag i vintras fick vi lära oss av honom att dra ner på vattning från mitten november och sluta vattna helt i december. Plantera om i mars. Låt stå torrt tills rötterna är ca 5-7 cm långa i mars-april ungefär. Börja med försiktig vattning då och när den kommit igång ordentligt hålla ständigt fuktig och rikligt med orkidégödning till årscykeln avslutas igen i november. Det har funkat bra för mig , så lycka till Nenne.

Tack för goda råd! Min har också blivit riktigt stor och fin, men ingen blomning, så nu blir det mer vatten och framför allt mer näring!

24/8 -14

Gläder mig att höra att även plantan gillade mina råd! Jag har 7-8 olika Catasetinae som har satt stänglar just nu. Bilder kommer när de slagit ut.

24/8 -14

Jag är supernöjd med dina odlingsråd Markus. Både Catasetinaerna och jag mår kanon... Tack!

11/7 -15

Gammal tråd, men någon kanske svarar?
Hur blandar ni såplösningen för att få bukt med spinn?
mvh

11/7 -15

+ 12/7 -15

Jag brukar ta ½ tsk såpa och en msk T-röd till 1 l vatten i sprayflaskan. Använder också Calypso för bättre/bredare spektrum.

Ge ditt svar

Nu åker jävla skitskåpet ut i snön! När jag äntligen får till saker som strular så kommer nästa helvete!
Små röda illbattingar som knappt syns med blotta ögat knatar omkring på i princip varje planta i skåpet.
Är detta rött spinn? Förmodligen med min tur här i livet. Inga nät syns vävda.
Har alltså resten av denna underbart soliga dag räddad... SANERING!!!
Vad biter bäst på dessa illbattingar? Hade tänkt slippa en resa in till stan. Har såpa, sprit i en mängd former (både intagningsbara och inte intagningsbara) provado, klorin, diesel (ja, jag är desperat!) radar... och det som finns på ICA då Gubben slutar.

Nyckelord: spinn, sjukdommar

4/3 -10

Usch vad jobbigt!! "Knatar" de (är aktiva) och kan ses med blotta ögat är det nog rött spinn, sitter de mer stilla och kräver förstoringsglas för att verkligen se är det nog falskt spinn. Växthusspinnkvalster kan du bekämpa med rovkvalster, Amblyseius californicus till exempel. Det kan du köpa här. Falskt spinn är det värre med.... inget rovkvalster biter på dem.

4/3 -10

Ja, kastar Du ut skåpet med innehåll i snön så avlider förmodligen de röda
illbattingarna snabbt, men tyvärr allt annat i skåpet också.
De är resistenta mot de flesta medel som används, av samma orsak som
att vi har multiresistenta bakterier, så är de besvärliga att bli av med, men
med envishet så kan man lyckas.
Ett ganska effektivt medel är pyrethrum som jag brukar använda, köp hem
en flaska Pyretal, blanda enligt vad som anges på flaskan, och spraya
plantorna med några dagars mellanrum under 1 månad.
Du skriver inte om alla plantor i skåpet är monterade, men har Du några i
vanlig bark, så måste Du plantera om i ny kompost, och även spraya rötterna
med Pyretal.
Skåpet i sig måste också rengöras noga med såpa och hett vatten, annars
kommer de tillbaks igen.
http://nathist.sdstate.edu/orchids/Pests...

4/3 -10

Det verkar som att de med tunna blad verkar vara mest utsatta för angreppen, oncidum, dendrobium och miltonidium... De andra har "bara" någon enstaka illbatting. Funderar på att kallt kasta bort de som är mest angripna, känns inte bra men att bekämpa dessa är väl helt hopplöst trots deras yttepyttestorlek.
Just nu vill jag ha ett nytt skåp (eller varför inget alls?) och en ny upplaga orkidéer (suck) som jag slipper sanera.
Kanske skulle börja med en ny hobby? Nått som inte kan bli sjukt, gå sönder, få ohyra eller dö...

4/3 -10

Pyretrum verkar inte mot rött spinn, men det finns andra effektiva systemverkande preparat som kan ta död på det på bara två behandlingar med en veckas mellanrum.

4/3 -10

Man kan också ta död på rött spinn med oljeemulsion Fruktträd Effekt som säljs på Bauhaus, den är dessutom ekologisk.

4/3 -10

Tyvärr finns inte Bauhaus här uppe... Skulle Ros1 fungera mot dem, råkar ha en flaska hemma av någon anledning...

4/3 -10

Ingela - tror att Granngården/Lantmännen också för Frukträd Effekt.

4/3 -10

Är det nån som vet om Radar biter på det röda eländet?
I ett skåp behöver man ju inte spraya många sekunder.

4/3 -10

4/3 -10

Jag gillar inte att använda gifter, om det inte är absolut nödvändigt.... Jag gillar dessutom inte att andas in gift.... Minns jag rätt är Pyretal är ett systemiskt gift och det är Provado Plus också, vilket innebär att hela plantan blir giftig, både till bra kryp såväl som onda.... tar alltså kol på hela ekosystemet. Om det är rött spinn (inte falskt spinn) så jag hade gjort så här istället...

Få angreppet under kontroll:
1. Har du några plantor som ser riktigt ordentilgt angripna ut, och som inte är för värdefulla för att slängas - släng.
2. Skölj av alla plantor under en hård ståle vatten (var extra noga under bladen), doppa i såpavatten i ett par minuter per planta (dränk krypen - såpan bryter ytspänningen), spola av med vatten igen. Ta ur de plantor som står i krukor, släng substratet och diska krukor väl, låt dem stå barrotade i tomma krukor. Detta tar kol på de flesta vuxna krypen. Äggen klarar sig dock, så bäst är att göra om samma sak igen en vecka senare efter de har kläckts - men eftersom vi introducerar rovkvalster sedan kan det räcka ändå.
3. Vet inte hur du har inrett ditt skåp, men torka av så gott du kan och skölj av det du kan med såpa och vatten.

Utrota angreppet:
Nu har du förhoppningsvis inte så många illbattingar kvar, men alla ägg är svåra att tvätta bort... men då det inte finns för många för dem kvar att utrota kan de vara mycket effektiva - OBS! Har du behandlat med gift tar du ju död på dessa positiva krypen också, det gäller långt efter du har sprutat gift.... så det är en antingen eller situation här...
1. Plantera dina barrotingar i ny kompost
2. Introducera rovkvalster enligt anvisningarna. Spical (Amblyseius californicus) kostar 493,75 kr for 5000 st. Mer än du behöver, men strö lite på alla orkideerna i skåpet samt i alla dina krukor utanför skåpet också för säkerhetsskull. (Man beställer senast fredagar för leverans tisdag efterföljande vecka från Lindesro. )
3. Hög luft fuktighet och lägre temp är mindre gynnsamt - så kör skåpet lite svalare ett tag.

Ge inte upp!! LYCKA TILL!!!!!

4/3 -10

Jag gillar inte att använda gifter heller, men ännu mindre gillar jag att slänga plantor som lever. Har aldrig gjort det. Kan man rädda en levande varelse genom att spaya på den ett par gånger ska man absolut göra det tycker jag.

4/3 -10

Tack för alla råd
Jag har bestämt mig för att isolera de plantor som drabbats värst och sen köra med fruktträds effekt OM granngården har hemma... Annars blir det såpa.
Jag har krukade vänner i skåpet, inte bara orkidéer utan även hoyor och en ficus pumila. Pumilan åker i soporna, den börjar jag om med, finns överallt. Hoyorna blir kvar i egen isolering.
Nu är det krig!!!

4/3 -10

Stackars dej Ingela, inte ens lite kul det där !
Men tur att du är en krigare.. och må du njuta segerns sötma !
"Non plus ultra".

4/3 -10

Det finns ett medel som heter Abamectin som tar kål på även de mest seglivade
typerna av spinn, men det är inte särskilt nyttigt att få ut i naturen, och man bör inte
få det på huden eller andas in det, dyrt är det också. Godkänt i EU för att användas
i växthus.
http://www.virtualorchard.net/glfgn/agri...

När det gäller Pyretal, så innehåller den senaste versionen jag köpt en synergist
(piperonyl butoxide) som skall hindra det enzym ohyran använder för att neutralisera
giftet i pyrethrin,

4/3 -10

Har du en pensett och lite tålamod så plocka dom en efter en.

5/3 -10

Abamectin kändes olustigt med både barn och djur inomhus... och pincett ids jag rent inte, de är för små för det.
Det blir såpabad fram tills jag får tag i fruktträdseffekt. Har ingen resa inplanerad till stan än på ett tag.

5/3 -10

Usch, jag vet hur det är! På måndag eller tisdag nästa vecka åker jag hem till mina föräldrar och där har jag en flaska Fruktträd effekt. Om du inte får tag i den så kan jag skicka.

5/3 -10

Pamela Tack Det är nämligen inte säkert de har den under vintern. De brukar plocka bort allt sånt under vintern här. Jag hör av mig då jag varit in o kollat.

5/3 -10

Säg till så får de väl plocka fram det då ! !!!! Jag har köpt mycke som inte det är säsong för ( man är ju inte som andra ). Elgiganten fick leta reda på en bordsfläkt bl.a fast de hade haft utförsäljning på dem sa de , det gick bra ..det fanns.

5/3 -10

Jag tror inte Fruktträd Effekt är bra att använda på monterade plantor. Jag har testat det och förlorade en hel del plantor. Så här finns det också en flaska liggandes....

Jag hade en större "katastrof" i mitt skåp för ett par tre år sedan när jag gravt misskött det och gick igång med både Provado spray och provado drink och totalsanerade skåpet,väggar och grus på botten fick sig ett bad med varmt Klorin/provado vatten ngt dygn ,spolade sedan allt noggrant med mänder av vatten,alla djur försvann ,en eller 2 st orkisar gick "hädan" men rent blev det från "allt"
Lycka till

5/3 -10

Gör så!

Ge ditt svar

För ungefär en månad sedan ställde jag ut en liten Den. kingianum och en liten Den. x delicatum på balkongen. De var hårt åtgångna av spinn och istället för att kasta dem ställde jag ut dem på balkongen som ett litet experiment. Natttemperaturen har varit nere och nosat på 0 grader flera ggr men de ser inte ut att må sämre iallafall.

De står ute på en österbalkong utan skydd mot direkt sol.

Det kommer nya stänglar i Doritaenopsis Blue Martin och i min Phalaenopsis equestris alba! Dessutom har min Snödrottning börjat sätta 2 nya skott! De flesta orkidéerna sätter nya skott och rötter men vissa står fortfarande stilla.

En negativ sak är att jag hittat spinn(rött tror jag) igen på en av dendrobiehybriderna(kallhus). Fram med provadoflaskan igen då... suckar Det positiva är att jag verkar ha upptäckt det tidigt den här gången så de verkar inte ha gjort särskilt mkt skada på de nya skotten på den.

Just nu står allihop ute på balkongen! Umeå har fått högsommarvärme i helgen med 24 grader i skuggan!

Nyckelord: Spinn, Utevistelse

30/5 -09

Det är nog 1.5 år sedan jag hade spinn på någon planta, men jag brukar
använda badrumsduschen och spola bort dem, använd högt tryck, och
gör så ett par gånger i veckan. Jag använde samtidigt också Pyretal, som är en
blandning av olja, vatten och naturligt insektsgift, 1 gång/vecka i 4 veckor.

30/5 -09

Hm, kanske ska prova Pyretal. Det lär ju vara miljövänligare än Provado. Tack för tipset!

Ge din åsikt

20/4 -09

20/4: Spinn!!

Ljuset börjar komma tillbaka och det kommer nya skott i nästan alla plantor. En Phal har till och med 2 stänglar på tillväxt.
Men vissa har ändå sett hängiga ut ett tag och nu har jag upptäckt varför! Det är ju spinn på dem!! (Har googlat lite och spinn passar in bra på beskrivningen)

På en av mina Dendrobium är det små små röda prickar också. Är det det som kallas för rött spinn?

Har behandlat alla plantorna med Provado spray nu och ska ge dem en till omgång och en vecka. Jag har tyvärr doppat alla plantor i samma vatten så alla är nog mer eller mindre smittade.

Jag har dessutom torkat ur alla fönster med handsprit. Borde den här behandlingen räcka för att bli av med spinn?

Nyckelord: spinn

Troligtvis är det rött spinn dina plantor drabbats av. Eftersom du börjat med Provado får du ju se om det funkar. Blanda annars 1,5 dl. T-röd, 1 dl. såpa och 7,5 dl. vatten och spraya med detta.

20/4 -09

Rött spinn är inte så jobbigt. Det mesta kan man få bort genom att duscha plantorna med en hyggligt kraftig stråle i duschen.
När plantan torkat så kan man behandla den.

20/4 -09

Ok, tack för svar. Det låter ju inte så farligt om det är lätt att bli av med.
Det är synd att det är så svårt att se odjuren, det är ju svårare att se om Provadon faktiskt tagit bort allt då...

Det blir en rejäl dusch innan nästa Provadobehandling för dem.

Ge din åsikt

En av plantorna från Ebay såg hängig ut. Dammig och allmänt skum. Jag har misstänksamt låtit den stå på diskbänken och kikat på den då och då. Det finns små gropar på undersidan att det nyaste bladet. Märken och gropar formade som gamla märken av sköldlöss. Idag såg jag en röd liten rackare springa fort längs insidan av krukan. Ingen sköldlus med säkert rött spinn. Jag har Pyretal hemma och har nu sprutat. r På OBS hittade jag Fruktträd effekt för den händelse Pyretal är för klent. På flaskan står det att man ska vattna med Fruktträd effekt. Kan man spruta orkidéerna istället eller ska jag både vattna och spruta?

Nyckelord: Ohyra, Spinn

3/8 -08

En röd lite rackare som springer fort, låter mer som ett rovkvalster. Rött spinn är pyttesmå och springer inte särskilt fort, men de går att se att de rör sig, i alla fall med förstoringsglas.

3/8 -08

Tror inte Pyretal har någon större effekt på spinn, den anges vara effektiv mot insekter, spinn är ju kvalster och brukar kräva annan bekämpning.
Fruktträd effekt är ju en olje emulsion, så den ska kväva det mesta.

3/8 -08

Jag tyckte också att den rörde sig som ett rovkvalster, men jag tycker att det är omöjligt att avgöra. Även om det skulle vara ett rovkvalster så finns det en anledning till att man satt dit det, och om rovkvalstren lever så finns det mat
Flora och andra som har erfarenhet av Fruktträd Effekt, vad skulle ni råda mig till, vattna, duscha eller både ock med det?

Jag har länge suktat efter en phal violacea coerulea så de här odjuren ska minsann väck!!

3/8 -08

Men, visst är det falskt spinn som är så smått att man måste ha förstoringsglas för att se dom? Det är därför det långsamt smyger sig på tills den dan katastrofen är ett faktum. Vanligt rött spinn kan man se utan??

3/8 -08

Pyretal är också en oljeemultion med en inblandning av insektsgift från
Pyrethrumblomman, så visst fungerar det även på kvalster. Jag använder
det mot vanligt spinn med bra resultat.
Info

3/8 -08

Tack Anders för länken. Läser att giftet går på nervsystemet hos alla insekter, grrrr det låter bra >=D

3/8 -08

Monica: visst kan du se det röda spinnet med bara ögonen, mycket på grund av att de är så röda. Men de är så små att jag själv har svårt att avgöra om de rör sig eller inte, utan förstoringsglaset, det springer ju inte fort precis.

När jag var yngre, kunde jag minsann räkna prickar på ryggen på vanliga spinn utan förstoringsglas, men inte nu längre.

3/8 -08

Jisses! Så ung har jag aldrig varit

3/8 -08

Himla härligt gäng det här!

3/8 -08

Att ohyreinlägg kan bli så underhållande...

Ge ditt svar

18/3 -08

Spinn

Arrggh! Blir så trött! Upptäckte nåt jävelskap på min Dendrobium signatum idag. Rött spinn - vanligt spinn, eller är det samma sak? Det blir rött iallafall när jag stryker fingret under bladen.. Och den har stått i fönstret tillsammans med alla andra och blivit doppad i samma hink. Ni pratar om Provado-drinkar här ibland, men jag hittar inga inlägg om det direkt..? Eller är jag bara för förtvivlad för att se ordentligt?..

Lösa upp pinnar i vatten och bada?
Alla i rummet, även de jag inte ser nåt på, de har ju badat i samma balja?
3 vattningar eller nåt?
Isolera under tiden är svårt eftersom jag bor i ganska liten lägenhet och har plantor i alla fönster, inte kan man ställa ut dem på balkongen heller.

Är så förtvivlad!

Nyckelord: spinn

18/3 -08

Hej! Har haft nånslags löss på min nobile ett par gånger och vet hur arg man blir!De som fungera bäst hos mej var följande: satt stor plastkass över plantan och spraya in under med insektspray.Lät det stå så några timmar och voila, lössen stendöda och ha ej kommit tillbaka,än.Lycka till!

18/3 -08

Det verkar vara rött spinn! Vanligt spinn spinner trådar och är lättare att få bukt på.

Vanlig Provadospray och Provadopinnar upplösta i vatten fungerar inte på spinn, de har 8 ben istället för löss som har 6 ben.
Däremot kan Provado Plus fungera. Jag är däremot inte speciellt förtjust i att använda gifter så jag har behandlat de spinnplantor jag haft med rödsprit + såpa. Det kräver lite uthållighet men spinnen försvinner.

Annars kan man beställa rovkvalster som vad jag har hört gör ett bra jobb. Dessa måste även vara anpassade för vilket byte de ska ta.

18/3 -08

Frukträds Effekt fungerar också på rött spinn - oljan kväver dom små otäckingarna.
Det är f ö också giftfritt och bladen blir blanka.

18/3 -08

Nu har jag iallafall varit på Blomsterlandet och inhandlat Provado Plus, Fruktträds Effekt kollade jag efter men det fanns inte. Har efter mycket om och men bestämt mig för att bara behandla de tre plantor som jag hittat spinn på, en Dendrobium, en Spathoglottis och en Maxillaria. Men jisses vad den där burken gick åt, det där räcker ju inte ens till två behandlingar! Och bara tre plantor, att det skulle kosta så mycket pengar..
Jaja, hoppas det funkar nu iallafall, har ju ingen lust att lägga ner alltihopa nu när jag ska flytta och bygga fin orkidéhylla och grejor som jag ser fram emot så!

Ge ditt svar

10/11 -07

Dum som ett spån?

Upptäckte att åtminstone en av mina orkisar har spinn, så jag beställde rovspinnkvalster via nätet och har strött ut det på bladen. I två dagar har jag stirrat på högar med sågspån i mina orkidéer, och undrar om företaget som sålde dessa "rovdjur" skrattar högt hela vägen till banken. Har jag betalat 198:- för 1 dl sågspån? Djuren ska ju vara röda och så stora att de syns, men det finns inte tillstymmelse till liv i spånet. Kanske något för Sverker Olofsson? Skulle nog bli bra TV om det inte vore så pinsamt dumt.

Nyckelord: spinnrovkvalster, spinn

Det låter ju inte så kul ?Har Du kontaktat säljaren ?
Fy fasen för sånt lurendrejeri !
Monika

10/11 -07

Jag ska kontakta säljaren. Rovvalstren ska vara större än spinnet, och eftersom jag kan se spinnet men inte några rovkvalster så kan det inte finnas några där. Det skulle finnas ca 500 rovkvalster med i granulatet.

Hej Monica
Av vilken försäljare har du köpt det?
tina

10/11 -07

Göteborgs botaniska köper ocså detta "sågspån".Jag har själv aldrig sett dessa rovkvalster men personalen säger att det är effektivt och tycker dom det så måste det ju fungera.

10/11 -07

Men jag har fått rådet att inte använda inne - de ska ha hög luftfuktighet och det är för växthus.
Jag använde dem i mitt uterum och det var jätteeffektivt, men man blev förvånad innan man såg rovkvalstren. Jag tänkte likadant att jag blev lurad. Men de fungerar men jag tvekar om de funkar inomhus?

10/11 -07

Carina, hur länge dröjde det innan du såg rovkvalstren? Kan det vara rovkvalsterägg jag har fått och att man får räkna med att det tar en tid innan de kläcks och börjar jaga?
Den här sorten Spidex tror jag det heter, får användas inomhus, inte bara på friland eller i växthus.

10/11 -07

Hej

Jag fick påsar med rovkvalster i somras som ska hängas i växthus. Men jag har aldrig sett dom trots att dom måste varit verksamma då jag i år inte haft några trips som annars brukar komma på hösten.

MVH
Tmmy

10/11 -07

Tina,
jag har beställt det via sidan Nyttodjur.se
Nu har jag mailat nätföretaget.

11/11 -07

Javisst är det ägg du får och det dröjer lite innan du ser dem - men du får verkligen krypa nära för de är inte stora de heller.
Får användas helt ok - men jag tror för att få maxeffekt vill de ha hög luftfuktighet som i växthus. Men jag har använt inne också men då såg jag till att höja luftfuktigheten rejält.

11/11 -07

Okej, jag gillar mina tapeter så superfuktigt kan det tyvärr inte få bli hos mig. Men jag duschar med plastsprutan titt lsom tätt och så får jag se hur det går.

14/11 -07

Jag köpte ett rör med sådana kvalster och fick det i dag. I mitt rör är det full rulle kan jag lova. Fullt med små röda kryp som far omkring.

14/11 -07

Hej Masdevallia och alla andra!
Jag kontaktade Nyttodjur.se som sagt var och Kersti som hon heter som driver det var mycket tillmötesgående och förklarade att saker kan hända på vägen med de små djuren. I den "döda burken" skulle det finnas 500 kvalster, i burken hon skickat nu finns 2000 och de springer omkring som tokiga på insidan av burken just nu. Nu ska jag och rovkvalstren strax äta, jag får palt och rovisarna får smarriga spinnkvalster (Urrk!!)
Få höra hur det går för dig och rovisarna, Masdevallia. Min största farhåga just nu är att bli allergisk mot kvalsterbajset, så jag ska pilla i mig lite Clarityn för säkerhets skull. Tänk om man skulle bli allergisk mot att hantera de kära orkidéerna, hemska tanke Jag skojar inte, sånt kan hända.

Vad bra att det löste sig Monica !
Vad tycker dom om att äta mer än spinn?
Monika

14/11 -07

Jag tycker att det är lite svårt att veta vad man ska förvänta sig av en sån här.. produkt. Visst så finns det kvalster i mitt rör men inte ser jag några 500. Gömmer de andra sig i spånet? Är de ägg eller??? Det är förvisso kallt ute så en del kan ju ha kilat vidare. Men jag ser inga lik.....

14/11 -07

Nej, om det är Nyttodjur.se du beställt ifrån så ska de vara högst levande, inga ägg alltså. Kvalstrena klamrar sig fast i spånet tills det är lugnt om kring dom. När flaska stått någon lodrätt nån timme hade många rovisar krupit upp i korken. Jag har genomskinliga hål i korken på denna stora flaska, det saknades på den lilla 500-kvalstersflaskan. Men om du ser att det kryper omkring rovisar på sidorna så har många säkert placerat sig i korken.. Det är därför som man ska snurra flaskan vågrätt ett par varv så att kvalstrena i korken fördelar sig mera jämt i spånet före utsättandet.

14/11 -07

Ja du Monika, de gillar spinnkvalster, och när dom är slut så går dom lös på varandra. Ja, det är sant, de blir kannibaler när maten börjar tryta. Och det är när det börjar bli brist på andra rovisar som det börjar bli lite farligt för gemene man. I bästa fall märker man det bara när man kollar sig i spegeln och upptäcker en silvergrå ton i håret som även verkar lite trött och glanslöst. Vid stora angrepp märker man att bla..stråna ramlar av. Det sägs att det finns ett schampo som hjälper, men jag vet inte om jag tror på det.

Åh nu fattar jag varför jag fått så grått hår!Tänk vad man kan lära sig mycket här på OP-häpnadsväckande eller hur Monica(ehhhhh,vad hette schampot sa DU ?)

Monika

14/11 -07

Det som stod i neonskrift för mig i denna tråd var ordet p-a-l-t...så nu dreglar jag värre än vanligt - lyckliga människa som får klämma i dig såna delikatesser en mulen novemberdag...Ännu lyckligare blir du om du lyckas spara ett par stycken att steka upp i småbitar i morr'n, med lingonsylt och skirat smör....åh, det var många, alltför många år sedan sist, suck och sukt och hemskans vad hungrig jag blev;-)

15/11 -07

Ja, uppstekt är faktiskt godare.
Efter palten hamnar man i paltkoma, så mycket mer blev inte gjort efter maten. Nu är alla rovisar på plantorna och jag hoppas att de gör sitt jobb.

15/11 -07

Heter det Bokeberg's med Emuolja? Eller var det kanske mot kvalster i hundpäls? Vet inte säkert, tyvärr!

Ge ditt svar

Jag är liekvinnan.
Kan man inte jobba borta veckor i taget och ändå ha fina orkideer? Nix pidix!
Har nu svamp och rött spinn på allt som inte heter Phal. eller Paph. och har idag skurit bort en diskho full med blad...
Tänkte börja behandla med Stop från Weibulls (ekologisk) mot svampen och hoppas på det bästa.

Några goda råd därute? Och nej, jag kan inte byta jobb!

/fia

Nyckelord: spinn, svamp

Ring Polia?

23/8 -07

Skaffa ett orchideskåp eller vivarium. Då kan orkisarna få ljus och vatten varje dag fast du inte är hemma. Ha timer på ljuset och på vatten och fläktar. Bästa tipset jag kan ge. Annars får du skaffa en inneboende orkisvakt.

27/8 -07

Vi har börjat avveckla ett stort akvarium (370 l), tanken på litet skåp är myyyycket lockande.... Men det får bli efter nästa omgång bortavaro, få se hur mycket som överlever till dess!

Kanske dags att starta en orkidé-Poolia?? Orkidé-hotell??

Ge din åsikt

Jag tänker beställa Ardap.
200 ml kostar 100:-
Man måste minst beställa för 200:-
Frakten kosta 100:- och fakt. avg 29:- oavsett
om man beställer 2 eller 6.
Nån annan som behöver som kan hämta här eller hämta upp i Lund 8 September

Observera - inget att använda inne i en lägenhet.
Utomhus eller i garage, förråd. Perfekt att behandla flera plantor i t.ex en sopsäck som stängs ca 30 minuter.

Otroligt effektivt mot alla typer av spinn och annan
ohyra. Jag använder det bara mot spinn eftersom de finns
mildare medel mot annan ohyra.

Har räddat flera plantor åt mig.
200 ml räcker ganska så länge.

Jag beställer min 2 eller högst 6.

Svara i denna tråd inom 24 timmar för jag beställer i morgon vid samma tid. Först till kvarn gäller.

Nyckelord: spinn, Ardap

20/8 -07

Ska till Lund dagen innan dig, så tyvärr får jag stå över.

20/8 -07

Mattias

Jag kommer nog den 7:e vid halv fem - fem en stund.

20/8 -07

Jag tar gärna en förpackning - har haft ett elände med spinn på framförallt Dendrobier.

20/8 -07

Jag tvivlar på att jag är kvar så dags tyvärr.

20/8 -07

Jag vill gärna ha en förpackning om det går bra, Bertil.

20/8 -07

Beställ en åt mig också, men jag tvekar om jag ska till Lund - men vi träffas ju ändå.

20/8 -07

Har du inte testat vitlökshabanerosoppan ännu Bertil Jag har aldrig använt nåt annat mot spinn. Dom förvandlas till små chilimumier.

20/8 -07

Ja då är vi uppe i 4. Max 2 till.

20/8 -07

Lasse den hade jag glömt. Men det är bra att ha mer än ett altenativ så du får gärna påminna mig. Vid svåra angrepp va än det vara må så varierar jag produkt för
att unvika att de små kräken blir resistenta.

20/8 -07

Berätta mer om soppan Lasse Sorry Bertil för frågan om "konkurrentens" produkt

20/8 -07

Kamila nej, nej - jag tjänar inte ett öre på detta - bara att det blir billigare för mig och övriga än att beställa själva.

Carina - eftersom du låter tveksam bokade jag snabbt flygbiljett åt Kerstin med Supersavertravel.
Hon flyger från Arlanda den 7:e 20:50 med SAS.

21/8 -07

Lasse, mer om habanerovitlökssoppan för mig också! Jag har för mig att du berättat om den tidigare men jag har glömt. Tur att habanero inte är någon bristvara här hemma. Våra tre enorma plantor har satt minst ett sjuttiotal frukter så det lär vi ha ett tag.

Habanerovitlökssoppa låter intressant.
Blandning av cigarr och vitlök?=0

21/8 -07

Jaså finns det såna cigarrer också. Jag kommer bara ihåg Havanna, dom rökte morfar på sin tid. En kalaskula till mage, ett godmodigt skrockande och en ask Havanna 2 - det var morfar det.

Vitlökshabanerosoppan: En habanero och ett par vitlöksklyftor mosas/pressas och läggs att dra en stund i ett par deciliter vatten. Rör om några gånger. Sila sen bort bitarna t ex genom ett kaffefilter. Koncentratet är klart. Man kan testa sig fram hur mycket som behövs mot olika kryp och populationer, men en riktlinje kan vara att börja med 1:40, dvs 25 ml till 1 liter vatten. Tillsätt en skvätt såpa också i samband med tillblandningen.
Behandlingen bör upprepas några ggr för bästa effekt.
Koncentratet förvaras lämpligen i kylskåp.

Hälsar Lasse
nyss hemkommer från skogen med en kasse vitmossa och tre skavsår

21/8 -07

Lasse - ofta när man upptäcker spinn så är det brådis. Jag hinner inte börja med soppkok.
Men jag skall sannerligen prova det när jag får bättre med tid.

21/8 -07

Hej!
Jag vill gärna ha en förpackning om det går!

21/8 -07

Då var det 5.
Jag, Carina,
Tiger, Vilma, Mia levereras i Lund.
1 kvar till 21:24 annar tar jag 2 själv.

21/8 -07

Inte koka Bertil, bara mosa
Hoppas du inte tog illa upp för att jag blandade min chilisoppa i din Ardaptråd? Det är nu bara så en gång för alla att det väcks nån liten oresonlig typ i mitt inre när folk hotar att sprida gift omkring sig. Jag kan inte rå för det och jag vet inte om jag vill heller.

21/8 -07

Lasse så klart jag inte tog illa upp. Varför skulle jag det.

22/8 -07

Tack Bertil, vi ses i Lund.

Lasse
Känner mej hur dum som helst, fattar fortfarande inte vad en habanero är.
Enda kopplingen jag får är till cigarrer å det tror jag inte du avser.
?
Eje

22/8 -07

Habanero är en sorts chilipeppar. En av de starkaste som finns. Har gula/orangea frukter som ser ut som skrynkliga mini-paprikor, ungefär.

22/8 -07

Där hann du före, Björn.
Tilläggas kan att för den som inte är van vid habanero så bör den hanteras med viss försiktighet; att peta i fruktköttet och sen gnugga sig i ögonen, eller nån annanstans förresten, är inte att rekommendera.
Tilläggas kan också att förutom att vara gul/orange kan den även vara helt röd.

Aha, tack för upplysningen. Det märks nu klart å tydligt att jag inte är någon stjärnkock.
Har aldrig använt den typen av krydda, varken i nudlar eller påssoppa.
Eje

22/8 -07

I detta sammanhang är det på sin plats att utfärda en speciell varning till herrar. Hantera inte habanero eller andra starka chilifrukter utan handskar om ni har tänkt er att gå och kissa sedan! D Det lärde sig min man snabbt och effektivt....D

22/8 -07

(ohh, vad tyst jag ska vara nu, tyst, tyst, inte säga ett knyst om de roliga filmerna i huvudet...oj vilken självbehärskning, jag håller på brissera men jag ska inte...hoppas middan är klar så jag får sansa mig...)

31/8 -07

Fick hem Ardap idag - 3 till Lund - kommer på Lördag

En iaktagelse : Min Laelia purpurata växte dåligt tidigare i sommar. 4+ under starkt ljus - anade några små, små prickar - så plötsligt en rörde sig.
En enda sprutning med Ardap - och ännu efter 4 veckor inte ett tecken på ohyra.

Det var falskt spinn - bland de värre kreaturen.

Ännu inte ett kräk i sikte.

Alla ullöss verkar också borta efter dopp tre gånger i provadolösning a la Mattias.

31/8 -07

Det låter betryggande, Bertil. Jag har heller inte sett några ullöss efter provadodusch och dopp a la Mattias. Nu väntar jag förtvivlat på Ardap:en i Lund (jag kommer också på lördagen). Tills dess får mina kära stå ute och frysa på balkongen. Vill minsann inte ha in spinn i lägenheten. Vad blir jag skyldig?

31/8 -07

Jag tycks ha missat nåt - vad är dopp á la Mattias???

31/8 -07

Mia: Dopp á la Mattias - 4 provadopinnar löses i 1.5 liter vatten. Låt de infekterade plantorna dra en i denna lösning en bra stund. Upprepa efter en tid. (exakta tider har jag gömt, tyvärr)
Dopp á la Thomas D: Lös 2 provadopinnar i en liter vatten. Ställ krukan stå i denna blandning. Låt stå i minst 1 timme. Upprepa helst två gånger med ca 10 dagars mellanrum.

31/8 -07

Mattias dosering har jag själv använt tidigare, men bara vattnat igenom, inte låtit stå mer än nåt ögonblick. Effektivt mot bomullslöss i vilket fall som helst.

31/8 -07

Det är snarare "Dopp ala Magicboy". Det var han som beskrev det här på sidan första gången tror jag. Det är effektivt, men fy farao vad illa provadolösningen doftar när den fått stå ett tag. Det doftade ruttna ägg i hela huset idag.

31/8 -07

Eva - 729 kr/6 - du får räkna själv.

Då får jag rikta ett stort tack till Thomas - Magicboy.

Mattias- jag hade min provadodrink 2-3 veckor i en plastbehållare med folie över - det luktade inte mycket när jag tömde den.
Jag behandlade 5 plantor med denna batch.

Ge din åsikt

Har letat på Neovita, men det var lite tunt med bilder så jag postar en. Problemet har definitivt vart uppe tidigare.

Men iaf, en del av mina plantor har fått nått på sig. Frågan är vad och om det går att göra nånting åt det. Mer bilder kan ges om så behövs.

Tack på förhand

Nyckelord: spinn, svamp

1/8 -07

Har kollat lite i min bok Orchid Pests and Diseases.

Hittad två bilder med liknande angrepp:

1. Långvarigt spinnangrepp

2. Svampangrepp

Ok, tack Berrak... nu har jag ingen bok till hands här men har du lust å kolla vad som kan göras åt det? Kassera?

1/8 -07

Du måste först kolla om det finns spinn. Läsglasögon 4+ eller lupp avslöjar falsk spinn.
Dra ett vitt bommulstyg under bladen - hittar du inget är det troligtvis inte spinn.
Rött så är det spinn.

Är det svamp finns det fungicider att köpa bl.a. på Bauhaus.

I USA där boken är utgiven finns det massor av preparat att köpa - här är det mer tunnsått.

Bah! ... klart det skulle vara spinn! ... Mycket skit under bladen!

då är det väl bara att kasta dom antar jag... svår att få bukt med om jag fattat det rätt?

1/8 -07

Rött spinn är enkelt att få bukt
med - falskt spinn är svårare - kolla nyckelord spinn för falskt spinn

Dessutom skulle jag det skulle behövas ett rejält bildkartotek för just sjukdomar och annat på orkideer.
Det finns inte så mycket på nätet, massor med beskrivningar men inte så mycket bilder.
Utmaning för Björn.

Henrik - mer bilder tack.

Tack åter igen Berrak, jag tar nya bilder under morgondagen i dagsljus.
Håller med dig, bilder är precis vad som saknas... ordentligt med bilder

9/2 -09

Hej! Jag har bekymmer med några plantor och har letat efter nyckelord och bilder, men det är svårt att hitta rätt bland skadedjur, virus, svamp osv. Här i tråden efterfrågas fler bilder - "ett rejält bildkartotek" - och jag vill bara ansluta mig till denna önskan!

9/2 -09

Håller med! Använd gärna min bild på sköldlössen, den är ganska tydlig. Vore sedan bra om sådana bilder kopierades av Björn till ett särskilt bildbibliotek så man inte var tvungen att ha dom kvar bland sina egna. Där vill man väl bara ha sina fina bilder.......

9/2 -09

Calypso, det finns ett antal sidor på nätet om svamp och olika skaddjur,
sök på t.ex. pests eller fungus och liknade.
En sida är denna

9/2 -09

Ja, ett särskilt bildbibliotek vore toppen! Det är ju ofta man hittar en tråd där en bild diskuteras, som inte är kvar längre. Så är det knepigt att följa med i diskussionerna, och det gör ju gamla trådar mindre användbara, tyvärr...

9/2 -09

Calypso, det är väldigt svårt att på en bild avgöra vilken typ av skador
det kan vara, ibland kan ett svårt angrepp av spinn likna svampangrepp.
Det säkraste sättet är att använda uteslutningsmetoden, hittar man ingen
ohyra på plantan efter noggrann kontroll med lupp eller liknande, då har man
eliminerat en orsak, sedan kan man behandla mot svamp. Om inget hjälper
kan det kanske vara ett virus/bakterieangrepp, o.s.v.

Ge ditt svar

Morr, försökte glädja mig åt att det åtminstone inte var något problem med mina orkideer, nu när rosorna är uppätna av rådjur och perennerna av spanska slemsniglarna. Vad upptäcker jag då ,jo misstänkt silvriga bladundersidor på flera orkideer. Jag är inte helt säker på att det är rött spinn den här gången. Hur skiljer man rött spinn från falskt spinn? Tycker att de här spinnen är så små. Går det överhuvudtaget att behandla falskt spinn om det skulle vara det?
/Helena

Nyckelord: ohyra, spinn

31/7 -07

Helena

Rött spinn ser man med blotta ögat. Falskt spinn är betydligt mindre och svåra att se när man blir äldre och behöver läsglasögon.
Jag har behandlat falsk spinn med en produkt som heter Ardap och som skyddar ett bra tag. Vet ej om det går att få tag i numera.
Provado mot spinn kanske fungerar. Har inte haft falskt spinn på länge.

31/7 -07

Berrak, tack för ditt svar.
Kanske det är falskt spinn, kan bara se dem med lupp.Förmodligen är det bäst att slänga de drabbade plantorna, men det känns trist eftersom den ena av dem var en av mina allra äldsta orkidéer. Ardap är inte det något slags lössmedel för husdjur, eller är jag helt ute och cyklar nu?
/Helena

31/7 -07

Ardap använs mot kvalster i terrarier bl.a. för ormar. Jag ock en kompis köpte det för länge sedan av en konservator.
Det är giftigt så jag har bara använt det ute. T.ex stoppade ned 10 drabbade plantor i en sopsäck. Sprayade och stängde.
Lät den stå 30 minuter. Sen fanns inte spå av spinnen och de kom inte tillbaka heller.

Ge ditt svar

Vattnade papharna i dag och upptäckte att min Paph. bellatum hade dussintals vita, ulliga fiender. Som tur är har jag alltid en flaska 70% tvättsprit hemma för dyliga tillfällen

Nyckelord: vattning, spinn

13/6 -07

Irrrrrk!
Lycka till!

13/6 -07

Ush, jag ryser i kroppen varje gång jag får syn på en....brrrrr

13/6 -07

Isch, magev958, såna obehagliga gäster!
Då hade jag en betydligt trevligare Vattendag, i lördags, då jag fick plaska omkring i timmar på en luftmadrass i Vänern och det kändes som att bada i Medelhavet. Det lär ha varit mer än 22 grader i vattnet - i början av juni! Som det blötdjur man är var det rena terapin för kropp och s(j)äl. Nu, en halv vecka senare med en tredjedel av den temperaturen och regn känns det som ett avlägset semesterminne;-) Jag får sova inne i natt igen, vatten ovanifrån känns inte lika charmigt och batteriladdande som det man får sänka sig ner i
Nå, hoppas dina oinbjudna gäster fattade galoppen och gav sig iväg, hickande, lullande och glada i ullen

Ge din åsikt

24/4 -07

Ohyra mm

Tråkigt när sambon tittar på fotboll på tv, då får man roa sig med nåt annat. Satt och beundrade tillväxten på mina älsklingar i ljuset i soffan.. hittade till min fasa ett mycket litet, men ändå, spinnangrepp (tror jag) på min Dendrobium nobile hybrid! Har nu isolerat den plantan men får vänta tills imorgon med att kolla allt ordenligt (tur att jag är ledig). Men vad tusan gör man då? Är det bara att spreja gift på orkidéer också eller? Plantera om också antar jag.

Hade ett stort angrepp på mina andra krukväxter för ungefär ett år sedan och fick då slänga ganska mycket, är väl tack vare det min orkidénoja ökade. Misstänker starkt att jag gärna slängde dem dock, för att göra plats för annat.. skäms.

Såg för övrigt på samma planta typ sockerdroppar på undersidan av bladen.. ? Har bara sett på knoppar/blommor på min Spathoglottis innan. Vadan detta??

Nyckelord: spinn, ohyra

24/4 -07

Såg iofs detta på "råd o bilder" om vita flygare på denna sidan nu när jag tittade:
"Djuren skadar plantan genom att suga växtsaft från dess blad och stammar. De lämnar också en sockerhaltig vätska efter sig, så kallad honungsdagg. I daggen kan det växa sotdaggssvampar vilka ger mörk beläggning på blad och stammar."

Uuuhh, det låter bekant. Men det är inte vita flygare jag har, inga vuxna individer iallafall.

Tacksam för idéer. /Caroline

24/4 -07

Kolla på Alla Nyckelord. Leta upp Spinn. Där finns flera inlägg som kan hjälpa dig.

Jag förstår att du tittade på dina orkidéer!

Börja med att spola av dem ordentligt i duschen först. Upprepa detta regelbundet, kanske var 5-7 dag. Ta bort angripna blad om det är möjligt(speciellt om det är trips, som lägger ägg i bladen). Är inte angreppet för stort så brukar ohyran ge upp efter några veckor. Det har fungerat för mig flera gånger. Både på trips, löss och spinn. Sköldlössen fick smaka på min hemmagjorda såpa/matolja blandning, sen gav de också upp. Men man får ha ett vakande öka på växterna, för rätt som det är så dyker de kanske upp igen. ju tidigare man sätter in motangrepp, ju lättare är det att besegra dem. Gift finns det tillräckligt av här i vår värld!

Usch!!! Jag bävar för det, men jag lär mig av era erfarenheter! Tack!!!

27/4 -07

Det blev inte så farligt som jag först fasade för. Bara dendrobiumen och min spathoglottis verkar vara drabbade, och ytterst lite. Tillsammans med min monstera och strelitzia då, men de är inte lika viktiga. Nu står stackarna ute på balkongen dagtid och får tillbringa nätterna i badkaret. Har sköljt av och, jag skäms lite, sprejat massa härligt gift på! Tror det kommer gå bra, det var så lite på dom. Men mardrömmen är ju att upptäcka massor på allihopa, vad tusan gör man då??.. Uuh, vill inte tänka på.
Klippte av min spathoglottis blomstängel som nu tronar i ensamt majestät i en flaska i fönstret. Mycket ståtligt.

Ge ditt svar
Från rebson.

Har en Dendrobium Thyrsiflorum som har fått förändringar på ett blad men vet inte vad det är.
Övrigt på plantan verkar OK.

Nyckelord: Dendrobium, spinn

Hallå,

Du har tyvärr fått spinn. Behandla med Pyrex Plus, Frukträd effekt (som jag är lite skeptisk till men som många är nöjda med). Gå igenom dina andra plantor och kolla för spinn är snabba på att infektera andra plantor.
Lycka till

Mvh

Micke

24/2 -07

Brukar man inte kunna pilla bort det? Detta sitter fast som om man har sprayat på det.

Spinn är ett litet spindeldjur, de är microskopsmå som inte går att pilla bort. Det vita är "utsugna" växtceller.

Linda

Vilken fin bild, ”rebson”! Tack "epi" och "Lika" för alla råd! /L

Ge ditt svar