Dum som ett spån?

10/11 -07

Upptäckte att åtminstone en av mina orkisar har spinn, så jag beställde rovspinnkvalster via nätet och har strött ut det på bladen. I två dagar har jag stirrat på högar med sågspån i mina orkidéer, och undrar om företaget som sålde dessa "rovdjur" skrattar högt hela vägen till banken. Har jag betalat 198:- för 1 dl sågspån? Djuren ska ju vara röda och så stora att de syns, men det finns inte tillstymmelse till liv i spånet. Kanske något för Sverker Olofsson? Skulle nog bli bra TV om det inte vore så pinsamt dumt.

Nyckelord: spinn, spinnrovkvalster

10/11 -07

Det låter ju inte så kul ?Har Du kontaktat säljaren ?
Fy fasen för sånt lurendrejeri !
Monika

10/11 -07

Jag ska kontakta säljaren. Rovvalstren ska vara större än spinnet, och eftersom jag kan se spinnet men inte några rovkvalster så kan det inte finnas några där. Det skulle finnas ca 500 rovkvalster med i granulatet.

10/11 -07

Hej Monica
Av vilken försäljare har du köpt det?
tina

10/11 -07

Göteborgs botaniska köper ocså detta "sågspån".Jag har själv aldrig sett dessa rovkvalster men personalen säger att det är effektivt och tycker dom det så måste det ju fungera.

10/11 -07

Men jag har fått rådet att inte använda inne - de ska ha hög luftfuktighet och det är för växthus.
Jag använde dem i mitt uterum och det var jätteeffektivt, men man blev förvånad innan man såg rovkvalstren. Jag tänkte likadant att jag blev lurad. Men de fungerar men jag tvekar om de funkar inomhus?

10/11 -07

Carina, hur länge dröjde det innan du såg rovkvalstren? Kan det vara rovkvalsterägg jag har fått och att man får räkna med att det tar en tid innan de kläcks och börjar jaga?
Den här sorten Spidex tror jag det heter, får användas inomhus, inte bara på friland eller i växthus.

10/11 -07

Hej

Jag fick påsar med rovkvalster i somras som ska hängas i växthus. Men jag har aldrig sett dom trots att dom måste varit verksamma då jag i år inte haft några trips som annars brukar komma på hösten.

MVH
Tmmy

10/11 -07

Tina,
jag har beställt det via sidan Nyttodjur.se
Nu har jag mailat nätföretaget.

11/11 -07

Javisst är det ägg du får och det dröjer lite innan du ser dem - men du får verkligen krypa nära för de är inte stora de heller.
Får användas helt ok - men jag tror för att få maxeffekt vill de ha hög luftfuktighet som i växthus. Men jag har använt inne också men då såg jag till att höja luftfuktigheten rejält.

11/11 -07

Okej, jag gillar mina tapeter så superfuktigt kan det tyvärr inte få bli hos mig. Men jag duschar med plastsprutan titt lsom tätt och så får jag se hur det går.

14/11 -07

Jag köpte ett rör med sådana kvalster och fick det i dag. I mitt rör är det full rulle kan jag lova. Fullt med små röda kryp som far omkring.

14/11 -07

Hej Masdevallia och alla andra!
Jag kontaktade Nyttodjur.se som sagt var och Kersti som hon heter som driver det var mycket tillmötesgående och förklarade att saker kan hända på vägen med de små djuren. I den "döda burken" skulle det finnas 500 kvalster, i burken hon skickat nu finns 2000 och de springer omkring som tokiga på insidan av burken just nu. Nu ska jag och rovkvalstren strax äta, jag får palt och rovisarna får smarriga spinnkvalster (Urrk!!)
Få höra hur det går för dig och rovisarna, Masdevallia. Min största farhåga just nu är att bli allergisk mot kvalsterbajset, så jag ska pilla i mig lite Clarityn för säkerhets skull. Tänk om man skulle bli allergisk mot att hantera de kära orkidéerna, hemska tanke Jag skojar inte, sånt kan hända.

14/11 -07

Vad bra att det löste sig Monica !
Vad tycker dom om att äta mer än spinn?
Monika

14/11 -07

Jag tycker att det är lite svårt att veta vad man ska förvänta sig av en sån här.. produkt. Visst så finns det kvalster i mitt rör men inte ser jag några 500. Gömmer de andra sig i spånet? Är de ägg eller??? Det är förvisso kallt ute så en del kan ju ha kilat vidare. Men jag ser inga lik.....

14/11 -07

Nej, om det är Nyttodjur.se du beställt ifrån så ska de vara högst levande, inga ägg alltså. Kvalstrena klamrar sig fast i spånet tills det är lugnt om kring dom. När flaska stått någon lodrätt nån timme hade många rovisar krupit upp i korken. Jag har genomskinliga hål i korken på denna stora flaska, det saknades på den lilla 500-kvalstersflaskan. Men om du ser att det kryper omkring rovisar på sidorna så har många säkert placerat sig i korken.. Det är därför som man ska snurra flaskan vågrätt ett par varv så att kvalstrena i korken fördelar sig mera jämt i spånet före utsättandet.

14/11 -07

Ja du Monika, de gillar spinnkvalster, och när dom är slut så går dom lös på varandra. Ja, det är sant, de blir kannibaler när maten börjar tryta. Och det är när det börjar bli brist på andra rovisar som det börjar bli lite farligt för gemene man. I bästa fall märker man det bara när man kollar sig i spegeln och upptäcker en silvergrå ton i håret som även verkar lite trött och glanslöst. Vid stora angrepp märker man att bla..stråna ramlar av. Det sägs att det finns ett schampo som hjälper, men jag vet inte om jag tror på det.

14/11 -07

Åh nu fattar jag varför jag fått så grått hår!Tänk vad man kan lära sig mycket här på OP-häpnadsväckande eller hur Monica(ehhhhh,vad hette schampot sa DU ?)

Monika

14/11 -07

Det som stod i neonskrift för mig i denna tråd var ordet p-a-l-t...så nu dreglar jag värre än vanligt - lyckliga människa som får klämma i dig såna delikatesser en mulen novemberdag...Ännu lyckligare blir du om du lyckas spara ett par stycken att steka upp i småbitar i morr'n, med lingonsylt och skirat smör....åh, det var många, alltför många år sedan sist, suck och sukt och hemskans vad hungrig jag blev;-)

15/11 -07

Ja, uppstekt är faktiskt godare.
Efter palten hamnar man i paltkoma, så mycket mer blev inte gjort efter maten. Nu är alla rovisar på plantorna och jag hoppas att de gör sitt jobb.

15/11 -07

Heter det Bokeberg's med Emuolja? Eller var det kanske mot kvalster i hundpäls? Vet inte säkert, tyvärr!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Monica:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik