Spinn

18/3 -08

Arrggh! Blir så trött! Upptäckte nåt jävelskap på min Dendrobium signatum idag. Rött spinn - vanligt spinn, eller är det samma sak? Det blir rött iallafall när jag stryker fingret under bladen.. Och den har stått i fönstret tillsammans med alla andra och blivit doppad i samma hink. Ni pratar om Provado-drinkar här ibland, men jag hittar inga inlägg om det direkt..? Eller är jag bara för förtvivlad för att se ordentligt?..

Lösa upp pinnar i vatten och bada?
Alla i rummet, även de jag inte ser nåt på, de har ju badat i samma balja?
3 vattningar eller nåt?
Isolera under tiden är svårt eftersom jag bor i ganska liten lägenhet och har plantor i alla fönster, inte kan man ställa ut dem på balkongen heller.

Är så förtvivlad!

Nyckelord: spinn

18/3 -08

Hej! Har haft nånslags löss på min nobile ett par gånger och vet hur arg man blir!De som fungera bäst hos mej var följande: satt stor plastkass över plantan och spraya in under med insektspray.Lät det stå så några timmar och voila, lössen stendöda och ha ej kommit tillbaka,än.Lycka till!

18/3 -08

Det verkar vara rött spinn! Vanligt spinn spinner trådar och är lättare att få bukt på.

Vanlig Provadospray och Provadopinnar upplösta i vatten fungerar inte på spinn, de har 8 ben istället för löss som har 6 ben.
Däremot kan Provado Plus fungera. Jag är däremot inte speciellt förtjust i att använda gifter så jag har behandlat de spinnplantor jag haft med rödsprit + såpa. Det kräver lite uthållighet men spinnen försvinner.

Annars kan man beställa rovkvalster som vad jag har hört gör ett bra jobb. Dessa måste även vara anpassade för vilket byte de ska ta.

18/3 -08

Frukträds Effekt fungerar också på rött spinn - oljan kväver dom små otäckingarna.
Det är f ö också giftfritt och bladen blir blanka.

18/3 -08

Nu har jag iallafall varit på Blomsterlandet och inhandlat Provado Plus, Fruktträds Effekt kollade jag efter men det fanns inte. Har efter mycket om och men bestämt mig för att bara behandla de tre plantor som jag hittat spinn på, en Dendrobium, en Spathoglottis och en Maxillaria. Men jisses vad den där burken gick åt, det där räcker ju inte ens till två behandlingar! Och bara tre plantor, att det skulle kosta så mycket pengar..
Jaja, hoppas det funkar nu iallafall, har ju ingen lust att lägga ner alltihopa nu när jag ska flytta och bygga fin orkidéhylla och grejor som jag ser fram emot så!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av callis:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik