Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om röta

Nyckelord: röta

Inlägg med röta som nyckelord.

10/6 -17

+ 11/6 -17

Ska jag ge upp?

Från JossaL.
Från JossaL.

Hej,

Jag har övervattnat min orkide, har fått klippa bort ruttna rötter efter detta. Bladen gulnade efterhand och fick veta att jag skulle plocka bort dem och ställa den längre in i rummet. Såg att röta kom tillbaka på rötterna så tog bort lite Till, lät den stå kort kort i vatten med näring. Efter en vecka ser den ut så här. De små rötterna som var på väg har torkat, innan vsr de mer gröna och pigga. Är den död? Vågar jag vattna då de ser så torra ut?

Nyckelord: Röta, Skadad

10/6 -17

Jag hade satsat på en ny

10/6 -17

Är nog ganska kört Om man råkat vattna för mkt är det ännu värre att ställa plantan på en mindre ljus plats. Bättre med ljus för nytillväxt om krafter finns.

11/6 -17

Om den inte är en superovanlig dyrgrip så skulle jag nog slänga den.

11/6 -17

Och man göder inte heller en planta som inte är i full vigör. Sorry! Var det bara en billig variant så köp en ny!

Ge ditt svar

En av mina brudorkidéer har kämpat för sitt liv länge nu... Först angrepp av sköldlöss. Och nu mögel/röta.
Sköldlössen trodde jag att jag hade fått bukt med - efter några veckors trixande kunde jag inte hitta några fler löss. Den började ta sig igen och efter ytterigare några veckor fick den ett nytt blad. HURRA!
MEN ICKE! För ca en månad sen upptäckte jag att komposten börjat mögla. Antagligen har den stått för fuktigt under en vecka då jag var bortrest. Försökte då att plantera om den och när jag tagit den ur sin kruka såg jag nere på rhizomet att där fanns sköldar kvar!! Jag petade bort sköldarna jag kunde hitta, skar bort ruttna/döda rötter (det blev nästan inga kvar...), diskade krukan och planterade om i ny kompost.

Har ni några tips!? Tror ni att den går att rädda?? Kan man få den att skicka ut nya rötter??? Plantan i sig är egentligen inte så speciell, men den har ett emotionellt värde och jag har redan kämpat mycket med den, så det skulle göra mig skitglad om jag kunde vinna den här kampen och slippa slänga stackaren! Bladen är i alla fall fortfarande fina!

Nyckelord: Röta, Sköldlöss, Phalaenopsis

3/5 -15

Jag vill oxå helst vinna. Ibland, jobbar jag dock med mig själv för att inse faktum: är det värt det? Alla kvarvarande orkisar, riskerar de smitta?! Mardrömde häromnatten att hela skåpet drabbats av rött spinn : vaknade med hjärtklappning vid 03.30... Läskigt! Nä, känn efter när det är dags att släppa taget och gå vidare .

Mitt enda råd är Miljöboden i väl tillknuten plastpåse i restavfallskärlet! Jag har också försökt "bota", men riskerar inget längre och vill inte ha smitta, som sprids till de andra plantorna. Sköldlöss (har ännu inte träffat på dem) och ullöss (har haft) är mycket svårbekämpade, Jag har för länge sedan kommit över lusten att vinna över odjuren och ser dem numera bara som hemska inkräktare, som jag inte lägger någon energi på! Mao slänger direkt en smittad planta nästan oavsett vad det är!
Hoppas du kan bita ihop och slänga den! Du har ju gjort ett försök att rädda den, men de fanns kvar. Det är så de är, man tror de är borta, men de luras odjuren!

4/5 -15

Hej iikmo jag har två orchide men nästa inga rötter och jag prova semi Water teknik och det funkar för nya rötter om du vill testa. Semi Water är man tar bort kompost och låt orchide 48 timmar med vatten och en droppar näring och 5 dagar utan vatten. Lycka till.

5/5 -15

Tack för era svar!!
Ni har säkert rätt... det är bara jag som är sentimental och så vill jag känna mig duktig att jag lyckats rädda kraken. Hittills har inte lössen smittat någon annan växt i alla fall (peppar peppar!!!).
Men jag är nyfiken på att testa det där Semi Water! Om jag fortsätter att hålla plantan isolerad så kanske jag kan ha den att experimentera på Tack för tipset!

Ge ditt svar
Röta på vit phaleonopsis. Från EdwinR. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: röta

Prata om bilden

Gott folk,

idag upptäckte jag att rosetten på min Paph. vietnamense x victoria-reginae hade lagt sig ner, och ni kan skåda anledningen i bild. Jag måste fått vatten i rosetten sist jag vattnade?!

Rotsystemet är ok, går det att trimma ner rosetten på något sätt så plantan får en chans - eller är det tvärkört nu?

Nyckelord: Vatten i rosetten, Paphiopedilum, Röta

12/2 -13

Ajaj...ser tyvärr helkört ut...

12/2 -13

Vad synd, jo tyvärr nog inte mycket att göra

12/2 -13

Sk*t...vad slarvigt! Är det helkört kan jag lika gärna klippa ner rötan och se vad som händer med rötterna? Men antar att det krävs blad för fotosyntes/näringsupptag? Hur funkar de däringa bladlösa sorterna då?

12/2 -13

Oj så tråkigt! Jag tror inte att Paphar är så bra på att skjuta nya skott direkt från rötterna, särskilt inte om det saknas blad. Stämmer det, månne? Bladlösa sorter har rötter som innehåller klorofyll och alltså kan genomföra fotosyntesen. Så tror jag att det var, om jag nu minns rätt vad jag lärde mig en gång i tiden. Jag uppdaterar gärna min bristfälliga kunskap...

12/2 -13

Annika Ja, det ser inte bra ut, men växter kan förvåna mot alla odds Granska ordentligt om det kan finnas en tillväxtpunkt (vilande tillväxtzon) som klarat sig. Rensa bort alla ruttna skadade delar och kör med universalmetoden med plantan i en påse med lite fuktig vitmossa. Med lite tur och medvind och lite solsken i blick kanske kanske du kan få igång den igen. Jag har en gång lyckats med detta konststycke. Kostar inget att försöka

12/2 -13

När det är ruttet hela vägen ner till rötterna, vilket ser ut att va fallet med din planta, är det som sagt kört

12/2 -13

Jag inser att läget inte är kanon, jag tänker som du Calypso att bara rötter på en sort som inte är bladlös borde ha svårt med fotosyntes/tillgodogöra sig energi? Men som Jörgen J säger, man vet aldrig! Jag har skrapat bort allt ruttet (rötterna hade inte hunnit drabbas) och kanelat och satt den i fin bark med toppen högt ovan barken. Den står nu inne i mitt akvarium med fläkt där det är 21-22 grader. Jag kan lika gärna slänga den om ett par veckor som nu.
Blomtjuven, jag tror du har rätt i det, men prova kan man alltid
Och Jörgen J - hur skulle en vilande tillväxtzon se ut? Menar du början på en ny rosett? Någon sådan ser jag tyvärr inte...

12/2 -13

annika Den ser ut som en litet fjäll eller platt liten knopp. Men som Blomtjuven sa så ser läget rätt illa ut på bilden, men du kan ju alltid avvakta, det skadar ju inte om den står några veckor till.

12/2 -13

Annika Jag tror som Jörgen J att en påse med vitmossa kanske kan ge ännu större chanser till räddning ifall det nu finns en liten oskadad tillväxtpunkt (vi håller tummarna!). Vitmossa har väl också vissa antiseptiska egenskaper, som kanske kan vara till nytta i ett fall som detta?

Vad gäller rötter så har ju många (de flesta?) epifytiska arter (alltså med blad) också klorofyll i rötterna, men paphar har väl inte det? Utan tillväxtpunkt kan det väl hursomhelst vara hugget som stucket med den saken - det hjälper väl inte om det inte finns någon punkt med celler som kan producera ett nytt skott?

13/2 -13

Calypso, jag har ju både påse och mossa hemma men jag undrar om en Paph med såpass mycket rotsystem kvar verkligen vill stå så fuktigt? Någon tillväxtpunkt har jag inte kunnat se men har inte heller tittat efter så noga. Men nu förstår jag vad ni menar, jag har sett en sådan på min lilla Paph. fairrieanum

Hmm, här vet jag inte om Paphar skiljer sig faktiskt?
Men jae, finns det ingen tillväxt på G är det kanske sak samma...

13/2 -13

Hadde selv et par slike tilfeller i terrariet både med Paph og Phal som fikk vann i rosetten. Jeg bare la de være og begge kom med nye skudd. Paph kom med skudd fra rhyzomen som bare poppet ut fra et annet sted i potta. Phal kom med ny skudd fra basisen av den som rotnet. Så det er håp. Jeg ville bare lat den være i krukken sin og passet på at det er ikke for lav RH. resten er det bare å vente og se.

13/2 -13

Olga, skönt att höra att fler än jag begår misstag
Menar du att du även lämnade bladen och det som ruttnat?
Jag gjorde ju rent, så det är bara rötter kvar... Hade du kvar den i kruka med bark?
Hur mycket ljus hade du? Jag har min skrutt i ett akvarie på högkant där det är runt 21-22 grader nu, men inte så mycket ljus.

Ge ditt svar

Jaha, då har jag lyckats orda stamröta för första gången i mitt liv (vet inte om det heter så på svenska - stem rot heter det på engelska i alla fall) och självklart ska det vara en av de nya fina P. equestrisarna också.

Jag har häckat mycket på ett annat orkidéforum. vilket är varför jag inte varit så aktiv här. Det var tack vare en av medlemmarna där som jag grävde upp aurean ur papperskorgen och inledde operation "rädda keiki".

Jag högg bort så mycket jag kunde av de angripna delarna, behandlade sårytorna med ett bakteriedödande, sårbehandlingsmedel, desivon (hade ingen väteperoxid hemma så jag chansade, har jag otur så dödar kemikalierna i desivonet keikin), för att sedan behandla dessa ytor med kanel. Sedan planterade jag om den i en mindre kruka och nu står den i karantän.

Moderplantan är dödsdömd då rötan nått själva kärnan av stammen, men sidoskottet går kanske att rädda.

Anledningen till varför jag slängde plantan och drabbades av allmän panik igår var för att jag fruktade att den drabbats av "Black Rot" (Pythium eller Phytophthora - osäker på stavningen) som tydligen är väldigt smittsamt, allmänt dödligt för orkidéer och svårt att göra något åt.

Jag får se hur detta kommer att utveckla sig, om keikin kommer att dö eller ej. Känner mig inte som världens mest lyckade orkidéägare just nu.

Nyckelord: Phalaenopsis equestris aurea, Röta

23/2 -12

Ajaj, inte kul! Hoppas du lyckas rädda keikin iallafall, den ser stor och fin ut. Får du den att överleva så har du en fin planta där sen.

23/2 -12

Keikin klarar sig om rötan inte sprider sig neråt, det är därför viktigt att skära
av "stammen" så lågnt ner att det bara är frisk vävnad kvar.

23/2 -12

Jag hoppas jag lyckades stoppa rötan i tid, det lär märkas. Jag karvade i stammen för glatta livet för att få bort all röta men om jag lyckades eller ej återstår att se. Moderplantan var ju himla stor och fin den med så keikin har bra gener helt uppenbart. Jag kommer kontrollera den dagligen för att se om rötan sprider sig nedåt då jag tror att den är stoppad uppåt (det var ju trots allt där det var lättast att skära). Bara att hålla tummarna!

23/2 -12

Vad synd på en ny planta! Hoppas det löser sig!

23/2 -12

Verkligen jättetråkigt att höra!! Hade givetvis inte sålt den om jag befarat något sånt här! Som jag berättade för dig, så märkte jag när jag fick hem den från en känd tysk odlare, att den stått för blött och jag planterade därför snabbt om den i ren kompost och höll denna åt det torra hållet. -Men tydligen var chanserna redan körda, trots att jag tyckte att den repat sig bra under de 3 månader som den bodde hos mig... Självklart får du tillbaka pengarna för aurean om du så önskar!
... En liten ljusglimt är iallafall att de andra två nopsisarna som du köpte av mig mår som de ska

23/2 -12

Cecilia K. Jag vet ju att du hade fått den att börja repa sig under den tiden du hade den och jag vet även att du inte sålt den om du sett några tecken på detta. Det kan ju vara så att det här inte hänt om den varit kvar hos dig, det vet vi ju inte. Därför känns det extra trist att den drabbades av detta när du kämpat så med den. Det kan vara något som utlösts av flytten, eller så kanske den t.o.m. blivit smittad av någon av mina här eller så kan jag ha vattnat den för mycket. Jag vill inte ha pengarna tillbaka eftersom det inte går att säga varför den drabbades av stamröta. Låt oss hålla tummarna för att keikin klarar sig istället.

Oja, inga mjuka blad där inte! Särskilt P. schillerianan trivdes att få bli planterad, skulle nog om jag ville kunna använda bladen till att tälja saker med - så fasta är de! Samma gäller rosean. Visserligen har blommorna vissnat (hade inte räknat med något annat, är glad att jag fick njuta av dem ett tag) men bladen är fina och spänstiga och rötterna ser bra ut.

Ge din åsikt

Råkade ju bli med 2 Aerangis rhodosticta på Lennartsnäs när ÖSOS hade evenemang där.
Jag satte ut den ena på auktion men upptäckte till min förfäran några dagar innan den skulle skickas en otrevlig fläck på ett blad.
Jag behöll den fläcksjuka plantan, opererade, kanelade, placerade i egen kuvös, atamonbehandlade och såg hur den förföll mer och mer.
Nu har den förfallit klart, kremering kommer att ske inom kort i braskaminen.
Någon form av röta handlade det nog om, är sur på mig själv över att jag ej gjorde som jag brukar med just den plantan, dvs lyfte upp den ur krukan och kollade status på rötterna för den var ju rätt medioker men se nu har jag lärt mig något igen.
Samtidigt är jag rätt glad ändå för det finns 47(hur gick det till?) orchidéer som lever och mår bra här hemma

Nyckelord: Aerangis rhodosticta, atamon, rötter, röta

20/10 -09

Urrrk och issch va trist!
Jag förmodar att du köpte den av Herman?
Jag har köpt flera mycket tveksamt mående plantor av honom
När jag tittar på hur din planta såg ut vid köpet, så skulle jag nog ha dragit öronen åt mig..... den såg inte frisk ut från början
Förra året bestämde jag mig för att det var sista gången
Sålde du den andra plantan istället, eller har du en kvar nu?

20/10 -09

Om inte jag varit så rusig av såååå många orchidéer hade det kanske gått annorlunda, sen är jag väl kanske inte riktigt så bra på att bedöma kvalitén på vissa små näpna plantor..... De övriga fyra lever iaf fortfarande

20/10 -09

Nej vad tråkigt Elaka de Hex! Den du skickade mig lever och blommar fint! usch kändes som att strö salt i såren att skriva det!

20/10 -09

Zinzol Jag skulle ha mått mycket sämre om jag skickat den numera himmelska plantan till dig!!!! Den var kass från början, det är den första planta som dött för mig se'n jag första gången loggade in på OP så det är inte så synd om mig

20/10 -09

Jo lite synd om dig tycker jag allt ändå

Ge din åsikt

Jag har en Phal.hybrid som inte sett så fräsch ut på ett tag, två stora blad har gulnat. Och nu innan jag hunnit med att kolla dess rötter i komposten så upptäckte jag att ett nytt blad, det ena av två blad som är kvar (!) är extramjukt och brunsvart på vänstra halvan. (Har tagit en bild men lyckas nu inte få ordning på att föra över den till datorn! Grr...) Det kanske kom vatten i bladrosetten) när jag vattnade den senast. Är det något smittämne inblandat i den sortens röta?

Nyckelord: Röta

18/7 -09

Det finns lite olika sorters röta, de flesta vanliga sprids av sporer, men vatten
i bladrosetten på en Phal. kan om man har lite otur orsaka sådant, men det
borde inte orsaka att blad längre ner ruttnar efter så kort tid som några dagar.
Men det är svårt att säga vad det kan vara utan en bild, med de flesta digitala
kameror följer en USB-kabel som bara passar i en kontakt i datorn, windows
hittar sedan automatiskt en flyttbar disk när man sätter i usbkontakten. Vissa
kameror skall man ställa in "Till PC" eller liknande i en meny när man vill koppla
den till datorn om det ska funka.

18/7 -09

Tack för ditt svar , har skrivit PM till dig.

19/7 -09

Från Ingegerd15.

Tack för hjälpen, letherneck! Har nu laddat ner en bild till slut. Det har gått c:a 10 dagar sedan jag vattnade, kanske kom det vatten i bladrosetten då. Och rötterna ovanpå komposten är inget vidare, den får nog gå till orkidéhimlen.

19/7 -09

Rötterna på ytan ser mest ut att att ha haft det för torrt, då vill de bli
lite skrumpna och missfärgade. Jag tycker heller inte att det ser ut som
att det är toppröta orsakat av vatten i bladrosetten, bladen kan bli
gula även av att plantan inte har fått tillräckligt med vatten Speciellt
under den här värmeböljan som vi haft, har i alla fall jag fått vattna mina
plantor dubbelt så ofta som tidigare när vi hade mer normala temperaturer.

19/7 -09

Jo visst har den haft för torrt, den glöms lätt bort då den står i ett rum vi inte är i så ofta. Men just för att den haft så torrt så blir jag så förvånad att det nya bladet känns så mjukt och ser så angripet ut.

19/7 -09

När den har det för torrt blir hela plantan dehydrerad och bladen därmed
mjuka och lite skrynkliga. Den angrips då också lättare av diverse sjukdomar,
och blir känsligare för angrepp av ohyra.

Ge ditt svar

Halloj!
Tänkte ta och bli lite upplyst så här kommer en fråga! Har på en Phallis upptäckt, om man nu kan kalla det för rötbildning, allra längst ut på det minsta nedersta bladet. Har gått någon dag och det såg ut att sprida sig mer och mer in mot stammen så gjorde ett ingrep och kanelade lite.. Jag undrar egentligen bara, vad kan vara orsaken till det?

Saken var att det var väl egentligen inte röta, bara så att en dag upptäckte jag att det var lite brunt i yttersta kanten som sakta men säkert spred sig på bladet. För vid tex vattensamlingar vid stammen så börjar väl i sådana fall inte effekterna utav det ske längst ut på bladet?

Tack på förhand!
Mvh Anton

Nyckelord: bruna blad, röta

4/12 -08

De gamla bladen på Phalaenopsis brukar göra så som Du beskriver,
det är normalt. Jag brukar vänta till bladet har vissnat helt sedan är det
lätt att dra bort.
Röta på Phalaenopsis brukar oftast bli i bladvecken om det blir kvar vatten för länge.

5/12 -08

jag hade en phalaenopsishybrid en gång för längesen som hade en fläck på bladet, den skjöt en stängel som blev alldeles kladdig av sockerdoppar och så småningom blev den mjuk och ruttnade bort. Fick slänga hela växten till slut. Har nyss en stängel på min dend berry oda som bara blev mjuk och dålig bara sådär. E det inte konstigt? är det årstiden och mörkret det beror på eller vad? Jag duschar mina orkideer väldigt sällan, i stort sett bara om de är dammiga.

5/12 -08

Blomtjuven, jag torkar bort alla sockerdroppar eftersom de kan
initiera både svamp och mögelangrepp om man har otur.
Dend berry oda vill ju inte ha det för varmt, 8 -15 grader är optimalt
denna årstid säger man.

5/12 -08

Ah men vad gött, tack så mycket för det svaret letherneck. Det kändes som naturligt, på sättet bladet blev brunare och brunare, såg ju inte alls ut som något angrepp eller vattenröta

6/12 -08

Berry Oda trivs nog rätt bra hos mig ändå, den blommar fint just nu

Ge ditt svar

Snälla hjälp mig!
Ni vet att på en av mina phallar svartnade bottnen. Nu har det inträffat på ytterligare 2 st.
Är det naturigt, att dessa hybrider kanske härstammar från någon art som bryter ner sig själv allt efter som? Eller är det ett virus?
Jag har nu satt de en bit bort från de andra (kan inte flytta de mer än 1 meter)
Jag behöver all hjälp som kan fås! Gissa får ni oxå gärna göra.
Tack på förhand!!!
Mvh Amy

Nyckelord: Phalaenopsis, röta

29/4 -08

HJÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄLP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

29/4 -08

Med "bottnen" - menar du då nere bladrosetten??
Har du fått vatten i nåt bladveck?
För mig låter det inte som virus. Du har ingen möjligthet att lägga in foto??

29/4 -08

Jag kanske har fått någon droppe i rosetten. Vet inte, men det är möjligt. Vad ska jag göra!?!
Har tyvärr inget foto.

29/4 -08

Svårt att hjälpa dig Amy när man inte får se hur det ser ut men är det röta av vatten i bladrosetten då går den bara av helt enkelt....någon här sa en gång att det kunde komma upp en planta bredvid.

30/4 -08

Jag har själv hört att den tappar alla blad och "mår dåligt"och mina har fått både rötter och en har t.o.m. fått en stängelliknande sak
Mvh Amy
PS Det finns alltså ingen behandling?

30/4 -08

Amy, det är inte lätt att hjälpa med endast ledtråden "svart botten"
Om du sätter in ett foto blir det mycket enklare

1/5 -08

Jag vet att ett foto skulle underlätta, men det går inte. Jag tror at Mia kan ha rätt, det är det ända jag kan komma på. Om vi nu säger att det är så, hur ska jag göra?

1/5 -08

Jag är väl ingen expert, men jag kan väl svara ändå.
Om Du menar att toppen på Phallarna blir svart, mjuk och svampig, så är det
nog röta. Du har förmodligen i så fall låtit vatten stå kvar i bladvecken.
Det går nog att rädda plantan om Du är snabb att skära bort det som är skadat,
men det kommer att dröja innan ett nytt skott kommer fram på den friska delen
av plantan. Jag har lyckats rädda en av mina phallar på detta sätt, men det tog
nästan 6 månader innan ett skott bildades längre ner mot rötterna.
Jag lärde mig en läxa av det, ALDRIG låta vatten stå kvar i bladveck när natten
kommer, hushållspapper suger upp bra och man kommer åt nere i bladvecken.

1/5 -08

Tack för svaret, ska gå och göra detta nu!

1/5 -08

Min erfarenhet är att det blir svart i botten efter att vatten har stått kvar .... men även att med lite tur har det kommit upp nya fina blad efter en kort tid, utan att behövt göra något förutom att hålla den torr över bladen !
Övriga skador på bladen är mekaniska skador sedan tidigare "olyckor" .....
Efter att blivit svart i botten och jag inte är så noga med denna, så ställde jag ut den utomhus för en vecka sedan .... och nu när jag skulle fota den, så har det kommit ett nytt och fint blad !
Men jag kan även tänka mig att ett sådant nytt blad inte orkar stå emot de sjuka bladen .... men så länge det finns liv så !
Men du skall inte ställa ut dina plantor utomhus vid denna tiden ... jag har lite speciella förutsättningar här

2/5 -08

Tack Ewert!!!
Får hoppas att mina klarar sig!!!
Mvh Amy

Ge din åsikt

Helt ny här på sidan, och hoppas nån vill hjälpa mig lite.
Det är nämligen så att jag börjar undra vad som hänt med min orkide´.
Den har tappat sina blad, finns bara ett kvar nu. Det började med att bladen gulnade inne vid jorden. Sen trillade dom av, ett efter ett.
Stängeln har blivigt gul och svart längst upp.

Sist jag vattnade tyckte jag nästan det såg ut som om rötterna..nästan möglat eller hur man ska säga.

Jag är relativt ny inom just orkidéer, har jsut upptäckt hur underbara dom är
Så jag hoppas nu då att nån kan hjälpa mig med lite information om vad jag kan göra.
Kanske behöver den en omplantering?
Jag hoppas i alla fall att det inte är helt kört med den.
Kan tillägga att det är en Phaleanopsis.
(Ber om ursäkt om stvningen inte är okej varje gång)

/Madelene

Nyckelord: slappa blad, Phalaenopsis, röta

18/3 -08

Hej Madelene,VÄLKOMMEN hit
Så tråkigt med din Phalaenopsis
Jag funderara över om det hänt med din, som några av mina Phallar.
Innan jag visste bättre kom det ibland lite vatten i bladrosetten. Efter ett tag tappade den alla bladen på en gång
Den hade ruttnat av vattnet i bladrosetten.
Och tyvärr, jag lyckades inte rädda dem från sopsäcken.
Finns det några friska rötter kvar på den?
Jag är helt villig att hålla med dig om att orkidéer är underbara
Jag håller tummarna att den kommer att klara sig.

18/3 -08

Tackar så mycket!

Jag förstår hur du menar, men vad jag vet har det ju inte kommit nåt vatten där. Jag har då aldrig vattnat i bladrosetten, utan alltid sänkt ner krukan så som man ska.
Däremot, är blomman köpt på en icaaffär faktiskt. Dock brukar jag alltid köpa i en blomaffär.
Men det var den sista, vinröd och nedsatt pris, så jag föll för den och kunde bara inte låta den bli kvar där
Så jag funderar på om dom inte hanterat den rätt, eller vad det kan vara.
Jag upptäckte också ikväll att det andra två jag har -har bara hunnit få tre än så länge, har ganska mjuka blad medans den här "sjuka" har hårt blad.
Har du kanske någon aning om vad det kan bero på?

Tackar och bockar för ditt svar!

/Madelene

18/3 -08

Hej och välkommen hit! Mjuka blad kan bero på att den står för fuktigt. Har du kollat hur rötterna ser ut? Vad du kan göra är att köpa mossa (finns torkad på bl a Blomsterlandet) och plantera om orkidén i det. Du kan hitta mer information under länken Råd och bilder högst upp på sidan.

18/3 -08

Hej och välkommen hit!
MIn farmor har en phal. där det översta bladet hade blivit mjukt och sladdrigt. Hon kollade i krukan och komposten var förmultnad och nästan alla rötter hade ruttnat. Hon satte om den i ny "kompost" och nu verkar det gå framåt (detta hände förra veckan)

Mossan ökar ju hastigheten på rötternas växande, men då får man passa sig och inte vattna för mkt.

Jg hoppas verkligen att det funkar och din lilla stackare klarar sig!

Mvh Amy

19/3 -08

FELIXAN

Hej och tack. Jag har kikat på rötterna på de "friska" som har mjuka blad, och deras rötter tycker jag ser fina ut. De är ljust gröna.
Medans den "sjuka" som har hårda blad, har några rötter som är ljust gröna, några som smular sönder om man tar i dom, och några under komposten som har fått mossa och ser faktiskt nästan mögliga ut.
frågan är ju då, om jag ska prova att plantera om den, så får vi se. Annars kanske det inte är så mycket att göra åt saken..synd bara.

19/3 -08

A.ANDERSSON

Tackar så mycket.
Som jag skrev till Felixan,så kanske jag ändå ska ta och plantera om den då, så får vi se vad som händer. Dock har ju den som ser lite "sjuk" ut, hårt blad, medans de två "friska" har mjukt blad.
Och samtidigt som det nästan känns för sent för den här vackra blomman, så har den ju ändå ett "skott" som växer ut från den gula stängeln som är grönt...det är så svårt att veta. Vill ju inte kasta bort den om det finns en chans att den går att rädda.

19/3 -08

Det är en av grundreglerna - inget kastas om det finns en chans att rädda den! Lycka till med omplanteringen. Om några månader kommer du få se att du lyckats!

19/3 -08

FELIXAN
Ja tack det hoppas jag verkligen!! Ska försöka lyckas plantera om den nu också. Idag trillade det sista bladet också av, så nu har den inget alls.

19/3 -08

Behåll den så länge det finns hopp för den!
Klipp bort alla döda rötter när du planterar om, sedan spolar du de återstående i ljummet vatten och efter det sätter du om den i en luftig kruka och ge den en LITEN skvätt vatten så att den "sjunker" ner i krukan. Sätt den sedan på ett fat lite lutande så att den får mkt. luft och var rättså aktiv med blomsprutan, dock inte för mkt. Så gjorde miin farmor iaf. och det verkar funka för henne.
Jag hoppas det går bra för dig och din orkis!
Mvh Amy

P.S. Om du använder den gamla krukan, diska ur riktigt ordentligt (det visste du kanske redan )

20/3 -08

A.ANDERSSON
Tack för tipset, jag tänket prova detta, måste bara köpa komposten först. Var in på en blomaffär idag, och frågade då samtidigt om det här. Då svarade kvinnan att hon trodde den blivigt övervattnad redan innan jag köpt den tyvärr. Men jag ger inte upp!
Annars kan jag fråga en till blomaffär, där jag faktiskt brukar handla.
Men som sagt, tänker prova att plantera om det ändå.

Jag kom att tänka på en sak till, varför planteras inte okridéer i vanlig jord? Detta kan förstås fler svara på om ni vill

20/3 -08

Jo, det kanske är så att den var övervattnad innan, men det finns fortfarande en liten chans att den klarar sig.
Jag vet själv inte varför orkidéer har sådan "kompost" (har aldrig tänkt på det), men jag skulle tro att det är för att de flesta i naturen är epifyter och att de då inte har någon jord, utan de växer på barken och att vi sedan försöker efterlikna det. Men det är förstås en en gissning. Varför de terrestra har samma "kompost" som de epifytiska vet jag inte.

Mvh Amy

20/3 -08

A.ANDERSSON
Ja jag hoppas verkligen att den gör det, för den är verkligen jättevacker. Och mitt mål är nog att ha så många olika färger det bara går haha. Så jag vill verkligen inte att den dör.

Jo men det tror jag också, har funderat också om det kan vara så att det blir för tätt kanske i vanlig jord, eller kanske för att man helt enkelt ska se rötterna bättre..eller nej jag vet faktiskt inte, men det mest troliga är nog det du sa ändå.

Ge ditt svar

Sommarens fädigvuxna skottet på Cattleya aclandiae x schoefeldiana blev så här kolsvart inom bara några dagar!
Några förslag?

Nyckelord: sjukdom, röta, black rot

4/12 -07

Vet tyvärr inte, det har hänt mig ett par ggr också att de blir så, det går ju jätte fort. Hade en Blc i sommras som växte upp och knoppen slog ut, en vecka senare var den svart, hela skottet.
Letade efter svar men det enda jag hittade var att den protesterade mot för mycket näring, blev förvånad, har ju så svag näring till dom så jag vet inte om det stämmer.
Väntar också på om någon annan vet varför så man slipper att det händer.

4/12 -07

Röta. Kallas "black rot" på utrikiska. Jag får det emellanåt på plantor som får för lite ljus samtidigt som de får för mycket vatten eller har för hög luftfuktighet. Vissa sorter verkar vara mycket känsligare än andra. Kanske har med vilka som vill ha en ordentlig viloperiod?
Skär bort och pudra med kanel eller träkol.

Google på "orchid black rot" ger bland annat den här käcka länken: http://www.clanorchids.com/culture/rots....

/Poul

4/12 -07

Tack Poul, intresant läsning. Det verkar allt stämma på mina plantor, tror det är 2 eller 3 som har drabbats av detta, och de har stått lite trångt efter genom vattning vilket har gett för dålig luftcirkulation då.
Jag har alltid en kanelburk stående bland orkideerna och de får lite krydda när jag har varit framme med seckakören som jag bränner med en tändare mellan varje ingrepp.

4/12 -07

TACK POUL Ska det googlas nu....

4/12 -07

Hm, i höst har jag också drabbats av nåt liknande på några av mina cattleyor.
Fast det har varit på de färskaste småbladen - svartnar och dör. Dessutom har jag fått "svarta strumpor" på en del bulber.
Jag har tänkt att de fått för hög luftfuktighet, pillat bort allt svart och kanelat.
Tror inte jag plaskat så mycket vatten kring dem (mer än nödvändigt) kan det ha att göra med den minst sagt fuktiga sommaren?

Jag har samma erfarenhet, dvs att flera av mina Cattleyor drabbats av röta i de nya skotten. Har aldrig varit med om det tidigare, och vad jag vet har jag inte ändrat något i hur jag sköter om dem jämfört med tidigare år.

4/12 -07

Samma på en av mina Cattleyahybrider, ett av de nya skottet blev helt svart över en natt,
jag har inte hög luftfuktighet, bor ju i lägenhet och det brukar vara 50-60% som högst.
Den var dessutom inte vattnad på 10 dagar eftersom den vilade efter blommningen,
klippte bort skottet och duttade på kanel, håller den mycket torr ett tag för att se om det
funkade.
Man blir lite skraj, för man vill ju inte att de ska avlida i något man själv orsakat genom slarv.

Jag har inte fått något sådant på mina cattleyor. Beror kanske på att de varit inomhus hela sommaren? Däremot köpte jag en Potinara som blev sådan och det visade sig att det låg en hel nävefull vitmossa i komposten. Nu står de användbara resterna av den på observationsavdelningen i vitmossa...

Jag har haft det på några av våra plantor bland annat två cattleyor o en zygopetalum.. De stog ute i somras under tak. Luftfuktighet har det ju fått denna sommar i Halland.
Fort gick det i alla fall. Den ena cattleyan var en vinst ifrån föreningen, hade fyra knoppar som precis skulle till att öppna sig. Första gången den skulle ha blommat här- känns kymigt.
Pia

4/12 -07

Fy 17 Pia, vad tråkigt med plantan. Och första blomningen till råga på allt elände
Har du någon aning om vad det berodde på?

Den blev bara svart och innan jag han göra så mycket så var det försent.
Den stod i gången mellan vårt hus och förrådet under tak längs med husväggen. Det är ett "blåshål" där så om luftfuktighet och luftcirkulation påverkar så kan det ju ha varit det. Vi hade ett tiotal plantor till där men det var bara dessa tre som drabbades. Visst är det trist.
Pia

8/12 -07

Jag kan tänka mig att den möjligen har stått för blöt på natten? Jag vattnar alla mina tidigt på morgonen så de hinner torka till kvällen.

Ge ditt svar

7/7 -07

Röta

Hur fort drar röta fram på en planta? Hämtade en Ascocentrum miniatum på posten i måndags eftermiddag. Det låg två blad i lådan som fallit av under resan, ytterligare 7-8 blad har rasat sedan dess... I dagsläget är det bara 4 kvar å de två nedersta ser suspekta ut... Kände lite försiktigt på stammen å den känns svampig. Så... Hur fort kan röta pga tex vatten i bladvecken slå till? Jag har duschat den två gånger sen den kom hem, på morgonen så den hinner torka upp under dagen när ljus å fläkt är igång i skåpet.
Har kontaktat säljaren men inte fått något svar än. Var dessutom lite dåligt med friska rötter på den, två kanske tre, men plantan såg så maffig å fin ut när den kom (bara svag antydan till gult på bladrötterna längst ner på plantan då), tänkte att den skickar nytt i skåpet som mina andra har gjort. Som det ser ut nu överlever den inte helgen...
//Åsa

Nyckelord: röta, Ascocentrum

7/7 -07

Röta beror ju på en hur många olika svamp- och bakteriearter som alla tar olika tid på sig men för vissa arter, speciellt de som gärna bor i bladveck kan förstöra en planta blixtsnabbt! Och då talar vi om timmar. Speciellt för Paphar har jag upptäckt, en droppe vatten i kronan över natten och nästa dag kan plantan vara helt förstörd.

Har din ascocentrum legat i en lufttät låda några dagar är det antagligen röta som förstört plantan, du borde kunna klaga hos försäljningen.

Ge ditt svar

Jag har vid 2 tillfällen försökt rädda phal.plantor som ser hopplösa ut i både blad och rötter. Har ,precis som jag blivit rekommenderad lagt lite vitmossa om rotstammen och rötterna och sedan lagt dem i en plastpåse med rejält med luft. Båda gångerna har det bildats vitt luddigt mögel på plantorna lite här och var.
Vad gör jag för fel?
Detta har handlat om plantor som jag tagit hos min mor - nästan ur papperskorgen!
Nu har jag en phal.planta som jag verkligen bryr mig om, som är ganska ny och har riktigt fina starka blad, men bara en stackars halvdan rot. DEN MÅSTE RÄDDAS!!
Jag vill inte lägga den i påse och misslyckas en gång till. Som ni ser på bilden är även bladen skadade längst ner vid roten. (Plantan är upp och ner på bilden, det var lättare att ta kort då)

Nyckelord: rötter, röta

24/1 -07

Det låter som om vitmossan har varit för blöt. Det räcker med att ha mossan fuktad och sedan hellre duscha mossan ofta. En planta med få levande rötter har ju svårt för att suga upp vatten.

Vilken typ av vitmossa har du? Den man köper torkad i plattor kan lätt bli för kompakt och behövs luftas upp. Levande vitmossa tycker jag är allra bäst att rädda plantor i om man har rengjort den från sniglar mm.

Det verkar som om även bladen fått röta och då kan det vara svårare att rädda den. Prova att ta bort skadade blad eller pudra med kanel för at stoppa att det fortsätter inåt. Jag har haft plantor som klarat sig trots röta men även de som dött snabbt.

24/1 -07

Jag har aldrig förstått mig på denna påsmetod, det borde bli en utmärkt miljö för mögel och bakterier att frodas därinne. Skulle jag ha en planta som din Karin P skulle jag pudra med t ex träkolspulver och sedan plantera i en vanlig kruka i ren, grov vitmossa som hålls aningen fuktig. Jag skulle bli förvånad om plantan inte klarar sig och snart skickar nya rötter och blad. Håller med Margaux om att färsk mossa är allra bäst.

24/1 -07

Jag fick förra vintern en Phalaneopsis av min kollega som hon hittat den utomhus då det var snö och minusgrader. Jag vattnade plantan i ljummet vatten och omplanterade den i ny bark. Den lever i dag och håller på att få nya blad. Övervattna inte.

Bob Wellenstein använder stängbara plastfoliepåsar (ziplock), andra håller upp klämstängda påsar med en eller ett par pinnar och kuvösaktigt blåser in luft, CO2 och fukt, ett par gånger i veckan i påsen. Färsk rengjord Skogvitmossa, Spagnum palustre, påstås vara bäst.
Själv använder jag helst LECA i en kruka i en skål med ett par tre centimeter med Blomstra 50 ppm N (1 ml/l regn) hängande i en tunn plastpåse. Orkar du får du gärna blåsa som ovan. Jag fyller inte på mer vattenlösning förrän nya rötter visar sig om någon månad.

Tor, det där förstod jag inte alls vad du menade
Kan du förklara lite annorlunda tror du? Är krukan och skålen och allt i en tunn påse eller vad menar du?

Lassse, var hittar jag träkolspulver?

Ja, det är svårt att kort och konsist förklara. Ja, det är så som du skriver. Plantan sätts i krukan med LECA. Krukan ställs i en skål med 2-3 cm vattenlösning. Allt placeras i en tunn hängande plastpåse som ger plantan stöd och tätar någorlunda.
Bränner du bjökved blir det ofta kvar kolnade rester som du kan mortla eller fila till kolpulver.
Kanelpulver på en knivsudd bör bara komma på själva sårytan och undvikas falla ned i substratet.

25/1 -07

Karin P!

Krossa lite grillkol (från lövträd) eller överblivna kolbitar från braskaminen el dyl.
Är det jättesvårt för dig att få tag i detta, så ta vanlig malen kanel.

Jag får hem och gräva i kaminen och se om det finns några bitar kvar, det brukar mest bli aska kvar, min sambo har utsett sig själv till att han är bäst i världen på att elda i kaminen och jag får knappt röra ett vedträ!

Denna plantan är nyköpt och jag är lovad en ny om den dör, men jag vill gärna rädda den. Kanske mest för att visa för mig själv att jag faktiskt kan ta hand om mina plantor! För tillfället står den i köpt vitmossa, det är svårt att hitta färsk mossa just nu under snön, men nästa vecka kanske det ¨är borttöat. Den såg faktiskt lite sämre ut igår kväll när jag tittade till den, jag ordnade om lite i mossan så att den blev luftigare. Nu står den i 21°C - ska den stå varmare?

25/1 -07

Hej Karin,

Den här påsmetoden är helt förkastlig.
Plantor skickar ut rötter när de är törstiga. Lägger du plantan i en sluten plastpåse med 100% luftfuktighet, stående luft och ständig väta, blir transpirationen genom bladen nästintill obefintlig likaså vattenbehovet. Varför skulle då plantan skicka ut rötter? Dessutom ruttnar plantan lätt i en sådan miljö som Lassse påpekat helt riktigt.

Mitt råd är att behandla plantan med kanel/träkolspulver och plantera i en vanlig kruka med barkblandning istället.

Man kan även påskynda rotbildningen med varm dusch 40 max 45 grader en gång i veckan, efter duschen ska du torka upp vatten i bladrosetten med t e x en servett och låta plantan övernatta i badrummet så den inte kyls snabbt efter proceduren.
Lycka till!

Intressant diskussion! Påsmetoden med mossa stöds av Bob Wellenstein, AnTec Laboratory. Se www.ladyslipper.com.
Som rothormon lägger jag några kvadratcentimeter ung pilbark i skålen under LECA-krukan. Rötterna avsaltas i ljummet regnvatten en halvtimme och de doppas därefter några minuter i sockerlösning (4 msk/liter). Torr LECA håller jag heltorr ännu några dagar för att rotstressa. Ett par tre centimeter vattenlösning tillföres därefter underifrån dvs. direkt i skålen.
Jag har också positiv erfarenhet av veckovis varmvattendusch efter några veckor som något gott för plantan.

25/1 -07

Jag måste hålla med Svetlana. De där utflippade metoderna funkar inte för mig eller någon annan, undrar om Tor själv lyckats med det, eller om det bara är en teori?

25/1 -07

Hormoner fungerar väl bara på tvähjärtbladiga växter!?!?
Thomas

Någon vetenskaplig och beprövad teori har jag inte, men rent praktiskt prövar jag mig framåt och så här långt har jag kommit. Jag använder mossa eller LECA och söker något bättre.
Jag vet ingenting, alltför få undantag bekräftar det; men...

Jaghar mycket blandade erfarenheter av vitmossa. Tycker i princip att vitmossa är övervärderat. Använder man det måste man vara mycket nogran med att den är och förblir luftig. Vitmossa har en tendens att lätt falla ihop och bli till en kvävande sunkig massa. Har faktiskt lyckats rädda en älskad Phrag besseaehybrid med ren vitmossa, som jag hade väldigt fluffigt runt rötterna, som växte till fint, men efter ca 6 månader fick jag byta ut all vitmossan då den fallit samman och kvävde rötterna istället... Då blev det nästan ren bark istället. Den har just blommat.
Men visst, fluffig vitmossa som man sprayar försiktigt då och då, en tid kan nog vara bra, samt kanel eller kolpulver på rötterna.

25/1 -07

Ja man bör nog byta ut vitmossan ofta. Jag har min Dendrobium anosmum i enbart vitmossa, men då plantan ska torka ut ordenligt vid den här tiden på året så trivs inte vitmosan speciellt bra, dessutom har den blivit "tung". D. anosmum växer i en korg hängande i fönstret, och för tillfället får den en dusch några gånger i vecken och vatten ett par gånger i månaden. Senare då den börjar få en tillväxt kommaer jag att försiktigt att plocka bort den gamla vitmossan med en pincett och ersätta den med fräch spagnum, mycket luftigt.

Sen finns det ju olika sorters vitmossa, så det gäller att man plockar rätt art.

Det finns 45 olika sorters vitmossor enbart i vårt land och 750 olika sorters bladmossor. Jag försöker använda skogsvitmossa, Sphagnum palustre men jag har också framgångrikt använt mossan cypressfläta? (växer några decimeter upp på buskstammar nära kusten) till Disa unifora.

Ge ditt svar

Har nu fått slänga ett antal plantor, de flesta småttingar som jag köpt/bytt till mig under våren.
Vissa har fått röta i skotten, andra har blivit av med rötterna... ytterligare en del för att de var för små för att klara sig, för tidigt urflaskade, eller för små delningar...

Fan vad jag älskar sånt här.

Nyckelord: röta, död, svarta dagar

Stackare! Vissa stunder undrar man vad man håller på med men glädjen blir ju stor när det kommer en massa knoppar.
Själv beställde jag en hel del ifrån tradera innan men det mesta som kom hem var skit så det har jag slutat med.

Jag tycker synd om dig hoppas att du hittar något nytt och fint som du kan ta hand om.

MIssöden drabbar nog oss alla ibland. Vi får nog trösta oss med att orkidéodlarna också ska leva...

23/10 -06

Näää fy så trist och ledsamt Härkbajs, rent av. Hoppas de riktigt stora kärlekarna ändå har klarat sig!

23/10 -06

Inte roligt. Vilka plantor var det och hur många? Går de att ersätta eller var de svåra att få tag på.

Duktigt surt ja, helt klart.
Har en del annat som hänger på sköra trådar...

De som skickades ut idag var en Brassia Rex, en Phalaenopsis Brother sara gold och så vidare, två bulbophyllum, en vandahybrid, en cattleyahybrid, samtliga flaskplantor som tagits ur lite för tidigt, eller fått nåt problem, t ex röta.
Därutöver var det några delningar som antingen varit för små, eller också fått problem, cirrhopetalum, bulbophyllum, paphiopedilum, brassia, och nån oncidium, samt en Tolumnia och en dendrobium i fullvuxet format.

Det enda som kändes riktigt surt var Tolumnian, för den var inte helt gratis... dom andra var egentligen skit samma.
Det var många, men alla var små, så det gör inte så mycket.
Behöver ändå röja massvis med plats för kommande inköp, det är ju snart utställning. Får sälja av lite grejer också...

26/10 -06

Ja, man ska var försiktig då man tar ut plantorna från en flask, av vad jag förstår ska de ömsa rötter efter utagningen från flaskan och ska behandlas mycket varsamt de första månaderna.

Jo, det sägs så...
Nu hade dom här visserligen faktiskt några rötter när jag fick dom, men jag tror fortfarande dom skulle fått mumma till sig ordentligt innan dom skickades nånstans... Majoriteten har ju överlevt utan problem, några växer tillochmed... Jag räknade ju med att vissa skulle avlida... och se på fan, dom minsta dog ju...

Flaskorkidéer har jag försökt driva i vitmossa och LECA. Bäst verkar det vara att öppna flaskan och ta ut de små orkidéerna i handen och vända ner dem på en stor kruka LECA. Dela plantorna genom att centimeterföra dem utåt och fyll över gelen med LECA. Sätt krukan i en tunn plastpåse. Dimspraya morgon och middag. Morgonbladgödsla efter en vecka ett par gånger i veckan. Dutta några droppar regnvatten över gelen och rötterna lika ofta. Efter en månad dutta några droppar 50 ppmN Blomstra (1 ml/liter regnvatten) och fortsätt dimspraya. När de växt till dela plantorna och LECA och sätt dem i var sin kruka och fortsätt dimspraya. Häll av bottenvattnet och göd blomkrukor med det. Fortsätt samma gödning och när de är decimeterstora kragodla dem som på min Sida & Profil.

Nu var det som sagt så att jag köpte urflaskade småplantor, som varit urflaskade någon eller några månader.
Att flaska ur plantor verkar ta alldeles för mycket tid, plats, och utrustning i förhållande till hur många av dom som skulle överleva i min vård...
Och kragodling ger jag nog inte mycket för heller... Visst, det är säkert jättepraktiskt med SH, jag håller tillochmed på att testa det på en planta.
Men jag får nog säga att det är något av det fulaste jag nånsin sett i orkideväg. Ska man sen blanda in folie och annat, vari ligger charmen med odlingen?
Det får nog vara värt att några plantor dör, hellre än att alla plantor förlorar sin charm...

Nä, jag tror jag håller mig till stora, fungerande exemplar i fortsättningen... De har åt minstone en tendens att överleva.

Kul att du provar något nytt!
Spegelfilmsfolie, metalliserad filmfolie av ett chipspakets insida, kan man kragklippa och det speglar blomma, blad, betraktarna och själva ljuset. Karisman kan säkert charma dig själv när du ser dina plantor trivas och blomma.

Tja, jag ser ju så klart de praktiska delarna med SH, speciellt som jag har närmare 120 orkideer och ett antal andra växter...
Men fortfarande, det är totalt avcharmande med lecakulor. Att blanda in gamla chipspåsar händer bara INTE...
Plantorna mår säkert skitbra, men jag har hellre "vanligt" mående plantor än jättevälmående plantor som är fula.
Tror vi har lämnat ämnet lite, men min slutsats är iallafall att kragodling totalt saknar karisma, det förstör ju all form av naturlighet med plantorna, och jag är inte det minsta intresserad av att övergå till det.
Hydro kan jag tåla, men någon folie tror jag inte på, hur fina plantorna än blir.

27/10 -06

Troll. Håller helt med dig. Min erfarenhet är att det är mycket mer ekonomiskt att köpa vuxna plantor men någon gång kan det vara spännande att följa de små liven. Leca för småplantor är jag mycket tveksam till. Jag har använt vitmossa eller små barkbitar med lite vitmossa. Nackdelen med Leca är vad jag förstått risken för saltkoncentration. Kragar, chipspaket etc vill jag helst inte prata om.

Klart det rä skoj med småttingar, och framför allt, det känns bättre (mindre dåligt, kanske), om man råkar ha ihjäl nån liten sak för 80 pengar, än nån fullvuxen sak för 300... det är ju ett praktiskt sätt att testa lite om man klarar av dom.

Leca över huvud taget är rätt trist. Det blir ingen större risk för koncentration av salter och sånt om man sköljer igenom krukan lite då och då, och byter vattnet i "tanken" rätt ofta...
Nä, bark ska det vara. Eller monterat.

28/10 -06

Jag har oxå 2 småttingar som svävar mellan liv och död just nu!! Trist.. men som du säger, 80 spänn är ju inte hela världen.. även om det så klart är supertrist!!

Filmen minskar saltanrikningen som också låg konstantgödsling gör för 50 ppmN (1ml Blomstra/liter regnvatten). Kragöppningens inställningsmöjlighet gör metoden mera gererell och rotoptimal för olika arters luftfuktighet i naturliga habitat. Koncentration sker i alla media om inte regn eller dusch löser upp saltet några gånger om året vid genomspolning.

Ska man inte skölja bort all befintlig gel innan man planterar? Det har jag alltid gjort. Jag brukar sätta mina småplantor i vitmossa+perlit.

Jag har inte din erfarenhet av vitmossa+perlit. Jag har bättre resultat med LECA utan att skölja bort gel på en gång utan mycket sakta som jag beskrivit ovan i jämförelse med att skölja bort gel och plantera i decimeterhög vitmossa i ett par tre centimeter konstant vattennäring, 60 ppm totalt, med fiberväv över mossan i skugga mot södervägg inomhus men med österfönter.

30/10 -06

De flesta odlare rekommenderar att skölja bort all gel innan plantering. När jag handlat flaskor i Thailand har de alltid betonat detta. Även andra odlare i Europa säger samma sak.
En fundering - det borde vara hög risk att få dem kontaminerade när gelen är kvar.

30/10 -06

Japp, bort med all gel -- gelen är ju en näringsgel och är älskad av bakterier och svampar. Så fri tillgång till gelen kommer ge tillväxt av otrevligheter.

30/10 -06

Beror det inte också på vilka plantor man har då man planerar flaskodlade plantor. En del vill ju ha ständig fukt runt rötterna och andra vill ha snabbare uttorkning mellan täta vattningar? Jag har i alla fall fått det rådet att skölja av all agar-agar, och det kommer från en mycket erfaren odlare. Föresten det var inte ett råd, det var en uppmaning. Och jag vill inte förlora en enda planta. Vad jag ska göra med 5-6 Dendrobium tuananhii, (antagligen kan det bli fler). Jag tänker följa frösåddarens råd. D. tuananhii är en ganska nyfunnen art.

Orkidéer är tröga och därför tror jag att har man ett par veckor på sig att låta gelen rinna av och ner i LECA medan man duttar några regndroppar över rötterna. Bakterier och svampar har jag ännu inte sett till trots att plantorna med skål står i en plastpåse på fönsterbrädan. Skålen tömmer jag ur efter ett par veckor eller om vattennivån är en tumbredd högt.

Ja du Tor, alla blir saliga på sin tro, men jag fortsätter nog på det sätt jag alltid har gjort, det har funkat bra hittills.

Kul att det gått så bra för Dig och att Du hittat lösningen. Jag är en mera orolig typ som söker det optimala som nybörjare och tycker om att pröva något nytt, om det nu finns nyheter överhuvudtaget i orkidévärldens mångfald? Det är kul att jämföra olika odlingsmetoder och se skillnader speciellt om ens tro bekräftas och utvecklingen kan fortsätta.
Jag får väl tvätta händerna innan jag vänder flaskorkidéerna och gelen.

Ge din åsikt

18/5 -06

Medel mot röta m m

Ännu en "kemifråga":

Jag läste för ett tag sen att man på t ex snittytor kunde pudra på kanel eller svavel eller kolpulver.
Är dom likvärdiga, eller ...??
Är det samma sak, när det gäller behandling av begynnande röta eller svampangrepp??

Nyckelord: röta

18/5 -06

Har testat alla och tycker alla fungerar bra. Kanel är enklast och doftar bäst.

Savel ger sämt miljö för bakterier och svamp.
Vad kanel skall vara bra för förstår jag inte? Det är ju praktiskt taget bara malen bark.

19/5 -06

Men det kan ju vara en bark med undergörande egenskaper:-)
Det lär vara helt fastställt att kanel sänker blodsockerhalten.
Min svåger, som är åldersdiabetiker, fick rådet av sin läkare att strö kanel på morgonfilen.

19/5 -06

Dendric. Kanel har använts i långa tider och borde väl fungera fortfarande? Förstår inte alls din bevisföring varför det inte skulle fungera.
Oftast är gammal visdom ganska vis.
Svavel är det jag använt minst av de tre medel som nämnts. Tror man måste vara lite försiktigare med svavel.

Ge ditt svar