Skriv början av artikeln om bruna blad

Nyckelord: bruna blad

Inlägg med bruna blad som nyckelord.

24/2 -09

Vågar jag köpa?

Hej alla kunniga! Kan någon ge ett råd till en novis? Jag såg idag en helt underbar phal. i en blomsteraffär, den blommade men såg i övrigt lite skum ut: tre av de understa bladen är bruna eller brungröngula, och sedan var det bara typ tre blad som var gröna. Rötterna verkade väl hyfsade. Vågar jag köpa?? Det vore så oändligt tråkigt om jag gjorde det, och den sedan gick hädan...

Nyckelord: Phalaenopsis, bruna blad

24/2 -09

Själv undviker jag sådana som inte ser riktigt friska ut, eller har misstänkta
fläckar och liknande skador.

24/2 -09

Jo, det låter ju vettigt – men jag tänkte att det kanske bara är jag som oroar mig i onödan... Fullt pris var det också, så expediten kanske bara skulle säga att det inte är något fel på den om jag frågade. :P

24/2 -09

Jag köper alltid blommor efter hur plantan ser ut och rötterna i den mån det går. En kraftig planta med friska gröna blad brukar vara ett gott tecken. Min erfarenhet är att gulnande blad sällan återhämtar sig, fast jag är ju rätt ny på orkidéer själv iofs. Jag skulle inte köpa en planta som har gula blad eller ser allmänt vek ut. Blad som bara skrumpnat lite kan man däremot få bukt med. Sen beror det ju på hur stor omfattningen är, är det bara några gula blad underst men flera stora gröna blad ovanpå så kanske det inte är så farligt. Om du bestämmer dig för att köpa den så kan det ju vara en ide att plantera om den ganska snart så du kan kolla igenom att den inte har ruttnande rötter! Hoppas mina funderingar är till någon hjälp

/Tomas

24/2 -09

Hmmm... tack! Jo, jag kan ju inte släppa den ur tankarna, så nu blev jag lite uppmuntrad Om jag skulle chansa ändå! Går det så går det. Finns den kvar i morgon, så kanske... men då blir det nog frågeterror här på OP...!

Ge ditt svar

14/1 -09

+ 19/1 -09

Bruna bladspetsar

Jag har bruna bladspetsar på flera av mina orkidéer med bulber, tex prosthechea cochleata. Jag har tolkat det som ett tecken på torr luft och inte varit speciellt orolig, men nu har jag sett att de bruna områdena blir större. Jag läste om svartröta i en bok och funderar om det kan vara det. Vad är det?

Nyckelord: ohyra, bruna blad, svartröta

14/1 -09

Bruna bladspetsar kan orsakas av olika anlednignar... ja, torr luft, eller för mycket mineraler i vattnet/näringen (förebyggs genom att spola igenom krukorna var 4-6 vecka med bara vatten, ingen näring). För mycket näring kan också vara en orsak, eller så kan det vara en svampinfektion... Kan du ta en bild så kanske vi kan hjälpa till mer?

15/1 -09

Här kommer bilder på mina bladspetsar på min prosthechea cochleata.

15/1 -09

Det är definitivt inte svartröta. Ser mer ut som någon av de orsaker valkyrie66 anger,
men svamp tror jag inte det är. Prova att höja luftfuktigheten och öka ljuset till cattleya-
nivå, om Du nu inte redan har bra RH och ljus. För lite/mycket vattning kan också orsaka att
bladspetsarna blir bruna.

15/1 -09

hmmm, måste erkänna att jag inte har någon tilläggsbelysning alls, måste kanske fundera på om man ska fixa det. skönt iaf att kunna avfärda hemskheter som svartröta å svamp. jag tror också att min kära bläckfisk är i behov av omplantering så till våren ska jag se till att den får nytt runt fötterna, förhoppningsvis mår den bättre av det. ska nog också sätta ut den på sommaren, det har jag aldrig gjort förut. förresten... jag försökte hitta info om svartröta men hittade ingen. vad är det och hur ser det ut egentligen?

15/1 -09

Svartröta går inte att missa, den kan döda en planta på några dygn,
och plantan blir som namnet svartröra säger, mörkbrun till svart.
Finns lite info om sjukdomar på orkidèer här

Ge ditt svar

Halloj!
Tänkte ta och bli lite upplyst så här kommer en fråga! Har på en Phallis upptäckt, om man nu kan kalla det för rötbildning, allra längst ut på det minsta nedersta bladet. Har gått någon dag och det såg ut att sprida sig mer och mer in mot stammen så gjorde ett ingrep och kanelade lite.. Jag undrar egentligen bara, vad kan vara orsaken till det?

Saken var att det var väl egentligen inte röta, bara så att en dag upptäckte jag att det var lite brunt i yttersta kanten som sakta men säkert spred sig på bladet. För vid tex vattensamlingar vid stammen så börjar väl i sådana fall inte effekterna utav det ske längst ut på bladet?

Tack på förhand!
Mvh Anton

Nyckelord: bruna blad, röta

4/12 -08

De gamla bladen på Phalaenopsis brukar göra så som Du beskriver,
det är normalt. Jag brukar vänta till bladet har vissnat helt sedan är det
lätt att dra bort.
Röta på Phalaenopsis brukar oftast bli i bladvecken om det blir kvar vatten för länge.

5/12 -08

jag hade en phalaenopsishybrid en gång för längesen som hade en fläck på bladet, den skjöt en stängel som blev alldeles kladdig av sockerdoppar och så småningom blev den mjuk och ruttnade bort. Fick slänga hela växten till slut. Har nyss en stängel på min dend berry oda som bara blev mjuk och dålig bara sådär. E det inte konstigt? är det årstiden och mörkret det beror på eller vad? Jag duschar mina orkideer väldigt sällan, i stort sett bara om de är dammiga.

5/12 -08

Blomtjuven, jag torkar bort alla sockerdroppar eftersom de kan
initiera både svamp och mögelangrepp om man har otur.
Dend berry oda vill ju inte ha det för varmt, 8 -15 grader är optimalt
denna årstid säger man.

5/12 -08

Ah men vad gött, tack så mycket för det svaret letherneck. Det kändes som naturligt, på sättet bladet blev brunare och brunare, såg ju inte alls ut som något angrepp eller vattenröta

6/12 -08

Berry Oda trivs nog rätt bra hos mig ändå, den blommar fint just nu

Ge ditt svar

26/1 -08

HJÄÄÄLP!!!!

Nu har min lilla snödrottning börjat ge upp, tror jag.
Bladen börjar bli bruna, men bara ett per bulb.....
Vad gör jag för fel?? Någon som kan hjälpa mig!!!

Nyckelord: bruna blad, snödrottning

Gå in och kolla på nyckelord, snödrottning,,,där kan det kanske finnas tips///tina

26/1 -08

tack för tipset Tina, men tyvärr så hjälpte det mig inte. Fann inget om mitt problem där.....

27/1 -08

Hej smurfan.
Hur ser bulberna ut?
Hur mycket näring ger du?
På vilket sätt blir bladen bruna?
Du har ingen bild på plantan?
Vissa typer av cristata kan naturligt fälla bladen tidigt på de bakre bulberna, så om det är dessa blad som blir bruna behöver det inte vara nån fara. Så länge bulberna ser bra ut finns det gott hopp.

27/1 -08

Jag håller med Lasse.
Jag har en som uppför sig på samma sätt.
Äldre blad blir bruna och faller av.

29/1 -08

hej Lassse och Berrak. Tack för era tips... Kom nog på anledningen. Läste att en del orkidéer inte får stå nära frukt? Gäller det snödrottningen oxå kanske? Råkade ställa en fruktskål under henne...... Har i alla fall flyttat på henne nu, så nu hänger hon under blomlampan... hoppas bara hon repar sig.
Malin

29/1 -08

Malin: Etylen (eten) från t ex frukt påverkar så vitt jag vet bara knoppar och blommor. Dessa "mognar" och vissnar i förtid. Plantan tar inte skada.

29/1 -08

Då sprack den tanken.... Har tyvärr inga möjligheter o ta några kort heller.
Men bladen blir bruna från spetsen och in mot bulban.......? Den har hängt längre in i ett rum, så hon har inte blivit bränd av solen heller....... Villrådig...........

29/1 -08

Inte för att jag vet något om snödrottningar. Men ska de inte placeras lite svalt eller är jag ute och cyklar nu ?.

Om den hänger inne i ett rum, kan det inte vara för varmt och mörkt då ?.

Ge ditt svar

När nya blad som kommer ur en bulb är helt bruna, hur ser felsöknings-schemat ut då? Är det ljus, näring, temperatur eller vattenkvalité som inte är i balans? Händer då och då på fr.a min ena bläckfisk

Nyckelord: Encyclia cochleata, bruna blad

15/8 -06

Bruna blad you say.

Är de blöt-död-bruna eller bara missfärgade?

16/8 -06

Blöt-död-bruna är helt korrekt beskrivning, och det är det innersta av flera i den nya "rullen", där man hade hoppats på en blomstängel. Har du tips vad jag ska ändra på?

16/8 -06

Jag har haft samma sak på min Cochleanthes och det berodde på att den hade fått vatten i de nya skotten. Så det kan vara felet om de står t ex ute i regnet och inte får torka upp.

16/8 -06

Tack för svaret, Gtgoon. Men jag är inte säker på att det i mitt fall är "hela sanningen", för det har kommit tidigare oxå, innan de fick vara ute. Nu har de varit ute för att mutas till blomning och för att motverka dragspelsblad, men de har stått under tak, och det är bara den ena (än så länge i alla fall, peppar, pappar) av två som fått dessa ljusbruna innersta blad. Men jag ska vara extra noggrann att se till så inte väta kommer på skotten, kanske har jag ändå duschat för tätt inpå plantan eller så...bättring utlovas

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.