Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om röta

Nyckelord: röta

Inlägg med röta och synonymerna ruttna rötter, brun röta, rutten som nyckelord.

10/6 -17

+ 11/6 -17

Ska jag ge upp?

Från JossaL.
Från JossaL.

Hej,

Jag har övervattnat min orkide, har fått klippa bort ruttna rötter efter detta. Bladen gulnade efterhand och fick veta att jag skulle plocka bort dem och ställa den längre in i rummet. Såg att röta kom tillbaka på rötterna så tog bort lite Till, lät den stå kort kort i vatten med näring. Efter en vecka ser den ut så här. De små rötterna som var på väg har torkat, innan vsr de mer gröna och pigga. Är den död? Vågar jag vattna då de ser så torra ut?

Nyckelord: Skadad, Röta

10/6 -17

Jag hade satsat på en ny

10/6 -17

Är nog ganska kört Om man råkat vattna för mkt är det ännu värre att ställa plantan på en mindre ljus plats. Bättre med ljus för nytillväxt om krafter finns.

11/6 -17

Om den inte är en superovanlig dyrgrip så skulle jag nog slänga den.

11/6 -17

Och man göder inte heller en planta som inte är i full vigör. Sorry! Var det bara en billig variant så köp en ny!

Ge ditt svar

En av mina brudorkidéer har kämpat för sitt liv länge nu... Först angrepp av sköldlöss. Och nu mögel/röta.
Sköldlössen trodde jag att jag hade fått bukt med - efter några veckors trixande kunde jag inte hitta några fler löss. Den började ta sig igen och efter ytterigare några veckor fick den ett nytt blad. HURRA!
MEN ICKE! För ca en månad sen upptäckte jag att komposten börjat mögla. Antagligen har den stått för fuktigt under en vecka då jag var bortrest. Försökte då att plantera om den och när jag tagit den ur sin kruka såg jag nere på rhizomet att där fanns sköldar kvar!! Jag petade bort sköldarna jag kunde hitta, skar bort ruttna/döda rötter (det blev nästan inga kvar...), diskade krukan och planterade om i ny kompost.

Har ni några tips!? Tror ni att den går att rädda?? Kan man få den att skicka ut nya rötter??? Plantan i sig är egentligen inte så speciell, men den har ett emotionellt värde och jag har redan kämpat mycket med den, så det skulle göra mig skitglad om jag kunde vinna den här kampen och slippa slänga stackaren! Bladen är i alla fall fortfarande fina!

Nyckelord: Phalaenopsis, Sköldlöss, Röta

3/5 -15

Jag vill oxå helst vinna. Ibland, jobbar jag dock med mig själv för att inse faktum: är det värt det? Alla kvarvarande orkisar, riskerar de smitta?! Mardrömde häromnatten att hela skåpet drabbats av rött spinn : vaknade med hjärtklappning vid 03.30... Läskigt! Nä, känn efter när det är dags att släppa taget och gå vidare .

Mitt enda råd är Miljöboden i väl tillknuten plastpåse i restavfallskärlet! Jag har också försökt "bota", men riskerar inget längre och vill inte ha smitta, som sprids till de andra plantorna. Sköldlöss (har ännu inte träffat på dem) och ullöss (har haft) är mycket svårbekämpade, Jag har för länge sedan kommit över lusten att vinna över odjuren och ser dem numera bara som hemska inkräktare, som jag inte lägger någon energi på! Mao slänger direkt en smittad planta nästan oavsett vad det är!
Hoppas du kan bita ihop och slänga den! Du har ju gjort ett försök att rädda den, men de fanns kvar. Det är så de är, man tror de är borta, men de luras odjuren!

4/5 -15

Hej iikmo jag har två orchide men nästa inga rötter och jag prova semi Water teknik och det funkar för nya rötter om du vill testa. Semi Water är man tar bort kompost och låt orchide 48 timmar med vatten och en droppar näring och 5 dagar utan vatten. Lycka till.

5/5 -15

Tack för era svar!!
Ni har säkert rätt... det är bara jag som är sentimental och så vill jag känna mig duktig att jag lyckats rädda kraken. Hittills har inte lössen smittat någon annan växt i alla fall (peppar peppar!!!).
Men jag är nyfiken på att testa det där Semi Water! Om jag fortsätter att hålla plantan isolerad så kanske jag kan ha den att experimentera på Tack för tipset!

Ge ditt svar
Röta på vit phaleonopsis. Från EdwinR. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: röta

Prata om bilden

Gott folk,

idag upptäckte jag att rosetten på min Paph. vietnamense x victoria-reginae hade lagt sig ner, och ni kan skåda anledningen i bild. Jag måste fått vatten i rosetten sist jag vattnade?!

Rotsystemet är ok, går det att trimma ner rosetten på något sätt så plantan får en chans - eller är det tvärkört nu?

Nyckelord: Röta, Paphiopedilum, Vatten i rosetten

12/2 -13

Ajaj...ser tyvärr helkört ut...

12/2 -13

Vad synd, jo tyvärr nog inte mycket att göra

12/2 -13

Sk*t...vad slarvigt! Är det helkört kan jag lika gärna klippa ner rötan och se vad som händer med rötterna? Men antar att det krävs blad för fotosyntes/näringsupptag? Hur funkar de däringa bladlösa sorterna då?

12/2 -13

Oj så tråkigt! Jag tror inte att Paphar är så bra på att skjuta nya skott direkt från rötterna, särskilt inte om det saknas blad. Stämmer det, månne? Bladlösa sorter har rötter som innehåller klorofyll och alltså kan genomföra fotosyntesen. Så tror jag att det var, om jag nu minns rätt vad jag lärde mig en gång i tiden. Jag uppdaterar gärna min bristfälliga kunskap...

12/2 -13

Annika Ja, det ser inte bra ut, men växter kan förvåna mot alla odds Granska ordentligt om det kan finnas en tillväxtpunkt (vilande tillväxtzon) som klarat sig. Rensa bort alla ruttna skadade delar och kör med universalmetoden med plantan i en påse med lite fuktig vitmossa. Med lite tur och medvind och lite solsken i blick kanske kanske du kan få igång den igen. Jag har en gång lyckats med detta konststycke. Kostar inget att försöka

12/2 -13

När det är ruttet hela vägen ner till rötterna, vilket ser ut att va fallet med din planta, är det som sagt kört

12/2 -13

Jag inser att läget inte är kanon, jag tänker som du Calypso att bara rötter på en sort som inte är bladlös borde ha svårt med fotosyntes/tillgodogöra sig energi? Men som Jörgen J säger, man vet aldrig! Jag har skrapat bort allt ruttet (rötterna hade inte hunnit drabbas) och kanelat och satt den i fin bark med toppen högt ovan barken. Den står nu inne i mitt akvarium med fläkt där det är 21-22 grader. Jag kan lika gärna slänga den om ett par veckor som nu.
Blomtjuven, jag tror du har rätt i det, men prova kan man alltid
Och Jörgen J - hur skulle en vilande tillväxtzon se ut? Menar du början på en ny rosett? Någon sådan ser jag tyvärr inte...

12/2 -13

annika Den ser ut som en litet fjäll eller platt liten knopp. Men som Blomtjuven sa så ser läget rätt illa ut på bilden, men du kan ju alltid avvakta, det skadar ju inte om den står några veckor till.

12/2 -13

Annika Jag tror som Jörgen J att en påse med vitmossa kanske kan ge ännu större chanser till räddning ifall det nu finns en liten oskadad tillväxtpunkt (vi håller tummarna!). Vitmossa har väl också vissa antiseptiska egenskaper, som kanske kan vara till nytta i ett fall som detta?

Vad gäller rötter så har ju många (de flesta?) epifytiska arter (alltså med blad) också klorofyll i rötterna, men paphar har väl inte det? Utan tillväxtpunkt kan det väl hursomhelst vara hugget som stucket med den saken - det hjälper väl inte om det inte finns någon punkt med celler som kan producera ett nytt skott?

13/2 -13

Calypso, jag har ju både påse och mossa hemma men jag undrar om en Paph med såpass mycket rotsystem kvar verkligen vill stå så fuktigt? Någon tillväxtpunkt har jag inte kunnat se men har inte heller tittat efter så noga. Men nu förstår jag vad ni menar, jag har sett en sådan på min lilla Paph. fairrieanum

Hmm, här vet jag inte om Paphar skiljer sig faktiskt?
Men jae, finns det ingen tillväxt på G är det kanske sak samma...

13/2 -13

Hadde selv et par slike tilfeller i terrariet både med Paph og Phal som fikk vann i rosetten. Jeg bare la de være og begge kom med nye skudd. Paph kom med skudd fra rhyzomen som bare poppet ut fra et annet sted i potta. Phal kom med ny skudd fra basisen av den som rotnet. Så det er håp. Jeg ville bare lat den være i krukken sin og passet på at det er ikke for lav RH. resten er det bare å vente og se.

13/2 -13

Olga, skönt att höra att fler än jag begår misstag
Menar du att du även lämnade bladen och det som ruttnat?
Jag gjorde ju rent, så det är bara rötter kvar... Hade du kvar den i kruka med bark?
Hur mycket ljus hade du? Jag har min skrutt i ett akvarie på högkant där det är runt 21-22 grader nu, men inte så mycket ljus.

Ge ditt svar

12/6 -12

Ledsen Cambria

Från jesa0041.

Hej!
Jag köpte en Cambria (tror jag det är) för två år sedan och nu har den blivit mkt missnöjd. Det började med att bulberna började bli skrynkliga och bladen hängde mer och mer. Tog upp den ur krukan och insåg att de flesta rötterna var ruttna! Har inte vattnat den på något konstigt sett! de andra Cambria har inga sådana problem. Har nu planterat den i vitmossa i hopp om att den ska sätta nya rötter.
Är det någon som har några andra tips? Idag finns det kanske 10 fungerande rötter!! Så den mår inte så där jätte bra!

Nyckelord: Ruttna rötter, Skrynkliga blad, Skrynkliga bulber

12/6 -12

Hr du möjlighet att ha den ute på nåt skuggigt ställe, så får den högre luftfuktighet. Mina egna Cambrior ska flytta ut i trädgården i morgon, men annars kan man bara ta ut dem dagtid.

13/6 -12

Hej Mia. Tyvärr har jag inte den möjligheten. Har ingen balkong eller uteplats. Sprayar mina blommor varannan dag med blomspruta.

Ge ditt svar

Jaha, då har jag lyckats orda stamröta för första gången i mitt liv (vet inte om det heter så på svenska - stem rot heter det på engelska i alla fall) och självklart ska det vara en av de nya fina P. equestrisarna också.

Jag har häckat mycket på ett annat orkidéforum. vilket är varför jag inte varit så aktiv här. Det var tack vare en av medlemmarna där som jag grävde upp aurean ur papperskorgen och inledde operation "rädda keiki".

Jag högg bort så mycket jag kunde av de angripna delarna, behandlade sårytorna med ett bakteriedödande, sårbehandlingsmedel, desivon (hade ingen väteperoxid hemma så jag chansade, har jag otur så dödar kemikalierna i desivonet keikin), för att sedan behandla dessa ytor med kanel. Sedan planterade jag om den i en mindre kruka och nu står den i karantän.

Moderplantan är dödsdömd då rötan nått själva kärnan av stammen, men sidoskottet går kanske att rädda.

Anledningen till varför jag slängde plantan och drabbades av allmän panik igår var för att jag fruktade att den drabbats av "Black Rot" (Pythium eller Phytophthora - osäker på stavningen) som tydligen är väldigt smittsamt, allmänt dödligt för orkidéer och svårt att göra något åt.

Jag får se hur detta kommer att utveckla sig, om keikin kommer att dö eller ej. Känner mig inte som världens mest lyckade orkidéägare just nu.

Nyckelord: Phalaenopsis equestris aurea, Röta

23/2 -12

Ajaj, inte kul! Hoppas du lyckas rädda keikin iallafall, den ser stor och fin ut. Får du den att överleva så har du en fin planta där sen.

23/2 -12

Keikin klarar sig om rötan inte sprider sig neråt, det är därför viktigt att skära
av "stammen" så lågnt ner att det bara är frisk vävnad kvar.

23/2 -12

Jag hoppas jag lyckades stoppa rötan i tid, det lär märkas. Jag karvade i stammen för glatta livet för att få bort all röta men om jag lyckades eller ej återstår att se. Moderplantan var ju himla stor och fin den med så keikin har bra gener helt uppenbart. Jag kommer kontrollera den dagligen för att se om rötan sprider sig nedåt då jag tror att den är stoppad uppåt (det var ju trots allt där det var lättast att skära). Bara att hålla tummarna!

23/2 -12

Vad synd på en ny planta! Hoppas det löser sig!

23/2 -12

Verkligen jättetråkigt att höra!! Hade givetvis inte sålt den om jag befarat något sånt här! Som jag berättade för dig, så märkte jag när jag fick hem den från en känd tysk odlare, att den stått för blött och jag planterade därför snabbt om den i ren kompost och höll denna åt det torra hållet. -Men tydligen var chanserna redan körda, trots att jag tyckte att den repat sig bra under de 3 månader som den bodde hos mig... Självklart får du tillbaka pengarna för aurean om du så önskar!
... En liten ljusglimt är iallafall att de andra två nopsisarna som du köpte av mig mår som de ska

23/2 -12

Cecilia K. Jag vet ju att du hade fått den att börja repa sig under den tiden du hade den och jag vet även att du inte sålt den om du sett några tecken på detta. Det kan ju vara så att det här inte hänt om den varit kvar hos dig, det vet vi ju inte. Därför känns det extra trist att den drabbades av detta när du kämpat så med den. Det kan vara något som utlösts av flytten, eller så kanske den t.o.m. blivit smittad av någon av mina här eller så kan jag ha vattnat den för mycket. Jag vill inte ha pengarna tillbaka eftersom det inte går att säga varför den drabbades av stamröta. Låt oss hålla tummarna för att keikin klarar sig istället.

Oja, inga mjuka blad där inte! Särskilt P. schillerianan trivdes att få bli planterad, skulle nog om jag ville kunna använda bladen till att tälja saker med - så fasta är de! Samma gäller rosean. Visserligen har blommorna vissnat (hade inte räknat med något annat, är glad att jag fick njuta av dem ett tag) men bladen är fina och spänstiga och rötterna ser bra ut.

Ge din åsikt

Råkade ju bli med 2 Aerangis rhodosticta på Lennartsnäs när ÖSOS hade evenemang där.
Jag satte ut den ena på auktion men upptäckte till min förfäran några dagar innan den skulle skickas en otrevlig fläck på ett blad.
Jag behöll den fläcksjuka plantan, opererade, kanelade, placerade i egen kuvös, atamonbehandlade och såg hur den förföll mer och mer.
Nu har den förfallit klart, kremering kommer att ske inom kort i braskaminen.
Någon form av röta handlade det nog om, är sur på mig själv över att jag ej gjorde som jag brukar med just den plantan, dvs lyfte upp den ur krukan och kollade status på rötterna för den var ju rätt medioker men se nu har jag lärt mig något igen.
Samtidigt är jag rätt glad ändå för det finns 47(hur gick det till?) orchidéer som lever och mår bra här hemma

Nyckelord: röta, atamon, rötter, Aerangis rhodosticta

20/10 -09

Urrrk och issch va trist!
Jag förmodar att du köpte den av Herman?
Jag har köpt flera mycket tveksamt mående plantor av honom
När jag tittar på hur din planta såg ut vid köpet, så skulle jag nog ha dragit öronen åt mig..... den såg inte frisk ut från början
Förra året bestämde jag mig för att det var sista gången
Sålde du den andra plantan istället, eller har du en kvar nu?

20/10 -09

Om inte jag varit så rusig av såååå många orchidéer hade det kanske gått annorlunda, sen är jag väl kanske inte riktigt så bra på att bedöma kvalitén på vissa små näpna plantor..... De övriga fyra lever iaf fortfarande

20/10 -09

Nej vad tråkigt Elaka de Hex! Den du skickade mig lever och blommar fint! usch kändes som att strö salt i såren att skriva det!

20/10 -09

Zinzol Jag skulle ha mått mycket sämre om jag skickat den numera himmelska plantan till dig!!!! Den var kass från början, det är den första planta som dött för mig se'n jag första gången loggade in på OP så det är inte så synd om mig

20/10 -09

Jo lite synd om dig tycker jag allt ändå

Ge din åsikt

Jag har en Phal.hybrid som inte sett så fräsch ut på ett tag, två stora blad har gulnat. Och nu innan jag hunnit med att kolla dess rötter i komposten så upptäckte jag att ett nytt blad, det ena av två blad som är kvar (!) är extramjukt och brunsvart på vänstra halvan. (Har tagit en bild men lyckas nu inte få ordning på att föra över den till datorn! Grr...) Det kanske kom vatten i bladrosetten) när jag vattnade den senast. Är det något smittämne inblandat i den sortens röta?

Nyckelord: Röta

18/7 -09

Det finns lite olika sorters röta, de flesta vanliga sprids av sporer, men vatten
i bladrosetten på en Phal. kan om man har lite otur orsaka sådant, men det
borde inte orsaka att blad längre ner ruttnar efter så kort tid som några dagar.
Men det är svårt att säga vad det kan vara utan en bild, med de flesta digitala
kameror följer en USB-kabel som bara passar i en kontakt i datorn, windows
hittar sedan automatiskt en flyttbar disk när man sätter i usbkontakten. Vissa
kameror skall man ställa in "Till PC" eller liknande i en meny när man vill koppla
den till datorn om det ska funka.

18/7 -09

Tack för ditt svar , har skrivit PM till dig.

19/7 -09

Från Ingegerd15.

Tack för hjälpen, letherneck! Har nu laddat ner en bild till slut. Det har gått c:a 10 dagar sedan jag vattnade, kanske kom det vatten i bladrosetten då. Och rötterna ovanpå komposten är inget vidare, den får nog gå till orkidéhimlen.

19/7 -09

Rötterna på ytan ser mest ut att att ha haft det för torrt, då vill de bli
lite skrumpna och missfärgade. Jag tycker heller inte att det ser ut som
att det är toppröta orsakat av vatten i bladrosetten, bladen kan bli
gula även av att plantan inte har fått tillräckligt med vatten Speciellt
under den här värmeböljan som vi haft, har i alla fall jag fått vattna mina
plantor dubbelt så ofta som tidigare när vi hade mer normala temperaturer.

19/7 -09

Jo visst har den haft för torrt, den glöms lätt bort då den står i ett rum vi inte är i så ofta. Men just för att den haft så torrt så blir jag så förvånad att det nya bladet känns så mjukt och ser så angripet ut.

19/7 -09

När den har det för torrt blir hela plantan dehydrerad och bladen därmed
mjuka och lite skrynkliga. Den angrips då också lättare av diverse sjukdomar,
och blir känsligare för angrepp av ohyra.

Ge ditt svar

Halloj!
Tänkte ta och bli lite upplyst så här kommer en fråga! Har på en Phallis upptäckt, om man nu kan kalla det för rötbildning, allra längst ut på det minsta nedersta bladet. Har gått någon dag och det såg ut att sprida sig mer och mer in mot stammen så gjorde ett ingrep och kanelade lite.. Jag undrar egentligen bara, vad kan vara orsaken till det?

Saken var att det var väl egentligen inte röta, bara så att en dag upptäckte jag att det var lite brunt i yttersta kanten som sakta men säkert spred sig på bladet. För vid tex vattensamlingar vid stammen så börjar väl i sådana fall inte effekterna utav det ske längst ut på bladet?

Tack på förhand!
Mvh Anton

Nyckelord: bruna blad, röta

4/12 -08

De gamla bladen på Phalaenopsis brukar göra så som Du beskriver,
det är normalt. Jag brukar vänta till bladet har vissnat helt sedan är det
lätt att dra bort.
Röta på Phalaenopsis brukar oftast bli i bladvecken om det blir kvar vatten för länge.

5/12 -08

jag hade en phalaenopsishybrid en gång för längesen som hade en fläck på bladet, den skjöt en stängel som blev alldeles kladdig av sockerdoppar och så småningom blev den mjuk och ruttnade bort. Fick slänga hela växten till slut. Har nyss en stängel på min dend berry oda som bara blev mjuk och dålig bara sådär. E det inte konstigt? är det årstiden och mörkret det beror på eller vad? Jag duschar mina orkideer väldigt sällan, i stort sett bara om de är dammiga.

5/12 -08

Blomtjuven, jag torkar bort alla sockerdroppar eftersom de kan
initiera både svamp och mögelangrepp om man har otur.
Dend berry oda vill ju inte ha det för varmt, 8 -15 grader är optimalt
denna årstid säger man.

5/12 -08

Ah men vad gött, tack så mycket för det svaret letherneck. Det kändes som naturligt, på sättet bladet blev brunare och brunare, såg ju inte alls ut som något angrepp eller vattenröta

6/12 -08

Berry Oda trivs nog rätt bra hos mig ändå, den blommar fint just nu

Ge ditt svar

23/6 -08

Phaleanopsis

Från Andni432.

Hej!
Vi skulle behöva lite experthjälp med våran phaleanopsis. Alla rötter hade blivit som vattenslangar och vi tvungna att klippa av dem. Nu har den bara några små stumpar kvar, dock med svarta ändar på rötterna, och vi undrar vilket det bästa sättet är att plantera den på. Den hade varit i leca när den blev sådan här. Är det bättre att prova EPIWEB eller nåt annat? Andra tips på skötsel för återhämtning är också mycket välkomna!
Mvh
Johanna och Anders

Nyckelord: ruttna rötter, Phaleanopsis

23/6 -08

virra lite sphagnum (vitmossa) runt de rötter som finns kvar och plantera i orkidékompost (bark och cocosfiber) vänta ca 2 veckor med att vattna. kanske spraya lite lätt ovanpå om du är osäker. ställ den lite svalare EJ kallt. och sen vattna som vanligt och hoppas på det bästa. rötterna borde då söka sig ner i komposten för vatten och det krävs flera rötter till detta så du bör få nya rltter oxå. jag har själv varit med om något liknande, fick heller inte många rötter kvar. men pröva detta och se vad som händer.

23/6 -08

Jag skulle plantera om helt och hållet i mossa och då även se till att luftroten kommer ner i mossan. Håll mossan lätt fuktig så finns det chans att den återhämtar sig. När det har bildats några kraftiga rötter så kan du successivt bland in bark i komposten. Jag tror att det finns fler råd beskrivna under "Råd och bilder". Jag gjorde så med min som säckade ihop och det verkar ha lyckats. De nedersta bladen lär inte återfå sin forna glans men de kommer ju att försvinna med tiden.

23/6 -08

nu när du fått två olika råd, vilket kommer du nu att göra?

23/6 -08

Den bästa kuren för dåliga rötter är att sätta dom i mossa... denna måste ju hållas lätt fuktig hela tiden, annars blir det för torrt.... dock får inte mossan vara FÖR blöt, då får det motsatt effekt.. Lycka till..

24/6 -08

Instämmer med Felixan, mossa är det bästa man kan sätta en Phal i när den behöver fukt för att få nya rötter. Den är dessutom bra ifall bladen har blivit mjuka. Lägg lite frigolit bitar i botten av krukan först så att det blir lite dränering så överflödigt vatten lätt kan rinna ut. Mvh Monica

24/6 -08

+ 25/6 -08

Tack för hjälpen!
Jo vi anade att mossa var rätt väg så det gjorde vi med engång.
Men sen fick jag idén att använda epiweb eftersom vi har en hel del liggande.
Får se om man planterar om den i epiweb, har ju liknande funktion bara att det ska lufta bättre.
hmm kommer att återkomma i ärendet när vi diskuterat det hela.

Mvh
Anders & Johanna

24/6 -08

Phalaenopsis har väl lite för grova rötter för epiweb har jag för mig? EW passar bättre för de arter som har mindre finare rötter... rätta mig gärna någon om jag har fel, använder själv inte EW så väldigt mycket..

24/6 -08

Jag har de flesta av mina phalenopsis i Epiweb, odlade alla i Leca S/H tidigare - måste ju variera mig.
De trivs bra i Epiweb.

25/6 -08

ahaa, nu blev man verkligen sugen på att testa, får se om man kan hålla fingrarna i styr.

Jag har gett upp EW helt när det gäller Phalaenopsisar-hos mig trivs dom inte i det substratet.
Monika

25/6 -08

vad är EW för substrat? hur ser det ut?

25/6 -08

Det ser ut som scotch Brite tvättsvampar - grova och riviga inte speciellt skönt men de trivs. Hela mitt jätteskåp har EpiWeb som bakgrund och botten, och de flesta plantorna växer på Epiwebplattor eller grenar som är gjorda av Epiweb. Kolla på Dusks hemsida!

27/6 -08


Nu var den planterad i EpiWep, lägger upp en ny bild om någon vecka så ni får se hur det gick med den.

Ge ditt svar

Fick en jättestor Cattleya av en vän. Efter nåt halvår inspekterade jag rötterna (ja jag borde ha gjort det innan...) och alla utom 4 var helt ruttna. Jag klippte bort allt dött och delade upp den i mindre delar med sekatör. Testade tre olika sätt att få nya rötter. Vitmossa var inte alls bra, den delen som fick det bildade inga nya rötter alls. Avdunstande vatten och daglig dusch lyckades inte heller. Däremot semi-hydro! Nya rötter började bildas efter ett tag och lyckan var gjort. Nu står alla delningar i leca.

Nyckelord: Cattleya, leca, vitmossa, rotbildning, ruttna rötter, semi-hydro, delning

9/6 -08

Gratulerar, och alla odlingssätt är bra när det fungerar, nu är det bara att
vänta på att den blommar.

24/7 -08

Tänkte uppdatera med att säga att det inte gick så bra till slut. Jag fick för mig att alla delningar var sjuka/hade ohyra och slängde alltihop. Trist när det bildades rötter och allt.

24/7 -08

Det var ju tråkigt med ett sådant slut. Men visst fick du en bra erfarenhet på vägen? (Och vi andra också för den delen...) Bättre lycka nästa gång!

Ge ditt svar

Snälla hjälp mig!
Ni vet att på en av mina phallar svartnade bottnen. Nu har det inträffat på ytterligare 2 st.
Är det naturigt, att dessa hybrider kanske härstammar från någon art som bryter ner sig själv allt efter som? Eller är det ett virus?
Jag har nu satt de en bit bort från de andra (kan inte flytta de mer än 1 meter)
Jag behöver all hjälp som kan fås! Gissa får ni oxå gärna göra.
Tack på förhand!!!
Mvh Amy

Nyckelord: röta, Phalaenopsis

29/4 -08

HJÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄLP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

29/4 -08

Med "bottnen" - menar du då nere bladrosetten??
Har du fått vatten i nåt bladveck?
För mig låter det inte som virus. Du har ingen möjligthet att lägga in foto??

29/4 -08

Jag kanske har fått någon droppe i rosetten. Vet inte, men det är möjligt. Vad ska jag göra!?!
Har tyvärr inget foto.

29/4 -08

Svårt att hjälpa dig Amy när man inte får se hur det ser ut men är det röta av vatten i bladrosetten då går den bara av helt enkelt....någon här sa en gång att det kunde komma upp en planta bredvid.

30/4 -08

Jag har själv hört att den tappar alla blad och "mår dåligt"och mina har fått både rötter och en har t.o.m. fått en stängelliknande sak
Mvh Amy
PS Det finns alltså ingen behandling?

30/4 -08

Amy, det är inte lätt att hjälpa med endast ledtråden "svart botten"
Om du sätter in ett foto blir det mycket enklare

1/5 -08

Jag vet att ett foto skulle underlätta, men det går inte. Jag tror at Mia kan ha rätt, det är det ända jag kan komma på. Om vi nu säger att det är så, hur ska jag göra?

1/5 -08

Jag är väl ingen expert, men jag kan väl svara ändå.
Om Du menar att toppen på Phallarna blir svart, mjuk och svampig, så är det
nog röta. Du har förmodligen i så fall låtit vatten stå kvar i bladvecken.
Det går nog att rädda plantan om Du är snabb att skära bort det som är skadat,
men det kommer att dröja innan ett nytt skott kommer fram på den friska delen
av plantan. Jag har lyckats rädda en av mina phallar på detta sätt, men det tog
nästan 6 månader innan ett skott bildades längre ner mot rötterna.
Jag lärde mig en läxa av det, ALDRIG låta vatten stå kvar i bladveck när natten
kommer, hushållspapper suger upp bra och man kommer åt nere i bladvecken.

1/5 -08

Tack för svaret, ska gå och göra detta nu!

1/5 -08

Min erfarenhet är att det blir svart i botten efter att vatten har stått kvar .... men även att med lite tur har det kommit upp nya fina blad efter en kort tid, utan att behövt göra något förutom att hålla den torr över bladen !
Övriga skador på bladen är mekaniska skador sedan tidigare "olyckor" .....
Efter att blivit svart i botten och jag inte är så noga med denna, så ställde jag ut den utomhus för en vecka sedan .... och nu när jag skulle fota den, så har det kommit ett nytt och fint blad !
Men jag kan även tänka mig att ett sådant nytt blad inte orkar stå emot de sjuka bladen .... men så länge det finns liv så !
Men du skall inte ställa ut dina plantor utomhus vid denna tiden ... jag har lite speciella förutsättningar här

2/5 -08

Tack Ewert!!!
Får hoppas att mina klarar sig!!!
Mvh Amy

Ge din åsikt

Helt ny här på sidan, och hoppas nån vill hjälpa mig lite.
Det är nämligen så att jag börjar undra vad som hänt med min orkide´.
Den har tappat sina blad, finns bara ett kvar nu. Det började med att bladen gulnade inne vid jorden. Sen trillade dom av, ett efter ett.
Stängeln har blivigt gul och svart längst upp.

Sist jag vattnade tyckte jag nästan det såg ut som om rötterna..nästan möglat eller hur man ska säga.

Jag är relativt ny inom just orkidéer, har jsut upptäckt hur underbara dom är
Så jag hoppas nu då att nån kan hjälpa mig med lite information om vad jag kan göra.
Kanske behöver den en omplantering?
Jag hoppas i alla fall att det inte är helt kört med den.
Kan tillägga att det är en Phaleanopsis.
(Ber om ursäkt om stvningen inte är okej varje gång)

/Madelene

Nyckelord: röta, Phalaenopsis, slappa blad

18/3 -08

Hej Madelene,VÄLKOMMEN hit
Så tråkigt med din Phalaenopsis
Jag funderara över om det hänt med din, som några av mina Phallar.
Innan jag visste bättre kom det ibland lite vatten i bladrosetten. Efter ett tag tappade den alla bladen på en gång
Den hade ruttnat av vattnet i bladrosetten.
Och tyvärr, jag lyckades inte rädda dem från sopsäcken.
Finns det några friska rötter kvar på den?
Jag är helt villig att hålla med dig om att orkidéer är underbara
Jag håller tummarna att den kommer att klara sig.

18/3 -08

Tackar så mycket!

Jag förstår hur du menar, men vad jag vet har det ju inte kommit nåt vatten där. Jag har då aldrig vattnat i bladrosetten, utan alltid sänkt ner krukan så som man ska.
Däremot, är blomman köpt på en icaaffär faktiskt. Dock brukar jag alltid köpa i en blomaffär.
Men det var den sista, vinröd och nedsatt pris, så jag föll för den och kunde bara inte låta den bli kvar där
Så jag funderar på om dom inte hanterat den rätt, eller vad det kan vara.
Jag upptäckte också ikväll att det andra två jag har -har bara hunnit få tre än så länge, har ganska mjuka blad medans den här "sjuka" har hårt blad.
Har du kanske någon aning om vad det kan bero på?

Tackar och bockar för ditt svar!

/Madelene

18/3 -08

Hej och välkommen hit! Mjuka blad kan bero på att den står för fuktigt. Har du kollat hur rötterna ser ut? Vad du kan göra är att köpa mossa (finns torkad på bl a Blomsterlandet) och plantera om orkidén i det. Du kan hitta mer information under länken Råd och bilder högst upp på sidan.

18/3 -08

Hej och välkommen hit!
MIn farmor har en phal. där det översta bladet hade blivit mjukt och sladdrigt. Hon kollade i krukan och komposten var förmultnad och nästan alla rötter hade ruttnat. Hon satte om den i ny "kompost" och nu verkar det gå framåt (detta hände förra veckan)

Mossan ökar ju hastigheten på rötternas växande, men då får man passa sig och inte vattna för mkt.

Jg hoppas verkligen att det funkar och din lilla stackare klarar sig!

Mvh Amy

19/3 -08

FELIXAN

Hej och tack. Jag har kikat på rötterna på de "friska" som har mjuka blad, och deras rötter tycker jag ser fina ut. De är ljust gröna.
Medans den "sjuka" som har hårda blad, har några rötter som är ljust gröna, några som smular sönder om man tar i dom, och några under komposten som har fått mossa och ser faktiskt nästan mögliga ut.
frågan är ju då, om jag ska prova att plantera om den, så får vi se. Annars kanske det inte är så mycket att göra åt saken..synd bara.

19/3 -08

A.ANDERSSON

Tackar så mycket.
Som jag skrev till Felixan,så kanske jag ändå ska ta och plantera om den då, så får vi se vad som händer. Dock har ju den som ser lite "sjuk" ut, hårt blad, medans de två "friska" har mjukt blad.
Och samtidigt som det nästan känns för sent för den här vackra blomman, så har den ju ändå ett "skott" som växer ut från den gula stängeln som är grönt...det är så svårt att veta. Vill ju inte kasta bort den om det finns en chans att den går att rädda.

19/3 -08

Det är en av grundreglerna - inget kastas om det finns en chans att rädda den! Lycka till med omplanteringen. Om några månader kommer du få se att du lyckats!

19/3 -08

FELIXAN
Ja tack det hoppas jag verkligen!! Ska försöka lyckas plantera om den nu också. Idag trillade det sista bladet också av, så nu har den inget alls.

19/3 -08

Behåll den så länge det finns hopp för den!
Klipp bort alla döda rötter när du planterar om, sedan spolar du de återstående i ljummet vatten och efter det sätter du om den i en luftig kruka och ge den en LITEN skvätt vatten så att den "sjunker" ner i krukan. Sätt den sedan på ett fat lite lutande så att den får mkt. luft och var rättså aktiv med blomsprutan, dock inte för mkt. Så gjorde miin farmor iaf. och det verkar funka för henne.
Jag hoppas det går bra för dig och din orkis!
Mvh Amy

P.S. Om du använder den gamla krukan, diska ur riktigt ordentligt (det visste du kanske redan )

20/3 -08

A.ANDERSSON
Tack för tipset, jag tänket prova detta, måste bara köpa komposten först. Var in på en blomaffär idag, och frågade då samtidigt om det här. Då svarade kvinnan att hon trodde den blivigt övervattnad redan innan jag köpt den tyvärr. Men jag ger inte upp!
Annars kan jag fråga en till blomaffär, där jag faktiskt brukar handla.
Men som sagt, tänker prova att plantera om det ändå.

Jag kom att tänka på en sak till, varför planteras inte okridéer i vanlig jord? Detta kan förstås fler svara på om ni vill

20/3 -08

Jo, det kanske är så att den var övervattnad innan, men det finns fortfarande en liten chans att den klarar sig.
Jag vet själv inte varför orkidéer har sådan "kompost" (har aldrig tänkt på det), men jag skulle tro att det är för att de flesta i naturen är epifyter och att de då inte har någon jord, utan de växer på barken och att vi sedan försöker efterlikna det. Men det är förstås en en gissning. Varför de terrestra har samma "kompost" som de epifytiska vet jag inte.

Mvh Amy

20/3 -08

A.ANDERSSON
Ja jag hoppas verkligen att den gör det, för den är verkligen jättevacker. Och mitt mål är nog att ha så många olika färger det bara går haha. Så jag vill verkligen inte att den dör.

Jo men det tror jag också, har funderat också om det kan vara så att det blir för tätt kanske i vanlig jord, eller kanske för att man helt enkelt ska se rötterna bättre..eller nej jag vet faktiskt inte, men det mest troliga är nog det du sa ändå.

Ge ditt svar

Hej!
Fick idag en liten dendrobium (vet ej om det var en sådan, men tror iaf.) av farmor. Den kostade 30kr för att den inte hade några blommor. Det kanske inte var ett jättebra köp, men den hade fina bulber och många rötter och jag fick en sådan känsla att man måste ta hand om den och att den måste till varje pris stå där hemma.
Jag har aldrig haft en dendrobium innan så jag undrar hur man sköter den.
Jag hoppas ni vill (vet att ni kan) hjälpa mig!

Idag kollade farmor på en av sina phallar. Alla rötter hade ruttnat förutom tre . Komposten var nämligen förmultnad. Undrar nu vad vi kan göra. Vi klippte av alla ruttna rötter, spolade sedan av de återstående rötterna i ljummet vatten och satte sedan om den i en bättre (luftigare) kruka. Är det något mer vi kan göra?
Hjälp oss!!!

Mvh Amy

Nyckelord: ICA, ruttna rötter, Dendrobium

13/3 -08

Snälla svara!

13/3 -08

Det beror på vilken Dendrobium det är, det finns svalväxande, och hybrider som
sköts i princip som Phalaenopsis. Jag har några äkta Dendrobium, de är lätta att
få att växa, men svårare att få att blomma eftersom de behöver en kallperiod
för knoppsättning. Skötseln är enkel, vatten när det nästan är torrt i krukan, bra
ljus och ut på balkongen med dem över sommaren. Det brukar vara 50/50 om jag
ska få blommor eller en massa keikis, men jag lär mig. :<D
När det gäller din farmors Phal, så var det inget fel på behandlingen, jag har mina
i en blandning av ganska grov bark och korkbitar. Din farmor får vara lite försiktig
med vatten ett tag så nya rötter hinner växer ut, duscha med blomsprutan ett par
gånger om dagen, inte för mycket bara. Inget stående vatten i bladvecken.
Om några veckor har det kommit nya rötter.

13/3 -08

Tack!
Det var väldigt lärorika svar. Ska tala om för farmor hur ska göra nu så att plantan klarar sig.
Ännu en gång-TACK
Mvh Amy

Ge din åsikt

Sommarens fädigvuxna skottet på Cattleya aclandiae x schoefeldiana blev så här kolsvart inom bara några dagar!
Några förslag?

Nyckelord: sjukdom, black rot, röta

4/12 -07

Vet tyvärr inte, det har hänt mig ett par ggr också att de blir så, det går ju jätte fort. Hade en Blc i sommras som växte upp och knoppen slog ut, en vecka senare var den svart, hela skottet.
Letade efter svar men det enda jag hittade var att den protesterade mot för mycket näring, blev förvånad, har ju så svag näring till dom så jag vet inte om det stämmer.
Väntar också på om någon annan vet varför så man slipper att det händer.

4/12 -07

Röta. Kallas "black rot" på utrikiska. Jag får det emellanåt på plantor som får för lite ljus samtidigt som de får för mycket vatten eller har för hög luftfuktighet. Vissa sorter verkar vara mycket känsligare än andra. Kanske har med vilka som vill ha en ordentlig viloperiod?
Skär bort och pudra med kanel eller träkol.

Google på "orchid black rot" ger bland annat den här käcka länken: http://www.clanorchids.com/culture/rots....

/Poul

4/12 -07

Tack Poul, intresant läsning. Det verkar allt stämma på mina plantor, tror det är 2 eller 3 som har drabbats av detta, och de har stått lite trångt efter genom vattning vilket har gett för dålig luftcirkulation då.
Jag har alltid en kanelburk stående bland orkideerna och de får lite krydda när jag har varit framme med seckakören som jag bränner med en tändare mellan varje ingrepp.

4/12 -07

TACK POUL Ska det googlas nu....

4/12 -07

Hm, i höst har jag också drabbats av nåt liknande på några av mina cattleyor.
Fast det har varit på de färskaste småbladen - svartnar och dör. Dessutom har jag fått "svarta strumpor" på en del bulber.
Jag har tänkt att de fått för hög luftfuktighet, pillat bort allt svart och kanelat.
Tror inte jag plaskat så mycket vatten kring dem (mer än nödvändigt) kan det ha att göra med den minst sagt fuktiga sommaren?

Jag har samma erfarenhet, dvs att flera av mina Cattleyor drabbats av röta i de nya skotten. Har aldrig varit med om det tidigare, och vad jag vet har jag inte ändrat något i hur jag sköter om dem jämfört med tidigare år.

4/12 -07

Samma på en av mina Cattleyahybrider, ett av de nya skottet blev helt svart över en natt,
jag har inte hög luftfuktighet, bor ju i lägenhet och det brukar vara 50-60% som högst.
Den var dessutom inte vattnad på 10 dagar eftersom den vilade efter blommningen,
klippte bort skottet och duttade på kanel, håller den mycket torr ett tag för att se om det
funkade.
Man blir lite skraj, för man vill ju inte att de ska avlida i något man själv orsakat genom slarv.

Jag har inte fått något sådant på mina cattleyor. Beror kanske på att de varit inomhus hela sommaren? Däremot köpte jag en Potinara som blev sådan och det visade sig att det låg en hel nävefull vitmossa i komposten. Nu står de användbara resterna av den på observationsavdelningen i vitmossa...

Jag har haft det på några av våra plantor bland annat två cattleyor o en zygopetalum.. De stog ute i somras under tak. Luftfuktighet har det ju fått denna sommar i Halland.
Fort gick det i alla fall. Den ena cattleyan var en vinst ifrån föreningen, hade fyra knoppar som precis skulle till att öppna sig. Första gången den skulle ha blommat här- känns kymigt.
Pia

4/12 -07

Fy 17 Pia, vad tråkigt med plantan. Och första blomningen till råga på allt elände
Har du någon aning om vad det berodde på?

Den blev bara svart och innan jag han göra så mycket så var det försent.
Den stod i gången mellan vårt hus och förrådet under tak längs med husväggen. Det är ett "blåshål" där så om luftfuktighet och luftcirkulation påverkar så kan det ju ha varit det. Vi hade ett tiotal plantor till där men det var bara dessa tre som drabbades. Visst är det trist.
Pia

8/12 -07

Jag kan tänka mig att den möjligen har stått för blöt på natten? Jag vattnar alla mina tidigt på morgonen så de hinner torka till kvällen.

Ge ditt svar