Rötter, vitmossa= mögel

24/1 -07

Jag har vid 2 tillfällen försökt rädda phal.plantor som ser hopplösa ut i både blad och rötter. Har ,precis som jag blivit rekommenderad lagt lite vitmossa om rotstammen och rötterna och sedan lagt dem i en plastpåse med rejält med luft. Båda gångerna har det bildats vitt luddigt mögel på plantorna lite här och var.
Vad gör jag för fel?
Detta har handlat om plantor som jag tagit hos min mor - nästan ur papperskorgen!
Nu har jag en phal.planta som jag verkligen bryr mig om, som är ganska ny och har riktigt fina starka blad, men bara en stackars halvdan rot. DEN MÅSTE RÄDDAS!!
Jag vill inte lägga den i påse och misslyckas en gång till. Som ni ser på bilden är även bladen skadade längst ner vid roten. (Plantan är upp och ner på bilden, det var lättare att ta kort då)

Nyckelord: rötter, röta

24/1 -07

Det låter som om vitmossan har varit för blöt. Det räcker med att ha mossan fuktad och sedan hellre duscha mossan ofta. En planta med få levande rötter har ju svårt för att suga upp vatten.

Vilken typ av vitmossa har du? Den man köper torkad i plattor kan lätt bli för kompakt och behövs luftas upp. Levande vitmossa tycker jag är allra bäst att rädda plantor i om man har rengjort den från sniglar mm.

Det verkar som om även bladen fått röta och då kan det vara svårare att rädda den. Prova att ta bort skadade blad eller pudra med kanel för at stoppa att det fortsätter inåt. Jag har haft plantor som klarat sig trots röta men även de som dött snabbt.

24/1 -07

Jag har aldrig förstått mig på denna påsmetod, det borde bli en utmärkt miljö för mögel och bakterier att frodas därinne. Skulle jag ha en planta som din Karin P skulle jag pudra med t ex träkolspulver och sedan plantera i en vanlig kruka i ren, grov vitmossa som hålls aningen fuktig. Jag skulle bli förvånad om plantan inte klarar sig och snart skickar nya rötter och blad. Håller med Margaux om att färsk mossa är allra bäst.

24/1 -07

Jag fick förra vintern en Phalaneopsis av min kollega som hon hittat den utomhus då det var snö och minusgrader. Jag vattnade plantan i ljummet vatten och omplanterade den i ny bark. Den lever i dag och håller på att få nya blad. Övervattna inte.

24/1 -07

Bob Wellenstein använder stängbara plastfoliepåsar (ziplock), andra håller upp klämstängda påsar med en eller ett par pinnar och kuvösaktigt blåser in luft, CO2 och fukt, ett par gånger i veckan i påsen. Färsk rengjord Skogvitmossa, Spagnum palustre, påstås vara bäst.
Själv använder jag helst LECA i en kruka i en skål med ett par tre centimeter med Blomstra 50 ppm N (1 ml/l regn) hängande i en tunn plastpåse. Orkar du får du gärna blåsa som ovan. Jag fyller inte på mer vattenlösning förrän nya rötter visar sig om någon månad.

25/1 -07

Tor, det där förstod jag inte alls vad du menade
Kan du förklara lite annorlunda tror du? Är krukan och skålen och allt i en tunn påse eller vad menar du?

25/1 -07

Lassse, var hittar jag träkolspulver?

25/1 -07

Ja, det är svårt att kort och konsist förklara. Ja, det är så som du skriver. Plantan sätts i krukan med LECA. Krukan ställs i en skål med 2-3 cm vattenlösning. Allt placeras i en tunn hängande plastpåse som ger plantan stöd och tätar någorlunda.
Bränner du bjökved blir det ofta kvar kolnade rester som du kan mortla eller fila till kolpulver.
Kanelpulver på en knivsudd bör bara komma på själva sårytan och undvikas falla ned i substratet.

25/1 -07

Karin P!

Krossa lite grillkol (från lövträd) eller överblivna kolbitar från braskaminen el dyl.
Är det jättesvårt för dig att få tag i detta, så ta vanlig malen kanel.

25/1 -07

Jag får hem och gräva i kaminen och se om det finns några bitar kvar, det brukar mest bli aska kvar, min sambo har utsett sig själv till att han är bäst i världen på att elda i kaminen och jag får knappt röra ett vedträ!

Denna plantan är nyköpt och jag är lovad en ny om den dör, men jag vill gärna rädda den. Kanske mest för att visa för mig själv att jag faktiskt kan ta hand om mina plantor! För tillfället står den i köpt vitmossa, det är svårt att hitta färsk mossa just nu under snön, men nästa vecka kanske det ¨är borttöat. Den såg faktiskt lite sämre ut igår kväll när jag tittade till den, jag ordnade om lite i mossan så att den blev luftigare. Nu står den i 21°C - ska den stå varmare?

25/1 -07

Hej Karin,

Den här påsmetoden är helt förkastlig.
Plantor skickar ut rötter när de är törstiga. Lägger du plantan i en sluten plastpåse med 100% luftfuktighet, stående luft och ständig väta, blir transpirationen genom bladen nästintill obefintlig likaså vattenbehovet. Varför skulle då plantan skicka ut rötter? Dessutom ruttnar plantan lätt i en sådan miljö som Lassse påpekat helt riktigt.

Mitt råd är att behandla plantan med kanel/träkolspulver och plantera i en vanlig kruka med barkblandning istället.

Man kan även påskynda rotbildningen med varm dusch 40 max 45 grader en gång i veckan, efter duschen ska du torka upp vatten i bladrosetten med t e x en servett och låta plantan övernatta i badrummet så den inte kyls snabbt efter proceduren.
Lycka till!

25/1 -07

Intressant diskussion! Påsmetoden med mossa stöds av Bob Wellenstein, AnTec Laboratory. Se www.ladyslipper.com.
Som rothormon lägger jag några kvadratcentimeter ung pilbark i skålen under LECA-krukan. Rötterna avsaltas i ljummet regnvatten en halvtimme och de doppas därefter några minuter i sockerlösning (4 msk/liter). Torr LECA håller jag heltorr ännu några dagar för att rotstressa. Ett par tre centimeter vattenlösning tillföres därefter underifrån dvs. direkt i skålen.
Jag har också positiv erfarenhet av veckovis varmvattendusch efter några veckor som något gott för plantan.

25/1 -07

Jag måste hålla med Svetlana. De där utflippade metoderna funkar inte för mig eller någon annan, undrar om Tor själv lyckats med det, eller om det bara är en teori?

25/1 -07

Hormoner fungerar väl bara på tvähjärtbladiga växter!?!?
Thomas

25/1 -07

Någon vetenskaplig och beprövad teori har jag inte, men rent praktiskt prövar jag mig framåt och så här långt har jag kommit. Jag använder mossa eller LECA och söker något bättre.
Jag vet ingenting, alltför få undantag bekräftar det; men...

25/1 -07

Jaghar mycket blandade erfarenheter av vitmossa. Tycker i princip att vitmossa är övervärderat. Använder man det måste man vara mycket nogran med att den är och förblir luftig. Vitmossa har en tendens att lätt falla ihop och bli till en kvävande sunkig massa. Har faktiskt lyckats rädda en älskad Phrag besseaehybrid med ren vitmossa, som jag hade väldigt fluffigt runt rötterna, som växte till fint, men efter ca 6 månader fick jag byta ut all vitmossan då den fallit samman och kvävde rötterna istället... Då blev det nästan ren bark istället. Den har just blommat.
Men visst, fluffig vitmossa som man sprayar försiktigt då och då, en tid kan nog vara bra, samt kanel eller kolpulver på rötterna.

25/1 -07

Ja man bör nog byta ut vitmossan ofta. Jag har min Dendrobium anosmum i enbart vitmossa, men då plantan ska torka ut ordenligt vid den här tiden på året så trivs inte vitmosan speciellt bra, dessutom har den blivit "tung". D. anosmum växer i en korg hängande i fönstret, och för tillfället får den en dusch några gånger i vecken och vatten ett par gånger i månaden. Senare då den börjar få en tillväxt kommaer jag att försiktigt att plocka bort den gamla vitmossan med en pincett och ersätta den med fräch spagnum, mycket luftigt.

26/1 -07

Sen finns det ju olika sorters vitmossa, så det gäller att man plockar rätt art.

26/1 -07

Det finns 45 olika sorters vitmossor enbart i vårt land och 750 olika sorters bladmossor. Jag försöker använda skogsvitmossa, Sphagnum palustre men jag har också framgångrikt använt mossan cypressfläta? (växer några decimeter upp på buskstammar nära kusten) till Disa unifora.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.