Skriv början av artikeln om slappa blad

Nyckelord: slappa blad

Inlägg med slappa blad som nyckelord.

Hejsan alla orkidevänner. Jag är gröngöling på min brudorkide som jag köpte för ca ett år sedan. Sedan jag planterade om den (när den var i knopp) så går det utför Den blommar bra just nu men bladen är väldigt slappa med långa ränder. Duschar den flera ggr/dag. Jag ser att blommorna som var så fina i förra veckan börjar se lite ospänstiga ut. Jag misstänker att i och med omplanteringen så var jag jag lite för tuff med rotbeskärningen. Jag gör jag för att få bladen att bli köttiga och spänstiga? Är det bara att vänta på nya blad eller kan existerande blad tillfriskna?
Jag bor utomlands med medelhavsklimat och fukt. Mkt tacksam för hjälp.

Nyckelord: omplantering, slappa blad, phalaenopsis

6/6 -19

Om dom är torra brukar dom ordna upp sig när vattningen ordnar sig. Om du har dåligt med rötter så kan dom inte suga upp tillräckligt med vatten. Tyvärr hjälper det inte att vattna mer för då ruttnar rötterna och det blir värre med dom slappa bladen

Klipp bort blomstänglarna, för de tar mycket kraft från plantan. Grymt, men kanske nödvändigt.

10/6 -19

Stort tack för respons! Annika, jag ska klippa ner blomstängeln. Rötterna är ju A och O, inget liv utan bra rötter.

10/6 -19

Rotbeskärning? Förrutom de skadade och döda rötter, gör man ingen rotbeskärning på Phalaenopsis.

11/6 -19

Skar av döda och murkna rötter och det blev inte mkt kvar till rotsystem tyvärr. Har klippt bort blomstängeln (med 5 blommor) och håller igen med vattnet. Sprayar flera ggr per dag bladen försiktigt. Här är det 30C och luftfuktighet. Jag kollar den noga och håller tummarna.

Spraya försiktigt så du inte får ner vatten i bladrosetten, för det är inte bra. Blir lite nyfiken på var du bor!

Ge ditt svar

Helt ny här på sidan, och hoppas nån vill hjälpa mig lite.
Det är nämligen så att jag börjar undra vad som hänt med min orkide´.
Den har tappat sina blad, finns bara ett kvar nu. Det började med att bladen gulnade inne vid jorden. Sen trillade dom av, ett efter ett.
Stängeln har blivigt gul och svart längst upp.

Sist jag vattnade tyckte jag nästan det såg ut som om rötterna..nästan möglat eller hur man ska säga.

Jag är relativt ny inom just orkidéer, har jsut upptäckt hur underbara dom är
Så jag hoppas nu då att nån kan hjälpa mig med lite information om vad jag kan göra.
Kanske behöver den en omplantering?
Jag hoppas i alla fall att det inte är helt kört med den.
Kan tillägga att det är en Phaleanopsis.
(Ber om ursäkt om stvningen inte är okej varje gång)

/Madelene

Nyckelord: slappa blad, röta, Phalaenopsis

18/3 -08

Hej Madelene,VÄLKOMMEN hit
Så tråkigt med din Phalaenopsis
Jag funderara över om det hänt med din, som några av mina Phallar.
Innan jag visste bättre kom det ibland lite vatten i bladrosetten. Efter ett tag tappade den alla bladen på en gång
Den hade ruttnat av vattnet i bladrosetten.
Och tyvärr, jag lyckades inte rädda dem från sopsäcken.
Finns det några friska rötter kvar på den?
Jag är helt villig att hålla med dig om att orkidéer är underbara
Jag håller tummarna att den kommer att klara sig.

18/3 -08

Tackar så mycket!

Jag förstår hur du menar, men vad jag vet har det ju inte kommit nåt vatten där. Jag har då aldrig vattnat i bladrosetten, utan alltid sänkt ner krukan så som man ska.
Däremot, är blomman köpt på en icaaffär faktiskt. Dock brukar jag alltid köpa i en blomaffär.
Men det var den sista, vinröd och nedsatt pris, så jag föll för den och kunde bara inte låta den bli kvar där
Så jag funderar på om dom inte hanterat den rätt, eller vad det kan vara.
Jag upptäckte också ikväll att det andra två jag har -har bara hunnit få tre än så länge, har ganska mjuka blad medans den här "sjuka" har hårt blad.
Har du kanske någon aning om vad det kan bero på?

Tackar och bockar för ditt svar!

/Madelene

18/3 -08

Hej och välkommen hit! Mjuka blad kan bero på att den står för fuktigt. Har du kollat hur rötterna ser ut? Vad du kan göra är att köpa mossa (finns torkad på bl a Blomsterlandet) och plantera om orkidén i det. Du kan hitta mer information under länken Råd och bilder högst upp på sidan.

18/3 -08

Hej och välkommen hit!
MIn farmor har en phal. där det översta bladet hade blivit mjukt och sladdrigt. Hon kollade i krukan och komposten var förmultnad och nästan alla rötter hade ruttnat. Hon satte om den i ny "kompost" och nu verkar det gå framåt (detta hände förra veckan)

Mossan ökar ju hastigheten på rötternas växande, men då får man passa sig och inte vattna för mkt.

Jg hoppas verkligen att det funkar och din lilla stackare klarar sig!

Mvh Amy

19/3 -08

FELIXAN

Hej och tack. Jag har kikat på rötterna på de "friska" som har mjuka blad, och deras rötter tycker jag ser fina ut. De är ljust gröna.
Medans den "sjuka" som har hårda blad, har några rötter som är ljust gröna, några som smular sönder om man tar i dom, och några under komposten som har fått mossa och ser faktiskt nästan mögliga ut.
frågan är ju då, om jag ska prova att plantera om den, så får vi se. Annars kanske det inte är så mycket att göra åt saken..synd bara.

19/3 -08

A.ANDERSSON

Tackar så mycket.
Som jag skrev till Felixan,så kanske jag ändå ska ta och plantera om den då, så får vi se vad som händer. Dock har ju den som ser lite "sjuk" ut, hårt blad, medans de två "friska" har mjukt blad.
Och samtidigt som det nästan känns för sent för den här vackra blomman, så har den ju ändå ett "skott" som växer ut från den gula stängeln som är grönt...det är så svårt att veta. Vill ju inte kasta bort den om det finns en chans att den går att rädda.

19/3 -08

Det är en av grundreglerna - inget kastas om det finns en chans att rädda den! Lycka till med omplanteringen. Om några månader kommer du få se att du lyckats!

19/3 -08

FELIXAN
Ja tack det hoppas jag verkligen!! Ska försöka lyckas plantera om den nu också. Idag trillade det sista bladet också av, så nu har den inget alls.

19/3 -08

Behåll den så länge det finns hopp för den!
Klipp bort alla döda rötter när du planterar om, sedan spolar du de återstående i ljummet vatten och efter det sätter du om den i en luftig kruka och ge den en LITEN skvätt vatten så att den "sjunker" ner i krukan. Sätt den sedan på ett fat lite lutande så att den får mkt. luft och var rättså aktiv med blomsprutan, dock inte för mkt. Så gjorde miin farmor iaf. och det verkar funka för henne.
Jag hoppas det går bra för dig och din orkis!
Mvh Amy

P.S. Om du använder den gamla krukan, diska ur riktigt ordentligt (det visste du kanske redan )

20/3 -08

A.ANDERSSON
Tack för tipset, jag tänket prova detta, måste bara köpa komposten först. Var in på en blomaffär idag, och frågade då samtidigt om det här. Då svarade kvinnan att hon trodde den blivigt övervattnad redan innan jag köpt den tyvärr. Men jag ger inte upp!
Annars kan jag fråga en till blomaffär, där jag faktiskt brukar handla.
Men som sagt, tänker prova att plantera om det ändå.

Jag kom att tänka på en sak till, varför planteras inte okridéer i vanlig jord? Detta kan förstås fler svara på om ni vill

20/3 -08

Jo, det kanske är så att den var övervattnad innan, men det finns fortfarande en liten chans att den klarar sig.
Jag vet själv inte varför orkidéer har sådan "kompost" (har aldrig tänkt på det), men jag skulle tro att det är för att de flesta i naturen är epifyter och att de då inte har någon jord, utan de växer på barken och att vi sedan försöker efterlikna det. Men det är förstås en en gissning. Varför de terrestra har samma "kompost" som de epifytiska vet jag inte.

Mvh Amy

20/3 -08

A.ANDERSSON
Ja jag hoppas verkligen att den gör det, för den är verkligen jättevacker. Och mitt mål är nog att ha så många olika färger det bara går haha. Så jag vill verkligen inte att den dör.

Jo men det tror jag också, har funderat också om det kan vara så att det blir för tätt kanske i vanlig jord, eller kanske för att man helt enkelt ska se rötterna bättre..eller nej jag vet faktiskt inte, men det mest troliga är nog det du sa ändå.

Ge ditt svar

8/1 -08

8/1: Bladen

Det är inte klokt! Jag vet inte om jag inbillar mig, men sedan jag planterade om mina orkisar i vitmossa, så har bladen lyft på sig - de ser liksom mera ståtliga ut nu...!

Nyckelord: slappa blad, Phalaenopsis

8/1 -08

Kan väl inte vara så att de var törstiga ??

Ge din åsikt

Är det någon som kan förklara skillnaden i utseendet på bladen när den är töstig eller övervattnad?
Rebecca

Mega kram till er alla på Alla Hjärtans dag för att ni delar med er av allt ert kunnande och glädjen ni sprider.

Nyckelord: vattning, Phalaenopsis, slappa blad

Jag tycker du ska titta på rötterna istället, gröna rötter behöver inget vatten och vitgråa rötter behöver vatten. Jag brukar kolla rötterna och vänta ytterligare någon dag efter rötterna blivit vita. En del säger att man kan känna skillnad på bladen om de är varma eller kalla, men jag tycker det kan vara svårt eftersom plantorna ofta står i fönstret och blir kallare om bladen för det.

14/2 -07

TItta inte på bladen när du ska vattna en orkidé. Börjar den sloka mellan vattningarna har den fått alldeles för lite vatten.

14/2 -07

+ 22/2 -07

Jag gör som Karin P. Är rötterna gröna och feta utanför och i den transparanta krukan så behövs inget vatten. Men när rötterna blir skrumpma och vitgråa då vattnar jag.
Men jag är novis på orkiéer, så vad vet egentligen jag?

14/2 -07

Sven, jag tycker du kommer med kloka åsikter så jag tror nog att du vet en hel del.
Förresten så tycker jag phalaenopsisen är bra på det sättet, man kan verkligen se när de är törstiga.

15/2 -07

Det finns ingen skillnad på plantans "bladspråk" beroende på om den övervattnats eller vattnats för lite. I båda fallen hänger bladen för att inte plantan kan hålla cellerna saftspända pga. vattenbrist, som kan bero på just avsaknad av vatten eller avsaknad av rötter. Som sagt, du kan bara se det på rötterna, inte på bladen.

mvh

16/2 -07

Tackar för alla råd från er. Kollade rötterna och där fanns inte mycket.
Fick den planterad och klar. Satte den i vitmossa så jag hoppas att den klarar sig.
Rebecca

Ge ditt svar

Hej. Jag har en fundering... Min vanliga lilla brudorchideé ser ledsen ut... Bladen hänger och är lite skrumpna... Har jag gett den för mycket vatten.. eller för lite. Vill gärna att den ska må bra. Nån som kan hjälpa mig??
Kram // Madde

Nyckelord: Phalaenopsis, rötter, slappa blad

25/4 -06

Hej madthamad.
Har du kikat på rötterna, någonting verkar ju inte stå rätt till.
Jag fick ett par phalaenopsisar av en god vän. Bladen var skrumpna och såg torftiga ut. Jag kontrollerade rötterna och de såg inte så sunda ut. Efter att ha tagit bort det som var dåligt placerade jag phallen i leca i en inte för vid glasvas och fyllde på med 3-4 cm vatten på botten. Den fick stå så några veckor och fick när lecan uppevid såg för torr ut lite dusch med strilflaska uppifrån ner på rötterna. Den hämtade sig ganska snabbt på detta vis.
Det finns säkert många andra kurer också men jag provade denna och det gick bra,
Eventuellt kan man lägga fuktig vitmossa runt bladbasen eller täcka vasen med lite löst lagt plastfolie så att luft kommer till.

Jag håller med Amatör - det låter som om rötterna fått sig en smäll, förmodligen av att vatten blitt stående i komposten.

Ta ur phallisen ur krukan och titta på rötterna. Är de friska och blir gröna när det kommer vatten på dem? Då mår de bra. Är de däremot torra och bruna, antingen skrumpna eller slemmiga? Då mår de inte bra. Klipp bort alla dåliga rötter med en steriliserad kniv/sax (håll saxen/kniven över en eldslåga för att döda bakterier). Har hört här på forumet att kanel fungerar som steriliserande och att det är bra att pundra detta på snittytorna. Jag har testat det och det verkar i alla fall inte som om plantorna mår dåligt av det.
Har du vitmossa så blötlägg den, krama ur överskottsvattnet och lägg mossan runt/under bladbasen. Sedan har jag planterat/satt tillbaka pahllisen i krukan, var bara försiktigt så att komposten ser ok ut. Du vill inte plantera tillbaka plantan i en dålig kompost. Annars tror jag att många som har rotproblem bara använder sig av vitmossa, utan kompost. Då ska den vara fuktig och så ska man stoppa in hema rotklumpen med vitmossa i en platspåse med lite lufthål i. Eller göra som Amatör föreslår, plastfolie runt kanten. Lycka till!

Ge ditt svar