Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /
Skriv början av artikeln om skadade rötterInlägg med skadade rötter som nyckelord.
Fick hem min hett efterlängtade Phal. cornu-cervi alba idag och eftersom jag tänkte ställa den i skåpet planterade jag om den i epiwebb och lite sphagnum.
Dock såg jag när jag gjorde det att plantan troligen tryckts ner i krukan ovarsamt, de långa rötterna var brutna på flera ställen på lagoma "krukavstånd" för att gå ner i krukan.
Vad ska jag göra, pudra med kanel och hoppas det går vägen? Trist om den skulle dö, den var dyr...
Nyckelord: skåp, Phalaenopsis cornu-cervi, skadade rötter
De brukar klara sig även om rötterna hanterats lite ovarsamt , det tar
bara lite längre tid för plantan att komma igång. Jag brukar inte pudra
kanel på röttern, de klarar sig bra ändå.
OK, tack för svar! Jag blev bara så besviken över rötternas skick men hoppas då att den klarar sig
Jag brukar heller inte pudra rötterna. Jag håller med letherneck och tror också att rötterna kommer att läka ändå. Medans de läker ska du vara försiktig med vattningen - helst ingen vattning alls i krukan i två veckor. Duscha den istället varje dag.
Jag har en cornu-cervi som jag hållit för fuktig så nästan alla rötter har försvunnit. Den har jag nu i en kuvös, som vi fick lära oss om på orkidékursen. Dvs en lång plastpåse, fuktig mossa i botten och ett lufthål längst upp. Plantan har jag sedan placerat på mossan och hängt upp påsen i ett fönster. Sedan är det bara att hålla mossan fuktig och vänta.....
Min cornu-cervi står ganska luftigt och torkar ut snabbt, min verkar må bra med det.
OK tack för era svar Jag låter bli att vattna den ett tag så hoppas vi på det bästa. Den står ju i skåpet så den kommer ju inte torka ut fullständigt.
Hej alla vandaägda orkidéefantaster! Finns det någon här som varit ut för att rötterna har brutits av på era vandor? Detta hände mig igår när jag gav min sötnos ett bad. Jag kan se ytterligare tre potentiella brottplatser på en anna av rötterna. Varför händer detta? Är det någon brist symptom eller mekanisk skada enbart?
//Åsa
Nyckelord: Vanda, rötter, skadade rötter
Har du dem hängande med rötterna fritt? Jag har mina i korgar för att de skall vara bättre skyddade. Det är ju väldigt lätt att de skadas annars. Jag vet inte om det kan vara några bristsymtom.
Hejsan! Tyvärr har jag inte min syster hemma för tillfället så jag vet inte var kortläsaren är = ingen bild ikväll tyvärr.
Den hänger med rötterna fritt för tillfället bara i en liten vanlig plastkorg som brukar följa med vandorna, inget som skyddar de långt hängande rötterna. Jag kan misstänka att det är mekanisk skada då plantan är väldigt "bred" i rotverket och då inte smidigt går ner i en hink (varken på bredden eller djupet). När jag köpte den var det en gammal rot som oxå hade gått av, en av monster rötterna (ca 1cm i dia). Bästa än så länge har jag tyckt är att vattna i diskhon men den tränger ändå rötterna så att säga. Jag började vattna den så då jag inte tyckte den tog till sig tillräckligt genom att bara duschas och för näringens skull...
//Åsa
Då vi saknar badkar inköpte vi en gigantisk badbalja till barnen på ÖB. Den blir perfekt nu när fler Vandor ska samsas i badet!
En sådan balja har jag också köpt+2 hinkar. Har man dem sen monterade i större korgar är det inte så stor risk att skada rötterna. Problemet är att man själv behöver använda badkaret och måste hiva upp allt...
Gör din kisse också så? Ingen av min andra katter har gjort så, men lilla Gucci, som vi har nu, hon ska alltid krafsa undan det översta lagret så hon kan dricka från det undre... Resultatet blir grus i vattenskålen, blöta kattassar och nerstänkt köksgolv!
Japp, är det inte bottenfyllt i badkaret hemma så får man minsann höra det för då sitter han där å skriker tills någon kommer å fyller på. Han är rena drömmen att bada inför utställning eftersom han tycker vatten är så kul... Men det gör ju som sagt att jag inte kan använda karet till att bada plantor i, för de får inte stå där ifred. (vatten och djungel är dubbelt så kul tycker kissen!)
(jag har fått skaffa vattenskål med plastkant som gör att vattnet inte skvalpar ut när han drar runt den på köksgolvet (hundvattenskål). Men han bryr sig inte så mycket om vattenskålen om han har sitt vatten i badkaret.)
Doris, har du någon bild på korgarna som dina plantor hänger i så jag vet hur du menar?
//Åsa
Hm,eftersom jag är en "baglady"så hittade jag stora hinkar som det varit majonäs och sånt i vid återvinningsstationerna,restauranger brukar bara ställa de där,åtminstone där jag bor !
Hehe,nu skäms Hanna för mig men vad gör man inte för att orkisarna skall få bada i stora spänner ?
Monika
Hanna! Vad är måtten på din korg? Funderar på att göra en till min Pat Delight. Har du någon mossa eller annan kompost i?
Anette
Anette.. den bor inte i korgen längre.. he,he.. Men jag köpte korgen på Trädgårdsföreningen i somras på 50-årsjubiléet... minns ej måtten på korgen..
Enligt Tommy så mår Vandorna eller asc.bäst med rötterna bara,korg tar man till när det blir platsbrist och man vill kunna klämma in fler Vandor.
I så fall skall det inte vara varken mossa eller bark då blir det svårare för rötterna att torka upp mellan vattningarna.
Okej,då skippar vi det. Tack och tack.
Anette
Har idag införskaffat nya behållare för soporna under diskbänken, så jag tänkte ta min gamla soptunna till min vanda... den är myyyyyyyyycket bredare än den gamla hinken jag använde och djupare än vasken... för när jag började mitt badande av vandan har den skjutit blad bättre tycker jag än när den bara fick dusch...
(har inte syster hemma ikväll heller så tyvärr ingen bild idag på rötterna)
//Åsa
jag anvender min största kastrull till min men det är lite trångt ochman får hålla i den så att den inte rymer.
Då är jag lyckligt lottad, jag har en 30l dammajan av plast som vi brukar göra våra fruktviner i, passar även bra till att bada vandorna i, kommer plats flera åt gången, när de stått i blöt tillräckligt länge hänger jag dem över kanten upp och ner så att jag även kan ducha bladen samt att vattnet får rinna undan så inte vatten blir kvar i bladvecken, när jag sedan hänger dem på plats låter jag en fläkt gå en stund så att det torkar lite vid bladvecken, vet inte om detta är bra men det funkar, Lena
Rotspetsarna på min Ascocenda har blivit bruna av att jag badat henne i för trång hink (((
De slutar väl växa då?
Jag måste hitta ett annat kärl för badningen nu när rötterna blivit så yviga....
Crystal och HannaPanna:
Korgarna jag använder är näckroskorgar i plast. Träkorgar är ju snyggare, anledningen att jag inte köpt sådana är snålheten. Lägger hellre pengarna på nya plantor...Även lökkorgar borde gå bra för den som likt mig inte är så noga med interiören!
Åh! Kommer rötterna igång och växer igen?
hm, tack det var skönt att höra )
Tommy - om man duschar var 5 min som du sa, hur länge bör jag då hålla på per tillfälle så man vet att den fått vad den vill ha? Det var ungefär så jag gjorde innan jag gick över till "hinkvarianten" å plantan började som sagt växa bättre då än under duschningarna.
/Åsa
Tycker inte duschning funkar för mig. Då blir det bara kranvatten och det känns lite dumt att använda när man ändå har osmos. Då är det också svårt att applicera näring, att använda en tryckspruta är slöseri med både osmosvatten och näringsämnen. Mycket lättare, praktiskare och ekonomiskare att använda en STOR hink i mitt fall.
Jag vattnar okså i stooor hink, men fyller upp vatten innan jag har i någon Vanda. Dom blir ju ganska lätta tack vare Archimedes princip och jag har inte haft problem med rötterna. Ibland hänger jag nån liten planta på lämpligt låg höjd med fötterna i hinken för att den inte ska få stammen i vatten.
Frida10: Nu behöver varken du eller Hannapanna skämmas mer för din "stulna" majonäshink....
Idag införskaffade jag en ny större badhink till min stackars Ascocenda och det blev en LATRINBEHÅLLARE!!!
)))))
Vad ger du mig för den?
Bra chic,jag tänkte väl att det skulle fungera,Hanna log lite men jag vet ju....hehe
När Du säger latrinbehållare så kom jag på att jag har 2 st NYA sådana i källaren!hehe
Tack för den blänkaren chic,jag hade sånär glömt det.....
Eh,var den gratis ?
Använd ?
)))
Monika
hehehe....inköpt på coopen....utgår från att den är hyfsat obegagnad.... ;0))
Jag fick en gång en begagnad toalettstol som numera används som sänke till en boj. Jag kanske borde bärga den för att skänka den till någon rar vandast?! Mina Paphar och Pallisar nöjer sig snällt med att bad i degbunken. Där plaskar de runt och stänker vatten på den blyga fröken Ludisia.
KajsaB,nu får Du allt se till att bärga den gamla beg toastolen !Det kanske är så att lilla fröken ludisia inte skulle vara så blyg om hon fick bada i en gammal toastol? ))
Så kunde Du ha degbunken till att baka ett gott bröd i ?¨'
Monika
Vilken hemsk tanke! Min vackra lilla fröken Ludisia drunknad i en toastol. En mardröm värre än döden! Fast det är ju klart, hembakat bröd är ju så himla gott!
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Valfritt belopp
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 19:31:50 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter