Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om småkryp

Nyckelord: småkryp

Inlägg med småkryp som nyckelord.

Jag har läst här på OP att man kan lägga vitmossa i blöt i +45-gradigt vatten i några minuter för att bli av med eventuella småkryp.

Jag har för närvarande all vitmossa i frysen och undrar om jag kan ta den direkt från frysen och lägga den i vattnet eller om jag bör låta den tina först?

/Caroline

Nyckelord: Småkryp, Botemedel, Vitmossa

17/7 -10

Tror det er lurt å tine den først.
Har lært av Heidi at det er best å legge den i varmt vann når den er nyplukket og bruke den "fersk " i krukker, eventuelt tørke den etterpå. Og det er viktig å ikke ha for varmt vann for da blir mosen til en illeluktende " suppe".

17/7 -10

Jag är lite lat och kanske rätt optimistiskt lagd
Jag tar den alltid direkt från frysen, till det varmaste rinnande vattnet under kranen
Har alltid funkat för mig

17/7 -10

Jeg er litt mindre optimistisk lagd og legger mosen i bløt i 42 - 45 grader vann, enten dette skjer før eller etter frysing har kanskje ikke noen betydning. Men den norske mosen tåler nok ikke for høy temperatur

20/7 -10

Då återstår väl bara att bestämma hur optimistisk jag känner mig då Tack för svaren allihop!

/Caroline

Ge ditt svar

15/5 -10

15/5: Trips

Sådana här små kryp har jag bland mina blommor(Hoyorna), jag har lyckats döda två stycken kryp än så länge, och jag behandlar alla mina växter med provado-pinnar i alla blommmor, vattnar med provado i vattnet och duschar med spritsåpa, men jag vet inte om jag gör rätt eftersom att krypen dyker upp ibland även om det är långt mellan varven. För visst är det trips, krypen på bilden?

Nyckelord: Ohyrebehandling, Småkryp, Trips

15/5 -10

Exakt hur stort är det där stackars krypet ?. Svårt att säga, men det ser en smula för stort och skalbaggsliknande ut för att vara ett trips.

15/5 -10

Jag TROR att trips är smalare. De tog jag bort med Fruktträd Effekt. Tycker också att det ser ut som en vanlig bagge/insekt.

15/5 -10

Den är max 1-2 millimeter lång, den kan se tjock ut för jag klämde ihjäl den.. Men om det inte är trips vad kan det då vara? den har vingar och den där kunde flyga för den flög alldeles förbi mig när jag vattnade blommorna..:/

Ge din åsikt

Jag har en fråga till alla er som har varmskåp.
Jag har inte haft några problem med insekter eller småkryp i mitt sen jag startade upp det. Jag har kollat igenom alla plantor jag köpt innan dem hamnat i skåpet och haft dem i karantän. Igår när jag efter fuktning på kvällen går in för en sista koll innan jag skall sova, så ser jag på min Lepotes bi color en snigel! och 2 små snäckor. Jag tar ut plantan och tar bort dem omedlelbart, när jag vrider på plantan som för övrigt har otrtoligt god tillväxt. så ser jag en tusenfoting som springer omkring i Epiwebben och mossan, det blir snabbt fram med saxen och avlivar den rackaren också. Och påsidan om korken på min Bicolor ser jag då flertalet små, kanske 0.5 mm stora svarta bollar. Ser ut som små små svarta biljardkulor, när jag petar på dem så ser jag direkt att dem rör sig.

Hur har ni det med småkryp i era skåp, jag har inget annat skåp att förvara plantor i och om jag hade så många igår så misstänker jag att dem kan finnas lite var stans i mitt odlingskåp. Sniglarna förstår jag ju att är skadliga då dem äter grönt, men dessa små svarta saker? och tex. tusenfotingar och elände. Jag menar någon enstaka blomfluga har man väll, men en hel arsenal med kryp känns ju inte behagligt, är detta något som är ofrånkomligt? eller har jag otur ?

Hoppas på många givande svar här, då man gick till sängs igår med en hyffsad adrenalin kick efter att ha jagat kusar i sitt heligaste rum .....

Nyckelord: insekter, småkryp, Odlingsskåp

14/10 -09

Jag har problem med små snäckor i mitt skåp. De har antingen överlevt min "sterilisering" av vitmossan som jag har på botten av skåpet eller följt med orkidéer som jag köpt. Snäckorna älskar rötter, speciellt rotspetsar, vilket särskilt har drabbat mina laelier som jag hade monterade. Jag har fått ta bort en av dem för att försöka rädda vad räddas kan...

14/10 -09

Har sprayet litt kanelvann på småsnegler, de lever ikke lenger
Oppskriften og flere tips finnes i denne tråden : http://www.orchidgeeks.com/forum/orchid-...

Når jeg får nye planter sprayer jeg litt kanelvann på dem også, vil være helt sikker på at ingen potensielle blindpassasjerer skal klare å etablere seg hos meg heretter.

14/10 -09

Jag har inget skåp, men de kryp som ni har, har jag haft i mina krukor.
Merwic, snigelägg i mossan överlever nästan vad som helst, de är ju
byggda för att öveleva både eld och alla övriga naturkatastrofer.
Jag fick bort mina sniglar med stakt kaffe som jag doppade plantorna
i. Tusenfotingar (otäcka kryp) har jag också haft ett ganska stort antal av i
mina krukor, dem tycker jag är svårast att få bort, de tål både Provado och
Pyretal och allt annat jag provade, så de fick jag bort bara genom att plantera
om.

sway307, lite kryp bland plantorna är nog ofrånkomligt, så länge de inte
skadar plantorna är det inget att oroa sig för. För det mesta kommer de
med plantorna, eller barken och mossan man köper eller hämtar i skogen.
Jag har t.o.m. fått en liten koloni faraomyror med i en kruka, de är riktigt
bra lössdödare.

14/10 -09

Inger: Hm, kanel mot snäckor, det var något nytt. Är du säker på att det fungerar? Koffein har jag hört om förut, men inte kanel.

14/10 -09

De forsvant iallefall inn i skallet og kom ikke ut igjen, så jeg tror fullt og fast på at de døde.
Ta en test ,da vel, hvis du finner noen på dine planter.

14/10 -09

Helt klart värt att testa. Får bli kanel upplöst i kaffe - och sen i blomsprutan. Kanske lite billig whisky också så att de får en behaglig död - lite som sniglarnas "irish coffee"...

14/10 -09

Merwic, fungerar den blandningen bra kan Du ta patent på
den och tjäna grova pengar.

Tack för svaren, hur är det med dessa små svarta kryp? jag vet inte om dem skadar plantorna men dem finns i ganska stort antal

14/10 -09

Jag har också haft små runda svarta/bruna kryp i skåpet. De är glansiga på skalet och ser ut som små skalbaggar. Jag tror att det är ett slags rovdjurskvalster som äter upp tex spinn och annat gott. Två gånger har jag haft dem och jag tror de följer med i tex barken då de även lever på mögel och annat. Jag gissar att vissa odlare använder sig av dessa rovdjurskvalster och att de lätt följer med hem. Ingen fara alltså, snarare nyttodjur..!

14/10 -09

...antingen så som Pamela säger eller alternativt dessa - Oribatida mites. De käkar mest alger och bryter ner dött material vad jag förstår, verkar inte vara några större skadegörare för orkidéer i alla fall... Det lär finnas MASSOR av just dessa i våra skogar i mossa, bark, mm. mm.

Precis Karma, dem är rätt lika, men med blotta öat så ser man inga ben, den är så liten att det ser ut som en liten svart kula som rör sig

14/10 -09

Mitt tips är att lägga en skivad potatis i ett hörn av odlingsskåpet, krypen gillar det sen är det bara att plocka bort de objudna gästerna.

Ge ditt svar

Jag har omplanterat en Coelgyne velutina i dag. Den är planterad i vitmossa. I den fanns några små oranga saker, små maskar ca 4 mm. Vad kan det vara?

Nyckelord: Småkryp

Ge ditt svar

Hej efter att ha pillat om mina plantor fick jag se små, små djur på mina blad. Har sett här på ork prat om ngra pinnar som lätt å smidigt kan stoppa ner i komposten,,,,,VAR KÖPER MAN DESSA????

Nyckelord: ohyra, småkryp

I vilken blomsteraffär som helst en del mataffärer har dom med. Provado pinnar

22/9 -06

Det går jättebra att stoppa ner Provadopinnar i blomjorden på ex pelargoner, men INTE orkidéer!!

Stoppa förslagsvis 4 pinnar i en PET-flaska (1,5 l ) och låt stå ett dygn, skaka om och häll igenom de angripna plantorna och även gärna alla, som står i samma rum. Upprepa efter att par veckor.
Provado är systemiskt, dvs det sugs upp av rötterna och verkar inifrån.

Om mina plantor har varit svårt angripna, så har jag låtit dem stå och dra några timmar i provadolösning.

I väntan på att provadopinnarna ska lösas upp, så kan du tvätta av alla blad med såpa eller 3%-ig såpspritslösning. Koncentrerad såpsprit kan köpas på apotek.

Lycka till med bekämpningen !
Själv är jag på krigsstigen; Först så upptäcker jag massor med sköldlöss på en stor blommande Brassada Mivada, därefter adopterar jag några Phallar med lite bomullslöss och sen upptäcker jag bladlöss på flera av mina små namnade pelargoner:-((((

Tack för svaren,,,jag hade ju stoppat ner dom direkt,,,,,Men menar du inte sårspritlösning?,,,Finns den något som heter såpsprit. Men jag skall ialla fall gå in å fråga,,,,

22/9 -06

Nej, det ska vara såpsprit. Sårsprit skulle jag inte våga använda på plantorna.

23/9 -06

detta kanske ni tycker låter fullständigt galet!!!!! men jag använder bladglans av alla konstiga produkter till att bekämpa ulllöss och sköldlöss . Oljan i bladglansen verkar kväva lössen, tränger un så bra i alla skrymslen och vrår på plantan har inte heller skadat några blommor

23/9 -06

Provadopinnar är jättebra andvänd dom som Mia gör. Men de verkar långsiktigt så det är en bra kombination och snyggar dessutom till i bladverket.

23/9 -06

Varför ska man inte sätta ner pinnarna på orkidéer??

23/9 -06

Det har jag gjort och det har fungerat...?

23/9 -06

Pinnarna innehåller koncentrerad näring och gift, Orkidéer är som känt känsliga för höga koncentrationer av naring och andra salter. En hel pinne fördelar näringen ojämt och passar inte heller den luftiga komposten så bra.

23/9 -06

Jag fick rådet på Orkidèhuset...men en halv pinne per kruka...

Hm,det har jag använt under flera år utan några problem !
När orkisarna flyttar in efter sommaren vill jag ju inte ha med oönskade hyresgäster.
Om man delar o stoppar i dem i barken eller löser upp dem är väl en smaksak?
Monika

24/9 -06

Det är ju jättebra att det funkar fint på båda sätten! Då kan var person göra så som han tycker verkar smidigast

Tack för alla svar,,,,
Ja Björn jag tror att var och en har sitt sätt att sköta avlusningen på så det betyder att jag har många sätt att x-perimentera på ,,,,
tina

Ge ditt svar