Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om Vitmossa

Nyckelord: Vitmossa

Inlägg med Vitmossa som nyckelord.

Pleione praecox. Från Lassse.
Stanhopea tigrina. Från Lassse.
Från Lassse.
Från Lassse.

Sedan många år odlar jag alla mina omonterade småvuxna och även en del medelstora orkidéer i såna här låga skålar (12×3 cm). Epifyter och epiliter växer ju normalt i ett mycket tunt skikt av organiskt material och är därför dåligt anpassade för odling i vanliga höga krukor. Som material använder jag ren vitmossa.

Nyckelord: vitmossa, rötter, omplantering

1/8 -23

Klurig och intressant odlings idé. Vad tror du är bästa djup och diameter för olika plantstorlekar? Funderar på att kapa några lerkrukor till lämpligt format.

2/8 -23

bolebo: Denna storlek har ju funkat bra till alla mindre plantor och som synes till en och annan delning även av större arter. Höjden är alltså 3 cm och diametern 12 och jag kan tänka mig att det passar bättre med ett par cm till på höjden för betydligt större diametrar. Men hela tanken är ju att behållaren ska vara väldigt låg och att det liksom blir ett mer lättskött alternativ till montering.

2/8 -23

Låter helt klart intressant och mer lättskött än monterat, ska provas.

2/8 -23

Intressant!

2/8 -23

Tack Lassse, jag ska prova lite olika mellan 3 och 6 cm med lämplig diameter.

3/8 -23

Sådana här låga skålar/krukor har jag använt sedan december -76. Jag köpte sådana skålar som var tänkta till julgrupper, å gjorde hål i botten med en lödkolv. Det har fungerat jättebra med olika sorters medie i skålen. En stor fördel är att man kan ha stor diameter till t.ex. Bulbophyllum som ofta sprider sig med avstånd mellan bulberna, men ändå bara typ 5 cm. höga.. Några släkten som jag har odlat i dessa skålar är Cattleya, Bulbophyllum, Phalaenopsis, Laelia, Sophronites, Coelogyne som ex. Har försökt med Paphiopedilum men det blev inte så lyckat, ty de torkar ut alldeles för fort i mitt varma växthus på sommaren.

12/8 -23

Jag har sett att du odlar många av dina orkidéer i de där små svarta skålarna. Har du enbart vitmossa i dem och hur sköter du vattningen? Det vore roligt att prova en ny odlingsmetod.

Det är synd att det är så svårt att få tag i låga, breda krukor i handeln. Jag har både kapat större krukor på höjden och borrat hål i kakburkar för att plantera Cattleyor i t.ex.

13/8 -23

Ja enbart vitmossa. Vattnar en lagom mängd en gång i veckan (ibland två). Man märker efter ett tag hur mycket varje planta konsumerar. Men ca 1-2 dl i veckan brukar det bli. Vitmossan suger upp och fördelar fukten jämnt i hela behållaren.
Det verkar som sagt vara knepigt att hitta bra låga odlingsbehållare i handeln. En lösning är att titta efter passande behållare för helt andra ändamål. De här skålarna såldes egentligen som tapas-skålar till storkök och restauranger, vilket gjorde att jag blev tvungen att köpa en hel kartong med flera hundra Jag lär aldrig göra av med samtliga själv så om du vill testa har jag till salu. Eller kolla på nätet, det går säkert att hitta liknande skålar i mindre förpackningar nånstans.

13/8 -23

Tack för alla kommentarer, och kul att några ska testa. Jag har enbart haft framgångar med detta sätt att odla och det blir mycket lättskött jämfört med att montera, särskilt när man odlar på fönsterbänk (fast jag har några monterade också). Ruttnande rötter förekommer knappast och samtidigt behöver man inte vattna lika ofta som när man monterar, detta eftersom mossan tillsammans med skålen håller kvar fukt mycket bättre.

Ge ditt svar

19/1 -19

19/1: Hårt arbete

Från Xara.

Maken: "Vad ÄR det där?? Bakom soffan??"
Jag: "Det är vitmossa, som jag ska använda vid omplantering av..."
Maken: "VARFÖR står det en låda med... med... GUCK! bakom soffan??"
Jag: "KOM IGEN!! Det är bättre att lagerhålla det så här, mer miljöanpassat ju!"
Nu: Inte så mycket kvar, måste nog skaffa mer. Slit och släp! #orkideodlare

Nyckelord: Vitmossa

20/1 -19

Bra med oförstående men tåliga respektive

Ge din åsikt

8/7 -18

Vitmossa

Vem var det som frågade mig om vitmossa för en tid sedan? Nu finns i alla fall nyplockad mossa så hör gärna av dig om du fortfarande behöver.

Nyckelord: Sphagnum, Vitmossa

Ge ditt svar

22/7 -17

+ 8/2 -18

Vitmossa till salu

Vitmossa färsk. Från Astro.
Vitmossa Färsk. Från Astro.

Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 50 kr per paket.

Fin vitmossa som plockas av mig på egen mark i Skåne. Mossan är långtrådig och ca 10-22 cm lång. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter. Den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse, men vill du inte ha fryst mossa så ordnar jag det åt dig. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning. Frakten avser upp till 2 kg.

Nyckelord: Vitmossa

2/10 -18

Bubbz köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

22/7 -17

Vitmossa färsk

Vitmossa färsk. Från Astro.

 

Nyckelord: Vitmossa

Prata om bilden

22/7 -17

Vitmossa Färsk

Vitmossa Färsk. Från Astro.

 

Nyckelord: Vitmossa

Prata om bilden

25/9 -16

sphagnum

sphagnum. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: vitmossa, sphagnum

Prata om bilden

19/7 -16

+ 21/12 -16

Vitmossa (Sphagnum) till salu

Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 45 kr per paket.

Fin vitmossa plockad av mig på egen mark i Skåne 2016-07-19. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter, den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning.

Nyckelord: Sphagnum, Vitmossa

11/1 -17

Spjuttan köpte 2 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Så närmar sig adventstider och "vitmossan" gör som vanligt entré i våra butiker. Bilden är från min lokala ICA-butik. Särskilt intressant denna gång är att det är riktig vitmossa (Sphagnum) på fotot på skylten men den vanliga fönsterlaven i påsarna.

Nyckelord: vitmossa, Sphagnum

Lasse, hoppas du har påpekat det för ICA-handlaren eller "moss"- leverantören!

12/11 -15

:´D

12/11 -15

Falsk marknadsföring när den är som mest oavsiktlig?

13/11 -15

Ja det är ju viktigare att köparen får det han eller hon (okej då, hen) vill ha men under fel namn, än tvärtom. Är nog rätt sällsynt att folk har sphagnum i adventsstaken. Eller?

13/11 -15

Jo, det känns väl lite sådär. Har ju alltid varit lav. Och nu ska vi köpa detta? Förvirringen är total! Kanske en lavmosse hybrid?

Ge ditt svar

Nyplockad vitmossa, Sphagnum.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa, omplantering

2/9 -15

Jag tror bestämt att mitt dåliga samvete fått ett namn i form av Lassse. Jag ska inte visa detta inlägg för de stackars orkidéer som vill bli omplanterade här i lägenheten.

2/9 -15

Trevligt höstpyssel!

2/9 -15

Åhh måste vara orkis porr det där Lassse

2/9 -15

Du har verkligen tur med dig när du plockar mossa. En annan får plocka bort en tredjedel eller mer...

Ge ditt svar

19/4 -15

19/4: mossplock

Tog ett par timmars paus i omplanteringarna idag för att hälsa på vårsolen och fylla på mossförrådet.

Nyckelord: sphagnum, vitmossa

Ge din åsikt

Idag har jag varit ute i skogen och plockat vitmossa innan snön drar in. Så nu ska det nog räcka till alla neosarna.

Har även fått en gåva ifrån danmark, och det kommer en liten Neofinetia f. Kuroshinjo på posten snart!:D jag tycker att danska människor är väldigt trevliga och givmilda. Det kanske vore dit man skulle flytta?:) haha

Så nu kommer jag att bli ägare till min absolut minsta orkidé!:)

Nyckelord: vitmossa, danmark, Neofinetia falcata Kuroshinjo

22/11 -14

Danska är jävligt trevliga, jag fundera också på att flytta tillbaka men är hopplöst förälskat i min fru och är livrädd för konguransen. Den har jag inte i Sverige så vi stannar nog här

22/11 -14

Haha! Ja, bodde i gamla danmark förut (skåne) och där är det lika trevligt folk!:)

22/11 -14

Vadå gamla? Skåne Halland och BLEKINGE ÄR DANSK OCH HAR ALLTID VARIT PUNKT SLUT

22/11 -14

Haha, jag är beredd att hålla med faktiskt!:)

22/11 -14

Ja med tanke om språket så är jag också böjd att hålla med Totalt obegripligt

23/11 -14

När jag första gången träffade min frus far så hälsade han med vacker tass välkommen och sa: Välkommen grabben och en sak skall du ha klart för dig, danska är inget språk, det är en halssjukdom.
Detta med språk och dialekt är roligt. Är jag i DK tror de jag är "äkta" SV De flesta i Skåne hör min brytning men kommer jag till Lysekil eller för den delen till Borlänge så tror de oftast att jag är "äkta" skåning kommer jag till Stockholm ....nej fan ditt åker jag aldrig

23/11 -14

Haha, men när jag var i Skåne för några år sen, så hade kvinnan jag besökte en dansk man och den danske mannen var lättare att förstå än lokalinnevånarna, de bräkte på, lätt ungefär som pite-bondska (som jag bara förstår till hälften) fast med skånsk knorr, så efter det ligger danskarna på + och skåningarna på -

Ge din åsikt

Hur dumt det än låter tittade jag på äntligen hemma😜 såg hur det i ett avsnitt satte fast orkidér på en spalje med endast mossa kring rötterna. Ville prova något liknande med en halvdassig orkide. Satte det i en ampelkruka gjord av nät. ( mycket luft till rötterna)Fyllde den med orkidemossa och planterade den där i. Bladen blev mycket snabbt finare från att vara skrumpna. Nu till frågan. När läser runt används mossan mest som hjälp till att ordna upp rötter samt sjuka plantor. Är mossan dålig som permanentare lösning. Är det bättre att byta ut mossan mot orkidé blandning. ( bark kokos mm) just nu blommar den inte vilket jag gärna vill.

Nyckelord: plantering, vitmossa, ampel

16/7 -14

jo det går att använda som enda planteringsmedium, eller att blanda med bark

Ge ditt svar

10/6 -14

vitmossa typer

Vitmossa från bäst till sämst. Från Lassse.

Vitmossa (Sphagnum) finns i ett 40-tal arter i Sverige. Flera lämpar sig som planteringsmaterial till orkidéer. På bilden ses tre grundtyper avseende grovleken: bäst till vänster, bra i mitten, mindre bra till höger. De tunnaste arterna kan till nöds användas i blandningar med t ex bark men bör undvikas som enda material.

Nyckelord: substrat, sphagnum, vitmossa

10/6 -14

Tack! Ja då ser det ju ut som att jag bara har hittat av den sämsta. Växer de i olika miljöer eller har du några tips på hur man söker efter "rätt" sort?

10/6 -14

Ska med mig den här bilden nästa gång jag får för mig att leta mossa Fast med tanke på alla mygg så lär det dröja

10/6 -14

Tack Lasse, ska ta och jaga lite vitmossa här i trakterna, har ju några Masdevallia som jag kör i primärt moss-substrat... och jag kör hellre levande än död mossa och på det priset är ju helt rätt ute i skogen: lite blod (till myggen), svett och kanske nån tår

10/6 -14

Jag tackar också för lektionen! Jag har uppenbarligen kört med sämsta sorten... :P

10/6 -14

Ja myggen och vitmossan trivs tyvärr bra ihop. Jag kanske skulle fotat tre olika dräkter också som man kan ha på mossutflykten, med olika lämplighetsgrad? Med biodlardräkt till vänster och baddräkt till höger.

Markus G: I stort sett alla arter växer fuktigt men annars kan de hittas i lite olika miljöer. Den mossa jag plockar kommer från ett skogskärr i närheten av där jag bor. Ska försöka komma ihåg att ta några bilder nästa gång jag går dit.

Ge ditt svar

7/6 -14

Vitmossa

Har precis varit ute och plockat en massa underbart fin vitmossa som nu rensats från pinnar, gräs och blad. Det är nu jag behöver tips. Kan jag plantera direkt i detta eller behöver jag köra det i ugnen eller liknande först innan jag kan använda det?

Nyckelord: Spagnum, Vitmossa

7/6 -14

Jag brukar använda den som den är, direkt från naturen, men vill man vara absolut säker på att inte få in skadedjur - sniglar etc. - kan man köra den ett par minuter i mikron.

8/6 -14

Tackar ödmjukast för detta Motvalls Gubbe! Jag hoppas mina små vänner ska tycka bättre om detta än om den torkade. Den ser dessutom mycket bättre ut!

8/6 -14

Jag brukar lägga mossan i diskhon och spola i så hett vatten som möjligt från varmvattenkranen, så får mossan ligga där en halvtimme ungefär. Det har fungerat bra hittills.

8/6 -14

Jag har väll lite för hysterisk av mig därför att brukar koka den...

8/6 -14

Jag har ett minne av att ca 20 min i drygt 40-gradigt vatten ska ta kål på oönskade kryp. Tar man för varmt, då dör ju själva mossan också..

8/6 -14

Förtränger alla kryp som måste bo hos mig... Fast som tröst, kan jag meddela att det inte är några som orkisarna verkar må dåligt av iaf, ett och annat barr till trots.

8/6 -14

Jeg pleier ha mosen i ca 45 ° vann noen minutter for så og skifte til iskaldt vann noen minutter. Evt. småkryp skal visst ikke tåle denne behandlingen.

8/6 -14

Om ni önskar att mossan ska leva vidare så tror jag 41,5 grader är max temperatur. Det svåra är att hålla en jämn temperatur under ett antal minuter. Jag använder stora tryckkokare med en mängd vatten

8/6 -14

Markus, den mossa du hittat kan funka i blandningar men är inte så bra som enda material. Leta efter en mer buskig sort nästa gång. Det blir luftigare i krukan och bättre för plantorna.
Själv använder jag mossan som den är. Har aldrig problem med ohyra. Är man rädd för kryp kan man som sagt sänka ner mossan några minuter i +40-45-gradigt vatten så kryper krypen inte vidare.

10/6 -14

Aaah, tack för alla tips! Lassse, jag visste inte ens att det fanns flera olika sorter. Har plockat mer på ett annat ställe. Ska se om den är lite buskigare.

10/6 -14

Det finns ett 40-tal arter i Sverige. Jag lägger upp en bild på några grundtyper som eget inlägg om en stund.

10/6 -14

Tack det uppskattas!

Ge ditt svar