Råd / Omplantering /

Skriv början av artikeln om plantering

Nyckelord: plantering

Inlägg med plantering som nyckelord.

Hur dumt det än låter tittade jag på äntligen hemma😜 såg hur det i ett avsnitt satte fast orkidér på en spalje med endast mossa kring rötterna. Ville prova något liknande med en halvdassig orkide. Satte det i en ampelkruka gjord av nät. ( mycket luft till rötterna)Fyllde den med orkidemossa och planterade den där i. Bladen blev mycket snabbt finare från att vara skrumpna. Nu till frågan. När läser runt används mossan mest som hjälp till att ordna upp rötter samt sjuka plantor. Är mossan dålig som permanentare lösning. Är det bättre att byta ut mossan mot orkidé blandning. ( bark kokos mm) just nu blommar den inte vilket jag gärna vill.

Nyckelord: ampel, plantering, vitmossa

16/7 -14

jo det går att använda som enda planteringsmedium, eller att blanda med bark

Ge ditt svar

Jag har köpt en planta av denna växt men jag är osäker på hur jag bäst skall plantera dem? Bulberna är olika stora (ca 4 st), måste alla vara ovan jord?
Jag ville så gärna ha en doftande orkidé och så läser jag här att de luktar stall, hjälp...det hade jag nog inte tänkt mig precis;/

Nyckelord: Plantering

8/6 -12

Bulberna bör vara ovan jord ja, i möjligaste mån. C. flaccida luktar starkt och något åt stallhållet som sagt, jag tycker inte den luktar direkt illa men det är ju en smaksak

Ge ditt svar

Jag funderar på att köpa en Cypripedium Sabine,
jag har hittat en på Gerbianska trädgårdar.
Jag funderar på i fall man kan sätta den nu?
vill att den ska få de bästa möjliga förutsättningarna
att etablera sig och trivas.
Och sen undrar jag också vilken jord den vill ha?

Nyckelord: Kompost, Cypripedium Sabine, Plantering

15/5 -12

Eken, som alla Cypripedium så vill den ha genomsläppligt substrat. Det rör sig om en korsning av C. macranthos och C. fasciolatum. Jag odlar den ena arten C. macranthos i vulkangrus, seramis och ca 10% bark (i kruka). I trädgård torde det gå med trädgårdsjord som blandats upp med sand och eller vulkangrus.
Håll även koll på Blomsterlandet och andra som handlar med trädgårdsväxter. Här i Jönköping skall enligt uppgift Blomsterlandet få hem några Cypripedium snarast. De kan vara vanskliga att skicka så här års.
Mvh
Mikael

16/5 -12

Jag har aldrig sett cypripedium på blomsterlandet,
men man kan ju altid kolla.
Men jag misstänker att de bara har de vanliga sorterna som Ulla silkens, drottningsko och guckussko,
men de skulle kanske vara lite spännande att pröva på guckussko.

Ge ditt svar

7/3 -12

Rotfråga

En rotfråga! Jag har precis fått delningar av några Catleya, Brassada, Brassia, Dendrobium och en Vanilj, en bulb av varje bortsett från vaniljen förstås. Hur får jag bäst till nya rötter på dem. Alla utom en bulb saknar rötter. Nu står de alla i vitmossa, utom vaniljen som står i ogödslad torv, med plastpåsar över krukorna. Jag har inte satt dem i ytan på mediet som Catleyan sedan önskar växa utan mer nerstucken så den står stadigare. Erfarenheter?

Nyckelord: Nya rötter, Luftrötter, Plantering

7/3 -12

Har du fått dem eller betalat för dem? En bulb är en alldeles för liten delning och det är knappt värt besväret att starta igång dem om det inte är något alldeles exklusivt. Saknar de sen rötter så är det ännu värre. En Cattleya-bulb utan rötter är helt hopplöst, den kan du i princip kasta. Har den rötter så får du kolla om det finns något skottanlag på bulben (finns två). Finns det inget så är det 100% kört.

7/3 -12

Tänkte just skriva samma som Merwic, kan bara instämma. Ett i stort sett hopplöst företag, får du någon att leva vidare kommer det ta flera år innan du har den i blom. Några nya rötter får du knappast på dessa bulber, de kommer i så fall från ett nytt skott. Om du trots allt vill göra ett försök - lätt fuktad vitmossa. Tveksamt med plastpåse över, risken är att det ruttnar.
Delningar bör för denna typ av orkidéer bestå av minst 2-3 bulber, helst 4 eller fler.
Vaniljen kan däremot lyckas, även den kan sättas i lätt fuktad vitmossa men det funkar även med en lätt jordblandning. Plastpåse med luftinsläpp kan i detta fall användas tills den rotat sig.

7/3 -12

Tack för svar, även om de var negativa. Misstänkte väl det själv, men ville kolla med er andra. Fått sk bakbulber, tror jag det heter.

7/3 -12

Jag kommer ihåg att jag en gång försökte sätta en Phal keikii i kruka med vitmossa och plastpåse över - det blev för tätt och blött och möglade fort. Nu när jag har börjat ta ur flaskplantor så har jag satt dem i sådana där minidrivhus med ventilationslucka och gjort som Karma beskrivit i sin blogg med gradvis stegring av fläktens igånggvarande och det möglar inte!

Ge ditt svar

Tänkte plantera denna i kompost, men den har inga direkta "jord-rötter" eftersom den varit monterad. Nu undrar jag vad jag bör plantera den i, så den får rötter anpassad för orkidé komost. Sphagnum kanske?

Nyckelord: plantering, montering, rötter

24/8 -11

Det er ikke noen forskjell på "jordrøtter" og "andre" røtter. Vil du sette den i en potte, er det bare å gjøre det.

Ge ditt svar

Jag är nybörjare på orchidéer och har nu köpt en del plantor som jag funderar på hur jag ska plantera/montera. Vill ju att det ska bli så bra som möjligt och snyggt
Dessa har jag inom kort:
Angraecum didieri
Angraecum germinyanum
Cattleya Peckhaviensis
Laelia purpurata
Paphiodelium Claire de Lune och Delenatii
Phalaenopsis (flera olika)
Sedirea japonica

Har sett att det finns kork och teak korgar hos Schwerter: http://www.shop.schwerter-orchideenzucht...

http://www.shop.schwerter-orchideenzucht...

Ska det finnas lekakulor i alla planteringar oavsett art på orchidéerna?

Tacksam för all hjälp

Nyckelord: montering, plantering

14/6 -11

Om man vill montera eller plantera epifyter är en smaksak. Då lecakulor binder salter tycker jag inte att materialet skall ingå som en komponent i komposten

14/6 -11

Oled- jag har hört att det ska vara bra att ha lekakulor i botten i plastkrukorna pga dränering, är detta fel? Hur vet jag vilka orchidéer som är epifyter (så jag slipper googla fram för var och en)?

14/6 -11

Jag började för några år sen ha lecakulor längst ner i krukorna (orkidekompost överst). Och jag vet inte om det var det som gjorde att bladen på många Phallar sprack utmed mittnerven. Som sagt så samlas det salter på lecan. Nu har jag bytt ut lecan har bara kompost i krukorna. Phallarna ser fina ut nu. Däremot i ytterkrukorna kan man ha leca.

14/6 -11

Kanske en dum fråga, men vad har lecakulorna för nytta i ytterkrukan? Har det med uppsamlingen av det överflödiga vattnet att göra?

14/6 -11

Jag har leca och lite vatten i vissa ytterkrukor för att öka luftfuktigheten kring plantan.

14/6 -11

Alla ovanstående utom Paphiopedilum är epifyter. Angraecum, Cattleya och Sedirea passar bra i korg eller monterade, men går även att ha i kruka. Övriga passar bäst i kruka/korg.

14/6 -11

Ja, som Cecilia K säger, leca och lite vatten höjer luftfuktigheten.

14/6 -11

Då många inkl mig själv doppar hela kruka i sådär 15 minuter är det ett måste att ha hål i botten på krukan. Så på det viser skilljer det sig hur man odlar orkidé jämfört med andra krukväxter. Att man doppar orkidé på det viset har 2 anledningar. För det första skall barken hinna suga åt sig och för det andre skall velamen på rötter hinna att suga åt sig.

14/6 -11

Sedan tycker jag att det kräver mer jobb att hålla epifyter monterade än planterade. Man får vattna oftare, men vissa släkten kan bara odlas på det viset. Men dom du har i din lista klara sig bra planterade

14/6 -11

Tack för alla svar! Känner mig lite klokare nu

Ge ditt svar

Tänkte plantera ut mina nytillskott i veckan om det blir väder. Hade dessvärre annat att göra igår annars var det ju perfekt väder. Men det slog mig att något djur kanske tycker dom att tugga på dessa blommor? Behöver man skydda dom mot harar eller något?

Mvh, Maria

Nyckelord: plantering, Cypripedium, skydd

20/3 -11

Med så dyra växter kan det jo vara bra att skydda på något sätt. I mitt fall handlar det inte om djur som är problemet utan min älste son. Han kände för att tömma grillen på gammalt kol och valde att göra det på min numera avlidna Cypripedium.

20/3 -11

Hur skyddar man sina blommor mot söner? Eller i mitt fall döttrar? Finns det hopp? Det får nog bli kycklingnät runt, hoppas det räcker. Den ena kryper ju bara än så länge och den andra låter faktiskt växterna vara ifred på botaniska som vi har varit på många gånger, trots att jag har visat henne hur man försiktigt kan ta på dom så man lättare kan lukta på blommorna. Men jag vill ju givetvis iinte att mina Cypripedium blir de första orkidéerna hon förstör. Hon sitter och luktar varje dag på en outslagen Pleione forrestii som jag har satt på köksbordet. och är rörande försiktig

Oj, det blev en lång utläggning om mig...

20/3 -11

Har varit med om att Rådjur ätit upp ena av två blommor på en C. reginae, den var uppenbarligen inte så god för då torde även den andra blomman blivit uppäten. Snigelgift kan vara en bra försiktighetsåtgärd.
Mvh
Mikael

20/3 -11

Önskar jag kunde lägga ut snigelgift men det går tyvärr inte, lillan stoppar allt hon hittar i munnen. Men jag ska försöka finna på en annan lösning. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på sniglarna ska ha dom i beaktande. Tror det finns gått om dom i den nya trädgården.

Ge ditt svar

Jag undrar vad och hur ni har era Phallar.
Har ni grov bark med en rejäl klump sphagnum runt rötterna?
Har ni endast grov bark?
Har ni fin bark?
Epiweb?
Leca?

Hur odlar ni era Phallar!?

Jag har svårt för spahgnum paketen runt rötterna då min erfarenhet efter mina vattnings intervaller visat att rotröta är otroligt lätt vid denna kombo. Jag överväger att övergå till endast grov bark.

Nyckelord: Phalaenopsis, odlingsmedium, Plantering

12/7 -10

Jag har mina phallar främst monterade i skåpet, det är det överlägset bästa för mig, jag har en tendens att över- eller undervattna. Några sitter i epiweb men jag håller på att konvertera fler och fler till monterade.

De som står på fönsterkarmen står i grov bark eller S/H, vitmossa eller epiweb skulle bli alldelse för torrt för mina

S/H ?

12/7 -10

Numera har jag mina Phallar i en hemmablandning av mediumstora bitar bark och en del vitmossa.
Men allt är välblandat och aldrig mossa runt rötterna.

12/7 -10

Alla står i medelstora barkbitar. För de som gillar extra fuktighet har jag lagt ett tunt lager mossa överst, dock inte ända in till rotstocken.

12/7 -10

Jag odlar de lite olika beroende på om det är en "vanlig" hybrid eller en art. Även arterna har lite olika krav.

"Vanliga" hybrider (stora blommor på långa stänglar) har jag mossa runt rötterna och medelstor bark runt om. Detta har fungerat bra i många år men å andra sidan vattnar jag dem inte jätteofta.

12/7 -10

Jag odlar de flesta av mina Phallar (hybrider) i stora glas med vatten (stora ölglas) och lite näring. (hydroponisk odling). De älskar att stå med rötterna i blöt. De som odlas på detta sätt har en tendens att blomma betydligt oftare än de som står i bark eller monterade. Iaf hos mig. Detta ses av många som okonventionell metod, men så länge hela rötterna är i vattnet så bildar de i regel inte röta. Har haft de flesta av mina phallar i glas i snart 2 år utan problem.

Roligt att höra Langered har du några foton på hur det ser ut?

Vad tycker ni om orkide komposten som går att köpa på ICA ? Jag har handlat den förrut och den har fungerat utmärkt men jag har brukat få "sila" den för att den blir för fin tycker jag

12/7 -10

Jag skall lägga upp foton så fort jag kommer hem ifrån jobbet, dvs vid 7 tiden.

12/7 -10

Mina Phal, bellina odlar jag i enbart sphagnum, alla övriga arter/hybrider i medelgrov bark
och lite sphagnum inblandad.

12/7 -10

S/H = semihydro. I mitt fall planterade i lecakulor med en liten vattenreservoir längst ner i krukan så de alltis har tillgång till vatten. Dock säger en del att det inte är så bra då det samlas näringsämnen i lecakulorna men det har funkat för mig so far, jag sköljer lecakulorna ordentligt i duschen ganska ofta. Jag har även 2 cattleyahybrider i S/H och de trivs väldigt bra

12/7 -10

Löst packad spangum med enstaka barkbitar.

12/7 -10

De flesta rena Phal arter har jag i varmskåpet och de står endast i EpiWeb substrat i nätkrukor av plast. Mina "vanliga(re)" hybrider och intermedära arter odlar jag i fönstret i samma nätkrukor (= bra luft cirkulation) men i medelstor pinjebark (som Plantagen säljer). De som vill ha det lite fuktigare blandar jag i lite vulkansten och perilit, men ingen vitmossa till mina Phallar alls.

12/7 -10

Mossa, mossa, mossa som ej får torka ut - funkar alldeles ypperligt för mig som odlar på fönsterbänkar

12/7 -10

Som du ser finns det inget recept eller "magic bullet" för vilket medium som är bäst... Man får helt enkelt utgå från mediumets egenskaper i kombination med sina odlingsförhållanden plus vattningsrutin när man väljer substrat. Sedan får man prova sig fram och justera där efter... en hel del orkidéodling handlar om känsla, något man utvecklar mer och mer ju längre man håller på.

12/7 -10

Så fint och klokt sammanfattat Karma

12/7 -10

Jag ber att få instämma i Kamilas båda inlägg

12/7 -10

Jag glömde skriva om mina arter... dessa odlas i nästan bara mossa som hålls fuktig.

Håller helt med att man måste lära känna mediumets egenskaper (och även ens egna - om man är en glömsk vattnare eller om man är en som gärna vill ge en liten skvätt fall i fall...)

Ge ditt svar

Jag har fått en delning av en Dendrobium phalaenopsishybrid, som jag ska plantera nu. Är det bra att ha lite dränage i botten? Det sas så på okrkidékursen, men jag undrar nu om det gäller alla arter/hybrider?

Nyckelord: dendrobiumhybrid, plantering, dränage

Det kan ju bli ganska "sumpigt" i botten så jag tycker inte att det skadar med lite dränering.

24/2 -10

Jag lägger alltid ett lager lecakulor i botten för dränering och lite bättre
lufväxling i krukan.

24/2 -10

Tack Doris och Anders, då gör jag så!

24/2 -10

På orkidékursen fick vi rekommendationen att inte ha Lecakulor kom jag just på, eftersom de suger upp fukt. Tar den fukten från orkidékomposten då? Vad säger du Anders? Du har tydligen bra erfarenhet av Leca.

24/2 -10

Jag brukar använda grov bark eller epiwebbitar

24/2 -10

Ingegerd15, jag har inte märkt att lecakulorna suger upp fukt, de är ju i princip
bränd lera och torkar upp betydligt fortare än själva komposten.
Vitsen är att jag inte vill att kompsten skall packa ihop sig över dräneringshålen
i botten på krukan så luftcirkulationen hindras.
Jag tycker det är mycket viktigt att luft kan cirkulera i kompsten, därför använder jag
även ugnsbakad bark, vilken dels håller längre, dels håller fukten bara på ytan av
barkbitatrna. Jag får vattna oftare, men jag slipper risken att komposten blir tät och
våt, med ruttna rötter som följd.

24/2 -10

Mitt minne vaknar så långsamt till liv Nu minns jag just att vi också varnades för att Lecakulorna kunde täppa till hålen. Hur undviker du det?

24/2 -10

Jag gör hålen ovala, använder en vanlig hobbykniv och skär bort lite
plast i några hål. Men oftast behövs inte det eftersom kulorna inte är
särskilt runda. Jag har i alla fall inte sett att vattnet stannar kvar på de
år jag använt dem som bottenfyllnad.

24/2 -10

Lecakulor håller fukten i botten på krukan ...jag använder småstenarna de säljer i lösvikt på Blomsterlandet och det funkar perfekt. Gillar man inte att vattna så kanske leca är att föredra. Lecakulorna bryts ju inte ner.

Ge ditt svar

15/4 -09

Habenaria radiata

Hej har köpt en Habenaria och undrar nu hur jag ska plantera den så att jag inte tar död på den för det vore ju pengar i sjön. Har läst att vitmossa och sand fungerar. Men vad för sand? Från lekparken? Hur djup ska den sås? Hur stor kruka? Jag tror ni fattar att jag inte alls vet hur jag ska gå till väga.
Hoppas att någon kan svara på detta.

Nyckelord: plantering, Habenaria

15/4 -09

Har satt mine knoller i en blanding av grus, mose ,perlite og bark. Har bare lagt dem nede i en vanlig krukke og dekket med ca,1,5 cm, vet ikke om det er riktig. Ser ut som om det holder for jeg kan ihvertfall se to spirer nå
Tror det lønner seg å sterilisere sand hvis du tar den fra lekparken.
Har vært veldig forsiktig og bare sprayet krukkene lett noen ganger for at ikke knollene skal råtne.
Er så spent for mine knoller kom i vinter når det var kuldegrader ute og de så ut som om det ikke var liv i dem.

Ge ditt svar

Hej alla! Så mycket ni kan och gör, jag blir inspirerad... Jag har bara Phalaenopsis än så länge, känner mig fortfarande som nybörjare, men blir mer och mer biten! För tre år sen köpte jag en fin Phal med små blommor, på tre stänglar. Och den har blommat oavbrutet sedan dess! Samtdigt som några blommor börjat vissna, har andra slagit ut på andra småstänglar. Nu har jag upptäckt att högst upp på en tom stängel så kommer det en dotterplanta, hittills två blad där det största är 3-4 cm långt än länge. Hur stor ska jag låta den bli innan jag planterar den? Och hur gör jag då? Ska jag ta med något av själva stängeln? Jag känner bara till vanlig köpeorkidéjord. Ska jag ta något annat?
Jättetacksam för svar! Hälsningar, Ingegerd

Nyckelord: Phalaenopsis, Plantering, Dotterplanta

13/8 -08

Låt den bli lite större, och den bör ha 3-4 rötter som är 3-5 cm. långa för
att vara säker på att den klarar sig själv i egen kruka. Klipp av stängeln
ca: 1 cm. på var sida om keikin, och sätt den i liten kruka med vanlig bark-
kompost med inblandning av lite mossa. Sköt den sedan som dina andra
Phalaenopsis. Det har fungerat för mig i alla fall.

13/8 -08

Hej letherneck, och tack för ditt svar! Den har inga rötter alls ännu, så jag lär få vänta ett slag. Känns spännande. Hej från Ingegerd

Ge ditt svar

28/4 -08

28/4: Nysatt!

Har satt min orkidé nu, men hoppas bara det blir något oxå. Blev förvånad när jag såg orkidékomposten, tyckte att däe var ingen jorde utan mäst bark och cocosfiber. mossa fanns med blan orkidé"fröna", eller vad det heter.

Så nu är det bara att vänta och se. hoppas hoppas!

Nyckelord: plantering

28/4 -08

orkidékompost ska vara bark och ev mossa och cocosfiber....inte jord.
"frön "....vad är det du har planterat ?

28/4 -08

Du planterade din markväxande orkidé i kompost för epiphyter. Jag tror inte det kan gå bra för plantan:(

28/4 -08

Det är en Habenaria radiata som boxer planterat. Ett bättre ord än frö kan därför vara 'knöl'.

28/4 -08

Ok Björn I see !
Ska den planteras i kompost då ?

28/4 -08

Den ska planteras i ett mer finfördelat substrat med grovt grus eller minileca tillsatt.

1/5 -08

är substrat och kompost samma sak?

1/5 -08

jag har planterat den i orkidéjord som bestod enbart av bark och cocosfiber, är det ok?

Ge din åsikt

Har hört att man ska plantera i mossa och en massa annat, räcker det inte med orkidéjord? dom har ju luftrötter, hur gör jag med rötterna när jag planterar?

Hoppas på snabbt svar då min orkidé ligger på posten och väntear.

Nyckelord: plantering, Habenaria radiata

24/4 -08

24/4 -08

Det är en jordorkidé och ingen epiphyte, därför passar inte epiphyte barkmix för den.

24/4 -08

Här finns lite mer om habenaria kultur:
http://www.ukorchidforum.com/viewtopic.p...

24/4 -08

Vad ska jag plantera den i då? hur stor kruka kräver den?

24/4 -08

Boxer: Om du läser igenom länken Svetlana skickade till dig ser du att krukan kan vara ex en 10 cm bred lerkruka och du ser även en lämplig mix att bland i.

25/4 -08

hej, skulle igentligen skicka en bild på hur jag odlar min, men skall försöka beskriva.
jag har en vas med raka kanter, som ett stort ölglas. i den har jag pressat ner en kruka jag gjort av eppiwebb. i krukan har jag planterat levande vitmossa med topparna uppåt så dom kan fortsätta växa som i naturen. däri planterade jag knölen ca 3 cm ned i vitmossan. krukan är ca 8 cm hög.
mellan vasens botten och krukans botten är ett mellanrum som jag fyllt med vatten som når precis upp till krukans botten och vitmossan.
man behöver ju inte ha en kruka av epiwebb, jag bara tog det jag hade, en genomskinlig plastkruka hade funkat minst lika bra. det är väll detta som kan kallas semihydrokultur, och det verkar funka utmärkt , mvh

Ge ditt svar

1/4 -08

Plantering

Fick idag en pleione formosana, coelogyne cristata, Dendr. Kingianum, en prickig masd. och en masd. barleana (tack John!).
Ska nu plantera dessa och undrar vilken slags kompost de ska ha.
Det är ca 6 delningar av Dendr. ska jag plantera dessa i samma kruka till en början (är pyttesmå) eller var för sig? Vet absolut INGET om coelog...
Är oxå osäker på pleione.
Masdevallian, ska den ha nått speciellt? Har aldrig planerat om en sån heller.
Hjälp mig!!!
Tack på förhand!
Mvh Amy

Nyckelord: kompost, plantering

1/4 -08

PS Hur stora krukor ska de ha???

1/4 -08

Snälla svara!!!
Har nu planterat masd. i vanlig kompost med lite mossa överst. Om det är fel, skriiiiv!

1/4 -08

Amy - har du mossa hemma (ett sånt där torkat platt paket)? Sätt i så fall alla plantor provisoriskt i lätt fuktad mossa ett par dar, tills du hinner ordna mer för dem. Dom små kingianumkeikisarna kan du f ö ha tillsammans i fuktig mossa, tills dom vuxit på sig lite mer.

1/4 -08

Dendr. Kingianum kan Du sätta i samma kruka, storlek ca: 7 cm, kompost
fin bark och mossa, låt dem inte torka ut helt mellan vattningarna.
Coelogyne cristata har jag i bark och mossa, 10 cm. kruka om den är
liten, vill nog ha lite fuktigt hela tiden. Men Coelogyne cristata är lite
tempramentfull tycker jag, den tycker inte om att bli störd, så var lite försiktig.
När det gäller Pleione så följde jag de råd som finns bland nyckelorden,
kompost mossa och lite bark och låg 7 cm. kruka, och de växer även
om det inte kommit någon knopp än, bara 1 vecka sedan jag tog ut dem
från kylskåpet.
Masdevallian har jag ingen, så det får någon annan svara på.

1/4 -08

Masdevallian om de är små ...7 cm kruka annars räcker det med 9 cm ganska länge. Inte för stor kruka...fin bark till den med lite iblandad mossa.

Lycka till nu Amy , nu har du det du pysslar med ett tag...

1/4 -08

Pleione-- Läste i en bok att det skulle vara 4/6 orkidéjord 1/6 sand och 1/6 krukväxtjord, har nu gjort detta, tror ni det blir bra? Ska kanske lägga in lite mossa oxå?
Mvh Amy

1/4 -08

Bra Amy jobba på du bara

Ge ditt svar

Idag har dagen gått åt att plantera lite annat än orkideer. Dubbla hängpetunior,spikklubba och små vackra änglatrumpeter, de skall nu få stå på tillväxt tills det är dags att plantera om dem i balkonglådorna längre fram, Väntar med spänning.

Nyckelord: plantering

17/4 -07

Måste kännas toppen att ni fått växthuset klart så att du kan så och plantera redan nu och få tidigare blomning och skörd.
Snart du kommer vissa orkidéer att invadera växthuset, kan jag tänka mig.
Eftersom du har tillgång till frostvakt också, kan jag tänka mig att Cymbidiern får flytta ut dit ganska snart.
Jag skall flytta ut mina till helgen.
Lycka till och visa bilder när allt vuxit till sig.
Lycka till!

18/4 -07

Åh, det är nog tur att du inte ser den lätt gröna anstrykningen i min hudfärg just nu.... Allvarligt talat, växthus verkar så kul att ha och en dag ska det stå ett även på min tomt!
Vilka fina växter du har tänkt dig, dubbla petunior låter jättetjusigt! Och änglatrumpeter och spikklubba är oerhört vackra de också. När jag var i södra Frankrike för några år sedan växte det änglatrumpeter överallt, så Conny och jag ställde oss under ett tvåmetersexemplar, fick någon att fotografera oss och skickade hem kortet till vår granne som precis före avresan stolt hade visat oss sitt egenodlade exemplar på kanske 40-50 cm..... Elakt - ja, men ganska kul! (och grannen förstår när vi skojar...)

Ge din åsikt