Rotfråga

7/3 -12

En rotfråga! Jag har precis fått delningar av några Catleya, Brassada, Brassia, Dendrobium och en Vanilj, en bulb av varje bortsett från vaniljen förstås. Hur får jag bäst till nya rötter på dem. Alla utom en bulb saknar rötter. Nu står de alla i vitmossa, utom vaniljen som står i ogödslad torv, med plastpåsar över krukorna. Jag har inte satt dem i ytan på mediet som Catleyan sedan önskar växa utan mer nerstucken så den står stadigare. Erfarenheter?

Nyckelord: Nya rötter, Luftrötter, Plantering

7/3 -12

Har du fått dem eller betalat för dem? En bulb är en alldeles för liten delning och det är knappt värt besväret att starta igång dem om det inte är något alldeles exklusivt. Saknar de sen rötter så är det ännu värre. En Cattleya-bulb utan rötter är helt hopplöst, den kan du i princip kasta. Har den rötter så får du kolla om det finns något skottanlag på bulben (finns två). Finns det inget så är det 100% kört.

7/3 -12

Tänkte just skriva samma som Merwic, kan bara instämma. Ett i stort sett hopplöst företag, får du någon att leva vidare kommer det ta flera år innan du har den i blom. Några nya rötter får du knappast på dessa bulber, de kommer i så fall från ett nytt skott. Om du trots allt vill göra ett försök - lätt fuktad vitmossa. Tveksamt med plastpåse över, risken är att det ruttnar.
Delningar bör för denna typ av orkidéer bestå av minst 2-3 bulber, helst 4 eller fler.
Vaniljen kan däremot lyckas, även den kan sättas i lätt fuktad vitmossa men det funkar även med en lätt jordblandning. Plastpåse med luftinsläpp kan i detta fall användas tills den rotat sig.

7/3 -12

Tack för svar, även om de var negativa. Misstänkte väl det själv, men ville kolla med er andra. Fått sk bakbulber, tror jag det heter.

7/3 -12

Jag kommer ihåg att jag en gång försökte sätta en Phal keikii i kruka med vitmossa och plastpåse över - det blev för tätt och blött och möglade fort. Nu när jag har börjat ta ur flaskplantor så har jag satt dem i sådana där minidrivhus med ventilationslucka och gjort som Karma beskrivit i sin blogg med gradvis stegring av fläktens igånggvarande och det möglar inte!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av JR:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.