Skriv början av artikeln om Nya rötter

Nyckelord: Nya rötter

Inlägg med Nya rötter som nyckelord.

Från Gustav84.
Från Gustav84.

Hej alla,
Jag har fått ärva 2st epidendrium pseudoepidendrium med riktigt dåliga rötter. Finns början på 2 nya rötter. Det mesta är ruttna. Vad är bästa sättet att få dem att få nya rötter? Bara mossa? Montera? Hydrocultur? Tacksam för tips. Annars är det fina plantor.
Gustav

Nyckelord: Nya rötter, Epidendrum

18/5 -20

Ser inga ruttna rötter utan de är gamla å torra. Blad, bulber och nya rötter ser ju bra ut, så klipp bort de mesta av de gamla. Jag hade behållit någon/några av de gamla kraftiga, för stabilitetens skull, dock måste den även stödjas med en pinne. Plantera i den luftiga "komposten" som du är van vid. De kommer bli hur bra som, lycka till

18/5 -20

ok. Skönt att höra När jag vattnar den blir rötterna mjuka och svampiga och går att dra bort lätt. Har rensat på de värsta. Jag planterar den i luftig kompost, brukar blanda olikstora barkbitar, perlit och lite vitmossa i en liten kruka.
Tack för svar

18/5 -20

Dendrobium antennatum, rötter i GreenMix. Från GöranÅ.

Idag planterade om/delade jag min Dendrobium antennatum som hade fyllt krukan med rötter. Den är planterad i GreenMix, så därför behövs inte mediet bytas utan bara kompletteras efter massakern . Här klipper jag inte bort några rötter, ty de har sin funktion trots att de är gamla.

18/5 -20

Från Gustav84.

Oj, ett riktigt fint kråkbo . Ska testa greenMix någon gång.

18/5 -20

Nu planterad!

19/5 -20

De blev ju bra , så kanske du oxå får ett kråkbo

Ge ditt svar

7/3 -12

Rotfråga

En rotfråga! Jag har precis fått delningar av några Catleya, Brassada, Brassia, Dendrobium och en Vanilj, en bulb av varje bortsett från vaniljen förstås. Hur får jag bäst till nya rötter på dem. Alla utom en bulb saknar rötter. Nu står de alla i vitmossa, utom vaniljen som står i ogödslad torv, med plastpåsar över krukorna. Jag har inte satt dem i ytan på mediet som Catleyan sedan önskar växa utan mer nerstucken så den står stadigare. Erfarenheter?

Nyckelord: Luftrötter, Plantering, Nya rötter

7/3 -12

Har du fått dem eller betalat för dem? En bulb är en alldeles för liten delning och det är knappt värt besväret att starta igång dem om det inte är något alldeles exklusivt. Saknar de sen rötter så är det ännu värre. En Cattleya-bulb utan rötter är helt hopplöst, den kan du i princip kasta. Har den rötter så får du kolla om det finns något skottanlag på bulben (finns två). Finns det inget så är det 100% kört.

7/3 -12

Tänkte just skriva samma som Merwic, kan bara instämma. Ett i stort sett hopplöst företag, får du någon att leva vidare kommer det ta flera år innan du har den i blom. Några nya rötter får du knappast på dessa bulber, de kommer i så fall från ett nytt skott. Om du trots allt vill göra ett försök - lätt fuktad vitmossa. Tveksamt med plastpåse över, risken är att det ruttnar.
Delningar bör för denna typ av orkidéer bestå av minst 2-3 bulber, helst 4 eller fler.
Vaniljen kan däremot lyckas, även den kan sättas i lätt fuktad vitmossa men det funkar även med en lätt jordblandning. Plastpåse med luftinsläpp kan i detta fall användas tills den rotat sig.

7/3 -12

Tack för svar, även om de var negativa. Misstänkte väl det själv, men ville kolla med er andra. Fått sk bakbulber, tror jag det heter.

7/3 -12

Jag kommer ihåg att jag en gång försökte sätta en Phal keikii i kruka med vitmossa och plastpåse över - det blev för tätt och blött och möglade fort. Nu när jag har börjat ta ur flaskplantor så har jag satt dem i sådana där minidrivhus med ventilationslucka och gjort som Karma beskrivit i sin blogg med gradvis stegring av fläktens igånggvarande och det möglar inte!

Ge ditt svar

26/8 -08

jippiiiiii! :D

så nyligen på min dendrobium nibile hybrid att jag har två små nya rötter på g. är inte det ett täcken på att den trivs hos mig? trots det står den i grov bark och vad jag vet skall den inte göra det. men verkar trivas ändå, eftersom den har två nya rötter på g. är så lycklig att jag klarar av med än phalaenipsis.

Nyckelord: nya rötter

26/8 -08

Vadå "trots det står den i grov bark" , det fungerar alldeles utmärk om
man bara vattnar lite oftare, dessutom ingen större risk för rotröta.
Jag har alla mina stora Dendrobium i lite grövre bark.

26/8 -08

den har ju tunna rötter och då skall den väl stå i mer finfördelad bark? men min vekar trivas i grovbark. ny rotbildning, betyder det att den har rätt förutsättningar och att den trivs med min skötsel?

26/8 -08

Visst trivs den om det kommer ny tillväxt.

26/8 -08

jippi så kul

Ge ditt svar

Ta mig sjutton tror jag blir religiös.
Tog upp en phalaenopsis ur soppåsen för kanske 4 v sedan ( gick inte kasta, den skrek ) rötterna hade ruttnat bort ( mitt första försök i mossa ) men..
tänkte jag sätter den i en kruka med bark i botten och omfamnade den överst med mossa.
Satte den på en upp och nedvänd glascylinder ( kom lite högre då ) under en halogenlampa under överskåpet i köpet.
Den har fått rötter ta mig sjutton...vattnar på den ibland när mossan blivit torr ...
Ja ja små glädjeämnen gläder en odlare utan skåp, uterum m.m , bara fönsterbänken ...men nu också diskbänken hahaha

Nyckelord: Phalaenopsis, nya rötter

Grattis Bim,vilken underbart härlig känsla att ha lyckats med något sådant !
Jag mår oxå så himla gött att projekt som blir lyckade.
Monika

14/1 -08

Denna historia ingjuter ju hopp! Jag har ett par gamla phallar som inte verkar helt glada, ska prova din metod, Bim! Tyvärr har jag inte så mycket vitmossa kvar och det växer inte vitmossa i bokskog... Skulle ha tänkt på det när jag var i Sverige efter jul. Var till och med ute i skogen för att titta efter trattkantareller (jodå, man kan hitta dem även runt jul om man har tur), men någon hade huggit ner min lilla skog så jag blev ledsen och gav upp. Och sedan kom snö.

14/1 -08

Kanske finns någon torkad mossa i någon blomsterhandel , den går ju lika bra.

14/1 -08

Jag har inte sett någon vitmossa, bara fönsterlav och olika sorters grön mossa till dekoration, men jag håller ögonen öppna!

Där ser man Britt-Marie... man ska aldrig ge upp.
Grattis!
Annette

14/1 -08

Grattis Bim, det är fantastiskt när livet kommer tillbaka. Jag har varit med om något liknande oxå en phalaenopsis, som hade ett blad.Titta en sista gång på den innan avskedets stund, och upptäcker lite, lite grönt.Den ville inte släppa taget. Nu har den blommat i flera omgångar,och har jätte stora blommor, över 10 cm. cericerröd.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.