Råd / Omplantering / · Substrat /
Skriv början av artikeln om vitmossaInlägg med vitmossa som nyckelord.
Maken: "Vad ÄR det där?? Bakom soffan??"
Jag: "Det är vitmossa, som jag ska använda vid omplantering av..."
Maken: "VARFÖR står det en låda med... med... GUCK! bakom soffan??"
Jag: "KOM IGEN!! Det är bättre att lagerhålla det så här, mer miljöanpassat ju!"
Nu: Inte så mycket kvar, måste nog skaffa mer. Slit och släp! #orkideodlare
Nyckelord: Vitmossa
Bra med oförstående men tåliga respektive
Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 50 kr per paket.
Fin vitmossa som plockas av mig på egen mark i Skåne. Mossan är långtrådig och ca 10-22 cm lång. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter. Den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse, men vill du inte ha fryst mossa så ordnar jag det åt dig. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning. Frakten avser upp till 2 kg.
Nyckelord: Vitmossa
Bubbz köpte 1 styck.
Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 45 kr per paket.
Fin vitmossa plockad av mig på egen mark i Skåne 2016-07-19. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter, den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning.
Spjuttan köpte 2 styck.
Lasse, hoppas du har påpekat det för ICA-handlaren eller "moss"- leverantören!
:´D
Falsk marknadsföring när den är som mest oavsiktlig?
Ja det är ju viktigare att köparen får det han eller hon (okej då, hen) vill ha men under fel namn, än tvärtom. Är nog rätt sällsynt att folk har sphagnum i adventsstaken. Eller?
Jo, det känns väl lite sådär. Har ju alltid varit lav. Och nu ska vi köpa detta? Förvirringen är total! Kanske en lavmosse hybrid?
Nyplockad vitmossa, Sphagnum.
Nyckelord: omplantering, sphagnum, vitmossa
Jag tror bestämt att mitt dåliga samvete fått ett namn i form av Lassse. Jag ska inte visa detta inlägg för de stackars orkidéer som vill bli omplanterade här i lägenheten.
Trevligt höstpyssel!
Åhh måste vara orkis porr det där Lassse
Du har verkligen tur med dig när du plockar mossa. En annan får plocka bort en tredjedel eller mer...
Idag har jag varit ute i skogen och plockat vitmossa innan snön drar in. Så nu ska det nog räcka till alla neosarna.
Har även fått en gåva ifrån danmark, och det kommer en liten Neofinetia f. Kuroshinjo på posten snart!:D jag tycker att danska människor är väldigt trevliga och givmilda. Det kanske vore dit man skulle flytta?:) haha
Så nu kommer jag att bli ägare till min absolut minsta orkidé!:)
Nyckelord: danmark, Neofinetia falcata Kuroshinjo, vitmossa
Danska är jävligt trevliga, jag fundera också på att flytta tillbaka men är hopplöst förälskat i min fru och är livrädd för konguransen. Den har jag inte i Sverige så vi stannar nog här
Haha! Ja, bodde i gamla danmark förut (skåne) och där är det lika trevligt folk!:)
Vadå gamla? Skåne Halland och BLEKINGE ÄR DANSK OCH HAR ALLTID VARIT PUNKT SLUT
Haha, jag är beredd att hålla med faktiskt!:)
Ja med tanke om språket så är jag också böjd att hålla med Totalt obegripligt
När jag första gången träffade min frus far så hälsade han med vacker tass välkommen och sa: Välkommen grabben och en sak skall du ha klart för dig, danska är inget språk, det är en halssjukdom.
Detta med språk och dialekt är roligt. Är jag i DK tror de jag är "äkta" SV De flesta i Skåne hör min brytning men kommer jag till Lysekil eller för den delen till Borlänge så tror de oftast att jag är "äkta" skåning kommer jag till Stockholm ....nej fan ditt åker jag aldrig
Haha, men när jag var i Skåne för några år sen, så hade kvinnan jag besökte en dansk man och den danske mannen var lättare att förstå än lokalinnevånarna, de bräkte på, lätt ungefär som pite-bondska (som jag bara förstår till hälften) fast med skånsk knorr, så efter det ligger danskarna på + och skåningarna på -
Hur dumt det än låter tittade jag på äntligen hemma😜 såg hur det i ett avsnitt satte fast orkidér på en spalje med endast mossa kring rötterna. Ville prova något liknande med en halvdassig orkide. Satte det i en ampelkruka gjord av nät. ( mycket luft till rötterna)Fyllde den med orkidemossa och planterade den där i. Bladen blev mycket snabbt finare från att vara skrumpna. Nu till frågan. När läser runt används mossan mest som hjälp till att ordna upp rötter samt sjuka plantor. Är mossan dålig som permanentare lösning. Är det bättre att byta ut mossan mot orkidé blandning. ( bark kokos mm) just nu blommar den inte vilket jag gärna vill.
Nyckelord: vitmossa, ampel, plantering
jo det går att använda som enda planteringsmedium, eller att blanda med bark
Vitmossa (Sphagnum) finns i ett 40-tal arter i Sverige. Flera lämpar sig som planteringsmaterial till orkidéer. På bilden ses tre grundtyper avseende grovleken: bäst till vänster, bra i mitten, mindre bra till höger. De tunnaste arterna kan till nöds användas i blandningar med t ex bark men bör undvikas som enda material.
Tack! Ja då ser det ju ut som att jag bara har hittat av den sämsta. Växer de i olika miljöer eller har du några tips på hur man söker efter "rätt" sort?
Ska med mig den här bilden nästa gång jag får för mig att leta mossa Fast med tanke på alla mygg så lär det dröja
Tack Lasse, ska ta och jaga lite vitmossa här i trakterna, har ju några Masdevallia som jag kör i primärt moss-substrat... och jag kör hellre levande än död mossa och på det priset är ju helt rätt ute i skogen: lite blod (till myggen), svett och kanske nån tår
Jag tackar också för lektionen! Jag har uppenbarligen kört med sämsta sorten... :P
Ja myggen och vitmossan trivs tyvärr bra ihop. Jag kanske skulle fotat tre olika dräkter också som man kan ha på mossutflykten, med olika lämplighetsgrad? Med biodlardräkt till vänster och baddräkt till höger.
Markus G: I stort sett alla arter växer fuktigt men annars kan de hittas i lite olika miljöer. Den mossa jag plockar kommer från ett skogskärr i närheten av där jag bor. Ska försöka komma ihåg att ta några bilder nästa gång jag går dit.
Jag brukar använda den som den är, direkt från naturen, men vill man vara absolut säker på att inte få in skadedjur - sniglar etc. - kan man köra den ett par minuter i mikron.
Tackar ödmjukast för detta Motvalls Gubbe! Jag hoppas mina små vänner ska tycka bättre om detta än om den torkade. Den ser dessutom mycket bättre ut!
Jag brukar lägga mossan i diskhon och spola i så hett vatten som möjligt från varmvattenkranen, så får mossan ligga där en halvtimme ungefär. Det har fungerat bra hittills.
Jag har väll lite för hysterisk av mig därför att brukar koka den...
Jag har ett minne av att ca 20 min i drygt 40-gradigt vatten ska ta kål på oönskade kryp. Tar man för varmt, då dör ju själva mossan också..
Förtränger alla kryp som måste bo hos mig... Fast som tröst, kan jag meddela att det inte är några som orkisarna verkar må dåligt av iaf, ett och annat barr till trots.
Jeg pleier ha mosen i ca 45 ° vann noen minutter for så og skifte til iskaldt vann noen minutter. Evt. småkryp skal visst ikke tåle denne behandlingen.
Om ni önskar att mossan ska leva vidare så tror jag 41,5 grader är max temperatur. Det svåra är att hålla en jämn temperatur under ett antal minuter. Jag använder stora tryckkokare med en mängd vatten
Markus, den mossa du hittat kan funka i blandningar men är inte så bra som enda material. Leta efter en mer buskig sort nästa gång. Det blir luftigare i krukan och bättre för plantorna.
Själv använder jag mossan som den är. Har aldrig problem med ohyra. Är man rädd för kryp kan man som sagt sänka ner mossan några minuter i +40-45-gradigt vatten så kryper krypen inte vidare.
Aaah, tack för alla tips! Lassse, jag visste inte ens att det fanns flera olika sorter. Har plockat mer på ett annat ställe. Ska se om den är lite buskigare.
Det finns ett 40-tal arter i Sverige. Jag lägger upp en bild på några grundtyper som eget inlägg om en stund.
Tack det uppskattas!
Du har med andra ord blod som luktar gott för myggen Lasse Fin sphagnum du har hittat.
Jag har också varit ute på en sphagnumexpedition. Och så har jag guidat en grupp naturintresserade i nornaskogen och kunnat konstatera att blomningen börjar gå mot sitt slut för den här gången. Det verkar alltså som om den perfekta nornabilden inte kommer att skapas i år heller. Skall dock göra ett sista försök idag efter att jag besökt ögondoktorn för kontroll.
Bara hon nu inte får för sig att hon skall skära i mig igen. Hon är besynnerligt förtjust i att ta till kniven i tid och otid. Totalt sex ingrepp har det blivit och inte är synen så mycket bättre för det.
Motvalls Gubbe: Inget vidare med ögonproblem , ögonen som något man är hyfsat beroende av... Hoppas doktorn har goda nyheter.
Lassse: Njuter av fin mossbild och av att slippa omgivande fauna!
Motvalls: Instämmer med Xara och håller tummen för ditt öga. Själv har jag bara gjort ett ingrepp, och inte med kniv utan med laser, så nu ser jag i alla fall bra på det ena.
Xara: Ja vissa delar av faunan skulle man gärna vara utan. Förra mossturen var i jämförelse en ren njutning för då hade dom små stickmaskinerna ännu inte vaknat.
Nu säger visserligen folk i min omgivning att jag inbillar mig saker, men nog tycker jag att hon får en speciell glans i ögonen varje gång hon antyder att det kanske börjar bli dags för "ett pyttelitet ingrepp som är gjort på en halvtimme".
Härlig mossa! Jag passade på innan myggorna vaknat så det var en härlig utflykt!
Ursäkta min ignorans men är det exotiska orkidéer man använder vitmossa till?
Och om inte, vad används den till? Framsidan är helt full så hade ju varit kul att kunna använda den till något.
Vitmossa, den grova sorten. Är kanon till allehanda orkidé.
Förlåt, Josh, om jag kanske missuppfattar dig, men har du vitmossa på tomten? Är det så fuktigt att den trivs?
Det vore i så fall den ultimata, våta drömmen för en odlare av härdiga orkidéer. Bara att tillsätta lite kalk och en smula näring så har man ett färdigt orkidékärr.
Jag har vitmossa på tomten ja, men det är inte så mycket jord i det området och det är relativt skuggigt men största problemet är väl att det är extremt ovårdat just där, massor av björk, lingon, pyrola osv så det är inte så planteringsvänligt.
Jag har dock uppfattat det som att vitmossa gör så att en hel del orkidérötter ruttnar (cypripedium t.ex.)? Bifogar bild på hur det ser ut.
Svårt att avgöra genom att bara titta på bilden, men kanske är det lite för torrt där. Det skall vara så fuktigt att man känner vatten tränga igenom när man ställer sig där med sneakers. Då är det precis rätt för att blodnycklar, vaxnycklar, jungfru Marie, kärrknipprot och en massa andra orkidéer skall trivas.
När det gäller odling av epifyta orkidéer är vitmossa i många fall ett utmärkt material, kanske särskilt på fönsterbänk och funkar då även som enda material. Viktigt dock att mossan är av god (grov) kvalitet.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 16:56:56 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter