Råd / Omplantering /

Substrat

Har nyligen handlat material från orkideimperiet.dk. Allt fungerade snabbt och bra. Det finns olika odlingsmedier till salu bla bark (bäste kvalitet) i alla tänkbara grovlekar- 10kr/l. Sedan kan man addera vad man vill enligt egen erfarenhet.

Läs hela artikeln

alspån (1) bark (13) Bayer Garden Orkidejord (1) björnmossa (2) diatomite (3) dicksonia (1) dåligt substrat (1) Emmaljunga Orkidékompost (1) epiweb (59) greenmix (12) Hasselfors Garden Orkidéjord (1) inert medium (1) jord (3) kalk (13) kokosnötsfibrer (1) kol (3) kompost (34) lava (5) leca (19) lera (2) levande mossa (2) medium (4) mossa (36) Perlite (2) pimpsten (3) pinjebark (2) Rölunda orkidéjord (4) semi-hydrokultur (2) skumgummi (2) Sphagnum (41) substrat (19) Treefern (1) vermiculite (2) vitmossa (87) vulkansten (7)

Senaste pratet inom området

1/10 -20

GreenMix?

Kommer få hem en Oncidium ornithorhynchum i dagarna (jag hoppas den anländer imorgon så att det inte blir liggande nånstans över helgen). Beställde hem lite GreenMix också då jag hört så mycket gott om den. Undrar om tilltänkta plantan passar? Vad jag läst mig till så ska GreenMix inte torkas ut helt utan hållas fuktigt (typ att man lämnar lite vatten på fatet)? Råd och tips mottages gärna

Nyckelord: greenmix

6/10 -20

+ 28/10 -20

Oncidium ornithorhynchum, några av blommorna utslagna. Från GöranÅ.
Paph. niveum i GreenMix. Från GöranÅ.
Onc. ornithorhychum i GreenMix. Från GöranÅ.
Cycnotches i GreenMix. Från GöranÅ.
Dendr. antennatum i GreenMix. Från GöranÅ.

Alltid trevligt med att få hem en planta till sin samling. På frågan om den passar för odling i GreenMix, så kan jag bara säga att hos mig står allt i GreenMix som finns i kruka. Det finns jättemkt. att säga om detta mtrl., men de blir för långt att skriva här. En bra början är att läsa vad Hans Christiansen skriver på sin sida Orchidegartneriet.dk, den finns på flera språk. Jag började för över 20 år sedan att odla i GreenMix med några få plantor, sedan efterhand som jag lärde mig hur de fungerade, så övergick jag helt till detta. Jag bifogar här en bild på min Oncidium ornithorhychum tagen igår. Den står i en kruka på 24cm. fylld med GreenMix och har börjat sätta blomstjälkar. En kort stjälk är redan i blom, men övriga brukar bli 50-60cm. långa å mång-greniga. Svårt att räkna antalet blommor, men det brukar röra sig om 500-1000st. och de doftar helt underbart. Bifogar även bilder på rötter växande i GreenMix. Till sist lycka till

7/10 -20

Tack snälla för all info och tipset om att kolla på Orchidegartneriet! Ska genast läsa på mer där

Ge ditt svar

Någon som kan rekommendera eller avråda om någon av det färdiga odlingssubstrat som finns i vanliga handeln? Eller någon enkel blandning jag kan hitta ingredienser till lite enkelt. Jag odlar nu i Hasselfors pinjebark men börjar inse att jag vattnar för sällan för att det ska vara optimalt. Visst inte ofta jag övervattnar men tillväxten blir sådär pga torka.

Nyckelord: Kompost

2/2 -19

Du har några mil till Gbg annars finns där kanonbra kompost i Botaniskas butik vid grindarna. De blandar den själv. Inser att det är långt dit men jag tänker att någon annan som också läser detta som bor på närmare håll vill testa denna. Ring gärna butiken innan så du vet säkert att det finns.

Annars finns det säkert tips under Odling, i rullisten längst upp här på sidan.
Själv köper jag Dekorbark (Pinje, som jag klipper i mindre bitar) på plantskolan och blandar med självplockad Sphagnum, lite träkol och någon nypa benmjöl. Vilken % av det ena eller andra beror på vad du ska odla.

2/2 -19

Tack. Det ska jag prova. Har tänkt mig en vårresa till Götet o då brukar det bli en tur till botan. Jag hittade några trådar bland odlingstipsen.

3/2 -19

Någon som prövat Synthic?

3/2 -19

Menar du det från Dusk?

Ge ditt svar

19/1 -19

19/1: Hårt arbete

Från Xara.

Maken: "Vad ÄR det där?? Bakom soffan??"
Jag: "Det är vitmossa, som jag ska använda vid omplantering av..."
Maken: "VARFÖR står det en låda med... med... GUCK! bakom soffan??"
Jag: "KOM IGEN!! Det är bättre att lagerhålla det så här, mer miljöanpassat ju!"
Nu: Inte så mycket kvar, måste nog skaffa mer. Slit och släp! #orkideodlare

Nyckelord: Vitmossa

20/1 -19

Bra med oförstående men tåliga respektive

Ge din åsikt

Jag har börjat odla några orkidéer i semi-hydrokultur. Jag tittade på gamla trådar men det är länge sedan någon skrev något om det här. Så jag undrar, finns det någon som håller på med semi-hydrokultur nu och hur ser era erfarenheter ut i sådana fall?

Nyckelord: semi-hydrokultur

31/1 -16

För ett antal år sedan höll jag på, varför jag slutade vet jag inte fungerade bra. Dock sägs det att salter sätter sig på LECA kulor men de är ju enkla att byta med jämna mellanrum.
Denna skrift beskriver väldig väl vilka som är lämpliga och hur man gör
https://sv.wikipedia.org/wiki/Semi-hydro...
Kan nämna att jag har låtit Phalas rötter vara i bara vatten, har fungerat alldeles utmärkt.

31/1 -16

Jag hade inte sett wikipedia länken förut, men jag har snackat med Ray Barkalow några gånger. Han är ganska aktiv på Amerikanska orkidé forum. I USA och UK är detta ganska stort, men det tycks som detta fenomen inte är så stort bland odlare i Sverige. Tittar man på trådar här inne är alla 7-8 år gamla.

Jag tror inte problemet med salter som "sätter" sig i LECA kulorna är någon större fara, snarare är den kosmetisk. Om nu kapillärverkan drar med sig salterna upp från vätskan, bör dom rimligen ta sig upp till dom översta kulorna. Dom är oftast torra, så jag tror inte salterna utsöndras. Snarare skapar dom en vit beläggning som ser ut som rimfrost på dom översta kulorna. Men som du säger, kulorna är lätta att byta.

Jag tycker att tillväxten och blomningen blir kraftigare med SH, än konventionell odling. Tycker också SH funkar bra när man använder näring som green mix. Sen kanske inte SH passar för alla orkidéarter. Kan tro att vissa arter reagerar negativt att stå med fuktiga rötter hela tiden.

Än så länge har jag bara prövat med arter som har tjocka rötter. Men jag skall snart prova med en Bulbophyllum, dom har tunnare rötter. Jag har följande arter i SH och dom verkar stortrivas.

Brassadastele Senne Orange
Brassia Nanboh Breeze
Phalaenopsis Cordova Roc
Paphiopedilum Schöne von Kaunitz
Paphiopedilum Black Jack
Polystachya bella

29/12 -18

Hej jag har också gått i tankarna att börja med semi-hydro, jag tänkte börja med några brudorkideer i pimpsten /Mvh Kicki (som är ny och ska skriva en liten presentation... Snart )

29/12 -18

Jag skrev ett inlägg den 2/12 i år om hur jag gör med hydrokulturen. Rubrik "Hydrokultur" men när jag nu kollade bland nyckelorden fanns inte mitt inlägg med. Det kanske inte innehöll så mycket av värde men jag skrev i alla fall att jag är väldigt nöjd med mina resultat efter att ha använt metoden i 12-13 år till mina Phalaenopsisar.

31/12 -18

Askla, om du skriver som rubrik "hydrokultur" hamnar det inte i nyckelorden. När du lägger ut bilder finns där en rad för "nyckelord". Du kan göra det i efterhand då du klickar bilden/bilderna och då kommer det fram redigera och klickar även där och skriver nyckelorden

31/12 -18

Jag har tittat på mitt inlägg och nu tror jag att jag fattar hur man gör för att det ska bli rätt. Tack för hjälpen, anitta!

31/12 -18

Ge ditt svar

22/7 -17

+ 8/2 -18

Vitmossa till salu

Vitmossa Färsk. Från Astro.
Vitmossa färsk. Från Astro.

Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 50 kr per paket.

Fin vitmossa som plockas av mig på egen mark i Skåne. Mossan är långtrådig och ca 10-22 cm lång. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter. Den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse, men vill du inte ha fryst mossa så ordnar jag det åt dig. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning. Frakten avser upp till 2 kg.

Nyckelord: Vitmossa

2/10 -18

Bubbz köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

8/7 -18

Vitmossa

Vem var det som frågade mig om vitmossa för en tid sedan? Nu finns i alla fall nyplockad mossa så hör gärna av dig om du fortfarande behöver.

Nyckelord: Sphagnum, Vitmossa

Ge ditt svar

6/6 -18

Odling

Kan man ha alla sorters orkidéer i enbart lekakulor? Såg det på Youtube.

Nyckelord: Odling, leca

7/6 -18

7/6 -18

Där ser man. Vilket är mest optimalt, leca eller bark?

7/6 -18

Beror ju på din hemmamiljö, vattenkvalitee, vilken näring du ger, vilken typ av planta mm mm...

7/6 -18

Oj, hur vet man det?

7/6 -18

Man läser sig till, experimenterar, frågar...

Ta reda på dina plantors behov, kolla vad du har för vatten, bestämd dig vilken näring du ska använda.... och sen fundera och fråga...

7/6 -18

Precis som Dorra säger.

Sedan har jag erfarenhet av att leca lätt ackumulerar mineralsalter från både vatten och näring, så odlar man i leca är det superviktigt att skölja ur med rent vatten emellanåt, annars så kan rötter ta skada av näringsbränna. Sedan beror det som sagt på klimat och miljö. Vintertid är det för kallt för min del, allt bara ruttnar. Så bark funkar mer optimalt för min del.

Ge ditt svar

Det är nu 10 % rabatt på allt omplanteringsmaterial hos oss. Detta gäller hela januari.

Nyckelord: Krukor mm. mm Gäller hela januari!, Gödning. Sphagnum, Sekatörer, Orchidéhuset.se Rea. Tillbehörsrea., Kompost

25/1 -18

En liten påminnelse! sista dagarna med 10%.

Ge ditt svar

3/7 -13

Vulkangrus/sten

Någon som svara på var man kan få tag i vulkansten? Har köpt det under några år på Plantagen men sist jag frågade efter det såg de oförstående ut....
/mamsen

Nyckelord: vulkansten, lavagrus, lavasten

3/7 -13

Jag köpte senast för ett par månader sedan på Plantagen i Göteborg... hoppas de inte har slutat med det för jag odlar mycket i detta. Det är "Weibulls" märke, sök på det kanske?

3/7 -13

Jag fick till svar att det utgått, att det de har inne är det som finns... Undrar varför, det är ju ett kanon substrat till.många växter.

5/7 -13

Jag har inte heller sett någon vulkansten/grus på plantagen eller på några andra ställen heller längre.
En lite mödosam metod är att köpa lavablock som används i akvarier mm i någon zoobutik.
Den vulkanstenen är ganska porös och mjuk och lätt att krossa. Man kan sedan lägga den i ett durkslag eller liknande och skölja bort den lavasand som bildas.

5/7 -13

Jag brukar köpa lavagrus av den röda sorten i ca 5-liters påsar på granngården.

16/8 -13

Hittar det inte heller någonstans nu. KASS!!!! Har ringt Granngården, letat på Bauhaus, Blomsterlandet, Plantagen, Hornbach... men de har det inte heller. I butik kan de inte svara på frågor heller... Har någon annan lyckats hitta det? Var?
.
Fick svar från Weibulls:
"Detta är en produkt som har utgått ur vårt sortiment, efterfrågan var inte så stor på den. Det stämmer att Plantagen hade den förut och även Granngården. Men de senaste åren har vi inte haft den i lager så tyvärr kan jag inte hjälpa dig med någon återförsäljare. Om det finns någon konkurrent till oss som för en sådan produkt känner jag inte till."
.

Mitt favoritsubstrat till Phragmipedium, och även en trogen komponent i min Paphiopedilum barkmix. Finns det någon konkurrent som säljer en liknande produkt? Import... Tyskarna borde väl ha en tillräckligt stor marknad...

16/8 -13

Hej, jag hittade kanske nått liknande på wexthuset. Kolla här:http://www.wexthuset.com/rotningskuber-odlingsmedia/rotning-odling/Planteringsgrus-p1

16/8 -13

16/8 -13

16/8 -13

Tack för svar! Dagobell... jag har googlat lite snabbt på det "horticultural grit" som wexthuset säljer men hittar ingenstans vad det skall bestå av. Det verkar vara en mix av flera olika material/grus om man ser till bilden. "Grit" kan ju vara vad som helst... Det kanske kan funka visserligen, men jag vill åt den rena lavkrossen som jag vet hur den beter sig, hur surt eller alkaliskt det är, hur orkidéerna trivs i det mm. Edel, pimpsten är en annan produkt, inte vad jag söker. Den är förhållandevis lätt och flyter, till motsats är lavagruset rätt så tungt.

16/8 -13

Det kanske går att slänga iväg ett mejl till wexthuset få se vad som står på innehållsförteckningen. Det kostade ju inte så mycket, eller? Tycker det är konstigt att de slutat med lavagrus. Men några säckar borde gå att få tag i tycker man. Jag har köpt mitt på plantagen.

16/8 -13

Då kanske det blir Tyskland, där finns lavalit i olika grovlek och förpackningsstorlekar.
Länken nedan är till en som säljer internationellt.
http://www.kakteen-haage.de/en/accessori...

16/8 -13

Kolla Zoohandeln. De hade det sist jag kollade.

16/8 -13

Har köpt "gruset" på wexthuset, det är rätt så tungt, som vanligt grus ungefär och jag får inte känslan av att det är lavasten. På påsen hänvisar de till sin hemsida, www.focus-on-plants.com Schwerter säljer ngt som heter bimstein som enligt översättning ska vara vulkansten, har köpt två storlekar, eftersom jag aldrig haft vulkansten vet jag inte om det är det eller ngt annat men det är ljusgråa stenar som är rätt så lätta.

16/8 -13

dick, om du åker till Tyskland, rekommenderar jag Seramis. Det finns inte i Sverige, men är en slags lerkross som fungerar ypperligt till många olika slags orkidéer.

16/8 -13

Elcatania: bimsstein är pimpsten

16/8 -13

I Norge selges det i noen akvariebutikker. Da kjøper man så mange kilo man vil og kan knuse det hjemme

16/8 -13

Tack för bra tips. Bra, då vet jag att gruset från wexthuset inte är vad jag vill ha. Pimpsten eller seramis vill jag inte heller ha då det är så lätt, flyter bara iväg/håller inte plantor stabilt i krukan... Passar inte mitt odlingssätt. Zoohandeln blir nog lite dyrt då jag använder såpass mycket, har för mig att de säljer väldigt små påsar, hiskligt dyrt...

Dick, tack för länken. Bilden är ju lite missvisande misstänker jag, men efter lite googlande verkar det ju som om Lavalit är vad jag söker. Vet du om produkten de säljer är den röda (som skall vara lite mer porös)? Frakten är ju lite seg på sten från Tyskland (1 påse 25L = 21,90 ? + frakt = 13,90 ?).... men det kanske är smällar man får ta (räknade på det, blir nog inte dyrare än Plantagen trots allt).

Jeanette, undrar om deras produkt Kieselguhr inte är likt seramis?

16/8 -13

Nej jag vet inte vilken kulör eller porositet/densitet men ett överslag ger 1,3 kg/liter, nu är det ju krossat material så blir en hel del mellanrum, som jämförelse har homogen ryolit 2,6 kg/liter i densitet (vulkanisk motsvarighet till granit). Det kanske de kan svara på om du mailar dem.

16/8 -13

Tack. Jag skall mejla dem.

16/8 -13

Kiselguhr = jord som utvinns från avlagringar med kiselalger (diatoméer)
Seramis = utvecklat från något som var påtänkt till att fungera som kattströ, recept hemligt men troligen som Jeanette skrev av olika lermineral och zeoliter

16/8 -13

Karma, aldrig testat Kieselguhr, men enligt Mikael är det fluffigt och poröst, samt stor uppsugningsförmåga. Seramis är som dick säger liknande kattströ, suger upp bra, blir ljus på ytan och torkar utifrån och in. Lätt att använda om man är nybörjare på orkidéer.

16/8 -13

Nå som vi er på dette temaen vil jeg spørre hvis noen andre som har prøvd Dyna-Rok fra Dyna-Gro:
http://www.dyna-gro.com/
Fikk prøvd for 2 planter og med veldig gode resultater, men den er ikke til å finne i Norge som jeg vet. Tror den kan ligne på Kiselguhr. Kommer den i store fraksjoner eller mer som sand?
Og hvor får man kjøpt Seramis? Til hvilken planter bruker dere den?

16/8 -13

Jag har letat som en tok efter vulkansten. Plantagen- och Blomsterlandetbutikerna hade det inte. Av en slump hittade jag det på Granngården i Borlänge. När jag köpte för en månad sedan hade de en påse kvar. Den var borta när jag var där förra veckan (kanske Obovata hann före? .
Jag antar att man får ringa runt till butikerna och se vad som finns kvar. Ingen verkar ta in vulkansten nuförtiden.

16/8 -13

Olga det köps i Tyskland, har försökt att få tag på det här hemma, men inte lyckats. Paphar, Pleione, Phraggar, Restrepia med flera kan ha Seramis som substrat.

17/8 -13

Jag hittade ett företag i Tyskland som har röd Lavalit. Vet inte om de bara säljer till grossister men det kan ju vara idé att fråga.
http://www.aquadeco.com/en/aquarien/g-05...

18/8 -13

Jag kör med lavasten som man har i akvarier som sagt. Krossar och siktar den tills jag får den storlek jag vill ha. Den är pirös och lättkrossad, testar den nu på några Brassavolor har ganska stora bitar för att det ska torka snabbt!

21/10 -13

Lavasten 4,0-8,0mm. Från Lava Peter.

Hej mamsen!
jag är agent för en lavasten som kommer från Island. Vet dock inte om det är rätt sorts lavasten som efterfrågas. Finns i storlekar från 0,2-0,7 mm, 0,7-1,5 mm, 1,5-2,5 mm, 2,5-4,0 mm, 4,0-8,0 mm och 8,0-12,0 mm.

21/10 -13

Jag har själv ingen som helt erfarenhet gällande orkidé odlning. Kan bara beundra min flickväns fina orkidéer. Av den anledning vet jag inte om de stenar vi är agenter för är "den rätta" sortens lavastenar ni är ute efter. Tog några bilder (inte av bästa kvalitet tyvärr) som visar vad det är för sorts stenar vi har och vilka storlekar vi har.
MVH LavaPeter

19/12 -17

Väcker denna tråd, någon som vet var man i dagsläget kan få tag på lavasten/lavagrus/vulkansten eller vad man nu vill kalla det, till rimliga priser?

19/12 -17

I Sverige finns denna affär på nätet, vet dock inget om dem, säljer scoria-lavagrus, pimpsten och mycket annat användbart i substrat, olika storlekar. Handlar du där så skriv gärna om dina erfarenheter i denna tråd
http://plantanica.se/odlingssubstrat

20/12 -17

Vilka orkidee ska du odla i lava?

Jag har en känsla att lava stenar håller vatten relativt länge o samlar en hel del salter... lite likt pimpsten som också håller kvar en hel del mineraler...
Själv blandar jag i substraktet bara perlit, kork eller kokos... åt andra sidan har jag förrutom Cymbidium, inga markväxande eller stenväxande orkideer i min samling....

Ge ditt svar