Råd / Omplantering /

Substrat

Har nyligen handlat material från orkideimperiet.dk. Allt fungerade snabbt och bra. Det finns olika odlingsmedier till salu bla bark (bäste kvalitet) i alla tänkbara grovlekar- 10kr/l. Sedan kan man addera vad man vill enligt egen erfarenhet.

Läs hela artikeln

alspån (1) bark (15) Bayer Garden Orkidejord (1) björnmossa (2) diatomite (4) dicksonia (2) dåligt substrat (1) Emmaljunga Orkidékompost (1) epiweb (51) greenmix (11) Hasselfors Garden Orkidéjord (1) inert medium (1) jord (3) kalk (13) kokosnötsfibrer (1) kol (4) kompost (39) lava (5) leca (24) lera (2) levande mossa (2) medium (4) mossa (36) Perlite (2) pimpsten (3) pinjebark (2) Redwood (1) Rölunda orkidéjord (4) semi-hydrokultur (2) skumgummi (2) Sphagnum (48) substrat (25) Treefern (1) vermiculite (2) vitmossa (93) vulkansten (7)

Senaste pratet inom området

Orchidéhuset säljer dicksonia under rubriken omplantering, den finns både på påse och som block. Vad är det för något, vad har man till och till vilka sorter?

Ska plantera om ett gäng Phalaenopsis som står i sphagnum och en Dendrobium Nobile som står kvar i samma jord som den köptes i för fyra år sedan. Har några skott som har stått i vatten åtminstone 1,5 år som borde få något bättre. En Miltassia Toscana har precis blommat över och måste få något nytt, den står också i sphagnum men det blir så vingligt.

Nyckelord: Substrat, Dicksonia, Omplantering

17 jul

Det är en produkt gjord av trädormbunke. Oftast från plantageodling på Nya Zeeland. Ett alldeles utmärkt, kanske det bästa som finns, planteringsmaterial. Används tillsammans med spagnum och perlit. Jag använder ca 50% Dicksonia, 25% Spagnum och 25% Perlit. I min värld är det ett lite för exklusivt material för att odla phalaenopsis. Jag skulle välja tallbark + spagnum och Perlit. Men har man bara ett fåtal plantor så kan priset på kompostenkvitta.

17 jul

Tack för svaret, skulle den fungera med Dendrobium och Miltassia? Dom kan väl stå i samma typ av substrat eftersom dom har samma typ av rötter? Eller har du något bättre att rekommendera, vill att dom ska ha ett passande material där dom står stadigt också. Min miltassia vinglade betänkligt när den fick en lång stängel sist.

17 jul

Onödigt och miljöovänligt material att importera från andra sidan jordklotet, och särskilt om du odlar i rumsmiljö. Mycket bättre med inhemsk sphagnum i låga behållare och ev med inblandning av tallbark mm.

17 jul

Dicksonian har mycket lång hållbarhet och är mycket lämpligt för orkidéer som är känsliga för omplantering. Självklart är den långa transporten ett miljöproblem men vad är inte ett miljöproblem av allt vi köper?
Ibland kanske man ska fundera på om man orkar plantera om tillräckligt ofta med enklare material. För mig är Dicksonian och en Pinjebark från Indonesien en väldig hjälp för att över huvud taget orka fortsätta min hobby. Barken köper jag av Röllke.

17 jul

Det bästa - och roligaste, rycker jag - är att plocka sitt planteringsmaterial själv. Jag inser förstås att det inte är praktiskt möjligt för alla och att man ibland måste inköpa material och även importerat sådant. Men vill ändå framföra tanken om möjligheten att plocka sphagnum mm i vår svenska natur, det i miljöhänseende bästa alternativet och något som även kan ge en ny och trevlig dimension till själva odlandet.

19 jul

Tror du Peter kan använda finare bark och Sphagnum till dina plantor. Köper du Orchiata barken så håller den ca tre gånger så länge som vanlig Pinjebark. Då blir det lite bättre för miljön. Men som Börje skriver så är Dixonia ett fantastiskt material. Blocken av Dixonian är bäst till att ha monterade orkidéer på. Håller också med att transport av material och produkter över jorden är ett stort miljöproblem. Vi handlare behöver nog se över detta och försöka hitta alternativa lösningar. Han nu en bra sommar och njut när värmen är tillbaka. Peter

19 jul

Det finns dock faktorer som minskar Dicksonians negativa inverkan. En del av den "rivna Dicksonian" är restprodukter från tillverkning av diverse konsthantverk av lokalbefolkningen samt krukor av trädormbunke.
Vill man ha ett högvärdigt planteringsmaterial kan man också odla ormbunkar och ta reda på rötterna som blir ett nästan lika bra material som Dickonian. Dock krävs det en egen tomt.
Gör på följande sätt:
Gräv ut en lämplig yta till ca 30 cm djup, täck botten med en kraftig plastfolie med lite lutning åt något håll för att överflödigt vatten ska kunna dräneras bort. Blanda sand (0-8mm) med hälften torv. Är de uppgrävda massorna sandiga kan dessa användas i stället för "köpesand". Plantera ormbunkarna, finns ofta i plantskolorna.
Jag hade en yta (ca 30 kvm) i många år med Strutbräken och Kungsbräken (Osmunda).
Jag grävde upp dem för några år sedan för de hade en benägenhet att sprida sig bland mina Azaleor och andra surjordsväxter. Nu har jag Azaleor på ytan. Miljövänligare kan det knappast bli.
När man köper bark i plantskolorna vet man inte var den kommer ifrån.

Ge ditt svar

Någon som kan rekommendera eller avråda om någon av det färdiga odlingssubstrat som finns i vanliga handeln? Eller någon enkel blandning jag kan hitta ingredienser till lite enkelt. Jag odlar nu i Hasselfors pinjebark men börjar inse att jag vattnar för sällan för att det ska vara optimalt. Visst inte ofta jag övervattnar men tillväxten blir sådär pga torka.

Nyckelord: Kompost

2 feb

Du har några mil till Gbg annars finns där kanonbra kompost i Botaniskas butik vid grindarna. De blandar den själv. Inser att det är långt dit men jag tänker att någon annan som också läser detta som bor på närmare håll vill testa denna. Ring gärna butiken innan så du vet säkert att det finns.

Annars finns det säkert tips under Odling, i rullisten längst upp här på sidan.
Själv köper jag Dekorbark (Pinje, som jag klipper i mindre bitar) på plantskolan och blandar med självplockad Sphagnum, lite träkol och någon nypa benmjöl. Vilken % av det ena eller andra beror på vad du ska odla.

2 feb

Tack. Det ska jag prova. Har tänkt mig en vårresa till Götet o då brukar det bli en tur till botan. Jag hittade några trådar bland odlingstipsen.

3 feb

Någon som prövat Synthic?

3 feb

Menar du det från Dusk?

Ge ditt svar
Från Xara.

Maken: "Vad ÄR det där?? Bakom soffan??"
Jag: "Det är vitmossa, som jag ska använda vid omplantering av..."
Maken: "VARFÖR står det en låda med... med... GUCK! bakom soffan??"
Jag: "KOM IGEN!! Det är bättre att lagerhålla det så här, mer miljöanpassat ju!"
Nu: Inte så mycket kvar, måste nog skaffa mer. Slit och släp! #orkideodlare

Nyckelord: Vitmossa

20 jan

Bra med oförstående men tåliga respektive

Ge din åsikt

Jag har börjat odla några orkidéer i semi-hydrokultur. Jag tittade på gamla trådar men det är länge sedan någon skrev något om det här. Så jag undrar, finns det någon som håller på med semi-hydrokultur nu och hur ser era erfarenheter ut i sådana fall?

Nyckelord: semi-hydrokultur

31/1 -16

För ett antal år sedan höll jag på, varför jag slutade vet jag inte fungerade bra. Dock sägs det att salter sätter sig på LECA kulor men de är ju enkla att byta med jämna mellanrum.
Denna skrift beskriver väldig väl vilka som är lämpliga och hur man gör
https://sv.wikipedia.org/wiki/Semi-hydro...
Kan nämna att jag har låtit Phalas rötter vara i bara vatten, har fungerat alldeles utmärkt.

31/1 -16

Jag hade inte sett wikipedia länken förut, men jag har snackat med Ray Barkalow några gånger. Han är ganska aktiv på Amerikanska orkidé forum. I USA och UK är detta ganska stort, men det tycks som detta fenomen inte är så stort bland odlare i Sverige. Tittar man på trådar här inne är alla 7-8 år gamla.

Jag tror inte problemet med salter som "sätter" sig i LECA kulorna är någon större fara, snarare är den kosmetisk. Om nu kapillärverkan drar med sig salterna upp från vätskan, bör dom rimligen ta sig upp till dom översta kulorna. Dom är oftast torra, så jag tror inte salterna utsöndras. Snarare skapar dom en vit beläggning som ser ut som rimfrost på dom översta kulorna. Men som du säger, kulorna är lätta att byta.

Jag tycker att tillväxten och blomningen blir kraftigare med SH, än konventionell odling. Tycker också SH funkar bra när man använder näring som green mix. Sen kanske inte SH passar för alla orkidéarter. Kan tro att vissa arter reagerar negativt att stå med fuktiga rötter hela tiden.

Än så länge har jag bara prövat med arter som har tjocka rötter. Men jag skall snart prova med en Bulbophyllum, dom har tunnare rötter. Jag har följande arter i SH och dom verkar stortrivas.

Brassadastele Senne Orange
Brassia Nanboh Breeze
Phalaenopsis Cordova Roc
Paphiopedilum Schöne von Kaunitz
Paphiopedilum Black Jack
Polystachya bella

29/12 -18

Hej jag har också gått i tankarna att börja med semi-hydro, jag tänkte börja med några brudorkideer i pimpsten /Mvh Kicki (som är ny och ska skriva en liten presentation... Snart )

29/12 -18

Jag skrev ett inlägg den 2/12 i år om hur jag gör med hydrokulturen. Rubrik "Hydrokultur" men när jag nu kollade bland nyckelorden fanns inte mitt inlägg med. Det kanske inte innehöll så mycket av värde men jag skrev i alla fall att jag är väldigt nöjd med mina resultat efter att ha använt metoden i 12-13 år till mina Phalaenopsisar.

31/12 -18

Askla, om du skriver som rubrik "hydrokultur" hamnar det inte i nyckelorden. När du lägger ut bilder finns där en rad för "nyckelord". Du kan göra det i efterhand då du klickar bilden/bilderna och då kommer det fram redigera och klickar även där och skriver nyckelorden

31/12 -18

Jag har tittat på mitt inlägg och nu tror jag att jag fattar hur man gör för att det ska bli rätt. Tack för hjälpen, anitta!

31/12 -18

Ge ditt svar

Har fått pyttesmå svarta krabater i ett par krukor med levande sphagnum. Dom är ca två millimeter långa. Alla plantor är phalaenopsis. Vad ska jag ta mig till?

För tillfället är det jättetorrt i krukorna så jag hittar lätt plantor med kusar i. Det är ju bara att knacka krukan mot ett vitt papper. Ska jag samla ihop dom och isolera dom?

Nyckelord: Phalaenopsis, Ohyra, Sphagnum

5/10 -18

Det var ett isolerat angrepp, det är bara plantorna som stått i köket precis där jag har det sista från sommarens tomatodling som ligger och eftermognar. Det måste ju vara därifrån det kommer? Det var en som var väldigt angripen, i dom andra var det inte så mycket som kom ut när jag knackade. Den värsta sköljde jag igenom väldigt mycket i duschen, bladvecken också. Ska skölja av tomaterna också. Diskade samtliga krukor noggrant i väldigt hett vatten. Om jag kan få tag på färsk sphagnum så planterar jag om dem för säkerhets skull. Vad kan det vara för kryp och kan jag göra något mer just nu?

5/10 -18

Vet inte vad du har för kryp, men täck tomaterna med fiberduk. Jag har aldrig frukt eller tomater otäckta inomhus på hösten, för de lockar till sig diverse små flugor.

Ge ditt svar

Har fått pyttesmå svarta krabater i ett par krukor med levande sphagnum. Dom är ca två millimeter långa. Alla plantor är phalaenopsis. Vad ska jag ta mig till?

För tillfället är det jättetorrt i krukorna så jag hittar lätt plantor med kusar i. Det är ju bara att knacka krukan mot ett vitt papper. Ska jag samla ihop dom och isolera dom?

Nyckelord: Phalaenopsis, Ohyra, Sphagnum

Ge ditt svar

22/7 -17

+ 8/2 -18

Vitmossa till salu

Vitmossa Färsk. Från Astro.
Vitmossa färsk. Från Astro.

Antal: Slutsåld. Pris: 50 kr per styck. Frakt: 50 kr per paket.

Fin vitmossa som plockas av mig på egen mark i Skåne. Mossan är långtrådig och ca 10-22 cm lång. Innehåller ca 200g motsvarande ungefär 1 liter. Den förvaras fryst för att hålla sig färsk och levereras i påse, men vill du inte ha fryst mossa så ordnar jag det åt dig. Ej behandlad på något sätt, den är plockad från skogen rakt ner i påse. Bör sköljas ordentligt innan användning. Frakten avser upp till 2 kg.

Nyckelord: Vitmossa

2/10 -18

Bubbz köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

8/7 -18

Vitmossa

Vem var det som frågade mig om vitmossa för en tid sedan? Nu finns i alla fall nyplockad mossa så hör gärna av dig om du fortfarande behöver.

Nyckelord: Vitmossa, Sphagnum

Ge ditt svar