Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om vulkansten

Nyckelord: vulkansten

Inlägg med vulkansten som nyckelord.

3/7 -13

Vulkangrus/sten

Någon som svara på var man kan få tag i vulkansten? Har köpt det under några år på Plantagen men sist jag frågade efter det såg de oförstående ut....
/mamsen

Nyckelord: lavasten, vulkansten, lavagrus

3/7 -13

Jag köpte senast för ett par månader sedan på Plantagen i Göteborg... hoppas de inte har slutat med det för jag odlar mycket i detta. Det är "Weibulls" märke, sök på det kanske?

3/7 -13

Jag fick till svar att det utgått, att det de har inne är det som finns... Undrar varför, det är ju ett kanon substrat till.många växter.

5/7 -13

Jag har inte heller sett någon vulkansten/grus på plantagen eller på några andra ställen heller längre.
En lite mödosam metod är att köpa lavablock som används i akvarier mm i någon zoobutik.
Den vulkanstenen är ganska porös och mjuk och lätt att krossa. Man kan sedan lägga den i ett durkslag eller liknande och skölja bort den lavasand som bildas.

5/7 -13

Jag brukar köpa lavagrus av den röda sorten i ca 5-liters påsar på granngården.

16/8 -13

Hittar det inte heller någonstans nu. KASS!!!! Har ringt Granngården, letat på Bauhaus, Blomsterlandet, Plantagen, Hornbach... men de har det inte heller. I butik kan de inte svara på frågor heller... Har någon annan lyckats hitta det? Var?
.
Fick svar från Weibulls:
"Detta är en produkt som har utgått ur vårt sortiment, efterfrågan var inte så stor på den. Det stämmer att Plantagen hade den förut och även Granngården. Men de senaste åren har vi inte haft den i lager så tyvärr kan jag inte hjälpa dig med någon återförsäljare. Om det finns någon konkurrent till oss som för en sådan produkt känner jag inte till."
.

Mitt favoritsubstrat till Phragmipedium, och även en trogen komponent i min Paphiopedilum barkmix. Finns det någon konkurrent som säljer en liknande produkt? Import... Tyskarna borde väl ha en tillräckligt stor marknad...

16/8 -13

Hej, jag hittade kanske nått liknande på wexthuset. Kolla här:http://www.wexthuset.com/rotningskuber-odlingsmedia/rotning-odling/Planteringsgrus-p1

16/8 -13

16/8 -13

16/8 -13

Tack för svar! Dagobell... jag har googlat lite snabbt på det "horticultural grit" som wexthuset säljer men hittar ingenstans vad det skall bestå av. Det verkar vara en mix av flera olika material/grus om man ser till bilden. "Grit" kan ju vara vad som helst... Det kanske kan funka visserligen, men jag vill åt den rena lavkrossen som jag vet hur den beter sig, hur surt eller alkaliskt det är, hur orkidéerna trivs i det mm. Edel, pimpsten är en annan produkt, inte vad jag söker. Den är förhållandevis lätt och flyter, till motsats är lavagruset rätt så tungt.

16/8 -13

Det kanske går att slänga iväg ett mejl till wexthuset få se vad som står på innehållsförteckningen. Det kostade ju inte så mycket, eller? Tycker det är konstigt att de slutat med lavagrus. Men några säckar borde gå att få tag i tycker man. Jag har köpt mitt på plantagen.

16/8 -13

Då kanske det blir Tyskland, där finns lavalit i olika grovlek och förpackningsstorlekar.
Länken nedan är till en som säljer internationellt.
http://www.kakteen-haage.de/en/accessori...

16/8 -13

Kolla Zoohandeln. De hade det sist jag kollade.

16/8 -13

Har köpt "gruset" på wexthuset, det är rätt så tungt, som vanligt grus ungefär och jag får inte känslan av att det är lavasten. På påsen hänvisar de till sin hemsida, www.focus-on-plants.com Schwerter säljer ngt som heter bimstein som enligt översättning ska vara vulkansten, har köpt två storlekar, eftersom jag aldrig haft vulkansten vet jag inte om det är det eller ngt annat men det är ljusgråa stenar som är rätt så lätta.

16/8 -13

dick, om du åker till Tyskland, rekommenderar jag Seramis. Det finns inte i Sverige, men är en slags lerkross som fungerar ypperligt till många olika slags orkidéer.

16/8 -13

Elcatania: bimsstein är pimpsten

16/8 -13

I Norge selges det i noen akvariebutikker. Da kjøper man så mange kilo man vil og kan knuse det hjemme

16/8 -13

Tack för bra tips. Bra, då vet jag att gruset från wexthuset inte är vad jag vill ha. Pimpsten eller seramis vill jag inte heller ha då det är så lätt, flyter bara iväg/håller inte plantor stabilt i krukan... Passar inte mitt odlingssätt. Zoohandeln blir nog lite dyrt då jag använder såpass mycket, har för mig att de säljer väldigt små påsar, hiskligt dyrt...

Dick, tack för länken. Bilden är ju lite missvisande misstänker jag, men efter lite googlande verkar det ju som om Lavalit är vad jag söker. Vet du om produkten de säljer är den röda (som skall vara lite mer porös)? Frakten är ju lite seg på sten från Tyskland (1 påse 25L = 21,90 ? + frakt = 13,90 ?).... men det kanske är smällar man får ta (räknade på det, blir nog inte dyrare än Plantagen trots allt).

Jeanette, undrar om deras produkt Kieselguhr inte är likt seramis?

16/8 -13

Nej jag vet inte vilken kulör eller porositet/densitet men ett överslag ger 1,3 kg/liter, nu är det ju krossat material så blir en hel del mellanrum, som jämförelse har homogen ryolit 2,6 kg/liter i densitet (vulkanisk motsvarighet till granit). Det kanske de kan svara på om du mailar dem.

16/8 -13

Tack. Jag skall mejla dem.

16/8 -13

Kiselguhr = jord som utvinns från avlagringar med kiselalger (diatoméer)
Seramis = utvecklat från något som var påtänkt till att fungera som kattströ, recept hemligt men troligen som Jeanette skrev av olika lermineral och zeoliter

16/8 -13

Karma, aldrig testat Kieselguhr, men enligt Mikael är det fluffigt och poröst, samt stor uppsugningsförmåga. Seramis är som dick säger liknande kattströ, suger upp bra, blir ljus på ytan och torkar utifrån och in. Lätt att använda om man är nybörjare på orkidéer.

16/8 -13

Nå som vi er på dette temaen vil jeg spørre hvis noen andre som har prøvd Dyna-Rok fra Dyna-Gro:
http://www.dyna-gro.com/
Fikk prøvd for 2 planter og med veldig gode resultater, men den er ikke til å finne i Norge som jeg vet. Tror den kan ligne på Kiselguhr. Kommer den i store fraksjoner eller mer som sand?
Og hvor får man kjøpt Seramis? Til hvilken planter bruker dere den?

16/8 -13

Jag har letat som en tok efter vulkansten. Plantagen- och Blomsterlandetbutikerna hade det inte. Av en slump hittade jag det på Granngården i Borlänge. När jag köpte för en månad sedan hade de en påse kvar. Den var borta när jag var där förra veckan (kanske Obovata hann före? .
Jag antar att man får ringa runt till butikerna och se vad som finns kvar. Ingen verkar ta in vulkansten nuförtiden.

16/8 -13

Olga det köps i Tyskland, har försökt att få tag på det här hemma, men inte lyckats. Paphar, Pleione, Phraggar, Restrepia med flera kan ha Seramis som substrat.

17/8 -13

Jag hittade ett företag i Tyskland som har röd Lavalit. Vet inte om de bara säljer till grossister men det kan ju vara idé att fråga.
http://www.aquadeco.com/en/aquarien/g-05...

18/8 -13

Jag kör med lavasten som man har i akvarier som sagt. Krossar och siktar den tills jag får den storlek jag vill ha. Den är pirös och lättkrossad, testar den nu på några Brassavolor har ganska stora bitar för att det ska torka snabbt!

21/10 -13

Lavasten 4,0-8,0mm. Från Lava Peter.

Hej mamsen!
jag är agent för en lavasten som kommer från Island. Vet dock inte om det är rätt sorts lavasten som efterfrågas. Finns i storlekar från 0,2-0,7 mm, 0,7-1,5 mm, 1,5-2,5 mm, 2,5-4,0 mm, 4,0-8,0 mm och 8,0-12,0 mm.

21/10 -13

Jag har själv ingen som helt erfarenhet gällande orkidé odlning. Kan bara beundra min flickväns fina orkidéer. Av den anledning vet jag inte om de stenar vi är agenter för är "den rätta" sortens lavastenar ni är ute efter. Tog några bilder (inte av bästa kvalitet tyvärr) som visar vad det är för sorts stenar vi har och vilka storlekar vi har.
MVH LavaPeter

19/12 -17

Väcker denna tråd, någon som vet var man i dagsläget kan få tag på lavasten/lavagrus/vulkansten eller vad man nu vill kalla det, till rimliga priser?

19/12 -17

I Sverige finns denna affär på nätet, vet dock inget om dem, säljer scoria-lavagrus, pimpsten och mycket annat användbart i substrat, olika storlekar. Handlar du där så skriv gärna om dina erfarenheter i denna tråd
http://plantanica.se/odlingssubstrat

20/12 -17

Vilka orkidee ska du odla i lava?

Jag har en känsla att lava stenar håller vatten relativt länge o samlar en hel del salter... lite likt pimpsten som också håller kvar en hel del mineraler...
Själv blandar jag i substraktet bara perlit, kork eller kokos... åt andra sidan har jag förrutom Cymbidium, inga markväxande eller stenväxande orkideer i min samling....

Ge ditt svar

6/2 -09

vulkansten

Hur har det gåt för er med att använda vulkansten?

Nyckelord: Vulkansten

6/2 -09

På det stora hela så har min bekantskap med materialet varit mycket positiv.

6/2 -09

Jag har också börjat använda vulkansten, men inte enbart. Den verkar ge bra effekter, tror jag, men då jag använt den så kort tid kan jag inte gör en utvärdering.

6/2 -09

Jag har också skaffat vulkansten, men än så länge är påsen oöppnad. Tänkte byta ut leca-kulorna i mina S/H odlingar till vulkansten istället. Vad tror ni om det?

6/2 -09

Jag har planterat några plantor i vulkansten för ca 2 månader sedan.
Alla verkar trivas bra än så länge.

7/2 -09

Jag har funderat på samma sak Felixan... är det någon som redan har gjort leca v. vulkansten test? Jag antar att vulkansten suger upp och håller mer vatten än leca medan leca är luftigare. Jag har funderat på om arter som gillar att torka ur lite mellan vattningarna skulle trivas bättre i leca medans arter som vill ha jämnare fuktighet skulle trivas bättre i vulkansten? Vad tror ni med mer erfarenhet av s/h?

7/2 -09

Jag har nu odlat i vulkanstenen i ca 1 år. Har fungerat utmärkt på de flesta Paphar och Phrag. men då bör man sålla bort det finast partiklarna. Där kan annars bildas ogenomträngliga cementliknande klumpar i substratet.

Själv använder jag Ikeas durkslag i plåt för att sålla stenen. Innan jag började med detta hade jag en del problem med plantor som fått för mycket finpartiklar och dålig rotutveckling, till och med ruttna rötter på någon. Utan dessa finpartiklar håller lavan både vatten och luft, risken för övervattning är då obefintlig.

Hos mej har lava fungerat bäst till de paphar som naturligt växer i ett tunt förnalager på berg, medan de som växer i ett djupare förnalager, typ callosum, dess hybrider och närbesläktade arter inte trivs så bra i ren lava. Dessa har jag börjat plantera om i bark/kokos/mossblandning. Men framöver ska jag prova att blanda in lava i deras kompost. Orsaken till att jag tror att Maudieae hybrider och andra inte trivs så bra i ren lava är att de nya rosetterna i höre grad än vanligt bildat rotanlag ovan komposten, även om de vuxit och blommar mycket bra. Har till och med lyckats ta död på en ungplanta av Paph. acmodontum i lava, men har senare läst på att dessa gärna vill ha en hög andel mossa i komposten.

Dendrochilum, Brassocattleya och Epidendrum har alla fungerat bra i lavan, även om jag kanske tror mer på en lava blandning för de 2 sistnämnda, men det har jag inte hunnit prova.

Jag skulle inte försöka odla Phallar i ren lava, deras rötter är i grövsta laget, för att framgångsrikt borra sig fram mellan kornen på den lava vi kan köpa i butikerna. Man får inte glömma att lava är ett betydligt tyngre material än de vi vanligen använder.

Kanske ska tillägga att jag odlar i krukor med hål i botten och vattner i huvudsak genom doppning i vattenbalja. jag har därför inte haft några problem med synlig uppbyggnad av salter i lavan.

Lavan har varit ett utmärkt hjälpmedel för att rädda nästan rotlösa Paphar jag räddat. De har planterats lite djupare i lavan och sedan fått stå med vatten på fatet, detta är möjligt eftersom lavan aldrig kan bli så blöt och kompakt att den inte håller luft.

Detta var lite om mina erfarenheter.

12/2 -09

Tack för ditt utförliga svar Flora!
.
En fråga till om s/h odlingsmedium... hur gör man rent leca eller vulkansten så att man kan använda materialet igen vid omplantering? Går det att få bort mineraluppbyggnader mm. eller måste man slänga och köpa nytt?

13/2 -09

jag sköljer min i mycket vatten och det har funkat för mig

Ge ditt svar

Jag köpte röd vulkansten med tanke på att plantera min Phragmipedium Sedenii i detta. Nu går jag i funderingar om att också prova att sätta Acacallis cyanea och Paradisanthos micrantus i detta material. Jag vill gärna höra några åsikter om detta, jag tycker ju själv att det borde kunna gå men man kan ju ha fel...

Nyckelord: Vulkansten

Ge ditt svar

9/11 -08

Vulkansten

Tidigare i år går det att läsa om vulkanstensplantering.
Hur går det? Vilka använder vulkansten och till vilka orkidéer?
/Freddie

Nyckelord: Vulkansten

Ge ditt svar

21/1 -08

Vulkansten

Magicboy: Snart ett år sedan vi diskuterade om vulkansten till orkideer, hur har det gott med dina plantor?
Var det någon annan som exprimenterat med vulkansten under året?
Är nyfiken på något resultat!!
Bjarne

Nyckelord: vulkansten

21/1 -08

Jag har börjat lite smått. Dock inte rent på så många plantor utan oftast uppblandat med annat. För tidigt för mig att dra några slutsattser om det, men det "känns" bra i alla fall.

21/1 -08

Mattias: Var tror du om att blanda greenmix och vulkansten till phragmipedilum??
Bjarne

21/1 -08

Greenmix har jag ingen som helst erfarenhet av så jag vet inte om det kan funka.

22/1 -08

Jodå, det går fortfarande mycket bättre än när jag hade dom i kompost. En del har blommat och andra står nu i knopp.

Det där med att blanda i vulkansten i greenmixen förstår jag inte vad det skulle vara bra för?

22/1 -08

Tomas: Har du enbart vulkansten i krukorna?? Jag tänkte att det skulle bli lite luftigare och porösare om man blandade men sammtidigt bra med fukt.
Jag har idag gjort en blandning och satt en Phrag. Sedenii delning i den så vi får väl se hur det går.
Bjarne

22/1 -08

Ja, det kan hända att den blir luftigare men det är inget jag har provat.

Till en del Phraggar har jag vulkansten överst som ett lock men ska nu byta det mot glasull istället för det blir snyggare.

Till Papharna är tjockleken på lagret med vulkansten lite beroende på art förhållande oc storlek. Små plantor har i regel nästan bara vulkansten medans större plantor har mer leca och bara ett lager på 2-3cm.

23/1 -08

Är det den vulkansten man kan köpa i påsar på t ex Blomsterlandet, som du använder?

23/1 -08

Ja, den röda stenen!

30/1 -08

jag provar den vita vulkanstenen från blomsterlandet som en beståndsdel i komposten och som översta lager. då det blir snyggt och man ser om det är fukt krukan eller inte. men som mattias så är det för tidigt att utala sig än. men det känns bra

9/11 -08

Jag ska omplantera min Phrag då den slutat blomma. Jag vill varken använda glasull eller greenmix, men har funderat både på ren Spagnum och en blandning mellan bark och vulkansten. Någon som har erfarenhet av det?

9/11 -08

Det här med vulkansten... varför använder ni det, vad är det bra till? och gäller det bara" paphar o phragar"

9/11 -08

Vulkansten är ett material som kan hålla fuktigheten ganska länge, utan att det blir för blött. Hemma hos mig är det framförallt mina två Prostechea cochleata som stortrivs i det. Den ena delade jag i våras och delningen som blev kvar blommar nu med en stor och kraftig stängel. Den andra plantan har blomskidor i alla de tre nya skotten, men har inte slagit ut än.

9/11 -08

OK, skulle även passa andra orkideer alltså; tack plopp

10/11 -08

Man skulle alltså odla i bara vulkansten? Värt att prova? Har en phrag jag skall plantera om när den slutat blomma, skall den fortfarande stå lite i vatten om den står i leca och vulkansten?

10/11 -08

Tänk på att det blir rätt fort torrt i vulkanstenen, så just en Phrag kanske du får vattna rätt ofta. Men det får du väl annars med? En nobilehybrid hos mig står i vulkansten toppat med vitmossa och verkar trivas rätt bra med det. Jag har flera kingianum som står i ren vulkansten och skjuter nya skott. Man får prova sig fram lite och se vad som händer, ibland går det bra, ibland käpprätt åt ...

10/11 -08

Jag har fått ett råd att använda 1/3 fin-medium bark, 1/3 lavasten och 1/3 NZ spagnum och även någon kolbit, men då får man plantera om varje år eftersom mossan blir dålig. Då behöver jag inte vattna mer än 2 x vecka.

17/11 -08

Hur i hela friden kan jag ha missat denna!!!

Jodå, jag odlar som sagt alla Paphiopedilum i leca och vulkansten i olika blandningar beroende lite på hur och vart dom växer naturligt. Jag är mer än nöjd över resultatet så detta är verkligen materialet för mig. Blommar gör det också och det har aldrig hänt förrut när jag odlade i barkmix.

När det gäller Phragmipedium så har jag fått göra lite förändringar efter ett tag. Från början innehåller ju vulkanstenen en massa småpartiklar och fungerar som ett lock över lecan men med tiden så ramlar småpartiklarna längre och längre ner och då ökar också den torra zonen i krukan. Därför har jag varit tvungen att lägga ett lager med glasull som används till sticklingsförökning. Detta fungerar mycket bättre nu. Men hur bred torrzon man får beror ju på vilka förhållanden man har. Har man det svalt 15-20 grader så behöver man kanske inte ens vulkansten utan torrzonen blir ganska liten ändå. Har man däremot 20-25 eller uppåt så måste man ha något som verkligen slutet nästan tätt och håller mycket vatten. Sen måste man ju anpassa substratet lite till vad för art eller hybrid som ska växa i det. Paph. odlar jag ju som vanligt i vanliga krukor med hål i botten men Phrag. odlar jag ju i semihydro alltså stående i vatten.

17/11 -08

Mycket informativt och utförligt, tack för det.

17/11 -08

Magicboy om jag förstod dig rätt så har du dom bara i leka och vulkansten?

17/11 -08

pake

Ja, det stämmer! Den stora fördelen med det är ju att inte substratet bryts ner och jag därför inte behöver plantera om förrän krukan är full. Då slipper jag också att störa plantan i onödan. Ohyrelarver trivs heller inte i detta material så det finns många fördelar.

17/11 -08

Thomas - verkligen intressant och jag skulle gärna vilja veta lite mer.
Du använder vanlig grå leca i 8-12, eller vad det brukar stå? Att avpassa proportionerna med tanke på den naturliga växtplatsen låter ganska avancerat.
Så bra lär mina Paphar aldrig få det

18/11 -08

Mia

Ja, det är den leca jag använder!

Det är egentligen inte alls svårt. Titta bara på vart de växer och hur. Ta t.ex. Paph. bellatulum som växer på norra sidan av kalkberg i sprickor och skrevor med ett tunnt lager av lövförna. Då tar jag några stycken lecakulor i botten på krukan sedan en bit kalktuff, placera sedan plantan som du rensat bort barkmixen från och fyll på med lecakulor tills du kommer 2 cm från kanten. Därefter fyller du på med vulkansten ända upp.

Nästa exempel är P. delenatii som växer på syd-sydostsidan av granitberg. Här fyller jag i ett lager med leca placerar sedan plantan och fyller på med mer leca till 3-4 cm från kanten och därefter med vulkansten. Denna vill alltså ha det lite fuktigare än P. bellatulum.

Den som vill ha det fuktigast är nog P. sanderianum som bara har ett lager med leca i botten och sedan en bit kalk tuff och resten vulkansten blandat med mer kalkstensbitar.

18/11 -08

Var får du tag på kalktuff?
Jag har sökt på ordet och fått reda på att det "bildas genom urfällning av kalk i vatten"
Sen funderar jag över detta att odla i nästan bara leca, blir det inte för torrt? Eller ligger vulkanstenen som ett skyddande lock över - lite olika tjocklek beroende på önskad fuktighet?
Jag har tidigare odlat mkt i leca, men det har bara varit i semihydro.
Det slutade jag av olika anledningar med - inte för att plantorna inte trivdes (undantag Paphar), utan för att jag själv inte gjorde det.

18/11 -08

Mia

Kalktuff finns i akvarieaffärerna men det går bra med vanlig kalksten också men man måste slå sönder den till mindre bitar så den totala ytan blir större. Jag har papharna i odlingstråg som man brukar ha till fröplantor och där slår jag i 2 liter näringsvatten som lecan sedan suger upp. Några gånger i månaden vattnar jag även uppifrån så att salterna inte koncentreras i ytan. Vulkanstenen fungerar lite som ett lock men ändå inte för skulle man lägga på ett riktigt lock så skulle plantorna snart ruttna.

18/11 -08

Tack Thomas, nu blev jag LITE klokare!
Jag tog en liten på påse röd kalksten i mindre bitar ute på Ölands Alvar förra året. Den är verkligen STEN-hård och inte lätt att dela själv. Vi har den själva på en lång gång till vårt hus och det vore ju illa om den skulle gå sönder

18/11 -08

Mia
Ja, du behöver ju inte banka sönder gången men det kanske blev en bit över. Lägg biten i en låda på ett hårt underlag och slå med en hammare MEN ANVÄND SKYDDSGLASÖGON

18/11 -08

Vi har många större och mindre bitar över, men det är lättare att ta ute i naturen.
Där jag plockade mina småbitar har det tidigare legat ett kalkbrott.
Jag har bara så svårt att tro att denna HÅRDA sten verkligen avger kalk i tillräcklig mängd för kalkälskande Paphar..

18/11 -08

då ska jag prova att odla den i bara leka

18/11 -08

pake
Då kan jag nästan garantera att den torkar bort. Fast det beror ju på hur ofta du vattnar förstås. Vattnar du var annan till var tredje dag så kan det nog gå det också.

18/11 -08

hur gör du? vad är fördelen med att blanda i vulkansten?

18/11 -08

pake

Om du läser igenom tråden så förstår du hur jag gör. Fördelen förklaras också.

18/11 -08

tack! då får jag köpa vulkansten nästa gång jag kommmer till stan

18/11 -08

Tack Thomas

18/11 -08

Tack Thomas

18/11 -08

Från KIEH.

Jag har också testat med vulkansten. Det började med att jag satte hoyor i vulkansten så då tänkte jag att eftersom Phragmipedium vill ha vatten så varför inte testa att sätta den i vulkansten också och som ni ser så är ju resultatet ganska bra. Den här Phragmipediumen köpte jag på trädgårdsmässan i år och den har blommat hela sommaren och ända till nu. Till höger på bilden har en ny tillväxt kommit och till vänster ses en liten en till väg, så jag tror nog att den trivs bra i vulkanstenen.
Inger

19/11 -08

Inger - Står den bara i vulkansten?

19/11 -08

Ja, den står bara i vulkansten, jag tog bort all orkidejord och satte den i glasburken och fyllde på med vulkanstenen och ser till att det är vatten i ungefär halva burken.

19/11 -08

Ja den ser ju onekligen oförskämt livskraftig och välmående ut! Verkar helt klart värt att testa.

19/11 -08

Tänk på att skölja stenen först. Det finns gödning i stenen och så slipper man det röda eller gråa dammet. Jag brukar också sila bort det minsta av partiklarna så det inte finns så mycket smått i krukorna.

22/11 -08

Tack för rådet Persson. Jag har ett paket på posten att hämta. Hur är det med vulkansten och Bulbophyllum, någon som har prövat?

Ge ditt svar

Jag läste för en stund sedan om ?Vulkansten?. Det ska stå om det på Weibulls hemsida, fast jag har inte kollat det än. I alla fall, i artikeln som jag kollade stod det att vulkanstenen ?håller vattnet under 2-3 veckor? ? alltså man behöver inte vattna lika ofta?
NU KOMMER MINA FRÅGOR:
- Går det att odla orkidéer endast i vulkansten?
- Vilka orkidéer gäller det i så fall?
- Vulkanstenen / de röda, som Weibulls säljer/? är de lika vänliga för orkidéerna vi odlar i hemmen, som vemiculite ? vilken, vid behov, kan vi blanda i vår substrat? Vad är skillnaden i så fall?
- Att odla i vulkansten istället för i leca???? Vad är skillnaden? Vad är faran? Hur påverkas en orkidéplanta då???
PS.
Det står att vulkansten skyddar mot svamp, bakterier och skadedjur. Är det bara ett affärstryck?

/ Lina

Nyckelord: odling, vulkansten

24/2 -07

Jag har också undrat lite om det men jag fick inget riktigt svar heller.
Här är länken till min fråga.

Jag har ju jobbat på Weibulls hela hösten och vulkanstenen kom ju in senare och när jag frågade mina kolleger om den så sa dom att den är tänkt till vanliga krukväxter. Att det skulle passa till orkider vet jag inte men jag tvivlar...
Jag tänker iaf fortsätta odla orkideerna i dom vanliga substraten samt epiweb.

Tack Jimmy och Helena för svaren!
Jag har försökt jämföra leca med seramis och pimpsten. Det första tillverkas av kalkfattig lera. Den andra är ett poröst lermaterial. Och pimpsten bildas i samband med vulkaniska utbrott. Det kanske är det som Weibulls kallar för vulkansten. Seramis, vermiculit och perlit har egenskaper som kompletterar varandra, men har olika struktur…
Jag gissar nu att leca bör kunna ersättas med det vulkaniska materialet… Frågan är om pimpsten/vulkaniskasten binder mera vatten än leca?
Är det någon som kan bättre? /Lina

24/2 -07

Hej!

Pimpsten och vulkansten går inte att jämföras eftersom pimpsten är grå och ser ut som grovt grus och är ganska poröst. Vulkansten är röd och ser mer ut som kalktuff alltså grovporigt. Jag skulle nog kunna tänka mig att vulkansten skulle passa mycket bra till orkidéer eftersom det är så stora porer och då inte skulle anrika så mycket salter då det lättare kan sköljas bort. Pimpstenen kan däremot kapsla in salter i sina fina porer.

Jag tror jag ska gå till Weibulls och ta en liten diskussion med dom andra ang hur det skulle passa till orkideer..har blivit lite nyfiken faktiskt.

Tack,
Menar du då, Thomas, att det blir samma sak att plantera i vulkansten som i leca? Vilka av dessa två skulle dra till sig mindre salter? Vilken är lättast att skölja? Kan det stämma som det står i Weibulls annons att vulkansten skyddar mot bakterier mm. ? På vilket sätt?
PS. Jag har läst att det finns svart-, vit-, sand/grå-, rödvulkansten. Endast om den röda har lag hittat att den är rik på kisel och diatomit.
° Är det någon som förstår skillnaderna? /Lina

25/2 -07

aa:

Nej, det är det inte. Leca samlar på sig salter för om du delar en lecakula så ser den ut som en tvättsvamp inuti, men delar du en vulkansten så ser det ut som en genomskärning av ett myrbo. Det är alltså en massa gångar som då lätt kan sköljas ur. Vulkanstenen drar alltså inte åt sig vattnet utan vattnet fastnar i gångarna och sen får växten dra ut vattnet själv. De salter som blir kvar i gångarna sköljs ju bort vid nästa vattning. Leca däremot drar åt sig vattnet och salter blir kvar inne i lecan som sedan när det blir för koncentrerat fälls ut.

25/2 -07

hur lång tid tar det inan salterna blir för konsentrerat i lecka fälls ut och hur änkelt är det att bli av med saltet? här det någon här som har erfarenhet av odling i vulkansten?

Hej, och tack för den utförliga och lättförståeliga svaret, Thomas!
° Jag har redan börjat spinna idéer om hur jag, mot sommarens kant, ska ta hand om mina orkidéer… Jag hade först tänkt prova lecametoden, men nu ser jag en annan möjlighet! Tack för förklaringarna.

° Och… varför allt detta: Man vill ju på semester… Den perfekta granen infinner sig inte alltid… Det är skönt att gardera sig, för att orkidéerna ska överleva och mår bra, tills man har kommit tillbaka.
Men det är inte hela sanningen. Jag upplever att kompostpåsarna/ substratet som säljs är bara blaj… Samma tillvärkare säljer olika kvallitéer.

° Nu kommer ett scenario:
- En orkidé och en kruka. Minst 3cm dränering under i krukan, beroende på plantans storlek, förstås. Man fyller det återstående utrymmet med plantans rötter och vulkanstenen. Så vattnar man…. /HÄR BÖRJAR JAG BLI LITE OSÄKER I SCENARIOTS EGENTLIGA RYTM mm/ … Den redan vattnade krukan, alltså, ställs i en behållare med vatten. Vattnet där ska komma lite över krukans dränerings nivå. /Musik… förväntningar…/ Och… så ska de leva lyckliga i 15-20 dagar… Granen ska då kontrollera vattennivån endast i utekrukan…
° KAN DET BLI EN FILM AV DET?
° Eller är det så att vulkanstenplanterade växter måste alltid vattnas uppifrån och det här manuskriptet är inget värt???

Är det någon som vet det?/ Lina

25/2 -07

det kan mycket väll vara så att dom inehåler något ämne som fungerar antibakteriologoskt anti svamp.

26/2 -07

Den röda vulkanstenen var värkligen läcker tänk och ha det istälet för lecka vilken färg klick!

26/2 -07

Under förutsättning att Wiebulls vulkansten är samma sak som amerikanerna kallar lavasten, så är det många på orkidéforumet på Gardenwebb som odlar i S/H i vulkansten. Kan bero på att leca verkar vara ganska dyrt där iofs. Själv har jag vulkansten i några kruklor plus en ampel som ett test. Köpte stenen på Jula (används till gasolgrillar) eftersom det är mycket större bitar de säljer än de mindre bitarna i Weibulls påsar. Använder vulkanstenen som vikt i botten och har säkert två tredjedelar av krukan fylld med epiwebb. Om det är bra eller dåligt är lite svårt att säga eftersom det inte är mer än en vecka sedan jag planterade om dessa plantor.

Jag glömde att säga att jag odlar inte i S/H alls.

/Poul

Tack pake och Poul! Jag ska besöka Jula.

Som det är nu funderar jag på en annan ”scenarioblandning”, Dvs: Vulkansten + Vermiculite + Perlite.
° Skulle den vara bra för Miltoniopsis, Burargera , Brassada, Zigopetalum och dyl.?
° Hur skulle den blandningen funka för Paphiopedilum plantor?

Vad tycker ni? /L

Ha! Ha!… Fel manus! Man ska väl inte ha extra dränering i krukan då man Semi-hydro odlar! Helt tokigt tänkt, eller hur? Och ingen säger något om det!!!

° Jag är ändå mycket nyfiken på om Semi-hydro passar även för Paphiopedilum….
Har ni någon åsikt om det?

28/2 -07

Jag har provat att odla laelia fournieri och lucasiana i ca 1 år var i ren lavasten. Bägge dog. Jag tycker att materialet håller för mycket vaten och ansamlar för mycket salter för att duga för de små laelior.
Men jag har läst att laelior av anceps-gruppen kan odlas med goda resultat i ren lavasten och lerkrukor. Det tänker jag testa i år så får vi se:)

28/2 -07

Svetlana: Nu blir det lite off-topic men har du mer erfarenhet att dela med dig av Laelia fournieri? Jag har min planterad i ren epiweb.

Tack, Svetlana!
Så du menar att jag ska samla mera kunskap innan jag går över till semi-hydro i vulkansten?
Ps. Om man odlar i lerkruka absorberas och dunstar vattnet på ett annat sätt… så… kanske är det en bättre idé – med vulkanstenen, alltså??? Går det att dra samma slutsats om man odlar i leca? /L

28/2 -07

aa, jag har ytterst liten erfarenhet av leca och ingen alls av S/H. Jag vågar inte dra några slutsatser, men tycker att leca i många avseende är mycket olik lavasten.

Gtgoon, jag har provat odla stenlaelior i olika substrat och kommit fram till att en blandning av medelsora barkbitar 40% och småstenar 60% fungerar bäst. Den ska inte heller vattnas så ofta som epiweb, bara var annan-tredje dag under sommaren och en gång i veckan under vintern.

Besökte mina fd kolleger på Weibulls och enligt dom så passar vulkanstenen bara till växter med grova rötter för det blir för tätt för plantor som har fina rötter. Vet fortfarande inte om det är ett lämpligt material att ha orkideer i..

28/2 -07

plumeria:

Jasså, men på reklamen kan man i princip byta allt vad blomjord heter till röd lavasten och vad jag vet så har väl inte varken pelargoner eller saint paulia några tjocka rötter.

Jag tror absolut inte att det går att ha Paphar i ren lava sten men däremot om man blandar upp det med ett vattenavvisande material. Jag köpte lavasten idag och ska sätta om några Paphar i det så får vi väl se hur dom svarar på det.

28/2 -07

Thomas, håll oss updaterade! jag letar just nu efter ett inert medium som kan passa paphar.

Men om man kanske odlar en Paph i det utan S/H princip utan behandlar den som en barkodlad planta.

Jag har hela det här året odlat i grov bark, vermiculite och perlite. Alltså: en näve av varje ingrediens… Jag har ingenting att klaga på vad gäller detta egna mischmasch. Papharna har blommat och blommat om.
Min nyfikenhet om S/H har med semestertider att göra...
En intressanr fråga, Jimmy. Menar du vulkansten istället för barken vi använder nu? Vulkansten istället för stenkol, som det används i Thailand? Ja, håll oss uppdaterade, Thomas.

1/3 -07

Ja, jag letar efter något som kan ersätta vanlig, organisk kompost som kan passa Paphar. Epiweb är nog för torrt.
Jag undrar om man kanske kan köra på ren pimpsten, diatomit eller kanske till och med perlite så länge man är väldigt noga med att skölja bort salterna.

Apropå kol, är det något man kan använda outblandat? Och är det inte träkol man använder?

1/3 -07

Jag har funderat på att använda 100% träkolssubstrat eller i alla fall som barkersättning. Enda nackdelen, som jag ser det, är att kol ackumulerar en hel del ämnen som kan bli toxiska i längden, men om man planterar om med normala mellanrum tror jag inte det blir några större problem. Jag skall i alla fall testa med några (försöks)keikisar i vår.

1/3 -07

I mitt substratkompendium från SLU står det att lavatuff (scoria och pozzolane) har en porositet på 70-85 %, pH 6,5 - 7,5, god vattenupptagningsförmåga, samt att matrialet inte är inert. Jag tror att pH-värdet kan vara ett problem när det gäller flertalet orkideer.

Nej! neJ ! !!!!! Ingen träkol, snälla!!! Den förmultnar, ju!
Utan att ha fått det bekräftat, gissar jag att man odlar i kol, eftersom vattnet rinner då lättare ut. På så sätt belastar man inte orkidérötterna med onödig fuktighet och med röta som följd…
PS. ……. Jag ska fråga vidare om möjligheterna…. / L

2/3 -07

Träkol förmultnar inte.

Ja-ha!! Det, förstås! Helt rätt!!! Hur kan det bli så att det som har brunnit ut kan plötsligt förmultna därefter…???!!! Ursäkta!!! Alltså: ”en minis i… ”kunskapen.” …. Fast… vänta ändå med att plantera i vad som helst… /L

2/3 -07

Linda

Paphar i S/H - nej säger jag. Varför ändra ett lyckat koncept.
Därför har jag aldrig satt en paph i S/H.

Jätte tack Berrak för tipset. Då blir det inga Paphar i ett annat substrat än det jag redan har provat mig fram i. Jag har kollat din sida och förstår att du har erfarenhet av S/H så jag återkommer nog med frågor om det... för det handlar om dom fyra veckorna man är borta.

Jag fick precis detta svar från Thailand angående vår diskussion:
"Lava sten anvaendes pa Hawai, men det haller inte vatten lika bra som bark. Hawai aer ju en vulkan oe och mycket och det aer en stor orkidee business daer, foer USA marknaden. I min engelska bok naemns det odlingsaett, sa det aer inget nytt. Kan vara ett bra material foer Paphiopedilums blandat med mossa??"

3/3 -07

Jag har till min smala lycka fått min bok Paphiopedilum Growers Manual, där har jag hittat någon av arterna som delvis (även mossa och förmultnade löv) växer på gammal lavasten ute i naturen, så det är inte alltid fel att ha lavasten till vissa orkisar, bla Paph. tigrinum. Det första som växer på lavasten är då framförallt mossor. Vulkanstenen på Island är då inte alls röd. Röd vulkansten, var kan man ha hittat den i naturen (det låter som om den är järnhaltig)?

Jag kan fråga om lavastenen på Hawaii och dess färg. Men jag undrar som du S”: ” Röd vulkansten, var kan man ha hittat den?” Visst måste den innehålla järn. Hur påverkar det i så fall en orkidé??? Och…. En blandning med mossa borde inte vara fel…

Ps. Det som jag har svårt att sammanfatta av hela diskussionen är:
° Är det leca eller vulkanstenen som samlar på sig mest onödiga salter?
° Skulle det vara lättast att skölja leca eller vulkan-/ pimpsrenen?

Vad tycker ni? /L

Detta har jag hittat på boSajten.se (ursäkta, jag är dålig på att skapa länkar):
° ”Vulkanstenen fungerar alldeles utmärkt som substitut för blomjord och som strukturhållare i jordar. Vulkanstenen kan även med fördel användas som dekorationsmaterial i inomhusplanteringar. Den finns både i grått och rött och säljs i 8-litersförpackningar som är lätta att bära hem och ligger på cirka 59 kr i butikerna.
° Den skyddar även plantan mot svampar, bakterier och skadedjur vilket gör den till ett utmärkt alternativ för allergiker då inga svampar kan etablera sig i vulkanstenen.”
……. Det sägs förstås inget om orkidéer….
……. Fast… om man glömmer S/H, går det förmodligen att använda vulkansten istället för bark. Här kommer frågan: Hur ofta man ska vattna då? ”Med känsla” – säger min Thailändska kontakt…… ÅÅÅÅÅÅÅ – en så känsloladdat ord…… / L

4/3 -07

Lina, de flesta av oss har lika mycket kunskap och erfarenhet av vulkansten som du. Det bästa sättet att ta reda på om det är lämpligt eller inte är att du går och köper en påse och provar. Att vattna med känsla är något som de flesta växtvana ändå behärskar.

KRAM. Jimmy! Visst, visst – men ändå!!!! Visa ”hjärnor” är kanske snabbare än andra och i så fall kan vi hjälpas åt att dra en … passande slutsats….

Jag tycks kanske vara bekväm av mig. Så är det inte alls! Jag söker expertråd….

Även om ämnet låter tjatig är det viktigt i 100%.
KRAM på er/ Lina

En dum fråga kanske, men ändå… Även om vi inte har erfarenhet av det så… så kanske känner sig någon manad at svara?
° Här i tråden har dragits skillnaden mellan ”leca” och ” rödvulkansten”. Men vad är den rik på? Hur påverkar järn orkidéplantor?
° Pimpsten: Också vulkansten, som kan vara vitt eller grå och är kiselsyrerik.
Hur påverkar det orkidéplantor?
° Seramis… Isländsk Lavasten, Diatomit… Vad finns det mera???
Jag vet att många har erfarenhet av leca.
Men…
°VILKEN AV ALLA DESSA STENAR SKA VARA LÄTTAST ATT SKÖLJA – ATT TÖMMA PÅ SALTER?
°VILKEN AV DESSA FÖRMEDLAR BÄST VATTNET?
° VILKEN FÖRMODAS ATT TORKA FORTAST?
/Ursäkta om frågorna verkar vara ”bla-bla”/ L

ÅÅÅÅ vad sorgligt att ingen har svarat... Är det ingen som har någon uppfattning om det hela?

aa, jag håller med. Jag är jättenyfiken på vilka egenskaper vulkanstenen har. Jag skriver ner det jag har kommit fram til i den här tråden och förhoppningsvis är det någon som opponerar sig om det är fel

- Vulkansten verkar lättare att skölja då den antagligen har genomgående porer medna Leca verkar kapsla in salter.
- Vulkansten verkar vara mer vattenhållande och torkar antagligen långsammare på grund av det.
- Resten av frågorna vet jag tyvärr lika lite som du om.

Tack, Simom?
Jimmy, har du imnte någon att fråga om?
Och, ni andra kära S/H odlare?
° Hur fort torkar leca?
° Jag har förstått att det ska vara en gång i månaden, men "hur sköljer man" lecan? Betyder det att man "planterar om " orkidén varje månad, eftersom lecan ska sköljas?
° Och som sagt, som det står lite högre upp .... "vilken av alla dessa stenar...." kan förhoppningsvis vara mest hälsosam för våra orkidéer?

PS. Stopp Jimmy? Säg bara inte att jag ska prova… Visst, men jag vill veta mera innan jag hoppar i sjön.

Tack till er alla hjälpandesjälar!

Jag har en Cattleya bowringiana i semihydro med leca. Jag har planterat den i en stor plastlåda och gjort några hål några cm upp på sidan.
För att skölja ut salterna lägger jag helt enkelt duchmunstycket på lecan och låter vatten rinna igenom lådan i 10-15 minuter. Du skall inte plantera om varje gång! En av de stora fördelarna med semihydro är att materialet är innert så du inte behöver störa plantan med omplanteringar innan plantan växt ur krukan. Materialet bryts ju inte ner.

Ja, ja... OK! Kanske jag kan börja le på nytt....... Tack, för informationen!
Jag välkomnar alla andra tips i ämnet...
Ps. Utgå ifrån att tanter vill lyckas!

7/3 -07

Färgen på lavatuffen beror till stor del på mängden kiseloxid. Vad kisel har för funktion i växten och om det skyddar mot patogener är inte alls helt bekräftat. Endast ett fåtal växter tar upp kisel i naturen. Jag har svårt att tro att epifyter skulle vara anpassade till det.
Jag kan tyvärr inte säga vilket av leca eller lava som är bäst för okideer, det finns ytterst lite fakta att gå på där.
Tänk också på att vilket material man än väljer så har kornstorleken mkt stor betydelse för substratets egenskaper.
PS. Man måste våga misslyckas för att lära sig nått nytt.

Ja......... det är det jag håller på med jämt men bävar inte för det.... Fast ändå... det är bra att ha en kudde då man snubblar. Sedan… får det bli som det blir … Och visst lär man sig av sina misstag.... Men varför misstag om man kan ta del av den enorma erfarenheten, som folk besitter?... Därför är jag så frågvis.........

Jag har en Den. Thailand White x Sanan White planterad i lavasten eller vulkansten. Plantan + sten är ifrån Hawaii.

Såhär såg den ut när jag fick den:

Mina erfarenheter som noob inom området:

Ytan torkar direkt och vatten rinner igenom på studs så det är lätt att tro att den behöver vatten ofta. Men skenet bedrar, efter 2 veckor är det fortfarande direkt vått i mitten av krukan. Jag vattnar varje 2.5 vecka och sprejar rötterna på ytan varje dag lite lätt. Har fungerat bra och den ser glad ut. Så ja, vulkansten ser ut att hålla vatten väl.

En detalj jag inte gillar är att stenarna är sylvassa, flyttar du en liten bit i krukan är det lätt att skada rötterna eller ens fingrar. Rötterna sitter i princip fastgrodda på lavastenen med. Jag fasar inför omplanteringen när blommorna faller.

Tack för bilden och kommentarerna.
Vad händer om man inte kan spreja varje dag? Om man är bortrest? Ska man täcka med mossa eller not annat?

8/3 -07

+ 9/3 -07

Hur gör ni som odlar i leca om översiktet torkar och ni inte är hemma? Är det något att oroa sig för???

Nu är jag hemma varje dag fram tills att den kommer planteras om, så jag kan spreja toprötterna. Men är man inte orolig för topprötterna kan man ju lämna den i 2.5 vecka då resten av rötterna under ytan har konstant tillgång till vatten.

Men topprötterna är som de flesta rötterna på bilden, kritvita, varje dag när jag kommer för att spreja. Mossa är nog den perfekta lösningen, är bara rädd för att mossan blir som ett lock över lavan och att den aldrig torkar ut. Enda anledningen till att jag vet att lavan inte är torr i mitten, som man skulle kunna tro, är den fortfarande fuktiga trästickan jag har nerstoppad.

Är det någon speciell trästicka som du använder? Har du den i krukan hela tiden, eller gör du stickprov då och då?

29/3 -07

Var på blomsterlandet och dom hade fått in Vulkansten ( stod det i alla fall på påsen). Många av er här säger att vulkan stenen är röd och grovporig. Den jag såg på blomsterlandet såg svart/går ut och väldigt kompakt kändes det som. Ytan verkade oxå var sält (svårt att se i påsen den va i). Var detta Vulkan sten? Tänker på skillnaden utseende eller nått helt annat?

29/3 -07

Missade att Vulkansten kunde har flera färger...

29/3 -07

Missade att Vulkansten kunde har flera färger...

Jag ska prova några plantor i vilkansten.

Oh.. rapportera hur det går! Jag har sökt med ljus och lyckta efter vulkansten, men har alltid fått ett av tre svar: "Slut.", "Kommer snart." eller "Va?". Inte så upplyftande...

Det finns att köpa på Jula. Stenarna är ganska stora och man måste nog använda en hammare för att göra av dem orkidésubstrat.

Ge ditt svar

Igår var jag på plantagen och såg att de hade fått in något lustigt substrat från Weibulls. Vulkansten, en var terracottaröd och en sandgrå, varav den röda var mycket lik seramis

Det ska vara rikt på kisel som diatomit och genom att odla plantan i en odränerad behållare kan man fylla behållaren till hälften med vatten och så klarar den sig i veckor.

Någon som vet lite mer om vad det är och om det är samma sak som seramis? Jag tror det var någon här på forumet som odlade i seramis. Mikael kanske?

Nyckelord: semihydro, vulkansten

Är det något liknande det Björn skriver om i en senare tråd om Pimpsten? Där finns också isländsk Lavasten!

11/2 -07

Jag vill bara påpeka att jag nu redigerat inlägget. Det innan hade så många typos att det var så gott som oläsligt. Jag måste läsa igenom innan jag postar nästa gång.

Ge ditt svar