Skriv början av artikeln om lavagrus

Nyckelord: lavagrus

Inlägg med lavagrus som nyckelord.

3/7 -13

Vulkangrus/sten

Någon som svara på var man kan få tag i vulkansten? Har köpt det under några år på Plantagen men sist jag frågade efter det såg de oförstående ut....
/mamsen

Nyckelord: vulkansten, lavasten, lavagrus

3/7 -13

Jag köpte senast för ett par månader sedan på Plantagen i Göteborg... hoppas de inte har slutat med det för jag odlar mycket i detta. Det är "Weibulls" märke, sök på det kanske?

3/7 -13

Jag fick till svar att det utgått, att det de har inne är det som finns... Undrar varför, det är ju ett kanon substrat till.många växter.

5/7 -13

Jag har inte heller sett någon vulkansten/grus på plantagen eller på några andra ställen heller längre.
En lite mödosam metod är att köpa lavablock som används i akvarier mm i någon zoobutik.
Den vulkanstenen är ganska porös och mjuk och lätt att krossa. Man kan sedan lägga den i ett durkslag eller liknande och skölja bort den lavasand som bildas.

5/7 -13

Jag brukar köpa lavagrus av den röda sorten i ca 5-liters påsar på granngården.

16/8 -13

Hittar det inte heller någonstans nu. KASS!!!! Har ringt Granngården, letat på Bauhaus, Blomsterlandet, Plantagen, Hornbach... men de har det inte heller. I butik kan de inte svara på frågor heller... Har någon annan lyckats hitta det? Var?
.
Fick svar från Weibulls:
"Detta är en produkt som har utgått ur vårt sortiment, efterfrågan var inte så stor på den. Det stämmer att Plantagen hade den förut och även Granngården. Men de senaste åren har vi inte haft den i lager så tyvärr kan jag inte hjälpa dig med någon återförsäljare. Om det finns någon konkurrent till oss som för en sådan produkt känner jag inte till."
.

Mitt favoritsubstrat till Phragmipedium, och även en trogen komponent i min Paphiopedilum barkmix. Finns det någon konkurrent som säljer en liknande produkt? Import... Tyskarna borde väl ha en tillräckligt stor marknad...

16/8 -13

Hej, jag hittade kanske nått liknande på wexthuset. Kolla här:http://www.wexthuset.com/rotningskuber-odlingsmedia/rotning-odling/Planteringsgrus-p1

16/8 -13

16/8 -13

16/8 -13

Tack för svar! Dagobell... jag har googlat lite snabbt på det "horticultural grit" som wexthuset säljer men hittar ingenstans vad det skall bestå av. Det verkar vara en mix av flera olika material/grus om man ser till bilden. "Grit" kan ju vara vad som helst... Det kanske kan funka visserligen, men jag vill åt den rena lavkrossen som jag vet hur den beter sig, hur surt eller alkaliskt det är, hur orkidéerna trivs i det mm. Edel, pimpsten är en annan produkt, inte vad jag söker. Den är förhållandevis lätt och flyter, till motsats är lavagruset rätt så tungt.

16/8 -13

Det kanske går att slänga iväg ett mejl till wexthuset få se vad som står på innehållsförteckningen. Det kostade ju inte så mycket, eller? Tycker det är konstigt att de slutat med lavagrus. Men några säckar borde gå att få tag i tycker man. Jag har köpt mitt på plantagen.

16/8 -13

Då kanske det blir Tyskland, där finns lavalit i olika grovlek och förpackningsstorlekar.
Länken nedan är till en som säljer internationellt.
http://www.kakteen-haage.de/en/accessori...

16/8 -13

Kolla Zoohandeln. De hade det sist jag kollade.

16/8 -13

Har köpt "gruset" på wexthuset, det är rätt så tungt, som vanligt grus ungefär och jag får inte känslan av att det är lavasten. På påsen hänvisar de till sin hemsida, www.focus-on-plants.com Schwerter säljer ngt som heter bimstein som enligt översättning ska vara vulkansten, har köpt två storlekar, eftersom jag aldrig haft vulkansten vet jag inte om det är det eller ngt annat men det är ljusgråa stenar som är rätt så lätta.

16/8 -13

dick, om du åker till Tyskland, rekommenderar jag Seramis. Det finns inte i Sverige, men är en slags lerkross som fungerar ypperligt till många olika slags orkidéer.

16/8 -13

Elcatania: bimsstein är pimpsten

16/8 -13

I Norge selges det i noen akvariebutikker. Da kjøper man så mange kilo man vil og kan knuse det hjemme

16/8 -13

Tack för bra tips. Bra, då vet jag att gruset från wexthuset inte är vad jag vill ha. Pimpsten eller seramis vill jag inte heller ha då det är så lätt, flyter bara iväg/håller inte plantor stabilt i krukan... Passar inte mitt odlingssätt. Zoohandeln blir nog lite dyrt då jag använder såpass mycket, har för mig att de säljer väldigt små påsar, hiskligt dyrt...

Dick, tack för länken. Bilden är ju lite missvisande misstänker jag, men efter lite googlande verkar det ju som om Lavalit är vad jag söker. Vet du om produkten de säljer är den röda (som skall vara lite mer porös)? Frakten är ju lite seg på sten från Tyskland (1 påse 25L = 21,90 ? + frakt = 13,90 ?).... men det kanske är smällar man får ta (räknade på det, blir nog inte dyrare än Plantagen trots allt).

Jeanette, undrar om deras produkt Kieselguhr inte är likt seramis?

16/8 -13

Nej jag vet inte vilken kulör eller porositet/densitet men ett överslag ger 1,3 kg/liter, nu är det ju krossat material så blir en hel del mellanrum, som jämförelse har homogen ryolit 2,6 kg/liter i densitet (vulkanisk motsvarighet till granit). Det kanske de kan svara på om du mailar dem.

16/8 -13

Tack. Jag skall mejla dem.

16/8 -13

Kiselguhr = jord som utvinns från avlagringar med kiselalger (diatoméer)
Seramis = utvecklat från något som var påtänkt till att fungera som kattströ, recept hemligt men troligen som Jeanette skrev av olika lermineral och zeoliter

16/8 -13

Karma, aldrig testat Kieselguhr, men enligt Mikael är det fluffigt och poröst, samt stor uppsugningsförmåga. Seramis är som dick säger liknande kattströ, suger upp bra, blir ljus på ytan och torkar utifrån och in. Lätt att använda om man är nybörjare på orkidéer.

16/8 -13

Nå som vi er på dette temaen vil jeg spørre hvis noen andre som har prøvd Dyna-Rok fra Dyna-Gro:
http://www.dyna-gro.com/
Fikk prøvd for 2 planter og med veldig gode resultater, men den er ikke til å finne i Norge som jeg vet. Tror den kan ligne på Kiselguhr. Kommer den i store fraksjoner eller mer som sand?
Og hvor får man kjøpt Seramis? Til hvilken planter bruker dere den?

16/8 -13

Jag har letat som en tok efter vulkansten. Plantagen- och Blomsterlandetbutikerna hade det inte. Av en slump hittade jag det på Granngården i Borlänge. När jag köpte för en månad sedan hade de en påse kvar. Den var borta när jag var där förra veckan (kanske Obovata hann före? .
Jag antar att man får ringa runt till butikerna och se vad som finns kvar. Ingen verkar ta in vulkansten nuförtiden.

16/8 -13

Olga det köps i Tyskland, har försökt att få tag på det här hemma, men inte lyckats. Paphar, Pleione, Phraggar, Restrepia med flera kan ha Seramis som substrat.

17/8 -13

Jag hittade ett företag i Tyskland som har röd Lavalit. Vet inte om de bara säljer till grossister men det kan ju vara idé att fråga.
http://www.aquadeco.com/en/aquarien/g-05...

18/8 -13

Jag kör med lavasten som man har i akvarier som sagt. Krossar och siktar den tills jag får den storlek jag vill ha. Den är pirös och lättkrossad, testar den nu på några Brassavolor har ganska stora bitar för att det ska torka snabbt!

21/10 -13

Lavasten 4,0-8,0mm. Från Lava Peter.

Hej mamsen!
jag är agent för en lavasten som kommer från Island. Vet dock inte om det är rätt sorts lavasten som efterfrågas. Finns i storlekar från 0,2-0,7 mm, 0,7-1,5 mm, 1,5-2,5 mm, 2,5-4,0 mm, 4,0-8,0 mm och 8,0-12,0 mm.

21/10 -13

Jag har själv ingen som helt erfarenhet gällande orkidé odlning. Kan bara beundra min flickväns fina orkidéer. Av den anledning vet jag inte om de stenar vi är agenter för är "den rätta" sortens lavastenar ni är ute efter. Tog några bilder (inte av bästa kvalitet tyvärr) som visar vad det är för sorts stenar vi har och vilka storlekar vi har.
MVH LavaPeter

19/12 -17

Väcker denna tråd, någon som vet var man i dagsläget kan få tag på lavasten/lavagrus/vulkansten eller vad man nu vill kalla det, till rimliga priser?

19/12 -17

I Sverige finns denna affär på nätet, vet dock inget om dem, säljer scoria-lavagrus, pimpsten och mycket annat användbart i substrat, olika storlekar. Handlar du där så skriv gärna om dina erfarenheter i denna tråd
http://plantanica.se/odlingssubstrat

20/12 -17

Vilka orkidee ska du odla i lava?

Jag har en känsla att lava stenar håller vatten relativt länge o samlar en hel del salter... lite likt pimpsten som också håller kvar en hel del mineraler...
Själv blandar jag i substraktet bara perlit, kork eller kokos... åt andra sidan har jag förrutom Cymbidium, inga markväxande eller stenväxande orkideer i min samling....

Ge ditt svar