Skriv början av artikeln om lavasten

Nyckelord: lavasten

Inlägg med lavasten som nyckelord.

3/7 -13

Vulkangrus/sten

Någon som svara på var man kan få tag i vulkansten? Har köpt det under några år på Plantagen men sist jag frågade efter det såg de oförstående ut....
/mamsen

Nyckelord: vulkansten, lavagrus, lavasten

3/7 -13

Jag köpte senast för ett par månader sedan på Plantagen i Göteborg... hoppas de inte har slutat med det för jag odlar mycket i detta. Det är "Weibulls" märke, sök på det kanske?

3/7 -13

Jag fick till svar att det utgått, att det de har inne är det som finns... Undrar varför, det är ju ett kanon substrat till.många växter.

5/7 -13

Jag har inte heller sett någon vulkansten/grus på plantagen eller på några andra ställen heller längre.
En lite mödosam metod är att köpa lavablock som används i akvarier mm i någon zoobutik.
Den vulkanstenen är ganska porös och mjuk och lätt att krossa. Man kan sedan lägga den i ett durkslag eller liknande och skölja bort den lavasand som bildas.

5/7 -13

Jag brukar köpa lavagrus av den röda sorten i ca 5-liters påsar på granngården.

16/8 -13

Hittar det inte heller någonstans nu. KASS!!!! Har ringt Granngården, letat på Bauhaus, Blomsterlandet, Plantagen, Hornbach... men de har det inte heller. I butik kan de inte svara på frågor heller... Har någon annan lyckats hitta det? Var?
.
Fick svar från Weibulls:
"Detta är en produkt som har utgått ur vårt sortiment, efterfrågan var inte så stor på den. Det stämmer att Plantagen hade den förut och även Granngården. Men de senaste åren har vi inte haft den i lager så tyvärr kan jag inte hjälpa dig med någon återförsäljare. Om det finns någon konkurrent till oss som för en sådan produkt känner jag inte till."
.

Mitt favoritsubstrat till Phragmipedium, och även en trogen komponent i min Paphiopedilum barkmix. Finns det någon konkurrent som säljer en liknande produkt? Import... Tyskarna borde väl ha en tillräckligt stor marknad...

16/8 -13

Hej, jag hittade kanske nått liknande på wexthuset. Kolla här:http://www.wexthuset.com/rotningskuber-odlingsmedia/rotning-odling/Planteringsgrus-p1

16/8 -13

16/8 -13

16/8 -13

Tack för svar! Dagobell... jag har googlat lite snabbt på det "horticultural grit" som wexthuset säljer men hittar ingenstans vad det skall bestå av. Det verkar vara en mix av flera olika material/grus om man ser till bilden. "Grit" kan ju vara vad som helst... Det kanske kan funka visserligen, men jag vill åt den rena lavkrossen som jag vet hur den beter sig, hur surt eller alkaliskt det är, hur orkidéerna trivs i det mm. Edel, pimpsten är en annan produkt, inte vad jag söker. Den är förhållandevis lätt och flyter, till motsats är lavagruset rätt så tungt.

16/8 -13

Det kanske går att slänga iväg ett mejl till wexthuset få se vad som står på innehållsförteckningen. Det kostade ju inte så mycket, eller? Tycker det är konstigt att de slutat med lavagrus. Men några säckar borde gå att få tag i tycker man. Jag har köpt mitt på plantagen.

16/8 -13

Då kanske det blir Tyskland, där finns lavalit i olika grovlek och förpackningsstorlekar.
Länken nedan är till en som säljer internationellt.
http://www.kakteen-haage.de/en/accessori...

16/8 -13

Kolla Zoohandeln. De hade det sist jag kollade.

16/8 -13

Har köpt "gruset" på wexthuset, det är rätt så tungt, som vanligt grus ungefär och jag får inte känslan av att det är lavasten. På påsen hänvisar de till sin hemsida, www.focus-on-plants.com Schwerter säljer ngt som heter bimstein som enligt översättning ska vara vulkansten, har köpt två storlekar, eftersom jag aldrig haft vulkansten vet jag inte om det är det eller ngt annat men det är ljusgråa stenar som är rätt så lätta.

16/8 -13

dick, om du åker till Tyskland, rekommenderar jag Seramis. Det finns inte i Sverige, men är en slags lerkross som fungerar ypperligt till många olika slags orkidéer.

16/8 -13

Elcatania: bimsstein är pimpsten

16/8 -13

I Norge selges det i noen akvariebutikker. Da kjøper man så mange kilo man vil og kan knuse det hjemme

16/8 -13

Tack för bra tips. Bra, då vet jag att gruset från wexthuset inte är vad jag vill ha. Pimpsten eller seramis vill jag inte heller ha då det är så lätt, flyter bara iväg/håller inte plantor stabilt i krukan... Passar inte mitt odlingssätt. Zoohandeln blir nog lite dyrt då jag använder såpass mycket, har för mig att de säljer väldigt små påsar, hiskligt dyrt...

Dick, tack för länken. Bilden är ju lite missvisande misstänker jag, men efter lite googlande verkar det ju som om Lavalit är vad jag söker. Vet du om produkten de säljer är den röda (som skall vara lite mer porös)? Frakten är ju lite seg på sten från Tyskland (1 påse 25L = 21,90 ? + frakt = 13,90 ?).... men det kanske är smällar man får ta (räknade på det, blir nog inte dyrare än Plantagen trots allt).

Jeanette, undrar om deras produkt Kieselguhr inte är likt seramis?

16/8 -13

Nej jag vet inte vilken kulör eller porositet/densitet men ett överslag ger 1,3 kg/liter, nu är det ju krossat material så blir en hel del mellanrum, som jämförelse har homogen ryolit 2,6 kg/liter i densitet (vulkanisk motsvarighet till granit). Det kanske de kan svara på om du mailar dem.

16/8 -13

Tack. Jag skall mejla dem.

16/8 -13

Kiselguhr = jord som utvinns från avlagringar med kiselalger (diatoméer)
Seramis = utvecklat från något som var påtänkt till att fungera som kattströ, recept hemligt men troligen som Jeanette skrev av olika lermineral och zeoliter

16/8 -13

Karma, aldrig testat Kieselguhr, men enligt Mikael är det fluffigt och poröst, samt stor uppsugningsförmåga. Seramis är som dick säger liknande kattströ, suger upp bra, blir ljus på ytan och torkar utifrån och in. Lätt att använda om man är nybörjare på orkidéer.

16/8 -13

Nå som vi er på dette temaen vil jeg spørre hvis noen andre som har prøvd Dyna-Rok fra Dyna-Gro:
http://www.dyna-gro.com/
Fikk prøvd for 2 planter og med veldig gode resultater, men den er ikke til å finne i Norge som jeg vet. Tror den kan ligne på Kiselguhr. Kommer den i store fraksjoner eller mer som sand?
Og hvor får man kjøpt Seramis? Til hvilken planter bruker dere den?

16/8 -13

Jag har letat som en tok efter vulkansten. Plantagen- och Blomsterlandetbutikerna hade det inte. Av en slump hittade jag det på Granngården i Borlänge. När jag köpte för en månad sedan hade de en påse kvar. Den var borta när jag var där förra veckan (kanske Obovata hann före? .
Jag antar att man får ringa runt till butikerna och se vad som finns kvar. Ingen verkar ta in vulkansten nuförtiden.

16/8 -13

Olga det köps i Tyskland, har försökt att få tag på det här hemma, men inte lyckats. Paphar, Pleione, Phraggar, Restrepia med flera kan ha Seramis som substrat.

17/8 -13

Jag hittade ett företag i Tyskland som har röd Lavalit. Vet inte om de bara säljer till grossister men det kan ju vara idé att fråga.
http://www.aquadeco.com/en/aquarien/g-05...

18/8 -13

Jag kör med lavasten som man har i akvarier som sagt. Krossar och siktar den tills jag får den storlek jag vill ha. Den är pirös och lättkrossad, testar den nu på några Brassavolor har ganska stora bitar för att det ska torka snabbt!

21/10 -13

Lavasten 4,0-8,0mm. Från Lava Peter.

Hej mamsen!
jag är agent för en lavasten som kommer från Island. Vet dock inte om det är rätt sorts lavasten som efterfrågas. Finns i storlekar från 0,2-0,7 mm, 0,7-1,5 mm, 1,5-2,5 mm, 2,5-4,0 mm, 4,0-8,0 mm och 8,0-12,0 mm.

21/10 -13

Jag har själv ingen som helt erfarenhet gällande orkidé odlning. Kan bara beundra min flickväns fina orkidéer. Av den anledning vet jag inte om de stenar vi är agenter för är "den rätta" sortens lavastenar ni är ute efter. Tog några bilder (inte av bästa kvalitet tyvärr) som visar vad det är för sorts stenar vi har och vilka storlekar vi har.
MVH LavaPeter

19/12 -17

Väcker denna tråd, någon som vet var man i dagsläget kan få tag på lavasten/lavagrus/vulkansten eller vad man nu vill kalla det, till rimliga priser?

19/12 -17

I Sverige finns denna affär på nätet, vet dock inget om dem, säljer scoria-lavagrus, pimpsten och mycket annat användbart i substrat, olika storlekar. Handlar du där så skriv gärna om dina erfarenheter i denna tråd
http://plantanica.se/odlingssubstrat

20/12 -17

Vilka orkidee ska du odla i lava?

Jag har en känsla att lava stenar håller vatten relativt länge o samlar en hel del salter... lite likt pimpsten som också håller kvar en hel del mineraler...
Själv blandar jag i substraktet bara perlit, kork eller kokos... åt andra sidan har jag förrutom Cymbidium, inga markväxande eller stenväxande orkideer i min samling....

Ge ditt svar

Jag har en LC hybrid med två rejält höga bulber som jag har lite problem med. Den välter om den inte har stöd mot något(här pratar vi en vägg, en blompinne räcker inte). Jag har funderat på en stadigare kruka ex. en bonsaikruka eller liknande. Bara den är hyfsat låg, bred och tung.

Läste de gamla trådarna om att använda någon typ av lavasten som medium till semihydro. Är seramis och lavastenen man kan hitta hos Weibulls samma sak? Är det någon som provat att använda seramis eller lavasten som medium utan semihydro?

Tänkte att det vore bra om mediet är tungt också så den kan hålla sig själv upprätt utan att behöva lutas mot något...

Åsikter?

Nyckelord: Lavasten, LC, Seramis

15/1 -12

Lavagrus är en naturprodukt av vulkanisk ursprung. Seramis är tegelkross som är trumlat så det blir lite avrundat, fungerar som lavasten. Båda materialen är för lätta för att ge stabilitet åt instabila krukor. Jag har några bergslaelior i lavagrus. Resultatet är inte allt för upplyftande. Efterhand planterar jag om dem med ormbunksrötter och spagnum + lite frigolitbitar samt några flisor träkol. Det får inte plats så mycket av de olika ingredienserna. Problemet med vältande plantor är vanligt. Du odlar förmodligen i plastkrukor. Om du inte vill gå över till lerkrukor så kan du ta och sätta plantan med plastkruka i en lerkruka så brukar problemet vara löst.

15/1 -12

C. LC mf verkar växa bäst om de står stadigt i krukan, kan de "dansa runt" är det min uppfattning att de växer sämre. Jag brukar använda en lerkruka där jag fäster en bit tråd kring rizomen, ned genom och ut genon håler, tar en träbit, vindar runt tråden tills den står stadigt och sedan fyller jag på kompost

15/1 -12

Tack för svar! Okej, så lavasten och seramis funkar inte...

Jag odlar den i en plastkruka som jag har satt ner i en ytterkruka av lera. Men den största bulben är ca 57cm lång om man räknar med bladet(som pekar nästan rakt upp). Den är tung nog att dra omkull krukan även om jag har en ytterkruka...

Kanske skaffa en tung kruka som jag även lägger vanliga stenar i botten på som motvikter. Och även binda fast den på något sätt. Eller så får jag gjuta fast skrället i en betongkruka.

15/1 -12

Det var ett monster!! Enda ytterliga tips jag kan komma på är att välja en ytterkruka (av lera eller betong) med stor bottendiameter så stödytan blir större än vad vanliga krukor brukar ha. Fyll mellanrummet med småsten så vore det väl ..... om inte Lc kan veta sin plats. Lycka till!

PS. Du kanske ska hota den med Round up DS.

15/1 -12

Jo, det är ju inte den mest behändiga jag har. Jag fick den här gratis, hade aldrig köpt den själv... Lc Love knot är mer min stil.

Det var något sådant jag hade tänkt mig(bred, låg och TUNG kruka) och det hade ju varit kanon om det fanns något tungt medium man kunde fylla upp med men... Jag kan ju inte odla den i småsten bara, då får jag ju vattna den hela tiden. (Småsten och vitmossa kanske??)

Binda fast blyvikter vid rötterna? Gjuta fast den i betong? Hota med Round up? Är det ingen här på forumet som har odlat dylika, rangliga monster och har några tips?

15/1 -12

Hm, jag funderade lite mer på vad du skrivit oled... Undrar om jag kanske kan göra så. Binda fast rizomet. Men jag kommer nog få binda fast det "i sidled" också och fästa i kanterna och inte bara genom botten på krukan.

Funderar vidare...

15/1 -12

Om du har en hög ytterkruka ( 21 cm) som du fyller till hälften med sten, och en bambupinne (finns i många längder) 1 meter t.ex. Funkar för mig. Lycka till!

16/1 -12

Jag tror att Oled och jag talar om två olika saker. Oled om när man om- eller nyplanterar en orkidé. Då är det viktigt att plantan står stilla inne i krukan annars skadas de nya rotskotten och då är hans metod alldeles utmärkt. Jag har uppfattat problemet som att plantan har vuxit åt något håll så att den är snedbelastad och därmed instabil. Hos mig finns en del höga plantor t.ex Laelia purpurata och Cattleya Summer Star `Purete´. Sådana plantor måste redan när det nya skottet kommer skötas så att skottet växer rakt upp och inte tillåts att vinkla iväg för då får man ditt problem. Samma problem uppstår när plantan med tiden växer ut över krukkanten. Då finns ingen annan hjälp än att ordna en motvikt på något sätt, antingen tyngre kruka eller en med större bottenyta.
Om din planta är stor så kanske det är dags att plantera om den och sköta den enligt ovan.

16/1 -12

Jag har mina största och mest vildvuxna Cattleyor i amplar, jag gillar när de växer
mer naturligt, och det fungerar bra.
De som är lite för högvuxna att ha i amplar har jag i ytterkrukor av glacerad lera, de är
tunga och orkar hålla plantorna upprätt som Sheila säger.
De håller också rötterna svala när jag har plantorna på min balkong sommartid, den
ligger mot söder och tempen blir ganska hög när solen ligger på större delen av dagen.

16/1 -12

Hm, jag går ner på stan och kolla lite vad jag hittar för krukor till den. Det jag är lite bekymrad över om jag väljer en låg och bred kruka är att den kommer nog "hoppa ur" komposten innan den hinner etablera sig i den.

Vi får se vad jag hittar.

Tack för svar!

Ge ditt svar

Jag ser att många av er blandar perlite i komposten. Var får ni tag på den? Har frågat min blomsterhandel, men där visste de inte vad det var.
En fråga till: lavasten finns tydligen både grå och röd. Är det någon skillnad på dem?

Nyckelord: lavasten, perlite

11/3 -09

Jag köper mitt på Blomsterlandet.
Det är bara färgen som skiljer.

Köper du perliten där också?

11/3 -09

Här i Östersund får man tag på¨både bvermeculit och perlite på Granngården, Interflora, Handelsträdgårdarna och buketten. TIdigare var den lite svårare att få tag i tycker jag, men nu verkar det som det blir vanligare och vanligare i vanlig handel så snart handlar man väl den på vanliga mataffären tror jag.

11/3 -09

Jag köper både ock på blomsterlandet.

Tack för era svar! Då ska jag kolla blomsterlandet nästa gång jag kommer till stan. Granngården hade det inte.

5/5 -09

Jag har alltid kört med röd lavasten för att det varit snyggare, men nu var den slut så jag köpte en påse grå, och vill å det bestämdaste hävda att den inte alls är likadan som den röda.
Den röda är tung och lite kantig. Den gråa har mer runda stenar som känns mer som lera. Den är dessutom lättare och flyter så smått upp när man vattnar krukan. Det verkar också som att den torkar ut fortare. Kanske bra egenskaper beroende på hur man använder den. För tidigt för mig att utvärdera än, men spontant så känns den röda vettigare.

5/5 -09

Aha, intressant med lavastenen. Har tänkt köpa en påse på Plantagen, och där har de båda sorterna. Blir nog den röda efter din feedback. .

5/5 -09

Har hört att det ska finnas svart lavasten.
Är det någon som har erfarenhet av den ?
Kan tänka mej att den kan vara snygg att använda överst i krukan.

5/5 -09

Jag har funderat på en sak. Vilka fördelar och egenskaper har perlite och lavasten jämfört med bark osv? Jag använder bara orkidekompost, ev utblandat med leca och/eller vitmossa, eller ren vitmossa med dränage av leca/bark.

Ge ditt svar

Läste i något inlägg om röd lavasten och att det skulle vara bra, men nu kan jag inte hitta tillbaka igen,, Har även sökt på nyckelord men finner ingenting, heller inte i den bok jag har. Är det någon som vet hur jag ska använda det?? Kan jag blanda upp med orkidéjordsblandning eller ska man använda enbart lavasten i krukan??

Nyckelord: lavasten

29/1 -08

Jag har bara användt det på Paph. , Phrag. och en Dendrobium. Anledningen till att jag använder detta är att det inte bryts ned som den vanliga barkmixen. Att blanda den i barkmixen tror jag inte är någon idé för småpartiklarna täpper igen de små hålen i lavastenen och då kan den inte hålla något vatten. Resultatet blir det samma som att ha lagt i vanligt grus i barkmixen.

29/1 -08

På den här sidan finns det lite om vulkan-lavasten:www.weibulls.com/site/index.jsp
Mvh/Anitta

29/1 -08

Tack för tipsen!! Läste om lavastenen och det verkar ju vara bra. Ska prova det och se hur det fungerar. Kanske det är en bra "livräddare" som vitmossan???

30/1 -08

Är det någon som prövat att använda röd lavasten som "livräddare", på typ samma sätt som vitmossa i kruka???

Ge din åsikt