Vulkansten

21/1 -08

Magicboy: Snart ett år sedan vi diskuterade om vulkansten till orkideer, hur har det gott med dina plantor?
Var det någon annan som exprimenterat med vulkansten under året?
Är nyfiken på något resultat!!
Bjarne

Nyckelord: vulkansten

21/1 -08

Jag har börjat lite smått. Dock inte rent på så många plantor utan oftast uppblandat med annat. För tidigt för mig att dra några slutsattser om det, men det "känns" bra i alla fall.

21/1 -08

Mattias: Var tror du om att blanda greenmix och vulkansten till phragmipedilum??
Bjarne

21/1 -08

Greenmix har jag ingen som helst erfarenhet av så jag vet inte om det kan funka.

22/1 -08

Jodå, det går fortfarande mycket bättre än när jag hade dom i kompost. En del har blommat och andra står nu i knopp.

Det där med att blanda i vulkansten i greenmixen förstår jag inte vad det skulle vara bra för?

22/1 -08

Tomas: Har du enbart vulkansten i krukorna?? Jag tänkte att det skulle bli lite luftigare och porösare om man blandade men sammtidigt bra med fukt.
Jag har idag gjort en blandning och satt en Phrag. Sedenii delning i den så vi får väl se hur det går.
Bjarne

22/1 -08

Ja, det kan hända att den blir luftigare men det är inget jag har provat.

Till en del Phraggar har jag vulkansten överst som ett lock men ska nu byta det mot glasull istället för det blir snyggare.

Till Papharna är tjockleken på lagret med vulkansten lite beroende på art förhållande oc storlek. Små plantor har i regel nästan bara vulkansten medans större plantor har mer leca och bara ett lager på 2-3cm.

23/1 -08

Är det den vulkansten man kan köpa i påsar på t ex Blomsterlandet, som du använder?

23/1 -08

Ja, den röda stenen!

30/1 -08

jag provar den vita vulkanstenen från blomsterlandet som en beståndsdel i komposten och som översta lager. då det blir snyggt och man ser om det är fukt krukan eller inte. men som mattias så är det för tidigt att utala sig än. men det känns bra

9/11 -08

Jag ska omplantera min Phrag då den slutat blomma. Jag vill varken använda glasull eller greenmix, men har funderat både på ren Spagnum och en blandning mellan bark och vulkansten. Någon som har erfarenhet av det?

9/11 -08

Det här med vulkansten... varför använder ni det, vad är det bra till? och gäller det bara" paphar o phragar"

9/11 -08

Vulkansten är ett material som kan hålla fuktigheten ganska länge, utan att det blir för blött. Hemma hos mig är det framförallt mina två Prostechea cochleata som stortrivs i det. Den ena delade jag i våras och delningen som blev kvar blommar nu med en stor och kraftig stängel. Den andra plantan har blomskidor i alla de tre nya skotten, men har inte slagit ut än.

9/11 -08

OK, skulle även passa andra orkideer alltså; tack plopp

10/11 -08

Man skulle alltså odla i bara vulkansten? Värt att prova? Har en phrag jag skall plantera om när den slutat blomma, skall den fortfarande stå lite i vatten om den står i leca och vulkansten?

10/11 -08

Tänk på att det blir rätt fort torrt i vulkanstenen, så just en Phrag kanske du får vattna rätt ofta. Men det får du väl annars med? En nobilehybrid hos mig står i vulkansten toppat med vitmossa och verkar trivas rätt bra med det. Jag har flera kingianum som står i ren vulkansten och skjuter nya skott. Man får prova sig fram lite och se vad som händer, ibland går det bra, ibland käpprätt åt ...

10/11 -08

Jag har fått ett råd att använda 1/3 fin-medium bark, 1/3 lavasten och 1/3 NZ spagnum och även någon kolbit, men då får man plantera om varje år eftersom mossan blir dålig. Då behöver jag inte vattna mer än 2 x vecka.

17/11 -08

Hur i hela friden kan jag ha missat denna!!!

Jodå, jag odlar som sagt alla Paphiopedilum i leca och vulkansten i olika blandningar beroende lite på hur och vart dom växer naturligt. Jag är mer än nöjd över resultatet så detta är verkligen materialet för mig. Blommar gör det också och det har aldrig hänt förrut när jag odlade i barkmix.

När det gäller Phragmipedium så har jag fått göra lite förändringar efter ett tag. Från början innehåller ju vulkanstenen en massa småpartiklar och fungerar som ett lock över lecan men med tiden så ramlar småpartiklarna längre och längre ner och då ökar också den torra zonen i krukan. Därför har jag varit tvungen att lägga ett lager med glasull som används till sticklingsförökning. Detta fungerar mycket bättre nu. Men hur bred torrzon man får beror ju på vilka förhållanden man har. Har man det svalt 15-20 grader så behöver man kanske inte ens vulkansten utan torrzonen blir ganska liten ändå. Har man däremot 20-25 eller uppåt så måste man ha något som verkligen slutet nästan tätt och håller mycket vatten. Sen måste man ju anpassa substratet lite till vad för art eller hybrid som ska växa i det. Paph. odlar jag ju som vanligt i vanliga krukor med hål i botten men Phrag. odlar jag ju i semihydro alltså stående i vatten.

17/11 -08

Mycket informativt och utförligt, tack för det.

17/11 -08

Magicboy om jag förstod dig rätt så har du dom bara i leka och vulkansten?

17/11 -08

pake

Ja, det stämmer! Den stora fördelen med det är ju att inte substratet bryts ner och jag därför inte behöver plantera om förrän krukan är full. Då slipper jag också att störa plantan i onödan. Ohyrelarver trivs heller inte i detta material så det finns många fördelar.

17/11 -08

Thomas - verkligen intressant och jag skulle gärna vilja veta lite mer.
Du använder vanlig grå leca i 8-12, eller vad det brukar stå? Att avpassa proportionerna med tanke på den naturliga växtplatsen låter ganska avancerat.
Så bra lär mina Paphar aldrig få det

18/11 -08

Mia

Ja, det är den leca jag använder!

Det är egentligen inte alls svårt. Titta bara på vart de växer och hur. Ta t.ex. Paph. bellatulum som växer på norra sidan av kalkberg i sprickor och skrevor med ett tunnt lager av lövförna. Då tar jag några stycken lecakulor i botten på krukan sedan en bit kalktuff, placera sedan plantan som du rensat bort barkmixen från och fyll på med lecakulor tills du kommer 2 cm från kanten. Därefter fyller du på med vulkansten ända upp.

Nästa exempel är P. delenatii som växer på syd-sydostsidan av granitberg. Här fyller jag i ett lager med leca placerar sedan plantan och fyller på med mer leca till 3-4 cm från kanten och därefter med vulkansten. Denna vill alltså ha det lite fuktigare än P. bellatulum.

Den som vill ha det fuktigast är nog P. sanderianum som bara har ett lager med leca i botten och sedan en bit kalk tuff och resten vulkansten blandat med mer kalkstensbitar.

18/11 -08

Var får du tag på kalktuff?
Jag har sökt på ordet och fått reda på att det "bildas genom urfällning av kalk i vatten"
Sen funderar jag över detta att odla i nästan bara leca, blir det inte för torrt? Eller ligger vulkanstenen som ett skyddande lock över - lite olika tjocklek beroende på önskad fuktighet?
Jag har tidigare odlat mkt i leca, men det har bara varit i semihydro.
Det slutade jag av olika anledningar med - inte för att plantorna inte trivdes (undantag Paphar), utan för att jag själv inte gjorde det.

18/11 -08

Mia

Kalktuff finns i akvarieaffärerna men det går bra med vanlig kalksten också men man måste slå sönder den till mindre bitar så den totala ytan blir större. Jag har papharna i odlingstråg som man brukar ha till fröplantor och där slår jag i 2 liter näringsvatten som lecan sedan suger upp. Några gånger i månaden vattnar jag även uppifrån så att salterna inte koncentreras i ytan. Vulkanstenen fungerar lite som ett lock men ändå inte för skulle man lägga på ett riktigt lock så skulle plantorna snart ruttna.

18/11 -08

Tack Thomas, nu blev jag LITE klokare!
Jag tog en liten på påse röd kalksten i mindre bitar ute på Ölands Alvar förra året. Den är verkligen STEN-hård och inte lätt att dela själv. Vi har den själva på en lång gång till vårt hus och det vore ju illa om den skulle gå sönder

18/11 -08

Mia
Ja, du behöver ju inte banka sönder gången men det kanske blev en bit över. Lägg biten i en låda på ett hårt underlag och slå med en hammare MEN ANVÄND SKYDDSGLASÖGON

18/11 -08

Vi har många större och mindre bitar över, men det är lättare att ta ute i naturen.
Där jag plockade mina småbitar har det tidigare legat ett kalkbrott.
Jag har bara så svårt att tro att denna HÅRDA sten verkligen avger kalk i tillräcklig mängd för kalkälskande Paphar..

18/11 -08

då ska jag prova att odla den i bara leka

18/11 -08

pake
Då kan jag nästan garantera att den torkar bort. Fast det beror ju på hur ofta du vattnar förstås. Vattnar du var annan till var tredje dag så kan det nog gå det också.

18/11 -08

hur gör du? vad är fördelen med att blanda i vulkansten?

18/11 -08

pake

Om du läser igenom tråden så förstår du hur jag gör. Fördelen förklaras också.

18/11 -08

tack! då får jag köpa vulkansten nästa gång jag kommmer till stan

18/11 -08

Tack Thomas

18/11 -08

Tack Thomas

18/11 -08

Från KIEH.

Jag har också testat med vulkansten. Det började med att jag satte hoyor i vulkansten så då tänkte jag att eftersom Phragmipedium vill ha vatten så varför inte testa att sätta den i vulkansten också och som ni ser så är ju resultatet ganska bra. Den här Phragmipediumen köpte jag på trädgårdsmässan i år och den har blommat hela sommaren och ända till nu. Till höger på bilden har en ny tillväxt kommit och till vänster ses en liten en till väg, så jag tror nog att den trivs bra i vulkanstenen.
Inger

19/11 -08

Inger - Står den bara i vulkansten?

19/11 -08

Ja, den står bara i vulkansten, jag tog bort all orkidejord och satte den i glasburken och fyllde på med vulkanstenen och ser till att det är vatten i ungefär halva burken.

19/11 -08

Ja den ser ju onekligen oförskämt livskraftig och välmående ut! Verkar helt klart värt att testa.

19/11 -08

Tänk på att skölja stenen först. Det finns gödning i stenen och så slipper man det röda eller gråa dammet. Jag brukar också sila bort det minsta av partiklarna så det inte finns så mycket smått i krukorna.

22/11 -08

Tack för rådet Persson. Jag har ett paket på posten att hämta. Hur är det med vulkansten och Bulbophyllum, någon som har prövat?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Persson:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik