VULKANSTEN

24/2 -07

Jag läste för en stund sedan om ”Vulkansten”. Det ska stå om det på Weibulls hemsida, fast jag har inte kollat det än. I alla fall, i artikeln som jag kollade stod det att vulkanstenen ”håller vattnet under 2-3 veckor” – alltså man behöver inte vattna lika ofta…
NU KOMMER MINA FRÅGOR:
- Går det att odla orkidéer endast i vulkansten?
- Vilka orkidéer gäller det i så fall?
- Vulkanstenen / de röda, som Weibulls säljer/… är de lika vänliga för orkidéerna vi odlar i hemmen, som vemiculite – vilken, vid behov, kan vi blanda i vår substrat? Vad är skillnaden i så fall?
- Att odla i vulkansten istället för i leca???… Vad är skillnaden? Vad är faran? Hur påverkas en orkidéplanta då???
PS.
Det står att vulkansten skyddar mot svamp, bakterier och skadedjur. Är det bara ett affärstryck?

/ Lina

Nyckelord: odling, vulkansten

24/2 -07

Jag har också undrat lite om det men jag fick inget riktigt svar heller.
Här är länken till min fråga.

24/2 -07

Jag har ju jobbat på Weibulls hela hösten och vulkanstenen kom ju in senare och när jag frågade mina kolleger om den så sa dom att den är tänkt till vanliga krukväxter. Att det skulle passa till orkider vet jag inte men jag tvivlar...
Jag tänker iaf fortsätta odla orkideerna i dom vanliga substraten samt epiweb.

24/2 -07

Tack Jimmy och Helena för svaren!
Jag har försökt jämföra leca med seramis och pimpsten. Det första tillverkas av kalkfattig lera. Den andra är ett poröst lermaterial. Och pimpsten bildas i samband med vulkaniska utbrott. Det kanske är det som Weibulls kallar för vulkansten. Seramis, vermiculit och perlit har egenskaper som kompletterar varandra, men har olika struktur…
Jag gissar nu att leca bör kunna ersättas med det vulkaniska materialet… Frågan är om pimpsten/vulkaniskasten binder mera vatten än leca?
Är det någon som kan bättre? /Lina

24/2 -07

Hej!

Pimpsten och vulkansten går inte att jämföras eftersom pimpsten är grå och ser ut som grovt grus och är ganska poröst. Vulkansten är röd och ser mer ut som kalktuff alltså grovporigt. Jag skulle nog kunna tänka mig att vulkansten skulle passa mycket bra till orkidéer eftersom det är så stora porer och då inte skulle anrika så mycket salter då det lättare kan sköljas bort. Pimpstenen kan däremot kapsla in salter i sina fina porer.

24/2 -07

Jag tror jag ska gå till Weibulls och ta en liten diskussion med dom andra ang hur det skulle passa till orkideer..har blivit lite nyfiken faktiskt.

25/2 -07

Tack,
Menar du då, Thomas, att det blir samma sak att plantera i vulkansten som i leca? Vilka av dessa två skulle dra till sig mindre salter? Vilken är lättast att skölja? Kan det stämma som det står i Weibulls annons att vulkansten skyddar mot bakterier mm. ? På vilket sätt?
PS. Jag har läst att det finns svart-, vit-, sand/grå-, rödvulkansten. Endast om den röda har lag hittat att den är rik på kisel och diatomit.
° Är det någon som förstår skillnaderna? /Lina

25/2 -07

aa:

Nej, det är det inte. Leca samlar på sig salter för om du delar en lecakula så ser den ut som en tvättsvamp inuti, men delar du en vulkansten så ser det ut som en genomskärning av ett myrbo. Det är alltså en massa gångar som då lätt kan sköljas ur. Vulkanstenen drar alltså inte åt sig vattnet utan vattnet fastnar i gångarna och sen får växten dra ut vattnet själv. De salter som blir kvar i gångarna sköljs ju bort vid nästa vattning. Leca däremot drar åt sig vattnet och salter blir kvar inne i lecan som sedan när det blir för koncentrerat fälls ut.

25/2 -07

hur lång tid tar det inan salterna blir för konsentrerat i lecka fälls ut och hur änkelt är det att bli av med saltet? här det någon här som har erfarenhet av odling i vulkansten?

25/2 -07

Hej, och tack för den utförliga och lättförståeliga svaret, Thomas!
° Jag har redan börjat spinna idéer om hur jag, mot sommarens kant, ska ta hand om mina orkidéer… Jag hade först tänkt prova lecametoden, men nu ser jag en annan möjlighet! Tack för förklaringarna.

° Och… varför allt detta: Man vill ju på semester… Den perfekta granen infinner sig inte alltid… Det är skönt att gardera sig, för att orkidéerna ska överleva och mår bra, tills man har kommit tillbaka.
Men det är inte hela sanningen. Jag upplever att kompostpåsarna/ substratet som säljs är bara blaj… Samma tillvärkare säljer olika kvallitéer.

° Nu kommer ett scenario:
- En orkidé och en kruka. Minst 3cm dränering under i krukan, beroende på plantans storlek, förstås. Man fyller det återstående utrymmet med plantans rötter och vulkanstenen. Så vattnar man…. /HÄR BÖRJAR JAG BLI LITE OSÄKER I SCENARIOTS EGENTLIGA RYTM mm/ … Den redan vattnade krukan, alltså, ställs i en behållare med vatten. Vattnet där ska komma lite över krukans dränerings nivå. /Musik… förväntningar…/ Och… så ska de leva lyckliga i 15-20 dagar… Granen ska då kontrollera vattennivån endast i utekrukan…
° KAN DET BLI EN FILM AV DET?
° Eller är det så att vulkanstenplanterade växter måste alltid vattnas uppifrån och det här manuskriptet är inget värt???

Är det någon som vet det?/ Lina

25/2 -07

det kan mycket väll vara så att dom inehåler något ämne som fungerar antibakteriologoskt anti svamp.

26/2 -07

Den röda vulkanstenen var värkligen läcker tänk och ha det istälet för lecka vilken färg klick!

26/2 -07

Under förutsättning att Wiebulls vulkansten är samma sak som amerikanerna kallar lavasten, så är det många på orkidéforumet på Gardenwebb som odlar i S/H i vulkansten. Kan bero på att leca verkar vara ganska dyrt där iofs. Själv har jag vulkansten i några kruklor plus en ampel som ett test. Köpte stenen på Jula (används till gasolgrillar) eftersom det är mycket större bitar de säljer än de mindre bitarna i Weibulls påsar. Använder vulkanstenen som vikt i botten och har säkert två tredjedelar av krukan fylld med epiwebb. Om det är bra eller dåligt är lite svårt att säga eftersom det inte är mer än en vecka sedan jag planterade om dessa plantor.

Jag glömde att säga att jag odlar inte i S/H alls.

/Poul

26/2 -07

Tack pake och Poul! Jag ska besöka Jula.

Som det är nu funderar jag på en annan ”scenarioblandning”, Dvs: Vulkansten + Vermiculite + Perlite.
° Skulle den vara bra för Miltoniopsis, Burargera , Brassada, Zigopetalum och dyl.?
° Hur skulle den blandningen funka för Paphiopedilum plantor?

Vad tycker ni? /L

26/2 -07

Ha! Ha!… Fel manus! Man ska väl inte ha extra dränering i krukan då man Semi-hydro odlar! Helt tokigt tänkt, eller hur? Och ingen säger något om det!!!

° Jag är ändå mycket nyfiken på om Semi-hydro passar även för Paphiopedilum….
Har ni någon åsikt om det?

28/2 -07

Jag har provat att odla laelia fournieri och lucasiana i ca 1 år var i ren lavasten. Bägge dog. Jag tycker att materialet håller för mycket vaten och ansamlar för mycket salter för att duga för de små laelior.
Men jag har läst att laelior av anceps-gruppen kan odlas med goda resultat i ren lavasten och lerkrukor. Det tänker jag testa i år så får vi se:)

28/2 -07

Svetlana: Nu blir det lite off-topic men har du mer erfarenhet att dela med dig av Laelia fournieri? Jag har min planterad i ren epiweb.

28/2 -07

Tack, Svetlana!
Så du menar att jag ska samla mera kunskap innan jag går över till semi-hydro i vulkansten?
Ps. Om man odlar i lerkruka absorberas och dunstar vattnet på ett annat sätt… så… kanske är det en bättre idé – med vulkanstenen, alltså??? Går det att dra samma slutsats om man odlar i leca? /L

28/2 -07

aa, jag har ytterst liten erfarenhet av leca och ingen alls av S/H. Jag vågar inte dra några slutsatser, men tycker att leca i många avseende är mycket olik lavasten.

Gtgoon, jag har provat odla stenlaelior i olika substrat och kommit fram till att en blandning av medelsora barkbitar 40% och småstenar 60% fungerar bäst. Den ska inte heller vattnas så ofta som epiweb, bara var annan-tredje dag under sommaren och en gång i veckan under vintern.

28/2 -07

Besökte mina fd kolleger på Weibulls och enligt dom så passar vulkanstenen bara till växter med grova rötter för det blir för tätt för plantor som har fina rötter. Vet fortfarande inte om det är ett lämpligt material att ha orkideer i..

28/2 -07

plumeria:

Jasså, men på reklamen kan man i princip byta allt vad blomjord heter till röd lavasten och vad jag vet så har väl inte varken pelargoner eller saint paulia några tjocka rötter.

Jag tror absolut inte att det går att ha Paphar i ren lava sten men däremot om man blandar upp det med ett vattenavvisande material. Jag köpte lavasten idag och ska sätta om några Paphar i det så får vi väl se hur dom svarar på det.

28/2 -07

Thomas, håll oss updaterade! jag letar just nu efter ett inert medium som kan passa paphar.

Men om man kanske odlar en Paph i det utan S/H princip utan behandlar den som en barkodlad planta.

1/3 -07

Jag har hela det här året odlat i grov bark, vermiculite och perlite. Alltså: en näve av varje ingrediens… Jag har ingenting att klaga på vad gäller detta egna mischmasch. Papharna har blommat och blommat om.
Min nyfikenhet om S/H har med semestertider att göra...
En intressanr fråga, Jimmy. Menar du vulkansten istället för barken vi använder nu? Vulkansten istället för stenkol, som det används i Thailand? Ja, håll oss uppdaterade, Thomas.

1/3 -07

Ja, jag letar efter något som kan ersätta vanlig, organisk kompost som kan passa Paphar. Epiweb är nog för torrt.
Jag undrar om man kanske kan köra på ren pimpsten, diatomit eller kanske till och med perlite så länge man är väldigt noga med att skölja bort salterna.

Apropå kol, är det något man kan använda outblandat? Och är det inte träkol man använder?

1/3 -07

Jag har funderat på att använda 100% träkolssubstrat eller i alla fall som barkersättning. Enda nackdelen, som jag ser det, är att kol ackumulerar en hel del ämnen som kan bli toxiska i längden, men om man planterar om med normala mellanrum tror jag inte det blir några större problem. Jag skall i alla fall testa med några (försöks)keikisar i vår.

1/3 -07

I mitt substratkompendium från SLU står det att lavatuff (scoria och pozzolane) har en porositet på 70-85 %, pH 6,5 - 7,5, god vattenupptagningsförmåga, samt att matrialet inte är inert. Jag tror att pH-värdet kan vara ett problem när det gäller flertalet orkideer.

2/3 -07

Nej! neJ ! !!!!! Ingen träkol, snälla!!! Den förmultnar, ju!
Utan att ha fått det bekräftat, gissar jag att man odlar i kol, eftersom vattnet rinner då lättare ut. På så sätt belastar man inte orkidérötterna med onödig fuktighet och med röta som följd…
PS. ……. Jag ska fråga vidare om möjligheterna…. / L

2/3 -07

Träkol förmultnar inte.

2/3 -07

Ja-ha!! Det, förstås! Helt rätt!!! Hur kan det bli så att det som har brunnit ut kan plötsligt förmultna därefter…???!!! Ursäkta!!! Alltså: ”en minis i… ”kunskapen.” …. Fast… vänta ändå med att plantera i vad som helst… /L

2/3 -07

Linda

Paphar i S/H - nej säger jag. Varför ändra ett lyckat koncept.
Därför har jag aldrig satt en paph i S/H.

3/3 -07

Jätte tack Berrak för tipset. Då blir det inga Paphar i ett annat substrat än det jag redan har provat mig fram i. Jag har kollat din sida och förstår att du har erfarenhet av S/H så jag återkommer nog med frågor om det... för det handlar om dom fyra veckorna man är borta.

3/3 -07

Jag fick precis detta svar från Thailand angående vår diskussion:
"Lava sten anvaendes pa Hawai, men det haller inte vatten lika bra som bark. Hawai aer ju en vulkan oe och mycket och det aer en stor orkidee business daer, foer USA marknaden. I min engelska bok naemns det odlingsaett, sa det aer inget nytt. Kan vara ett bra material foer Paphiopedilums blandat med mossa??"

3/3 -07

Jag har till min smala lycka fått min bok Paphiopedilum Growers Manual, där har jag hittat någon av arterna som delvis (även mossa och förmultnade löv) växer på gammal lavasten ute i naturen, så det är inte alltid fel att ha lavasten till vissa orkisar, bla Paph. tigrinum. Det första som växer på lavasten är då framförallt mossor. Vulkanstenen på Island är då inte alls röd. Röd vulkansten, var kan man ha hittat den i naturen (det låter som om den är järnhaltig)?

3/3 -07

Jag kan fråga om lavastenen på Hawaii och dess färg. Men jag undrar som du S”: ” Röd vulkansten, var kan man ha hittat den?” Visst måste den innehålla järn. Hur påverkar det i så fall en orkidé??? Och…. En blandning med mossa borde inte vara fel…

Ps. Det som jag har svårt att sammanfatta av hela diskussionen är:
° Är det leca eller vulkanstenen som samlar på sig mest onödiga salter?
° Skulle det vara lättast att skölja leca eller vulkan-/ pimpsrenen?

Vad tycker ni? /L

4/3 -07

Detta har jag hittat på boSajten.se (ursäkta, jag är dålig på att skapa länkar):
° ”Vulkanstenen fungerar alldeles utmärkt som substitut för blomjord och som strukturhållare i jordar. Vulkanstenen kan även med fördel användas som dekorationsmaterial i inomhusplanteringar. Den finns både i grått och rött och säljs i 8-litersförpackningar som är lätta att bära hem och ligger på cirka 59 kr i butikerna.
° Den skyddar även plantan mot svampar, bakterier och skadedjur vilket gör den till ett utmärkt alternativ för allergiker då inga svampar kan etablera sig i vulkanstenen.”
……. Det sägs förstås inget om orkidéer….
……. Fast… om man glömmer S/H, går det förmodligen att använda vulkansten istället för bark. Här kommer frågan: Hur ofta man ska vattna då? ”Med känsla” – säger min Thailändska kontakt…… ÅÅÅÅÅÅÅ – en så känsloladdat ord…… / L

4/3 -07

Lina, de flesta av oss har lika mycket kunskap och erfarenhet av vulkansten som du. Det bästa sättet att ta reda på om det är lämpligt eller inte är att du går och köper en påse och provar. Att vattna med känsla är något som de flesta växtvana ändå behärskar.

4/3 -07

KRAM. Jimmy! Visst, visst – men ändå!!!! Visa ”hjärnor” är kanske snabbare än andra och i så fall kan vi hjälpas åt att dra en … passande slutsats….

Jag tycks kanske vara bekväm av mig. Så är det inte alls! Jag söker expertråd….

Även om ämnet låter tjatig är det viktigt i 100%.
KRAM på er/ Lina

6/3 -07

En dum fråga kanske, men ändå… Även om vi inte har erfarenhet av det så… så kanske känner sig någon manad at svara?
° Här i tråden har dragits skillnaden mellan ”leca” och ” rödvulkansten”. Men vad är den rik på? Hur påverkar järn orkidéplantor?
° Pimpsten: Också vulkansten, som kan vara vitt eller grå och är kiselsyrerik.
Hur påverkar det orkidéplantor?
° Seramis… Isländsk Lavasten, Diatomit… Vad finns det mera???
Jag vet att många har erfarenhet av leca.
Men…
°VILKEN AV ALLA DESSA STENAR SKA VARA LÄTTAST ATT SKÖLJA – ATT TÖMMA PÅ SALTER?
°VILKEN AV DESSA FÖRMEDLAR BÄST VATTNET?
° VILKEN FÖRMODAS ATT TORKA FORTAST?
/Ursäkta om frågorna verkar vara ”bla-bla”/ L

6/3 -07

ÅÅÅÅ vad sorgligt att ingen har svarat... Är det ingen som har någon uppfattning om det hela?

7/3 -07

aa, jag håller med. Jag är jättenyfiken på vilka egenskaper vulkanstenen har. Jag skriver ner det jag har kommit fram til i den här tråden och förhoppningsvis är det någon som opponerar sig om det är fel

- Vulkansten verkar lättare att skölja då den antagligen har genomgående porer medna Leca verkar kapsla in salter.
- Vulkansten verkar vara mer vattenhållande och torkar antagligen långsammare på grund av det.
- Resten av frågorna vet jag tyvärr lika lite som du om.

7/3 -07

Tack, Simom?
Jimmy, har du imnte någon att fråga om?
Och, ni andra kära S/H odlare?
° Hur fort torkar leca?
° Jag har förstått att det ska vara en gång i månaden, men "hur sköljer man" lecan? Betyder det att man "planterar om " orkidén varje månad, eftersom lecan ska sköljas?
° Och som sagt, som det står lite högre upp .... "vilken av alla dessa stenar...." kan förhoppningsvis vara mest hälsosam för våra orkidéer?

PS. Stopp Jimmy? Säg bara inte att jag ska prova… Visst, men jag vill veta mera innan jag hoppar i sjön.

Tack till er alla hjälpandesjälar!

7/3 -07

Jag har en Cattleya bowringiana i semihydro med leca. Jag har planterat den i en stor plastlåda och gjort några hål några cm upp på sidan.
För att skölja ut salterna lägger jag helt enkelt duchmunstycket på lecan och låter vatten rinna igenom lådan i 10-15 minuter. Du skall inte plantera om varje gång! En av de stora fördelarna med semihydro är att materialet är innert så du inte behöver störa plantan med omplanteringar innan plantan växt ur krukan. Materialet bryts ju inte ner.

7/3 -07

Ja, ja... OK! Kanske jag kan börja le på nytt....... Tack, för informationen!
Jag välkomnar alla andra tips i ämnet...
Ps. Utgå ifrån att tanter vill lyckas!

7/3 -07

Färgen på lavatuffen beror till stor del på mängden kiseloxid. Vad kisel har för funktion i växten och om det skyddar mot patogener är inte alls helt bekräftat. Endast ett fåtal växter tar upp kisel i naturen. Jag har svårt att tro att epifyter skulle vara anpassade till det.
Jag kan tyvärr inte säga vilket av leca eller lava som är bäst för okideer, det finns ytterst lite fakta att gå på där.
Tänk också på att vilket material man än väljer så har kornstorleken mkt stor betydelse för substratets egenskaper.
PS. Man måste våga misslyckas för att lära sig nått nytt.

7/3 -07

Ja......... det är det jag håller på med jämt men bävar inte för det.... Fast ändå... det är bra att ha en kudde då man snubblar. Sedan… får det bli som det blir … Och visst lär man sig av sina misstag.... Men varför misstag om man kan ta del av den enorma erfarenheten, som folk besitter?... Därför är jag så frågvis.........

7/3 -07

Jag har en Den. Thailand White x Sanan White planterad i lavasten eller vulkansten. Plantan + sten är ifrån Hawaii.

Såhär såg den ut när jag fick den:

Mina erfarenheter som noob inom området:

Ytan torkar direkt och vatten rinner igenom på studs så det är lätt att tro att den behöver vatten ofta. Men skenet bedrar, efter 2 veckor är det fortfarande direkt vått i mitten av krukan. Jag vattnar varje 2.5 vecka och sprejar rötterna på ytan varje dag lite lätt. Har fungerat bra och den ser glad ut. Så ja, vulkansten ser ut att hålla vatten väl.

En detalj jag inte gillar är att stenarna är sylvassa, flyttar du en liten bit i krukan är det lätt att skada rötterna eller ens fingrar. Rötterna sitter i princip fastgrodda på lavastenen med. Jag fasar inför omplanteringen när blommorna faller.

8/3 -07

Tack för bilden och kommentarerna.
Vad händer om man inte kan spreja varje dag? Om man är bortrest? Ska man täcka med mossa eller not annat?

8/3 -07

+ 9/3 -07

Hur gör ni som odlar i leca om översiktet torkar och ni inte är hemma? Är det något att oroa sig för???

8/3 -07

Nu är jag hemma varje dag fram tills att den kommer planteras om, så jag kan spreja toprötterna. Men är man inte orolig för topprötterna kan man ju lämna den i 2.5 vecka då resten av rötterna under ytan har konstant tillgång till vatten.

Men topprötterna är som de flesta rötterna på bilden, kritvita, varje dag när jag kommer för att spreja. Mossa är nog den perfekta lösningen, är bara rädd för att mossan blir som ett lock över lavan och att den aldrig torkar ut. Enda anledningen till att jag vet att lavan inte är torr i mitten, som man skulle kunna tro, är den fortfarande fuktiga trästickan jag har nerstoppad.

9/3 -07

Är det någon speciell trästicka som du använder? Har du den i krukan hela tiden, eller gör du stickprov då och då?

29/3 -07

Var på blomsterlandet och dom hade fått in Vulkansten ( stod det i alla fall på påsen). Många av er här säger att vulkan stenen är röd och grovporig. Den jag såg på blomsterlandet såg svart/går ut och väldigt kompakt kändes det som. Ytan verkade oxå var sält (svårt att se i påsen den va i). Var detta Vulkan sten? Tänker på skillnaden utseende eller nått helt annat?

29/3 -07

Missade att Vulkansten kunde har flera färger...

29/3 -07

Missade att Vulkansten kunde har flera färger...

31/3 -07

Jag ska prova några plantor i vilkansten.

2/4 -07

Oh.. rapportera hur det går! Jag har sökt med ljus och lyckta efter vulkansten, men har alltid fått ett av tre svar: "Slut.", "Kommer snart." eller "Va?". Inte så upplyftande...

2/4 -07

Det finns att köpa på Jula. Stenarna är ganska stora och man måste nog använda en hammare för att göra av dem orkidésubstrat.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av aa:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik