Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om kompost

Nyckelord: kompost

Inlägg med kompost som nyckelord.

Någon som kan rekommendera eller avråda om någon av det färdiga odlingssubstrat som finns i vanliga handeln? Eller någon enkel blandning jag kan hitta ingredienser till lite enkelt. Jag odlar nu i Hasselfors pinjebark men börjar inse att jag vattnar för sällan för att det ska vara optimalt. Visst inte ofta jag övervattnar men tillväxten blir sådär pga torka.

Nyckelord: Kompost

2/2 -19

Du har några mil till Gbg annars finns där kanonbra kompost i Botaniskas butik vid grindarna. De blandar den själv. Inser att det är långt dit men jag tänker att någon annan som också läser detta som bor på närmare håll vill testa denna. Ring gärna butiken innan så du vet säkert att det finns.

Annars finns det säkert tips under Odling, i rullisten längst upp här på sidan.
Själv köper jag Dekorbark (Pinje, som jag klipper i mindre bitar) på plantskolan och blandar med självplockad Sphagnum, lite träkol och någon nypa benmjöl. Vilken % av det ena eller andra beror på vad du ska odla.

2/2 -19

Tack. Det ska jag prova. Har tänkt mig en vårresa till Götet o då brukar det bli en tur till botan. Jag hittade några trådar bland odlingstipsen.

3/2 -19

Någon som prövat Synthic?

3/2 -19

Menar du det från Dusk?

Ge ditt svar

Det är nu 10 % rabatt på allt omplanteringsmaterial hos oss. Detta gäller hela januari.

Nyckelord: Kompost, Orchidéhuset.se Rea. Tillbehörsrea., Krukor mm. mm Gäller hela januari!, Gödning. Sphagnum, Sekatörer

25/1 -18

En liten påminnelse! sista dagarna med 10%.

Ge ditt svar
Från HaraldB.

Hej, nu efter en hel del knäckta nötter under helgerna, Har någon provat att blanda ner den i orkidekompost ? Såg en bild med mossa och korkar från vinflaskor tex. Har sett i Singapore att odlade använder träkol också. Har någon provat nån av dessa varianter ?
Hälsningar HaraldB

Nyckelord: Kompost, Nötskal

14/1 -17

Tror du kan ha i nötskalen men jag föreställer mig att det är rätt platta och rätt små bitar och då bidra de kanske inte så mycket till luftighet i komposten. Kol användes mycket för, om bra vet jag inte. Korkbitar kan man skära i den storlek man vill ha för luftigheten. Jag anstränger mig inte så mycket i frågan, kör rakt av med pinjebark men experimentera en del med större biter längs ned och mindre och mindre uppåt. Välkommen, alltid trevligt med nya medlemmar på OP. Uppdatera gärna din profil så man vet vad du "håller på med"

14/1 -17

Välkomnen HaraldB! Själv håller jag
mig till det enklaste, dvs bark-kompost och sphagnum i mitt tycke. Fast sedan experimenterar jag med olika rot- och barkmonteringar oxå, kul! Fast det går inte så bra att jag tänker ge mig på några rekommendationer . (Jösses, inser att jag måste uppdatera min profil när jag läser oleds inlägg: det är ju åratal sedan jag skrev min egen och jag vet inte själv vad jag 'håller på med' ) )

14/1 -17

Vad jag har förstått håller du mest på med mossa nuförtiden. Lägg gärna in foto och namn på dom i din profil

14/1 -17

Så fort jag har lyckats ODLA någon mossa, söta oled , så lovar jag att du ska få se den!! hrmpf MED artbestämning! ! Eller släkte. Nåja, om vi kan nöja oss familj, desto bättre. (OK, ordning, då. Men var nöjd med klass, är du snäll !! Själv tycker jag division är en tillräcklig utmaning, när det gäller mossor !!)

14/1 -17

HaraldB Jag brukar blanda i lite bokollon och torra boklöv i komposten så större kupade bitar av hasselnötter tror jag nog går bra, men det räcker kanske inte så långt. så mycket nötter äter inte jag under julen.
Jag lägger också i 3-4 träkolsbitar (inte från grillen)
Har hört att det ska rena, tillföra spårämnen och stärka upp komposten.
Lycka till.

18/1 -17

Nötskal har jag och ett flertal odlare experimenterat med. Det har varit odlare både i Europa, Sydamerika och Asien. Resultatet har varit katastrof. Det är alldeles för mycket salter i skalen. Så mitt tips är att undviks detta. Peter

18/1 -17

Knäckte du en kokosnöt i helgen kan du i alla fall använda det skalet.

Ge ditt svar

Hej,

vad använder ni för kompost till Habenaria medusa? ( ni som har sådanna ). Är den svår att odla?

Hälsningar
Gustav

Nyckelord: Kompost, Habenaria medusa

17/6 -16

17/6 -16

Tackar

Jag undrar vad som menas med grynigt substrat?

17/6 -16

luftig... inte kompakt... genomsläplig... vet att många blandar grus, perlit, leca o liknande i komposten...

Ge ditt svar

Jag funderar på att köpa en Cypripedium Sabine,
jag har hittat en på Gerbianska trädgårdar.
Jag funderar på i fall man kan sätta den nu?
vill att den ska få de bästa möjliga förutsättningarna
att etablera sig och trivas.
Och sen undrar jag också vilken jord den vill ha?

Nyckelord: Cypripedium Sabine, Plantering, Kompost

15/5 -12

Eken, som alla Cypripedium så vill den ha genomsläppligt substrat. Det rör sig om en korsning av C. macranthos och C. fasciolatum. Jag odlar den ena arten C. macranthos i vulkangrus, seramis och ca 10% bark (i kruka). I trädgård torde det gå med trädgårdsjord som blandats upp med sand och eller vulkangrus.
Håll även koll på Blomsterlandet och andra som handlar med trädgårdsväxter. Här i Jönköping skall enligt uppgift Blomsterlandet få hem några Cypripedium snarast. De kan vara vanskliga att skicka så här års.
Mvh
Mikael

16/5 -12

Jag har aldrig sett cypripedium på blomsterlandet,
men man kan ju altid kolla.
Men jag misstänker att de bara har de vanliga sorterna som Ulla silkens, drottningsko och guckussko,
men de skulle kanske vara lite spännande att pröva på guckussko.

Ge ditt svar

Hittills har min Ulla stått i orkidérabatten, som är sur,
ny villa jag flytta den till ett annat ställe, där jag kan sätta den i speciell kompostm,
men rotsystemet är så stort att det nästan täcker hela orkidérabatten.
Vad har ni för tips?

Nyckelord: kompost, Cypripedium Ulla Silkens., omplantering

13/5 -12

Ulla verkar trivas där hon står om hon utvecklat ett stort rotsystem. Så jag hade nog flyttat resten av plantorna och jordförbättrat försiktigt där hon står.

13/5 -12

I så falla måste jag göra en till orkidérabatt, där alla pleione kan stå, och det kostar väldigt mycket,
men min Ulla har ju trotts allt överlevt i tre år, utan nån större ansträngning, så jag förmodar att den står i ett hyfsat bra läge.
Funderar dock på att köpa en annan cypripedium.

Ge ditt svar

Har köpt orkidekompost från Blomsterlandet men är inte riktigt nöjd. Det ser ut som om det är mögel eller vita sporer på barken. Ska jag använda eller kasta komposten, vad tycker ni?

Nyckelord: Blomsterlandet, kompost

22/3 -12

Jag hade samma fenomen sist jag köpte, dock ej Blomsterlandets. För säkerhetens skull kan man steka komposten i ugnen.

Jag har provat detta en gång men klarade inte av den lukt som blir när man värmer barken . Återstår bara att slänga påsen

22/3 -12

Jag tror att en av de största smittspridare är kompost både gällande insekt men ochså svamp mm. Men har man bra kraft i sina plantor så är risken för angrepp som påverkar mindre. Att behandla sin kompost med värme är en bra idé, om man står ut med stanken

22/3 -12

Detta är faktiskt anledningen till att jag började göra min egna blandning, för komposten jag köpte hos blomsterlandet var i full av svamp och så har jag fått en koloni lyckliga små flugkräk nu också. >:(

Däremot så tänkte jag inte på att den kunde vara ohälsosam utan rensade bort de svampiga bitarna jag såg och använde den - inte så smart har jag insett så här i efterhand. Hittills har ingen nopsis varit illa dock, utan de växer så det knakar.

Hädanefter så är det beställa bark som gäller för min del. Ingen mer färdigblandad kompost och absolut inte Blomsterlandets. Flugkräken lär jag nog aldrig bli av med dock. Det fungerar ju inte med provado eftersom de inte tuggar på nopsisarna (såvida nopsisarna inte dreglar då förstås, då mumsar de glatt i sig saven de små kräken).

23/3 -12

Mutanten: kan du inte investera i en köttätare? Ska inte de hjälpa lite?

23/3 -12

Prova Emmaljunga Exclusive, brukar använda detta, kan periodvis vara lite ojämn kvalitet men då får man blanda upp det lite som man vill ha det. Brukar finnas hos Handelsträdgårdar m.m

23/3 -12

Annika: Det bor tre köttätare i min lägenhet varav två äter insekter och den tredje slår ihjäl dem (likhögarna växer). Jag misstänker dock att du syftar på köttätande växter. Tyvärr så kräver ju de världens specialbehandling för att överleva - att stå på en fönsterbräda är nog inte att rekomendera.

Jag tänker köpa från... Vad heter han? Han är medlem här och driver Orchidehuset i alla fall. Jag beställde en påse grov bark därifrån (och den var verkligen grov) och det var ingen svamp eller flugkräk i utan bara fin-fina barkbitar. Tänker fortsätta blanda själv för jag tycker konstigt nog att det är kul! Har hittat ett bra ställe i england där jag kan få tag på fin träkol till nopsisarna också (måste fortsätta experimentera!).

23/3 -12

Mutanten: jag anklagas ibland för att vara otydlig, men som du säger, jag syftade på växten
Som jag förstått det kan de väl stå rätt bra vart som, men att de gärna har vatten t.ex. från torktumlaren..?
Nåja, nu gled fokuset bort från komposten, det här var mest ett tillägg..

15/6 -21

Nemtoder tar bort alla sorgmygg o.dyl. NEMABLOM hette min.

Ge ditt svar

Är det någon som använder det?

Det är något som nämns på det amerikanska orkidéforumet jag är med i och att just de rena Phalaenopsisarterna uppskattar detta.

Hur kan jag lägga vantarna på träkol som går att använda i komposten, vart finns det att köpa alltså? Jag misstänker att grillkol inte är att rekommendera...

Tacksam för tips och råd!

Nyckelord: kompost, Phalaenopsis

2/3 -12

Jag använder träkol i komposten, träkol bryts ner mycket långsamt och sägs
vara allmänt gynnsamt för växterna.
Det träkol man bör använda ska helst vara framställt av lövträd, men jag har
inte märkt att kol från gamla kolmilor skulle vara sämre.

2/3 -12

Vart kan man köpa det? Tror det kan vara något som nopsisarna skulle uppskatta.

2/3 -12

Jag har köpt träkol på servicemacken men välsorterade varuhus kan ha sånt på trädgårdsavdelningen,tror jag......

2/3 -12

Vanligt träkol (grillkol) alltså? Det fungerar att använda i kompost alltså och innehåller inga konstigheter som nopsisar kan bli dåliga i rötterna av? Det skulle ju vara otroligt bra om så var fallet.

2/3 -12

Jag har tur med att det finns många gamla "kolbottnar" häromkring, många av dem flera
hundra år, men kolet går mycket fint att använda fortfarande.
Beroende på var man bor så finns det träkol att köpa av småskaliga träkolproducenter,
det kolet brukar vara fritt från tjära och andra föroreningar.
T.ex. http://www.skenstaboa.se/lundberg/grillk...

3/3 -12

Tusen tack för svaret skrubbhaxan! Då blir det nog kol också till mina små nopsisar.

Ge ditt svar

Jag blir så trött på skiten som är i krukorna när man köper en planta. Man kan inte kalla det något annat ibland. Jag fick en phal. hybrid av min kaninvakt när vi kom hem från semestern för MINDRE än två månader sedan. I dag hade alla blommor fallit och jag såg att några rötter som stack upp var lite grå, jag hade innan sett att komposten såg lite tät ut men trodde det bara var det översta lagret. Men nu när den blommat över så tänkte jag det var dags att plantera om. När jag tar ur plantan ur krkan så är all "kompost" helt tät. Det fanns INGA barkbitar bara brun sörja. Rötterna var många och gröna men man såg redan nu att de började bli dåliga. Så tråkigt när en planta varit hemma i ett hem i mindre än 2 månader och rötterna börgar redan dö. Inte så konstigt att personer säger att "orkideer är så svåra, de bara dör." Detta var också en fin planta som jag inte tror var köpt på ICA för 79kr. Ajja nu ska jag bli glad igen för att jag upptäckte detta i tid och räddade plantan med luftig bark. Trevlig helg alla!

Nyckelord: kompost, bark, plantera om

7/5 -10

Det första jag kollar när jag hämtat hem en planta är komposten, är den dålig, eller som
Du säger tät, sätter jag om plantan även om den blommar. Det är bättre att några knoppar
kanske ramlar av, än att rötterna riskerar att ruttna.

Ge din åsikt

Har uppmärksammat små vita korn djupt ner i krukan i komposten samt vissa större frigolitliknande bitar. vad kan detta vara?
Finns även ljusa fläckar på vissa av rötterna.

Nyckelord: kompost, vita prickar, rötter

5/11 -09

Det är förmodligen små frigolitkulor, jag har fått sådant med i vissa
krukor med småplantor från Marita.
Så länge de vita kornen inte rör på sig är det nog Ok, håll koll på
dem, rör de sig kan det vara löss. Ljusa fläckar på rötterna brukar
det bli när de torkar upp, speciell Phaleanopsis, Dendrobium och
Cattleya blir vita eller silverfärgade när de torkar.

Ge ditt svar
3 flerstänglade phalaenopsis. Från _nean_.

Idag kunde jag inte motstå att köpa ytterligare tre phalaenopsis! De var ju så billiga endast 49:-/st.

Men jag har en liten fundering, för jag planterade om dem då vi kom hem, mest för att kolla rötterna såklart, men min fråga rör de där skumgummiaktiga bitarna man kan hitta i komposten... det ser ut som någon har klippt sönder en gammal madrass. Vad kan det vara?
Någon som kan räta ut mitt frågetecken?

Nyckelord: kompost, skumgummi, phalaenopsis

Det är förmodligen skumgummi också! Vissa odlare använder detta i komposten för att hålla fukten längre, men rötrisken blir också större.

1/6 -09

Tack för infon, Doris
Jag använder hellre vitmossa i sådana fall - mycket mer naturligt så känns det som. Hoppas inte orkidéerna misstycker bara

1/6 -09

Fina!

1/6 -09

Tack, Zinzol

1/6 -09

Läckra färger! Jag skulle tro att dina phallar föredrar mossan före skumgummit!

1/6 -09

Jo, jag skulle också tro det Tack Felixan

Ge din åsikt

19/3 -09

+ 20/3 -09

Pleionefrågor

Läste Björns utförliga artikel om Pleiones skötsel, men har ändå funderingar och tankar, och skulle också vilja veta hur ni enskilda Pleionefantaster på forumet gör...

I artikeln står "ren, levande vitmossa". Det är alltså vitmossa hämtad i vår natur, inte de pressade spagnumkakor man kan köpa i butik?

Använder man mossan i hela stycken, eller klipper man till den i småsmå bitar?

Benmjölsmängden; på den kartong jag har hemma står "1 dl/alt 100 gr benmjöl per kvm". Vad kan det bli till en Pleionekruka? En tesked? (Hoppas det fungerar hemma; jag vet att mina katter är begärliga på att tugga i sig benmjöl. Har jag inte snabbt gömt undan kartongerna hittar jag dem söndergnagda).

Hittade någonstans på nätet en Pleionefantast som rekommenderade att plantera bulben i en oglaserad lerkruka, och sedan sätta ner krukan i en större ytterkruka fylld med ogödslad torvmull. Alternativt sticka ner ett antal krukor i en större binge med torvmull. Och så vattna torvmullen och låta vattnet sippra genom de oglaserade krukorna till bulben. Bara duscha själva Pleionekrukan lätt ibland. Kommentarer?

Överlevnaden/förökningen: bildasdet alltid pålitligt en ny bulb, eller - hemska tanke - kan min Pleione tänkas ge upp andan utan att producera ny bulb? De där keikis som ibland ska kunna bildas på toppen av de gamla; de skall alltså planteras nästa vår... Tar man loss småttingarna från den gamla slängbara bulben, eller skall de få sitta kvar tills de ramlar av av sig själva? Förmodar de där keikis är mycket små, hanterar ni dem på annat sätt än en stor bulb?

Hur gör ni på Pleionefantaster på forumet med era Pleione? Tacksam för alla tips! Inte minst om ni vill dela med er av de missräkningar ni själva råkat ut för; vad man kan försöka undvika...

Egna förutsättningar här hemma: har tillgång till svala källarfönster, sval matkällare. Samt grönsakslåda i kylskåpet. Skuggig hörna finnes in mot huskroppen (tyvärr även spanska skogssniglar i trädgården). Inget eget växthus, men kan nog tigga till mig litet plats i svärföräldrarnas

Nyckelord: gödning, Pleione, kompost

19/3 -09

19/3 -09

Jag är ju ingen Pleionefantast, men jag köpte några Pleione el pico 'Pheasant'
av Björn förra året, alla blommade och växte bra över sommaren.
Jag använde bruna 7 cm plastkrukor, vanlig barkkompost och mossa 50/50
blandning, mossan från "pressade spagnumkakor", klippte mossan lite.
Jag använde inget benmjöl, bara vanlig Peters 20-20-20 gödning lite då &då,
vattnade försiktigt, bara så mycket att komposten inte torkade ut helt.
Hade dem stående på ett skuggigt ställe ute på balkongen till mitten på november.
Alla fick 2 nya bulber, och 2 av dem hade även några små keikis.
De har stått i kylskåpet hela vintern, tog fram dem förra veckan eftersom de börjat
växa fram knoppar, vid samma tidpunkt som förra året faktiskt.
De står också kvar i samma krukor som förra året, behövde inte ens byta kompost.

Jag är ju nybörjare med Pleione, så om det gick bra för mig, borde det inte vara några
större problem för någon annan heller att klara av de lättare hybriderna.
Blommorna är ju mycket vackra, och håller länge om de står svalt, och man får plats
med många eftersom de är små.

19/3 -09

Björns artikel är bra. Men jag kan förstå att det ibland kan bli lite förvirrat om man läser flera olika skötselanvisningar. Finns många olika sätt att odla Pleione på och finns nästan lika många recept på bra odlingssubstrat som det finns odlare.

När man odlar i ren vitmossa så har jag testat både levande mossa och död (pressade kakor). Rent generellt tycker jag att bägge sätten fungerar lika bra, den levande är dock trevligare med sin fina färg och så. När jag odlar i ren mossa så hackar jag inte upp den i bitar utan låter det vara långa som naturen skapat dem. Med död mossa så mosar jag bara ner den hur som helst i krukorna. Med levande försöker jag i möjligaste mån placera topparna uppåt.

Ja, jag har sett anvisning på både en tesked såväl som ett kryddmått. Själv måttar jag inte alls utan tar en liten nypa och strör som ett tunt tunt lager över komposten och sen blandar om den. Vitsen med benmjölet är att den avger näring långsamt och har en bra NPK-balans som passar bra. men det är ingen lag som säger att man måste ha benmjöl. Fungerar bra att bara gödsla med flytande näring eller trycka ner små bollar av hästskit eller nåt annat i krukorna. Man tager vad man haver och anpassar sig efter vad man själv trivs med.

Jag har inte testat metoden att odla i oglaserade krukor nedgrävd i torvmull. Men teoretiskt och vad jag hört av odlare som använt metoden så är den bra. Vitsen där är att man bara vattnar lerkrukan om den blir allt för torr, annars håler man bara torvmullen fuktig så suger krukorna in den fukt som behövs. Fördelen är väl att rötterna hålls svala och har en jämn fuktighet. Men som sagt, har inte testat själv.

På frågan om det alltid bildas bulb är korta svaret nej, det gör det inte. Har rötterna skadats av att man planterat för sent eller om man varit för flitig att vattna innan rötterna utvecklats så lever det nya skottet av näringen i gamla bulben så länge den kan, sen tynar skottet bort och dör utan att lämna efter sig någon ny bulb. En annan sak som kan hända är om temperaturen är för hög och då kan samma fenomen inträffa. Pleiones hatar höga temperaturer, upp till 23-25 grader på dagen och ner till 10-12 grader på natten är det som de gillar bäst. Korta perioder kan temperaturen bli högre, men inte för länge och inte för ofta. Det som händer med plantan i högre temperatur är att den slår av sig själv, stänger av sig menar jag att den sluter sina system så att den inte ska förlora vatten i värmen, och då växer den inte utan står bara still och tär på sina reserver. Pågår detta för länge så tömmer den ut reservkraften utan att kunna tillverka ny och då bildas inga bulber heller.

Ja, bulbillerna eller keikisarna som en del säger låter man sitta kvar så länge som möjligt, de trillar av själva när de är mogna. Då kan man antingen pilla upp dem och förvara dem till nästa år eller låta de ligga kvar i den gamla krukan till våren och sen plantera dem i egen liten kruka. Bulbillerna vill ha lite finkornigare kompost än vuxna bulber och de vill absolut inte torka ut. Brukar ta 2-4 år innan de blivit så stora att de kan blomma.

Vinterförvarar gör jag i kylskåpet, ibland i sina krukor men oftast plockar jag upp bulberna och lägger dem i en papperspåse i grönsakslådan.

En kommentar bara till det här med val av kompost. De allra enklaste som P. formosana och formosana-hybrider är oftast inte så kräsna och växer i det mesta under förutsättning att kompostblandningen är väldränerad och kan hålla lite fukt mellan vattningarna. De mer krävande arterna och hybriderna får man vara lite mer nogrann med och då är oftast vitmossa ett ypperligt val av odlingsmedium.

Mitt eget standardrecept är annars ca 6 delar fin bark, 2 delar vitmossa, 1 del vermeculit, 1 del perlite och en näve halvförmultnade löv eller vissna tallbarr. Sen kryddar jag blandningen med lite finkrossad kol, en nypa benmjöl. Tycker man att den blir för luftig så man måste vattna allt för ofta så kan man öka på andelen vitmossa eller löv. Vitmossan klipper jag upp i ca 2cm långa bitar.

//Jörgen

19/3 -09

Jättebra råd Jörgen!!
Jag ska prova ditt recept - har alla ingredienser hemma.
Under vintern har vi täckt bl a rosenrabatterna med björklöv och dom är lagom halvmultnade nu
Jag misslyckades med mina Pleione förra sommaren, tror att dom stod för torrt i början (ett misslyckat experiment). Så nu har jag bara en stor bulb och några små bulbiller kvar. Den stora bulben har två sidobulber och vid kontroll nyss, så verkar det komma knopp på dem. Ska jag bryta itu dem, eller låta dem fortsätta att sitta tillsammans? Jag har tänkt avvakta lite med att ta fram och plantera dem.
Sen har jag en nyinköpt Pleione limprichtii med knopp också - hittade den på Blomsterlandet orkidéutställning i Kalmar förra veckan. Den står relativt svalt nu, men inte i kylskåpet. Kanske ska jag ta och flytta ut krukan i växthuset, där är det riktigt svalt nattetid?

19/3 -09

Det är så mycket jag inte kan... Nu fick jag lära mig om den där 20-20-20 blandningen till exempel - Orchidéhusets förmodar jag) - den måste jag skicka efter genast.

Om jag försöker väga samman det ni svarat, och annat jag också läst, verkar det alltså som om Pleione verkar kunna svara snällt på olika sorters bemötande, om man håller i minnet :

- att de behöver ha sin vintervila
- ha det så svalt som möjligt under växtsäsongen
- att man ska vara försiktig med rötterna och eventuella små bulbiller
- att Pleione vill ha fuktigt men väldränerat, en lucker blandning att växa i...
- att de vill stå lagomt trångt i krukan, och gärna i sällskap (så vackert om inte annat)
- att man måste vara försiktig med vattningen både när man väcker dem och när de ska förberedas för vintersömnen...

Fick jag med allt det viktigaste?

Litet benmjöl tror jag att jag v ill pröva, trots mina rackarns katter. Jag använder frikostiga benmjölsgivor för lökarna i trädgården, varje år, inte bara vid nyplantering.

19/3 -09

O, en annan sak jag kom att tänka på:

Hur behandlar man HÖSTBLOMMANDE pleione? Är de svårare?

Så retfullt att jag precis bara nu - precis nyss - fått upp ögonen för pleione. För jag TROR jag såg några krukade pleionebulber på Blomsterlandet i Partille för bara ett par veckor sen. Om jag bara förstått då vad de där trista små bullarna var för något...

19/3 -09

Mia!

Bara så jag inte missförstår dig. Du har en bulb som skjuter två skott? Eller menar du att förra årets gamla bulb sitter kvar med de två nya bulber som bildades innan vintervilan?

Är det det första du menar så ska du absolut inte bryta av några skott utan dessa ska sitta kvar och bli till nya bulber innan vintern. Är det andra alternativet du menar så visst, ta bort gammal skrumpnad död bulb och plantera de färska fina.

Ja du Mia, visst kan du sätta ut i växthuset om du vill, bara det inte blir frost eller för kallt där på nätterna. Jag har aldrig kallare på nätterna än 8-12 grader om en Pleione växer.

Dinkum:
Jo, du fick nog med det mesta och det viktigaste i alla fall när det gäller de lättodlade formosana-hybriderna och arten. Ja, Pleione limprichtii kan oxå räknas in i gruppen som växer i nästan allt och som är förlåtande med diverse småfel och misstag man kan göra.

19/3 -09

Ja, generellt så är höstblommande Pleiones bra mycket trixigare och kräsnare än vårblommare. I alla fall vad jag tycker, har inte lyckats alls med Pleione praecox tillexempel.

men nog om det. Jag hoppas någon annan som är duktig på höstblommarna kan svara dig mer detaljerat.

19/3 -09

Och förstås TACK SÅ JÄTTEMYCKET för alla vänliga råd!!!

Det ska bli så spännande att få ge sig i kast med Pleioneprojektet...

Hoppas innerligt jag kan få dem att trivas och frodas hos oss. Min kära svärmor anmärkte litet torrt att jag inte precis drar mig för att ge mig i kast med litet överdrivet krävande projekt. Det var när hon såg mig ge Ascocendan sin morgonbad med åtföljande rotdusch. Men jag tror hon trivs - Ascocendan alltså - för hon har små sockerdroppar i blomvecken. Och det skulle tror jag betyda att hon mår bra?

19/3 -09

Här finns ju inte mycket att tillägga till allt klokt som sagts. Själv använder jag inte benmjöl och inte 20-20-20 gödning som jag anser innehåller för mycket fosfor. När det gäller komposten så är dom flesta Pleione inte alls nogräknade så länge blandningen är väldränerad och i princip fri från jord. Det handlar bara om att anpassa vattningen till den mix man använder. Själv kör jag för enkelhets skull med ren vitmossa.

Dinkum: Skriv gärna in nyckelordet "Pleione" i ditt första inlägg ovan, så att det går att hitta tillbaka till denna tråd. Under nyckelord finns f ö mer att läsa om Pleione (hittas under "Allt Prat" högst upp på sidan).

19/3 -09

Jörgen - det är det andra alternativet, som är riktigt - dvs den gamla bulben har två sidobulber. Då tar jag och bryter loss dem, var inte säker på om dom fortfarande hade nån nytta av moderbulben (inte så väldigt skrumpen än). En av dem är riktigt fin och knubbig, hoppas att det "liv" jag sett är blomknoppar - gärna på båda
I växthuset går det ner till några plus på natten (jag har fläkt som håller frostfritt). Sen har jag ett övervintringsrum inuti det växthuset och där är det runt 8-10 grader nattetid, men kan sen gå upp till 25 på dan om solen ligger på. Den varma och fuktiga luften slog emot mig, när jag öppnade upp in dit idag.

19/3 -09

När det gäller höstblommarna så håller jag med Jörgen om att dom är lite knepigare än vårblommarna - när det gäller dom rena arterna. Hybriderna däremot, där dom två vanligaste heter Barcena och Sangay, är inte alls svåra. Det som främst skiljer höst- från vårblommarna är en något kortare vila och att dom generellt vill ha lite högre temperatur.

19/3 -09

Bra Lasse att du kunde fylla i lite om Höstblommare. Håller på att formulera en egen fråga om dem, för på SOS var det lite tunt med svar.

19/3 -09

Dinkum, jag kpöpte mitt Peters 20-20-20-gödning av Vanda-Tommy Ljunggren
här på OP, kostar inte särskilt mycket. och jag använder det till alla mina plantor.
Fungerar jättebra.

19/3 -09

letherneck: Visst fungerar det, men varför vräka på 5 ggr mer fosfor än plantorna behöver? Även om det är en droppe i havet jämfört med jordbruksutsläppen så tycker jag att man ska tänka på miljön. Och gör man inte det så kan man i alla fall tänka på komposten i krukan, som i längden knappast kan må bra av detta.

19/3 -09

Lassse, jag använder ju inte mossa, utan ugnsbehandlad grov bark och lite kol-
bitar, vilket betyder att barken inte suger åt sig nämnvärt med fukt. Jag spolar alltså
igenom krukorna ofta vilket gör att eventuella salter försvinner fort. Att mina 3 kryddmått
gödning inbegripet fosfor per 14:nde dag, varav resterande vatten används till att vattna
mina Amaryllis, skulle orsaka algblomning i Östersjön är osannolikt.:-)
Och så länge plantorna växer bra och blommar finner jag ingen anledning att byta gödning.

19/3 -09

letherneck: Jag tror faktiskt inte heller att just din fosfor orsakar algblomning och döende hav, men det finns tyvärr fler som bidrar och tillsammans blir det en påverkan.

19/3 -09

Kan förtydliga det Lasse säger att för mycket fosfor är inte bra. Visst 20-20-20 är en ypperlig blandning till många växter men Pleioen är inte så behövande av fosfor under hela sin årscykel. Det är onödigt att gödsla med ämnen som växten inte behöver så mycket av.

Pleione behöver mest kväve (N) när tillväxten startar för att bygga upp bladet och rötterna. Kvävet är flyktigt och lakas ur hela tiden och beroende på pH-värdet så avgår mer eller mindre mängd kväve som kvävgas rätt upp i luften där den inte gör någon nytta. Så därför mest kväve i ett gödsel.

Fosfor (P) behövs lite hela tiden men mest av Pleione i fasen att bygga upp näringsförråd, bygga upp bulb och förberede vintervilan. Fosfor är bundet i organiska föreningar och lakas inte ur lika lätt som kväve och behövs därför inte i samma omfattning. Brist på fosfor blir det nästan aldrig, men överskott kan leda till att fosforn konkurrerar ut andra näringsämnen så plantan inte kan ta upp dessa, som de flesta spårämnen som är så viktiga.

Kalium (K) Behöver Pleione lite mer av än Fosforn (P). Kalium gör så att växter klarar torka bättre och att de klarar kyla bättre (för pleionens del viktig för övervintringen) Dessutom behövs kalium för att mota sjukdommar. Brist på Kalium uppstår inte så lätt men däremot överskott. Överskottet behöver inte vara så stor att den skadar växten för att i alla fall vara farlig. För den gör liksom fosfor att den konkurrerar med andra näringsämnen.
Här är det Magnesium (Mg) som slås ut så att inte växten kan tillgodogöra sig detta.

I orkideésammanhang är just Magnesium en viktig faktor att hålla i tanken, i jord är magnesiumbrist ovanlig, men i lätta komposter av mossa och bark blir det lätt brist på detta om man överdoserar annat näringsämne som fosfor eller kalium. Rent generellt så får det finnas max dubbelt så mycket kalium som Magnesium i odlingsubstrater. Överstiger man detta är magnesiumbristen ett faktum.

Använder själv näring med bra halter av Mg, vid nytillväxt har jag mest N ca (6-2-3 eller 10-6-6) övergår sen till PK-gödsling (0-4-10) eller en ren P-gödsling (0-7-0) när tillväxten nått sin kulmen och plantan så sakterligare startar sin vila. men det är lite överkurs kanske, fungerar bra att köra med samma hela året som Lasse säger med 6-2-3 , 10-6-6 eller liknande.

20/3 -09

Oh vilka bra frågor Dinkum, och vilka bra svar! Jag samlar och sparar, tackar, tackar

20/3 -09

letherneck: Du ugnsbehandlar barken för att få bort eventuella otrevliga kryp, har jag rätt? 20-20-20 blandningen till Vanda också. Ah, jag har ju en lilablå Ascocenda som jag badar ömt varje morgon.... Får nog begränsa mig till bara denna enda tyvärr, av hänsyn till semestertidens katt- och blompassare.

Jörgen: oh, det blir riktig kemikurs detta... Mycket att reflektera på. Så mycket kunskap det finns på forumet, jag är överlycklig! (Såg på din presentation att vi tydligen delar förtjusningen över orientaliska katter också ).

Säluttern: Framför allt bra svar! Jag samlar och sparar girigt också. Och jag har läst dina Pleioneinlägg, de är så inspirerande. Och roliga (pepparkakebakesången skrattade familjen också åt). Den där vackra svartvita pleionen du har, den hade jag gärna vårdat ömt !

20/3 -09

Och Lassse: Barcena och Sangay.... Spännande. Klart man vill ha höstfägring också

20/3 -09

Dinkum, jag värmebehandlar barken för att få bort ev. sporer från svamp,
men värmen glaserar även ytan på barken så den inte suger upp vatten
i någon större mängd, vilket i sin tur gör att den inte bryts ner så fort.
På köpet så avlivar man ju eventuella kryp också.
Det var till mina Vandor och Rhynchostylis gigantea jag skaffade Peters 20-20-20,
sedan började jag använda det till alla orkidèer jag har, fast med lite olika styrka
på blandningen.

20/3 -09

Dinkum:

Japp, finaste katterna i världen är dessa juvligt storörade och smala pratkvarnar. Just nu har jag bara en blåspottad hanne på 10 år. har fått avliva min chikladhona och brunspottde hanne förra året då de blev allt för sjuka. har eventuellt en Foreign White på gång från Uppsala, en kull väntas i slutet av den här månaden, så jag hoppas att uppfödaren godkänner mig och låter mig få en katt.

22/3 -09

Jörgen J: Ah, är det från Love me Tenders uppfödning? Spännande. Hoppas du får din vita önskekatt ur den kullen. Lova lägg in litet bilder på forumet..!

Blåspotted är också läckert, och heller inte så vanligt. Svag för det, vi hade en blåspotted hane i vår första ocicatkull (tre kullar så här långt).
Tre ocicat och en oriental hemma. Raserna går bra ihop; fast orientalen är ännu mer maxat galen och pratig jämfört med ocicaterna. Orientalen är bara sju månader gammal; jag är litet orolig inför sommarsemestern. Rädd hon kommer deppa ihop när inte matte är hemma. Hon är så extremt mammig...

22/3 -09

Oh vilken snygging! Så läckert tecknad, en prima klon

22/3 -09

Hoppsan nu var det visst en annan bild - men fortfarande en riktigt stilig herre

22/3 -09

Dante. Från Jörgen J.

Dinkum: Ja det är från den uppfödningen. Här är i alla fall dålig bild på Dante, ser lite rund ut i huvudet men det blev en så himla trist vinkel på honom, snyggare i verkligheten. Inte så lätt att fota en katt som aldrig är still mer än en sekund åt gången.

22/3 -09

Han är ju jättefin på kortet, hur snygg är han då i verkligenheten, tro?

22/3 -09

Sisak, alias Sirre och allat annat man kunde hitta på. Från Jörgen J.

Sälsuttern: Ja blev fel bild inlagd. har finare bilder på gamla datorn men har inte hunnit flytta över dem än, så detr här var det bästa jag kunde använda nu. kan ju säga att Dante inte alls lyssnar till sitt namn utan föredrar att man ropar "Korven"

Kan ju visa min Europachampion som han såg ut just innan jag fick avliva honom förra sommaren. "Pawprint´s Heaven Can Wait" döptes om till Sisak, men kallades bara Sirre. Men egentligen spelade det inte någon roll vad man sa, alla ord var hans namn om han själv fick besträmma

22/3 -09

Pleionefrågor
Hur blev det till kattgalleriet ?

22/3 -09

Sisak igen. Från Jörgen J.

AnnikaS: SKratt Och den frågan ställer du till mig??? Ha ha ha, du vet väl att "ens egna barn är vackrast i världen" och att ingen bild kan göra dem rättvisa nog skratt

22/3 -09

John:

Helt rätt. Sorry. Åter till Pleione i tråden igen.

// Jörgen

22/3 -09

Riktigt snygga foton ......... och talande

22/3 -09

Snygga katter, dom har vissa drag av en del större släktingar tycker jag ...
Angående 20-20-20: Jag tror att dessa s k balanserade näringar är mindre bra även för övriga orkidéer (och växter). Det är i första hand miljön och i andra hand våra plantor som får ta stryk och det är synd och onödigt. Jag har aldrig sett några vetenskapliga belägg för att några växter vi odlar behöver tillnärmelsevis lika mycket fosfor som kväve sett över en årscykel. Om någon sitter på sådana uppgifter vore det väldigt intressant att få ta del av dem

Ge ditt svar

1) Har någon hittat storpack av bark / orkidékompost?
2) Har någon sett om det finns cederbark (ej pinje som till trädgårdsgångar) att köpa?

Nyckelord: kompost, storpack, omplantering, bark

18/1 -09

Jag såg sådana, (20 L-påsar cederbark) på Blomsterlandet i Västerås för
något år sedan, kanske Blomsterlandet fortfarande har dem. Granngården
brukar också ha cederbark.

18/1 -09

Jag har använt mig av Djurmagasinets reptilbark (små bitar) i ett år och det har funkar bra. Men det är tii de plantor som behöver små bitar typ paphar och epidendrum.

18/1 -09

när jag var på blomsterlandet i örebro (marieberg) så hade de bara pinjebark och jättepåsar med täckbark. ingen annan "prydndsbark".

Men när ni planterar i bark planterar ni enbart i bark då?
Eller har ni något annat som ni blandar i? Som det är ida så har jag köpt orkide jord på ICA och planterat om Paphar som Phallar i det. Även oncidium

18/1 -09

sway307, Phalaenopsis har jag i enbart grov bark, Cattleyor i bark och lite
spaghnum, de plantor som har tunna rötter, t.ex. Oncidium och liknande, har
jag i fin bark och perlite.

Orkidejorden som jag köper på ica, är ju lite bark i den men mycket småkorningt. Jag tänkte nästan att det var likt vanlig blomjord, bör man kanske köpa reptilbark i zoobutiken istället? Vad är Perlite`??

19/1 -09

sway, jag har också köpt orkidékompost på ICA tidigare, men gör det inte längre. Det har varit mer jordliknande `bös´ i den än vad det varit barkbitar.
Om du använder ett durkslag (såll) och sållar komposten innan du använder den, så får du bara barkbitarna kvar.
Perlite, är små vita kulor, poröst, det ser ut ungefär som söndersmulad frigolit. Perlite gör att det blir luftigare för rötterna.
Brukar finnas på bl.a Blomsterlandet.

19/1 -09

Jens, i blomsteraffärerna brukar finnas påsar med pinjebark och även orkidéjord (kompost) som är en blandning av bark och kokosbitar. Man måste känna på påsen vad som finns inuti, så det inte är för finkorningt. Till våren kan du gå ut på någon myr och plocka vitmossa att blanda med barken.

19/1 -09

Tack för bra tips! Såväl Blomsterland som Djurmagasin och Granngård finns inom några mils omkrets, så det får bli en rundringning.
Sway: Vad jag stoppar i krukorna varierar lite med vad jag har tillgång till, men till mina paffar har jag oftast längst ner ett något cm tjockt lager dräneringsmaterial, t.ex. frigolitbitar, ett par krukskärvor eller någon sten (det är en fördel med lite tyngd i botten tycker jag, då tippar inte krukan omkull lika lätt). Så sorterar jag ut några av de största barkbitarna och har som nästa lager. Resten av fyllnaden är finare bark, ev. lite kol, ibland perlite, och min princip är att storleken på "komposten" blir finare längre upp i krukan. Vitmossa brukar jag mest ha som ett litet topplager där de nya rötterna kommer, men undviker att den ligger direkt an mot nya skott så att där inte ska bli för fuktigt.
"Bôset" i påsarna sparas i en egen påse. En del av det blandar jag i såjord till andra växter, och en del använder jag att täcka rötter som blivit ytliga med tills det är dags för omplantering, och en del går även i min Pleionemix. Inget får förfaras

Ge ditt svar

Jag undrar hur jag ska få min Phrag-bessae-hybrid att gilla sin kompost, den vägrar skicka nya rötter någon längre bit in i komposten. Så därför undrar jag hur ni odlar era.
MVH
Peter

Nyckelord: Phragmipedium, kompost

12/11 -08

Hej, jag är ingen phrag expert, med de som är det kommer säker snart med råd till dig. Jag har ingen bessae, men min Phragmipedium Grande (Phrag.caudatum x Phrag.longifolium) odlar jag i ren vitmossa i plastkruka och håller det alltid fuktig/blöt. Köpt som ungplanta av Marita förra vintern. I år har den satt ett stort nytt skott och fyllt hela krukan med rötter. Hoppas på en premiärbloming till våren.

12/11 -08

Odlar du den i köpt packad vitmossa då eller plockar du egen? Jag känner mig så osäker på hur jag skall gå mossan lagom löst packad i krukan, så det inte blir för tätt.

12/11 -08

callis: Jag bor is stan så jag får nöja mig med den torkade sphagnum mossan från blomsterlandet. Hittills har jag inte haft problem med att det blir för tätt packat, men den växte ju rätt snabbt och alla rötterna hidrar ju att mossan trycks i hop för mycket. Jag överväger att prova och mixa i lite epiweb i mossan till både phraggen och mina masdies (typ 10-20% EW) för att få det lite luftigare när jag planterar om till våren (leca eller något anna funkar säkert också antar jag), men jag har inte bestämt mig ännu.

12/11 -08

Jag odlar mina phraggar i greenmix med x-tra perlite och vulkansten.

Persson: vad är greenmix? Jag har två phraggar som jag ska plantera om. Jag har vulkansten och vermekulit tror jag det heter kan man använda det?

12/11 -08

Om inte rötterna växer så är det för torrt. Jag odlar alla mina phraggar i Greenmix - Semihydro.
Marie Greenmix är ett material som består av två sorters mineralull. En del är vattenupptagande och en del är vattenavstötande.
Vill du prova har jag 10 liter i en oöppnad förpackning.
Magicboy odlar i leca med vulkansten överst om jag inte minns fel.

Ge ditt svar

1/4 -08

Plantering

Fick idag en pleione formosana, coelogyne cristata, Dendr. Kingianum, en prickig masd. och en masd. barleana (tack John!).
Ska nu plantera dessa och undrar vilken slags kompost de ska ha.
Det är ca 6 delningar av Dendr. ska jag plantera dessa i samma kruka till en början (är pyttesmå) eller var för sig? Vet absolut INGET om coelog...
Är oxå osäker på pleione.
Masdevallian, ska den ha nått speciellt? Har aldrig planerat om en sån heller.
Hjälp mig!!!
Tack på förhand!
Mvh Amy

Nyckelord: plantering, kompost

1/4 -08

PS Hur stora krukor ska de ha???

1/4 -08

Snälla svara!!!
Har nu planterat masd. i vanlig kompost med lite mossa överst. Om det är fel, skriiiiv!

1/4 -08

Amy - har du mossa hemma (ett sånt där torkat platt paket)? Sätt i så fall alla plantor provisoriskt i lätt fuktad mossa ett par dar, tills du hinner ordna mer för dem. Dom små kingianumkeikisarna kan du f ö ha tillsammans i fuktig mossa, tills dom vuxit på sig lite mer.

1/4 -08

Dendr. Kingianum kan Du sätta i samma kruka, storlek ca: 7 cm, kompost
fin bark och mossa, låt dem inte torka ut helt mellan vattningarna.
Coelogyne cristata har jag i bark och mossa, 10 cm. kruka om den är
liten, vill nog ha lite fuktigt hela tiden. Men Coelogyne cristata är lite
tempramentfull tycker jag, den tycker inte om att bli störd, så var lite försiktig.
När det gäller Pleione så följde jag de råd som finns bland nyckelorden,
kompost mossa och lite bark och låg 7 cm. kruka, och de växer även
om det inte kommit någon knopp än, bara 1 vecka sedan jag tog ut dem
från kylskåpet.
Masdevallian har jag ingen, så det får någon annan svara på.

1/4 -08

Masdevallian om de är små ...7 cm kruka annars räcker det med 9 cm ganska länge. Inte för stor kruka...fin bark till den med lite iblandad mossa.

Lycka till nu Amy , nu har du det du pysslar med ett tag...

1/4 -08

Pleione-- Läste i en bok att det skulle vara 4/6 orkidéjord 1/6 sand och 1/6 krukväxtjord, har nu gjort detta, tror ni det blir bra? Ska kanske lägga in lite mossa oxå?
Mvh Amy

1/4 -08

Bra Amy jobba på du bara

Ge ditt svar