Skriv början av artikeln om storpack

Nyckelord: storpack

Inlägg med storpack som nyckelord.

1) Har någon hittat storpack av bark / orkidékompost?
2) Har någon sett om det finns cederbark (ej pinje som till trädgårdsgångar) att köpa?

Nyckelord: omplantering, storpack, kompost, bark

18/1 -09

Jag såg sådana, (20 L-påsar cederbark) på Blomsterlandet i Västerås för
något år sedan, kanske Blomsterlandet fortfarande har dem. Granngården
brukar också ha cederbark.

18/1 -09

Jag har använt mig av Djurmagasinets reptilbark (små bitar) i ett år och det har funkar bra. Men det är tii de plantor som behöver små bitar typ paphar och epidendrum.

18/1 -09

när jag var på blomsterlandet i örebro (marieberg) så hade de bara pinjebark och jättepåsar med täckbark. ingen annan "prydndsbark".

Men när ni planterar i bark planterar ni enbart i bark då?
Eller har ni något annat som ni blandar i? Som det är ida så har jag köpt orkide jord på ICA och planterat om Paphar som Phallar i det. Även oncidium

18/1 -09

sway307, Phalaenopsis har jag i enbart grov bark, Cattleyor i bark och lite
spaghnum, de plantor som har tunna rötter, t.ex. Oncidium och liknande, har
jag i fin bark och perlite.

Orkidejorden som jag köper på ica, är ju lite bark i den men mycket småkorningt. Jag tänkte nästan att det var likt vanlig blomjord, bör man kanske köpa reptilbark i zoobutiken istället? Vad är Perlite`??

19/1 -09

sway, jag har också köpt orkidékompost på ICA tidigare, men gör det inte längre. Det har varit mer jordliknande `bös´ i den än vad det varit barkbitar.
Om du använder ett durkslag (såll) och sållar komposten innan du använder den, så får du bara barkbitarna kvar.
Perlite, är små vita kulor, poröst, det ser ut ungefär som söndersmulad frigolit. Perlite gör att det blir luftigare för rötterna.
Brukar finnas på bl.a Blomsterlandet.

19/1 -09

Jens, i blomsteraffärerna brukar finnas påsar med pinjebark och även orkidéjord (kompost) som är en blandning av bark och kokosbitar. Man måste känna på påsen vad som finns inuti, så det inte är för finkorningt. Till våren kan du gå ut på någon myr och plocka vitmossa att blanda med barken.

19/1 -09

Tack för bra tips! Såväl Blomsterland som Djurmagasin och Granngård finns inom några mils omkrets, så det får bli en rundringning.
Sway: Vad jag stoppar i krukorna varierar lite med vad jag har tillgång till, men till mina paffar har jag oftast längst ner ett något cm tjockt lager dräneringsmaterial, t.ex. frigolitbitar, ett par krukskärvor eller någon sten (det är en fördel med lite tyngd i botten tycker jag, då tippar inte krukan omkull lika lätt). Så sorterar jag ut några av de största barkbitarna och har som nästa lager. Resten av fyllnaden är finare bark, ev. lite kol, ibland perlite, och min princip är att storleken på "komposten" blir finare längre upp i krukan. Vitmossa brukar jag mest ha som ett litet topplager där de nya rötterna kommer, men undviker att den ligger direkt an mot nya skott så att där inte ska bli för fuktigt.
"Bôset" i påsarna sparas i en egen påse. En del av det blandar jag i såjord till andra växter, och en del använder jag att täcka rötter som blivit ytliga med tills det är dags för omplantering, och en del går även i min Pleionemix. Inget får förfaras

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.