Råd / Omplantering /

Nyckelord: omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

Inlägg med omplantering som nyckelord.

Från Lassse.
Stanhopea tigrina. Från Lassse.
Pleione praecox. Från Lassse.
Från Lassse.

Sedan många år odlar jag alla mina omonterade småvuxna och även en del medelstora orkidéer i såna här låga skålar (12×3 cm). Epifyter och epiliter växer ju normalt i ett mycket tunt skikt av organiskt material och är därför dåligt anpassade för odling i vanliga höga krukor. Som material använder jag ren vitmossa.

Nyckelord: rötter, vitmossa, omplantering

1 aug

Klurig och intressant odlings idé. Vad tror du är bästa djup och diameter för olika plantstorlekar? Funderar på att kapa några lerkrukor till lämpligt format.

2 aug

bolebo: Denna storlek har ju funkat bra till alla mindre plantor och som synes till en och annan delning även av större arter. Höjden är alltså 3 cm och diametern 12 och jag kan tänka mig att det passar bättre med ett par cm till på höjden för betydligt större diametrar. Men hela tanken är ju att behållaren ska vara väldigt låg och att det liksom blir ett mer lättskött alternativ till montering.

2 aug

Låter helt klart intressant och mer lättskött än monterat, ska provas.

2 aug

Intressant!

2 aug

Tack Lassse, jag ska prova lite olika mellan 3 och 6 cm med lämplig diameter.

3 aug

Sådana här låga skålar/krukor har jag använt sedan december -76. Jag köpte sådana skålar som var tänkta till julgrupper, å gjorde hål i botten med en lödkolv. Det har fungerat jättebra med olika sorters medie i skålen. En stor fördel är att man kan ha stor diameter till t.ex. Bulbophyllum som ofta sprider sig med avstånd mellan bulberna, men ändå bara typ 5 cm. höga.. Några släkten som jag har odlat i dessa skålar är Cattleya, Bulbophyllum, Phalaenopsis, Laelia, Sophronites, Coelogyne som ex. Har försökt med Paphiopedilum men det blev inte så lyckat, ty de torkar ut alldeles för fort i mitt varma växthus på sommaren.

12 aug

Jag har sett att du odlar många av dina orkidéer i de där små svarta skålarna. Har du enbart vitmossa i dem och hur sköter du vattningen? Det vore roligt att prova en ny odlingsmetod.

Det är synd att det är så svårt att få tag i låga, breda krukor i handeln. Jag har både kapat större krukor på höjden och borrat hål i kakburkar för att plantera Cattleyor i t.ex.

13 aug

Ja enbart vitmossa. Vattnar en lagom mängd en gång i veckan (ibland två). Man märker efter ett tag hur mycket varje planta konsumerar. Men ca 1-2 dl i veckan brukar det bli. Vitmossan suger upp och fördelar fukten jämnt i hela behållaren.
Det verkar som sagt vara knepigt att hitta bra låga odlingsbehållare i handeln. En lösning är att titta efter passande behållare för helt andra ändamål. De här skålarna såldes egentligen som tapas-skålar till storkök och restauranger, vilket gjorde att jag blev tvungen att köpa en hel kartong med flera hundra Jag lär aldrig göra av med samtliga själv så om du vill testa har jag till salu. Eller kolla på nätet, det går säkert att hitta liknande skålar i mindre förpackningar nånstans.

13 aug

Tack för alla kommentarer, och kul att några ska testa. Jag har enbart haft framgångar med detta sätt att odla och det blir mycket lättskött jämfört med att montera, särskilt när man odlar på fönsterbänk (fast jag har några monterade också). Ruttnande rötter förekommer knappast och samtidigt behöver man inte vattna lika ofta som när man monterar, detta eftersom mossan tillsammans med skålen håller kvar fukt mycket bättre.

Ge ditt svar

24/3 -20

Nyss omplanterat

Nyss omplanterat. Från Björn. Fri bild.

Jag jobbar hemma just nu och igår blev jag uttråkad och tog äntligen tag i att plantera om orkidéerna. Bra timing dock ? de flesta Cattleya-sorterna har nya skott just nu som precis börjar skjuta nya rötter.

Under vintern har jag haft en vattenskada i lägeneghetn vilket gjorde att värmefläktar behövde köras och det var väldigt varmt och torrt. Så många orkidéer är svaga ? vissa dog till och med. Du kan i fotot se att Cattleya intermedia saknar många blad (men har ett fint skott i alla fall) och Cattleya walkeriana fick ett väldigt litet skott denna säsong.

Men, nu kommer solen tillbaka så jag hoppas på fin tillväxt

Nyckelord: Cattleya walkeriana, Paphiopedilum, omplantering, Cattleya intermedia

Prata om bilden

15/10 -19

KEIKI

Är nyfiken på hur jag ska gå till väga för att plantera dessa två. Särskilt hur jag ska beskära för att både extraplantorna och moderplantan ska må bra. Tror att det är en brudorkidé.

Nyckelord: Keiki, omplantering

15/10 -19

Bara att ta loss keikin och plantera dem i bark. Brukar inte vara några problem. Den nedersta har långa fina rötter

16/10 -19

Med så långa rötter kan den det vara svårt att plantera utan att bryta av rötter, var försiktig

16/10 -19

Rötterna blir lite mer böjliga om man sätter dem i vatten en stund innan plantering.

Ge ditt svar

Hejsan alla orkidevänner. Jag är gröngöling på min brudorkide som jag köpte för ca ett år sedan. Sedan jag planterade om den (när den var i knopp) så går det utför Den blommar bra just nu men bladen är väldigt slappa med långa ränder. Duschar den flera ggr/dag. Jag ser att blommorna som var så fina i förra veckan börjar se lite ospänstiga ut. Jag misstänker att i och med omplanteringen så var jag jag lite för tuff med rotbeskärningen. Jag gör jag för att få bladen att bli köttiga och spänstiga? Är det bara att vänta på nya blad eller kan existerande blad tillfriskna?
Jag bor utomlands med medelhavsklimat och fukt. Mkt tacksam för hjälp.

Nyckelord: phalaenopsis, omplantering, slappa blad

6/6 -19

Om dom är torra brukar dom ordna upp sig när vattningen ordnar sig. Om du har dåligt med rötter så kan dom inte suga upp tillräckligt med vatten. Tyvärr hjälper det inte att vattna mer för då ruttnar rötterna och det blir värre med dom slappa bladen

Klipp bort blomstänglarna, för de tar mycket kraft från plantan. Grymt, men kanske nödvändigt.

10/6 -19

Stort tack för respons! Annika, jag ska klippa ner blomstängeln. Rötterna är ju A och O, inget liv utan bra rötter.

10/6 -19

Rotbeskärning? Förrutom de skadade och döda rötter, gör man ingen rotbeskärning på Phalaenopsis.

11/6 -19

Skar av döda och murkna rötter och det blev inte mkt kvar till rotsystem tyvärr. Har klippt bort blomstängeln (med 5 blommor) och håller igen med vattnet. Sprayar flera ggr per dag bladen försiktigt. Här är det 30C och luftfuktighet. Jag kollar den noga och håller tummarna.

Spraya försiktigt så du inte får ner vatten i bladrosetten, för det är inte bra. Blir lite nyfiken på var du bor!

Ge ditt svar
Från Lilla Mina.

Hur planterar jag om min Vanda? Den växer o växer tyvärr inga blommor. Har varit planterad i samma kruka mer än tio år. Lecakulor i botten o grov orkideekompost. Har massor med härliga luftrötter.

Nyckelord: Vanda, Omplantering, Luftrötter

4/4 -19

Hej,
jag vill börja med att säga att jag inte är Vanda-expert, men odlar 2st V . coerulea sedan 1, 5år. Dessa växer barrotade och duschas dagligen. jag har en fogar/kalldimma generator som går tre kvartar per dag, riktade mot plantorna. Inte heller jag någon blomma, men plantorna är fina.
Mvh
Mikael

4/4 -19

Kanske lite näring o ljusare placering så kanske den blir till o blomma. Sedan kan lecakulor vara mindre bra o använda då de samlar på sig salter från gödning o vatten. Men det är verkligen ett praktexemplar du har där så lycka till med blommor i framtiden.

5/4 -19

Hej,
Plantera den i en träkorg av "teak". Doppvattna varje dag. En gång i veckan med pulvernäring med n-p-k 20-20-20.
Placera i soligt fönster. När sommaren kommer och det blir varmt hänger du ut den så det blir varma dagar och lite svalare nätter. Du behöver og skrämma den lite eller få en lite förändring. Lycka till.

5/4 -19

Jag tycker inte du ska plantera om den. Istället tycker jag att du ska störa den så lite som möjligt. Någon kompost behövs inte. Däremot som övriga skriver att den bör duschas regelbundet, ibland med lite näring. Så mycket ljus som möjligt. Men viktigast är nog att den ska få en ordentlig temperatursänkning på natten. Minst 5 grader C gärna mer. Det gäller för övrigt de flesta orkidéer. Kan du ordna lite luftväxling så blir det en bonus

5/4 -19

Tack för era svar 😊. Peter skriver att jag ska plantera Vandan i en korg. Ska jag plantera ner den som den är eller behövs ngn kompost? Var får jag tag på en sån korg i "teak" vill inte ha i plast.

5/4 -19

Korg, kolla Orchidehusets hemsida Peter kanske har en till försäljning som passar

6/4 -19

Håller med bolebo om allt. Att plantera/montera om den till en träkorg medför troligen att många rötter knäcks eller går av helt. Ända anledningen att sätta den i träkorg skulle vara estetisk anser jag, om man nu gillar sådan montering. Min ända Vanda växer barrotad, å de fungerar jättebra . Lycka till i forts. med din fina planta

Ge ditt svar

Snart dags för omplantering. Jag har tittat på Henrik.L.As video med omplantering av Neosar. Men var får man tag i sphagnum med jättelånga stjälkar? Vår nordiska vitmossa ser inte precis sådan ut.

Nyckelord: Sphagnum, Neofinetia falcata, Omplantering

9/1 -17

Jag har plockat min i naturen här i sverige:) men just nu är det ju snötäckt så nu får jag hushålla med mitt lilla lager:)

9/1 -17

Jag har ett par påsar i frysen som är till salu, plockad färsk på egen mark i somras. Vet inte om den passar dina behov, den är iaf medellång skulle jag vilja påstå.

10/1 -17

det är bara att gå ut i fuktig mark och plocka,vitmossan i sverige passar utmärkt och en är vist lång om du har lyft upp en tuvaa så ser du.bor du i närheten av Ljungbyhed kan jag visa.
Du har nog tittat på fel mossa

Läst någonstans att i vissa län i Sverige är alla typer av mossor av släktet Sphagnum eller s.k. "vitmossa" fridlyst p.g.a. att den växer så långsamt och tar tid på att återhämta sig. Så läs gärna på vad som gäller i befintligt län innan, och om det är tillåtet så plocka sparsamt.

10/1 -17

Hittade detta på nätet:

https://www.naturvardsverket.se/Document...

Kanske kan vara till hjälp

10/1 -17

Jag som precis har gått på kurs om bland annat mossor, kan berätta att det bara i Sverige finns mer än 40 olika arter av vitmossa! Lite att välja bland, alltså, utifrån behov! Fast som Orchid_Dude skriver: i vissa län är alla sphagnum-arter fridlysta, så kolla först.

Ge ditt svar

Ska efter rekommendation plantera om en Laelia i EpiWeb i plastkruka. Vilka andra orkideer skulle kunna trivas i EpiWeb i plastkruka?

Nyckelord: EpiWeb, Omplantering, Laelia

27/8 -16

Ingen annan som vill svara så då ger jag mig på ett försök. Min personliga åsikt är att flertalet epifyter fungerar i EpiWeb, luftigt och torkar ut lagom snabbt och lär man sig att vattna och gödsla rätt så fungerar det.

27/8 -16

Tack oled!

27/8 -16

27/8 -16

Jag har alla mina orkidéer i epiweb; både kruka och monterat! Jag har Aerangis, Angraecum, Haraella, Bulbophyllum, Dendrobium, Laelia, Cattleya och Phalsenopsis, det e vad jag kan komma på nu! De verkar trivas bra med det, växer och frodas!

27/8 -16

Astro... jag är kanske för okunnig och oerfaren... men rent instinktivt känns Epiweb inte rätt... du kanske kan slå håll på mitt resonemang?

Bark media som exempel kan du byta vid omplantering... du kan också genom att byta hålla stor renlighet om det skulle angripas av svamp eller liknande. Hur är det med Epiweb? Att byta/omplantera går ju knappt om du inte har en skarp kniv och risk att skada rötterna är då stor. Det är dessutom ett fibermaterial och som sådan mera känslig för att svampar ska frodas.
Och hur beter sig plantor med hängande blomställningar? Fastnar inte blommor i Epiweb?

Ta inte det som ifrågasättande eller kritik... men jag skulle vilja förstå fördelar med Epiweb...

27/8 -16

Jag förespråkar varken epiweb eller naturmaterial framför vartannat, det bara råkade bli över en massa epiweb när jag byggde mitt vivarium, och tänkte att jag ska testa att montera allt på det. Jag använder epiweb främst för att det inte bryts ned, när orkisarna väl etablerat sig så vill jag att de ska sitta där. Svamp, alger och liknande har jag inte sett en skymt av, tvärtom så torkar ju materialet upp snabbt så det är inte idealsikt för fuktälskande mikrober. De första plantorna monterade jag i januari och den epiweben är fortfarande som ny. Vid montering så virar jag vitmossa runt rötterna och sen får lite juteväv hålla upp allting. Jag har en Cattleya samt en Dendrobium planterade i krukor med epiweb, de frodas fint och när de behöver en större kruka så lyfter jag bara upp hela paketet med planta rötter och epiweb och sätter allt i en större kruka.

Nackdelen med epiweb som jag ser det är ju att det blir svårare att montera om en väl etablerad planta om den skulle växa sig för stor, man får helt sonika skära bort det mesta av epiweben och sätta plantan på ett nytt stycke eller så sätter man hela paketet på en ny bit epiweb.

27/8 -16

Om jag då förstår det hela rätt, så största fördelen med Epiweb är vid montering i vivarium? Medan i andra arrangemang är det mer av tycke-frågan?

27/8 -16

Nejdå, epiweb fungerar i alla sammanhang

27/8 -16

Jag har epiweb-bakgrund i mitt skåp (med förhoppning om mosstiilväxt, vilket hittills lyser med sin frånvaro). Idag fixade jag i skåpet och flyttade några vägghängda barkmonterade... som tydligen växt takt in i epiweben *behind my eyes"... kändes sådär när jag insåg att jag slitit loss en massa rötter mm från epiweben .

Jag är som ni vet novis i sammanhanget, men jag är inne på Dorras resonemang: svårt att flytta och greja med epiweb! (Jag flyttar och grejar MYCKET i mitt skåp, fast bara på förekommen anledning ).

Ge ditt svar

12/8 -16

Dendrobium keiki

Från Lourah.

Jag har en dendrobium moderplanta som var 2 st från början som slutligen fick 5 skott. Delade den då det började bli lite trångt i krukan, med framgång! En moderplanta till mig och 1 till min kompis och 2 skott i en kruka o 3 i en annan då de hellre delade sig så. Nu har min moderplanta fått en stor keiki och den har i sin tur fått en keiki, en keiki på keikin liksom. Även ett nytt stort skott i krukan och en keiki på en avklippt moderstängel som var klippt vid köp. Min fråga är hur får jag av keikin på den stora levande moderplantan utan att behöva klippa av den? Går det som jag läst innan, att bara bryta av keikin för omplantering?

Nyckelord: Keiki, Omplantering, Dendrobium

12/8 -16

Det är bara att bryta loss keikin. Den verkar ha gott om egna rötter.

12/8 -16

Ja det har den faktiskt! En på gång och flera långa, tack så jättemycket för svar anitta

Ge ditt svar

Är som gjort för omplanteringar.
Några blir man glad utav och andra kanske kan behöva en nödlösning.
Jag pratar om rotsystem och det är otroligt hur olika känsliga olika varianter inom arten Neofinetia falcata kan vara. Några kan dränkas medan andra knappt kan doppas en gång varannan vecka utan att rötan är där.
En av de drabbade var en variegerad sort som kallas 'Yaegoromo 八重衣 ', den hade växt lite knepigt och alla rötter var i olika stadier, några nere i krukan, andra vid kanten och några långt ovanför krukan. Så tyvärr var jag tvungen att dela. Så nu har jag 5st plantor. Får se nu hur detta artar sig.
Jag kan tyvärr inte erbjuda någon bild idag för nu har jag lite annat att pyssla med innan det bär av hemifrån igen:)

Ha en underbar dag allesammans!:)

Nyckelord: Neofinetia falcata, Omplantering, Delning

Ge din åsikt

8/2 -16

D. Nobile råd

Ska omplantera min D. Nobile nu till våren, men hittar inget om de vill stå trångt eller hur de vill ha det. Någon som orkar ge råd????

Nyckelord: omplantering, D. Nobile

Ja, de vill stå trångt. Plantera inte om förrän hela krukan är full med bulber alternativt att komposten är gammal och nedbruten och ta inte för stor kruka vid omplanteringen. Låt den gärna vara utomhus i halvskugga under tak på sommaren och ge den om möjligt en sval vintervila. Regelbunden duschning gillar den också.
Under "Odling etc" i övre listen här på OP finns mycket att läsa. Hittade det här om Nobilehybrider och kanske du hittar något matnyttigt bland alla inlägg. Lycka till!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

8/2 -16

Är så dum på att hitta saker, ska kolla länken du skicka. Sval vintervila är inga problem. Tror inte komposten är den bästa. Kommer små nya gröna saker ner i, gissar på nya bulber, går det att omplantera ändå?

Då har du nya skott på gång och är de väldigt små, så skulle jag vänta och plantera om den till sommaren. Då ger du plantan bättre möjligheter för tillväxt.

8/2 -16

Tack "Nenne" då vet jag hur jag ska göra.

8/2 -16

LP: Hur grejar du sval vintervila? Det går jag bet på hela tiden, men det enda 'kvarvarande problemet' är en gigantisk oblommande Cymb.. den får vara kvar eftersom den är så underbar som grön planta, men den har fått lämna sin fönsterkarm åt de som bättre behöver den . Just nu står den på vardagsrumsbordet, som ett ständigt dåligt samvete.

Xara, det finns nog plats för din Cymb....nästa vinter i pelargonkällaren i VÅS! Vore ett intressant experiment att se om den kan komma med knopp där. Har aldrig haft en Cymbidium, så jag är som "novisen vid spisen", men ändå... Fundera på erbjudandet!

9/2 -16

Absolut, spännande!! Tack för erbjudandet !

9/2 -16

Xara Vintervila är inga problem efter som vi har svin kallt i lägenheten på vintern. Annars hade jag nog oxå haft problem.

Ge ditt svar

Hej, nu kommer jag med ytterligare några "dumma" frågor, för sådana kan det ju inte finnas för många av...

Jag fick hem några reaplantor från Orchidéhuset för några dagar sedan. Smart att köpa några billigare plantor att "öva" på, tänkte jag, för man vet ju aldrig vad som kan hända...

Det är ett par överblommade paphar och en Psychopsis papilio. När den första förtjusningen hade lagt sig började förstås frågorna hopa sig. Jag har ett rätt bra hum om hur de olika sorterna sköts överlag (jag var en rätt idog orkidésamlare som barn...), och det gäller väl att prova sig fram. Däremot har jag inga rutiner för nybeställningar. Vad gör ni när ni får hem en ny planta? Vilka "hälsotecken" bör jag kolla efter? Brukar ni plantera om överblommade nykomlingar så snart som möjligt för att kolla rötterna o.d.? Annat jag behöver tänka på?

Det var nog det jag funderade över för tillfället...

Nyckelord: Omplantering, Paphiopedilum

Du ska självklart ta kontakt med Peter (Orchidéhuset), om du har funderingar/frågor om plantor du har köpt av honom.

3/9 -15

Jag brukar plantera om alla nyinköpta plantor, dels för att jag då får det substrat jag vet fungerar hos mig, dels får jag en inblick på hur rötterna ser ut och ibland kan man även finna oönskade hyresgäster som måste avhysas etc. Jag tycker det är en bra vana att ha + att du då har koll på när nykomlingarna faktiskt har planterats om (svårt att veta hur länge de stått i samma substrat trots allt).

Jag har även noterat att plantorna ofta är överplanterade enligt mig (oavsett vilken handlare de kommer ifrån), står de i så stora krukor hemma hos mig, så kommer de få rotröta, jag känner mig och mina vattningsvanor.

3/9 -15

Ja det är klart, men allmänna frågor känns bättre att ställa här. Frågan om den specifika plantan slank med av bara farten... Tog bort den och ber om ursäkt ifall den uppfattades som olämplig.

3/9 -15

Tack Mutanten, då tänkte jag rätt!

3/9 -15


Jag har råkat ut för Paphar med ett helruttet/inget rotsystem när jag fått hem dem, så därför började jag med detta för att vara på den säkra sidan.

Dirfa, jag var för kort i min kommentar och du behöver inte be om ursäkt! Om jag säger så här istället: Peter känner sina plantor så väl, och jag vet att han vill att vi kunder hör av oss, om det är något vi undrar över!

4/9 -15

Ingen fara! Tänkte bara att det kanske var dumt att ställa frågor som skulle kunna uppfattas som kritik, men så var det ju naturligtvis inte menat Nåväl, jag skickade bilden till honom och fick svar direkt. Han tyckte den såg ok ut men att jag ändå ska hålla ett extra öga på den.

4/9 -15

Jag planterar om alla nyförvärv utom de som eventuellt blommar: då får de blomma klart först. Jag använder ordentligt med Fruktträd Effekt i förebyggande syfte på alla plantor, oavsett om jag ser något skumt eller inte. Sedan har jag ett litet karantänområde och håller extra koll de första veckorna, fast jag slarvar när det gäller skåpplantorna... (inte med kollen utan med karantänen!).

4/9 -15

Jag brukar också omplantera vid nyinköp (väntar till överblommad) men gör en bedömning om det kan vänta tills att plantan har acklimatiserad sig.

Ge ditt svar

Nyplockad vitmossa, Sphagnum.

Nyckelord: omplantering, sphagnum, vitmossa

2/9 -15

Jag tror bestämt att mitt dåliga samvete fått ett namn i form av Lassse. Jag ska inte visa detta inlägg för de stackars orkidéer som vill bli omplanterade här i lägenheten.

2/9 -15

Trevligt höstpyssel!

2/9 -15

Åhh måste vara orkis porr det där Lassse

2/9 -15

Du har verkligen tur med dig när du plockar mossa. En annan får plocka bort en tredjedel eller mer...

Ge ditt svar
Från PeterA.

Nu har jag haft min Ascofinetia cherry blossom i krukan i flera år o den börjar resa sig med rötter långt utanför krukan. Min fråga är hur mycket jag vågar kapa stammen. Tillräckligt med rötter får den om jag kapar av ganska rejält. Om jag nu kapar jäms med krukkanten är det ide att spara nederdelen i hopp om keikis?

Nyckelord: Ascofinetia, Omplantering

17/1 -15

Jag skulle aldrig kapa av något xD skulle nog ta en kruka som var lite djupare och stoppa ner luftrötterna bara:)

Kapa den inte! Skaffa en "Vanda-korg"/ampel, så rötterna får hänga fritt utan substrat. Du får lite mera jobb med vattningen, men den har så fina rötter, så det är den värd!

18/1 -15

Det finns råd du kan läsa här

18/1 -15

Tack Stella för länken o tack ni andra för tipsen

18/1 -15

Min Ascofinetia Cherry Blossom och Vandofinetia Pat Arcari har jag kapat någon gång. Ascofinetia har gjort några keikisar under åren och har nu 5 stänglar (någon av dom kan vara keiki, svårt att se än). Vandofinetia däremot har gjort massor av keikis och blommar flera ggr/år. Jag tror dom mår bra av att man kapar stammen då och då så dom föryngrar sig. Har aldrig haft dessa i en korg, har inte tid med att vattna/doppa dom så ofta. De är planterade i en plastkruka med hål runt om, precis som din Morfeus.

Ge ditt svar

Stanhopea marizana, den kom ifrån O.-huset förra veckan som jag skrev då & eftersom den satt i en vanlig kruka utan ngr möjligheter att skicka ut ngr stänglar genom botten så beställde jag fler Stanhopea-korgar av Dusk i Epiweb, när jag ändå skulle beställa Synthic som jag gått & väntat på skulle bli tillgängligt. Som ni ser så fanns där en enda fin aktiv rotspets, det flesta andra var trasiga. På bilden har jag trimmat bort det trasigaste jag hittade och hoppas att den kommer ta sig, jag såg inte mkt till tillväxtzoner heller men Stanhopea kan överaska en med sådant har jag märkt så jag ger inte upp hoppet ännu.
Det ska bli spännande att se om Synthic håller vatten längre än Hygrolon, utan att vara i kontakt med vatten konstant då.
/Mvh, I

Nyckelord: Synthic, Stanhopea marizana, Dusk, Epiweb, O.-huset, omplantering

15/1 -15

Jag tyckte att synthic håller mycket vatten, men det torkar rätt fort. Och om man låter det torka så är det ganska svårt/jobbigt att liksom få det att suga vatten igen utan att gnugga igång materialet. Men annars tror jag det är bra. Min Neofinetia som jag lindat med synthic skuter rötter som en galning och jag ser att plantan "over all" ser finare ut:)

15/1 -15

Bra att du sa det där om att det är svårt att få igång om det torkat ut...det är ju samma med disktrasor & det här är ju microifber så det är ju logiskt! ...men lätt att glömma bort! Jag borde ha provat att göra som med vitmossa innan jag planterade första plantan - det vill säga krama ur den efter att ha blött upp den, för att få en uppfattning om hur den beter sig... Det är spännande med nya material!! Jag gillar speciellt det där med skjuter rötter som en galning jag ska försöka rädda min Phal mannii var. flava.... Tack Henrik!

15/1 -15

Jag kan göra en liten bildserie för att visa hur jag gjort!:) tillbax om några minuter:)

Ja... som en mikrofiber disktrasa fast värre om det blir torrt. Första gången jag skulle spola lite vatten på den så stod jag en bra stund innan jag fick nog och stoppade ner den i en skål med vatten och klämde lite. Då gick det ganska bra:) så nu kör jag bara vatten bad för den:)

15/1 -15

Jag har en liten blå plast tub far att ge lite luft inuti konstruktioner, den lindar jag en synthic runt och stoppar in mellan rötterna.
Sedan lindar jag liksom som man gör med lång mossa. Den verkar stormtrivas som sagt:)

15/1 -15

Det som jag är mest fascinerad utav är att jag numera håller den dyngsur hela tiden. Men rötterna visar inga tecken på att misstrivas eller ruttna. Vissa av dom ser tillochmed bättre ut än när jag hade den i mossa.

15/1 -15

Snygg bildserie! Det är väl det som är tanken med det har jag fått känslan av, att precis som med Hygrolon så gör det inget att den är blöt eftersom det ändå blir luft i strukturen. Låter besvärligt om man inte kan spola den blöt igen dock. Jag har kört den löst till Stanhopeorna i korgarna, men jag planterade om en Oecoclades nyss som jag haft i Hygrolon ett tag, men plantan trillar bara ur så därför ville jag ha den i Synthic istället och den plantan har jag tryckt ner Synthic runt i kring.
Jag har provat att krama ur den nu & det är ju motstånd när man gör det så att säga, inte som med vitmossa, så jag tror det är det som gör att den blir luftig för när man släpper greppet så är den fortfarande blöt. Ska bli kul att se hur fort urkramad Synthic torkar! Jag prövade att vänta till en urkramad sträng torkade, men det gjorde den inte så att säga så jag hoppade över det momentet! hehe

15/1 -15

Ja, hygrolonet är nästan för slätt för att ha som substrat, så allt ramlar ju ur krukorna så lätt.
På det sättet är synthic bättre, eftersom det har en annan yta liksom. Och lite tyngre:)

Båda har liksom sina för och nackdelar.

16/1 -15

Tack för bildserien Henrik.L.A! Det ska bli jättespännande att testa. Jag har ett par Maxillarior som står i mossa som verkligen sjunger på sista versen och jag har gruvat mig väldeligt för bytet. Men nu kan jag förhoppningsvis testa det nya substratet på en av dem.

16/1 -15

Jag tror du kommer ha stor nytta av det!:) lycka till!:)

17/1 -15

Planta 1, detta inlägg. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

En uppdatering den här första plantan som jag visar på bild är fortfarande blöt. Jag planterade vidare och provade att krama ur när jag satte andra Stanhopeor; 1, samma typ av korg, samma storlek på korg, men kraftigare modell på planta, liknande rotsystem - ngt större kanske - den känns nu efter 2 dgr torr på Synthic men rötterna är fortfarande våta när man petar lätt på det/den. 2, Stanhopea graveolens med massor av bulber, skott i tillväxt & massivt rotsystem - har växt i en 15 cm Epiweb-korg (samma storlek jag planterade övriga i nu) där jag satte Hygrolon runt insidian på korgen, en bit upp längs Epiweb-väggen & en bit in under plantan över botten så att säga. Jag upptäckte ett skott precis i väggkanten så jag planterade om den i nästa storlek på korg som är 22 cm i diameter. Här var Synthic yt-torr utanför Hygrolon ringen, men fortfarande fuktig i mitten av korgen, högst upp, rötterna upptill var torra men om jag klämmer på Hygrolonväven så är den fuktig inuti. Det är lite svårt att jämföra med den plantan för den har oxå stått på hylllan ovanför fläkten så det är mer luftrörelse där en hos planta 1 på samma hyllplan fast i andra änden.

17/1 -15

Isis: Upplever du att den är för blöt för länge? Är otroligt nyfiken eftersom jag tänkte ersätta sphagnum med Synthic när jag planterar om Phraggarna sedan.

17/1 -15

Mutanten jag har precis börjat så jag tänker inte uttala mig om det! Än så länge observerar jag bara. Jag tror inte att det spelar roll om det är blött eftersom det är luftiga material. Jag har sedan flera år en Cattleya lundii på en sådan där plaststen med vattenreservoar i som Dusk säljer som Hygrolon Elements, planterad på Hygrolon & där har denna rackarns roliga planta alltså kört rötterna rakt igenom Hygrolon väven och inte nog med det, de har slingrat sig runt veken rätt ner i vattenreservoaren!
Vad jag vill komma fram till med undersökningen är ffa hur ofta jag behöver vattna.

17/1 -15

Isis: Låter prefekt att den är så luftig tycker jag. Mycket bra kandidat till Phraggsubstratsingridiens.

17/1 -15

Mina Phraggar är inte i så akut omplanteringsbehov just nu så de får vänta ett tag till, men jag kommer nog till dem med!

Ge din åsikt