Råd / Omplantering /

Nyckelord: omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

Inlägg med omplantering och synonymerna omskolning, ompotting nå? som nyckelord.

15/10 -19

KEIKI

Är nyfiken på hur jag ska gå till väga för att plantera dessa två. Särskilt hur jag ska beskära för att både extraplantorna och moderplantan ska må bra. Tror att det är en brudorkidé.

Nyckelord: omplantering, Keiki

15/10 -19

Bara att ta loss keikin och plantera dem i bark. Brukar inte vara några problem. Den nedersta har långa fina rötter

16/10 -19

Med så långa rötter kan den det vara svårt att plantera utan att bryta av rötter, var försiktig

16/10 -19

Rötterna blir lite mer böjliga om man sätter dem i vatten en stund innan plantering.

Ge ditt svar

Orchidéhuset säljer dicksonia under rubriken omplantering, den finns både på påse och som block. Vad är det för något, vad har man till och till vilka sorter?

Ska plantera om ett gäng Phalaenopsis som står i sphagnum och en Dendrobium Nobile som står kvar i samma jord som den köptes i för fyra år sedan. Har några skott som har stått i vatten åtminstone 1,5 år som borde få något bättre. En Miltassia Toscana har precis blommat över och måste få något nytt, den står också i sphagnum men det blir så vingligt.

Nyckelord: Substrat, Dicksonia, Omplantering

17/7 -19

Det är en produkt gjord av trädormbunke. Oftast från plantageodling på Nya Zeeland. Ett alldeles utmärkt, kanske det bästa som finns, planteringsmaterial. Används tillsammans med spagnum och perlit. Jag använder ca 50% Dicksonia, 25% Spagnum och 25% Perlit. I min värld är det ett lite för exklusivt material för att odla phalaenopsis. Jag skulle välja tallbark + spagnum och Perlit. Men har man bara ett fåtal plantor så kan priset på kompostenkvitta.

17/7 -19

Tack för svaret, skulle den fungera med Dendrobium och Miltassia? Dom kan väl stå i samma typ av substrat eftersom dom har samma typ av rötter? Eller har du något bättre att rekommendera, vill att dom ska ha ett passande material där dom står stadigt också. Min miltassia vinglade betänkligt när den fick en lång stängel sist.

17/7 -19

Onödigt och miljöovänligt material att importera från andra sidan jordklotet, och särskilt om du odlar i rumsmiljö. Mycket bättre med inhemsk sphagnum i låga behållare och ev med inblandning av tallbark mm.

17/7 -19

Dicksonian har mycket lång hållbarhet och är mycket lämpligt för orkidéer som är känsliga för omplantering. Självklart är den långa transporten ett miljöproblem men vad är inte ett miljöproblem av allt vi köper?
Ibland kanske man ska fundera på om man orkar plantera om tillräckligt ofta med enklare material. För mig är Dicksonian och en Pinjebark från Indonesien en väldig hjälp för att över huvud taget orka fortsätta min hobby. Barken köper jag av Röllke.

17/7 -19

Det bästa - och roligaste, rycker jag - är att plocka sitt planteringsmaterial själv. Jag inser förstås att det inte är praktiskt möjligt för alla och att man ibland måste inköpa material och även importerat sådant. Men vill ändå framföra tanken om möjligheten att plocka sphagnum mm i vår svenska natur, det i miljöhänseende bästa alternativet och något som även kan ge en ny och trevlig dimension till själva odlandet.

19/7 -19

Tror du Peter kan använda finare bark och Sphagnum till dina plantor. Köper du Orchiata barken så håller den ca tre gånger så länge som vanlig Pinjebark. Då blir det lite bättre för miljön. Men som Börje skriver så är Dixonia ett fantastiskt material. Blocken av Dixonian är bäst till att ha monterade orkidéer på. Håller också med att transport av material och produkter över jorden är ett stort miljöproblem. Vi handlare behöver nog se över detta och försöka hitta alternativa lösningar. Han nu en bra sommar och njut när värmen är tillbaka. Peter

19/7 -19

Det finns dock faktorer som minskar Dicksonians negativa inverkan. En del av den "rivna Dicksonian" är restprodukter från tillverkning av diverse konsthantverk av lokalbefolkningen samt krukor av trädormbunke.
Vill man ha ett högvärdigt planteringsmaterial kan man också odla ormbunkar och ta reda på rötterna som blir ett nästan lika bra material som Dickonian. Dock krävs det en egen tomt.
Gör på följande sätt:
Gräv ut en lämplig yta till ca 30 cm djup, täck botten med en kraftig plastfolie med lite lutning åt något håll för att överflödigt vatten ska kunna dräneras bort. Blanda sand (0-8mm) med hälften torv. Är de uppgrävda massorna sandiga kan dessa användas i stället för "köpesand". Plantera ormbunkarna, finns ofta i plantskolorna.
Jag hade en yta (ca 30 kvm) i många år med Strutbräken och Kungsbräken (Osmunda).
Jag grävde upp dem för några år sedan för de hade en benägenhet att sprida sig bland mina Azaleor och andra surjordsväxter. Nu har jag Azaleor på ytan. Miljövänligare kan det knappast bli.
När man köper bark i plantskolorna vet man inte var den kommer ifrån.

Ge ditt svar

Hejsan alla orkidevänner. Jag är gröngöling på min brudorkide som jag köpte för ca ett år sedan. Sedan jag planterade om den (när den var i knopp) så går det utför Den blommar bra just nu men bladen är väldigt slappa med långa ränder. Duschar den flera ggr/dag. Jag ser att blommorna som var så fina i förra veckan börjar se lite ospänstiga ut. Jag misstänker att i och med omplanteringen så var jag jag lite för tuff med rotbeskärningen. Jag gör jag för att få bladen att bli köttiga och spänstiga? Är det bara att vänta på nya blad eller kan existerande blad tillfriskna?
Jag bor utomlands med medelhavsklimat och fukt. Mkt tacksam för hjälp.

Nyckelord: omplantering, phalaenopsis, slappa blad

6/6 -19

Om dom är torra brukar dom ordna upp sig när vattningen ordnar sig. Om du har dåligt med rötter så kan dom inte suga upp tillräckligt med vatten. Tyvärr hjälper det inte att vattna mer för då ruttnar rötterna och det blir värre med dom slappa bladen

6/6 -19

Klipp bort blomstänglarna, för de tar mycket kraft från plantan. Grymt, men kanske nödvändigt.

10/6 -19

Stort tack för respons! Annika, jag ska klippa ner blomstängeln. Rötterna är ju A och O, inget liv utan bra rötter.

10/6 -19

Rotbeskärning? Förrutom de skadade och döda rötter, gör man ingen rotbeskärning på Phalaenopsis.

11/6 -19

Skar av döda och murkna rötter och det blev inte mkt kvar till rotsystem tyvärr. Har klippt bort blomstängeln (med 5 blommor) och håller igen med vattnet. Sprayar flera ggr per dag bladen försiktigt. Här är det 30C och luftfuktighet. Jag kollar den noga och håller tummarna.

11/6 -19

Spraya försiktigt så du inte får ner vatten i bladrosetten, för det är inte bra. Blir lite nyfiken på var du bor!

Ge ditt svar
Från Lilla Mina.

Hur planterar jag om min Vanda? Den växer o växer tyvärr inga blommor. Har varit planterad i samma kruka mer än tio år. Lecakulor i botten o grov orkideekompost. Har massor med härliga luftrötter.

Nyckelord: Luftrötter, Omplantering, Vanda

4/4 -19

Hej,
jag vill börja med att säga att jag inte är Vanda-expert, men odlar 2st V . coerulea sedan 1, 5år. Dessa växer barrotade och duschas dagligen. jag har en fogar/kalldimma generator som går tre kvartar per dag, riktade mot plantorna. Inte heller jag någon blomma, men plantorna är fina.
Mvh
Mikael

4/4 -19

Kanske lite näring o ljusare placering så kanske den blir till o blomma. Sedan kan lecakulor vara mindre bra o använda då de samlar på sig salter från gödning o vatten. Men det är verkligen ett praktexemplar du har där så lycka till med blommor i framtiden.

5/4 -19

Hej,
Plantera den i en träkorg av "teak". Doppvattna varje dag. En gång i veckan med pulvernäring med n-p-k 20-20-20.
Placera i soligt fönster. När sommaren kommer och det blir varmt hänger du ut den så det blir varma dagar och lite svalare nätter. Du behöver og skrämma den lite eller få en lite förändring. Lycka till.

5/4 -19

Jag tycker inte du ska plantera om den. Istället tycker jag att du ska störa den så lite som möjligt. Någon kompost behövs inte. Däremot som övriga skriver att den bör duschas regelbundet, ibland med lite näring. Så mycket ljus som möjligt. Men viktigast är nog att den ska få en ordentlig temperatursänkning på natten. Minst 5 grader C gärna mer. Det gäller för övrigt de flesta orkidéer. Kan du ordna lite luftväxling så blir det en bonus

5/4 -19

Tack för era svar 😊. Peter skriver att jag ska plantera Vandan i en korg. Ska jag plantera ner den som den är eller behövs ngn kompost? Var får jag tag på en sån korg i "teak" vill inte ha i plast.

5/4 -19

Korg, kolla Orchidehusets hemsida Peter kanske har en till försäljning som passar

6/4 -19

Håller med bolebo om allt. Att plantera/montera om den till en träkorg medför troligen att många rötter knäcks eller går av helt. Ända anledningen att sätta den i träkorg skulle vara estetisk anser jag, om man nu gillar sådan montering. Min ända Vanda växer barrotad, å de fungerar jättebra . Lycka till i forts. med din fina planta

Ge ditt svar

Snart dags för omplantering. Jag har tittat på Henrik.L.As video med omplantering av Neosar. Men var får man tag i sphagnum med jättelånga stjälkar? Vår nordiska vitmossa ser inte precis sådan ut.

Nyckelord: Sphagnum, Neofinetia falcata, Omplantering

9/1 -17

Jag har plockat min i naturen här i sverige:) men just nu är det ju snötäckt så nu får jag hushålla med mitt lilla lager:)

9/1 -17

Jag har ett par påsar i frysen som är till salu, plockad färsk på egen mark i somras. Vet inte om den passar dina behov, den är iaf medellång skulle jag vilja påstå.

10/1 -17

det är bara att gå ut i fuktig mark och plocka,vitmossan i sverige passar utmärkt och en är vist lång om du har lyft upp en tuvaa så ser du.bor du i närheten av Ljungbyhed kan jag visa.
Du har nog tittat på fel mossa

10/1 -17

Läst någonstans att i vissa län i Sverige är alla typer av mossor av släktet Sphagnum eller s.k. "vitmossa" fridlyst p.g.a. att den växer så långsamt och tar tid på att återhämta sig. Så läs gärna på vad som gäller i befintligt län innan, och om det är tillåtet så plocka sparsamt.

10/1 -17

Hittade detta på nätet:

https://www.naturvardsverket.se/Document...

Kanske kan vara till hjälp

10/1 -17

Jag som precis har gått på kurs om bland annat mossor, kan berätta att det bara i Sverige finns mer än 40 olika arter av vitmossa! Lite att välja bland, alltså, utifrån behov! Fast som Orchid_Dude skriver: i vissa län är alla sphagnum-arter fridlysta, så kolla först.

Ge ditt svar

Ska efter rekommendation plantera om en Laelia i EpiWeb i plastkruka. Vilka andra orkideer skulle kunna trivas i EpiWeb i plastkruka?

Nyckelord: Laelia, Omplantering, EpiWeb

27/8 -16

Ingen annan som vill svara så då ger jag mig på ett försök. Min personliga åsikt är att flertalet epifyter fungerar i EpiWeb, luftigt och torkar ut lagom snabbt och lär man sig att vattna och gödsla rätt så fungerar det.

27/8 -16

Tack oled!

27/8 -16

27/8 -16

Jag har alla mina orkidéer i epiweb; både kruka och monterat! Jag har Aerangis, Angraecum, Haraella, Bulbophyllum, Dendrobium, Laelia, Cattleya och Phalsenopsis, det e vad jag kan komma på nu! De verkar trivas bra med det, växer och frodas!

27/8 -16

Astro... jag är kanske för okunnig och oerfaren... men rent instinktivt känns Epiweb inte rätt... du kanske kan slå håll på mitt resonemang?

Bark media som exempel kan du byta vid omplantering... du kan också genom att byta hålla stor renlighet om det skulle angripas av svamp eller liknande. Hur är det med Epiweb? Att byta/omplantera går ju knappt om du inte har en skarp kniv och risk att skada rötterna är då stor. Det är dessutom ett fibermaterial och som sådan mera känslig för att svampar ska frodas.
Och hur beter sig plantor med hängande blomställningar? Fastnar inte blommor i Epiweb?

Ta inte det som ifrågasättande eller kritik... men jag skulle vilja förstå fördelar med Epiweb...

27/8 -16

Jag förespråkar varken epiweb eller naturmaterial framför vartannat, det bara råkade bli över en massa epiweb när jag byggde mitt vivarium, och tänkte att jag ska testa att montera allt på det. Jag använder epiweb främst för att det inte bryts ned, när orkisarna väl etablerat sig så vill jag att de ska sitta där. Svamp, alger och liknande har jag inte sett en skymt av, tvärtom så torkar ju materialet upp snabbt så det är inte idealsikt för fuktälskande mikrober. De första plantorna monterade jag i januari och den epiweben är fortfarande som ny. Vid montering så virar jag vitmossa runt rötterna och sen får lite juteväv hålla upp allting. Jag har en Cattleya samt en Dendrobium planterade i krukor med epiweb, de frodas fint och när de behöver en större kruka så lyfter jag bara upp hela paketet med planta rötter och epiweb och sätter allt i en större kruka.

Nackdelen med epiweb som jag ser det är ju att det blir svårare att montera om en väl etablerad planta om den skulle växa sig för stor, man får helt sonika skära bort det mesta av epiweben och sätta plantan på ett nytt stycke eller så sätter man hela paketet på en ny bit epiweb.

27/8 -16

Om jag då förstår det hela rätt, så största fördelen med Epiweb är vid montering i vivarium? Medan i andra arrangemang är det mer av tycke-frågan?

27/8 -16

Nejdå, epiweb fungerar i alla sammanhang

27/8 -16

Jag har epiweb-bakgrund i mitt skåp (med förhoppning om mosstiilväxt, vilket hittills lyser med sin frånvaro). Idag fixade jag i skåpet och flyttade några vägghängda barkmonterade... som tydligen växt takt in i epiweben *behind my eyes"... kändes sådär när jag insåg att jag slitit loss en massa rötter mm från epiweben .

Jag är som ni vet novis i sammanhanget, men jag är inne på Dorras resonemang: svårt att flytta och greja med epiweb! (Jag flyttar och grejar MYCKET i mitt skåp, fast bara på förekommen anledning ).

Ge ditt svar

12/8 -16

Dendrobium keiki

Från Lourah.

Jag har en dendrobium moderplanta som var 2 st från början som slutligen fick 5 skott. Delade den då det började bli lite trångt i krukan, med framgång! En moderplanta till mig och 1 till min kompis och 2 skott i en kruka o 3 i en annan då de hellre delade sig så. Nu har min moderplanta fått en stor keiki och den har i sin tur fått en keiki, en keiki på keikin liksom. Även ett nytt stort skott i krukan och en keiki på en avklippt moderstängel som var klippt vid köp. Min fråga är hur får jag av keikin på den stora levande moderplantan utan att behöva klippa av den? Går det som jag läst innan, att bara bryta av keikin för omplantering?

Nyckelord: Dendrobium, Omplantering, Keiki

12/8 -16

Det är bara att bryta loss keikin. Den verkar ha gott om egna rötter.

12/8 -16

Ja det har den faktiskt! En på gång och flera långa, tack så jättemycket för svar anitta

Ge ditt svar

Är som gjort för omplanteringar.
Några blir man glad utav och andra kanske kan behöva en nödlösning.
Jag pratar om rotsystem och det är otroligt hur olika känsliga olika varianter inom arten Neofinetia falcata kan vara. Några kan dränkas medan andra knappt kan doppas en gång varannan vecka utan att rötan är där.
En av de drabbade var en variegerad sort som kallas 'Yaegoromo 八重衣 ', den hade växt lite knepigt och alla rötter var i olika stadier, några nere i krukan, andra vid kanten och några långt ovanför krukan. Så tyvärr var jag tvungen att dela. Så nu har jag 5st plantor. Får se nu hur detta artar sig.
Jag kan tyvärr inte erbjuda någon bild idag för nu har jag lite annat att pyssla med innan det bär av hemifrån igen:)

Ha en underbar dag allesammans!:)

Nyckelord: Delning, Neofinetia falcata, Omplantering

Ge din åsikt

8/2 -16

D. Nobile råd

Ska omplantera min D. Nobile nu till våren, men hittar inget om de vill stå trångt eller hur de vill ha det. Någon som orkar ge råd????

Nyckelord: omplantering, D. Nobile

8/2 -16

Ja, de vill stå trångt. Plantera inte om förrän hela krukan är full med bulber alternativt att komposten är gammal och nedbruten och ta inte för stor kruka vid omplanteringen. Låt den gärna vara utomhus i halvskugga under tak på sommaren och ge den om möjligt en sval vintervila. Regelbunden duschning gillar den också.
Under "Odling etc" i övre listen här på OP finns mycket att läsa. Hittade det här om Nobilehybrider och kanske du hittar något matnyttigt bland alla inlägg. Lycka till!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

8/2 -16

Är så dum på att hitta saker, ska kolla länken du skicka. Sval vintervila är inga problem. Tror inte komposten är den bästa. Kommer små nya gröna saker ner i, gissar på nya bulber, går det att omplantera ändå?

8/2 -16

Då har du nya skott på gång och är de väldigt små, så skulle jag vänta och plantera om den till sommaren. Då ger du plantan bättre möjligheter för tillväxt.

8/2 -16

Tack "Nenne" då vet jag hur jag ska göra.

8/2 -16

LP: Hur grejar du sval vintervila? Det går jag bet på hela tiden, men det enda 'kvarvarande problemet' är en gigantisk oblommande Cymb.. den får vara kvar eftersom den är så underbar som grön planta, men den har fått lämna sin fönsterkarm åt de som bättre behöver den . Just nu står den på vardagsrumsbordet, som ett ständigt dåligt samvete.

8/2 -16

Xara, det finns nog plats för din Cymb....nästa vinter i pelargonkällaren i VÅS! Vore ett intressant experiment att se om den kan komma med knopp där. Har aldrig haft en Cymbidium, så jag är som "novisen vid spisen", men ändå... Fundera på erbjudandet!

9/2 -16

Absolut, spännande!! Tack för erbjudandet !

9/2 -16

Xara Vintervila är inga problem efter som vi har svin kallt i lägenheten på vintern. Annars hade jag nog oxå haft problem.

Ge ditt svar

Nu skulle här planteras om för sista gången på ett bra tag. Har bestämt för att använda endast sphagnum och skaffat färsk sådan.

Eftersom jag tidigare hade kanelat rötterna och inte sköljt rent så var rötterna torra och lessna. (frågade faktiskt men fick inget svar så jag chansade) Jag spolade och spolade och för att verkligen lösa upp all kanel så fick dom stå i vatten tio minuter. Stort misstag i hastigheten eftersom vattnet här är helt fel och drack säkert i ren panik. Dom fick ligga och torka ett par timmar innan jag sprayde atamon-lösning och lät det torka.

Idag så ser en av de två som är i blom deppig ut och bladen har mjuknat en smula vilket säkert har med vattenbadet att göra. Men skulle jag ha spolat rent efter atamonet också?

I fortsättningen så kommer att dom få källvatten från ICA att dricka, vattnet här är rena mordet på blommorna.

Nyckelord: Kanel, Omplantering, Atamon

31/10 -15

Jag brukar bada rötterna med Atamon om det finns mögel/svamp i krukan men har aldrig spolat "bort" Atamon.

31/10 -15

Jag har orkidéfrön som är smittade av en svamp som är av det slaget att den borde grävas ner på norra sidan av kyrkogårdsmuren, vid midnatt när det är fullmåne, samtidigt som man läser besvärjelser nedtecknade med runskrift och lägger föremål av stål i graven för att förhindra att den går igen.
Vad jag än har försökt med så har svampen överlevt medan fröna har dött.
Nu skall jag testa att blanda Atamon direkt i näringsmediet. Skulle de små orkidéembryona (bara någon tiondels millimeter stora) överleva det kan man nog konstatera att Atamon är tämligen ofarligt för orkidéer.
Fast den j-la svampen lär nog överleva den också i så fall.

1/11 -15

Det var väl det jag trodde också, Atamon är ju ofarligt (utom för syltburkar) för oss medan kanel är giftigt i för stora mängder. Men med tanke på hela den oändliga historien så kändes det bäst att kolla.

Motvalls Gubbe Jag har läst att katolska kyrkan i Polen har börjat erbjuda överkurs till präster i form av exorcist-kurser. Ska jag höra mig för bland klostrets bröder om dom har någon kontakt att dela med sig av? Annars har jag en halvgalen svartrockare och laestadianpredikant ingift i släkten som säkert ställer upp bara för skojs skull. Jag har hört direkt från hästens mun att han faktiskt tillfrågats om att driva ut djävulen ur en BMW 502 -58 med en synnerligen speciell bakgrund. Welcome to the twilightzone.

Har du provat att gå motsols i rummet och skvätta vigvatten lite överallt och i synnerhet i hörnen? Annars kan du öppna fönster och dörrar, strö havssalt direkt innanför, bränna vit salvia och gå runt och jojka konstigheter iklädd din finaste batiktröja.

Men på en allvarligare not, när vi låg på intensiven för nyfödda så hade dom där en sluss med en belysning som tog kål på oönskade basilusker el. likn. Man fick stanna till där en kort stund och sen var saken biff, det var ultrarött eller ultraviolett tror jag, åtminstone såg det ut så vill jag minnas. Men det här var sjutton år sen och mitt minne kan man inte lita på, men det kan kanske vara något att följa upp.

1/11 -15

Varken uv-ljus, Klorin eller böner hjälper mot det här möglet. Det är en verkligt ond livsform. För några år sedan fick jag in något liknande i labbet och tog då den här bilden. Det rör sig alltså inte om en landskapsvy från min hemplanet, som någon mig närstående felaktigt antog, utan visar hur möglet just har angripit och dödat en 4 millimeter stor Cypripediumplanta.

1/11 -15

Fast det var en vacker bild, trots allt .

1/11 -15

Jag fick konstigt mögel i en av mina frösådder som inte liknade vanlig mögel. Såg ut som en öken men sand vallar. Ungefär som det här. Fast över hela medie ytan.

1/11 -15

Spännande Henrik, vad är det du har frösådd? Gärna foto

1/11 -15

Hur som Motvallsaren, ett spännande foto

1/11 -15

Oled, Neofinetia falcata "Mumei Amami/ Kyoukai"x self.

Ge ditt svar

Mögel i komposten på en planta omplanterad enligt konstens alla regler. Märkligt nog den enda planta som står i en vanlig kruka, men med gott om luftutrymme. Alla har plastkruka, men de andra har glasytterkruka, dom står på en bädda av glaskulor och har i övrigt väldigt gott om luft för ventilation. Nu ska jag borra lufthål i alla plastkrukor, såg att någon gjort det, och hoppas undvika mer tjafs. Ska jag kanela igen eller räcker det med spolning och omplantering. Kanske Atamon? Kan det vara nåt knas med komposten? Köpte den och sp. från Peter för ett par veckor sen.

Av någon obegriplig anledning har ett nyförvärv börjat tappa blommor och knoppar, den var helt kry när jag köpte den för två veckor sen. Barken som den är planterad i är för grov och håller för lite fukt så i förrgår pillade jag ut en del av den utan att ta upp den ur krukan och pillade dit Peters kompost istället. Men problemet började flera dagar före det. Jag hade aldrig några problem när jag höll på med orkidéer för 15 år sen, nu går precis allting åt h-e. Tror att det är någon taskig voodoo inblandad. Kastar snart ut allihop och åker till IKEA, jag fick en därifrån för två år sen, den blommade i nio månader. Det är den plantan som totalt deppat ihop nu. Jag har sett plantor som stått i vanlig planteringsjord utan att ta skada men dom här..... F-N så less jag är!

Nyckelord: omplantering, mögel

19/10 -15

Jag har för det mesta fimpat barken. Har i en eller två krukor. Annars bara spaghnum. Bark möglar för lätt här:)

Atamon är bra:)

19/10 -15

Jag har köpt kompost av Peter i säkert 15 år och har aldrig varit med om att den har möglat! Hos mig funkar det med bara sphagnum till plantor i små krukor, men inte i stora t ex till Phallar 12 -14 cm krukor. Det blir för blött och rötterna ruttnar. Har räddat sådana plantor, med urdåliga rötter, genom att plantera dem i bara bark och det har gått bra.
Peter B, jag börjar undra om du håller på för mycket med dina plantor? Förstås gör du det i all välmening, men det kanske stör dem. Själv håller jag mig strikt till vattning en gång/vecka och ger näring varannan vattning året runt. Omplantering vid behov och är plantan omplanterad, så får den vara i fred.

19/10 -15

Tack för svaren.
Nenne, ingen av plantorna står idag i en kruka större än 12 cm, de som jag av nöd var tvungen att beskära hårdast står i ännu mindre med den framtida rottillväxte i tanke. Jag förstår din tanke med mitt pysslande och jag förstår den helt och fullt och håller med dig. Tro mig när jag säger att jag helst skulle slippa det här och bara göra en Ferdinand. Tyvärr så har även det blivit nödvändigt mot mina intentioner och önskemål. Följetongen är lång och började med en jättedålig kombination, Hasselfors Orkidéjord (som är en värdelös produkt) och att jag planterade direkt i glaskrukorna vilket alltid funkade då för 15 år sen. Det blev för blött med röta som följd men tyvärr så är min ekonomi extremt dålig och det var inte förrän nu som jag kunde köpa rätt grejor.

Till dess hade jag först fått klara mig med den rena bark som jag kunde plocka ur från Hasselfors och som höll fukten alldeles för dåligt (8 liter till 1,5 liter) till att börja med. Och när jag väl fick tag på sp. här i Sala att komplettera med så var den torkad vilket tydligen inte alls är lika bra. I samband med det så blev dom flyttade till plastkrukor. Så jag har blivit tvungen att rätta munnen efter matsäcken och hanka mig fram tills nu, flera månader senare, då jag kunde köpa rätt grejor. Men de flesta plantorna verkar ha tagit sig igenom hela pärsen ändå och börjar skjuta nya knoppar. (säger man knoppar om det som är nya grenar på en gammal stängel eller ska man säga grenar?) Men just den här är lite segstartad och behövde inte det här också. (jag skrev om den för någon vecka sen om huruvida jag ska klippa en gammal stängel som stjäl kraft från rotsättningen) Jag tror att jag provar Atamon nu, kanelningen med torkning verkar gå hårt fram och jag är rädd för att det ska bli sista spiken.

Men jag är väldigt misstänksam mot vattnet här, det har tydligen väldigt höga mineralvärden och mycket kalk och det tycker vännerna inte om. Så hur tokigt det än kan låta så ska jag göra ett försök att använda ett källvatten från ICA som jag hittade i ett test på nätet. Alla värden utom ett var lägre än det kranvatten man jämförde med. Och med bara åtta plantor än så länge så kan jag köpa väldigt många flaskor vatten för de pengar som en sån där osmos-grunka kostar. För det är för mig ett märkligt sammanträffande att en pigg och kry planta deppar ihop efter bara mindre än två veckor här. Den plantan har jag inte planterat om, bara pillat med substratet som jag skrev tidigare. Tänk att det ska vara så svårt för mig att skriva kortfattat.

Henrik.L.A.
Tror du att jag kan blanda färsk och torkad sp. om man ska plantera som du föreslår? Jag har lite ren, grov, bark som Peter skickade med, som prov antar jag, ska jag blanda i det? Eller skulle jag kunna göra en blandning med till största delen sp. och sen lite kompost för näring? Sen måste jag säga att jag är lite fundersam på kvaliteten på den sp. som jag köpte av Peter, den innehåller väldigt mycket småbitar och en hel del stänglar utan grönt. Jag har ju aldrig köpt färsk sp. (men jag beställde det i webbshoppen, inte fjolårssp.) så jag har ju å andra sidan ingen erfarenhet att luta mig mot, bara en fundering. Visst är det en tsk Atamon per liter vatten?

19/10 -15

Jag har bara färsk mossa. Den torkade pressade mossan blir alldeles för oluftig. Jag köpte årets mossa av Peter förut i år och den var jättefin:)
Den torkade köpte hag också- och liknar mer en annan moss art än spaghnum. Men det gick bra att blanda med bark.
Ja tror det:) det står på påsen:)

19/10 -15

Nu när du nämt vatten som ett problem kan jag bara säga att, det är ett mycket större problem än vilken slags odlingsmedia du använder. Mitt kranvatten här är från egen brunn med mycket kalk o det har på fullt allvar dödat många brudorkide-hybrider på 2 veckor nu har jag osmos men det var ju inget du ville lägga pengar på, men kan du inte fylla dunkar med vatten på jobbet eller hos någon vän som har bättre vatten? Istället för o köpa dyrt.
Vad du vill odla i är ju mer vad som funkar med ditt inomhusklimat o hur ofta och mycket du vattnar.
Har du kollat vad det är som möglat? Kan ju i värsta fall va en rot, sj har jag bara fått mögel i riktigt gammal nedbruten ja vet inte vad från blomsterhandlare men atamon ä lämpligt när man haft mögel i krukan. Nu vet jag också att många har kanel på alla ställen de kapar nått men sj gillar jag inte att ha det på rötterna det torkar väldigt mycket o kan sen sprida sig till friska rötter som då också torkar om man inte sköljt bort det helt.

19/10 -15

Har inte haft mögel någon gång i bark. Men jag köper aldrig färdiga mixar, dessa är fuktig i påsen och därmed har nedbrytningen redan startat och inne i påsen trivs svamp. Köper kruttorr hardwood bark och förvarar den torrt och luftigt i öppnar till jag ska använda dem. Mixar bark mossa perlit kol LECA och kokos i olika kombinationer beroende på vilken planta jag ska plantera.

19/10 -15

Tack Awa86!
Äntligen någon som är med på tåget, har pratat om det här förut men vi kom liksom ingenstans (åtminstone inte dit jag ville ). Den bästa lösningen som vi kom fram till var naturligtvis osmos, och det är ju så också. Men så länge jag bara har 8 plantor så är det för mig en extrem ekonomisk överkurs att köpa osmos, jag får som sagt väldigt många flaskor vatten för dom pengarna. Men jag kommer att köpa en längre fram, ska bara skaffa fler orkisar först. Det känns som rätt ände att börja i.
Tyvärr hjälper det inte att ta vatten på jobbet, jag bor nämligen bokstavligen på jobbet, jag jobbar som vaktmästare och gästhusvärd i ett kloster utanför Sala och bor på plats. Min egentliga boplats är utanför Gävle där vi har superfint vatten, men dit åker jag kanske varannan månad så det får bli flaskvatten tills vidare. Att vattnet här är tufft här vet jag från att många gäster, i synnerhet förstagångsbesökare, kan bli lite lösa i magen ett par dagar innan magen vant sig. Men vattnet kontrolleras enligt kommunens bestämmelser och är godkänt som dricksvatten, men det betyder ju inte att det är godkänt som dricksvatten för brudarna.

Vad tycker du att jag ska göra nu? Är det bara att gilla läget och se dom små liven gå under eller kan jag göra något? Finns det orkidérehab, tar Betty Ford-kliniken emot blommor?

Kanelen sköljde jag aldrig av från rötterna när jag planterade om dom vad jag trodde var sista gången för ett par veckor sen. Borde ha fattat det, såg ju hur mycket rötterna torkade som du så riktigt säger. Ska jag göra om hela eländet igen?

19/10 -15

Jag använder färdiga barkmixar och köpe-sphagnum. Har inte drabbats av mögel (hittills), däremot alger i mossan. Men det oroar inte mig: har inte upptäckt några negativa konsekvenser på tillväxt eller blomning bara för att det blir lite grönt i krukan emellanåt. Men du verkar ha drabbats av värre bekymmer!! Hoppas att det ordnar sig !

19/10 -15

Peter B kanske Ludisia discolor vore nåt´ för dig! Är planterad i vanlig blomjord, väldigt lättskött och har underbara blad! Den trivs både i sol- och skuggfönster, så inga konstigheter med den!

19/10 -15

Jörgen J - Var kan man köpa hardwood bark?

19/10 -15

Är det någon som vet hur jag ska hantera det här senaste problemet, vattnet?

Blir det till att plantera om en gång till för att bli fri från det som kan samlas i krukan? Får kanske beställa mer sp. och plantera om ytterligare en gång och sen köra flaskvatten så länge jag bor kvar här.

19/10 -15

Så klostret med ljustillverkning? (Tillhör Vadstena kommun o kloster nämt nog lite mer än genomsnittligt i skolorna där eftersom det är en stor del av stadens historia)

Tror du kan behålla median om det inte är allt för illa med möglet, sj spolar jag alltid med kranvatten när det behövs rejäl genomspolning för att få bort salter.

19/10 -15

Ludisa gillar föresten inte kalk... min mamma lyckas bra med porslinsblommor (hoya) som bara får kranvatten, enda jag har kranvatten till är mina röda mangrove, lite udda växt att gilla det vet jag tycker de har vackra rötter + funkar tydligen bra att typ göra bonsai av när de når den storleken mina är inte så gamla men de trivs men de trivs ju i allt... även saltvatten

19/10 -15

Har du fått fram några vattenvärden sedan förra inlägget?
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

19/10 -15

Varför inte samla regnvatten? Jag har också extremt kalkhaltigt vatten i kranen och vattnar samtliga orkidéer och kamelior med regnvatten. Det fungerar utmärkt och är väldigt billigt.

20/10 -15

Gällande alternativ till vattnet har jag sj testat att samla regnvatten i hinkar o sånt fast det gick inte så bra men fåglarna gilla ju o bada o se till att vattnet jag lyckades få in snart vart grönt skulle velat ha vatten tunna men fick inte eftersom pappa vägrar låta mig ha nån för han har sprutat rödfärg sen han börja sommarjobba (han är 3e generation målare min brorsa o nåra kusiner ä 4e jag säljer färg så slipper måla ladugårdar ? ) så att se en tunna på fritiden ä liksom inte vad han vill...

Sila genom ogödslad torv funkar hyffsat men är otroligt bökigt o kändes inte som att det fick bort allt och kändes väldigt osäkert på när torven skulle bytas. Men orkidéerna överlevde allafall med det vattnet även med visst fusk med kranvatten när jag inte orkade böka med torven.

Sen skaffa jag saltvattensakvarium o då vart det en osmos på 300L/dygn men det är ju under ideala förhållanden så fick la ca 50L dygn med den så va lite för liten för mig (kan ju inte gå o vakta den jämt), när den osmosen la av (man måste byta delar! O när membranet väl är slut är det ofta lika dyrt som en helt ny osmos, därför de flesta inte vill tillverka vatten åt andra) så vart det en på nästan 700L/dygn med boosterpump (får nog 300L om jag körde den fullt ut ett dygn tror jag men brukar bara köra 80L i taget) så nu är det mycket bättre här, men det vore ju totalt overkill för de flesta här.

Tycker du ska köra på det köpta vattnet tills du hittar nått bättre alternativ vet inte om du t.ex kan få med dig vatten från Gävle (beror ju på hur du reser, är ju svårt att släpa med sig på t.ex tåget) eller om nån du känner i närheten av klostret som du kan få hämta vatten hoss, någon kanske har en regnvatten tunna du kan få ta ur om du bara frågar (kan ju va lite svårt när det börjar frysa om du inte kan förvara en del till vintern).

Det är träligt när vattnet är som det är där man råkar bo, inne på mitt jobb har jag en ludisa som stortrivs med det kranvattnet, har en här hemma som köptes samtidigt den trivs inte alls lika bra vet inte om det är näringen jag inte får till rätt mängd på eller om den tagit för stor skada från innan jag hade osmos eller inte trivs med att bindas upp (långranglig sort ser mer ut att passa i ampel egentligen)

En lite tråkig sak är att när orkidéer får kalk överdos kan en del ha svårt att återhämta sig även när man hittar nått bättre alternativ, det är inte ditt fel om någon dör du har uppenbarligen gjort mer än de flesta för dina orkidéer

20/10 -15

Jag samlar regnvatten, har gjort det i 3 år nu, funkar kanon även i Norrbotten, har vatten inne i garaget i petflaskor och en stor vattentunna ute, när det börjar bli kallt tar jag in antalet petflaskor i huset ett dygn innan vattning så det inte är så kallt och min stora tunna har jag inne i garaget, mörkt och svalt, när det regnar vintertid (ja numera gör det även här) så har jag en 40 liters hink ute och får på så sätt in vatten så det räcker hela vintern, mina grannar anser nog att jag är galen men det är ju deras problem

20/10 -15

Odling i ren vitmossa kan vara värt att prova. Vitmossa av god kvalitet har anticeptiska egenskaper och möglar i princip aldrig, den håller rotsystemet friskt och har lång hållbarhet.
Kanel bör inte användas i krukan utan endast på blad och snittytor.

20/10 -15

Gör nästan som elcatania. Har en stor tunna och samlar regnvatten och när det börjar bli noll-gradigt ute fyller jag på 4-5 liters dunkar (spolarvätska, från jobbet tar jag tomma maskindiskmedeldunkar etc) och förvarar dunkarna i en friggebod. Några dagar innan vattningen tar jag in en dunk för att tina.

20/10 -15

Jag blir så glad att så många fortfarande vill engagera sig i alla mina frågor!
Awa86 Vi har egen ljustillverkning, så långt är det rätt, men klostret i Vadstena är Birgittasystrar. Det här klostret är ett manligt Benedictinerkloster. Tack för att någon håller med mig om flaskvatten.
Marie S Jag bestämde mig redan i början av mitt "återfall" inte använda regnvatten av samma skäl som Awa86 skriver, fåglar som förorenar samt i mitt fall hängrännor som inte är ordentligt städade sen Gustav III dagar och drar med sig "biologiskt avfall" och allt möjligt.
dick Jag har faktiskt glömt att forska vidare i det där. Men (känsliga läsare varnas) eftersom det ingår i mina arbetsuppgifter att städa fyra toaletter som används av gäster två gånger i veckan så ser jag spår av nya gäster som vittnar om deras magars reaktion på vattnets sammansättning. Själv använder jag bara det vattnet för att borsta tänderna, för drickande använder jag bubbelvatten. Jag ska försöka få fram siffrorna så att du som begriper dig på sånt där kan hjälpa mig. Och som sagt, även om det är ok för oss så verkar det inte vara ok för brudarna, vi ska vara försiktiga med vad vi stoppar i oss så det gäller väl även dom och deras välmående.
elcatania Men snälla du! Det är väl klart som korvspad att det funkar bättre i Norrbotten, allt är bättre där. Synd bara att resten av landet är så ocentralt placerat i förhållande till Malmfälten i mitt fall. Släkten är spårad tillbaka till början av 1500-talet så vi kan ju vara släkt du och jag, typ 23-männingar. Men jag har faktiskt funderat på att använda snö när den finns tillhanda, mycket renare än så blir det ju inte. Tyvärr är det normala nedfallet i Sala väldigt blygsamt i förhållande till rätt del av landet.

Men vad gäller det aktuella/senaste så har jag nu tagit ett beslut, jag kommer att göra som Henrik.L.A. och Lassse föreslår och gå över till bara sp. och jag kommer att följa Awa86 råd och använda flaskvatten om jag inte kan fixa rent regnvatten eller snö utan gula fläckar. Så med den halva påse jag har kvar nu så planterar jag om den aktuella och de som är på väg mot blomning och skaffar omgående mer av årets färska sp. Det här få bli sista gången jag stör dom, dör dom så åker jag till IKEA, det som skulle bli någonting roligt och stimulerande har bara blivit det motsatta så vi får väl se om jag åker till Västerås eller inte.

En fråga till, om en planta börjar skjuta nytt på en gammal stängel, vad kallar vi det då? Knoppar är det ju inte, grenar känns heller inte helt rätt men är det så vi säger i alla fall?

20/10 -15

Menade att jag bor i Vadstena ☺ inte att klostret du arbetar/bor på skulle tillhöra Birgittasystrarna, borde fått in ett jag i den meningen 😉 när man går i grundskolan ska man ju lära sig lite stadshistoria o det blir ju efter ett tag lite surt o skriva om heliga Birgitta, Gustav Vasa, Mårten Skinnare eller mentalsjukhus då hittar lärarna på lite andra uppgifter som typ "vilka andra kloster finns det i Sverige"...

Man brukar väll bara säga att en sån planta förgrenar sin stängel o kommer få nya knoppar o blomma igen tror inte det finns nåt ord för det.

Ge ditt svar

Hej, nu kommer jag med ytterligare några "dumma" frågor, för sådana kan det ju inte finnas för många av...

Jag fick hem några reaplantor från Orchidéhuset för några dagar sedan. Smart att köpa några billigare plantor att "öva" på, tänkte jag, för man vet ju aldrig vad som kan hända...

Det är ett par överblommade paphar och en Psychopsis papilio. När den första förtjusningen hade lagt sig började förstås frågorna hopa sig. Jag har ett rätt bra hum om hur de olika sorterna sköts överlag (jag var en rätt idog orkidésamlare som barn...), och det gäller väl att prova sig fram. Däremot har jag inga rutiner för nybeställningar. Vad gör ni när ni får hem en ny planta? Vilka "hälsotecken" bör jag kolla efter? Brukar ni plantera om överblommade nykomlingar så snart som möjligt för att kolla rötterna o.d.? Annat jag behöver tänka på?

Det var nog det jag funderade över för tillfället...

Nyckelord: Paphiopedilum, Omplantering

3/9 -15

Du ska självklart ta kontakt med Peter (Orchidéhuset), om du har funderingar/frågor om plantor du har köpt av honom.

3/9 -15

Jag brukar plantera om alla nyinköpta plantor, dels för att jag då får det substrat jag vet fungerar hos mig, dels får jag en inblick på hur rötterna ser ut och ibland kan man även finna oönskade hyresgäster som måste avhysas etc. Jag tycker det är en bra vana att ha + att du då har koll på när nykomlingarna faktiskt har planterats om (svårt att veta hur länge de stått i samma substrat trots allt).

Jag har även noterat att plantorna ofta är överplanterade enligt mig (oavsett vilken handlare de kommer ifrån), står de i så stora krukor hemma hos mig, så kommer de få rotröta, jag känner mig och mina vattningsvanor.

3/9 -15

Ja det är klart, men allmänna frågor känns bättre att ställa här. Frågan om den specifika plantan slank med av bara farten... Tog bort den och ber om ursäkt ifall den uppfattades som olämplig.

3/9 -15

Tack Mutanten, då tänkte jag rätt!

3/9 -15


Jag har råkat ut för Paphar med ett helruttet/inget rotsystem när jag fått hem dem, så därför började jag med detta för att vara på den säkra sidan.

3/9 -15

Dirfa, jag var för kort i min kommentar och du behöver inte be om ursäkt! Om jag säger så här istället: Peter känner sina plantor så väl, och jag vet att han vill att vi kunder hör av oss, om det är något vi undrar över!

4/9 -15

Ingen fara! Tänkte bara att det kanske var dumt att ställa frågor som skulle kunna uppfattas som kritik, men så var det ju naturligtvis inte menat Nåväl, jag skickade bilden till honom och fick svar direkt. Han tyckte den såg ok ut men att jag ändå ska hålla ett extra öga på den.

4/9 -15

4/9 -15

Jag planterar om alla nyförvärv utom de som eventuellt blommar: då får de blomma klart först. Jag använder ordentligt med Fruktträd Effekt i förebyggande syfte på alla plantor, oavsett om jag ser något skumt eller inte. Sedan har jag ett litet karantänområde och håller extra koll de första veckorna, fast jag slarvar när det gäller skåpplantorna... (inte med kollen utan med karantänen!).

4/9 -15

Jag brukar också omplantera vid nyinköp (väntar till överblommad) men gör en bedömning om det kan vänta tills att plantan har acklimatiserad sig.

Ge ditt svar

Nyplockad vitmossa, Sphagnum.

Nyckelord: omplantering, sphagnum, vitmossa

2/9 -15

Jag tror bestämt att mitt dåliga samvete fått ett namn i form av Lassse. Jag ska inte visa detta inlägg för de stackars orkidéer som vill bli omplanterade här i lägenheten.

2/9 -15

Trevligt höstpyssel!

2/9 -15

Åhh måste vara orkis porr det där Lassse

2/9 -15

Du har verkligen tur med dig när du plockar mossa. En annan får plocka bort en tredjedel eller mer...

Ge ditt svar

30/8 -15

Sphagnum

Spelar det någon roll om man använder färsk eller torkad sphagnum som "kjol" runt rötterna när man planterar om?

Nyckelord: omplantering, sphagnum

30/8 -15

Färsk är alltid bäst , men har man ingen så går det nog bra med torkad med

30/8 -15

Håller med obovata Har provat torkad en gång, men jag tycker den är för kompakt! Kan kanske duga att blanda i komposten, men inte linda runt rötterna.

Ge ditt svar