Rutiner vid nyköp

3/9 -15

Hej, nu kommer jag med ytterligare några "dumma" frågor, för sådana kan det ju inte finnas för många av...

Jag fick hem några reaplantor från Orchidéhuset för några dagar sedan. Smart att köpa några billigare plantor att "öva" på, tänkte jag, för man vet ju aldrig vad som kan hända...

Det är ett par överblommade paphar och en Psychopsis papilio. När den första förtjusningen hade lagt sig började förstås frågorna hopa sig. Jag har ett rätt bra hum om hur de olika sorterna sköts överlag (jag var en rätt idog orkidésamlare som barn...), och det gäller väl att prova sig fram. Däremot har jag inga rutiner för nybeställningar. Vad gör ni när ni får hem en ny planta? Vilka "hälsotecken" bör jag kolla efter? Brukar ni plantera om överblommade nykomlingar så snart som möjligt för att kolla rötterna o.d.? Annat jag behöver tänka på?

Det var nog det jag funderade över för tillfället...

Nyckelord: Omplantering, Paphiopedilum

3/9 -15

Du ska självklart ta kontakt med Peter (Orchidéhuset), om du har funderingar/frågor om plantor du har köpt av honom.

3/9 -15

Jag brukar plantera om alla nyinköpta plantor, dels för att jag då får det substrat jag vet fungerar hos mig, dels får jag en inblick på hur rötterna ser ut och ibland kan man även finna oönskade hyresgäster som måste avhysas etc. Jag tycker det är en bra vana att ha + att du då har koll på när nykomlingarna faktiskt har planterats om (svårt att veta hur länge de stått i samma substrat trots allt).

Jag har även noterat att plantorna ofta är överplanterade enligt mig (oavsett vilken handlare de kommer ifrån), står de i så stora krukor hemma hos mig, så kommer de få rotröta, jag känner mig och mina vattningsvanor.

3/9 -15

Ja det är klart, men allmänna frågor känns bättre att ställa här. Frågan om den specifika plantan slank med av bara farten... Tog bort den och ber om ursäkt ifall den uppfattades som olämplig.

3/9 -15

Tack Mutanten, då tänkte jag rätt!

3/9 -15


Jag har råkat ut för Paphar med ett helruttet/inget rotsystem när jag fått hem dem, så därför började jag med detta för att vara på den säkra sidan.

3/9 -15

Dirfa, jag var för kort i min kommentar och du behöver inte be om ursäkt! Om jag säger så här istället: Peter känner sina plantor så väl, och jag vet att han vill att vi kunder hör av oss, om det är något vi undrar över!

4/9 -15

Ingen fara! Tänkte bara att det kanske var dumt att ställa frågor som skulle kunna uppfattas som kritik, men så var det ju naturligtvis inte menat Nåväl, jag skickade bilden till honom och fick svar direkt. Han tyckte den såg ok ut men att jag ändå ska hålla ett extra öga på den.

4/9 -15

4/9 -15

Jag planterar om alla nyförvärv utom de som eventuellt blommar: då får de blomma klart först. Jag använder ordentligt med Fruktträd Effekt i förebyggande syfte på alla plantor, oavsett om jag ser något skumt eller inte. Sedan har jag ett litet karantänområde och håller extra koll de första veckorna, fast jag slarvar när det gäller skåpplantorna... (inte med kollen utan med karantänen!).

4/9 -15

Jag brukar också omplantera vid nyinköp (väntar till överblommad) men gör en bedömning om det kan vänta tills att plantan har acklimatiserad sig.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Dirfa:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.