Skriv början av artikeln om D. Nobile

Nyckelord: D. Nobile

Inlägg med D. Nobile som nyckelord.

16/8 -16

Vintervila

Hur vet jag när/om min D. Nobile vill vintervila? Verkar som den slutat växa. Står på balkongen (inglasad) än. När ska jag ta in den? Hur gör jag nu?

Nyckelord: vintervila, D. Nobile

Än ska den inte vintervila, men en undran är om den har fått någon temperaturskillnad dag/natt och fuktiga nätter på din inglasade balkong. Det är sånt´ de gillar och alla mina plantor, som är på balkongsommarkollot utan inglasning, kommer att vara ute minst en månad till, kanske längre beroende på temperaturen. Nattetid + 8 är gränsen för de flesta plantor.

16/8 -16

Temperaturskillnad bör den väl fått? Men varför har den slutat växa?

Kan den ha vuxit färdigt för i år?
http://orkidesallskapet.se/wp-content/up...

16/8 -16

Så kan det va. Om den har det, vad händer då nu?

16/8 -16

Tålamod händer nu

16/8 -16

Var köper man sånt?

16/8 -16

Slut jag har köpt upp allt och säljer inte.

16/8 -16

Det här med "vintervila" har jag funderat på en hel del. Själv har jag Dendrobium som har vila nu tex D.pendulum, D.parishi och D.victoria alltså helt fel tid än vad man kan läsa om i skötselråd. Men jag kan inte se något fel på dessa plantor. Har haft de så pass länge att jag kan se cykler över året hur de beter sig och då stämmer det däremot in på skötselråd som rekommenderas, dock kraftigt förskjutet i tiden. Beror helt säkert på sin odlares misskötsel...men de verkar gilla mina metoder och ger bra tillväxt och fina blommor så det får duga helt enkelt.

17/8 -16

Oled vad taskigt.
-Chrille- Hur vet jag då när den vill vila?

17/8 -16

Jag vet tyvärr inte när din D.nobile vill vila men jag ser på mina Dendrobium som vilar att de upphör att växta, de nya bulberna blir en aning längre än de tidigare och sedan efter en tid faller bladen av. Vad jag ville med min tidigare kommentar var att man inte kan lita blint på rekommendationerna för vila och när på året de infaller. Jag tror att man kan vända och vrida och manipulera orkideernas cykler bäst man vill beroende på förutsättningarna man ger de.

17/8 -16

Så när de slutat växa vill de vila? Min har slutat växa, men de nya bulberna är kortare än de andra.

17/8 -16

Jag har mina orkideer utomhus på sommaren och eftersom jag inte kan ge de en distinkt skillnad mellan dag och natt-temperatur under vinterhalvåret inomhus så ger utomhusvistelsen under sommar faktiskt betydligt lägre medeltemperatur. Kanske därför mina plantor flippar ur och bestämmer sig för att vila?

17/8 -16

Min står på inglasad balkong. Men min fråga, när de slutat växa, vill de vila då?

17/8 -16

Förutsatt att den är bra skött, varken över eller undervattnad, har fått lämplig dos gödning, ljus och temp så är mitt amatörmässiga råda att fortsätta odla den som du gjort ett par veckor till för att verkligen se att den har slutat växa och att inget händer. Ändra förutsättningarna annars och håll koll på vad som händer. Så hade jag gjort om plantan var min. Någon annan med bättre erfarenhet får gärna flika in.

17/8 -16

Då gör jag som du säger, för så tänkte jag själv med. Det är ju min första D. Nobile så.

LP, hittade skötselråd för Nobilehybrider på Orchidéhusets hemsida. Kanske något för dig att läsa! Är fortfarande lite fundersam om din inglasade balkong är så bra för orkidéer. Måste väl bli väldigt varmt där och stillastående luft, eller??
http://www.orchidehuset.se/index.php/den...

17/8 -16

Naturligtvis tar jag in den då det är som varmast. Tack för länken.

Ge ditt svar

8/2 -16

D. Nobile råd

Ska omplantera min D. Nobile nu till våren, men hittar inget om de vill stå trångt eller hur de vill ha det. Någon som orkar ge råd????

Nyckelord: D. Nobile, omplantering

Ja, de vill stå trångt. Plantera inte om förrän hela krukan är full med bulber alternativt att komposten är gammal och nedbruten och ta inte för stor kruka vid omplanteringen. Låt den gärna vara utomhus i halvskugga under tak på sommaren och ge den om möjligt en sval vintervila. Regelbunden duschning gillar den också.
Under "Odling etc" i övre listen här på OP finns mycket att läsa. Hittade det här om Nobilehybrider och kanske du hittar något matnyttigt bland alla inlägg. Lycka till!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

8/2 -16

Är så dum på att hitta saker, ska kolla länken du skicka. Sval vintervila är inga problem. Tror inte komposten är den bästa. Kommer små nya gröna saker ner i, gissar på nya bulber, går det att omplantera ändå?

Då har du nya skott på gång och är de väldigt små, så skulle jag vänta och plantera om den till sommaren. Då ger du plantan bättre möjligheter för tillväxt.

8/2 -16

Tack "Nenne" då vet jag hur jag ska göra.

8/2 -16

LP: Hur grejar du sval vintervila? Det går jag bet på hela tiden, men det enda 'kvarvarande problemet' är en gigantisk oblommande Cymb.. den får vara kvar eftersom den är så underbar som grön planta, men den har fått lämna sin fönsterkarm åt de som bättre behöver den . Just nu står den på vardagsrumsbordet, som ett ständigt dåligt samvete.

Xara, det finns nog plats för din Cymb....nästa vinter i pelargonkällaren i VÅS! Vore ett intressant experiment att se om den kan komma med knopp där. Har aldrig haft en Cymbidium, så jag är som "novisen vid spisen", men ändå... Fundera på erbjudandet!

9/2 -16

Absolut, spännande!! Tack för erbjudandet !

9/2 -16

Xara Vintervila är inga problem efter som vi har svin kallt i lägenheten på vintern. Annars hade jag nog oxå haft problem.

Ge ditt svar

26/8 -15

När vintervila?

Undrar bara när D. Nobile har sin vintervila? Det är en hybrid.

Nyckelord: vintervila, D. Nobile

Från sen höst till vår vill den ha det svalare, bara lite vatten och minimalt med näring. Jag har flera orkidéer bl a en Nobile hybrid, som får vintervila i en sval källare med mycket ljus, där jag förvarar mina pelargoner under vintern. Sen när våren kommer tar jag upp dem och då blir det full vattning och på med näring igen, för då ska de växa till sig!
Alla har inte tillgång till en sval ljus källare och då får man tänka ut en annan lösning utifrån hur de vill ha det. Lycka till med din Nobile!

26/8 -15

Tack för snabbt svar. Så från oktober till april?? kan det bli lagom då?

Oktober till mars är nog lite mer lagom!

27/8 -15

Tack för svar.

Visar en bild på min Dendrobium Nobile Akatsuki, som snart slår ut! Den har vintervilat i den ljusa svala källaren och nu är den med på balkongkollot. Glömde skriva att de trivs jättebra utomhus på sommaren och då i halvskugga.

28/8 -15

Tror inte de trivs på inglasad balkong. Men tack för tipset.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.