Råd / Omplantering /

Nyckelord: omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

Inlägg med omplantering som nyckelord.

Stanhopea marizana, den kom ifrån O.-huset förra veckan som jag skrev då & eftersom den satt i en vanlig kruka utan ngr möjligheter att skicka ut ngr stänglar genom botten så beställde jag fler Stanhopea-korgar av Dusk i Epiweb, när jag ändå skulle beställa Synthic som jag gått & väntat på skulle bli tillgängligt. Som ni ser så fanns där en enda fin aktiv rotspets, det flesta andra var trasiga. På bilden har jag trimmat bort det trasigaste jag hittade och hoppas att den kommer ta sig, jag såg inte mkt till tillväxtzoner heller men Stanhopea kan överaska en med sådant har jag märkt så jag ger inte upp hoppet ännu.
Det ska bli spännande att se om Synthic håller vatten längre än Hygrolon, utan att vara i kontakt med vatten konstant då.
/Mvh, I

Nyckelord: O.-huset, omplantering, Stanhopea marizana, Epiweb, Dusk, Synthic

15/1 -15

Jag tyckte att synthic håller mycket vatten, men det torkar rätt fort. Och om man låter det torka så är det ganska svårt/jobbigt att liksom få det att suga vatten igen utan att gnugga igång materialet. Men annars tror jag det är bra. Min Neofinetia som jag lindat med synthic skuter rötter som en galning och jag ser att plantan "over all" ser finare ut:)

15/1 -15

Bra att du sa det där om att det är svårt att få igång om det torkat ut...det är ju samma med disktrasor & det här är ju microifber så det är ju logiskt! ...men lätt att glömma bort! Jag borde ha provat att göra som med vitmossa innan jag planterade första plantan - det vill säga krama ur den efter att ha blött upp den, för att få en uppfattning om hur den beter sig... Det är spännande med nya material!! Jag gillar speciellt det där med skjuter rötter som en galning jag ska försöka rädda min Phal mannii var. flava.... Tack Henrik!

15/1 -15

Jag kan göra en liten bildserie för att visa hur jag gjort!:) tillbax om några minuter:)

Ja... som en mikrofiber disktrasa fast värre om det blir torrt. Första gången jag skulle spola lite vatten på den så stod jag en bra stund innan jag fick nog och stoppade ner den i en skål med vatten och klämde lite. Då gick det ganska bra:) så nu kör jag bara vatten bad för den:)

15/1 -15

Jag har en liten blå plast tub far att ge lite luft inuti konstruktioner, den lindar jag en synthic runt och stoppar in mellan rötterna.
Sedan lindar jag liksom som man gör med lång mossa. Den verkar stormtrivas som sagt:)

15/1 -15

Det som jag är mest fascinerad utav är att jag numera håller den dyngsur hela tiden. Men rötterna visar inga tecken på att misstrivas eller ruttna. Vissa av dom ser tillochmed bättre ut än när jag hade den i mossa.

15/1 -15

Snygg bildserie! Det är väl det som är tanken med det har jag fått känslan av, att precis som med Hygrolon så gör det inget att den är blöt eftersom det ändå blir luft i strukturen. Låter besvärligt om man inte kan spola den blöt igen dock. Jag har kört den löst till Stanhopeorna i korgarna, men jag planterade om en Oecoclades nyss som jag haft i Hygrolon ett tag, men plantan trillar bara ur så därför ville jag ha den i Synthic istället och den plantan har jag tryckt ner Synthic runt i kring.
Jag har provat att krama ur den nu & det är ju motstånd när man gör det så att säga, inte som med vitmossa, så jag tror det är det som gör att den blir luftig för när man släpper greppet så är den fortfarande blöt. Ska bli kul att se hur fort urkramad Synthic torkar! Jag prövade att vänta till en urkramad sträng torkade, men det gjorde den inte så att säga så jag hoppade över det momentet! hehe

15/1 -15

Ja, hygrolonet är nästan för slätt för att ha som substrat, så allt ramlar ju ur krukorna så lätt.
På det sättet är synthic bättre, eftersom det har en annan yta liksom. Och lite tyngre:)

Båda har liksom sina för och nackdelar.

16/1 -15

Tack för bildserien Henrik.L.A! Det ska bli jättespännande att testa. Jag har ett par Maxillarior som står i mossa som verkligen sjunger på sista versen och jag har gruvat mig väldeligt för bytet. Men nu kan jag förhoppningsvis testa det nya substratet på en av dem.

16/1 -15

Jag tror du kommer ha stor nytta av det!:) lycka till!:)

17/1 -15

Planta 1, detta inlägg. Från Isis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

En uppdatering den här första plantan som jag visar på bild är fortfarande blöt. Jag planterade vidare och provade att krama ur när jag satte andra Stanhopeor; 1, samma typ av korg, samma storlek på korg, men kraftigare modell på planta, liknande rotsystem - ngt större kanske - den känns nu efter 2 dgr torr på Synthic men rötterna är fortfarande våta när man petar lätt på det/den. 2, Stanhopea graveolens med massor av bulber, skott i tillväxt & massivt rotsystem - har växt i en 15 cm Epiweb-korg (samma storlek jag planterade övriga i nu) där jag satte Hygrolon runt insidian på korgen, en bit upp längs Epiweb-väggen & en bit in under plantan över botten så att säga. Jag upptäckte ett skott precis i väggkanten så jag planterade om den i nästa storlek på korg som är 22 cm i diameter. Här var Synthic yt-torr utanför Hygrolon ringen, men fortfarande fuktig i mitten av korgen, högst upp, rötterna upptill var torra men om jag klämmer på Hygrolonväven så är den fuktig inuti. Det är lite svårt att jämföra med den plantan för den har oxå stått på hylllan ovanför fläkten så det är mer luftrörelse där en hos planta 1 på samma hyllplan fast i andra änden.

17/1 -15

Isis: Upplever du att den är för blöt för länge? Är otroligt nyfiken eftersom jag tänkte ersätta sphagnum med Synthic när jag planterar om Phraggarna sedan.

17/1 -15

Mutanten jag har precis börjat så jag tänker inte uttala mig om det! Än så länge observerar jag bara. Jag tror inte att det spelar roll om det är blött eftersom det är luftiga material. Jag har sedan flera år en Cattleya lundii på en sådan där plaststen med vattenreservoar i som Dusk säljer som Hygrolon Elements, planterad på Hygrolon & där har denna rackarns roliga planta alltså kört rötterna rakt igenom Hygrolon väven och inte nog med det, de har slingrat sig runt veken rätt ner i vattenreservoaren!
Vad jag vill komma fram till med undersökningen är ffa hur ofta jag behöver vattna.

17/1 -15

Isis: Låter prefekt att den är så luftig tycker jag. Mycket bra kandidat till Phraggsubstratsingridiens.

17/1 -15

Mina Phraggar är inte i så akut omplanteringsbehov just nu så de får vänta ett tag till, men jag kommer nog till dem med!

Ge din åsikt

Hej!

Jag köpte i somras en orkidé på impuls och utan några som helst aningar om hur man sköter dem. Är rätt säker på att det är en phalaenopsis, men har inte kvar lappen.
Jag har sen dess läst på en del om hur jag ska sköta den (vattnar med destillerat vatten från torktumlaren, varannan vecka med ispäd orkidénäring, låter dem droppa av innan jag sätter tillbaka dem i dekorationskrukan, mild sol et.c) men är lite osäker angående omplantering.

Då jag köpte den stod den i full blom. Den fortsatte blomma i nästan 2 månader, och tappade sedan bladen. När stänglarna gulnade skar jag av dem ovanför högsta gröna skott med en steriliserad rakkniv och väntade med hopp om att den skulle blomma igen. Den satte ett nytt blad som växte så att det nästan syntes dag till dag. Sen var plötsligt två skott tydligt växande, och nu kommer ett till längre ned på den yngre stängeln. De är fortfarande små, det längsta kanske är 7-8 mm, men de är helt klart på väg.

Nu funderar jag på om jag borde plantera om den? Barken den står i har multnat i botten ganska rejält, och vad jag hört så kan det vara skadligt för rötterna. Lägg till det att vissa av rötterna är bleka, nästan vita i nyansen, trots att resten är gröna. Är det en sjukdom eller är det ofarligt? De verkar inte torkade, så är det något annat?

Hur ska jag göra? Kommer jag att skada växten om jag planterar om nu? Beror de vitnade områdena på att barken blivit mylla eller är det något annat som inte har med det att göra?

Jag kan lägga upp bilder på den om det hjälper. Kameran hade slut på batteri och laddas just nu, så jag valde att skriva inlägget för den tar lite tid på sig.

Förväntade mig inte att jag skulle bli så engagerad i att hålla den vid liv, men att se efter den är rätt trevligt, och att upptäcka att den satt nya skott var roligt.

Jag är tacksam för all hjälp jag kan få.
Jag ursäktar också för den långa text. Det var svårt att få med allt jag observerat kortfattigt.

Tack på förhand

Nyckelord: två stänglar, phalaenopsis, växande skott, gammal jord, vita rötter, omplantering

Det är lättare att ge råd, om du lägger ut en bild på plantan, när kameran är laddad.

27/12 -14

Håller med Nenne om att råd blir lättare med bildunderlag . Blir nervös av det där med torktumlarvatten, bara: maken till giftblandning skulle jag inte utsätta någon så väl ompysslad som din impulsorkis för !

27/12 -14

Oavsett vilken orkidé det är (låter som en Phalaenopsis) så skulle jag plantera om den om substratet är förmultnat i botten på krukan. Tror inte någon orkis uppskattar att stå i förmultnad bark.

Håller med övriga om att bilder hjälper väldigt mycket.

Rötterna kan vara bleka inte fått något/tillräckligt med ljus. Phalaenopsis kan ju bilda klorofyll med rötterna och inte bara bladen. Så länge rötterna är fasta är det dock ingen fara.

Xara, läs här om att kondensvattnet från torktumlare = destillerat vatten oavsett sköljmedel eller inte! Svårt att tro!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

27/12 -14

Ojojoj, kunde inte undgå att notera att dessa glada torktumlartillrop hade väldigt många år på nacken... inte nog med att JA jag använder tvättmedel mm till tvätten, dessutom köper jag även icke-ekologiskt-producerat textilmaterial... och med en bakgrund som kemist, är min fördomsfulla tilltro till internationellt producerat omögelspors-, ofarligtfärgat,-giftfritt textilmaterial... precis noll. Sätter dock (hård)tvättade kläder på barnen (vad ska man göra, liksom?!), men orkisarna får hålla till godo med avslaget kranvatten.. ja, jag vet, ett vaddetnuheterfilter så fort jag kommer så långt!

Det är inte länge sedan det har varit prat här på OP om torktumlarvatten, men jag hittade inte det inlägget! Är väl gömt i något annat vattenprat, t ex om Osmosfilter och det är väl det du tänker på!

27/12 -14

Xara: Osmosfilter gissar jag att du är ute efter. Dusk säljer dem och även Energishop. Fantastisk lösning för oss som inte kan samla regnvatten.

Har du bra kranvatten, så klarar sig orkisarna på det också och då är det bara onödigt att köpa ett osmosfilter. Vet du vad du har för vattenkvalitet? Och nu känner jag att jag kapade tråden. Ber om ursäkt för det GuldGrodan!

Nenne: Du hann före mig!

Mutanten, vi kan väl prata vatten och filter medan vi väntar på GuldGrodans bild på plantan!

28/12 -14

Ingen bild än! När väl kameran laddat sig så hade mörkret fallit rejält, så jag väntar på dagsljuset imorgon för att knäppa kort för jag vet av erfarenhet att kameran gör dåligt ifrån sig i ringa belysning.

Angående vatten från torktumlaren så är det ju precis som regnvatten, dvs rent bortsett från eventuella partiklar i luften/behållaren man har dem i. Borde ju vara det i alla fall, iom att båda kondenseras fram.
Om sedan mina händer är rena när jag tar i växtstackaren, det är en annan sak. Skulle snarare vara orolig att jag drar med mig rent tvättmedel på fingertopparna, men jag försöker att alltid tvätta händerna innan jag jobbar med dem, så nån jättetillsats är det nog inte.

Rotade till och med fram en sprayflaska som garanterat inte haft någon fönsterputs i sig nånsin, för jag litade inte på att bara skölja den.
Regnvatten finns det möjlighet att samla in, men nu på vintern är det ju svårare.

Är rätt säker på att vattnet är som grus på tappkran

Håller med Nenne. Oroa er inte för att springa iväg med tråden. Så länge det löser sig med frågorna i slutet så är det ingen fara.

Angående rötterna; de är vita bara på vissa ställen, vilket ju känns lite underligt. Om det var klorofyllbrist, kan det slå mot specifika delar av roten, eller bleknar alltihop vanligtvis?

Bilder kommer imorgon, så då blir det lättare att bedöma.

Ha det bra tills dess!

28/12 -14

Mäter man med ledningstal mängden saltar i kondensvatten så ligger det runt 30 vilket absolut inte är lämpligt att vattna med. Likaledes med regnvatten. Man måste tillföre bl.a salter så att ledningstal höjs. Alltså måste man ha en sådan mätare. Till de orkidé jag håller på med i skåpet vill jag ha ca 125. Jag kan göra på 2 sätt: antingen tillföra gödning till kondensvatten eller blanda vanligt kranvatten (ledningstal 250) med kondensvatten (ledningstal runt 30). 50-50 ger ett ledningstal på sådär 130. Vad jag vill säga är att om man håller på med regnvatten eller kondensvatten måsta man ha koll på ledningstalet.

28/12 -14

Jag vattnar med regnvatten, har inte koll på ledningstal el. dyl. för jag fattar noll om såna saker Använder orkidénäring varannan vattning + magnesiumsulfat.

28/12 -14

Då kan det vara så att det regnvatten du använder kommer från ett tak? vilket höjer ledningstalet eller så är det saltavlagringer i komposten som reglera. Men huvudsaken är att det fungera. Men hur som är det inte Rocket Sience att mäta ledningstalet, man köper en manik och så är det klart Man kan undra varför jag skriver om detta med vatten och ledningstal men faktum är att just vattenkvalitet eller bristen på, är en av (finns fler orsaker) de största orsaker till att orkidé dör. Sedan det som är superintressant är att om man har lågt ledningstal kan man tillföra mer näring vilket så klart gynnar.

GuldGrodan, var är din bild på plantan du ville fråga om?

28/12 -14

GuldGrodan: Bra fråga angående rötterna. Jag tror fortfarande att det viktigaste är att de är fasta. Det låter inte helt omöjligt att rötterna kan skapa mer eller mindre klorofyll på vissa ställen tycker jag, precis som att vi får snygga märken efter t-shirts och dylikt under sommaren när vi vistas under solen. Jag är dock ingen botaniker så jag kan bara spekulera. Någon annan som faktiskt vet hur det fungerar?

Hur mår plantan i övrigt? Växer den och har fasta blad? Det är det bästa sättet att se ifall kondensvattnet är skadligt eller ej trots allt.

oled: Bra sak du tog upp där, glömde ju bort det förut. Använder man osmosvatten som jag gör, så måste man använda en mer komplett orkidénäring som innehåller alla de spårämnen som försvinner vid filtreringen. På Slippertalk pågår det nästan alltid liviliga diskussioner om hur mycket/lite näring man ska tillsätta och jag kör på lite men vid varje vattningstillfälle istället (jag bör få ut ca 40ppm N vid varje vattning, har dock ingen mätare så jag kan inte kolla så det stämmer 100%).

28/12 -14

Mutanten: Jag har fnatt på ledningstal och det måste jag ha med de jag håller på med i skåpet. Hur mycket näring jag tillsätter styrs helt av ledningstal. Jag utgår helt från destvatten och tillsätter näring till jag får det ledningstal jag vill ha så på det sättet kan man säga att jag göder hela tiden. Har inte sett problem med det och det hoppas jag det inte blir.

28/12 -14

oled: Det verkar viktigt just det där med ledningstal, även hur surt, basiskt etc. vattnet är då detta tydligen också påverkar näringsupptaget hos växterna.

Fast jag känner att detta är extrem överkurs och det viktigaste är att om det fungerar, ändra inte på det. För vanliga nopsisar så verkar kranvatten ofta gå bra, så länge det inte innehåller flour eller för mycket kalk, men de är ju rätt stryktåliga.

29/12 -14

Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.

Ursäktar dröjsmålet. Fick oväntat gäster, och det blev lite sent.
Hann fota i morse med dagsljuset på min sida. Inte för att det märks mycket, det blev mörka bilder i alla fall.

Mutanten: bladen är väldigt stadiga. Fick beskära dem lite i somras för de blev solbrända och det verkade inte göra dem gott. Jag duttade på kanelpulver med en tops, för det hade jag hört skulle vara bra, och än så länge verkar de helt okej,
Det nyaste växte snabbt som tusan, men tyvärr så fick det en skada av att det tog i en vägg eller något. Om det verkar må dåligt hade jag planerat att beskära det, men det verkar hänga med utan problem.

Närbilderna visar rötterna som bleknat. De verkar inte ha skrumpnat ihop, snarare är de lite tjockare än de andra. Kan det vara att de växt till utan ljus? Den stod i bara plastkrukan i affären, och jag minns inte om den hade vita rötter då med.

Är inte säker på om rötterna vid basen mår bra eller ej. De skrumpnade rötterna har jag skurit bort där jag kom åt utan risk, men jag är osäker på hur rötterna ovan barken ska se ut när de mår bra. Vad tror ni?

Jag försökte ladda upp dem i ordning, men de lade sig huller om buller i alla fall. Sorry =C

29/12 -14

Skriver lite för mycket kring detta men då jag jobbar med dricksvatten har jag fundera lite kring det i ett historiska perspektivet. Att man i mångd och mycket på 1800 talet misslyckade med de orkidé man tog hem kan bero på vattenkvalitet. Utan att ha vetenskapligt stöd i mitt påstående så tror jag till stor del det var så. På den tiden kom nog en väldig stor del av vattenförsörjningen från brunnar, alltså grundvatten och vi vet i dag att detta vatten ofta inte lämpar sig för många orkidé. På 1800 talet hade man bra koll på ljuset, temperatur och luftfuktighets betydelse men kundskap och vattens betydelse var nog inte så utvecklad.

29/12 -14

Sådär omedelbart ser komposten väldig torr ut och det du säger att rötter har bleknat är helt enkelt att de är så torra att velamen har intagit sin silvriga färg. Det verkar vara bra spänst i bladen så jag tror du skall vattna ca 1 ggr per vecka genom att dränka krukan ca 15 minuter. Du kan plantera om nu men jag skulle vänta till du har fått lite fart i plantan. Den ser ut att stå lite "Löst" så sätt gärna en blompinne att fixera plantan med. Lycka till

29/12 -14

Rötterna ser ju fina ut. Dra bort det nedersta lilla bladet och plantera om så att alla rötterna hamnar i barken, det växer snart nya. Du kan löda extra hål runtom i krukan så blir det luftigare.

29/12 -14

Är rötterna vita väntar de på att vattnas....

Jag tycker du ska vänta med omplanteringen, för det är absolut inget krisläge för plantan. Utifrån din första beskrivning trodde jag att den nästan var ett "fall" för Miljöboden! Men icke sa nicke: Plantan är jättefin med spänstiga blad och fina rötter. Bra omplanteringstid är från februari och framåt. Kanske behöver den större kruka pga rotmängden. Då får du passa på att resa upp den också, för den har ju lagt sig lite i krukan. Använd blompinne, för att staga upp den tills dess. Gör som stella skriver, dvs dra bort blad längst ner, så du får ner luftrötterna och klipp bort de gamla stänglarna, för det kommer väl inget nytt på dem, keikis eller nya stänglar? Kan inte riktigt se på bilden om det är nåt´ på gång.
En vattningsmetod, som jag ibland använder, är att hålla krukan under vattenkranen och köra igenom ordentligt med ljummet vatten. Då kan du också få bort lite småkräp i krukan. Men se till så du inte får vatten i bladrosetten, för det gillar den inte!
Lycka till!

29/12 -14

Tycker den ser bra ut, men den står som sagt torrt just nu. Det är därför rötterna är grågröna. Den ljusare nyaste delen av roten nere th är ljusare pga klorofyllbrist som kommer av mindre ljus eller inget ljus alls, tex ogenomskinlig ytterkruka. Det är absolut inget skadligt för plantan. Tycker inte heller det ser ut som du behöver plantera om mitt i vintern. Bättre till våren när du ser att rötterna växer med nya rotspetsar, eller strax innan, om du är rädd att bryta dem. Absolut tidigast mars april tycker jag. Men det är olika när rötterna kommer. Angående stänglar- gör inget med dem! I de små noderna som ser ut som små skal så kan det komma nya tillväxter, det blir antingen stänglar eller keikis dvs en ny liten planta. Det vanligaste är att d blir stänglar. Lycka till.

29/12 -14

Ser nu att du har ngn tillväxt på stänglarna iaf den ena tv. Det går inte att säga vad det är utifrån bilden. Det ser lite knöligt ut vilket talar för keiki, men som sagt det krävs en närbild som är skarp o det kan va för tidigt att säga. Ska oxå säga Phalaenopsis växer naturligt på sidan i riktning mot ljuset. Om man vill motverka detta har man att göra. Men det går till en viss del genom att plantera plantan rakt o att vända plantan så att den växer mer upprätt. Men den blir tillslut för tung o vill ligga på sidan ändå.

29/12 -14

Ja, det ser ut att vara någonting på G på stängeln till vänster. Den verkar inte vara i akut omplanteringsåtgärd men Phallar är inte så kräsna av sig tycker jag och jag har planterat om ibland när som helst och de har ändå vuxit och blommat

Ja, nu ser jag att det finns något på den ena stängeln, men det är svårt att se vad! Spara dem, så det lilla får chansen att utvecklas!
Blomstjuven: Alla nopsisar lägger sig inte!! Inte mina iaf. Jag har några, både stora och små, som gör det och flera jättestora, som står spikraka i sina krukor!

29/12 -14

Nja...klorofyllbrist .. inte riktigt sant. Utvändigt på roten finns ett "lager" med döda celler som kallas Velamen. Velamen tar till sig vatten och blir då genomskinlig och då ser man det gröna klorofyll inne i roten

29/12 -14

Håller med övriga, plantan ser kalasfin ut så du kan vänta med att omplantera den. Lite vatten skadar som sagt var inte. Bild nummer 1 verkar visa en rot som inte har bildat klorofyll, men som Blomtjuven redan sagt, så är det helt naturligt och inget att oroa sig över. Rötterna på bild 3 ser mer ut som den typiska "vi vill ha vatten tack"-silverfärgen som de får när de behöver vattnas.

oled: Bild nummer 1 ser ut som att roten inte skapat klorofyll/inte fått tillräckligt med ljus och bild nummer 3 det som du pratar om.

29/12 -14

Bild nr 1 visar en tillväxtzon, ser helt normal ut i det stadiet och har inget med "inte fått tillrägligt med ljus" men helt rätt att funktionen i fotosyntesen inte är igång men det är helt normalt i det stadiet och har inget med om plantan mår bra eller inte (jo egentligen ett tecken på att den mår bra-rottilväxt) utan som sagt helt normalt

29/12 -14

oled Var kan man hitta en sån där ledningstalsmanick? Är jättenörd när det gäller att räkna ut exakta mängden mat, vitaminer och mineraler för häst så borde kunna skärpa mig ang detta också

30/12 -14

elcatania: Sök på PPM-mätare eller TDS-mätare så dyker det upp vart de finns att köpa. Jag undrar om jag inte ska ta och köpa en jag med...

30/12 -14

Tack Mutanten ska kika på det efter utlandsresan, har köpstopp nu enligt sambon :-P

30/12 -14

Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.
Från GuldGrodan.

Tog lite fler bilder idag. Två skott längst upp började växa tillsammans för kanske två veckor sedan ungefär, och nyligen så verkar en till komma nedanför.
Bilderna är mindre skarpa än jag hade velat. Det var svårt att hålla kameran stilla nog med macro aktiverat, så de är lite suddiga, men man ser åtminstone att det är nåt där.

Om keikis; vad jag förstår så kommer de alltid vid rotbasen, eller? Jag har inte sett något när jag tittat, men jag kan fota mer imorgon om ni vill.

Nu har jag vattnat den. Fyller vanligtvis lerkrukan med vatten och ställer ner plastkrukan i ett tag. Sen torkar jag ur krukan och låter blomman droppa av, och efter det så är den tillbaka i fönstret.

Om det inte verkar kris med att få den omplanterar så väntar jag, särskilt iom att den borde släppa bladen nånstans i vår om jag har nåt hum om vad den håller på med.
Finns det nåt trick för att ta bort de nedre bladen utan att skada den av misstag? Tänkte vänta tills att jag planterar om den, men jag kan ju alltid vara förberedd.

Tack för hjälpen och de goda orden.

31/12 -14

keikis kan som sagt även komma från stängel

31/12 -14

Dela bladet på längden och dra åt var sitt håll så lossnar bladet lättare.

Ge ditt svar

Hej OrkidéPrat.

Fredrik heter jag och jag har precis köpt mig min första Orkidé, en Paphiopedilum Maudiae.

Nu är jag lite förvirrad. Plantan kom i en väldigt liten kruka, bara kanske 8cm i diameter. Så min första tanke var att plantera om den direkt till en större glas-orkidékruka. Men ju mer jag läser, ju svårare blev det.

Dels läste jag att man inte skall plantera om en orkidé i blomning. Samt att denna sort gärna ska ha det trångt. Plantan har en stor knopp på sig som är påväg att slå ut. Innebär det att jag ska låta den stå kvar i denna lilla plastkruka?

Sedan när det kommer till val av orkidékompost/bark förstår jag att det verkar finnas nästan lika många metoder som odlare. Men skulle behöva lite hjälp och vägledning med alternativen som finns mig till hands här uppe i norr.

Alternativen jag funderar över är:
- Blomsterlandets Orkidékompost (verkar inte vara populär här)
- Coop/Rölunda Orkidéjord
- Hasselfors Orkidéjord

- Ren Pinjebark?
- Övriga relativt enkla alternativ?

Tack på förhand!

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae, Omplantering

11/9 -14

Krukan ska vara av mindre sort att substratet torkar fortare mellan vattningarna. Bäst att vänta med omplantering tills den har blommat färdigt om det inte finns något akut behov att göra det. Glaskrukor har varit ett diskuterat ämne. Dels att om krukan står i soligt läge kan rötterna "koka". Jag kan tänka mig också att det blir instängt bara med ett/några hål i botten på krukan.
Jag har genomskinliga plastkrukor och brukar göra flera nya hål runtom. Det går lätt med ett stoppnål eller annat vasst som man värmer med tex. en tändare.

11/9 -14

Tack ska du ha Stella.
Kanske får låta den förbli i lilla plastkrukan tills den har blommat klart då. Kändes bara så himla liten.
Ger mig ju dock lite tid att läsa på om olika substrat och krukor. Var påväg ut i skogen och leta Sphagnum. Men det kan jag ju göra ändå.

Ge ditt svar

11/7 -14

+ 18/10 -14

Kokosfiber

Antal: Slutsåld. Pris: 75 kr per styck. Frakt: 50 kr per paket.

Grov ekologisk kokosfiber. Egenskaperna påminner om grov sphagnum, dvs luftigt, fukthållande, antiseptiskt och hållbart. Bidrar dessutom med fosfor och kalium till växten.
Block om ca 1 liter pressad kokosfiber vilket blir flera gånger mer i krukan.

Se även min profilsida för lista med orkidéplantor till salu.
Frakt aldrig mer än 50 kr/paket inrikes.

Nyckelord: Substrat, Kokosfiber, Omplantering

11/7 -14

Kerstin A köpte 2 styck.

11/7 -14

elcatania köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Hej.
Är nybliven medlem här och även nybörjare, amatör och gröngöling när det gäller orkideer. Jag har ett helt gäng med phalaenopsisar i massor av härliga färger - de flesta köpta på mataffärer för deras fina färger på blommorna:) Som sagt - amatör... Intresset har växt med tiden och jag kan stolt säga att jag tagit hand om dem relativt bra. De har vuxit till stora, fina plantor och de har även skjutit både en del nya stänglar och massor av nya blad.
Efter att ha sett Peter på Orchidehusets omplanteringsvideo för phalaenopsisar, beställdes både plastkrukor och vitmossa. Mina har alla stått i glaskrukor med orkidekompost. Jag planterade om hela högen för ett par veckor sedan. Nu märker jag till min fasa att flera av dem har "mjuknat" i bladen och ser alltmer hängiga ut. Mina har alltid haft kanonfina blad - stora, starka och glansiga. Jag verkar vara duktig på att producera fina och stora blad:) Blomstänglar har det varit snålare med... Nu undrar jag om jag har gjort nåt fatalt misstag i min omplantering när de reagerar på detta viset? Har jag packat vitmossan för hårt som jag lagt runt rotbasen, trivs de inte i plastkrukorna, gick jag på för hårt när jag klippte bort fula rötter? Tror ni erfarna att mina älsklingar kommer att ta sig? Och varför kan jag vinna VM i stora, starka, fina blad på phallisar, men hamnar på sista plats när det gäller att få dem att skjuta fler stänglar(några har jag lyckats få)? Som sagt - amatör. Alla tips mottages tacksamt!

Nyckelord: Mjuka blad, Phalaenopsis, Omplantering

Välkommen till OP!
Om dina funderingar om omplanteringen så tycker jag du ska ta det lugnt!! Du har säkert gjort allt helt rätt och phallar trivs i plastkrukor med mossa runt rötterna och alla gamla dåliga rötter ska tas bort när man planterar om. Kanske bytet från glaskrukor till plastkrukor blev för häftigt, men de kommer säkert att återhämta sig!

28/6 -14

När man har vitmossa måste man vara aningen försiktigare med vattningen. Själv avänder jag aldrig vitmossa, men då vattnar jag oftare i o för sig.

28/6 -14

När man har vitmossa måste man vara aningen försiktigare med vattningen. Själv avänder jag aldrig vitmossa, men då vattnar jag oftare i o för sig.

28/6 -14

Ja allt beror ju på hur du gjorde tidigare och hur du gör nu. Jag köpte nyligen en Phalaenopsis och säljaren sa att jag skulle vattna ordentligt. Den såg hängig ut, just som du beskriver. Då jag bestämde mig för en omplantering så märkte jag att den hade mossa packat tätt och hårt runt rötterna och det fans bara lite rötter kvar. Jag omplanterade i ny kompost och med vitmossa men då packade jag den bara löst så att vattnet skulle kunna rinna av snabbt, jag vattnade i början mycket sparsamt, och har nu fått både nya rötter och ett nytt fräshed blad. Så egentligen beror allt på varandra, hur blöt komposten är och hur mycket och ofta man vattnar.

30/6 -14

Har du vattnat dem mer sällan än förut? Att de slokar tyder ju på vattenbrist. Det kan oxå vara så att de fått dåliga rötter, antingen att du klippt för ivrigt i dem eller att de ruttnat pga övervattning. Att packa vitmossa kring rotbasen låter som ett bra sätt om man vill sluta tätt och hålla syret borta och vätan kvar, vilket inte Phalaenopsis gillar. Det är nog bättre att blanda i vitmossa i hela komposten, men mindre än 50%.

Ge ditt svar

17/2 -14

Omplantering

HJÄLP! Någon som har ett bra knep? För 4 timmar sedan började jag omplanteringen av min L lobata. Den är stor med 12 bulber med blad och sedan 8 bladlösa bulber. Rimozonet har delat sig i 2, så den får flera nya bulber per år. Den står i en 20cm kruka. Jag var tvungen att klippa bort plastkrukan den stod i, den höll på krypa ut ur krukan på två sidor, och med en hel del rötter som kommit ut under krukan. Jag har lyckats med att bort en del av det övre delen av substratet. Längre ner sitter rötterna tätare och vill inte släppa from barken som nu är ganska så mjukt så jag får loss puttesmå bitar och tar evigheter. Som det går nu får jag lov att forsätta imorgon

Nyckelord: omplantering, Laelia lobata

Låt den vara ett tag i en lagom stor pyts/ytterkruka med vatten. Jag tycker vatten mjukar upp det mesta och då borde du lättare få bort den gamla barken utan att skada rötterna.

17/2 -14

Som Nenne gsäger sätt den i vatten ett tag märkt att rötter lossar lite på sitt grepp när de är blöta. Går alldeles utmärkt o lämna den till imorgon, du har säkert blivit rätt irriterad på plantan nu o då blir det lätt hänt att man tar i lite mycket o skadar rötterna, bättre o gå ifrån då.

17/2 -14

Tack Nenne och Awa. Nej jag orkar helt enkelt inte sitta flera timmar till, Jag lade vitmossa på rötterner, kanse rötterna i botten lossnar om jag blötlägger dem,

17/2 -14

Noen planter tåler veldig dårlig å få røttene forstyrret. hvis røttene ser fine ut så ville jeg personlig ikke stresset med å få vekk gammel substrat. bare hvis den er infisert med noe, hvis den er ok så bare pott i en større potte med litt mer medie. Jeg antar at Laelia skal deles som Cattleya, dvs. med 3 bulber som minste mengde på hver delning. Og for Cattleya leste jeg i Orchids at man lar de stå de delningene på kjøkkenbenken i et par dager før man potter og vanner. men det er sikkert bedre eksperter på disse artene her enn jeg er

18/2 -14

Olga...Ja den behöver delas på då den har så många bulber utan blad, jag delar på dem tar bort några bulber utan blad och planterar ner dem i lika stor kruka, den är ju redan 20cm. AOS rekommenderar lerkruka och omplantering en gång per år. Ska alla delningar stå i köket ett par dar? I vad då, vatten?

18/2 -14

och så här ser rötterna ut

18/2 -14

ser ut som maskar

18/2 -14

Imponerande

18/2 -14

Det där lär ta ett tag till... Ä ju nackdelen med bulber alla har egna rötter som väver ihop sig

Spindeln, apropå din fråga till Olga. Jag har nyligen lärt mig av Peter, att vid omplantering mår alla plantor bra av att få vila ett par dygn eller mer innan de planteras om i ny kompost. Mina låg på en bricka med bara rötter i två dygn och då hade de fått kanel på snittytorna efter bortklippta dåliga rötter.

18/2 -14

Ja då blev det klart, men inte mycket skillnad, 15 bulber kvar och några rötter gick inte att skilja på, eftersom de var gröna och fräscha fick de va med någon stor barkbit i mitten. Lilla nya bulben som var inträngd i krukkanten fick fritt svängrum i mitten av krukan men en något större ganska ny bulb i mitten. Plantan blev delad i två. Jag misstänker att jag får plantera om nästa vår igen. En hel påse spagnum gick åt och det märks knappast i krukan. Nu får den vila i sin kruka några dagar. Och jag fick bort all rutten materia som satt runt rötterna.

18/2 -14

Man lar hvile også kaktus og sukkulent delninger bare et sted i rommet hvor det er ikke for varmt, kaldt eller for mye sol. det er for at kuttsåren skal overgro og tørke og dermed unngå infeksjoner.
Jeg delte min D. finesterrae ifjår og det var ikke lett skal jeg fortelle deg. Rhyzomen var nesten vedaktig og planten var gigantisk å håndtere. Delte den i 3 og min del var litt svekket iår så jeg tror jeg skal la den være i samme potta til den gror over

18/2 -14

Ja det verkar logiskt. Det där med kanelen visste jag sedan tidigare.

Ge ditt svar

Man hör ju alltid överallt att man aldrig ska plantera om en orkidé med blomm/knopp o anser man att en omplantering krävs ska man kapa av stängeln vad bygger man detta på?

Har ingen optimal karantän ett hörn i samma rum som resten under en usel akvarielampa, det blir ju inte så bra när man köper nytt nåra månader i rad, hade problem med spinn i 2 omgångar ena innan jag började plantera om o en gång när jag tyckte barken såg helt okej ut i en ny alla andra hade jag haft rätt länge då så det var inte ett återangrepp (o min nojja som ja nämt otaliga ggr var född).
När allt slängdes efter 1a spinnangreppet noterade jag att många orkidéer stod i "jord" så tänkte att nästa gång ska jag kolla mycket riktigt var den nya dålig men ville inte ha av de fina blommorna så plantera om ändå o de funka bra.

Nu planterar jag om alla mina nya plantor i värmebehandlad pinjebark, mossan är den färska från orchidehuset den fryser jag sköljer noga och plockar bort allt som inte är mossa har dock inte kört i micron än. Jag tvättar också plantan men inte själva blommorna eller knopparna (vill inte ha av dem) med mild såplösning mest för att få en riktigt ordentlig koll o se varningstecken, såpa tar ju tuvärr inte all ohyra.

Vissa rena arter har jag hittills låtit stå i min dåliga karantän om de har blomm/knopp. Tycker dock att de som stått i karantän blir mer tjuriga än de som planterats om direkt när de får flytta från den nästan inbodda platsen oavsett tjurighetsgrad. (lägger nog ner karantän snart)

Bara en phalaenopsis tappade nåra knoppar men den va lite hängig men med vacker färg redan i butik den blommade sedan i 2 månader tuvärr strök den med i spinnangrepp 2. Alla andra har blommat utan problem.

Är väldigt varsam i omplanteringen o mitt mål är alltid att inte skada en enda rot hur känslig den än är.

Vad jag vill komma till är att jag borde väll märkt om det nu är så farligt, nu vill ja ha det ordentligt utrett vad är det som gör att man hör att man inte ska göra som jag gör. Är det en myt som härstammar från nån annan slags växt?

Nyckelord: myt, omplantering

15/2 -14

Ingen som orka läsa? Förstod la det...

15/2 -14

Efter omplantering behöver plantan all energi för att rota sig. Blomning tar energi därav kapar man ofta av blommorna

16/2 -14

Plantor som står för torrt får lätt spinn, för min orkidetid hade jag andra blommande plantor, jag bor i en solig och varm lägenhet så jag fick spinn flera gånger - nu sedan jag inte köper växter från suspekta affärer som egentligen inte vet hur man sköter växterna de tar in. I längden vinner man på att inte köpa de billigaste planrorna - fast man ibland blir frestad.

16/2 -14

Av vad ja sett på mina kan ja inte hålla med riktigt om att plantan behöver ALL energi till att rota sig (förstås ovetenskapligt då det bara ä min samling) har ju sett nåra som kommit med nya rötter samtidigt som de blommat de senaste va 4 miniphalaenopsis som ja "misshandlat" 3 ggr med omplantering på ca 4 månader då ja inte blev nöjd med materialvalet de 2 första gångerna växte rötterna rätt drastiskt på mellan gångerna en av dem blommar fortfarande 8 månader sen den köptes (på sidostängel o hela plantan ser frisk ut o hela den växer).

Jag köper däremot det påståendet på plantor med rötter som lätt går av då har den ju inte möjlighet att ta upp lika mycket vatten som förr. Fast min Ikea-drobium hade ja av en hel del rötter på när den fick va tillfälligt barrotad i nån månad o den blomma rätt bra o satte sen nya bulber samtidigt som de andra den blomma dessutom redan året efter slog ut första blomman samma datum som ja köpte den.

Nu har ja inte haft de arter som ja plantera om (inte lika många som hybrider men har ju också haft hybrider längre) under blomning så länge o har inte blommat om än så kan inte säga hur det påverkades men ingen av dem visade tecken på att ha bristande energi, Haraellan som ja tappa i golvet så ja hade mossa överallt o lika gärna kunde plantera om tog inte skada roten ja fortfarande ser har växt lite (dvärgart) och den kanske är inte säker riktigt än har en ny stängel på gång, den har ja inte haft länge alls bara sen november.

16/2 -14

Spindeln: Ja spinn märks oftast när det är lite torrt (typ element under fönstret som ja har) o väldigt ofta från mer suspekta handlar (vilket de flestas första orkidéer kommer från o såklart nån man bara måste ha ibland) men det kommer ju in med nån planta o har den spenderat hela sitt liv i ett fuktigt växthus lär det inte märkas där, vet redan mer om spinnkvalster o deras livscykel än ja skulle vilja (äkta o falsk) är dessutom en av ganska få ohyror som håller till i komposten med. Men bara för att ja nu förtiden oftast håller mig till mer kvalitet (de behöver inte heller va dyrare man får oftast mer för pengarna tycker jag) även om handlarna är jättenoga med vilka odlare de tar från o så är det ingen garanti på att alla plantor är helt friska o fria från ohyra (fuktigt växthus vs torr inomhusluft) har också hittat 1 liten ullöss (singular?) bland rötterna på en blommande sedirea japonica från MÅ (glömde medela det till henne för min dator la av i samma veva o sen tog det inte så allvarligt va ju bara en så glömde liksom bort det) men den plantan såg helt frisk ut (va tuvärr oförsiktig vid vattning så den dog i röta senare) och de andra ja köpte samtidigt va ohyrsfria. Utom den har ja aldrig fått ohyra från Orchidehuset, MÅ eller någon privat, (de ja handlat av på nätet) vanlig blomsterhandel däremot har ja både fått "extra husdjur" av o valt att inte köpa då ja sett saker krypa omkring.

En annan fördel som också är viktig när det kommer till omplantering är att det är bra att veta vad man har i krukan, vet man inte hur det ser ut i mitten av komposten hur ska man då kunna vattna lagom ofta utan att försöka lyfta o känna vikten, o man kan välja material som passar sin odling o slippa försöka anpassa sig efter vad som funka bra i ett växthus.

16/2 -14

Jo visst är det så, jag har också omlanterat blommande Phalaneopsis och de har satt en ny stängel efter det att den gamla vissnat ner. Men jag är helt säker på att vissa andra orkideèr hatar att bli omplanterade, så jag tror inte man kan generalisera.

16/2 -14

Jo men en del hatar ju alltid att bli omplanterade som snödrottningen (ä ju blommtider på dem nu, har min i karantän för säkerhets skull), ja undrar mest om påståendet att man aldrig ska plantera om under blomning inte härstammar från nåt annat i växtriket, porslinsblommor t.ex de har ju en tendens o blomma ihjäl sig även utan omplantering.

Tycker liksom man alltid hittar samma argument hela tiden oavsett om det är en orkidé eller annan slags växt o ja tycker inte riktigt det känns som de stämmer in på de orkidéer ja har, så därför vill ja ifråggasätta.
Vissa saker tas ju bara som sanning o blir aldrig ifrågasatt, ja säger inte att ja gör mer rätt (eller ens har rätt) än dem som väntar tills de blommat färdigt (kan bli lång tid i karantän) men det låter på argument som att de behöver all energi till att rota sig eller att den är så känslig under blomningen, som om mina växter skulle dö direkt av ansträngning o det har de ju inte gjort
Många som säger att orkidéer är för svåra köper ju sina på "suspekta" ställen som med all säkerhet har dålig kompost i krukan om fler kollade hur det såg ut tidigare kanske fler skulle överleva (eller åtminstone bli mer krav från konsumenter på att orkidéerna vid köptillfället står i bark o inte jord).

16/2 -14

För min del sätter jag alltid om nyinköpta plantor oavsett om de blommar eller ej. Blir sällan några problem annat än att den aktuella blomningen kan kortas av något eller i värsta fall utebli. Själva växten bryr sig inte. Viktigast att få koll på rötterna och få plantan i bra kompost så snabbt som möjligt.

17/2 -14

Vad bra att man inte ä själv tur att det brukar gå bra för dig med Lassse då får ja iallafall bekräftat att fler personer inte heller lagt märke till att det skulle vara mer skadligt än att blomningen i värsta fall uteblir, det inte hänt mig än men vågade inte annat än o ställa "citrondrottningen" i karantän ville verkligen se dem blommorna o man vet ju inte hur tjurig klon man fått, men när den börjar tappa dem kommer den inte undan längre, blir nog min sista i karantän utan misstänkt ohyra eller smitta då (tills ja har bättre platts då, ser ju fördelar med en ordentlig karantän men min ä inte så bra man kan ju bara arbeta med det utrymme man har tillgång till).

17/2 -14

Jag har aldrig mina i någon slags karentän om jag inte har köpt från någon misstänkt försäljningsställe Och rötter har jag alltid haft massor av.

17/2 -14

Rätt skött är en karantän bra, vore ju tråkigt om man fick en rejäl smitta eller ohyra på hela samlingen men kan ju va svårt om man köper nytt lite då o då från olika ställen blir många karantän-platser o hålla igång då.

17/2 -14

Men ingen som har idé om varför man hör att man inte ska plantera om blomm/knopp?
Kan ja ha rätt i att det härstammar från andra slags växter (krukväxter har ju ibland hårfina rötter som går av för minsta lilla, de mår nog bäst av att få blomma klart) eller finns det nån som har en annan teori.

17/2 -14

17/2 -14

Min teori att om man omplanterar då nya rötter just har börjat växa ut så kommer plantan att boa sig ordentligt i krukan, och plantor brukar ju inte blomma då de sätter nya rötter?

17/2 -14

Jag tror att man kan se några slutsatser här. Ni som har bra hand om era orkidéer klarar nog att plantera om dem i blom. Ni bryr er ej heller om blomningen skulle förkortas eller utebli, för ni investerar för framtiden och har god insikt.
Men generellt så bör man nog ej plantera om vid knoppar eller blommor. Det finns inga odlare som gör detta utan att avbryta blomningen. De som är mest "avancerade" klipper alltid stänglarna vid sitt inköp för att plantan ska få maximal kraft att etablera sig i sitt nya hem.
Sedan är det viktigt att välja plantor som är i bra skick annars bör man nog undvika sitt inköp.

17/2 -14

Ja är inte ute efter den mest optimala tiden för omplantering just nu utan syftar på just när man får hem plantan, nästa omplantering efter det väljer ja såklart ett bättre tillfälle
Det låter ju på vissa källor som att plantan totalt skulle dö eller aldrig nånsin återhämta sig om man omplanterar med blomm/knopp o riktigt så illa ä det ju inte, visst kan man få lite sämre tillväxt den säsongen o så men det är ju inget i jämförelse med de problem en kompost som är helt nedbruten kan ge eller att en planta sprider ohyra o man får behandla flera stycken i onödan.

Tycker inte om generaliseringen att aldrig plantera om med blomm/knopp visst finns det säkert arter som inte skulle må så bra av det men många klarar det bra, kommer de med riktigt dålig kompost kan de säkert bli gladare med om det är en tålig planta.

Vad är värst skriva att alla med blom/knopp aldrig ska planteras om eller att säga att det alltid går bra? Både och är såklart lika fel.

Oled: den artickeln är bra har läst den förr gillar att den nämner vikten av hygien o att rengöra plats, verktyg, krukor o sig själv, men vill se lite mer ifrågasättaande på en del påståenden vissa saker blir tagna som sanning o blir stämplade som det för att ingen testar nått annat (i brist på att komma på bättre exempel) på 80-talet trodde man att man aldrig skulle kunna ha levande koraller i akvarium idag lyckas till o med jag ha det i mina. Jag har ju tydligt skrivit att det bara är mina observationer ja skrivit om och jag ger inga rekomendationer utan säger bara att så gör jag och jag har märkt att det gått bra.

18/2 -14

Peter Göttfert: bara tanken på o ha av stänglar skär ju i hjärtat :´( ibland känns det även lite taskigt när ja planterar om en som du uppenbarligen nyligen planterat om med men vill bara va säker på att barken är värmebehandlad, o se hur rötterna ser ut, har bara fått bra orkidéer från dig o ingen ohyra eller smitta så det är inte så att ja misstror dig vet att du är noga med o kontrollera vart du köper in från o så men jag vill bara va lite extra säker

Dåliga plantor blir mycket färre när man lärt sig hur bra plantor man faktiskt kan få om man väljer att handla från ett bra ställe o skippar Plantagens/Blomsterlandets utbud, men sen kommer alltid släktingar med en hel armé av orkidéer när man fyller trots att man bett dem att inte köpa nåra blommor (suck)

18/2 -14

Här kom svaret som jag gillar: Det viktiga är att det är en bra planta från början. Därför önskar jag att de som i handlar och skickar efter orkidéer där man ej kan se dem i förväg säger till handlaren att detta inte är bra. Annars kommer det att fortsätta finnas dåliga plantor som säljs. Jag märker en tydlig tendens att flera av de "sämre" odlarna ej säljer lika bra som förr när det bara var att sälja på. Jag vill också poängtera att om man verkligen vill sin planta det bästa så är det ett bra sätt att avbryta blomningen för att få den att acklimatisera sig på bästa sätt i sitt nya hem. Även om det känns tyngt att klippa en stängel. För min del tog det en 20 år innan jag tom kan njuta av vetskapen om detta!!!

Ge ditt svar

7/2 -14

Hur gör jag?

HUR skall jag göra med denna phal? Tog upp den ur krukan och insåg att alla rötter i mossan var ett minna blott. Den är en stam med två baskeikis. Funderar på hur jag skall plantera så den överlever. Liggandes? Djupare än jag vågar? Montera? Slänga och spara keikin...
Trodde denna var utom fara... Vitmossa är nog inte mitt material.

Nyckelord: Omplantering

7/2 -14

Inte säkert det går men som förslag 2 metoder jag har testat med framgång.
Sätt i spagnum med en pose över plantan, gör ett par små hål i posen. Håll spagnum fuktig men ingen gödning.
Ta lämpligt typ glas. Häll vatten i så att det täcker "rotklumpen" (inte upp till bladen). Brukar komma nya rötter.

8/2 -14

Plantera annars i det som brukar funka hoss dig kan va lite sådär när man byter material, ä man van vid en viss blandning så sköter man ju enligt det o kanske har lite svårt o anpassa sig till det nya. Ja hade väldigt svårt för mossa tills ja insåg att ja packade den för hårt (typ som i miniphalaenopsis på vanliga blomsterhandeln) nu börjar ja gilla det mer o mer.

8/2 -14

Problemet med denna är att det inte är några rötter som går neråt utan spretar rakt ut i stort sett runt hela krukan. Därför blir det svårt med planteringen.

När jag har plantor med rötter som spretar rakt ut sätter jag plantan i vatten och försöker försiktigt få ner de spretande rötterna i vattnet och låter den stå en stund i vattnet. Då blir rötterna mjuka och lättare att få ner i krukan vid omplantering. Det syns på bilden att den har fina rötter, så den har ju något att "bygga" sin framtid på. Du kanske måste rycka bort några blad längst ner, för att få ner rötterna i krukan. Jag tycker det funkar jättebra med vattenbad, men man måste förstås akta bladrosetten!

28/2 -14

+ 1/3 -14

Har planterat den i kompost. Liggandes på ena sidan...
Hoppas den gillar viloläge.

Ge ditt svar

19/12 -13

Omplantering

Omplantering. Från Xara. Fri bild.

Liten omplanteringsmiss.

Nyckelord: omplantering

Haha, nu kan du inte tappa bort den!!

19/12 -13

Haha, fick mig ett gott skratt!

19/12 -13

Ja Nenne, det var ju en idé!

19/12 -13

Jaha nu fattar jag. Vitmossa som växar i orkidé

Nähä, namnsticka som växer i vitmossa!! oled, om jag känner dig rätt, så "luras" du lite nu!

19/12 -13

19/12 -13

Asch då! Hur ska du nu veta vad det är för planta?

19/12 -13

Ja, där är lappen i säkerhet bara felvänt

20/12 -13

Ser jag en namnsticka så antar jag att det även finns en orkidé. Så är det i allefall hos mig

20/12 -13

Så tankspridd som jag är, kan jag mycket väl ha glömt själva orkidén i den allmänna omplanteringsröran... men nejdå, i detta fall finns det lite gröna blad ovanför krukkanten som tur är !

20/12 -13

Härlig humor du har Xara

21/12 -13

Xara: Det värsta fallet av tankspriddhet jag läst om hittills när det gäller orkidéer är en medlem av Orchid Board, som upptäckte att hon planterat några av sina orchidéer i Beef Jerky. Hon stod och tittade på TV tror jag, medan hon planterade om.

Du vet ju i alla fall vart namnlappen är.

21/12 -13

Ja helt olika barkbitar är de inte!

21/12 -13

Jaha nu fattar jag, det är en stickling

Prata om bilden

28/10 -13

Orkideebark

Jaha, jag behöver omplantera ett par Phalaenopsis, men kan för mitt liv inte hitta något orkidemedium på affärerna, jo förresten så hade en blomsterhandel en fin blandandning men den var för finfördelad. Och ja Orchidehuset har både grov och finfördelad orchidemedium men jag vill ha medium. Hur svårt ska det vara att hitta det på en affär?

Nyckelord: Omplantering

Du kan plantera Phalar i enbart pinjebark eller blanda i lite finfördelad sphagnum i barken. Det är olika storlekar på barkbitarna i en påse och de stora kan du klippa sönder med en sekatör. Skölj barken i ett durkslag och lägg den på bakplåtspapper eller folie i en långpanna. In i ugnen 150 grader i en timme. Då blir du av med ev småkryp och terpentinrester i barken.

28/10 -13

Tack Nenne, jag funderade en gång att kottar kanske kunde vara bra att använda, men de doftade starkt av terpentin så jag lät bli. Jag vill inte hålla på med att göra egen blanding den här gången. Först och främst har jag inte mycket förvarings utrymme för det andra blir vill jag hellst använda pinje bark, men jag vill hellst inte hålla på och förstöra min sekatör. Nu vet jag hur jag blir av med terpentinen.

28/10 -13

Jag kan göra en blandning som du vill, Peter/Orchidéhuset. Maila eller ring mig. 021 142323 peter@orchidehuset.se

28/10 -13

Tack Peter, väldigt snällt av dig. Jag mailar dig

7/12 -13

hej
jag har hittat en perfekt blandning som jag själv har i mina terrium och till mina plantor:
finns i min webshop på :
http://www.reptilgrottan.se/forest-bark-...
finns båda stora och små bitar ( 2 olika forpackning)
välkommen in och titta ...svara på mail direkt ifall det finns frågor

7/12 -13

Mycket tack Reptilgrottan, nu ordnade Peter lite bark till mig.

Ge ditt svar

(är nybörjare på det här med orkidéer så ha gärna tålamod med mej, tack)

Har en Phalaenopsis keikis som jag köpte för några veckor sen. Den står just nu i den genomskinliga kruka den kom i tillsammans med vitmossan som också kom med. Den har blommat över för några dagar sen.

Min fråga är: om rötterna är grova (som på plantor som redan sitter i "rätt" jord) kan jag då plantera om den? Eller bör jag vänta ett tag?

Känns som om jag har nollkoll på detta trots att jag letat info...

Nyckelord: phalaenopsis, omplantering, keikis

3/9 -13

Lägg gärna upp en bild på din keiki

3/9 -13

Phalaenopsisrötter är alltid ganska grova, så det går bra att plantera om i ny vitmossa, vitmossa/barkblandning eller bark.

3/9 -13

@elcatania
Det är inte mycket att se, bara två stänglar och några blad

@Blomtjuven
Så det är bara att byta även fast den nyss blommat över?

3/9 -13

bättre efter blomning än under

Bl a här kan du läsa om omplantering mm! Om du googlar på omplantering av phalaenopsis hittar du en hel del att läsa, så det här är bara ett exempel. Lycka till!
http://www.nsorkide.se/page_116464730220...

4/9 -13

Är videorna som Blomsterlandet lagt upp på youtube nåt att ha?

Bifogar länk till videon om omplantering: http://www.youtube.com/watch?v=RR4tdpXy2...

Ge ditt svar

Hej allihop,
Jag är ute efter levande mossa, sphagnum. Jag har tidigare köpt det via Orchidehuset men deras webb-site ligger nere. Någon som vet var man kan få tag i det?

Nyckelord: sphagnum-mossa, levande mossa, omplantering

13/1 -13

I skogen om det inte är snötäckt. Jag har lite färsk/ ev levande men d e tänkt för eget bruk. Resten har jag i frysen, kanske även det räknas som färsk.

13/1 -13

Vexthuset brukar ha i lager.

13/1 -13

Vissa blomsteraffärer har det. Buketten, Blomsterlandet etc...

Orchidéhuset har problem med sin hemsida och vill man handla, så kan man ringa 021-14 23 23 eller mejla order@orchidehuset.se

19/6 -13

Hej! Vet någon om sphagnum mossa växer i Stockholm? Jag bor intill Järvafältet och tänkte att den kanske skulle finnas i skogen. Eftersom sphagnum mossa är bra att blanda med lecakulor att odla oncidium orkideer i tänkte jag odla den hemma. Den är också bra att så frön i har jag hört så jag tänkte prova det också. Tack för hjälpen. Med vänliga hälsningar, Edwin

19/6 -13

Det finns över i stort sett hela sverige... Förutom på Sergels torg

19/6 -13

Säg inte det Blomtjuven, på Plattan kan man hitta det mesta .

19/6 -13

Kan man röka Sphagnum Hihi
Men då blir det dyra gram för oss orkideodlare

Ge ditt svar
Från Mizztie.
Från Mizztie.
Från Mizztie.

Min lilla planta som flyttade hem till mig satt i en väääääldigt liten kruka och rötterna står åt alla håll som ni kan se på bilden. Hur ska en omplantering så till i praktiken egentligen?

Nyckelord: Phalaenopsis, omplantering, rötter

18/6 -12

Tycker krukans storlek ser helt ok ut enl vad jag kan se men röttera kan man lirka ner om det går. Ser ut som det borde gå att blöta upp den ordentligt o lirka ur rötterna i botten ta bort komposten från rötterna sen klämma ner alltihopa igen genom att stoppa i alla rötterna först, sen på med komposten, då pressas rötterna sakta nedåt i proceduren

18/6 -12

Ta annars ett nr större kruka

18/6 -12

Tack för ditt svar Blomtjuven. Du får det att låta så enkelt Men jag ska prova. Det gör väl inget om nån rot råkar gå sönder? För roten som växt ut och sen växt in igen ser ju ut att ligga illa till

18/6 -12

Hehe Det kan ta en stund, men det är egentligen ganska enkelt. Nej det gör ingenting, den ser ut att ha ett bra rotsystem. Går många rötter sönder kan man prova att låta plantan vara lite torr ett par veckor efter omplantering.

19/6 -12

Klippa upp krukan är också ett alternativ - då är chansen ännu större att rötterna kommer ur intakta...

19/6 -12

http://www.youtube.com/watch?v=eltB127l4...

Jag tycker att jag lärde mig mycket av den här videon och jag tycker att det är snyggt och bra med glaskruka.

19/6 -12

Ja, det må vara snyggt med glaskruka, men bara ett hål i botten kan det bli för blött, unket och för varmt för orkidérötter, särskilt på sommaren när det är varmt och solen värmer. Bättre med plastkruka, man kan göra extra hål. Man kan ha plastkrukan i en snygg ytterkruka.

19/6 -12

Ja Cecilia, saxen har jag tänkt som ett alternativ. Jag menar jag ska ju ändå byta till större kruka. Hyltran: jag bytte till glaskruka men fick nått konstigt vitt på komposten så jag bytte ganska illa kvickt tillbaka till plast. Jag har hittat ganska fina plastkrukor på plantagen med tillhörande fat så jag kör stenhårt på dom. Men tack för tipset.

Ge ditt svar

18/6 -12

Bild

Från Mizztie.

 

Nyckelord: Phalaenopsis, rötter, omplantering

Prata om bilden